Ontzag
Tjonge, wat een wind, niet alleen de storm van eergisteren en vandaag maar er staat hier al bijna 2 weken lang meer dan windkracht 5. En dan nu de tweede storm deze week. Ik begin met dit blog op vrijdagmiddag om 12.30 uur en ik hoor de wind langzaam aanwakkeren. Ik kijk nog maar eens op de ‘weer app’ en zie de getallen voor wind elk uur stijgen. Ik wil er niet regelmatig naar kijken, er komt vandaag echt geen meevaller, maar toch kan ik me niet beheersen. Vroeger zag je het de avond ervoor op tv of hoorde het op de radio en dan was het maar afwachten.
Nee, vroeger was niet alles beter, helemaal niet zelfs. Want zonder informatie zijn zorgen minstens zo erg. Ik heb de eerste 25 jaar van mijn leven in Zuidland gewoond, en de watersnoodramp van 1953 was daar altijd aanwezig. In de bordjes op sommige gevels (“Hier stond het water op 1 februari 1953”, vol ontzag keek ik als kind schuin naar boven naar die bordjes). Maar vooral in de verhalen van mijn ouders, opa, oma, ooms en tantes. Over hoe koud en nat het was, de angst, hoe het gezin met 9 kinderen bovenop het dak van het kleine huisje kroop. Hoe ze zagen dat het water razendsnel steeg en alles in de vaart meenam, en beseften dat tegen zulke krachten niet te vechten was en ze alleen maar hulpeloos konden wachten op hulp (die gelukkig voor hen ook op tijd kwam). Ik ben opgegroeid met boeken en zwartwit-foto’s over ‘de ramp’ (die stond zo in ieders geheugen gegrift dat het woord ‘watersnood’ er niet eens voor hoefde). Er waren herdenkingen en een bezoek aan het watersnoodrampmuseum. Het meest indrukwekkend was als we naar de begraafplaats gingen en daar 8 graven naast elkaar lagen van een vader, moeder en 6 kinderen die waren verdronken. Ik heb de watersnoodramp zelf nooit meegemaakt maar ik heb er een enorm ontzag voor water en wind voor gekregen.
Die herinneringen en verhalen komen altijd weer een klein beetje naar boven als er storm wordt verwacht. En dan hebben we ook nog eens een moestuin, met 3 kassen. Natuurlijk is het het minst belangrijk maar belangrijk genoeg om ons toch zorgen te maken. En ons voor te bereiden. De potten staan allemaal bij elkaar in een hoek van de tuin. We hebben wat stoeptegels in de kunststof opbergkast gelegd, de terrasstoelen plat op de grond gelegd. En de ramen in de kas op 10-centimeter kieren gezet. Op internet lees je heel vaak dat wordt geadviseerd om alle ramen en deuren te sluiten. En ik weet niet wat er beter is. Maar wij hebben altijd geleerd (van een oude kassenbouwer, hij wist ook heus waar hij het over had) dat er altijd een raam op een kier moet staan. Omdat de wind door alle kieren in een kas naar binnen waait maar er ook weer uit moet. En als er geen raam openstaat wordt die wind via die kieren er weer uit geperst. Als er meer wind via kieren naar binnen komt dan naar buiten gaat hoopt de wind in de kas zich op en is de kans dat er een ruit barst of springt groot. Die uitleg heeft voor ons altijd heel plausibel geklonken, wij houden al ruim 25 jaar ook tijdens een storm de ramen op een kier, en we kunnen de door een storm gesneuvelde ruiten op 1 hand tellen. Als je een kas hebt is het wellicht goed om even de website van het bedrijf waar je de kas kocht te raadplegen om te zien wat zij adviseren.
Ondertussen is het 13.30 uur en de wind trekt nog wat harder aan. Ik kijk nog maar een keer op de website van de NOS en zie ondertussen code rood voor steeds meer delen van Nederland. Ook de app is nog niet milder gestemd en geeft 82 kilometer wind per uur aan. Ik zet de radio wat harder want ik vind het geluid van gierende wind nou eenmaal akelig. Het wordt tijd voor een pot thee en afleiding. Dus ga ik vanmiddag alvast eens zaden uitzoeken die ik volgende week kan gaan zaaien. En aangezien de temperatuur vrij hoog blijft zou ik best in de kas alvast eens wat bietjes kunnen voorzaaien, wat soorten sla, uien en prei, rucola, andijvie en koolrabi. En ik moet nog tuinbonen, doperwten, sugar snaps en kapucijners zaaien, daar heb ik nog geen tijd voor gehad.
En ik kan in huis al flink wat zaailingen, stekken en plantjes vertroetelen. De bestelde bloembollen zijn bezorgd en ik potte deze week de Impatiens tinctoria op. En ze loopt al gelijk heel sterk uit. Fijn!!
De meeste paprika’s en pepers zijn gekiemd. En de rassen die niet gekiemd zijn heb ik eergisteren opnieuw gezaaid. En ik heb wat Salvia’s gezaaid, en wat vaste planten zoals Agastache en Achillea, die beginnen nu te kiemen. De paprika’s en pepers die zijn gekiemd hebben nog steeds alleen maar 2 kiemblaadjes. Maar die kiemblaadjes groeien goed. En als ik heel goed kijk zie ik het allereerste begin van een eerst echt blaadje. En er zijn soms al verschillen te zien, zelfs bij zaailingen met alleen kiemblaadjes.
Ach, en als ik dan toch door foto’s aan het bladeren ben: peper Chenzo teelde ik 2 jaar geleden ook, ik vond nog een zomers filmpje van slechts 20 seconden waarin je de opbrengst ziet van 3 planten bij elkaar zoals ik ze altijd zaai en plant. Mocht je nog twijfelen….. :-):
De in huis overwinterde Lepechina hastata loopt voorzichtig uit (boven bovenaan dit blog). Zo zag de plant er vorig jaar in de nazomer uit:
Dus ben ik heel blij dat ze de winter in pot in huis lijkt te overleven!!
De stek van rozemarijn Foxtail (als back-up voor de moederplant die buiten in een pot staat) is geworteld en gaat groeien:
Hè fijn, dat zaailingen, stekken, een kop hete thee, het uitzoeken van zaden, een blog schrijven en foto’s zoeken/maken/plaatsen zoveel afleiding geven. Ondertussen is het 14.30 uur, code rood is begonnen. Er knakt een blad van de Trachycarpus in de tuin, en ik hoor iets rinkelen in de tuin van de buren. We hopen dat het daarbij blijft, over een kleine 8 uur is het ergste in Zuid-Holland voorbij. Morgen gaan we uiteraard naar de volkstuin, niet om te tuinieren (want daarvoor heeft het te hard geregend) maar wel om te kijken of er iets kapot is en gerepareerd kan worden, de stoelen weer overeind te zetten, de stoeptegels van alles wat we wilden verzwaren weer op te stapelen, etc.
Ik neem nog een kop thee en ga verder met zaden uitzoeken. Iedereen de komende uren heel veel sterkte met de storm, vanavond laat is het gelukkig weer over! Tot slot nog 1 foto, de vrolijkste. Want ik kocht vorig jaar een Cleome zonder naam die geen zaden wilde geven en lager bleef maar wel alsmaar doorbloeide. Ik kreeg de tip op mijn website dat het Cleome Senorita Rosalita is. Ik heb de moederplant in oktober in de kas gezet en die ziet er helaas niet goed uit. Maar ik heb in september 2 stekken genomen en die zijn beide aangeslagen. En één van de twee bloeit, ze zit weliswaar onder de luis maar bloeit dapper door. Het wordt helaas voorzichtig tijd om een klein sopje van wat biologische zeep, olie en water te maken en daarmee te vernevelen want de luizen zijn al overgestapt naar andere stekken en overwinterde planten en ik moet er niet aan denken dat ze de piepjonge paprika’s en pepers kunnen gaan belagen – die zijn te jong om dat te overleven. Nog iets om de tijd mee door te komen tot het eind van de storm.
Hopelijk valt het een beetje mee. We hebben in elk geval wat tijd gehad om voorbereidingen te treffen.
Inderdaad, als ik geen kassen had op een open moestuincomplex zou ik m nu niet knijpen en alle weerwebsites tegelijk in de gaten houden. Lepechina staat bij mij sinds twee jaar in de volle grond tot volle tevredenheid
Hallo Emmie,
Inderdaad, we hebben bij extreem weer altijd zorgen om tuin en kassen.
Mocht de moederplant in pot in de kas overleven, dan kan ik de stek eens proberen in de volle grond, maar door de vette klei durf ik dat alleen maar in een verhoogde bak.
Ik duim heel hard dat de moederplant de winter overleeft!
groetjes,
Diana
Ik heb de lepechina hastata zowel in een pot in de koude kas als in de volle grond maar dan wel in heel doorlatende droge grinderige grond. Ik zou de plant niet in de kleigrond buiten overwinteren.
Ik heb ook geen blog in mijn mail gekregen.
De blog is wegens een technische storing niet verstuurd. We overleggen nog of we de mail alsnog sturen of we deze week even overslaan. Excuses voor het ongemak.
Ik kreeg ‘em wel, op 19 februari, 22:21
Hallo Marja,
Ja, ze heeft hier ooit een winter overleefd in de volle grond maar dat lukte in de vette klei slechts 1 keer. Gelukkig geeft ze zaden, maar ze bloeit pas in haar tweede jaar. Ik weet niet of de moederplant het heeft overleefd, ik ga haar over 2 weken eens terug knippen tot waar ik hopelijk ‘leven’ vind. En als ze de winter heeft overleefd blijft ze in pot. En dan kan ik met de stek eens wat uitproberen, zoals uitplanten in een verhoogde bak met losse grond.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ook hier in Apeldoorn ging het gisteren vreselijk te keer.
De kleine muurkas die bij de achterdeur staat kwam rond 17:00u met een klap omver, zodat we de achterdeur niet meer uit konden. Ik moet zeggen dat ik me de hele avond onrustig voelde, tot storm minder werd.
Dit kasje staat er al jaren en heeft menig storm getrotseerd, maar gelukkig konden we hem overeind hijsen en viel de schade mee.
Wat een zooi heb je dan ineens omdat ik wat planten erin liet overwinteren en al wat gezaaid had. Dit stond boven de grond en ik heb het meeste weer kunnen oppotten.
Op volkstuin hadden wij gelukkig geen schade. Helaas veel anderen wel.
Trouwens ik heb jouw blog niet in de mail ontvangen, dus mogelijk iets fout gegaan.
Ik hoop hem wel weer te ontvangen want ik vind heerlijk om te lezen, evenals alle reacties.
Groetjes Margriet
Hallo Margriet,
Dat klinkt als een geluk bij een ongeluk, goed om te horen dat jullie de muurkas toch nog hebben kunnen redden!
Ja, wat een gedoe, met opruimen, alle kapot gewaaide planten, al die kleine stukjes glas als er een ruit kapot is gewaaid.
Dankjewel voor de tip m.b.t. de mail! Ondertussen is die gisteravond alsnog verstuurd en zal dat volgende keer weer gewoon op vrijdagavond worden verstuurd, ik hou het vrijdag even goed in de gaten of dat goed gaat.
groetjes,
Diana
Dank je wel Diana en Augus voor de snelle reactie en alsnog versturen
Ontzag Diana ,
Dat vind ik een mooi woord.
Het verpakt heel veel en met name wat jij in dit artikel beschrijft.
We zullen het ermee moeten doen (voor zover we geen andere opties hebben).
Grtz
Marianne
Kas en storm , 2de poging
Ook in West-Friesland de nodige schade.
Bij ons is de helft van de tuinkas kapotgewaaid en vragen ons nog steeds af wat we hadden moeten doen: deur/raam open of juist sluiten? We kozen voor het laatste, helaas…
Voorlopig zijn we zoet, de tuin (en gedeeltelijk die van de buren) ligt vol met stukjes veiligheidsglas, alsof iemand een grote hoeveelheid duralex glas heeft rondgestrooid.
Hallo Wil,
Wat vervelend dat jullie zoveel schade hebben!!
Ik kreeg via deze mail nog de reactie van Wieke:
“Klopt hoor Diana, mijn ouders zetten vroeger altijd de grote deuren van de loods of de schuur onder de wind een stukje open, zodat de boel niet opgeblazen werd.
Ik zie bij boerderijen dan ook altijd die deuren wel een stukje open staan.
Ik weet niet of het nodig is om alle ramen wat open te zetten.”
De informatie op internet is nogal tegenstrijdig. Toch lijkt het een stukje openzetten van een deur of raam hier in ieder geval meer goed dan kwaad te doen. Het openzetten van een deur vinden we hier zelf geen optie omdat die lichte aluminium deur kan gaan klapperen en uiteindelijk los kan waaien en dan eruit kan waaien of kapot kan waaien, maar dat is natuurlijk prima met een heel zware deur van bijvoorbeeld een lood of boerderijschuur. Uiteindelijk heeft ook de windkracht, de windstoten, de windrichting en bouwsels/bomen/etc. die in de buurt staat invloed.
Veel sterkte met het opruimen hopelijk weer herstellen van alles wat kapot is!!
Diana
Ook bij ons meer dan de helft van de glazen panelen van de serre kapot. Serre, tuin en moestuin vol mini stukjes glas 🙁 Ik had zo’n mooi plan voor voorteelt in de serre dit jaar. Vorig jaar stond ze pas in mei dus kon ik dat nog niet doen. Ik had gepland om dit weekend te beginnen zaaien. Zucht. Natuurkrachten, niets aan te doen… Moed bijeen rapen, opruimen en opnieuw beginnen. De profielen van de serre zijn hier en daar verwrongen, de front ligt er volledig uit, met schuifdeur en al, maar we hopen het te kunnen herstellen en nieuw glas bestellen. En dan hopelijk klaar tegen half mei zodat de tomaten, paprika’s en aubergines er in kunnen. De zaailingen van de aubergines zijn al mooi uitgekomen en die van de paprika’s komen ook piepen.
Misschien komt de meest betrouwbare informatie over wat te doen met je kas als het gaat stormen van de verzekeraars, zij hebben daar natuurlijk een enorm financieel belang bij.
En dan is het huidige advies: kas dicht, bij storm is de kas dan het meest stabiel.
Mocht er toch een ruit sneuvelen, dan is het zaak aan de lijzijde alsnog een raam of deur op een kier te zetten, omdat er dan een enorme overdruk in de kas ontstaat met als gevolg nog meer schade.
Daar zit hem dan meteen de moeilijkheid, professionele telers wonen bij hun kas, voor velen van ons is dat niet het geval en om tijdens een storm bij je kas te gaan zitten om te kijken of hij heel blijft is geen optie neem ik aan 🙂
Ik heb preventief toch aan de lijzijde een kiertje open gehouden, alles is de afgelopen storm goed gegaan, pfff.
Een heel informatief artikel staat in vakblad-onder-glas, juni 2017. Als je dat googled, kom je een kopje tegen: kiertje lucht aan luwzijde achterhaald…interpolis.
Groetjes en sterkte iedereen, want ik heb begrepen, dat er nog meer wind aankomt.
Hallo Agnita,
Dankjewel voor je reactie!
Ik heb even gezocht, voor wie er interesse in heeft, hier het artikel: Vakblad Onder Glas 2017 – artikel over sluiten ramen bij storm
Het lijkt me uiteraard altijd het handigst om het advies van je verzekeraar te volgen. Ik heb wel een aantal punten ter overweging:
In het artikel gaat het over de professionele glastuinbouw. Er wordt genoemd dat het onderzoek werd gedaan omdat de nieuwe kassen in de professionele tuinbouw anders en beter zijn die dan van vroeger. En onze 3 kassen zijn hobbykassen, al meer dan 20 jaar oud en gebouwd met tweedehands materiaal en dus niet vergelijkbaar met de nieuwe professionele kassen die heel hoog zijn, schuine daken hebben, veiligheidsglas hebben, etc.
Er wordt gesproken over het belang van een stabiele constructie bij het sluiten van de ramen: daarbij lijkt de constructie van het kassencomplex belangrijker dan een aantal kapotte ruiten (logisch want de constructie is nog kostbaarder dan de ruiten). Ook voor ons is dat belangrijk, maar ook het verlies van een aantal ruiten is hier al belangrijk.
Ik keek nog even op de website van interpolis en daar staat een iets aangepaste tekst. Hun advies is nog steeds hetzelfde, dus alles sluiten (in de moderne professionele teelt), onderaan de tekst staat dit:
“Wilt u grote overdruk voorkomen? Gebruik dan de ramen aan de andere zijde van de aangeblazen gevel. Open aan de andere zijde van de kas de ramen aan de lijzijde van de nok. Houd hierbij rekening dat de windrichting bij storm tot 30⁰ in een uur kan draaien. Daardoor kunt u de raamstand tijdens de storm moeten wijzigen.”
Op andere website wordt het advies van interpolis vaak aangehouden. Ik lees ook regelmatig iets over het ‘afkitten’. Dan wordt een kas dus vrijwel winddicht gemaakt en kan er geen wind in en hoeft het er ook niet uit. Dan zou ik wel denken dat zo’n kas op een heel stevige fundering moet staan want anders is er wel een grote kans op omwaaien.
Zoals gezegd, ik weet het ook niet. Ik denk dat Interpolis wel vooral het advies geeft voor de moderne professionele tuinbouw en niet perse voor de hobbytuinder met kleinere/lage kassen, muurkassen, kassen met kunststof platen of gespannen gewapend plastic, van hout, zelfgebouwd, etc.. Ik heb nog gegoogeld op ‘hobbykas advies ramen bij storm’ maar dan kom ik weer bij dezelfde artikelen en websites terecht die adviseren over de professionele teelt en het advies van interpolis volgen.
Ik ben blij dat er onderzoek wordt gedaan, ik hoopp dat dat ook nog een keer bij hobbykassen wordt gedaan. Wij hebben bij deze storm de ramen weer op een kier van 10 centimeter open gehad, en gelukkig bij geen van de 3 kassen schade. Maar zoals gezegd, er zijn meerdere factoren die daarmee te maken kunnen hebben. Hoe dan ook een interessante discussie!
groetjes,
Diana
Ja hier viel dan vrijdagmiddag een populus alba van ongeveer 18 meter bijna op ons huis.
Hij is van de buren maar bij de klap vernielde de boom een flink deel van de beschoeiing van onze sloot. En nog heel veel planten/boompjes.
De boom viel tot 20 cm van ons huis. Gelukkig niet op de kas want ……dan.
Op de foto zijn er al 3 karren met takken afgehaald want we konden niet meer langs ons huis lopen. De rest moet met groot materieel verwijderd worden.
van die dingen dus.
Hallo Henk,
Poeh, dat was dan tot op de centimeter geluk dat de boom het huis en de kas niet heeft geraakt.
Ik wist niet eens dat met dit nieuwe reactie-programma op de website mensen zelf ook een foto kunnen plaatsen. Dat is wel heel leuk en handig.
Sterkte en succes met het herstel van de beschoeiing en het in delen verwijderen van de boom!
groetjes,
Diana
Hier foto van de Populus
Hallo Diana,
Het is bewonderenswaardig dat je elke week ons weer trakteert op een leuk maar vooral informatief artikel, en ik steeds weer wat van je kan leren. Als ik zo lees wat je allemaal doet, vraag ik me soms waar haal je de tijd vandaan. Dat het technisch een keer mis gaat is iets wat kan gebeuren. Meestal lees ik jou blog op zaterdag, nu er niks via mail was binnen gekomen ben ik naar je website gegaan en daar het nieuwste blog gelezen, ik denk dat dat voor iedereen te doen is en dat er begrip voor moet zijn dat de techniek ons af en toe in de steek laat, en daardoor jou blog een dag later aankwam.
Ik hoop dat jullie niet al te veel schade hebben van de wind, niet materieel maar ook niet bij de planten, waar zoveel energie en inzet in gestopt is.
Hier hebben we ook een flinke wind gehad, maar natuurlijk niet vergelijkbaar met wat jullie over je heen gekregen hebben.
Hier kijken we de sneeuw weg (hoewel er afgelopen week weer wat bijgekomen is) en hopen dat er nog wat van de planten over is. Ondertussen kriebelt het in me om eindelijk wat in de tuin te kunnen doen, maar dan moet eerst de grond ontdooit zijn.
Ook ik ben begonnen met voor zaaien in huis met veel dank aan Carine voor haar tips wat betreft de „Maria Thun“ methode. Ik had er wel van gehoord maar kende het verder niet, heb altijd gedacht dat het meer voor de landbouw zou zijn. Enfin ik heb me erin verdiept en het boekje „Aussaattage 2022“ gekocht en toegepast, hoewel ik sceptisch was dat het in huis zou kunnen functioneren. Ik heb jou pepper zaad, waarvoor nog hartelijk dank, op de aanbevolen dag gezaaid 3x 3 soorten met 100% succes, en ondertussen al verpot. Tevens heb ik nog 3x 3 soorten op een willekeurige dag, dus niet volgens de kalender, gezaaid met 30% resultaat. Kan natuurlijk toeval zijn, maar kan ook werkelijk werken. De volgende zaaidag zal weer een dag uit de kalender zijn.
Afke; bedankt voor de tip betreffende de compost, dat je zeker moet zijn waar het vandaan komt, daar heb je helemaal gelijk mee. Dat wat we gekocht hebben noemen ze hier het „zwarte goud“ nu ben ik niet helemaal zeker of dat alleen de kwaliteit betreft of ook de prijs! Het komt van een bedrijf dat alleen daarop gespecialiseerd is. Hier bij ons op het land in het zuiden van Oostenrijk zou een slecht bedrijf in de kortste tijd niet meer bestaan.
Sorry Henk daar ging wat mis. Vreselijk die boom. Bij ons staat ook een gigantische eik bij de buren, waarvan niemand weet hoe oud die is, een oude buurvrouw van bijna 100 zegt dat hij al groot was toen ze nog kind was. Bij elke storm hopen we dat hij blijft staan.
Hallo Diana,
Het is bewonderenswaardig dat je elke week ons weer trakteert op een leuk maar vooral informatief artikel, en ik steeds weer wat van je kan leren. Als ik zo lees wat je allemaal doet, vraag ik me soms waar haal je de tijd vandaan. Dat het technisch een keer mis gaat is iets wat kan gebeuren. Meestal lees ik jou blog op zaterdag, nu er niks via mail was binnen gekomen ben ik naar je website gegaan en daar het nieuwste blog gelezen, ik denk dat dat voor iedereen te doen is en dat er begrip voor moet zijn dat de techniek ons af en toe in de steek laat, en daardoor jou blog een dag later aankwam.
Ik hoop dat jullie niet al te veel schade hebben van de wind, niet materieel maar ook niet bij de planten, waar zoveel energie en inzet in gestopt is.
Hier hebben we ook een flinke wind gehad, maar natuurlijk niet vergelijkbaar met wat jullie over je heen gekregen hebben.
Hier kijken we de sneeuw weg (hoewel er afgelopen week weer wat bijgekomen is) en hopen dat er nog wat van de planten over is. Ondertussen kriebelt het in me om eindelijk wat in de tuin te kunnen doen, maar dan moet eerst de grond ontdooit zijn.
Ook ik ben begonnen met voorzaaien in huis met veel dank aan Carine voor haar tips wat betreft de „Maria Thun“ methode. Ik had er wel van gehoord maar kende het verder niet, heb altijd gedacht dat het meer voor de landbouw zou zijn. Enfin ik heb me erin verdiept en het boekje „Aussaattage 2022“ gekocht en toegepast, hoewel ik sceptisch was dat het in huis zou kunnen functioneren. Ik heb jou pepper zaad, waarvoor nog hartelijk dank, op de aanbevolen dag gezaaid 3x 3 soorten met 100% succes, en ondertussen al verpot. Tevens heb ik nog 3x 3 soorten op een willekeurige dag, dus niet volgens de kalender, gezaaid met 30% resultaat. Kan natuurlijk toeval zijn, maar kan ook werkelijk werken. De volgende zaaidag zal weer een dag uit de kalender zijn.
Afke; bedankt voor de tip betreffende de compost, dat je zeker moet zijn waar het vandaan komt, daar heb je helemaal gelijk mee. Dat wat we gekocht hebben noemen ze hier het „zwarte goud“ nu ben ik niet helemaal zeker of dat alleen de kwaliteit betreft of ook de prijs! Het komt van een bedrijf dat alleen daarop gespecialiseerd is. Hier bij ons op het land in het zuiden van Oostenrijk zou een slecht bedrijf in de kortste tijd niet meer bestaan.
Hallo Diana,
dank voor je blog, ik lees het elke week met plezier. Ik herken jou angst voor wind en water. Ik kom uit Dokkum, Noord Friesland. De dijken langs de waddenkust kwamen boven Dokkum pas eind jaren zeventig / begin tachtig op Delta-hoogte. Tot die tijd was het bij elke storm ‘versterkte dijkbewaking’. Mijn moeder, die levende herinneringen had aan 1953, was dan in alle staten en dat bracht ze natuurlijk wel op ons / mij over. Lastig wanneer je een zeilende man hebt die niets prachtiger vindt dan wind en water…
Gelukkig bij ons, zuid-oost Friesland, geen schade, hoewel we enorme beuken voor het huis hebben staan waar we elke keer met storm voor vrezen… De bouw van onze huizen en 2 gortdroge zomers op rij hebben hun tol wel geëist. Maar ze staan nog!
Hallo Afke,
Ja, leven met wind en water is voor sommige mensen (zoals een zeilende echtgenoot) een must, voor anderen soms reden tot zorg.
De waternoodramp is voor mijn ouders iets geweest dat altijd dichtbij bleef en bij elke storm een akelig belletje deed rinkelen. En uiteindelijk krijg je daar als kind ook iets van mee.
Ach, ik moet ook niet overdrijven, ik heb het niet meegemaakt, maar door alle verhalen begrijp ik een heel klein beetje hoe angstaanjagend die nacht moet zijn geweest.
Ik ben nu eigenlijk wel klaar met die storm, elke dag opnieuw kijken en weer valt het tegen, komt er nog een storm of een staartje. Bomen en struiken moeten ondertussen moe zijn van dat gezwiep, en ik word dat, ook al zit ik lekker binnen, uiteindelijk ook. Ik hoop op een week van kou, zon en windkracht 2 :-).
groetjes,
Diana
Ook ik ben me bewust van de risico’s van een zware storm. Zeeuw en eigenlijk een kind van de watersnood. Maar dat is een ander verhaal.
Ik vertrouw wel op de sterkte van de deltawerken. Ik heb wel eens een gesprek gehad met een man uit Ethiopië. Die was gefascineerd door de ramp. Toen vroeg hij hoeveel doden er toen zijn geweest. Ongeveer 1800 zei ik. Oh 1800… zei hij. Dan ga je wel even relativeren hoor.
Scherven brengen geluk zei de vriend van mijn dochter. Dan ga ik heel veel geluk krijgen. Uithuilen, opruimen en opnieuw beginnen. Windkracht 10 (halfuurtje) is zeer gevaarlijk en dat zie je maar weer. Wat ik graag zou willen is een verzekering afsluiten die glasschade aan je hobbykas bij storm dekt. Bijna elke opstalverzekering sluit het uit of heeft een heel hoge eigen risico.
Volkstuincomplexen bieden soms een collectieve verzekering aan die wel soelaas kan bieden. Als particulier lukt het dan niet.
Iemand enig idee of wel een verzekering gevonden?
En Diana? Hoe is de actuele situatie met de tuin?
Ohhhh wat jammer, gewoon glas of veiligheids glas…
Hallo Wout,
Ach jeetje, wat verdrietig :-(. En dan ook nog zoveel ruiten van het dak, door de hoogte lastig om te repareren.
Heel veel sterkte met het repareren van alle kapotte ruiten en het opruimen van al die duizenden stukjes glas!!
Ik kan je helaas zelf niet helpen aan een tip voor een goede verzekering maar ik hoop dat iemand anders een tip voor je heeft! Interpolis geeft veel adviezen over stormschade (bij de professionele glastuinbouw), misschien dat ze ook iets voor hobbykassen kunnen betekenen, misschien de moeite waard om op hun website te kijken of even te bellen.
Wij hebben nooit een verzekering voor onze kassen gehad, ze zijn ondertussen al oud en zelf gebouwd met tweedehands materiaal, er was en is geen verzekeraar die zijn handen eraan wil branden (terwijl de oudste kas toch al sinds 1988 staat en al die jaren zonder noemenswaardige schade). Het voordeel van een volkstuinvereniging en aardige tuinburen is dat we elkaar helpen bij ellende. Er zijn wat mensen die glas kunnen snijden en plaatsen, er zijn voor een aardige bedrag van nog geen €6,= per stuk tweedehands ruiten te koop en de meeste mensen willen elkaar helpen met opruimen, glas rapen, etc.
Storm 1 en 2 zijn hier door de kassen overleefd, maar gisteravond laat was het weer goed raak. Het duurde maar 45 minuten maar de storm, met hagel en slagregen, was hevig. We hebben meerdere keren sirenes van brandweer, ambulance en politie gehoord. Ook vandaag nog storm dus ik ga morgen pas gaan kijken of de kassen ook gisteravond hebben overleefd.
Nogmaals sterkte met alle ellende die de storm aan je kas heeft veroorzaakt!
groetjes, Diana
Mooi stuk waarbij tuinieren en liefde voor planten en komende plantjes hand in hand gaan wordt met de storm. Mooi om te lezen en te voelen.
Onze schutting is er uit gewaaid, helaas op mijn plantjes die net hun koppie boven de grond staken.
Ik ben op zoek naar rabarberknollen. Heeft iemand er een of twee over of een goed adres?
Sterkte de komende dagen, want ik denk dat er nog wel wat onstuimig weer aan komt, vooral in d het westen en bij ons, Zeeland.
Hallo Ruud,
Wat jammer! Ook hier is de schutting aan één kant van de tuin eruit gewaaid, ondertussen met hulp van familie weer gerepareerd. En dat is maar goed ook want ondertussen volgt storm op storm, ik word er zelf ook bijna moe van. En alles is hier ondertussen klets- en kletsnat, volledig verzadigd, en er zijn planten in de achtertuin kapot gewaaid, afgebroken. En met het repareren van de schutting en het graven van gaten voor nieuwe palen hebben we ook flink wat wortels beschadigd, van Canna’s, Hibiscus, Salvia’s, etc. Zucht. Ik ga maar nieuwe vaste planten zaaien :-).
Ik heb helaas geen rabarber voor je, ik heb onze oude plant juist vorige winter gedeeld en verplant. Ik ga zelf op internet nog een tweede rabarber bestellen (want ik heb een laat ras zonder naam en wil er eigenlijk een juist heel vroege bij).
Succes met je zoektocht!
groetjes,
Diana
Kas helaas wat schade..
Hallo Lia,
Wat verdrietig!!
Nu het nog zo hard waait zul je waarschijnlijk nog niks kunnen doen maar ik wens je voor de komende dagen (als het hopelijk eindelijk eens wat rustiger en droger wordt) veel succes en sterkte met het repareren van je kas!!
groetjes,
Diana
dag Diana en Ruud,
ik lees jullie verslagen al een poos met veel plezier. en ik leer er veel van.
nu heb ik een wat algemener vraag.
de zaden, die ik had besteld waren in zulke mooie kleine gripzakjes verpakt.
ik heb een aanbod in de krant gedaan voor zaden uit mijn tuin, en daar veel reacties op gekregen.
kun je me vertellen waar ik zulke mooie kleine zakjes koop?
bij voorbaat dank!
en sterkte in alle wind.
ik woon in de Achterhoek, dus hier is het allemaal wat draaglijker.
hartelijke groet van Anna de Vries
Hallo Anna,
Leuk dat je zoveel reacties hebt gekregen!!
Ik kocht de gripzakjes altijd gelijk in doosjes van 1000 stuks maar je kunt ze ook per 100 kopen (maar een doosje van 1000 is altijd goedkoper en ik vind ze ook heel handig voor eigen gebruik :-)).
Ik kocht ze hier: Block Packaging maar de verzendkosten zijn voor 1 doosje wel hoger dan de prijs van de zakjes. Het loont zeker de moeite om even te googelen (op ‘gripzakjes 40 x 40’) en prijzen en vooral ook verzendkosten te vergelijken. Voor iets grotere zaden vind ik zelf het formaat 40 x 60 (in millimeters, dus 4 x 6 centimeter) trouwens ook heel handig.
Veel plezier en succes met de verkoop van zelf geoogste zaden!!
groetjes,
Diana
Leuk geschreven stuk!
Ik heb nu 14 jaar mijn kas staan met het hele jaar door het klapraam op een centimeter of 15 open staan. Ook vorige week geen centje pijn terwijl de rest van de kassen wel een glasbak leek…
Ik zal derhalve nooit een kas geheel sluiten.