Oogst

Oogst 24-07-2013Het gaat hier vandaag eindelijk echt regenen, is beloofd. En zojuist hoor ik de eerste druppels vallen. Dat is mooi, want regen is hier wel nodig. Hier tot nu toe nog geen druppel gevallen. En dat is mooi, vorig jaar rond deze tijd ‘verzopen’ we hier zo ongeveer. Maar op een millimeter of 20 hopen we ondertussen wel, maar dan bij voorkeur zonder onweer, bliksem en hagel.

Afgelopen week heel veel geoogst. Op de foto zie je de oogst van 2 dagen geleden; sjalotten, rode uien en de laatste 3 soorten aardappelen (Rosagold, Santé AM en een paar laatste planten Roseval). De aardappelen hebben we gewassen, op de tuin gedroogd, en zo gaan ze in open kratten mee naar huis, de donkere schuur in. En dan hopen we tot in het voorjaar van deze aardappelen (en van wat we al thuis hadden gebracht, Roseval, Escort, Bleue d’Artois en Franceline) te kunnen eten. De sjalotten rode uien hangen ondertussen thuis onder een afdak te drogen. Over een week of 3 kunnen we ze daar vanaf halen, de worteltjes en blad wegknippen, en ook die mogen dan in kratten de schuur in.

Aubergines 2013De oogst van gisteren was zo mogelijk nog groter; aubergines (op de foto zie je de groene Little Green, de lange paarse Japanese Pickling en de wit met roze Rosa Bianca). Maar vooral courgettes, komkommers, ruim 2 emmers tomaten, 3 bakken kruisbessen, de laatste aalbessen, een emmer rode bieten, een emmer sperziebonen…….. gisteravond tot ruim na 23.00 uur bezig geweest om van de tomaten sap te maken, en een deel te drogen. Kruisbessengelei en aalbessengelei maken.

En nu het regent kunnen we vandaag de courgettes snijden en invriezen. Gisteren de bonen gegeten, vandaag salade maken van wat er overbleef. Etcetera, zoals ik zo vaak zeg, tuinieren houdt niet op bij het tuinhek, wat je meeneemt moet ook de vriezer, potten, etc. in 🙂

Tomatenpalet 26-07-2013Gisteren dus ook de eerste ‘grote’ oogst tomaten. Ruim 2 emmers vol, en al flink wat verschillende soorten. Er zijn ook nog genoeg soorten die nu pas onrijpe tomaten geven en dus allemaal nog moeten komen, we kunnen (mits het redelijk weer blijft) de komende 8 weken zeker nog elke week 2 emmers oogsten.

Dus veel eten, veel soep, veel pastasaus, bruschettasalade en pizzasaus inmaken, drogen en sap invriezen. En tegelijkertijd zaden oogsten natuurlijk. De favorieten tot nu toe: Absinthe (de groene tomaat rechtsbovenaan), Sprite (de rode ovaaltjes schuin daaronder), Green Doctors (de groene cherry’s midden onderin). Maar de anderen zijn ook zeker niet slecht, het is leuk om al die verschillende  tomaten te proeven – zoveel verschillen in smaak, zoet, zuur, sappigheid, textuur, etc.

Als de temperatuur de komende dagen iets gaat dalen wordt het mooi weer voor de tuin, die heeft wat achterstand opgelopen (want de afgelopen 2 weken alleen bezig geweest met water geven en oogsten). Er kan flink gewied worden, de plekken die leeg zijn gekomen door de oogst kunnen schoongemaakt en geharkt worden. En dan kunnen die vakken weer gevuld worden. Met de koolzaailingen die ondertussen al met 5 blaadjes in de potjes staan te wachten, met de voorgezaaide winterandijvie en slazaailingen. Maar ik ga ook nog rucola en mosterdblad zaaien, ergens moet ik nog een zakje rammenas hebben liggen, en een rijtje rode pluksla.

Dahlia s in de tuinIk durf er nog niet aan te denken, maar ik zie heus wel dat de zomer al een eind op weg is; ik zie het aan de lege plekken in de tuin, aan het feit dat het ’s avonds alweer om kwart over tien donker is, aan de uitgebloeide bloemen. Gelukkig is er nog genoeg te genieten hoor, de Brugmansia’s gaan nu bloeien (met overweldigende geur), de in maart gezaaide Dahlia’s bloeien nu volop (zie foto), we oogsten volop munt voor de thee, eten elke dag vers van eigen tuin.

Nog even flink van genieten, volgende week is het alweer augustus (maar dan wordt het ‘pepertijd’, elk nadeel heeft zijn voordeel :-)).

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marjan Vos

Wat een heerlijke foto met al die mooie tomaatjes. Hier in Frankrijk is alles nog groen, maar er komt met een beetje geluk met het weer wel een mooie oogst aan. We zijn met alles ruim een maand later dit jaar en we hopen dus op een lange nazomer. Tot nog toe geniet ik erg van het eerste jaar in mijn kas. En mede dankzij jou zaden!

meatfreak

Wat een prachtige hoeveelheid tomaten, voorlopig nog even wachten hier maar ze beginnen nou ook goed op dreef te komen. Nu de temperatuur ook weer wat zal dalen kun je tenminste ook weer fatsoenlijk in de kassen werken want afgelopen weken met die temperaturen was het zelfs ’s avonds nog te warm. Binnenkort zullen de pepers ook wel gaan binnenstromen daar bij jou zeker? Ben er zeker achter gekomen dat het oogsten en verwerken ook zijn tijd aardig in beslag neemt. Afgelopen week al ruim 3kg Augurken mogen inmaken, erg leuk maar je steekt er stiekem toch best wat tijd in 🙂 Ach het betaald zich weer uit als je over 2 maanden je eigen augurken kunt eten.

Simone

Hallo Diana, wat leuk die foto’s van je oogst mijn tomaten staan in potten gewoon buiten nog groen te zijn maar wel hoopvol veel trossen.
Je schrijft dat je de courgettes klein snijd en invriest doe je dat rauw ?? Dus zonder blancheren , daarna kun je ze zeker alleen vor soepen en sausen gebruiken ?
Vr. Gr.Simone

Cecile

Hallo Diana,

Eerder schreef ik over de zwarte stipjes op het aardappelblad. Nu even het vervolg: ik heb de aardappelen lekker laten zitten, je moet ook wel eens gokken. Deze week begonnen met het rooien: het ziet er fantastich uit! Mooie frisse schone aardappelen, eigenlijk een nog betere oogst dan vorig jaar, en dat met die droogte!
Hier in Wijchen, tot op heden nog steeds geen druppel gevallen. Jammer, maar liever dat dan die hoosbuien die je af en toe op het scherm voorbij ziet komen. Als je zelf water moet geven heb je het in ieder geval in de hand….Dat is dan weer een voordeel van droogte.
Fantastisch veel aardbeien gehad en héle grote! Alleen jammer dat ook de doordragers ineens allemaal gelijk kwamen met de eenmaal dragende rassen. Zal wel iets met het koude voorjaar en daarna de warmte-explosie te maken hebben.
Pepers in pot hebben we buiten, vanavond al een flink bakje sambal kunnen maken.
Ook hebben we nog nooit zo’n mooie bonen gehad, zelfs de planten zijn mooi groen en fris!
Kortom: nu al een geslaagd seizoen (ondanks de uienvlieg, waardoor we alle uien hebben moet vernietigen).

Groetjes
Cecile

Iris van Grootel

Vraag over mijn courgette. Ik heb in een bak in de tuin 2 zaden van een bol courgette geplant. Deze zijn heel mooi opgekomen en geven onzettend veel bloemen. Alleen op het moment dat er een gourgette bolletje ontstaat wordt die aangetast. Er komen bruine vlekken en en groeit niet verder. Het vervelende is dat ik geen beestje zie die dit voor elkaar krijgt. Enig idee wat ik hier aan kan doen en wie mijn courgette opeet?

Groeten Iris

Iris van Grootel

Hoi Diana,
Bedankt voor je reactie. Hier kan ik wat mee. Had er nog niet aangedacht dat het ook kon zijn door een slechte bestuiving ipv beestjes. Ik heb de aangetast courgettes weggehaald evenals een aantal bladeren die dor werden. Ik zag nu dat er weer een courgette aan het groeien is en dat lijkt goed te gaan. Ben benieuwd.
Wat het bestuiven betreft: ik wist dat er een mannelijke en een vrouwelijk bloem is maar hoe zie ik het verschil? Als ze bloeien lijken ze namelijk allemaal hetzelfde.

Jos

Hoi Iris,

De vrouwelijke bloemen kan je herkennen aan een kleine verdikking (vruchtbeginsel) direct achter de bloem.
Mannelijke bloemen hebben dit niet.

We hebben sinds dit jaar een moestuin van 2 are. En we raadplegen regelmatig jou website voor advies. Ook hebben we vorig jaar een aantal zaden bij je besteld. Waaronder de spaghetti pompoen. We hebben twee planten uitgeplant. Er zitten nu zo’n 10 a 15 pompoenen aan. We zien wel kleur verschil tussen de pompoenen van beide planten. Bij eentje zijn de pompoenen aanmerkelijk donkerder. Dus waarschijnlijk heeft eentje zich toch gekruist. Zoals jij al bang voor was.

We zijn erg benieuwd wat de uitkomt zal zijn. We houden je op de hoogte!

Groet, Jos

Inge Wendrich

Hallo Diane,
Wat een mooie foto van die verschillende tomaten, het zou een mooie poster kunnen zijn, erg leuk!
Groetjes, Inge

Valerie

Beste Diane,
Ik wil je graag bedanken voor het delen van je liefde en kennis! Zelf ben ik pas twee jaar geleden begonnen met een mini moestuintje in mijn achtertuin. Dankzij jouw website leer ik elke keer weer wat meer en begint het (ook letterlijk) steeds meer vruchten af te werpen! Zou graag een “echte” moestuin hebben, maar heb drie kleine kinderen en een slechte rug, dus niet al te beste randvoorwaarden, wellicht ooit nog. En zeker weten dat ik dan ook nog een poging ga doen met de Bleue d’artois. Die zien er zo gaaf uit!
Hoop dat je hier nog heel lang je kennis en liefde voor de moestuin wilt delen!

Groetjes,
Valerie

Janneke

Met vreugde geven wij kennis…..van onze allereerste Demidov ooit.
Rozerood, 8 cm, 189 gram en geweldig van smaak! De rest is nog zo groen als gras, maar goed ook, anders waren ze meteen opgegeten. Zo zie je maar wat één tomatenzaadje teweeg kan brengen. Het zaad heb ik uiteraard bij jou vandaan en ik heb nog genoeg over voor een volgende keer in 2014.
Ik wilde het je toch even laten weten!
Groet,
JannekeP

Inge Wendrich

Hallo Diane ,
Ik heb een vraagje, er zijn al veel tomaten plukrijp, nu las ik ergens, dat je trostomaten pas moet oogsten als de hele tros rijp is, klop dit?
Ik heb b.v. Van die kleine gele tomaatjes staan, van zaad van jou, de bovenste zijn al heerlijk, en mooi van kleur, maar de onderste van de trossen zijn nog groen, mag ik de rijpe dan gewoon plukken? Of verstoor ik dan de rijping van de rest? B.v.d.
Groetjes, Inge

Inge Wendrich

Hallo Diane,
Bedankt voor je snelle reactie, ik ga nu lekker oogsten.
De tomaatjes zijn inderdaad heerlijk.
Groetjes, Inge.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties