Nuttige bloemen
Er zijn mooie bloemen (ik heb vorige week een paar Franse Geraniums gekocht, die vind ik echt heel mooi, met veel donkerpaarsbruin-met-oranje-witte bloemen), en er zijn nuttige bloemen. En de tijd van de nuttige bloemen is aangebroken.
Op de foto zie je een bloempje van de doperwt Tristar. Vroeger dacht ik nog wel eens dat ik het telen van doperwten teveel werk vond, teveel plaats in vond nemen, te weinig oogst. Maar de laatste jaren teel ik ze weer elk jaar, want de smaak van vers gedopte erwtjes van eigen teelt overtreft de beste diepvries doperwt. Wij eten ze vaak rauw, zo van de plant, dan zijn ze heel stevig en heel zoet. Ik heb nog ergens een receptje van een smeerseltje van geblancheerde doperwtjes met Parmezaanse kaas, knoflook, olijfolie (als een pesto maar dan met doperwtjes of tuinboontjes), dat zal ik eens opzoeken en op de website zetten, want dat is echt heel erg lekker.
Naast de eerste doperwtjes beginnen natuurlijk ook de eerste peultjes te bloeien, en de sugar snaps (die we ook zo rauw van de plant al lekker vinden). Op de tweede foto zie je een foto van het bloempje van paprika Mini Bell Chocolate. Het zijn lage planten tot 35 centimeter hoogte en de planten geven kleine ronde paprikaatjes (pingpongbalgroot). En dit jaar heb ik daarvan alle soorten die ik heb eens gezaaid. Dus ik heb meer dan 6 planten staan in de soorten Mini Bell Red, Mini Bell Yellow. Mini Bell Chocolate en Mini Bell Orange. Grappig! En lekker, denk ik , ik ben benieuwd, in ieder geval beginnen ze allemaal al te bloeien en geven ze hopelijk al in juli paprikaatjes.
Dit jaar heb ik trouwens meer paprikasoorten staan dan in andere jaren (en dus minder pepersoorten). En ga ik eens proberen om zelf paprikapoeder te maken, al dan niet gerookt (en ik zag bij de Makro een potje ‘chilli-infusion’, het bleek een mengsel van paprikapoeder, chilipeperpoeder en tomatenpoeder te bevatten, dat ga ik ook eens proberen :-).
De volgende foto van een bloempje is natuurlijk van de aardbei.
Je ziet zelfs al wat uitgebloeide bloempjes die een vruchtbeginsel hebben. Als alle bloempjes zijn uitgebloeid (maar dat duurt nog wel een week of vier) gaat het net over de aardbeien, zodat we ze vooral zelf mogen plukken in plaats van vogels. Volgende week ga ik alvast stro tussen de planten leggen, zodat de aardbeien op die droge ondergrond kunnen steunen en minder snel rotten/schimmelen bij regenachtig weer.
Op de vierde foto zie je de knoppen van bieslook die open willen gaan. Niet perse nuttig want ik gebruik in de keuken het liefst het blad van bieslook. Maar je kunt de bloempjes wel ook eten (als eetbare garnering in salades bijvoorbeeld), uiteraard eet je dan alleen de losse buisbloempjes, zonder de harde bloembodem.
En met al die bloemen komen er ook steeds meer beestjes naar de tuin; we zien bijen, hommels, nog niet veel vlinders maar wel al veel solitaire bijtjes, etc..
Op de laatste foto; gisteren zaten we even te rusten en sjokte plotseling moeder eend voorbij, achter haar kind lopend (ik liet er 2 weken geleden een foto van zien, ze begon met 14 kuikentjes, helaas hebben 13 kuikentjes het dus niet gehaald). Maar dit ene kind koestert ze, ze volgt haar op de voet, met af en toe wat zacht gekwaak (om haar op het rechte pad te houden?). In ieder geval is dit jong al wel zo groot en sterk dat de kans groot is dat ze het overleeft.
Gisteren hoorden we voor het eerst het hoge geluid van koolmeesjes uit de nestkast achter de kas, ook daar is blijkbaar wat geboren en al hongerig.
Tot slot nog even; er komt nog 1 koude nacht aan, komende nacht. Zelfs voor Spijkenisse staat er voor vannacht 1 graad (boven nul) in de verwachting. En dus zet ik vanmiddag voor alle zekerheid de geraniums, zoete aardappel en tomaten in pot in de kas. In de zon warmt de kas flink op en de grondtemperatuur is ondertussen 17,5 graden, dus laag bij de grond zal het in de kas niet meer vriezen. Mocht je in Oost/Noord-Nederland wonen, dan zou het handig kunnen zijn om bijvoorbeeld wat vliesdoek over aardappelen te draperen want ook die zijn gevoelig voor vorst. En natuurlijk vorstgevoelige eenjarigen en kuipplanten een veilig plekje geven. Tot maandag de laatste speldenprik van de winter voorbij lijkt (volgens de knmi dan).
Ziet er weer leuk en mooi uit diana.
Ik heb van de week de eerste doperwt geproeft , was nog niet groot genoeg maar wel al zoet . Zelfs de honden wilden proeven ( honden zijn gek op groenten) , ieder 1 doperwt dus aangezien het maar één peul was 😉
Hier komen bij de tomaten al wat bloemetjes door ( van jouw zaden ik meen de dansk export) .
Zo lief gezicht altijd moeder eend met kids. Hier zie je veel ( als ik het goed heb ) barbarie eenden ook met een elftal aan kids , maar na een 2-3 weken zijn ze vaak geslonken naar 1-2 .
Hallo Coby,
Zeer herkenbaar, wij delen ook altijd de doperwten uit de eerste rijpe peul :-).
De Dansk Export is een vroege tomaat, dus het zou zeker kunnen dat die als één van de eersten bloeit. Hier kan ik nu ook al wel inschatten welke tomaten de vroegste tomaten van dit jaar kunnen worden.
Ik zou graag zien dat alle eendjes die hier in de sloot met moeder rondzwemmen zouden overleven maar ik begrijp ook wel dat als alle geboren eendjes zouden blijven leven er wel heel veel eenden op de wereld zouden zijn (en er dan weer te weinig reigers bijvoorbeeld zouden zijn :-)). Neemt niet weg dat ik het toch heel leuk zou vinden als dit jonge eendje in ieder geval volwassen mag worden.
groetjes,
Diana
Hallo Diana;
Je email adres schijnt een vergeten onderwerp te zijn op deze mooie site.
Ik heb belang bij een stuk of 5 pakjes zaad voor Chinese kool
Wil ze gebruiken als voer voor kippen.
Is voor in Roemenie…je hebt al eens geleverd, maar ik kan niets ervan terugvinden.
Mail even de schade-ik maak over en stuur adres-dan afsturen.
PK
Hallo PK,
Nee hoor, vroeger had ik mijn mailadres op de website staan, maar toen kreeg ik enorm veel mailtjes, van mensen die 25 kilo pootuien wilden bestellen tot mensen die vroegen of ik een teeltplan voor hen wilden maken, mensen die me in wilden huren voor aanleg of onderhoud van hun tuin en offertes aanvroegen, en noem maar op :-). En daarom heb ik op een gegeven moment mijn mailadres alleen nog maar in de zadenlijst gezet en niet meer op de voorpagina. En aangezien de zadenlijst is gesloten, is ook daar mijn mailadres niet meer zichtbaar. Bovendien ben ik maar hobbyist hoor, ik heb zeker geen zaden van koolsoorten (omdat die 2-jarig zijn en dus eerst een winter min of meer vorstvrij moeten door zien te komen voor ze gaan bloeien en zaad vormen, maar vooral omdat ze heel gemakkelijk kruisen met andere koolsoorten, en om die reden waag ik me er niet aan, de kans is te groot dat het een fiasco zou worden. Maar ik kan je van harte http://www.zaadhandelvanderwal.nl aanraden, zij hebben meerdere soorten Chinese koolzaden, voor een prima prijs.
Ik hoop dat je iets aan de link hebt!
Diana
Dag Diana,
Ik ben vorig begonnen met aardbeienplanten in mijn achtertuin. Vorig jaar gaven de planten nog niet veel vruchten maar dit jaar zitten er veel bloemen en inmiddels beginnende vruchten in. Gisteren zag ik dat de zwarte bladluis mijn planten hebben gevonden. Wat kan ik er tegen doen? Het zou zonde zijn als ik dit jaar weer geen mooie aarbeien heb.
Groet,
Yvette
Hallo Yvette,
Wat bijzonder, ik kan me niet herinneren ooit luis op mijn aardbeienplanten te hebben gezien.
Wellicht kun je het eerst eens gewoon met het beproefde huismiddeltje proberen: 1 liter warm water goed mengen met 1 eetlepel olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) en 2 eetlepels zachte groene zeep (uit een pot, van bijvoorbeeld ‘Driehoek’). Als de zeep is opgelost af laten koelen en dan vernevelen, uiteraard ook onder het blad, en niet bij al te zonnig weer want dan kan het blad verbranden. Soms moet je het na een paar dagen herhalen.
Ik hoop dat het werkt!
Diana
hallo diana
kan ik bij jou de mexican sour gherkin bestellen
groetjes
Hallo Bruno,
Ik vrees dat ik geen zaden meer voor je heb, ze heeft van november tot vorige maand in de zadenlijst gestaan maar mijn zaden van de Melothria zijn allemaal uitverkocht. Sorry. Groei & Bloei verkoopt er zaden van: http://www.groei.nl/artikel/bestel-zaad-minikomkommer. En ongetwijfeld zijn er nog wel wat meer aanbieders op internet.
Ik hoop dat je haar nog ergens kunt bestellen!
Diana
Hallo Diana,
Goed dat ik regelmatig hier rondneus. Ik las over de koude nacht en heb meteen de courgette plant die al buiten staan dicht tegen het huis gezet (Ik weet het, erg vroeg om die buiten te zetten, maar het is zo mooi weer en het wordt een beetje vol binnen 🙂 ).
Ook bij mij volop bloemen. Tomaat, courgette (ook al een eerste vrouwelijke bloem, hopelijk bevrucht 🙂 ), pepers, sugar snaps en erwten. Ik ben het wel met je eens qua erwten. Helemaal als je gewoon in de achtertuin het een en ander kweekt en weinig ruimte hebt. Maar ja, het kan al vroeg gezaaid worden, en geduld en moestuin is een lastige combinatie heb ik al ontdekt :).
Ik een vorig berichtje had ik je gevraagd over mijn tomatenplanten. Ik had ook al een mailtje gestuurd naar van der Wal. Keurig netjes antwoord gekregen! Ze vermoeden dat de plant (Coer de Boeuf) in een te vochtige omgeving staat, waardoor de plant z’n overtollig vocht niet goed kwijt kan. Ik wilde het je toch nog even laten weten.
Groeten,
Lars
Hallo Lars,
Het heeft hier uiteindelijk niet gevroren, het bleef hier net 1-2 graden boven nul. Maar ik las dat het bijvoorbeeld in Twente nog wel -2,5C is geweest. Het lijkt nu echt voorbij, er wordt nu geen nachtvorst meer voorspeld, en over een week is het ijsheiligen (hoewel dat ook niet alles zegt is het toch een handige graadmeter).
Wat aardig dat zaadhandel van der Wal de moeite neemt om je te antwoorden.
Ik hoop dat het nu beter met je planten gaat!
groetjes, Diana
dit is geen reactie op een specifieke onderdeel van je website,maar ik volg je site sinds een paar weken en ik als beginner van moestuinieren geniet ik van jouw site het is zo makkelijk om het te lezen alles is zo duidelijk en met zoveel liefde neergezet,ik heb er geen woorden genoeg voor ik hoop dat je lang mee door zal gaan.
complimenten en groeten, willem.
Dankjewel voor je aardige woorden!
Diana
Het Diana, de braam en framboos staan bij ons al flink in bloei! Hopelijk gaat het flink wat opleveren dit seizoen. Moeten we nu al extra bijmesten of zullen we nog even wachten? Wat raad jij aan?
Hallo Diana,
Wat ben ik toch blij met je site, bij alles wat ik moet zaaien of poten,( en als ik dan ergens over twijfel),kan ik het hoe en wat op deze site vinden!! Geweldig!
Gr.Inge
Hallo Mark en Marion,
Het ligt er natuurlijk ook aan op welke grond jullie tuinieren en wat jullie al hebben gegeven (dus wat de voedingstoestand op dit moment is). Zelf tuinieren we op voedzame klei en wij geven in maart altijd één keer koemestkorrels en wat kali, meer niet. Maar ik kan me voorstellen dat er op zandgrond wat meer nodig is. Bedenk in ieder geval dat, wat je ook geeft, je vooral beter niet heel veel stikstof geeft (want stikstof is natuurlijk nodig voor de groei van blad en plant maar teveel geeft teveel groei en blad en dus weinig vruchten).
groetjes,
Diana
Hoi Diana, wij tuinieren in Brabant, dus op zandgrond. We hebben er veel bemeste tuinaarde doorheen gespit in januari en hebben vorige maand wat extra koemestkorrel gegeven. De braamstruik is nog maar klein, dus mag hij nog best wat energie aan zijn blad en stengelgroei besteden wat ons betreft! De framboos is al wel aardig groot en heeft ook de meeste bloemen.
We zullen het hier voorlopig nog even bij laten en afwachten wat de natuur verder doet dit seizoen.
Hallo mark en Marion,
Ik zou zelf ook even afwachten want jullie hebben al een goede start gegeven, hoewel ik eens van een kweker heb gehoord dat de allerbeste start voor struiken en bomen een zak potgrond in het plantgat is, bemeste tuinaarde is wat scherper en kan jonge haarworteltjes verbranden. Aan de andere kant; frambozen en bramen zijn net onkruid :-). En veel voeding geven aan jonge/kleine planten heeft niet veel nut; of de plant kan het niet opnemen of ze kan het wel opnemen maar het is teveel en het doet schade aan wortels of zorgt voor heel slappe groei, etc.. In een jong stadium hebben planten vooral behoefte aan wat fosfor en in mindere mate aan kali en stikstof.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Altijd weer leuk en nuttig om je tuindagboek te lezen met de prachtige foto’s.
Ik heb een vraag over mijn tomatenplanten. Ze staan al een tijdje in de kas op een plank verspeend in 9 cm-potjes. Ze zijn al aardig groot (20 – 30 cm) De eerste plant staat al in een grote pot onder het lint voor het opbinden (draaien). Ik heb 2 soorten van jou. De Gardener’s Delight en de Principe Borghese. Nu las ik dat de laatste niet gediefd en gepot hoeft te worden. Zo op het oog zie ik geen verschil tussen de twee planten. Moet je de Borghese nu gewoon opbinden als de stamtomaat? Of ga je pas steunen als er trossen komen?
Ik voeg dit keer een beetje houtas toe bij de potgrond en ga pas mesten (vloeibare mest) bij het verschijnen van de eerste bloem. Ik zet ze dus niet in de grond, maar in grote potten.
Verder willen de paprikazaailingen maar niet groeien. Komt dat door de relatieve lage temperatuur? Ik heb ze nog niet in aparte potjes, maar er staan 4 zaailingen in 9 cm potjes (nog steeds zaaigrond) . Wat raad jij aan: verpotten in aparte 9cm potjes met potgrond?
Heb je ervaring met artisjokken? Ze zijn gekiemd en er staan 2 in hun oorspronkelijke 9 cm potjes. Twee heb ik verspeend, maar dat is mislukt (ze worden geel). De anderen staan er wel goed bij. Niet verspenen voorlopig?
Misschien wel teveel vragen. Kijk maar of je tijd hebt.
Veel plezier met je grote moestuin.
Groetjes,
Anne Marie
Hallo Anne Marie,
De Gardeners Delight is een echte stamtomaat, moet gewoon gediefd en opgebonden worden. De Principe Borghese heb ik zelf gediefd tot op een hoogte van zo’n 20 centimeter (de onderste dieven zitten zo laag dat die, wanneer ze zouden mogen groeien, direct al op de grond gaan liggen/hangen). Dus ik dief alleen de 4 of 6 onderste dieven en dan laat ik haar maar gaan. Ik heb haar losjes met wat touw opgebonden zodat ze in ieder geval niet om kon vallen, maar hier stond ze in de volle grond in de kas.
Ik durf niet met zekerheid te zeggen waarom je peperzaailingen niet willen groeien, maar de kans is best groot dat het aan de zaaigrond ligt. In zaaigrond zit normaal gesproken minder voeding en een paar weken na het kiemen zijn de zaailingen wel toe aan wat meer voeding en echte potgrond. Ik zou ze zelf verpotten, in potjes met potgrond die je verluchtigt met 1/5e deel brekerzand (pure potgrond is voor jonge/kleine zaailingen heel vast en rijk aan voedingsstoffen en daar groeien wortels niet goed in). Maar ik durf het natuurlijk niet met zekerheid te zeggen, want ik ken de omstandigheden niet, maar ik laat nooit zaailingen langer dan een week of 3 in zaaigrond staan.
Ik heb wel ervaring met artisjokken maar nooit gemerkt dat ze niet van verspenen houden. Wellicht ligt het eraan hoe je ze verspeend en hoe groot ze dan zijn. Ik verspeen niet vaak, liever zaai ik ze in een tray met vakjes zo groot als eierdopjes. En als de zaden dan gekiemd zijn (ik gebruik een potgrond met wat extra zand erdoor) verpot ik ze naar 9 cm potjes, het is een soort verspenen maar je verstoort zo de worteltjes amper (omdat je het hele kluitje uit de tray haalt en oppot. Ik zou ze in ieder geval maar niet meer verspenen, als het er erg veel zijn kun je ze wellicht later uitdunnen, of anders later voorzichtig scheuren als je ze uit wilt planten (mits de planten groter zijn en de ze zeer goed geworteld zijn).
groetjes,
Diana
Hoi Diana, wat ziet het er goed uit bij je!
Ook ik heb de eerste tomatendiefjes betrapt, de groei zit er lekker in. Ik ga ze buiten zetten, dus ze staan nog in de pot, te wachten tot half mei.
Diana, een vraag: top jij je paprika’s en pepers? Ik heb dat in een blad gelezen, bij 10 cm toppen en een maand later nog eens.
Of laat je ze gewoon gaan?
Ik heb de neiging om ze te laten gaan, je stelt de bloei en dus ook de vrucht uit door te toppen. En het seizoen is al zo kort…
Hallo Carina,
Paprika’s en pepers toppen op 10 centimeter lijkt mij echt niet goed. Hier vertakken pepers en paprika’s op een hoogte van zo’n 20 tot 30 centimeter zelf (afhankelijk van het ras en uiteindelijke grootte van de plant). En vanuit die vertakkingen (dat zijn er meestal 3 of 4, heel soms 5) krijg je al snel bloempjes en vruchten. Op 10 centimeter toppen is een soort onthoofden en dan maar wachten en hopen of daar weer wat nieuws uit wil groeien, maar dat valt niet mee, want de wortels zijn nog klein en als het al lukt zal de jonge plant daar op reageren door meerdere stengels uit het stammetje te laten groeien, en daar heb je niks aan; dan moet je een teveel aan stengels weghalen en weer 1 stengel aanhouden en wachten op de vertakkingen van waaruit de bloempjes verschijnen.
Ik heb er nog nooit van gehoord (tenzij je er een bonsai x chilipeper = bonchi van wilt kweken, google maar eens op dat woord voor afbeeldingen), maar als je de planten voor de opbrengst hebt zou ik vooral de onderste 20 centimeter van de stengel kaal houden en wachten op de vertakking.
groetjes,
Diana
Vandaag de eerste tuinbonen gegeten!! En de peulen bloeien, hoera!
Heerlijk ook, die regen (beetje jammer van de harde wind, maar ja).
groeten uit Elst!
Hallo Christa,
Gefeliciteerd met je oogst!
Hier waren we ook wel blij met wat regen, maar dat ‘wat regen’ werd hier wel heel veel regen en de tuin staat nog steeds deels onder water. Daarnaast werd de voorspelde windkracht 5 tot 6 wel windkracht 7 tot 8, met flinke windvlagen, en daardoor peultjes geknakt, jonge courgetteplanten net boven de grond geknakt, potten omgewaaid en gebroken. Straks naar de tuin om te kijken wat de uiteindelijke schade is en kijken wat er te herstellen valt.
groetjes (uit Spijkenisse :-))
Diana
Hoi Diana
Zat net je nieuwe blogje te lezen van vandaan.
Maar omdat je volgens mijn via je foon upload , kan men geen reactie’s meer plaatsen ;(
Groetjes coby
Hallo Coby,
Dankjewel voor de tip!
Ik was vergeten om onderaan het dagboek de mogelijkheid tot reacties plaatsen aan te vinken.
Ik heb het gelijk veranderd.
Diana
Wat naar Diana, dat je met wateroverlast te kampen hebt. Zo erg als volgens mij al weer 2 jaar geleden zal het niet zijn, maar op de klei zit je natuurlijk toch al gauw met overtollig water. En dan ook nog die wind. Ik heb alleen al mijn bloemen beschermd, de akelei en de irissen zijn toch al heel groot. Ik hoop dat de schade is meegevallen…. Groet, Janneke
Hallo Janneke,
Nee hoor, zo erg als 2 jaar geleden is het gelukkig niet. Maar op onze vette klei blijft water altijd dagenlang staan als er zoveel regen is gevallen. En dus staan er nu geen plassen meer maar zakken we wel nog tot in onze enkels in de grond. Gelukkig kan de prei, sla en kool daar tegen :-). Ik moet alleen de courgettes en de pompoenen opnieuw zaaien, en we krijgen maar de helft aan de oogst van peultjes en doperwten omdat die door de wind zijn geknakt.
Er komen nu een paar warme, zonnige dagen aan, dan kan alles weer lekker opdrogen…
groetjes,
Diana
Wat een ontzettend leuke en handige site! En wat een mooie moestuin zeg!
Dankjewel!
Diana