Oh ja……

Oh ja, hoe is het met Herman? Nou, Herman leeft duidelijk, op een (denk ik) goede manier 🙂

Herman op dag 5

Herman ruikt eigenlijk helemaal niet naar gist, zoals zoveel mensen op internet zeggen, Herman ruikt een beetje naar heel goedkope appelcider :-). Nu ik daarover nadenk, gist + water + suiker zal, net als bij wijn maar dan zonder druivensmaak, ervoor zorgen dat de gist de suiker ‘opeet’ en omzet in alcohol. De toevoeging van nieuwe suiker + bloem + melk heeft daar niet veel in veranderd. Ik vind Herman wel dunner dan in mijn herinnering (vroeger was het een zacht deegje, nu is het echt een soort pannenkoekenbeslag. Als dat maar goed komt. Zaterdag weet ik het want dan is het ‘Herman-afbak-dag’.

Oh ja, hoe is het met de tomatenzaailingen die in juli nog zijn gezaaid (nadat een aantal tomatenplanten het begaf en ik snel nog wat nieuwe rassen zaaide en stekte)?

Nou, niet onaardig:

Nieuwe zaailingen van juni

Let niet op de rijpe tomaten erachter, dat is van een volwassen plant die wel gezond bleef. De nieuwe plant staat vooraan, nu zo’n 60-70 centimeter groot, met een volle bloemtros (rechts maar lastig te zien) en een kleine bloemtrosje-in-wording in de top. Of het echt nog een leuke oogst oplevert durf ik echt niet te zeggen, maar het feit dat ze nu bloeit en dus wellicht in september wel wat rijpe tomaatjes geeft vind ik al erg leuk om te ervaren. Uiteindelijk volgt ergens in september wel mijn uiteindelijke conclusie :-).

Oh ja, de Ricotta-blauwe bessencake waar ik 2 tuindagboeken geleden over schreef was erg lekker!

Ricottacake met blauwe bessen stukje

En heel gemakkelijk te maken, en snel, het bakken zelf duurde langer dan het voorbereiden en deeg maken. En met veel smaak (van de blauwe bessen maar ook wat kokos, vanille, citroenrasp, ricotta, amandelschaafsel, erg lekkere combinatie)!

Het recept vind je op de pagina over Blauwe bessen (onderaan die pagina).

Zelf ga ik de cake zeker binnenkort weer maken, want A) erg lekker, en B) er zijn nog wel wat blauwe bessen te oogsten:

Blauwe bessen

En misschien ook lekker met bramen? Hoewel ik voor bramen dan ook wel een erg lekker recept voor bramenkoek met kokos en havermout op de pagina van Braam en braamboos heb geplaatst (ook weer onderaan die pagina).

Ik ga ook bramenport maken (recept uit het boek Verrot Lekker van Christian Weij). Dus veel bramen nodig dit jaar.

Bramen rijpen

En dat lijkt goed te komen. Omdat er veel bramen in de struik hangen, maar omdat er ook goed weer wordt voorspeld voor de komende 2 weken. En dat is voor bramen altijd erg fijn, want rijpe bramen + regen = geheid schimmel en rot. Dus dit jaar met warm weer, zon en weinig regen een goede oogst…. hoop ik.

En bij deze gelijk de melding dat ik vanaf nu wat minder vaak een tuindagboek zal schrijven. Als ik dit jaar nog een zadenlijst wil maken, en dat wil ik (en ik hoop dat er ook weer belangstelling voor is), dan moet ik onderhand hard aan het werk om zaden te gaan oogsten, drogen, schonen, labelen en verpakken.

De eerste beschrijvingen worden ondertussen al gemaakt, kost ook altijd flink wat tijd. Aan het woord ‘Privé’ kun je al zien dat dit achter de schermen is en alleen ik deze pagina kan zien en bewerken, en ‘Klaar’ zal wel betekenen dat de beschrijving met foto’s compleet is, hoe duidelijk wil ik laten zien dat ik digibetisch ben :-).

Schermafdruk zadenlijst

En zo is de cirkel weer rond. De eerste foto van dit tuindagboek liet Herman zien, een gecontroleerde en gezonde ‘fermentatie’. Deze laatste foto, het oogsten van tomatenzaden is zo ongeveer hetzelfde, maar dan met erg ongezonde bacteriën en schimmels.

Tomatensap schimmelZo zien bakjes met tomatenzaden er na 5 dagen op een warme kamer uit. En dit is dienblad 1 van de 3 deze week. Wat jammer dat er nog geen ‘geurinternet’ bestaat, ik zou jullie graag mee willen laten genieten van deze brouwsels (op een afgesloten kamer in de zon :-).

Voor wie het niet kent; tomatenzaden (maar bijvoorbeeld ook komkommerzaden) worden omgeven door een kiemremmend geleilaagje. Als je die zaden goed wilt oogsten is het het best om dat kiemremmende geleilaagje te verwijderen maar je kunt het niet afspoelen, het zal moeten fermenteren = rotten om het te laten verdwijnen (zoals dat in de natuur ook gebeurt als een overrijpe tomaat op de grond valt en langzaam rot). Het spoelen na deze fermentatie  is een uitermate smerig karweitje, kan ik verklappen 🙂

Mocht je zoals ik veel tomatenzaden willen oogsten, dan is dit wel de handigste manier. Maar mocht je alleen voor eigen gebruik tomatenzaden willen oogsten, dan kan ik je van harte aanraden een zakje zilverzand te kopen en de zaden met zo min mogelijk vocht erbij te mengen met het zilverzand en het dan een paar dagen op een warme plaats in huis te zetten. Het fijne zilverzand zal het vocht uit het kiemremmende geleilaagje opnemen. Na een paar dagen drogen kun je het zilverzand in een fijne zeef doen; het zilverzand valt er doorheen, de zaden blijven schoon en droog achter in het zeefje. Het zilverzand kun je vaak wel een paar keer gebruiken.

Dan toch nog maar een wat ‘vrolijker en vooral frissere’ foto tot slot van dit tuindagboek:

Paprika Etkezesi Pelso rijpt aan plant

Vanavond (want nu erg warm in de volkstuin) de eerste paprika’s van het ras Etkezesi Pelso oogsten. En water geven. En gelijk even tikken. En blauwe bessen oogsten, en de eerste bramen. En wat tomaten. En bonen plukken. De avond is zo voorbij 🙂

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stephanie

Hallo Diana,

Elke keer geniet ik weer van je leuke tuindagboeken, mooie foto’s, nieuwe ideeën en informatie. Bedankt daarvoor!! Volgend jaar wordt eindelijk mijn echte moestuin jaar. En kan ik het hier gelezene in de praktijk uitproberen. We hebben sinds dit voorjaar een moestuin aangelegd. Maar voor het eerste jaar staan daar eigenlijk alleen aardappelen in en een beetje sla. Ik kijk dus al uit naar volgend seizoen. Maar voor dat het zo ver is… Blijf ik met jouw mee genieten

kim

Ben erg benieuwd naar je zadenlijst dit jaar! Is me goed bevallen, de tomaat berkely tie dye pink geeft ontzettend lekkere vleestomaatjes. door onkunde van mijn kant (moet nog veel leren) bleef er 1 fantastische plant over. Die best vol hangt, ikke blij. Dus ga zeker snuffelen! Daar lever ik wel een paar tuindagboeken voor in : )

kim

Top! 🙂

margriet

Hoi Diana

Net terug van vakantie en dan lijkt alles een groeispurt te hebben doorgemaakt. Schoonouders op ons tuintje en kas gepast en buren blij kunnen maken met boontjes en komkommer.
De tomaten beginnen eindelijk wat kleur te krijgen. Twee mooie meloenen. En paprika’s krijgen ook kleur. Ik heb wel een vraag. Ik heb ook de purple Bell maar twijfel wanneer deze rijp is voor plukken. Ze waren direct al heel donkerpaars en ik dacht dat ze nog zouden verkleuren naar een diepere paarse kleur maar eentje wordt nu zacht en wat rood lijkt het. Dus volgens mij heb ik die te lang laten hangen. Kun jij me vertellen op welk moment de purple Bell klaar is om te oogsten?

Groet margriet

Margriet

Dank je wel voor je snelle reactie!

Hannah

Hallo Diana wat grappig dat je ‘in de tuin zegt’, wij zeggen altijd ‘op de tuin’… 🙂

De grootste tomaten die wij hebben (van jouw zaadjes) is de Oaxacan Jewel, bijna een handvol één tomaat! Ik ga zeker op tijd kijken naar de zadenlijst en nieuwe soorten uitproberen. De tomaten buiten de kas doen het beter dan in de kas… gr, Hannah

Ilse

Hoi Diana,

Onze tuin is stukken kleiner, dus ook minder werk. Na ons eerste jaar zijn we nu al hard aan het nadenken over de indelng voor volgend jaar en misschien nog wat zaaien aan weeuwenteelt.
Heb zeker weer interesse in de zadenlijst, vond hem erg leuk afgelopen jaar!

Groetjes, ilse

miep

Ben nu al nieuwsgierig naar je zaden lijstje…hihi
Weer een prachtig dagboek.
Wij hebben hier vandaag de eerst Galina’s gehad.heerlijk.
Top.
Veel plezier in de moestuin groetjes ut fryslan miep

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Weer een gezellig en informatief dagboekpraatje, en wat een lekker recept voor de cake, ik ga deze zeker ook maken, Ziet er zo lekker uit!
Fijn weekeind, Inge

Chantal

Hoi Diana, vandaag helaas ontdekt dat de tomaten die ik buiten had staan (dancing w/ smurfs, coral queen, black prince) allemaal ten prooi zijn gevallen aan die schimmel die ik niet kan spellen- phytophthera? Alles er uit getrokken, maar nu? Verbranden die hap? Groetjes en hellupie van Chantal

Margriet

Hallo Diana,
Er schoot me net nog een vraag te binnen. Ik heb dit jaar de nicola aardappel in zakken geteeld. Best een leuke opbrengst. Er zijn nog een heel aantal kleine aardappeltjes over die hetzelfde formaat hebben als de pootaardappels. Als ik die volgend jaar zou willen gebruiken als pootaardappel, hoe kan ik ze dan het beste bewaren? We hebben niet echt een hele koele plaats in huis, maar eventueel wel plaats in een koelkast. Of is dat weer te koud?

Gisteren voor het eerst de black russian tomaat gegeten. Heerlijk! Maar ik twijfel wel een beetje aan het ras, hij lijkt meer op 1 van de andere “black” tomatenrassen in jouw database… Maar ach, ik vond hem erg lekker.

Groet Margriet

Margriet

Dank je wel! De zaden komen niet uit jouw zadenlijst hoor. Ik heb ze gewoon bij een tuincentrum gekocht. Maar vanmiddag 1 van de kleinere tomaten eraf gehaald en die was alleen al 145 gram. Dan zitten er nog een aantal groteren tussen.
Als je zadenlijst klaar is ga ik er zeker wat uitzoeken en bestellen!
Groetjes

Saskia

Dag Diana,

Ik heb zondag het recept voor de bosbessencake geprobeerd: een voltreffer! Bedankt voor het recept. Omdat ik niet genoeg bosbessen had heb ik het tekort aangevuld met braambessen, maar dat had ik misschien beter niet gedaan. Ik ben geen fan van de pitjes. Gelukkig vinden mijn huisgenoten die pitjes geen probleem.

De Diva-komkommer is ook een voltreffer. Met stip de beste komkommer die ik tot dusver gezaaid heb. De vruchtzetting bij de tomaten is dit jaar wat minder, maar de tomaten zelf zijn uitstekend.
groetjes
Saskia

anita

Hallo Diana

Allereerst…een geweldige site.Wij zijn juli 2013 naar Hongarije verhuist,en aangezien we een mega lap tuin+ vruchtbomen hier hebben,bedacht ik dat het tijd werd voor eigen groente teelt.Maarja,als stadsmeisje,geen flauw idee natuurlijk.Hoera,had jouw site al snel gevonden,en inmiddels de heerlijkste groenten,kruiden en,jawel,aardappels geoogst.Nu heb ik ook okra’s gezaaid,ze zijn prachtig opgekomen,en ze bloeien schitterend,maar op jouw site vind ik geen info over okra’s.Heb je ze niet,ken je ze niet,of vind je het niet een interessante groente om te verbouwen?
Ik zou zo graag meer info over deze makkelijke,en mooie plant willen vinden.Wat ook jammer is,mijn madam jeanette is niet opgekomen,niet in huis,en buiten ook niet.Is er een trucje om zaden van deze madam te laten ontkiemen?
Je recepten van de sambal’s zijn in ieder geval heerlijk,heb er hier al een aantal buurtjes van laten genieten.
Ik hoop dat je nog lang “te lezen”bent.Bedankt Diana.

groetjes Anita

Marlo

Ik ben erg fan van je site en kijk er regelmatig op voor informatie. Maar nu kom ik even ergens niet uit. Ik had een plantje gekocht bij de ranzijn en op t kaartje stond snack paprika met een plaatje van paprika’s. Nu zaten er laatst een paar kleine soort misvorme paprika’s aan die wel al rood waren. Dus oogste ik ze maar in de veronderstelling dat het gewoon niet zo goed was gegaan. Ze leken namelijk helemaal niet op het plaatje. Maar mn moeder ging hem proeven. Hij was een cm groot. En mn moeder begint te gillen zo heet dat het is. Het is dus een peper! Maar nu wil ik graag weten welke peper. Ik zie hem wel op de foto met alle pepers maar kan m niet vinden in je kop over pepers. zou jr me kunnen helpen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties