Onverbeterlijk

Het is half zes in de middag en ik sta in de keuken venkel schoon te maken en te snijden voor het avondeten. Ruud is druk in de achtertuin maar komt op een gegeven moment even naar binnen om wat te drinken.

“Ik heb 150 liter water gegeven, alle potten waren droog”, zegt hij. Ik antwoord dat het gelukkig bijna voorbij is, want we hebben de afspraak gemaakt dat ik na dit veel te droge en daardoor drukke tuinjaar definitief ga minderen met potten.

“Wat doen deze ‘dingen’ dan in de achtertuin?”, vraagt Ruud:

 

“Uuhh….. ja, ik heb misschien een kleine nieuwe liefde”, antwoord ik. Ruud zegt: “Je doet 2 Brugmansia’s weg en je koopt 3 nieuwe stekken? Vreemde manier van minderen”.

Ja, ik weet het, soms heb ik bitter weinig zelfbeheersing. Maar eigenlijk is het mijn schuld helemaal niet. Het komt door het mooie weer, de rijke bloei van de Brugmansia´s dit jaar en het feit dat de deze kuipplanten nu weer helemaal in de mode zijn: er zijn heel veel nieuwe rassen te koop met dubbele en zelfs driedubbele bloemen. Deze Herrenhauser Garten bloeit hier nu nog steeds volop: 

 

Ik kan er niks aan doen, ze is gewoon onweerstaanbaar.

En dus heb ik nu toch gewoon 6 Brugmansia’s, 3 volwassen planten en 3 jonge stekken, allemaal dubbel of driedubbel, in oranjegeel, zachtroze, donkerroze en zelfs één met witbont blad. De 3 nieuwe stekken zijn in ieder geval makkelijker voor de winter naar boven te sjouwen. En volgend jaar zien we wel weer……

Verder ben ik wel echt een selectie aan het maken van wat ik wil bewaren en wat niet. En ik had nu eenmaal ook veel eenjarigen in pot. Dus die heb ik ondertussen opgeruimd. En ik heb Ruud beloofd volgend jaar alleen nog te kiezen voor een kleine hoeveelheid goed geplaatste grotere potten. Less is more.

Ik hoop dat dit Engelse gezegde een beetje bij me gaat passen! Vorig voorjaar zag de tafel in de volkstuin er nog zo uit:

 

Gezellig. Maar te veel, te klein en vooral te veel werk om water te geven. Dit jaar heb ik geen foto gemaakt van de tafel maar ik kan verklappen dat het er ongeveer hetzelfde uitzag; de tafel vol met kleine potten, ervoor nog een paar, en natuurlijk ernaast ook nog wat potten. En erachter pasten er toch ook nog twee. Daardoor hadden we weer eens weinig plaats om zelf nog te zitten, met een Salvia permanent kriebelend in mijn nek en een Brugmansia bijna hangend op mijn schouder.

Ik kan wel een foto laten zien van hoe de tafel er nu uit ziet:

 

Nog maar 1 pot op de tafel, en verder een kan met bloemen, wat sierpompoentjes en een oude Boeddha die ik eens kreeg. Onderhoudsvriendelijk en toch leuk.

Helemaal stoppen met potten kan ik natuurlijk niet. Of in ieder geval nog niet. In dit geval vind ik ‘cold turkey afkicken’ niet handig, en niet wenselijk. Nee, ik ga voor het langzame afbouwen.

Ik heb dus al opgeruimd. En ik heb Ruud beloofd om voortaan eerst na te denken voor ik iets in een pot stop. Nadenken in de zin van: moet ze echt in pot of kan ze ook gewoon in de grond of in een verhoogde bak? En hoe makkelijk of moeilijk is ze in pot qua waterbehoefte, standplaats, groeikracht, etc.?

En dus heb ik, in het kader van het langzame afbouwen nog wel 2 potten gekocht en er planten in opgepot. En dat ziet er dan zo uit:

Ja, het is wel een beetje een overgang, van weelderig groeiende en bloeiende eenjarigen naar deze Sedum- en andere rotsplantjes in pot. Maar ik ben er eigenlijk best blij mee. Het zijn toch potten, en planten. En ze hebben nauwelijks verzorging nodig: kunnen weken zonder water, zijn gewoon winterhard, hoeven niet naar zolder te worden gesjouwd.

Let trouwens niet op de stiekeme bak met viooltjes waarvan je links achterin nog een hoekje ziet. Zoals ik zei, het kan niet in één keer goed gaan. En de viooltjes in bak zijn vooral voor een beetje kleur in de komende herfst en winter. En dan regent het vast genoeg. Want ooit gaat dat beginnen. En ik gok dat het dan ook voorlopig niet meer stopt.

Tot slot heb ik nog wat mededelingen:

Ik heb op de website van Pokon het laatste deel over het zelf oogsten van zaden geschreven, en dit keer gaat het over: Het zelf oogsten van zaden van fruit en kruiden

En ik heb deze week eindelijk het inmaakrecept van de stoofpeertjes in rosé op mijn website geplaatst. Er zijn trouwens nog heel veel recepten die liggen te wachten tot ik tijd heb op ze op de website te zetten, van een heerlijk frisse appelcake en een blauwe bessenbavarois met anijs tot een heerlijk herfstsalade met blauwaderkaas en een oosterse venkel-preisoep. Ik hoef me komende winter niet te vervelen.

En voor wie er interesse in heeft nog even over de zadenlijst: ik hoop dat het gaat lukken om die in de komende 3 weken af te krijgen en dat zou betekenen dat ik de zadenlijst op maandag 5 november op de website ga zetten. Dat worden dan nog 3 drukke weken 🙂

Tot slot nog even een foto van de viooltjes in bak waar ik het eerder over had. Want om aan te geven dat ik echt aan het minderen ben had ik de bak een beetje naar achteren geschoven. Maar dat is natuurlijk niet terecht. En ik hoef me niet te verontschuldigen voor een kleine hapering in mijn afbouwproces. Want ja, het is een pot, maar geef toe dat ze een herfst-/wintertafel en een mensenhumeur toch enorm op kan vrolijken:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maartje

Haha! Mijn echtgenoots reactie: “Totaal niet herkenbaar!!!”
Fijn weekend!!

Anoniem

Heeeeeel herkenbaar…..maar weet gewoon niet waar ik moet beginnen!!!!

Anoniem

Hoin Diana,

Ooit had ik een collectie Brugmansia’s. Ik heb ze allemaal laten verdwijnen wegens te zwaar. Als ik nu jouw Herrenhauser Garten zie, zou ik er wel eentje kunnen houden. Waar heb je die gekocht?

Groetjes

Eddy

Susette

hahahahah, ik denk dat velen van ons dit heel herkenbaar vinden. ik ook. hahaah ook al aan de vetplantjes gegaan voor bij de voordeur. hihih. ik zou dit jaar ook niet meer zoveel kuipplanten doen…. behalve dat mijn tuin redelijk vol zat en ik nog veel dahlia knollen over had.. je raad het al. ja hoor in pot. dit jaar was echter ook bizar droog. ik heb zelf mijn siertuin regelmatig water moeten geven want na een maand of anderhalf was er tot op een halve meter diepte geen druppel meer in. alles poeder. maar ff over je Brugmansia’s je kunt het water geven ervan iets reduceren als je de potten ingraaft in de tuin. ik heb er gewoon een stukje moestuin voor opgeofferd en ik moet zeggen: ze groeien gewoon door de gaatjes in de pot door de grond in dus alle water wat onderin in de grond zakt daar maken ze ook gebruik van. resultaat. zelfs met warm weer kon ik het water geven beperken tot 1 x per 2 a 3 dagen. niet in begin natuurlijk want dan moeten ze nog door de gaatjes in de pot naar buiten groeien.

Janke

Brugmansia s hebben van de zomer niet gebloeit ,nu wel.
Kan een te Kleine pot de oorzaak zijn.

Berbie

Ik heb met veel plezier weer je nieuwsbrief gelezen en heb me kostelijk geamuseerd met je verhaal. Ik zie het als het ware voor me gebeuren en het is zo herkenbaar.
Ik vind je “stiekeme” (hahaha) pot met viooltjes wel een plaatje waar de vrolijkheid vanaf straalt.

Anoniem

Ik heb genoten van je verhaal, je bent een mooie schrijfster,fantastisch.
En wat maak je scherpe foto’s.Echt leuk om je mails te lezen.Ik ben fan.
Francien.

jannie

die viooltjes lijken wel vlinders! mooi plaatje

Wanda

Hoi Diana, ik heb vandaag eindelijk de tijd genomen jouw nieuwsbrief rustig te lezen, ik heb dat wel vaker gedaan hoor, maar mijn drukke leventje ‘slurpt’ mij zo op..pff…dat ik vaak de tijd er niet voor neem….snif, snif. Ik ben gek op tuinieren en heb ook al veel uitgeprobeerd. Maar door prive-omstandigheden kan ik bijna niet meer de moed opbrengen ‘mijn tuintje’ weer ‘Like Me’ te maken. Ik geniet daarom maar van jouw heerlijke verhalen en prachtige foto’s! Ik leer er tenslotte nog steeds van! En wellicht komt er ook voor mij weer een tijd van ‘bezinning’ en kan ik weer heerlijk in de grond wroeten! Liefs.

Agnès

5-11 staat in mijn agenda!!

Karin

Ik ken die verslaving, hier komen ook steeds meer en meer potten. We zitten gelukkig tussen 2 sloten, dus pomp in de sloot en gaan… Het was best zwaar want er bleven nog zat plantjes over die we met de gieter water moesten geven maar…….. de andere kant is dat we een super zomer hebben gehad. Mijn Lagerstroemia heeft nog nooit zo mooi gebloeid en ook mijn Brugmansia’s bloeien prachtig, net als bij jou 🙂
Dank je wel voor je mooie verhaal weer!

Kirsten

Hoi Diana, ik heb weer genoten van je verhaal. Ik vroeg me af, en heb de website en allerlei boeken door gespit maar niet echt een antwoord gevonden: zijn er nog groente soorten behalve sla die je op dit moment in een kas kas zaaien?

Anoniem

Hallo Kirsten,
Je zou nog winterpostelein kunnen proberen. Een lekkere bladgroente die het in de winter goed doet totdat het flink vriest. Ik heb geen kas, maar ik zaai in het najaar met tussenpozen van 2 of 3 weken steeds winterpostelein tot in oktober. En ik oogst afhankelijk van de vorst tot in februari van de volle grond. Volgens de oude tuinboeken die ik graag lees, zou je het nu nog kunnen zaaien in de kas. Probeer het eens, als je toch de ruimte hebt.
Zaai dun, en je hebt een meter per persoon nodig voor een eerste oogt. Als je de plantjes niet te diep weg snijdt, dan komt er nieuw blad dat je ook kunt oogsten.
Voor mij is winterpostelein de meest succesvolle bladgroente voor de winter – je kunt er zo enorm lang van snijden, van volle grond en wellicht ook uit de kas. Je kunt het gebruiken in alle recepten voor spinazie. En winterpostelein vind ik vaak lekkerder.
Diana heeft het ook gezaaid, maar we weten allemaal dat we met onze vragen Diana een beetje moeten ontzien.
Kirsten: succes!

Anoniem

Oeps, hier Carola, niet een anonymus. Diana: veel sterkte, en even goed alle sterkte voor Ruud.

Kirsten

Bedankt voor uw reactie! Ik ga het eens proberen.

Dirk-Jan Lukasse

grrag lees ik je blog Diana, maar nu heb ik een vraag, v.w.b. het telen/kweken de Rode biet,
elk jaar opnieuw zet ik de rode biet, of kroten zoals ze bij ons zeggen, maar war ik ook doe, jaar op jaar komen mijn rode bieten of nooit op , of krijgen het formaat van een knikker,hooguit een stuiter, jammer erg jammer , dit jaar regelmatig gegeven, maar nee weer geen bietejes.

Wat kan ik nog meer doen, ?
Groeten Dirk_Jan

Suzanne

Ha ik heb diezelfde vraag en internet al afgestruind!! Die bietjes, ondanks dat het een wortelgewas is, toch meer mest nodig?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties