Nut
Ik ben er klaar voor. De meteorologische lente is begonnen. De tuin is er (nou ja, min of meer) klaar voor. Waarom zit ik hier dan een beetje naar buiten te staren? Omdat het weer niet meewerkt. Ik wil heel graag gaan zaaien, maar hoeveel nut heeft dat als het de komende week ijskoud wordt, de zon maar weinig schijnt en het gaat regenen/hagelen/sneeuwen? Zaden die ik nu in de koude kas kan zaaien (zoals rucola, snijbiet en bietjes, knol- en bleekselderij, rode en witte kool, etc. gaan heus niet dood . Maar ze zullen ook niet ontwaken, de zaden wachten gewoon tot de grondtemperatuur hoog genoeg is om te kiemen.
Dan zijn er 3 overwegingen:
- Ik kan toch nu in de koude kas voorzaaien, de zaden kiemen dan gewoon later.
- Ik kan wachten en later zaaien, wanneer de temperatuur hoog genoeg is. Maar ik weet zeker dat ik het dan ook al weer druk met andere dingen heb (wieden, verspenen, andere soorten zaaien, etc.)
- Ik kan nu zaaien maar dan in huis. Maar dat is geen optie; op de begane grond is het te donker en te warm (met lange en dunne zaailingen als gevolg), op zolder is het te donker en te koud. De 2e verdieping is prima maar daar staan stekken van rozemarijn, Salvia’s, Colocasia, etc. En de aardappelen spruiten er voorzichtig in het koude maar lichte raamkozijn. En op de warmste kamer groeien de paprika’s en pepers langzaam maar gestaag. En ik moet nog bloemen en tomaten zaaien. De beste plekjes in de raamkozijnen zijn dus al vergeven aan soorten waar ik geen andere optie voor heb.
Uhh, nou, dit weekend toch maar in de kas voorzaaien dus :-). Ik zet zaaisels in het voorjaar trouwens altijd in een onderbak en dek ze af met glasplaatjes of doorzichtige perspexplaatjes. Dat doe ik vooral omdat er hier in de avond en nacht in de moestuin en kas van alles rondsnuffelt; van muizen en ratten tot woelratten (en vlak de vogels niet uit die, als we niet op de tuin zijn, via het raam even gaan kijken of er wat lekkers te vinden is). Als ik de zaaisels niet zou afdekken zouden ze binnen de kortste keren de zaden die ze lekker vinden vakkundig opgraven en opvreten of verstoppen voor later. Ik heb het vast al wel eens verteld: jaren geleden zaaide ik eens in april komkommers, meloenen, mais, courgettes en pompoenen in potjes in de kas voor. Maar 2 weken later was er nog niets gekiemd en ik vond ook geen zaadje terug. Tot er ongeveer een week later in een hoekje van de kas een kakofonie van zaailingen van de genoemde soorten boven de grond kwamen – een muis of rat of woelrat had ze blijkbaar opgegraven, alles weer netjes afgedekt en alle zaden bij gebrek aan honger in een hoekje van de kas bij elkaar als voorraad onder de iets vochtige grond verstopt. Ik heb alles nog wel weer opgepot en uitgeplant, de mais was makkelijk te herkennen, na een paar weken wachten kon ik de komkommers ook nog wel van de meloenen onderscheiden, maar de pompoenen en courgettes groeiden dat jaar kriskras door elkaar met te weinig of juist teveel plantafstand :-).
Afijn; afdekplaatjes dus, tegen belagers. Maar er is nog een voordeel; als de zon schijnt werkt zo’n plaatje bijna als een kas in een kas, zo warm wordt het eronder (25 tot 30 graden is op een mooie dag geen uitzondering). En die warmte wordt in de avond en nacht ook nog lang vastgehouden. En daardoor kunnen zaden dus toch nog sneller kiemen. Zoals de allereerste doperwten die nu in zo’n bak met afdekplaatje kiemen (anderhalve week geleden gezaaid, maar ze kiemen snel na een week met lekker veel zon).
Er is wel 1 voorwaarde; doordat de onderbak op een kiertje na is afgesloten is vocht een gevaar. Als we op de volkstuin zijn haal ik de plaatjes een paar uur van de onderbak zodat het kan luchten zo lang we er zijn, en ik geef niet te vaak/veel water.
Dat betekent wel dat de kas een beetje moet worden opgeruimd. En dus moet ik bedenken wat ik weg wil halen en wat ik nog wil laten staan. Want de kas staat nog vol met groenten, en met ‘probeersels’. Ik schreef al eerder over de Chinese kool die ik in de nazomer zaaide en in de herfst in de kas uitplantte. Eerst kwam er schimmel in, vervolgens rotten de buitenblaadjes en daarna kwamen er gezonde nieuwe buitenblaadjes. Er was dus nog even hoop. Maar gisteren zag ik dat er diep in de plant al een bloemknop wordt gevormd:
Nu kan ik natuurlijk ook die buitenbladeren gewoon eten, en de bloemknop. Maar ik kan de plant ook laten staan en laten bloeien voor de vroege bestuivers. Er staan 10 planten zoals deze dus 8 weghalen en 2 laten staan lijkt me de beste optie. En dan is er weer genoeg plek voor een onderbak met zaaitray. De venkel is op, ook weer een plekje. Maar we kunnen nog volop oogsten van de rucola. Links en rechts bloeit er al een hon tsai tai of kailaanplantje.
De pluksla en snijbiet blijft nog even staan, en dat geldt uiteraard ook voor de weeuwenteelt bloemkolen (waar heel voorzichtig een eerste kleine draai in het hart komt). Dus heb ik die een klein beetje koemestkorrels gegeven, en ik ga ze vanaf nu vaker water geven.
Een ander probeersel was lenteui in een kuip. In de volle grond van de kas (en buiten) blijven de plantjes in de winter altijd heel dun en iel en gaan pas in het voorjaar weer groeien. Niet erg als je het weet, de oogst valt dan later in het voorjaar. Maar ik had nog wat zaden over die zouden gaan verlopen en zaaide die in september buiten in een kuip. De kuip met kleine zaailingen zette ik in oktober in de kas. En door de betere omstandigheden in de kuip (luchtigere grond met wat organische meststof en de kuip warmt sneller op in de zon in de kas) groeien de lenteuitjes sneller en makkelijker:
Als het zo doorgaat kunnen we over 2 over 3 weken volop lenteuitjes oogsten. Chinese kool mislukt, lenteui een succes, zo leren we elk jaar wel weer wat :-).
En het besluit is genomen: ik ga zaaien, sneeuw en kou of niet. In de kas ga ik de al genoemde groenten zaaien. En in huis ga ik de eerste bloemen zaaien. En de tomaten natuurlijk. Want het is maart, de beste maand om tomaten te zaaien.
Mocht iemand nog interesse in de kosmosgegevens hebben 🙂 : op zondag 5, maandag 6 en dinsdag 7 maart (behalve tussen 16.00 en 21.00 uur op dinsdag) zijn het prima constellaties om tomaten te zaaien; vruchtgewassenperiode bij een dalende maanbaan (voor een goed wortelgestel). Dat komt goed uit, ik ga alvast labels schrijven! Uiteraard kun je de hele maand maand nog tomaten zaaien hoor, ik hou gewoon van een beetje vroeg zaaien zodat ik nog tijd heb voor een tweede zaaironde als sommige zaden in de eerste zaaironde niet kiemen.
Tot slot van dit blog dan nog even iets over Robin, onze nieuwe oude poes, omdat ik af en toe de vraag krijg hoe het nu met haar gaat.
Robin is sinds 3 januari bij ons, een poes van bijna 11 jaar uit het asiel, met ernstige artrose en spondylose. Ze was in het begin heel bang, onrustig, gestrest en ook wel wat agressief. Ondertussen zijn we bijna 2 maanden verder en het gaat heel goed met haar. Ze krijgt 1 keer per maand een Solensia-injectie tegen de pijn, en ze krijgt lasertherapie. We weten niet of het komt doordat ze helemaal thuis is of dat ze echt veel minder pijn heeft en soepeler in haar rug en heupen is, maar elke dag moeten we wel een paar keer opzij springen omdat ze in haar ‘gekke 5 minuten’ heel hard over bank, tafel, trap en stoelen roetsjt. “Het lijkt wel een nieuwe”, zeggen Ruud en ik vaak tegen elkaar, terwijl we weer bukken omdat ze nogal woest aan de achterkant van de bank omhoog klautert. De aanschaf van een nieuwe bank waar we over aan het nadenken waren laten we nog even voor wat het is :-). Het is sowieso een bijzonder meisje. Ze wil ’s avonds altijd op de bank tussen ons in liggen maar we mogen niet aan haar komen, dan krijgen we een flinke tik. Overdag wil ze juist niets liever dan op schoot en in je nek liggen. Ze lijkt een beetje bang in het donker, heel bijzonder voor een kat, dus we hebben nu een nachtlampje voor haar. En ze mag nu eindelijk naar buiten, in de achtertuin en alleen als we thuis zijn. Ze vond dat heel eng maar begint het nu juist spannend en leuk te vinden. Dat wordt nog wat komende zomer 🙂
Nog 1 foto, omdat ik die zelf mooi vind. We oogsten nu telkens wat roosjes van de purple sprouting broccoli. In juli gezaaid, de hele winter zonder problemen buiten gestaan en nu schuiven de broccoliniroosjes tussen de bladeren vandaan. Oh ja, op de foto bovenaan dit blog zie je een bloeiende Helleborus terwijl het vorige week sneeuwde.
Hoi Diana, een tijdje terug bij iemand gezien die om meer licht te creëren voor zijn zaadgoed in huis, een zogenaamde Reflector die in de fotografie gebruikt wordt zelf had geknutseld van alu folie. Vond ik een goed idee en geef het verder.
Een vraag;
in het boekje van Maria Thun staat bij vandaag 3 maart “Blüte -11,” (in geel) “12 bis 22 Ag Blüte” (in lichtbraun).
Wat is Ag Blüte, bij Google geen resultaat gevonden.
Wie weet wat hier bedoeld wordt?
Veel zaai plezier, mijn vingers jeuken, maar ik wacht nog even, eerst moet de sneeuw weg zijn.
Hallo Con,
Ag betekent apogeum, dan staat de maan in zijn ellipsvormige baan het verst van de aarde en zou dus extra hard “trekken”. Thun zegt: stimuleert bloei en vruchtzetting, Guurtje Kieft zegt: slechte periode, ongunstig voor alles, zorgt voor vroegtijdig doorschieten. Ik probeer altijd zo’n periode te ontwijken, maar dat lukt niet altijd.
Geldt trouwens ook voor Pg = perigeum ongeveer 2 weken later, dan staat de maan het dichtst bij de aarde; daar is iedereen het over eens: vermijden, is ongunstig voor alles en bevordert ziekte.
Maar ik citeer ook maar uit de boekjes, hoor.
groeten, Elly
Hallo Elly,
Hartelijk dank voor de uitleg. Ik heb mij er nog verder in verdiept. Blijkbaar worden de Ag en Pg fases eerst sinds kort in het boekje van Thun aangegeven. Wel vreemd dat er zeer tegenstrijdig overgedacht wordt. Bij twijfel deze dagen dus mijden.
Hoi Con,
Ik kan me van de agenda van Maria Thun wel herinneren dat het AG en Pg wel werd aangegeven maar dat je het zelf in de inleiding en uitleg voorin de agenda moest opzoeken wat het precies was en wat het deed, misschien kun je het daar nog terugvinden (maar het kan ook zijn dat de uitleg er nu heel anders uitziet dan toen ik de agenda nog bij Hesperia bestelde.
Dankjewel Elly voor de uitgebreide uitleg!!
groetjes,
Diana
Klopt het werd/wordt wel beschreven maar stond niet in de zaaiagenda in het bruin. Ze schrijven op pag. 8 ” Seit letztem Jahr machen wir den Unterschied zwischen einer echten Blütezeit und einer Ag Blütezeit auch im Kalendarium deutlich”. Ik lees niet elk nieuw jaar het boekje weer helemaal van voren, maar ik bleef lerern
Leuk om te zien dat het goed gaat met Robin!
Ik zit zelf ook met lentekriebels, maar kan niet zaaien gezien het hele moestuintje grondig van gras ontdaan moet worden en ik zelf geen spade diep genoeg de grond ik krijg omdat we met heel erg verstoord en verharde grond zitten. Het is dus nog even wachten op het grotere geschut. Al heb ik toch al twee bloemkoolplantjes gekocht die tijdelijk met potje en al in zo’n elo kweekbak staan want ik kon het toch niet laten 😅
Hallo Luna,
Is het misschien een optie om in een klein stukje van je tuin eens het NO DIG principe van Charles Dowding te proberen?
Ik ken iemand die een stuk weiland achter haar huis erbij kreeg dat erg was verwaarloosd. Zij heeft op een stukje ervan een laag karton gelegd en daarbovenop een dikke laag compost en er buiten verwachting veel van geoogst (zo noemde ze het zelf :-)). Googel vooral even op No Dig voor meer informatie, en je kunt op youtube filmpjes van Charles Dowding vinden.
Zo hoop ik dat je toch dit jaar misschien al wel een stukje tuin kunt gebruiken, en wie weet bevalt het zo goed dat je het nog uitbreidt. Hoe dan ook is het goed voor je grond, stimuleer je er het bodemleven mee, etc.
groetjes,
Diana
Hier ook sinds dit jaar aan de No Dig. Met steeds meer aandacht voor het bodemleven leek me dat een mooie volgende stap. Binnen 3 uur gingenwe van niks naar een “raised bed” op ons gazon. Bruine kartonnen dozen, voor 17 euro schaaldelen gekocht bij de houthandel (bleek mijn man nog pakken te hebben liggen.. maar het hoeft dus niet veel te kosten), en volgestort met eigen compost. Van alles gezaaid, perspex platen erop en we gaan het zien, ben ontzettend benieuwd.
probeer het eens met een steekriek inplaats van met de schop
Wat een leuk project Luna! Helemaal in de geest van 2023: helemaal niks afgraven, het enige dat je dan bereikt op die beschreven kneiterharde grond is dat slapend onkruid en gras door het zonlicht gaat kiemen. Dan ziet ehet er heus even mooi uit maar volgend jaar zie je vooral onkruid. Als je bij bijvoorbeeld een fietsenhandelaar/koelkastverkopers, bouwmarkten grote stukken karton ophaalt en die overlappend op de grond legt (alles dus pikdonker maken!) dat karton kletsnat maakt, her en der wat stenen er op voor de wind, en dat bedekt met compost dan heb jij over een tijdje de mooiste grond van ons allemaal. In die compost kan je gelijk zaaien en planten dus deze zomer al oogst. Dat karton moet bruin zijn, zonder plastic en nietjes. In karton zit cellulose, door het water gaat dat verteren maar trekt dat bovenal wormen aan. Ik spreek uit ervaring, het ziet er even gek uit maar geloof mij, perfect en eigenlijk echt heel makkelijk. Ben zo benieuwd hoe het wordt!! Je hebt trouwens je naam mee, zijn wij allemaal in de ban van de maankalender, en net nu gaat Luna een nieuwe moestuin beginnen. Wat leuk!!! Succes!!! Groeten, Pien W
Hallo Luna, en anderen. Wat fijn om allemaal positieve verhalen te lezen over de no dig methode. Ik heb in februari een heel grasveld afgedekt met karton en champost. Voorheen had ik volkstuinen die al bedjes hadden. Nu ben ik verhuisd naar een volkstuin met grasveld in plaats van bedjes. Ik vind het wel heel erg spannend. Want ik heb al pootaardappels besteld maar of dat ook goed gaat, ik ga het zien.
Bedankt voor al je inspirerende verhalen Diana.
met hartelijke groet, Rietje
Ik kan uit eigen ervaring bevestigen dat no dig fantastisch werkt Mits je geen of weinig kweekgras/ grote kruiden met zware wortels in je grasmat hebt. Als dit toch het geval is is er nog steeds geen kind overboord. Dit spul zal er alleen keihard doorheen groeien, hoeveel karton of compost je ook hebt gebruikt. Maar, volgens jaar, als de wurmpies hun ding hebben gedaan kan je veel makkelijker de ongewensten uit de grond wippen 🙂
Ik heb op meerdere plekken deze truuk toegepast, ook op zware uiterst compacte (aangestampte) kleigrond met een hoop steenafval. Werkelijk onmogelijk om daar een spade in te krijgen. Het is het wonderbaarlijk hoe los die grond is na slechts één jaar 😀
Hoi Diana, wat fijn dat Robin zich al zoveel meer thuis voelt bij jullie! Ook voor jullie natuurlijk. Een kat op schoot is zó heerlijk, en dan te weten hoe ze het had voordat ze bij jullie kwam… wat zal ze genieten!
Even off topic; ook hier nog kalm aan met zaaien ivm het frisse weer dus lekker veel aan het lezen: was op je pagina’s over Bemesting beland. Super, wat een geweldige info… en mooie aanvullingen in de reacties.
Heel veel dank!!!
En veel plezier met de tomaten zaai!🥳
goede middag Diana,
Wat een verhaal over jullie poesRobin.
Mijn zoon en schoondochter vangen ook poesen op uit het asiel.
Ze hebben nu een poes met hart problemen die niet te genezen is.
Ze houden hem totdat hij dood gaat ,maar tot nu toe gaat alles goed met hem.
Hallo Piet,
Wat fijn dat je zoon en schoondichter dieren opvangen uit het asiel. Het kan zo belangrijk zijn als een dier in het asiel niet kan wennen, gedragsproblemen heeft, medische zorg nodig heeft of wat dan ook.
Ik hoop dat de kat met hartproblemen nog heel lang en gelukkig in zo’n fijn thuis mag leven!!
groetjes,
Diana
Goedemorgen,
het gaat niet over dit blog maar wil je iets vragen Diana, kan ik wat stekjes bij jou kopen van de persicaria Orientalis Kiss me over the garden gate?? Ben benieuwd. Grt Marcelle
Hallo Marcelle,
Persicaria is geen winterharde vaste plant, je vermeerdert ze dus in principe niet door stekken maar door zaaien.
Ik heb op dit moment dus ook geen Persicaria in de tuin, ik zal moeten wachten tot er hopelijk rond half tot eind april weer zaden in de tuin kiemen (pas dan kiemen de zaden, wanneer de grondtemperatuur hoog genoeg is).
En omdat jonge zaailingen van Persicaria heel teer zijn zou ik ze zelf niet snel durven te versturen. Ik kan je adviseren om op zoek te gaan naar zaden, die je dan wel het liefst zo snel mogelijk buiten moet zaaien om de zaden toch nog een koudeperiode te geven.
Je kunt de zaden bij Silene in België bestellen, altijd een goed adres voor eenjarige bloemen, en ik zag dat je ze ook hier kunt bestellen: Groei.nl
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!!
groetjes,
Diana
Dag Marcelle, ik zie je reactie bij toeval voorbij komen. Ik heb nog enorm veel zaad. Verse oogst uit 2022. Ik wil je met plezier wat toesturen, zaaien lukt nu nog net. Laat je even weten of je dit leest? Groeten, Pien