Oh ja……
Oh ja, hoe is het met Herman? Nou, Herman leeft duidelijk, op een (denk ik) goede manier 🙂
Herman ruikt eigenlijk helemaal niet naar gist, zoals zoveel mensen op internet zeggen, Herman ruikt een beetje naar heel goedkope appelcider :-). Nu ik daarover nadenk, gist + water + suiker zal, net als bij wijn maar dan zonder druivensmaak, ervoor zorgen dat de gist de suiker ‘opeet’ en omzet in alcohol. De toevoeging van nieuwe suiker + bloem + melk heeft daar niet veel in veranderd. Ik vind Herman wel dunner dan in mijn herinnering (vroeger was het een zacht deegje, nu is het echt een soort pannenkoekenbeslag. Als dat maar goed komt. Zaterdag weet ik het want dan is het ‘Herman-afbak-dag’.
Oh ja, hoe is het met de tomatenzaailingen die in juli nog zijn gezaaid (nadat een aantal tomatenplanten het begaf en ik snel nog wat nieuwe rassen zaaide en stekte)?
Nou, niet onaardig:
Let niet op de rijpe tomaten erachter, dat is van een volwassen plant die wel gezond bleef. De nieuwe plant staat vooraan, nu zo’n 60-70 centimeter groot, met een volle bloemtros (rechts maar lastig te zien) en een kleine bloemtrosje-in-wording in de top. Of het echt nog een leuke oogst oplevert durf ik echt niet te zeggen, maar het feit dat ze nu bloeit en dus wellicht in september wel wat rijpe tomaatjes geeft vind ik al erg leuk om te ervaren. Uiteindelijk volgt ergens in september wel mijn uiteindelijke conclusie :-).
Oh ja, de Ricotta-blauwe bessencake waar ik 2 tuindagboeken geleden over schreef was erg lekker!
En heel gemakkelijk te maken, en snel, het bakken zelf duurde langer dan het voorbereiden en deeg maken. En met veel smaak (van de blauwe bessen maar ook wat kokos, vanille, citroenrasp, ricotta, amandelschaafsel, erg lekkere combinatie)!
Het recept vind je op de pagina over Blauwe bessen (onderaan die pagina).
Zelf ga ik de cake zeker binnenkort weer maken, want A) erg lekker, en B) er zijn nog wel wat blauwe bessen te oogsten:
En misschien ook lekker met bramen? Hoewel ik voor bramen dan ook wel een erg lekker recept voor bramenkoek met kokos en havermout op de pagina van Braam en braamboos heb geplaatst (ook weer onderaan die pagina).
Ik ga ook bramenport maken (recept uit het boek Verrot Lekker van Christian Weij). Dus veel bramen nodig dit jaar.
En dat lijkt goed te komen. Omdat er veel bramen in de struik hangen, maar omdat er ook goed weer wordt voorspeld voor de komende 2 weken. En dat is voor bramen altijd erg fijn, want rijpe bramen + regen = geheid schimmel en rot. Dus dit jaar met warm weer, zon en weinig regen een goede oogst…. hoop ik.
En bij deze gelijk de melding dat ik vanaf nu wat minder vaak een tuindagboek zal schrijven. Als ik dit jaar nog een zadenlijst wil maken, en dat wil ik (en ik hoop dat er ook weer belangstelling voor is), dan moet ik onderhand hard aan het werk om zaden te gaan oogsten, drogen, schonen, labelen en verpakken.
De eerste beschrijvingen worden ondertussen al gemaakt, kost ook altijd flink wat tijd. Aan het woord ‘Privé’ kun je al zien dat dit achter de schermen is en alleen ik deze pagina kan zien en bewerken, en ‘Klaar’ zal wel betekenen dat de beschrijving met foto’s compleet is, hoe duidelijk wil ik laten zien dat ik digibetisch ben :-).
En zo is de cirkel weer rond. De eerste foto van dit tuindagboek liet Herman zien, een gecontroleerde en gezonde ‘fermentatie’. Deze laatste foto, het oogsten van tomatenzaden is zo ongeveer hetzelfde, maar dan met erg ongezonde bacteriën en schimmels.
Zo zien bakjes met tomatenzaden er na 5 dagen op een warme kamer uit. En dit is dienblad 1 van de 3 deze week. Wat jammer dat er nog geen ‘geurinternet’ bestaat, ik zou jullie graag mee willen laten genieten van deze brouwsels (op een afgesloten kamer in de zon :-).
Voor wie het niet kent; tomatenzaden (maar bijvoorbeeld ook komkommerzaden) worden omgeven door een kiemremmend geleilaagje. Als je die zaden goed wilt oogsten is het het best om dat kiemremmende geleilaagje te verwijderen maar je kunt het niet afspoelen, het zal moeten fermenteren = rotten om het te laten verdwijnen (zoals dat in de natuur ook gebeurt als een overrijpe tomaat op de grond valt en langzaam rot). Het spoelen na deze fermentatie is een uitermate smerig karweitje, kan ik verklappen 🙂
Mocht je zoals ik veel tomatenzaden willen oogsten, dan is dit wel de handigste manier. Maar mocht je alleen voor eigen gebruik tomatenzaden willen oogsten, dan kan ik je van harte aanraden een zakje zilverzand te kopen en de zaden met zo min mogelijk vocht erbij te mengen met het zilverzand en het dan een paar dagen op een warme plaats in huis te zetten. Het fijne zilverzand zal het vocht uit het kiemremmende geleilaagje opnemen. Na een paar dagen drogen kun je het zilverzand in een fijne zeef doen; het zilverzand valt er doorheen, de zaden blijven schoon en droog achter in het zeefje. Het zilverzand kun je vaak wel een paar keer gebruiken.
Dan toch nog maar een wat ‘vrolijker en vooral frissere’ foto tot slot van dit tuindagboek:
Vanavond (want nu erg warm in de volkstuin) de eerste paprika’s van het ras Etkezesi Pelso oogsten. En water geven. En gelijk even tikken. En blauwe bessen oogsten, en de eerste bramen. En wat tomaten. En bonen plukken. De avond is zo voorbij 🙂
Hallo Diana,
Elke keer geniet ik weer van je leuke tuindagboeken, mooie foto’s, nieuwe ideeën en informatie. Bedankt daarvoor!! Volgend jaar wordt eindelijk mijn echte moestuin jaar. En kan ik het hier gelezene in de praktijk uitproberen. We hebben sinds dit voorjaar een moestuin aangelegd. Maar voor het eerste jaar staan daar eigenlijk alleen aardappelen in en een beetje sla. Ik kijk dus al uit naar volgend seizoen. Maar voor dat het zo ver is… Blijf ik met jouw mee genieten
Hallo Stephanie,
Ik hoop dat de aardappelteelt en de sla al goed is gelukt!
En je kunt daar al veel informatie uithalen m.b.t. voedingstoestand van je grond en daar komende winter en volgend voorjaar op inspelen.
Ik hoop dat je volgend jaar een mooi en volledig moestuinjaar krijgt!
Diana
Ben erg benieuwd naar je zadenlijst dit jaar! Is me goed bevallen, de tomaat berkely tie dye pink geeft ontzettend lekkere vleestomaatjes. door onkunde van mijn kant (moet nog veel leren) bleef er 1 fantastische plant over. Die best vol hangt, ikke blij. Dus ga zeker snuffelen! Daar lever ik wel een paar tuindagboeken voor in : )
Hallo Kim,
Leuk! De Berkely Tie Dye Pink was hier vorig jaar ook zeker een favoriet tussen de vleestomaten, met ook hier een prima opbrengst, en een prima smaak.
Ik ben erg mijn best aan het doen om zoveel mogelijk zaden van de leukste en lekkerste tomaten te oogsten :-).
groetjes,
Diana
Top! 🙂
Hoi Diana
Net terug van vakantie en dan lijkt alles een groeispurt te hebben doorgemaakt. Schoonouders op ons tuintje en kas gepast en buren blij kunnen maken met boontjes en komkommer.
De tomaten beginnen eindelijk wat kleur te krijgen. Twee mooie meloenen. En paprika’s krijgen ook kleur. Ik heb wel een vraag. Ik heb ook de purple Bell maar twijfel wanneer deze rijp is voor plukken. Ze waren direct al heel donkerpaars en ik dacht dat ze nog zouden verkleuren naar een diepere paarse kleur maar eentje wordt nu zacht en wat rood lijkt het. Dus volgens mij heb ik die te lang laten hangen. Kun jij me vertellen op welk moment de purple Bell klaar is om te oogsten?
Groet margriet
Hallo Margriet,
Ik ken zelf de Purple Bell niet, dus kan niet uit eigen ervaring praten. Misschien kun je het ras met beschrijving vinden op de website waar je de zaden hebt gekocht?
Zelf zou ik zeggen dat rijpe paarse paprika’s niet bestaan (wel chocoladebruine paprika’s, die zijn er in onrijp en rijp, maar nooit hetzelfde ras, want elke paprika verkleurt altijd 1 keer). Elke paarse paprika die ik ooit heb gehad verkleurde (naar rozerood, donkerrood of oranje). En ik heb nog nooit een paprika geteeld die van welke kleur dan ook verkleurde naar paars. Dus paars lijkt me altijd de onrijpe kleur. En dus denk ik dat ze echt rood moet gaan worden. het feit dat ze nu al zacht wordt kan ook met andere zaken te maken hebben (als ik een zachter wordende paprika voel ga ik altijd op zoek naar een beschadiging, want in 9 van de 10 gevallen blijkt dan een slak een klein gaatje te hebben gemaakt in de paprika. Of neusrot, ook een veelvoorkomende oorzaak van zacht worden van paprika’s voor ze rijp zijn. Ik zou haar zelf nu lekker oogsten en opeten, want paarse paprika’s zijn onrijp minder bitter dan donkergroene paprika’s, eerder lekker kruidig en fris.
Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt!
Diana
Dank je wel voor je snelle reactie!
Hallo Diana wat grappig dat je ‘in de tuin zegt’, wij zeggen altijd ‘op de tuin’… 🙂
De grootste tomaten die wij hebben (van jouw zaadjes) is de Oaxacan Jewel, bijna een handvol één tomaat! Ik ga zeker op tijd kijken naar de zadenlijst en nieuwe soorten uitproberen. De tomaten buiten de kas doen het beter dan in de kas… gr, Hannah
Hoi Hannah,
Wij ook vaak :-).
Als we het over de volkstuin als complex/plaats hebben, zeggen altijd ‘op de tuin’.
En als we het over onze eigen tuin hebben, zeggen we ‘in de tuin’.
Leuk! Hier is de grootste tomaat dit jaar de Provenzano. Wij vinden de Oaxacan Jewel een erg lekkere vleestomaat, ik hoop jij ook!
Het is wel heel vreemd dat je buitentomaten het beter doen dan je kastomaten, ik kan me niet herinneren dat het hier ooit binnen slechter was dan buiten.
Maar met nog zeker een hele week mooi weer hoop ik dat je nog een goede tomatenoogst hebt!
Diana
Hoi Diana,
Onze tuin is stukken kleiner, dus ook minder werk. Na ons eerste jaar zijn we nu al hard aan het nadenken over de indelng voor volgend jaar en misschien nog wat zaaien aan weeuwenteelt.
Heb zeker weer interesse in de zadenlijst, vond hem erg leuk afgelopen jaar!
Groetjes, ilse
Hallo Ilse,
Leuk! En goed om te horen dat je leuke soorten in de zadenlijst van afgelopen jaar hebt gezien!
Ik ga ook nog weeuwenteelt zaaien maar ik doe dat echt altijd pas in september, maar zit al wel in het hoofd (maar samen met bolchrysanten zorgen ze altijd voor wat weemoed dat de zomer weer voorbij is :-)).
groetjes en veel succes met je plannen!
Diana
Ben nu al nieuwsgierig naar je zaden lijstje…hihi
Weer een prachtig dagboek.
Wij hebben hier vandaag de eerst Galina’s gehad.heerlijk.
Top.
Veel plezier in de moestuin groetjes ut fryslan miep
Hallo Miep,
Ik hoop dat je de Galina’s lekker vindt!
Ik ga hard aan het werk met de zadenlijst 🙂
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Weer een gezellig en informatief dagboekpraatje, en wat een lekker recept voor de cake, ik ga deze zeker ook maken, Ziet er zo lekker uit!
Fijn weekeind, Inge
Hallo Ilse,
De cake is inderdaad echt heerlijk, ik ga haar zelf volgend weekend weer maken (want dit weekend is Herman aan de beurt :-))
Ook jij een fijn weekend!
Diana
Hoi Diana, vandaag helaas ontdekt dat de tomaten die ik buiten had staan (dancing w/ smurfs, coral queen, black prince) allemaal ten prooi zijn gevallen aan die schimmel die ik niet kan spellen- phytophthera? Alles er uit getrokken, maar nu? Verbranden die hap? Groetjes en hellupie van Chantal
Hallo Chantal,
Dat is erg jammer! Het kweken van buitentomaten blijft altijd lastig, zeker op een volkstuin (waar phytophthora sneller en heviger toeslaat dan in een beschermde achtertuin bijvoorbeeld). Inderdaad eruit halen, de eerstvolgende 4 jaar niet meer op die plaats telen (en ook geen aardappelen), en de aangetaste planten verwijderen (als in verbranden, kliko of wat dan ook, allesbehalve op eigen composthoop of in eigen tuin).
Ik hoop dat de tomaten in je kasje het nog wel doen? Deur of klep daarvan een beetje dicht houden tot de schimmel letterlijk en figuurlijk is ‘overgewaaid’.
Ik zag hier in de kas gisteren 1 plant in de kas (Isis Candy, een ras dat toch ook al een zeer matige opbrengst geeft van overigens wel erg lekkere tomaatjes) met wat verdacht geelbruin blad met verdorde plekjes erin. Direct eruit gehaald, voor ze eventuele andere planten aan kan steken en/of zich kan verspreiden via de grond.
Sterkte ermee!
Diana
Hallo Diana,
Er schoot me net nog een vraag te binnen. Ik heb dit jaar de nicola aardappel in zakken geteeld. Best een leuke opbrengst. Er zijn nog een heel aantal kleine aardappeltjes over die hetzelfde formaat hebben als de pootaardappels. Als ik die volgend jaar zou willen gebruiken als pootaardappel, hoe kan ik ze dan het beste bewaren? We hebben niet echt een hele koele plaats in huis, maar eventueel wel plaats in een koelkast. Of is dat weer te koud?
Gisteren voor het eerst de black russian tomaat gegeten. Heerlijk! Maar ik twijfel wel een beetje aan het ras, hij lijkt meer op 1 van de andere “black” tomatenrassen in jouw database… Maar ach, ik vond hem erg lekker.
Groet Margriet
Hallo Margriet,
Leuk om te horen dat je de tomaat lekker vindt! Ik weet niet of je de zaden afgelopen winter bij me hebt gekocht? Want vorig jaar had ik het ras Black Russian niet staan, ik had de Black Prince staan (die trouwens wel wat op de Black Russian lijkt). Ik bewaar altijd mijn lijsten van de plaatsen in de kassen waar welk ras heeft gestaan. Dus als je wilt weten met welk ras de Black Prince is gekruist kan ik het helaas niet met zekerheid zeggen (want ik ken de route van een hommel of bij niet), maar ik kan wel zeggen naast welke rassen ze heeft gestaan). In ieder geval stonden er in die kas verder geen ‘zwarte’ tomaten, dus ze zal neem ik aan al wel van kleur aan het veranderen zijn? Er stonden een crèmekleurioge ronde tomaat, een rozerode vleestomaat en een geeloranje vleestomaat met rode adering bij haar in de buurt. Als je aan kunt geven welke vorm, grootte en kleur de tomaat die je nu kunt oogsten heeft, dan kan ik proberen na te gaan met welk ras ze gekruist is.
Over de aardappel; kijk even op de pagina over aardappel, onderaan op de pagina heb ik wat beschreven over de beste bewaarcondities (temperatuur tussen 4 en 8 graden voor consumptieaardappelen, voor pootaardappelen ligt de temperatuur waarschijnlijk nog 1 of hooguit 2 graden lager): https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/overig/aardappel/
groetjes,
Diana
Dank je wel! De zaden komen niet uit jouw zadenlijst hoor. Ik heb ze gewoon bij een tuincentrum gekocht. Maar vanmiddag 1 van de kleinere tomaten eraf gehaald en die was alleen al 145 gram. Dan zitten er nog een aantal groteren tussen.
Als je zadenlijst klaar is ga ik er zeker wat uitzoeken en bestellen!
Groetjes
Hallo Margriet,
Oh, gelukkig, maar ook van mijn zaden kan er iets kruisen hoor. En er bestaan meer dan 15.000 omschreven tomatenrassen, zoveel dat ook nooit meer te achterhalen is wat het dan wel zou kunnen zijn. Zelf heb ik dit jaar ook weer van bij een goede zaadhandel gekochte zaden kruisingen in pepers en tomaten.
Zoveel rassen, zoveel hommels, het is bijna onvermijdelijk :-).
groetjes en veel plezier nog met de oogst!
Diana
Dag Diana,
Ik heb zondag het recept voor de bosbessencake geprobeerd: een voltreffer! Bedankt voor het recept. Omdat ik niet genoeg bosbessen had heb ik het tekort aangevuld met braambessen, maar dat had ik misschien beter niet gedaan. Ik ben geen fan van de pitjes. Gelukkig vinden mijn huisgenoten die pitjes geen probleem.
De Diva-komkommer is ook een voltreffer. Met stip de beste komkommer die ik tot dusver gezaaid heb. De vruchtzetting bij de tomaten is dit jaar wat minder, maar de tomaten zelf zijn uitstekend.
groetjes
Saskia
Hallo Saskia,
Ik ga de cake zelf vrijdag weer maken, leuk om te horen dat je haar net zo lekker vindt als ik!
Ik hou ook niet zo van de talrijke pitjes in bessen en bramen, maar in cake en taart vind ik het niet erg (maar niet lekker om op te knarsen in de yoghurt :-)).
Goed om te horen dat de Diva-komkommer het goed doet, en je de tomaten die je kunt oogsten in ieder geval erg lekker vindt!
Misschien een slechte vruchtzetting door de warme zomer (hoge luchtvochtigheid in de kas)?
groetjes,
Diana
Hallo Diana
Allereerst…een geweldige site.Wij zijn juli 2013 naar Hongarije verhuist,en aangezien we een mega lap tuin+ vruchtbomen hier hebben,bedacht ik dat het tijd werd voor eigen groente teelt.Maarja,als stadsmeisje,geen flauw idee natuurlijk.Hoera,had jouw site al snel gevonden,en inmiddels de heerlijkste groenten,kruiden en,jawel,aardappels geoogst.Nu heb ik ook okra’s gezaaid,ze zijn prachtig opgekomen,en ze bloeien schitterend,maar op jouw site vind ik geen info over okra’s.Heb je ze niet,ken je ze niet,of vind je het niet een interessante groente om te verbouwen?
Ik zou zo graag meer info over deze makkelijke,en mooie plant willen vinden.Wat ook jammer is,mijn madam jeanette is niet opgekomen,niet in huis,en buiten ook niet.Is er een trucje om zaden van deze madam te laten ontkiemen?
Je recepten van de sambal’s zijn in ieder geval heerlijk,heb er hier al een aantal buurtjes van laten genieten.
Ik hoop dat je nog lang “te lezen”bent.Bedankt Diana.
groetjes Anita
Ik ben erg fan van je site en kijk er regelmatig op voor informatie. Maar nu kom ik even ergens niet uit. Ik had een plantje gekocht bij de ranzijn en op t kaartje stond snack paprika met een plaatje van paprika’s. Nu zaten er laatst een paar kleine soort misvorme paprika’s aan die wel al rood waren. Dus oogste ik ze maar in de veronderstelling dat het gewoon niet zo goed was gegaan. Ze leken namelijk helemaal niet op het plaatje. Maar mn moeder ging hem proeven. Hij was een cm groot. En mn moeder begint te gillen zo heet dat het is. Het is dus een peper! Maar nu wil ik graag weten welke peper. Ik zie hem wel op de foto met alle pepers maar kan m niet vinden in je kop over pepers. zou jr me kunnen helpen?
Hallo Marlo,
Ik heb ook wel eens een ‘paprika’ gekocht die na het groeien en bloeien en vruchtzetten peper bleek te zijn.
Het is ook best lastig want ze behoren tot dezelfde plant (vaak zelfs tot dezelfde soort), ze kruisen gemakkelijk en hebben ook nog eens lastige namen (want hier hebben we paprika en peper maar in Amerika heten ze allemaal ‘pepper’ (en dan sweet pepper, bell pepper, hot pepper).
Daarom is het vervolgens ook lastig om je te helpen welk ras je hebt, want het kan één van de honderden (ondertussen eerder duizenden) rassen zijn, of een kruising. En met zoveel rassen lijken er een aantal heel veel op elkaar. Als je even beschrijft hoe de peper eruit ziet (kleur, vorm, grootte, en ook heetheid en smaak), of misschien een foto naar een link kunt plaatsen, dan zou ik wellicht wel kunnen zeggen in welke groep de peper hoort.
Als ik nu afga op wat je noemt (1 centimeter groot, en dan zijn dan niet heel veel pepers), dan zou ik gokken op iets in de buurt van Bird Peppers of Pequins, maar je kan ook gewoon een klein/misvormd pepertje hebben getroffen van een Habanero-achtige waar later grotere pepers aan komen.
Kijk voor een aantal Bird peppers even hier:http://www.thechileman.org/results.php?chile=1&find=bird&heat=Any&origin=Any&genus=Any&subscribe=Search
En je vindt in dat lijstje ook gelijk de Pequin.
Sorry dat ik je niet verder kan helpen, maar ik hoop dat je via de database op die website wellicht toch verder kunt komen!
Diana