Onderzoek naar de dood van tomaten

Had ik al laten zien hoe sneu de tomaten er hier bij staan? Ik hou niet van het laten zien van mijn mislukkingen, het is zoveel leuker om te laten zien wat er wel lukt, het tuinieren een beetje positief houden :-). Maar vooruit, niet schrikken…..

Kas 3 8-7-15

Let niet op de rommel, er staan nogal wat nieuwe zaaisels tussen de planten, en er staan ondertussen een aantal planten in potten.

Tomaat eruit wortelsAfijn, zoals je kunt zien zijn er een paar planten die goed groeien, maar het gros doet gewoon helemaal niks, geen blad, of geel blad, heel dun, maar ook niet dood gaan. Een aantal planten zijn al weggehaald.

We hebben eerst nog geprobeerd om een aantal planten uit de grond te halen en opnieuw te zetten maar dan in een gat van potgrond. Voor een aantal mocht dat niet baten. En als je er dan toch uit moet, dan is het natuurlijk wel heel handig om te kijken wat nu het euvel is:

Dus de planten die we uit de grond hebben gehaald gewoon maar eens goed bekeken. Stengel te dun, vooral onderin geel blad. Maar het belangrijkste want daar ligt vast de oorzaak; de wortels.

Amper meer wortels dan toen de tomatenzaailingen werd uitgeplant. Niet dood, maar grauw van kleur, heel weinig.

Het verklaart waarom de planten niet wilden groeien, maar een oorzaak daarvan is nog niet duidelijk. De wortels hebben niet kunnen groeien omdat ze geen voeding op hebben kunnen nemen en waarom niet? Geen idee maar het heeft iets met het stro te maken; dat is zeker niet de oorzaak maar de bedekking (welke bedekking dan ook, of het stro, worteldoek, plastic of wat dan ook is), zorgt ervoor dat voeding of wat ik dan ook heb gegeven niet weg kan. Bij een teveel aan voeding kan het zelfs gaan ‘stomen’, de voeding kan niet verdampen want zit vast onder de bedekking.

Een ezel stoot zich in het algemeen……. toch heb ik hetzelfde al eens eerder meegemaakt maar dan toch anders, overduidelijk teveel voeding in combinatie met worteldoek en temperaturen boven de 30 graden en water geven: tuindagboek 18-7-14. Leo geeft in rectie op dat tuindagboek aan dat Culterra (en natuurlijk andere meststoffen waar bijvoorbeeld bloedmeel of beendermeel in zitten) eiwitten bevat. En bij de afbraak van die eiwitten komt amoniak vrij. En als amoniak niet kan vervliegen omdat ze ‘vast’ zit onder een bedekking geeft dat natuurlijk heel veel schade.

Tomaat eruit nieuwe wortelsEcht veel voeding hebben we trouwens niet gegeven, een zeer matige hoeveelheid groene Culterra eind februari en wel flink wat houtas (kali) in april. Maar de combinatie van die voeding en de bedekking heeft hoogstwaarschijnlijk voor deze ellende gezorgd. Want in de 3 kasjes zonder stro hebben we nergens last van, alleen in de 2 kassen met stro is dit het resultaat.

Je ziet op de tweede foto de onderkant van de steel in close-up; je ziet dat door het wat dieper planten in potgrond de onderkant van de steel wel nog ineens mogelijkheden zag. Daar waar de originele wortels echt niets meer konden doen, beginnen onderaan de steel ineens nieuwe witte wortels te verschijnen, in de hoop dat ze daarop verder zou kunnen groeien.

En let wel, dit is niet bewezen, dit is wat ik uiteindelijk heb bedacht. En dus; voor iedereen die het wil weten en vooral als geheugensteun voor mezelf; er is helemaal niet mis met het bedekken van de grond in de kas, maar bedekking zorgt er in combinatie met de hoge temperaturen voor dat je echt heel voorzichtig moet voeden. Bij bemesting en/of een combinatie van factoren (hitte, vocht) en bedekking, kan het ervoor zorgen dat planten niet goed groeien, of zelfs verbranden. Zo, ik ga het nu echt niet meer vergeten. En ik ga ook bedenken of ik volgend jaar nog wel bedekking in de kas wil. Ik ben buiten de kas heel tevreden over de bedekking met stro, maar in de kas geeft het risico’s waarvan ik niet zeker weet of ik dat volgend jaar nogmaals wil gokken.

Ben ik nu zielig? Nee hoor. 2 kassen zien er sneu uit. Maar 1 kas en de 2 mini’s zien er zo uit:

Kas 1 8-7-15

Gezond, groen, in bloei. Slechts 1 tomatenplant in deze kas heeft het al in vroeg stadium begeven, en ik verdenk vooral pissebedden van die aanslag.

Tomaat nieuw gezaaid en geplantEn dan nog even een foto van één van de zaailingen die ik 3 weken geleden zaaide…

Of ze nog op tijd zijn om vruchten te geven durf ik niet te zeggen. Ik kan alleen maar zeggen dat ze snel kiemden, en we de zaailingen ondertussen allemaal in een kuiltje met potgrond hebben geplant, en een deel ook in potten.

Ze groeien prima, sommigen zelfs al weer wat groter dan op deze foto.

Ik heb er uiteraard wat vroege rassen voor gezaaid, zoals Oranje van Goeijenbier, Gardener’s Delight, Husky Gold, etc.. In de hoop dat ze misschien in september toch nog een leuke oogst geven.

We gaan maar hopen op een mooie nazomer 🙂

Tot slot dan nog 2 leuke foto’s om dit tuindagboek dan toch wel ook positief te eindigen (maar eigenlijk is het al positief, want terwijl ik dit schrijf bedenk ik dat bedekking leuk is maar dat ik er eigenlijk wel over uit ben dat het stro vanuit de kas een mooi plekje buiten gaat krijgen, zo verhelderend werkt het opschrijven van je problemen dus :-).

Maar kijk wat ik al heb geoogst:

Tomaten eerste oogst 2015

Het eerste tomatenkleurenpaletje (leuk scrabllewoord) van dit jaar. Met rassen als Malakhitovaya Shkatulka, Jaune Flammée, Purple Passion, Green Doctors Frosted, Rose Quartz multiflora, Violet Jasper, Fruit Punch, etc.. Semigedroogd in de oven en later in een salade gebruikt waren ze heerlijk, de eerste eigen tomaten van dit jaar!

En ook leuk, de eerste bloem van de Gaillardia Simple Simon Peach, is ze niet prachtig?

Gaillardia Simple Simon Peach

Nu snel naar de tuin, want er moet nodig gewied worden, en bietjes worden geoogst. En een spitskool voor het avondeten, en de potten water geven, de tomaten tikken, savooiekoolzaailingen oppotten, nou, en nog wel zo wat klusjes :-).

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Heleen

Hoi! Het gaat niet zozeer over de tomaten mijn reactie maar ik heb een vraag over een appelboom.
Ik heb een appelboom in een grote plastic (zwart, van een kweker) pot en kan ik die in de winter buiten laten staan…?
Groetjes Heleen

Heleen

Trouwens, een erg mooi website met zeer veel nuttige info!

miep

Zonde maar helaas kan het gebeuren dat sommige planten het niet helemaal goed doen.
moet je maar exstra genieten van de tomaten planten die wel doen.
groetjes miep

miep

De tomaten zaden die ik van jou heb doen het goed.
zitten al mini tomaten aan. Spannend
En de paprika’s die van jou heb heb hebben een kippen plaag overleeft.
die donderdag dat het zo warm was 30 graden.
kon ik niet meer helder na denken.
Ik ben de kas in gegaan om te kijken hoe het ging met de planten.
en toen heb ik het kinder hekje er niet voor gedaan.
Daar hebben mijn kleine dames goed gebruik van gemaakt.
Alle paprika’s waren kaal.
alleen de kopjes met jongen blaadjes zaten er nog op.
De komkommer hebben ze niet aan gezeten.
en de tomaten hebben ze wat aan geplukt.
De gehele kas onkruid vrij gemaakt.
Dus het was een ravage.
Gelukkige zijn de paprika’s zo geschrokken dat ze gelijke blad aan hebben gemaakt.
nu maar hopen dat ze weer gaan bloeien.
De dore aardappels hebben het niet overleeft in de aardappel pot.
zat een rode mieren plaag in.
Gelukkig doen de violet aardappels het nog wel.
en het valt mij op. Dat mijn tuin 2 week later is als die van jou.
groetjes miep

Angelique

Ach wat jammer! Zo willen bij mij de worteltjes helemaal niet. Komen niet tot amper op. Maar …… wel een lekkere oogst en een vrolijke bloem ter afsluiting. Sterkte! Groet, Angelique

Simone

Hallo Diana, het is juist goed dat je ook de minder goed gaande planten laat zien kunnen wij alleen maar meedenken en leren van jouw eventuele fouten. Bij mij doen de tomaten binnen in de kas het maar magertjes dunne lange slierten , terwijl bij mijn dochter in een nwe. kas mijn zaailingen het geweldig doen stevige planten vol bloemen . De tomaten die ik buiten in potten heb staan zijn ook veel steviger dus ik denk dat het wat met de grond te maken heeft volgend jaar de kas maar uitdiepen en nwe. grond storten en straks bij mijn dochter tomaten eten , ha,ha. Groetjes Simone.

Michiel Slaats

Het is zeker goed dat je af en toe toont wat niet echt lukt want anders denk ik dat ik de enige ben bij wie niet altijd alles lukt ;-). Niet dus.
PS: Volgens mij mag je het stro maar toevoegen vanaf eind mei.

Jeroen

Hoi Diana,

Ik heb sinds vorig jaar ook stro in de kas en (nog) geen last van de problemen die jij beschrijft. Misschien kan je toch eerst nog wat andere oorzaken uitsluiten voordat je het stro-experiment als mislukt beschouwd.

Ik zelf vind de voordelen (onderdrukken onkruid, grond langer vochtig en los, minder water geven door lagere verdamping, etc.) nog sterk opwegen tegen de nadelen.

Groetjes, Jeroen

Francoise

Hoi Diana,
Ik heb het stro/of gras = mulch alleen buiten de kas gebruikt, en dat werkt bij mij prima.
Ik denk dat het in de kas niet nodig is voor bv de warmte, want daar is het glas voor. En het vocht wordt ook beter binnen gehouden doordat het een kas is. En ik denk dan in combinatie met hitte dat het dan net iets te veel van het goede is geweest.
De tomaten doen het goed bij mij, maar ze zijn nog niet rijp, maar het ziet het veelbelovend uit. Misschien is alleen een dun gemaaid-gras laagje al genoeg.
Groetjes Francoise

marieke

Hallo Diana,

jammer van de tomaten. Ze zijn heerlijk, maar helaas ook gevoelig. Hier denk ik last van phytoftora (of hoe je dat dan ook schrijft)… De regen en hagel in de warme dagen vorige week zijn denk ik teveel van het goede geweest.
Tot vorige week was ik nog zeer tevreden met mijn 24 planten in de vollegrond en bakken (tuin op het zuiden en tegen een warme muur)….
Vandaag de eerste plant eruit gehaald met beginnende rotte plekjes in de onrijpe tomaten (ik moest er wel heel goed voor kijken, maar bij doorsnijden was het wel duidelijk) en bij de rest heeeeeel veel blad weggehaald. D.w.z alle blad waarvan ik dacht dat er iets van een gele of zwarte vlek, of bruine verdroging inzat…. Hopelijk werkt dit. De stelen en tomaten is nog niets aan te zien, vandaar deze poging. Zou het een kansje maken?
Overigens doen de struiktomaten het nog prima…
In wordt hier altijd zo sjagrijnig van en jaloers op iedereen met een kas. Maar goed, daarin kan dus ook vanalles mis gaan ;-(

groeten,

Marieke

marieke

hallo Diana,

bedankt voor je advies. helaas kan ik de planten niet ver uit elkaar halen. we zullen wel zien wat het wordt. volgende week gaan we op vakantie, dus als het mis gaat , zie ik het pas later. gelukkig past een goede vriendin op en oogst als het nog mogelijk si.
succes met de aardappels!

groeten Marieke

Margriet

Een beetje pech dus in 1 kas. Hier gaat het redelijk met de tomaten. Ik moet wel zeggen dat ik erg veel bloemetjes had, veel meer dan er nu daadwerkelijk tomaten groeien. Ik heb flink “getikt” elke dag, maar toch aanzienlijk minder tomaten dan vorig jaar. Bij sommige “trosjes” bloemen heb ik nog wel hoop, maar er zijn er al flink wat verdord, en daar is toch echt geen tomaatje te zien. De paprika’s daarentegen doen het super. Ook over de komkommers mogen we niet klagen. Ik vraag me nog wel af hoe ik kan zien/voelen of de jalapeno, groene peper, ver genoeg is om te oogsten.
Groet Margriet

Margriet

Dank je wel Diana!

robert

beste diana.

zeer spijtig van de tomaten. maar je verhaal van de verstikking klink logisch in mijn oren. zelf bedek ik mijn kas met cacao doppen. het is iets duurder dan stro maar het werkt echt fantastisch. je zult zien dat je grond na een aantal jaar een hele mooie humus krijgt.

groet robert

suzanne

Hoi!

Vraag van een totaal andere orde. Ik heb stokboon Melissa bij jou gekocht en tot mijn verbazing gaan deze de hoogte niet allemaal in. Van de zeven bonen per stok zijn er 1 of 2 die klimmen, de rest blijft laag. Kan het zijn dat deze bonen gekruist zijn vorig jaar met een lage soort en daarom nu ook laag blijven? Is dat technisch gezin mogelijk? Ze zijn overigens erg lekker, we hebben er gisteren een eerste maal vanaf gehaald,
groet
Suzanne

suzanne

Hoi!

Ja hoor, de planten zijn zelf donkerpaars (stelen) en de bloei is ook paars, evenals de enorm lange peulen, alleen blijft een deel van de planten laag , geen probleem hoor, de boontjes smaken er niets minder om! En misschien zijn het gewoon achterblijvers, geen idee, het is alleen een heel gek gezicht dat een of twee planten wel de hoogte in gaan, en de rest onderaan de stok blijft staan.

Maak je er vooral niet druk om hoor, het is echt geen enkel probleem wat mij betreft 🙂

Groetjes Suzanne

Zuhal

Hi Diana,

Toch maar het lavagruis overwegen, ook in de kas 🙂

Groet,
Zuhal

miep

Hey diana ik heb nu schimmel in de kas. Op mijn komkommer plant.
is wit en wollig. En de schimmel zit bij de stengel.
ik heb gister een meter van de plant of geknipt. Met het deel schimmel er aan.
en nu zie ik op een andere komkommer schimmel. Wat doe jij.
groetjes miep

miep

Luchten deed ik al. De deur staat bijna iedere dag open.
Ik hou het nog even in de gaten.
water geven doe ik altijd op de modder.
en meeldauw heb ik gelukkig nog niet gehad in de kas.
anders moet de plant er maar uit.
en hou het in de gaten. Groetjes en bedankt miep

Christa

hoi Diana,
Dank je wel voor je uitgebreide tomaten-stro-topic!
Het is heel leerzaam om te lezen, vooral omdat ik zelf nu bijna overal met stro werk.
Ik zag dus dat ik – tamelijk toevallig – het ‘goed’ heb gedaan door stro pas toe te voegen ruim na eventuele bemesting. De grond in de kas heb ik overigens helemaal niet bemest, alleen door een dikke laag stalmest in de winter. Ik ben nog steeds erg enthousiast over het stro daar. Mijn kasje is een oerwoud van tomatenplanten en ik heb ze expres nog niet gesnoeid, op dieven na. Voor mijn gevoel houdt het vele blad de bodem koel en dat leek me met die warme dagen wel een goed idee. Tsja, wijsheid van de koude grond 😉
Gewaarschuwd door jouw verhaal ga ik in ieder geval heel voorzichtig bijmesten straks. Ik gebruik duivengier in het gietwater zodra alle trossen gevormd zijn. Daar krijgen ze nog een enorme groeispurt van heb ik gemerkt 🙂

Leuk om te lezen trouwens dat je nooit de moed opgeeft!
Succes en veel plezier in deze drukke tijd.
Christa

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties