Oogst
Ik durf het bijna niet te zeggen….. maar we hebben ruimte tekort. Alweer, hoe klein of groot een tuin ook is, blijkbaar leren we het nooit en schatten we het verkeerd in :-). En dus hebben we een derde deel van de vroege aardappelen gerooid.
Het is het ras Tiamo, dat al bekend staat om een snelle groei en afrijping. Wij zijn er in ieder geval vooralsnog heel tevreden over want alle andere rassen hebben nog echt kleine aardappeltjes. En een vroege oogst, de phytophthora hier nog niet in zicht, is altijd fijn. Nu de smaak nog, dat weten we over een paar dagen.
En ze hadden nog kunnen groeien, ware het niet dat we door het al genoemde ruimtegebrek wat planten hebben gerooid zodat de maïs er geplant kan worden. Want daar was verder in de hele tuin geen vierkante meter meer voor vrij.
Nog meer oogst:
Sinds het vorige tuindagboek, waarin ik het had over schimmel in de knoflook en rode uien, en na het berichtje van Riet daarover, toch dit jaar maar weer eens bedacht dat ik heermoesgier wil maken. Want de heermoes is hier gratis, en ik hoef amper te bukken om het te plukken met dit warme, vochtige weer. Dus de gier maken is een fluitje van een cent; gewoon een emmer heermoes plukken, water erbij tot aan de rand en dan een week of 3 laten staan.
De gier gebruiken valt niet mee, want ik kan me herinneren van een paar jaar geleden dat de geur minstens zo erg is als de geur van brandnetelgier. Maar voor het goede doel; heermoes schijnt veel mineralen te bevatten, waaronder Silicium, en daardoor is ze algemeen plantversterkend en kan de gier preventief worden gebruikt tegen schimmelziekten als meeldauw, etc.. Of het waar is, geen idee. Maar als ik het dan toch pluk, dan kan ik het net zo goed in een emmer water zetten in plaats van weg te gooien. Baat het niet….
De courgettes zijn nu trouwens het allerlekkerst, zo jong en romig.
De volgende foto is een foto van het stukje nieuwe tuin met potten:
Nu een hardhouten bankje voor de tafel staat werkt bijna als een etagère. Handig ook, want potten water geven gaat toch net wat makkelijker wanneer die potten niet al te ver bij elkaar vandaan staan, scheelt een hoop gesjouw met volle gieters.
Tot slot dan nog een foto van één van mijn favoriete eenjarigen: Mimulus. En in dit geval de Mimulus cupreus. Eigenlijk een vaste plant maar hier overleeft ze niet altijd de winter. Maar prima als eenjarige te zaaien.
Het kleine blad is heldergroen, de steeltjes zijn donker gekleurd en de grote hoeveelheid felrode (eigenlijk meer rozerode) bloemen steken daar dan bovenuit. Ook nog leuk; de bloei duurt niet heel lang, een paar weken. Maar dan knip ik de plant wat terug, en dan herstelt ze daar binnen een paar weken van, en dan begint gewoon weer een nieuwe bloeiperiode.
Morgen een dag verplichtingen, maar zaterdag moeten er weer tomatenplanten nodig gediefd en opgebonden worden. Met ruim 50 graden in de kas waren de afgelopen dagen te warm/zonnig, ik ben dus bijna blij dat zaterdag een wat bewolkte dag wordt zodat er in de kas gewerkt kan worden. Wellicht dan eens wat foto’s maken van de tomatenplanten, paprika’s, etc..
Amai nu al courgettes, de mijne zijn ook komende maar nog bijlange na niet zo ver!
hee Diana ik heb een kamille plant gekocht en ik zou ook graag zaadjes er van willen halen maar ik heb eigenlijk geen idee waar ze zitten en hoe het moet
Hallo Fons,
Als de bloempjes helemaal zijn uitgebloeid laat je die nog een weekje aan de plant zitten. En voel dan eens met duim en wijsvinger aan dat wat eens het gele hartje van het bloempje was. Als het los laat en je kleine crèmegele korreltjes in je hand hebt – dat zijn dan de zaden. Nog een paar dagen laten drogen en dan op een koele donkere plaats bewaren tot volgend jaar. Kamille zaait zich zelf trouwens ook goed uit (je vindt vaak volgend jaar rond de standplaats weer nieuwe zaailingen).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wat een gezellige bloemenzee op je tafel en bank. Echt leuk om te zien.
Ik had een vraagje over de aardappels. Hoe weet je of en phytophora in je aardappels zit? Bij mij zijn namelijk de bovengrondse bladstengels behoorlijk uit elkaar gevallen. Het blad ziet er verder wel gezond uit. Misschien niet meer zo groen als eerst, maar geen vlekken of zo. Persoonlijk denk ik dat ze een keer te droog hebben gestaan, want wij sproeien niet iedere dag met dit warme weer. Zou misschien wel moeten?
Maar goed, het zou dus ook de gevreesde aardappelziekte kunnen zijn, maar ik weet niet hoe dat eruit ziet.
Het is trouwens het ras frieslander, ook een vroeg ras.
Zou het ook kunnen zijn dat ze gewoon rijp zijn (of zeg je dat bij aardappels eigenlijk?) en dat ze gerooid moeten worden?
Ik ben benieuwd naar je reactie.
Groetjes,
Karin
Hallo Karin,
Uiteindelijk zeggen beelden heel veel meer dan woorden. Google eens op ‘Phytophthora infestans’ en dan met de toevoeging van tomatoes of potatoes voor wat specifiekere foto’s van aantastingen van blad, vrucht, knol. Gisteren heeft onze tuinbuurman zijn Frieslander-aardappelen gerooid, omdat het blad er wel slecht uit begon te zien. Maar de aardappelen zelf waren nog prima. Als aardappelen groot genoeg zijn is de plant uitgeput en sterft ze ook vanzelf af. Als je planten alleen maar geel worden en wat wegkwijnen klinkt dat eerder als afsterven dan als Phytophthora. Maar je weet het pas zeker als je even naar de foto’s googled. En als je dan nog niet zeker bent, rooi dan gewoon 1 of 2 planten; dan weet je hoe het ervoor staan, weet je ook gelijk hoe groot ze zijn, en je hebt een heerlijk maal van verse aardappelen of krieltjes :-).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Met Heermoes kun je ook Heermoesthee maken. Je kookt de Heermoes dan en laat dit trekken. Zo komen de scherpe silicium deeltjes vrij. Als je de afgekoelde thee rond je planten giet, schijnen slakken dit niet prettig ( scherp) te vinden. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, want ik heb ( sorry!) geen last van slakken in de tuin. Complimenten voor je site, als ik wat wil weten, kijk ik eerst altijd bij jou. Overzichtelijk en inhoudelijk goed, ook je dag boek is leuk om te volgen.
Hallo Josien,
Dankjewel voor de tip. Er zit een tuinder op ons complex die zelf heermoesthee drinkt, hij zet er gewoon thee van zoals wij dat met zwarte thee doen. Of het zo gezond is als hij beweert weet ik niet. Maar dat het gezond is voor planten lijkt ondertussen wel bewezen. Het gaat bijna altijd wel om de tijd die ik wel of niet kan vinden om thee of gier van heermoes of brandnetel of smeerwortel te maken. Gier heb ik al vaker gemaakt, thee nog nooit, schijnt voor mensen gezond te zijn voor nagels, een wekelijks handbadje van heermoesthee zou goed werken tegen dunne/gescheurde/gebroken nagels.
groetjes,
Diana
(die wel wat slakken kan missen als je ze ook wilt, ik heb er meer genoeg om van te delen :-))
Vanmiddag Tuinieren uit de brievenbus geplukt, leuk om je ook daar weer tegen te komen. Het is trouwens niet te hopen dat die tweeduizend bezoekers elke dag hier een reactie geven! Alles ziet er daar weer prachtig uit. De bloemzaden van jou die ik gezaaid heb, doen het hier allemaal prachtig. Een grote tuil Crepis, de Mirabilis ziet er veelbelovend uit, Matthiola (wat er van over is na een slakkenmaal) staat in knop En zo nog wat meer. Helaas is Papaver S. “Yves” ook helemaal opgevreten, daar had ik wel de pest over in. Verder staan er diverse Tomaten, Pepers en Aubergines die het goed doen, dus ik ben tevreden.
Goed weekend verder,
Janneke
Hallo Janneke,
Wat leuk dat je de Tuinieren hebt gezien! Ik zou een exemplaar toegestuurd krijgen wanneer het artikel zou verschijnen maar ik vrees dat ik dat dan niet krijg. Ziet het er leuk uit?
Over die bezoekersaantallen; dat is allemaal wel relatief hoor, hoe groter een website, des te meer zoekwoorden en dus komen er hoogstwaarschijnlijk bezoekers uit andere landen op de website omdat ze op een zoekwoord of foto hebben geklikt en klikken ze weer weg als ze zien dat het in het Nederlands is geschreven. En het bezoekersaantal daalt drastisch na september (en stijgt weer vanaf eind februari :-)). Dat neemt niet weg dat ik heel blij en vereerd ben dat zoveel mensen op de website kijken en er blijkbaar leuke of handige verhalen of tips vinden.
Goed om te horen dat de zaden het goed hebben gedaan en je nu kunt genieten van de planten. Jammer van de Papaver, want ze is erg mooi. Hier heb ik helaas ook zo links en rechts wel wat verloren, o.a. De Nicotiana glutinosa en de peper CGN21500, allebei opgevreten door slakken. Gelukkig nemen andere planten dat dan weer over, en is er toch genoeg om van te genieten.
groetjes,
Diana
Hallo Diana
Inderdaad, brandnetelgier en heermoesgier stinken enorm. Maar als je er bij het maken van de gier een handjevol gesteentemeel door doet, zorgt dit ervoor dat de geur wordt gebonden. Prettig voor jezelf en voor je tuinburen. Daarbij komt nog dat gesteentemeel zelf ook silicium bevat. Dubbel voordeel dus.
Jammer dat sommige tuiniers al phytophthora in de aardappelen hebben.
Bij onze tuinvereniging adviseren we altijd het volgende.
Als je de aardappelen vanwege deze ziekte voortijdig moet rooien kijk dan eerst of het ook in de knollen zit. Is dit niet het geval? Snij dan alle loof af en neem die in een dichte vuilniszak mee naar huis. Niet op de composthoop! Laat de aardappelen nog 2 weken in de grond zitten. In die tijd groeien ze niet meer door, maar de schil wordt in die tijd stevig. Een grote oogst (te) jong geoogste aardappelen bewaart slecht door de dunne schil en als ze op een zonnige dag gerooid worden kunnen ze in korte tijd groen worden. Als je groene aardappelen eet kan dit buikklachten geven.
De sporen van de phytophthora verspreiden zich door de lucht en hechten zich op vochtig blad van aardappelplanten. Via het blad komen de sporen tijdens een regenbui of een sproeibeurt in de grond. Door het blad af te snijden kunnen de aardappelen niet meer besmet worden.
Je zaden doen het geweldig. Alleen jammer dat de slakken ook heel enthousiast over sommige planten zijn. Maar het is volop genieten in de tuin.
Groeten,
Wia
Hallo Wia,
Dank je voor de tips!
Ik heb bij onze aardappelen nog geen Phytophthora gesignaleerd maar gisteren eens een rondje over het complex gelopen (altijd leuk om te zien hoe andere mensen tuinieren en wat ze hebben staan) en toen heb ik bij een aantal tuinen wel al heel slechte aardappelplanten gezien. En dan waait het zo over naar ons. Maar elke dag is er één, denk ik maar. En ik heb ook extra hoop op de Ballerina, een biologisch ras dat we hebben gepoot en matig resistent tegen phytophthora in blad zou zijn, maar zeer resistent tegen phytophthora in de knol.
Persoonlijk vind ik het altijd wel erg lekker om verse aardappelen te rooien, het dunne schilletje veeg ik er bijna met mijn vingers af en ook heerlijk om te bakken met schil. Dus nu de eerste aardappelen gerooid om zo vers mogelijk te oogsten. En verder hoop ik dat we een week droog weer houden en dan zijn de aardappelen weer gegroeid en zou ik zomaar kunnen denken dat de vroege aardappelen wel klaar zijn om gerooid te worden (mooi, want dan kan ik deze week alvast krootjes, bonen en koolrabi zaaien voor de nateelt :-)).
Goed om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd! Jammer van die slakken, maar dan wel bijzonder om van bijna iedereen hetzelfde te horen; dit jaar zijn de slakken in zo ongeveer heel Nederland wel erg talrijk en vraatzuchtig
groetjes,
Diana
Wij vangen er ook heel wat af iedere avond. Tot wel 10 slakken per avond. Momenteel is het wat minder erg omdat het niet zo vaak regent. maar nu beginnen de rupsen weer. Beuh…
Wij zitten wat slakken betreft op ong 60 a 100 slakken per avond gek wordt je ervan. Ontzettende leuke site heb je.
Hallo Karin,
Ik tel ze niet maar het zijn er hier ook wel heel erg veel dit jaar 🙂
Diana
Beste Diana,
Goede tip van jou die heermoes mest, die is eenvoudig te realiseren.
Dit jaar als aardappel Obama gepoot en afgelopen weekend geoogst. Het is een vaste aardappel, smaakt goed en geeft een goede opbrengst per plant.
Op de zware klei van de Flevopolder doet hij het dus prima.
Ik ben tevreden. Er waren nog geen sporen van Phytophtora, maar ook bij mij moest de mais erin.
Met hartelijke groet, Rietje
Hallo Rietje,
Wij gaan binnenkort ook van de middelvroege aardappelen eens 1 of 2 planten rooien. Gewoon om te kijken hoe ver ze zijn, of ze gezond zijn, en natuurlijk om alvast een maaltje te proeven. En uiteindelijk hebben we bijna altijd allemaal ruimtetekort, of het nu voor mais, bonen of kool is :-).
groetjes,
Diana
Ha Diana, leuke mooie site heb je!
Ik heb een vraag. Ik heb een courgetteplant gekregen van een moestuin-buurvrouw, die lijkt op de Rond de Nizza. Bij ca. welke diameter zijn de vruchten het lekkerst en dus het beste oogsten? Alvast bedankt voor je antwoord, bij voorkeur naar mijn mailadres.
Hallo Wilma,
Zelf vind ik de Ronde van Nice het lekkerst als ze zo ongeveer tennisbalformaat zijn. Maar als ze wat groter zijn ze ook prima hoor, maar dan vooral voor soep en saus. En het zou kunnen dat er dan al wat zaden in aan het ontwikkelen zijn, dat kun je er dan het beste even uitsnijden.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Al enige tijd ( intussen een jaar of 3) lees ik weleens uw blog en zoek informatie op een site over ‘moestuinieren’. Verder ben ik gek als wat met tuinieren te maken heeft, vooral subtropische planten ( palmen, citrussen, oleanders enz. die ik thuis ook allemaal probeer op te kweken, meestal uit zaadjes en stekjes van vakantie uit Spanje/Italië ), Ik heb eigenlijk twee vragen en het zou erg fijn zijn als u deze zou kunnen beantwoorden:
We hebben in onze tuin flink wat fruitbomen staan (kweeperen, appels, druiven, citroenen ( in pot gaat s’winters naar binnen) en vijgen ( volle grond op het zuiden wel vlakbij een grote coniferen heg). Het ras is volgens mij Brown Turkey
Deze heb ik als stekken een jaar of 4 in de grond gezet. Deze planten zijn intussen +- 1.5 meter hoog, maar ze hebben tot nu toe nog maar erg weinig vruchten gegeven. De paar vruchten die er dit voorjaar aanzaten zijn er helaas afgevallen. Er lijken zich nu wel weer kleine ‘vruchtknopjes’ te zitten van hooguit een halve millimeter groot. Is dit misschien watergebrek of is het iets anders? Hoe kan ik zorgen dat deze vruchten willen gaan groeien?
Mijn tweede vraag is omtrent een komkommerplant van het ras ‘Gele tros’. Deze heb ik als plantje dit weekend gekregen van familie. Vroeger heb ik veel vruchtgewassen als (gele) tomaten, aubergines,pepers en paprika’s ( eigenlijk hetzelfde), pompoenen enz. buiten in de open lucht geteeld en dit ging altijd super goed.
Echter weet ik niet zo goed hoe ik dit plantje moet verzorgen wil het een redelijke oogst hebben want de bronnen op het internet spreken elkaar allemaal tegen. Kan de plant op het zuiden staan buiten in de felle zon of is dat niet goed voor een komkommer? Is een grote pot beter dan de volle grond omdat deze sneller opwarmt? Is het beter de plant te laten klimmen met behulp van bamboe stokken of is kruipen over de grond beter?
Kortom heel veel vragen,
Ik hoop dat u ze wilt beantwoorden,
Wouter 17 Jaar
Hallo Wouter,
Dat is jammer want hier doen juist alle vijgen het heel erg goed (zowel in mijn tuin als in de tuinen van een aantal tuinburen). Wat de oorzaak is is heel lastig te zeggen, het kan aan het ras liggen, het kan aan voeding liggen, of aan grondsoort (vijgen houden van een droge, arme grond en van een beperking rond de wortel – veel groei geeft weinig vruchten). Om die reden staat de vijg hier nu in geschikte grond in een grote speciekuip. Kijk vooral nog even op deze pagina: https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/vijg/
Gele Tros-komkommer heb ik nog nooit geteeld. Maar voor elke komkommer die je buiten teelt geldt dat je ze beter kunt laten klimmen dan laten kruipen (want omhoog groeiend drogen de bladeren sneller op dan wanneer ze op natte grond liggen – komkommers zijn gevoelig voor meeldauw en meeldauw gedijt goed bij veel vocht en warmte). Komkommers houden van veel warmte maar de bladeren kunnen niet goed tegen al te felle zon. In de kas teel je dus bij voorkeur met wat bescherming tegen de zon. Maar buiten zul je ze in de zon moeten zetten om ze de warmte die ze nodig hebben te kunnen bieden. In een pot kan prima, mits je een heel grote pot hebt (50 cm centimeter doorsnede).
Ik hoop dat je hier verder mee kunt,
Diana
Hoi Diane,
We hebben lekker veel aardappelen gepoot omdat ze in de winkel zo duur zijn en we er met z’n viertjes van moeten eten.
Heb je een tip hoe we aan kratjes kunnen komen zodat we ze goed kunnen bewaren op een koele plek?
Groet Manon, Rheden/De Steeg
Hallo Manon,
Via marktplaats.nl wellicht, als je daar zoekt op ‘kunststof kratten’ vind je daar aanbieders van gebruikte kratten.
groetjes,
Diana
Ha diana,
heerlijk weer om te kunnen oogsten. Vraagje, ik heb dit jaar voor het eerst bloemkool geteeld. Gewoon vier plantjes kant en klaar gekocht, in de broeibak gezet en na twee maanden buiten in de volle grond (wel goed water gegeven daarna). Netje er over klaar. verder niks aan hoeven te doen. Inmiddels hebben we de eerste bloemkool gegeten en doen we vandaag de tweede. Ik oogst de bloemkolen als ik zie dat ze gaan doorschieten. Nu is het zo dat ze ook wat paars gaan verkleuren. Enig idee wat dit is en of het kwaad kan? ik raak de kolen niet aan en dek ze af tegen de zon (conform jouw beschrijving). Ik heb er dit jaar vier gezet, volgend jaar doe ik er meer. Heb de regel doe er niks aan, want als ik bestrijdingsmiddelen moet gaan gebruiken kost het meer dan bij de groenteboer 😉
Gr. Marco
Hallo Marco,
Voor zover ik weet heeft een paarse verkleuring van bloemkool te maken met de hoeveelheid licht dat er toch altijd tussendoor kan schijnen, in combinatie met wisselende warme temperaturen. Ik teel al jaren geen zomerbloemkool meer, en bij weeuwenteelt en winterteelt heb ik er geen last van (maar dan is het dus ook koeler/kouder en is het daglicht minder sterk). Kijk nog even hier voor meer informatie: http://www.ehow.com/info_8782704_cauliflower-turning-purple.html
groetjes,
Diana
Bedankt Diana, voor mij de eerste keer en bevalt eigenlijk wel.
Gr. Marco
Hee Diana,
Ik ben benieuwd hoe het met de groenten in de strobalen gaat? Bij mij is met wisselend resultaat aan het groeien, ik ben erg benieuwd naar de reultaten bij jou.
Groetjes Mime
Hallo Mime,
Ik ben er niet echt tevreden over, bijna alles wat ik in strobalen heb geplant kwijnt weg, zelfs met de voeding die ik uiteindelijk nog maar heb gegeven. Ik heb wat foto’s gemaakt en wacht nog even een week of 2 af en dan plaats ik de foto’s en mijn ervaringen in het tuindagboek. Jammer, en ik vond het een leuk experiment, maar hier niet voor herhaling vatbaar.
groetjes,
Diana
Alleen de paprika en de struiktomaat doen het aardig. De planten zijn miner groot maar voldonde vruchten. Die strobaal heb ik op het terras en is wel de enige strobaal die als een pot water krijgt, iedere dag. Of de paprika en de tomaat zijn er gewoon meer geschikt voor.
groetjes Mime
Hallo Mime,
Hier kwijt de tomaat nog niet weg maar ze is nog niet een 5e van de grootte van dezelfde tomaat in een pot.
Of ik heb iets verkeerd gedaan, of ik heb gewoon pech :-).
Diana