Nul aardappelen

Nou ja, geen nul, maar 3. Van 5 kilo pootaardappelen staan er nu, bijna 2 maanden na het poten, 3 hele plantjes (pas 10 centimeter hoog) boven de grond.

Vorige week hebben we de 3 veldjes nog gewaarschuwd, we geven jullie nog 1 week de kans en anders gaan we maatregelen treffen. Het heeft niet geholpen :-). Sterker nog, toen we woensdag wat aardappelen op gingen graven om te kijken wat er nu mis was, was het gros al verdwenen, gewoon gecomposteerd in de grond.

Een paar hebben we er nog gevonden:

Aardappel waterrot

Overduidelijk niet levensvatbaar meer. Mijn vader noemt dit ‘waterrot’, de aardappel lijkt nog helemaal heel, maar geen uitlopers meer en een beetje zacht. En als je er dan in knijpt (zoals ik voor de foto even heb gedaan, ja, je moet er iets voor over hebben om een goede foto te maken voor je website :-)), barst het velletje en is het daarbinnen dood en zacht en smurrie.

Afijn, geen aardappelen dus dit jaar. Dat is ons in al die 25 jaar nog nooit gebeurd, wel eens een slechte oogst, wel eens een slechte opkomst, wel eens phytophthora met alle gevolgen van dien, maar nog nooit gewoon geen aardappelen gehad. En we zijn niet de enige op ons tuinbouwcomplex, bij sommige mensen staan de aardappelen er prima bij, maar er zijn ook mensen die net als wij gewoon geen aardappelen hebben, allemaal toevallig net gepoot in een week waarna het langdurig en veel regende. En nog een uitspraak van mijn vader: als een aardappel 48 uur in het water ligt is ‘ie dood, door waterrot. Wijze woorden.

Nu kunnen we ze nog wel poten hoor, maar willen we dat? Dan moeten we snel op zoek gaan naar nieuwe pootaardappelen, ze snel poten, hopen op een heel mooie en droge zomer zonder phytophthora (lijkt mij een utopie) en ze dan ergens in september oogsten.

Wij hebben besloten tot geen aardappelen dit jaar. Voor het eerst in 25 jaar gewoon het hele jaar aardappelen moeten kopen, het zal vast vreemd zijn. Maar we moeten door, geen tijd om erover te treuren. En jeetje, wat hebben we een plek over op de tuin. 3 hele veldjes ruimte erbij (elk nadeel heeft zijn voordeel).

Mais zaailingen

Ik had 20 maïszaailingen opgekweekt. Ik heb er nog maar 20 bij gezaaid. Ga ik dit jaar eindelijk eens die maïskoekjes maken die zo lekker schijnen te zijn.

En ik had, omdat preizaden meestal maar 1 of 2 jaar kiemkrachtig blijven, het hele zakje preizaden gezaaid. In de kas, in februari, en zo zien de zaailingen er nu uit.

Prei zaailingen

Ik vind ze groot genoeg om uit te planten (en niet onbelangrijk, ze moet ook gewoon plaats maken voor een tomatenzaailing die staat te wachten om daar geplant te worden).

Zoals ook op de pagina van de prei staat beschreven graven we nu de bos prei uit, spoelen die voorzichtig uit in een emmer water, en dan mag elke preizaailing op 12 centimeter afstand van elkaar in de rij weer uitgezet worden in gaten in de volle grond.

Preiplanten met wortels

Wat kunnen jonge preizaailingen toch sterke en lange wortels maken! Na de foto hebben we ze gelijk uitgezet in de voorgeboorde gaten, en we dachten dat zo’n 50 preiplanten wel genoeg zouden zijn voor ons. Maar ja, we hebben 3 veldjes over, dus het zijn er nu 120 geworden. En dat is altijd goed, een mens kan nooit teveel prei hebben……. geen betere raad dan voorraad :-).

En we gaan extra veel knolvenkel zetten volgende maand, dat vinden we altijd zo lekker, en extra veel sla. Ik heb ook nog extra  rode Tagetes (afrikaantjes) gezaaid, om de veldjes op te vrolijken. En vandaag nog even wat Amaranthus zaaien. En een paar extra rijtjes pastinaken. En we gaan (nog) meer bonen zetten. Je ziet, we zijn al bijna over de schok heen :-).

Gaat er nog meer mis in de tuin? Nou, eigenlijk alleen de worteltjes die niet wilden kiemen en we woensdag opnieuw hebben gezaaid (en dat is nog steeds ruim op tijd). En de bietjeszaailingen die door de slakken finaal tot op de grond werden afgevreten (in 1 nacht). Maar die zijn allang opnieuw gezaaid, en gekiemd, en staan al weer een week in de volle grond te groeien en worden ook niet meer opgevreten.

De blauwe bessen die zo lang hebben staan mieren schieten nu eindelijk vol in het frisgroene blad, en ze bloeien volop:

Blauwe bes bloeit

En de aardbeien bloeien:

Aardbeien bloeien

En je kunt zelfs al kleine vruchtjes zien. Zodra ze zijn uitgebloeid gaan we ze afdekken met een net, en dan hopen we ze over een paar weken te kunnen oogsten.

Dus verder lijkt het vooralsnog allemaal best goed te gaan in dit verder aardappelloze jaar :-).

Tot slot nog even de link naar mijn blog op de website van Pokon, ik heb er dit keer iets geschreven over vlierbloesems – die kunnen we vanaf nu weer oogsten, en ze zijn zo lekker (bloemig, geurig, honingachtig), in thee, in jam en gelei, in desserts, in cake, etc..:  Gratis te oogsten…. vlierbloesem (met het receptje van vlierbloesemsiroop, en van aardbeienjam met vlierbloesem).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

97 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zuhal

Hi Diana,

Ik vrees voor mijn aardappelen, gekocht bij leven van het land.. gisteren wat onkruid weggehaald bij de rest van de aardappelen en gehoopt dat er nu eindelijk de bijzondere soorten opgekomen waren. Helaas, ik heb er 1 ontdekt, 1 geprobeerd op te graven maar niks meer kunnen terugvinden. Had me er zo op verheugd!

Goed te lezen dat jullie de plekjes van de aardappels alweer zo goed als opgevuld hebben, hadden de aardappels maar moeten luisteren

Ik ga komende week ook weer pastinaken en venkel zaaien. Er is serieus helemaal niks bovengekomen.

Arie Quist

Hallo aardappeleters,

Vanmorgen nog op mijn aardappel landje geweest. Van Levenvanhetland heb ik 6 soorten aardappelen gepoot, deze vormen uiteindelijk allemaal loof. duurde wel even maar toch. Mijn moestuin ligt op zandgrond. Jammer dat Diana’s en ook van enkele anderen de aardappel oogst slecht of niet gaat lukken. Alternatief; er zijn een aantal phytophthora resistente zoals. Alouette, Carolus, Connect, Texla, Bionica, Sarpo Mira, Vitabella, Twinner. Met de Alouette, Carolus , Twinner en Texla heb ik persoonlijk ervaring, Deze rassen stonden tussen phytophthora gevoelige rassen, zoals Ditta, Rosagold. Ditta en Rosagold werden aangetast door phytophthora de anderen niet. Dus
er is nog enige hoop.

Arie Quist

Hoi Diana,
Ik snap heel goed dat jouw aardappelen niet besmet zijn met phytophthora, ik wilde aangeven dat als je geen last van phytophthora in je aardappelen wilt hebben er resistente rassen bestaan. RosaGold is geen phytophthora restistent ras.
Groet. Arie

Edwin

Hoi zuhal en Diana nou een troost van mijn aardappel veld zijn er 5 van de 30 uitgekomen en het gevecht tegen de slakken is ook nog in volle gang nog bedankt voor het dieven van mijn tomaten trouwens.

Martin Mötter

Hoi Diana, bij mij precies dezelfde ellende, geen wortels, geen pastinaak.. Komt gewoon niet op..opnieuw gezaaid en jawel: één pastinaak laat z’n hoofdje zien! Ik houd goede moed… Nou de slakken nog. Nooit geweten dat er zoveel slakken rondkruipen in Nederland. Voor mij als startende moestuinier is dat toch wel een extra teleurstelling die je moet kunnen overwinnen. Al mijn zorgvuldig opgekweekte zaailingen worden steeds tot op de grond toe geconsumeerd. Zucht….. Dan maar weer opnieuw.. gauw zaaien en hopen dat je de achterstand nog kan inhalen. Het is niet leuk te lezen dat er iets bij jou mislukt, maar gelukkig ben ik dus niet de enige.. Begon al aan mezelf te twijfelen.. succes dit seizoen!! 🙂

Gerwin

Hallo Diana,

Je verhaal komt me helaas wel erg bekend voor. Bijna geen aardappels, zes wortelzaailingen, maar vooral slakken. Ik heb sterk de indruk dat slakken, voornamelijk naaktslakken, het geweldig onder stro vinden, lekker vochtig en niet in het zicht. Zet je er een plantje tussen, dan staat die er de volgende dag slechts nog afgeknaagd. Merk jij dit ook?

Janneke

Vorig jaar heb ik van ronde plastic bakken (gratis op te halen bij de meeste snoepwinkels) kroontjes gemaakt: stroken knippen —> steeds de volledige diameter knippen, dan punten erin knippen –>omhoog stekende driehoekjes ^ , dan tot slot weer aan elkaar plakken–> met doorzichtig inpaktape 5cm breed.
Deze over de zaailingen van bonen end. gezet en om de zaailingen van de stambonen geplakt. Er kwam geen slak meer doorheen!!
Het is even werk, maar de kroontjes kan ik gewoon weer gebruiken.

Leon van de Kerkhof

hoi allemaal,
een doorzichtige limonadefles (waar geen statiegeld op zit) kan ook mooi als stolp dienen. Snij of knip de bodem eruit en plaats over de zaailing. met de draaidop er nog op kan het ook een mini kasje zijn (wel af en toe luchten door de dop even eraf te halen). Soms is een kraag van een halve fles -net als een bakring- al voldoende. Zowel 1 liter flessen, 1,5 liter flessen of de kleine van 0,33 liter zijn te gebruiken. Zijn ze na enkele jaren dof, kunnen ze nog altijd bij het plastic afval.
Groet Leon.

Mieke

Diana,
Misschien heb ik iets gemist maar mogelijk is koffiedras opsparen een tip.
Ik doe dit sinds een maand en strooi dit preventie langs mijn sla in de kas. omdat ik in daar vraat constateerde en bij inspectie slakken vond. Sinds mijn dras strooisel vreten de slakken niet meer, zitten soms nog wel onder de natte bodem van een pot met zaaiingen.
van de tomaten, pre, ui en afrikaantjes bleven ze bij mij ook af .
Buiten mijn kas vermoed ik slakkenvraat (of misschien muizenvraat? weet het nog niet zeker) bij in bloempotje gezaaide petunia’s.

Trudie Jansen

Hallo Diana,ik vind het sneu dat het met de aardappels niet goed gegaan is,maar zoals je al aangeeft,heb je wel weer ruimte voor andere dingen,en wat een mooie foto,s laat je ons toch elke keer weer zien,echt genieten.
Ook bij mij is die ene biologische aardappel die ik gepoot heb nog niet zo heel groot,terwijl hier de regen een stuk minder was als bij jullie,de plant is nu hooguit 10 cm,en ik wacht rustig af,maar de courgette baby bush die ik bij jou had bestelt,die gaat nu echt goed groeien,en de paprika,s,die van jullie af komen,daar komen nu ook de knoppen in,en ben echt benieuwd naar de etkezesi pelso,en ook de prei is iets kleiner als bij jullie,en zit me af te vragen of ik nog even kan wachten met deze op de definitieve plaats te zetten,zou jij me dat even kunnen laten weten of ik nog kan wachten,bij voorbaat dank,en een heel fijn weekend gewenst,Trudie.

Ema

Vorig jaar heb ik 2 bij biowinkel gekochte aardappels [met prachtige paarse uitlopers] in 4 stukken verdeeld en 2 in volle grond [ nou ja stukje bemeste, gecomposteerde achtertuin grond] gepoot, andere 2 in potgrond zak, van 20 l .
Van potgrond zak hadden we 1.5 kilo aardappels geoogst, die in volle grond hebben nooit iets van zich laten horen 🙂 Tot mijn verbazing vorige week kwamen ze gewoon op , na meer dan 1 jaar! Ik snap er niks van, zij hebben ook in regen en kou en bevroren grond gezeten, dus ik ga er vanuit dat er iets mis was met je potaardappels : toch gestraald, misschien?

Martien Optendrees

Dag Diana,

Misschien als troost. Deze mais koekjes zijn zeker erg lekker. Indonesich recept. Ik heb dit recept helaas alleen maar in het Engels, maar dat zal geen probleem zijn denk ik.

Groetjes,
Martien

Perkedel Jagung (Corn Fritters)
Ingredients:
 3 corn
 2 garlic
 5 Asian onion (or ½ common onion)
 1 chili
 ¼ teaspoon white pepper powder
 ½ teaspoon salt
 2 eggs
 40 g flour
 60 g rice flour
 celery leaf
 spring onion
 vegetable oil for frying
Before removing the corn kernals from the cob, use your knife in a “criss cross”, random way to make cuts along the cob (this will prevent the corn kernals spitting when you put them into the hot oil) slice the kernals off the cob into a bowl.
Grind the Garlic, chili, onion and add the pepper and salt.
Add the rice flour, flour and the eggs, celery and Spring onion.
Combine all the ingredients.
Fry them in the hot oil till they become golden brown.

Kathleen

Bij mij stonden alle aardappelen heel mooi te groeien, en toen, van de ene op de andere dag, viel er éne morsdood ten gronde. Géén idee wat er mee scheelt, de rest staat er nog altijd prima bij.
En van de rode bietjes is er welgeteld één gekiemd. Moet nog eens kijken op het pakje of ik ze nog kan herzaaien…

john

Hallo diana,

Weer eens een reactie, ik blijf steeds je erg interesante blog volgen en ja, ook mijn aardappelen gepoot in maart zijn er 4 weken geleden uitgehaalt. De vorst die het loof totaal vernietig heeft, de aanhoudende regen heeft toch zijn werk gedaan en de aardappelen waren voor 80 % rot. Op een ander perceel heb ik deze week de late soort gepoot.

Slakken, een invasie zelfs in mijn koude bak, mollen in overvloed omdat wij een sloot hebben naast onze groententuin, een disaster eerste klas. Maar goed, er zijn ook goede dingen te melden, onze zomer prei staat er goed bij, mijn sperciebonen gaan toppie, de pronkbonen zijn gelukt. De winterprei staat in een grote pot lekker te groeien dus ook wij prei genoeg.

Ik ben voornemens een koude bak te maken die een meter boven de grond staat, hoe die slakken er altijd in komen is mij een raadsel. Ik wens jouw een hoge opbrengst, vr gr John

Simone

Hallo John, even een korte reactie op het op hoogte brengen van de koude bak.
De slakken zitten op 2 1/2 m hoogte in de bomen bij mij dus die kruipen overal naar boven .

Gr. Simone

john

Geen optie dus om de koude bak te verhogen, maar wat dan ?. Toen kreeg ik een ingeving om mijn jonge zaailingen te planten in een houten bakje met fijn mazig gaas en deze in de koude bak gezet. Bakje beschermt, en de koude bak ook afgedekt met die groene doek. Dubbel werk en kijken of dit wel werkt. Ik heb inmiddels al 2 keer sla, andyvie etc gezaaid en die slakken lekker vet gemest haha. In ieder geval, geen koude bak op hoogte brengen. Bedankt voor je reactie Simone.

john

Zo zie je maar Diana, “beulenwerk” wordt niet altijd beloond. Nu die koperband, een zeer goed idee dat ik ga gebruikken. Ik las er een tijd geleden idd iets over. Je hebt me overgehaald…
Over tegenslagen, onze tomaten, en paprika,s zijn ook mislukt. In februari gezaaid, in de hoop ze half april te kunnen planten. Nee dus, tot 14 mei is het hier s,nachts zo koud geweest dat ik ze niet in de volle grond kon planten. Alles was tot half april in orde, daarna verslechterde zich alles, werd geel en blad verlies ondanks goede bemesting met koemest.
Deze week heb ik op de markt hier in Hongarije noch mooie tomaten kunnen kopen die ik afgelopen maandag heb geplant. Het weer is nu hier tegen de 25 graden. De les, beter zaaien in maart denk ik..

Vraagje Diana, mijn erwten zijn er slecht aan toe, begin maart in de grond gezaait en door de vele regen denk ik toch verdronken en rot. Doe jij de erwten voorzaaien? en kan dit nu ook nog met dit warme weer. Vr gr John

john

Veel gaat er mis Diana, jammer genoeg voor jouw en ook wij beginnende tuiniers.
Veel werk met liefde gedaan gaat in rook op. Maar kop op ook aan iedereen hier.

Bedankt voor je antwoord en Osmocote is een goede tip, ga ik halen. Vr gr John

Carole Drent

Hoi John,
Over je erwten:
Die heb ik niet maar ik heb wel ervaring met peultjes – en er is niet zoveel verschil in kweekwijze tussen beide.
Jarenlang heb ik peultjes in series gezaaid vanaf begin maart in de volle grond, en altijd was de opkomst matig. Altijd de zaaisels afgedekt met kippengaas om te voorkomen dat vogels de zaden of de zaailingen gingen oppeuzelen. Ik denk dat muizen ermee vandoor gingen.
Dit jaar voor het eerst peultjes voorgezaaid in cellentrays, vanaf 4 maart. De trays buitengezet wanneer het weer er goed voor was, bij vorst weer binnen.
Het resultaat is dat ik prachtige plantjes had van ongeveer 10 centimeter hoog, die ik vanaf begin april in de volle grond heb gezet.
Ze doen het allemaal zo goed, dat ze bijna woekeren. En inmiddels pluk ik er dagelijks van. Heerlijk!
Voor nu heb je misschien niets aan mijn reactie, maar voor volgend jaar zou ik zeker overwegen om ook je erwtjes beschermd op te kweken: eerst in cellentrays, en als ze dan sterk genoeg lijken: Uitplanten: Succes!

Nadi

Hoi Diana,
Wat jammer van je aardappels!! Maar ik vind dat je het toch super positief oppakt! knap hoor! Bij mij was er misschien wel een traantje gaan rollen 🙂 Hier op de zandgrond zijn er maar enkele niet opgekomen. Maar verder hebben de slakken de wortels en bietjes ook volledig weg gevreten (grr..) ,ziet onze prei nog uit als bieslook, en is een tomatillo en mais plantje dwars doormidden afgevreten (door een slak? 🙁 ) , en de sla helemaal weg gevreten. Ik heb die dag slakkenkorrels gestrooid en ben maar snel naar huis gegaan, want mijn tuinhartje kon het even niet meer aan.

Goed heel veel plezier met het opvullen van je vrijgekomen bedden, ergens ook weer leuk om allemaal weer te kiezen wat er in komt..

nadi

Hoi Diana,
Oh ja dat klinkt logisch dat je soms de reactie moet goedkeuren. Ik zal volgende keer wat geduldiger zijn haha.

Ja wij gebruiken geen stro en de slakken vinden het ook gewoon prima om hun dagelijkste boodschappen te doen bij supermarkt: onze tuin. Dus dat maakt denk allemaal helemaal niets uit van de omstandigheden. Al moet ik zeggen dat de bio slakken korrels lijk te werken. Maarja kan ook toeval zijn.
Ik heb idd een hoop opnieuw gezaaid. Bietjes en worteltjes enz. Thuis ook nog voor de zekerheid bietjes in perspotjes voorgezaaid. (Ik heb daar best goede ervaringen mee). En verder gaat er toch ook een hoop goed. De big jamaican peper geeft al een pepertje, de rest van de tomatillos bloeien al (prachtig). Ik krijg mijn eerste tomaten “gedrocht” bloemetjes (mijn vriend vond ze helemaal geweldig! :D) En de 10 mexican sour gherkins plantjes groeien voor hun levens. Dit balanceer dan weer de tegenslagen uit denk ik. 😀

willem

Hallo Diana,
ik poot altijd aardappelschillen. Rotting blijft dan meestal uit. Heb er goede ervaringen mee op hele vette klei.

margriet

Hoi Diana,
Wat jammer dat je geen aardappelen hebt dit jaar. Tja, eens moet misschien de eerste (en hopelijk de laatste) keer zijn?
Hier gaan de aardappelen als een speer, zowel de vroege als de late. De veldkomkommer heeft het zwaar, en ook de knoflook is niets geworden. De rest doet het heel goed tot nu toe. De quinoa is nog even afwachten, die is pas twee weken terug gezaaid, maar ik vrees dat ik er gisteren ook al eens per ongelijk overheen gelopen ben. Na twee weken was het flink veel onkruid. Van 10 uur ’s ochtends tot 3 uur smiddags bezig geweest. En nu overal spierpijn… Tja, en eigenlijk wil ik de zomerprei nog uitpoten. Ze zijn nog niet helemaal potlood dikte, maar volgens mij dik en stevig genoeg.
Groetjes Margriet

Marlies

Hoi Diana, wat een pech met de aardappels. Vreselijk jammer als je je er zo op verheugt. Op jouw aanraden heb ik ook pootaardappels van Leven van het land gekocht en die staan er nu mooi bij. Maar hier is het dan ook droger geweest dan bij jullie. Ook staan de erwten in bloei, evenals alle tomaten (bij jou gekocht) en de cucamelons, gisteren ook de eerste knoppen gezien in de ananaskers. De wortelen en bieten gaan ook goed. Hier (nog) weinig slakken, ik hoop dat dat zo blijft. Veel succes met het omgooien van je plannen! Groetjes, Marlies

Wim

Hoi Diana, prima instelling om je er gewoon bij neer te leggen en de grond voor andere groenten etc. te gebruiken dit jaar. Mijn aardappelen (Eigenheimer, Janke en de Blaue Swede doen het dit jaar al wel goed. Ik heb er wel voor gezorgd dat ik ze wat hoger gepoot hebt boven het waterpijl. Leuke blog om te volgen en o zo herkenbaar!
Groet, Wim

Gerda

Nog een paar pootaardappeltjes in een zak laten groeien? Ik heb er altijd een paar staan in de graanzakken van de mout (mijn man maakt bier), en als het regent vouw ik de zak even dicht, of je zou hem in de kas kunnen zetten. Niet handig als je dan eerst naar de tuin moet rijden, maar ze verzuipen in ieder geval niet. Verleden jaar was de oogst van de aardappels in zakken niet best, het was erg warm en ik had niet genoeg bewaterd. Maar daardoor waren er juist veel in de bedden. De zakken zijn er alleen voor mijn plezier, en om het gemak van het oogsten.

Lotte

Autobanden zien er leuk uit, maar zitten vol met nare stoffen (zegt mijn hovenier-buurman). En dus ben ik er bij de keuze van ‘bakken’ vanaf gebleven. Hetzelfde overigens voor bielzen (om te gebruiken als rand voor verhoogde bakken). Verleidelijk om te gebruiken vond ik, want goedkoop. Maar ook vol met chemische troep en zware metalen. En dus hebben we nu een paar verhoogde bakken van oude dakpannen (hadden we nog liggen). Even een werkje mbt richeltje maken en een stukje ingraven en in elkaar laten vallen. Maar best geestig (net grote quichevormen) Volgens buurman erg retro. In de jaren ’60 schijnen dakpannen in de tuin erg populair geweest te zijn. Dus zijn we onbedoeld soort van hip. Denk ik. 😉

Joris

Hier alle aardappelen goed overleefd (België), het loof groeit trouwens alsof het niets is. De vroege aardappelen vorige week opgehoogd en het loof staat hier ook al zeker 30a40cm boven de ophoging :p Troost zoeken bij andere soorten groenten zal idd het leed verzachten voor een jaartje geen aardappelen.

Gisteren heb ik heel mijn kolenveld een nieuwe kans gegeven, 40 nieuwe kolen geplant en nu hopen met een doek erover dat ze het deze keer wel overleven. Het zal allessinds hun laatste kans zijn voor dit seizoen :p

Mijn aardbeien hebben gisteren een vogelnetbescherming gekregen, het is nu het eerste jaar dat de aardbeien er staan en ik zit met uitlopers al. Wat kan ik hier best mee doen, moeten die weggeknipt worden om de plant extra moeite te besparen of is het nu de moment om hier potjes stekgrond onder de uitloper te plaatsen en een nieuw plantje te maken? (ik weet dat je ze zo moet vermeerderen maar niet wanneer juist)

Nog een vraagje, in mijn tuinserre heb ik enkele kolen staan die precies geen “hart” krijgen, zeker bij de bloemkool of broccoli. weet iemand of die er nog komt of zijn dit mislukte kolen, heb dit nog nooit eerder meegemaakt.

Zuhal

Hi Joris,

De uitlopers kun je nu het beste wegknippen en na de oogst laten groeien. Zie ook de informatie hierover op de website van Diana:
https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/aardbei/

Marijke

groeten van marijke

michel

Ik gebruik permanente bedden en heb grote aardappelplanten staan. En bedenk dat dit hele zware dooie kleigrond was toen ik er kwam.

Christian

Hoewel mijn aardappelen er prachtig bij staan, blijf ik uitermate jaloers op je prei…
De mijne staan deels in een bak met bemeste tuinaarde, zijn goed opgekomen, maar nu nog nauwelijks 10cm lang en 1mm dik… Droevenis troef dus!
Het deel dat ik in een zaaibed in de volle grond gezaaid heb doet het niet veel beter… Enig idee hoe ik de groei kan stimuleren? Ze moeten in juni toch zeker wel uitgepoot worden lijkt me, maar potlooddikte verwacht ik niet voor augustus in dit tempo

Gr Christian

Christian

… en ik maar denken dat ik er juist goed aan deed om de potgrond te laten staan ten faveure van de bemestte tuinaarde…. Dank voor de tip! Volgend jaar vast een betere prei oogst

Mieke Rijnhart

Sneu dat alle aardappelen verrot zijn, maar goed dat je zo optimistisch bent, dat het kiezen van een ander gewas je weer blij maakt. Op mijn postzegel is het poten van aardappelen geen optie. Al een paar jaar stop ik 6 kleine aardappelen, die ik gewoon in de supermarkt koop in een plastic zak, waarin aarde heeft gezeten. Op een hoogte van 10 cm prik in gaatjes rondom. Kijk nooit wat het voor aardappelen zijn. Als het tijd is om ze in de zak te doen met een laagje aarde van 10 cm( 3 in 1 zak) zijn de uitlopers al zo lang, dat ze bijna zelf in de zak lopen. Geef ze af en toe een beetje water. Het groen groeit maar door en ik blijf aanaarden tot de zak bijna vol is. Nu maar afwachten, wat er straks aan zit. Altijd weer spannend.
Succes met de rest zonder al teveel tegenslag.
Groet MiekeR

Linda

Hoi Diana, dan heb ik zeker beginnersgeluk gehad. Eerste jaar en alle aardappels die ik gepoot heb, gekocht bij leven van het land, zijn uitgekomen. Ook ik vreesde want na het poten was het een dag mooi maar daarna ook veel regen gehad. Nu maar hopen dat er geen ziektes langskomen:(

Priinses en de Erwt aka Sireen aka Silene

Hallo Diana, chapeau voor de flexibilteit waarmee met een mislukte aanplant wordt omgegaan! Ik leer. En ik bedenk me dat ik van nu af aan een geweldig lekkere en makkelijke groente als reserve ga zaaien. Prei is ook een dikke favoriet van mij. Daar kan ik nooit genoeg van hebben of krijgen. Of ook mais. Of Kale Nero. Of weet ik hoeveel pompoenen erbij. Dol op butternut! Of whatever. Maar ik ga zeker een lekkere troostcrop inplannen. Hoef ik het niet aan te spreken dan kan ik veel kennissen ermee blij maken.

Voor jou, Diana, heb ik een heerlijk zomers recept betreffende je prei-troostcrop. Ik ken het uit Parijs van de traiteur maar vooral jij zult het nog veel beter kunnen maken. Inplaats van jonge dunne preitjes weg te gooien a-l-l-e-s uitplanten en die iets dikker zijn dan potloden, ongeveer een viltstift, oogsten/uitdunnen en de dikkere steeds laten staan. In ieder geval steeds de dunste eruit zoeken. Omdat ze nog jong zijn zijn de vezels nog zacht. Wassen etc. en één gelijke lengte de wortels en groen afsnijden. (Resten groen invriezen voor de soep!) Zachtjes en natuurlijk heel kort stoven in een zachte mengeling van verdunde witte azijn met water, let op; alles op eigen smaak maken. De preitjes harmonisch en op gelijke lengte in de pan houden (wit aan de ene kant en groen aan de andere kant) en afgekoeld en uitgelekt serveren als voorafje. Je weet niet wat je proeft. Het zoete van de prei met het zeer zachtzure van de lekkere azijn is gewoon goddelijk. Verder fantaseert ieder voor zichzelf of ze er misschien ook een gechopt tuintomaatje met fijngehakt tuinbieslook erbij willen serveren, stukje stokbrood/turks brood erbij en een koud glaasje witte wijn . Geraspte parmezan erover? Stukje worst ? Na een dag hard werken in de moestuin heeft iedereen dit verdiend.

Dan een recept van een kennis die niet veel geld had maar zeer veel creativiteit in de keuken. De iets dikkere prei ook op lange gelijke lengtes zachtjes opkoken in water, laten afkoelen en serveren met een beetje zeer fijn gemalen komijn erover en royaal besprenkeld met citroensap. Werd ook als groentegerecht bij de avondmaaltijd geserveerd. Maar kan ook als voorgerecht. Met of zonder andere lekkere dingen. Heel exotisch. Ik vrees dat je bijna geen prei meer overhoudt voor de winter maar dat is niet erg, toch? Je doet elk stengeltje prei hoe fijn dan ook, bijzonder veel eer aan. Niets wordt weggegooid en alles vers in je cuisine.
En je weet hoe ik elk stengeltje in mijn tuin adoreer!

Ja, ik schrijf lekker een eind weg want ik lig ziek in bed en buiten regent het pijpestelen. Eigenlijk was ik bezig over daslook. Kon helaas op jouw zaaikalender de daslook niet vinden. Heb ik wel goed gekeken?

Ik introduceer wel eens nieuwe groentezaken aan mijn man en die raakt dan enthousiast om het in de keuken uit te proberen. Zo ook met een bosje daslook. Zeer zeldzaam om die in de groentewinkel te vinden maar ik vond het. Mijn man was zeer onder de indruk van de smaak en nog meer toen ik hem vertelde over deze beschermde plant. En dat de bladeren en alles te gebruiken zijn. Omdat zijn bijnaam ‘Beer’ is en deze daslook ook Berelook heet besloot ik het te gaan cultiveren in onze moestuin. Echter, je moet met zaad beginnen en dan duurt het nog vrij lang. Om kort te zijn; ik zoek rhizomen van de daslook om een beetje voort te maken. Of is het beter om met zaden te beginnen? Vriendelijke groeten, Sireen

Jaap Strating

Beste Diana,
Weliswaar een ander onderwerp, maar ook in de categorie “tuinleed”.
Mijn kiwiplanten worden behoorlijk aangevreten, van de bladeren blijft weinig over. Ik kan geen beestjes ontdekken en ook geen slakkensporen.
Heb jij enig idee?
Vast bedankt!!

Jannie

hallo Diana,

Ik lees net in de nieuwsbrief van Ton Vreeken van Vreeken zaden in Dordrecht, dat hij nog een aanbieding heeft van pootaardappels. Misschien nog te proberen?
Hier op de ‘bonte grond’ in Zelhem komen de aardappels al wel op. Dit jaar heb ik ze wat dieper gepoot, zodat ik nauwelijks hoe aan te aarden. Ik ben benieuwd!
Succes met de rest!

Cilia

Wij zitten hier ook op kleigrond, daarom zetten we de aardappelen altijd op heuveltjes, net zoals de knoflook. Minder kans dat het te nat wordt en weg rot. Wellicht was de hoeveelheid regen daar ook niet tegen bestand in jouw geval. Maar misschien een optie voor een volgende keer. Heb zelf ook pas op 1 mei de aardappelen gezet ivm een te koud voorjaar. Ze beginnen nu boven de grond te komen.

Eddy

Hoi Diana,
Wat sneu die aardappelen, een tuinier moet wat kunnen incasseren. Ik heb zoiets hier of in de volktuin nog nooit meegemaakt. Het is hier geen klei natuurlijk.
Toen we ons nieuwe huis aan het bouwen waren, heeft men mij aangeraden aardappelen te poten als grondbedekker. Dat was erg laat in het jaar, juli denk ik, maar die aardappelen groeiden goed en ik heb nog een redelijke oogst gehad op arme, onbemeste grond. Dus er zijn nog mogelijkheden (als je poters vindt).
Groetjes
Eddy

S.lemstra

Hallo,
Ook bij mij komen meer dan de helft(dores) aardappelen niet op of heel matig.Vind dit zo jammer want heb dit jaar een groter stuk tuin erbij gehuurd om meer aardappelen te kunnen zetten.Weet jij of ik nu nog Biltster daar kan poten waar nix is opgekomen of is dat niet verstandig.En ,moet ik de nietopgekomen poters er eerst uithalen dan?
Voor de rest kan het me niet snel genoeg gaan,alles lijkt wat langzamer op te komen dan voorgaande jaren.De klei hier was ook lang nat en moeilijk bewerkbaar….
Sonja

Nikki

Help!!

Allereerst grote complimenten voor deze site, erg handig en behulpzaam.
Nu kan ik wel wat hulp gebruiken. Ik heb een moestuin in een zeer landelijke omgeving en in de directe omgeving van de tuin zijn honderden en honderden slakken. In de moestuin en rondom de plantjes heb ik rijkelijk gestrooid met slakkenkorrels. Nu zijn na een paar regendagen mijn courgetteplantjes compleet opgegeten door de slakken, ondanks een barrière van slakkenkorrels rond elk plantje.

Ik ben erg wanhopig, heeft iemand tips om een slakkenplaag tegen te gaan?!

Anne-Marijke

Hallo Diana,
Wat een pech met de aardappelen, volgend jaar beter hoop ik.
Het is wel jammer als je er zoveel aandacht en zorg aan besteedt hebt.
In februari heb ik kerstklimmers gezaaid en nu zag ik op een foto van jou een hele grote kerstklimmer, is dat één plant?
Er zijn bij mij zeven planten opgekomen, die zal ik dan maar niet allemaal in mijn kasje zetten.
Jij hebt hem in een pot staan geloof ik, geef je dan veel mest?
Ik schreef je dat mijn paprika planten doorgevreten waren, het is een veenmol die ik overigens nog niet heb kunnen vangen. Er schijnt geen middel te bestaan om ze te verjagen helaas.
Hartelijke groet, Anne-Marijke

Joyce

Hee Diana,

Wat balen zeg, maar fijn dat jullie je er alweer overheen hebben gezet. Nu ook wel leuk om opeens nog meer andere groenten te telen zeg.
Ik had een opmerking bij je tomatendatabase. Ik zag dat je van de lollipop en snowberry 2 recensies hebt geschreven. Laat ik deze nu beide bij je hebben besteld. Ik vroeg me af welke recensie van de snowberry de juiste is. Bij de ene ben je negatief en bij je andere recensie ben je positief. Dankjewel alvast.
Groetjes

Ellen

Hoi Diana, ik wil ook weer vlierbloesemsiroop maken. Dat doe ik al een aantal jaren. Maar nu hoorde ik dit weekend van iemand die op een braderie eigengemaakte jam verkocht dat er ook een giftige soort is. Weet jij of dat waar is?
Groetjes, Ellen

Ellen

Bedankt Diana, ben weer heel wat wijzer geworden. En bovendien weer een leuke site rijker 🙂

hans amendt

Hoi Dianna,

Erg jammer dit en super vervelend. volgens mij ben je niet de enige met dit probleem. dit jaar, dit volgens mij vaak in besmet pootgoed. Te hopen dat het niet de bacterie variant is, maar ook phytium is vervelend. Ik zou het stukje grond voor de zekerheid laten rusten, of wellicht zijn er opvolggewassen of groenbemesters die eventuele besmettingen kunnen “neutraliseren”. Veel succes !! ” keep on doing your thing”

bastiaan

Hier bij zaadhandel vd wal 2 soorten aardappelen: Vitabella am-ras biologisch geteeld en Bintje, maar van de 3,5 kilo komen er 3 op! Is het nodig om de (rotte) aardappelen eruit te halen of kunnen ze gewoon blijven zitten?

nadi

Hoi Diana,

Hier toch nog een tegenslag. De eerste phytophthora in een tomatenplant gesignaleerd 🙁 echt jammer dit. Ik heb de plant wel na advies van een ervaren medetuinder geruimd. wil de risico niet nemen met de rest van de planten. Dit was in een tunnelkas waarvan ik de deur dicht gehouden had omdat het af en toe nog frisjes was, maar ik denk dat de luchtvochtigheid veel te hoog was dus. Daarnaast vind ik dat het met de tomaten in de tunnelkas überhaupt een beetje moeizaam gaat in tegenstelling tot de tomaten in de glazen kas die echt hard groeien nu. Heb je misschien nog advies voor me qua voeding? Dit jaar geen mest ondergespit, maar wel wat koeienmestkorrels gestrooid toen realiseerde ik me dat daar in principe maar weinig voeding is zit en heb ik ook een klein klein beetje langzaamwerkende korrels (van de action) gestrooid. Ik zit te twijfelen of dit wel voldoende is en of ik niet misschien iets van culterra groen moet strooien of dat ik beter kwaliteit langzaamwerkende korrels moet kopen (zoals de osmocote waar je het vaak over hebt) Ik heb het idee dat ik “iets” moet doen om de planten sterker te maken. Maar wat dat iets is is voor mij nog wel een mysterie…

Groetjes,
Nadine

nadi

Oh wat ben ik toch blij dat ik dit eerst gevraagd heb aan je voor ik iets heb gedaan!! Ik had in mijn hoofd zitten dat ik dat gewoon zo kon bemesten en dat het wel goed komt. Maar het kan dus ook dodelijk aflopen voor de planten… Ik ga denk toch wel iets toedienen van een snelwerkende meststof. ik denk dat de tomaten daar wel baat bij hebben. Maar dan wel weinig en met de hark inwerken, water geven en de deur open (de deur blijft overigens sowieso voorlopig open anders gaat het echt broeien. Ik denk dat de tomaten het beter wat kouder kunnen hebben dan vochtig). En dan kijk het even aan. Hopelijk loopt het niet af zoals de tomaten bij jou van 2014. 😮

Ingrid K.

Hoi Diana,
Wat is jouw website toch altijd weer een plezier om te lezen!
Jammer van je aardappelen…. en tegelijkertijd geeft het weer nieuwe mogelijkheden. Ik vind het een lastig jaar wat betreft het sterk schommelende weer. Ik zit op zandgrond en bij ons in de buurt wil dit jaar bij weinig tuintjes de spinazie , terwijl vorig jaar heel veel spinazie. Zo is het ieder jaar weer verfrissend uitdagend anders, of niet dan. Bij mij komen de bietjes en de worteltjes boven, pastinaak kiemt nog niet.. , courgette- en pompoenplantjes groeien. Slaplantjes, prei ( ja, prei heb je nooit teveel hé) en broccoli erin, de doppers doen het goed, en bij mij staan de aardbeien ook in bloei met de 1e vruchten. Kortom de regen viel hier goed en gaat nu alles goed groeien. Ik ga volgende week ook de knolvenkel erin stoppen.
Veel plezier met jullie tuin, en hartelijke groet,
Ingrid K.

Christian alderliesten

Ik zag ook je plaatje van je blauwe bessen… Bedoel je dan bosbessen?
Als dat zo is, heb ik daar ook een vraag over… De mijne staat al jaren ’te zweren’ in een (zonnig) hoekje van t gras…
Elk jaar lijkt hij wel iets te groeien, maar hij is in al die jaren nog niet hoger dan 50cm geworden… Nu staat hij er (weer) gelig bij en zie ik nauwelijks nog nieuw hout…
Enig idee wat ik eraan kan doen?

Christian alderliesten

Hoi Diana!
Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat de heersende grondsoort hier is… Ik constateer dat het blad gelig is en er nauwelijks groei te ontdekken is… Is het een idee dat ik er een flinke hand koemestkorrels bij gooi?
Groetjes, Christian

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties