Ontmantelen
Moestuinders zijn net mieren, hun hele leven sjouwen ze hoopjes grond en stenen en zand van links naar rechts en weer terug. Ik heb geen verstand van mieren, misschien beledig ik ze nu wel, maar nu we zo veel heen en weer aan het sjouwen zijn, en redelijk gedisciplineerd en in harmonie ook, voelen we ons wel een beetje zo.
Het wordt een rommeltje op de nieuwe tuin die weldra de oude tuin wordt. En de oude tuin was onze originele tuin. En dus verlaten we nu dat wat we de afgelopen jaren erbij hebben gesprokkeld. Het klinkt niet leuk, maar het is het wel, kan ik je verzekeren. En foto’s zeggen daarbij meer dan woorden.
Stukje voor stukje breken we alles af. Sommige verhoogde bakken zijn al helemaal rot en kunnen zo de kachel in, sommige zijn nog redelijk goed en gaan we hergebruiken.
De grond gaan we natuurlijk ook hergebruiken, die gaan we in een kruiwagen scheppen, dan alle wortels van winde en heermoes eruit halen en de grond wordt vervolgens gebruikt om de verhoogde bakken in de oude tuin mee op te vullen.
En het gesjouw met tegels is begonnen. Want in de oude tuin was geen terrasje, en ik heb met Ruud afgesproken dat die daar wel komt. Zodat we er lekker kunnen zitten na gedane arbeid, even wat kunnen drinken of uit kunnen rusten, er aan tafel zittend kunnen zaaien, of verspenen of stekken. En ik kan niet zonder potten om me heen, dus ik wil geen terrasje van 1 x 1 meter met 2 klapstoeltjes, ik wil een terrasje waar ik ruim kan zitten, met potten met vrolijk bloeiende planten om ons heen. Natuurlijk niet zo veel meer als tot nu toe, nu we kleiner gaan wonen tuinieren zal ik ook wat keuzes moeten maken. Het hardhouten bankje links op de foto zal worden geslachtofferd, alsook 2 stoelen, en een paar kleine potten (liever 5 grote potten met flinke planten dan 10 kleine potjes).
We hebben een plekje gekozen (niet schrikken):
Dit gaat het worden, schuin achter kas 1, veel zon, en echt middenin onze tuin. Hier zie je vooral nog onkruid, een eenzame rode kool, en tonkinstokken die we nog moeten opruimen. Maar we kunnen niet alles tegelijk. En Ruud wilde het terras als eerste af hebben. Omdat het zulk mooi weer was, en een terrasje maken is met mooi weer zoveel handiger en fijner dan ploeteren in modder en regen.
En dus gingen we aan de slag. Ruud eerst schoonmaken. En om te zorgen dat de tegels niet weg kunnen gaan schuiven, heeft Ruud met wat oud hout een ‘opsluitrand’ gemaakt waarbinnen de tegels worden gelegd. Deze foto is gemaakt vanaf de andere kant (links):
Oh, al veel beter hè! Onkruid eruit (en de rode kool), en de grond netjes geharkt en grotendeels geëgaliseerd. Zand erop, antiworteldoek erop en dan het terras leggen.
En zo sjouwen we tegel voor tegel vanuit de oude nieuwe tuin naar het nieuwe terras. En aan het einde van de week ziet het er dan zo uit:
We zijn er blij mee!! Misschien wel het grootste karwei. Morgen gaan we het terrasje inruimen, tafel, stoelen, potten. En dan staat voor volgende week het weghalen van de verhoogde bakken op het programma.
Een aantal bakken hebben we dus al gedaan, volgende week de rest. En dan gaan we beginnen met het afgraven van de grond, daarna het overzetten van planten, daarna gaan we nog een groot hekwerk overzetten naar de oude tuin.
En dan is het wel winter 🙂 . En dat komt goed uit, we hebben tot 31 december de tijd om deze tuin netjes achter te laten voor een nieuwe huurder erop kan beginnen.
Ik hoop de komende weken en maanden de voortgang te laten zien van het opruimen van dit stukje tuin, maar vooral ook hoe onze oude tuin eruit gaat zien. Want daar is nog meer dan genoeg te doen, we moeten de kassen nog opruimen en schoonmaken, we gaan in ieder geval nog 1 verhoogde bak maken en plaatsen, er gaan 2 aalbessen uit en daar komt een appelboom voor in de plaats, we willen kiwibessen gaan planten bij het hekwerk dat we gaan verplaatsen. En de hele tuin moet nog worden opgeruimd want geen tijd voor gehad. Maar zo ziet de tuin er nu uit:
Als je goed kijkt zie je links nog net de rode kool op de plaats waar nu het terras ligt. We hebben in ieder geval wel tussendoor de leibomen achterin de tuin gesnoeid, en de 2 verhoogde bakken schoon gemaakt. En verder is er nog genoeg te doen, we vervelen ons de komende maanden niet 🙂 .
Wat een werk, Diana! Maar volgend jaar zeker weer genieten.
Ziet er al mooi uit. Goede voorbereiding waar jullie in de zomer lekker van kunnen genieten!
Wat een energie hebben jullie! Als ik niet beter wist zou ik jullie twintig jaar jonger inschatten.
Ik denk dat jullie ‘s avonds wel doodmoe zullen zijn. Maar natuurlijk wel heel tevreden over al het werk dat gedaan is. Ik hoop voor jullie dat het weer de komende tijd een beetje zal meewerken. Veel succes met alles.
Hartelijke groeten, Ria
Wat een leuk stukje heb je weer geschreven. Een kleine voorbereiding voor mij volgend jaar. Ons volkstuin complex gaat namelijk verhuizen.
In September volgend jaar gaat het verhuizen beginnen. Ik zit al vol met plannen. Dit ga ik niet meer doen, dit gaat mee, dit blijft achter etc etc.
Vooral voor manlief veel werk 😉 want een kas uit elkaar halen en weer opbouwen, tegels opnieuw leggen is niet mijn sterkste kant :).
Veel succes nog!
Hallo Marieke,
Dat klinkt als een nog veel grotere klus!! Wij hoeven slechts een hoofdpad over te steken, en de kassen blijven staan.
Heel veel succes met plannen en indelen voor volgend jaar, en het uitzoeken van wat mee gaat en wat niet!
Diana
Jeetje Diana wat een klus, maar ook wel weer leuk opnieuw beginnen. Hoeveel m2 meters heb je nu nog? Ik moet ook denken aan onze tuin ,zoveel gedaan 3 jaar geleden begonnen, maar zoveel voldoening. Veel succes uiteindelijk is het advies goed in beweging blijven als je op leeftijd komt. Wij naderen de 70 .
Hallo Marja,
Ik weet het niet helemaal zeker maar ik denk dat we nu nog iets tussen de 250 en 300 vierkante meter tuin hebben. Het precieze aantal vierkante meters horen we als het bestuur de tuin heeft opgemeten en we in november de rekening krijgen 🙂 .
Ja, tuinieren is een gezonde hobby, lekker buiten en in beweging (hoewel ik nu wel spierpijn heb en vandaag een beetje rustig aan doe :-).
groetjes en een fijn weekend,
Diana
Zal ik nog eens wat aardigs over mieren vertellen. Als het allemaal niet meer zo gaat met sjouwen en werken, dan krijgen ze van hun collega’s c.q. zusjes een geurstempel opgedrukt. Die geur betekent: ‘deze mier is dood’. Dan wordt de mier dus weggesleept naar de dodenplaats, of de mier nu nog leeft of niet.
Gelukkig gaan de meeste vergelijkingen maar ten dele op. 🙂 Jij kunt het rustig allemaal wat rustiger aan gaan doen.
Hallo Sam,
Dankjewel, klinkt akelig, begraven worden voor je dood bent, zoiets 🙂
Fijne zondag!
Diana
Ik wens jullie veel droog en zonnig weer toe voor de drukke werkzaamheden.
Veel sterkte met je tuin
Het meest moeilijk vind ik het maken van een goede keus voor ‘wat moet waar staan’.
Aardappels en bonen op een andere plek, na 3 jaar de aardbeien naar een andere plek, etc.
Maar……hoe zit het dan met die aardappelboeren, die elk jaar weer aardappels verbouwen op hetzelfde stuk land?
Is die herindeling wel echt noodzakelijk?
boeren moeten zich zo wie zo aan de wisselteelt houden bij aardappelen, er is nog steeds geen aardappel uitgevonden die helemaal resistent is tegen ziekt
Hallo Gerrit,
Lees vooral even de pagina over vruchtwisseling, daar kun je informatie vinden over het nut ervan, wat een goede indeling is, etc.:
https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/vruchtwisseling/
Aardbeien geven 3 jaar een prima opbrengst, daarna wordt de opbrengst matig en moet je de planten verjongen (nieuwe stekken), die je dan dus ook gelijk op een andere plaats uitplant, dus dat is grotendeels een andere reden dan planten in de vruchtwisseling. Kijk even hier voor informatie over aardbeien: https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/aardbei/
groetjes,
Diana
Dag Diana
Ik heb nog nooit met verhoogde bakken gewerkt en weet ook niet wat het voordeel daarvan is. Moeten die elk jaar worden geschoond en opnieuw gevuld. Zijn ze voor elke groentesoort geschikt?
Nu ik dit zo vraag, bedenk ik me dat het misschien mijn probleem van de kleine rode mieren en hun eitjes zou kunnen verhelpen.
Dus ben benieuwd.
Een groet
Sini
Hallo Sini,
Een verhoogde bak lost zeker niet het probleem met de mieren op, helaas.
Maar verder hebben wij veel plezier van onze verhoogde bakken. Ik ga er vrijdag een blog over schrijven op de website van Pokon, de lik vermeld ik in mijn eigen blog zodra ik het heb geschreven en op de website staat.
groetjes,
Diana
In de eerste plaats hartelijk dank voor al het werk wat je doet op deze site en wat je met ons allen deelt. Ik ben echt blij met het omschrijven en beschrijven, het hoe en waarom van alles. Het sterkt je in wat je goed doet, of je leert er weer wat bij.
Fijn, dat wij met zijn allen zo genieten van alles, wat er in en rondom de moestuin gebeurd.
Ik blijf me verwonderen, dat alles steeds weer opnieuw groeit…wat is de natuur toch mooi.
Kijk nu al weer uit naar het volgende item….
Nog flink wat te doen dus. Goed moment om zelf ook de kruiwagen weer op te starten.
Succes daar!
super veel werk ! maar het wordt vast weer heel mooi , succes en groetjes van mede-tuinders uit Haarlem
ik hang steeds aan je lippen. Heerlijk
Ik ‘weet’ alles van terrasjes aanleggen. En vooral het gesjouw met tegels dat ermee gepaard gaat. Wat goed dat jullie deze klus al achter de kiezen hebben. Wat geven je foto’s toch altijd weer een gezellige indruk van jullie tuin.
Ik heb hier geen heermoes, heb het laatst bij een vriendin voor het eerst gezien: zij noemde het legoplant. Ik heb wel winde en zevenblad. Ook geen pretje. 🙂
veel succes een beetje kleiner een beetje fijner.