Nu al
Juli is hooimaand, augustus oogstmaand en september herfstmaand. Maar augustus was hier vooral nat, koel en winderig en daardoor lijkt de oogstmaand hier door te schuiven naar september. Niet dat we in augustus weinig konden oogsten hoor. Maar nu lijkt alles wel tegelijk te komen, ik kan het niet meer bijbenen. Niet in de tuin en niet in de keuken.
Ik heb, schrik niet, 70 potten dunne tomatensaus. Genoeg voor een wintervoorraad, dus wat ik nu nog kan oogsten eten we gelijk op of geef ik aan tuinburen/-vrienden. Nu begint de grote paprika- en peperoogst. De paprika’s die ik kan oogsten vries ik in blokjes in (voor in pasta, stoofschotels, ovengerechten, soep, etc.). Maar ik maak dit jaar ook deze lekkere chilisaus weer. En ik ga ook weer eens massa de pimentao maken (als dat lukt zal ik het recept op de website weer eens bijwerken/aanpassen).
Natuurlijk maak ik sambal oelek van de pepers, mijn meest gebruikte sambal (omdat het in elk gerecht past), maar met zoveel opbrengst als dit jaar ook nog wel wat andere soorten.
Als ik in een jaar slechts 1 peper zou mogen zaaien, dan zou het Habanero Paper Lantern zijn (ze wordt ook wel Hot Paper Lantern genoemd). Dit is al zeker de 4e of 5e keer dat ik haar zaai en voor een warmtebehoeftige chinensepeper is ze ook nu weer relatief vroeg (in de kas oogstte ik de eerste rijpe peper half augustus al). In dit geval is het een voordeel dat ze niet zo typisch kruidig is dat je de pepers alleen in Zuid-Amerikaanse gerechten kunt gebruiken (er zijn habanero’s die schreeuwen om roti :-)); ze heeft een lekkere zacht kruidige geur een fijne frisheid waardoor ze zeker ook geschikt is voor Italiaanse gerechten, en Mexicaanse, Aziatische, etc.. Ze is trouwens wel erg heet, habanerowaardig: lekker zuinig in gebruik 🙂
En, oh ja; de pepers zijn behoorlijk groot, wel tot 5 of 6 centimeter lang en ze hangen in trosjes van vaak 2 of 3 pepers bij elkaar aan lange dunne steeltjes. De opbrengst (in grootte en aantal) is geweldig. Oftewel: een win-win-win peper 🙂
En daarmee begint het; nu al bedenken welke soorten het geweldig doen, welke niet en waarom niet, welke erg lekker zijn, welke laat of vroeg zijn, heel sappig of juist een beetje droog, etc. Welke zou ik volgend jaar weer willen telen? En welke andere soorten zou ik dan ook nog willen zaaien? En voor ik het weet denk ik al na over 2024, zoek ik al eens naar een Italiaans tomatenras dat vergelijkbaar is met Liguria en Pomodoro Suore e Frati, kijk ik op internet of ze een bepaalde Salvia ook in een andere kleur hebben, bedenk ik dat ik volgend jaar eerder peterselie moet zaaien, wat meer savooikool ook, en worteltjes voortaan voorzaaien. En ga zo maar door.
Ik weet dat ik in dat vooruitdenken niet alleen ben. Ik kreeg zelfs al een mailtje van iemand die een wensenlijstje had en zaden wilde bestellen. Ik heb het al vaker geschreven maar meld het nog maar een keer: er komt dit jaar geen zadenlijst meer, door omstandigheden heb ik er niet genoeg tijd voor om het goed te doen (en het minder goed doen is geen optie). Maar ik heb natuurlijk wel zaden voor eigen gebruik geoogst. En om mee te ruilen. Ik zou dat heel leuk vinden; zaden ruilen met mensen die een favoriete tomaat, paprika, peper, eenjarige, etc. hebben die ik zelf nog niet heb, of misschien wel stekjes van bijzondere vaste planten, kruiden of iets dergelijks. Mochten mensen niets te ruilen hebben of niet zeker zijn over de soortechtheid waardoor ze niet kunnen ruilen; als ik na het ruilen nog zakjes zaden over heb zou het kunnen dat ik komende herfst in een blog toch nog eens meld dat ik die zaden voor 60 eurocent per zakje verkoop. Maar dat durf ik nu nog niet te beloven, het hangt af van hoeveel zaden ik nodig heb voor het ruilen 🙂
Nu ik toch bezig ben ga Ik gelijk maar wat opbiechten; ik heb al wat zaden gekocht. Ik ga even ongegeneerd reclame maken (geen aandelen), want er is niets leuker dan een zadenwebshop met soorten die vrijwel allemaal bijzonder zijn. En met zulke mooie foto’s dat zelfbeheersing lastig wordt. Mocht iemand er interesse in hebben: Angelo Dorny
En dan misschien nog een tip voor alle mensen die al aan het ruilen zijn geslagen: ik kreeg afgelopen voorjaar van Kay wat stekken van eeuwig kool die hij ingenieus had verpakt. Ik heb daar zelf een eigen draai aan gegeven en zo heb ik zelf al wat stekken verstuurd:
Ik oogstte stekken zoals altijd (zo laat mogelijk stekken nemen, ruim onder een knop afgeknipt zodat ze later nog op de juiste plaats kunnen worden afgesneden en direct in water gezet tot verzending). Ik wikkel de stekken in wat nat keukenpapier (meer dan vochtig maar niet kletsnat want dan kunnen de stekken gaan rotten). Ik gebruik een rol plastic voor een vacumeerapparaat en seal dat met zo’n vacumeerapparaat aan één kant dicht. Dan gaan de stekken er plat en met nat keukenpapier in en seal ik de andere kant met een klein beetje lucht erin dicht (dus niet vacumeren!). Op deze manier zijn de stekken vochtig zonder kletsnat te zijn, beschermd door het dikke plastic, er kan geen vocht lekken, het weegt niet onnodig veel zodat het misschien ook nog wel een postzegel scheelt, en het geheel past zo prima in een luchtpostenvelop. Sinds dit voorjaar mijn favoriete manier!
Omdat een stek in een plastic zakje nou niet echt een mooie foto is om mee te eindigen nog één foto: van één van mijn meest favoriete Salvia’s: Salvia Amistad. Alle Salvia’s bloeien hier op dit moment trouwens prachtig (met dank aan het rustige en warme weer). Dit weekend nog even genieten voor het volgende week gaat regenen en waaien.
Diana, wat een weelde toch altijd🙂
Ik duizel ervan 🌶️🍠🍅
Enerzijds een tikkeltje (goedmoedig) jaloers, anderzijds toch ook een beetje opgelucht dat de grond hier arme zandgrond is en ik vooral niet zo’n groene vingers heb😉😏
Kan je nog wel slapen?
Hoe dan ook wens ik jullie nog veel mooie
tuin -en oogstmomenten toe!
En dank dat je daarbij ook nog altijd tijd vindt( zoekt! ) om die met ons te delen👍🙂
Hallo Diana, wat een mooie schaal met pepers en paprika’s gewoonweg prachtig.
Ik zit met mijn buitenterras nog voor een deel in dagelijks afrijdende tomaten, heb nu hele schaal puntpaprika’s geoogst die nog even voor het raam verder moeten afrijden. Maar de oogt is hier van de buitenterras ook erg goed ook de pepers dragen goed. Al met al is dit een heel goed jaar geweest en nog niet aan ze’n eind.
Ik ben elke week heel erg blij met jouw blog, net als vele anderen vind ik punten van herkenning, en eenzelfde passie voor moestuin en de verwerking van de groeten en fruit hiervoor mijn grote dank, ook aan alle anderen voor de reacties waar ik netto van geniet, ga vooral zo door, maar loop jezelf niet voorbij
Groetjes Margriet.M
Heerlijk verhaal weer, en de foto’s van de rijpe, glanzende paprika’s zijn ook fantastisch! Omnomnomnomnom. Hier begint de planning vaak al op het moment dat ik nieuwe knoflook bestel en met mijn kleine tuintje moet gaan bedenken wat waar dan moet. De knoflook van dit jaar is alweer bijna op en dan moeten we toch weer die flauwe supermarktknoflook gaan eten :S
Jammer maar zeer begrijpelijk dat je dit jaar geen zadenlijst hebt, hopelijk heb je geen tijd om een leuke reden 🙂 Anyway, ik heb vanaf het begin van mijn moestuin allerlei fantastische nieuwe soorten leren kennen dankzij jou maar gelukkig kan ik via je database en de lijst naar zadenshops lekker blijven ontdekken.
Groetjes van Esther
Hoi Diana, ik zou het zelfs héél erg leuk vinden jou dit jaar eens blij te maken. Kan je niet gewoon een lijstje neerzetten wat je zelf graag zou willen hebben? Of minimaal een tipje van de sluier? Groeten, Pien
Goed plan 🙂
Als een mooi dank-je-wel voor alle tijd die zij in haar website stopt en ook zoveel mogelijk reageert op de reacties. Want ik leer zoveel van haar 😀
Mee eens Pien, als ik kan helpen laat het maar weten Groet Margriet.M
Goed idee Pien, hopelijk stapt Diana over haar bescheidenheid heen…!👍🏻🤞🏻
Dag Pien,
fantastisch idee!
maar…..wat heeft ze niet?
ik kan alvast zaad bezorgen van een curieuse siciliaanse courgette die ik nu 2 jaar teel : serpente di sicilia. Je moet ze vooral heel jong plukken (max 30 cm lang) en zo is ze heel lekker. Ze heeft wel een rek nodig om te klimmen.
misschien heeft Diana dit niet?
groetjes
carine
Hoi Carine,
Leuk!!
Ik heb heel veel gehad maar ben ook wel weer flink wat kwijtgeraakt (dit voorjaar wilden de laatste paprika Kaboutermuts zaden niet meer kiemen dus die ben ik bijvoorbeeld al kwijt). En er bestaan zoveel planten, sier en/of eetbaar dat ik mijn keven lang vooruit kan en dan nog niet een tiende van wat er bestaat heb geteeld 🙂
De Serpente di Sicilia klinkt geweldig, even gegoogeld en ziet er niet alleen heel bijzonder uit, ook mooie bloemen. Ik moet nog even uitzoeken of ze (in Nederland) ook buiten kan of in de kas moet maar ik ben zeker geïnteresseerd in zaden!
Ik denk dat ik uiteindelijk alles maar ga opslaan in mijn websitemailadres ([email protected]), dan kan ik niks vergeten of overslaan, kan ik daar alle adressen, etc. opslaan en ik he4b er al flink wat mailtjes gehad van mensen die willen ruilen. Dus mail me vooral even op dat mailadres. Maar ik heb nog geen tijd om terug te mailen hoor, ik ben nog volop aan het oogsten (tomaten zijn klaar, nu de paprika’s) en moet dan nog verpakken en beschrijvingen maken in de databases waar ik naar kan verwijzen. Dus geen haast (alsjeblieft 😆 )
groetjes,
Diana
Hoi Pien,
Heel leuk idee, maar idd zoals Carine al schrijft, wat heeft ze niet ?
Zelf ben ik niet zozeer met groenten , maar vooral met bloemen bezig en ik weet dat de Salvia ook een van Diana’s favorieten is. Ik heb veel verschillende soorten en toevallig vorige week een aantal van deze gestekt.
Diana, heb je de roze/rode variant van de Amistad al, de Salvia Amante ?
Groeten,
Petra
Hoi Petra,
Ik ben zeker een heel groot fan van Salvia’s!! Eigenlijk alle wel, behalve de nemorosa’s, daar heb ik vreemd genoeg niet zoveel mee.
Ik heb Salvia Amante al maar ben het een beetje kwijt; ik heb een wat meer lichtroze en een wat meer donkerroze in de tuin en beide blijven wat kleiner dan dat ik van Amante gewend was. Dus groeit ze dit jaar niet goed, ben ik haar toch na een natte winter kwijtgeraakt, is het een zaailing van Strawberry Lake…. ik weet het niet 🙂
Ik ben dus zeker zeer geïnteresseerd in een nieuwe Salvia Amante!
Zou je me willen mailen op [email protected]? Dan kan ik je berichtje niet kwijtraken en kunnen we wat afspreken (al moet ik nog een ruillijstje maken hoor, ik ben nog lang niet zover dat ik ook daadwerkelijk kan ruilen/versturen :-))
groetjes,
Diana
Salvia Amante in 2021
Hoi Pien,
Een lijstje vind ik altijd zo lastig, soms mis ik dan iets wat ik heel graag zou kunnen hebben willen gehad als ik beter naar informatie had gezocht 😆
Maar ik zal zeker eens een lijstje maken, misschien is het zelfs handig om er een pagina voor te maken want misschien willen mensen ook wel onderling met elkaar in contact komen en ruilen. Ik moet even kijken of dat lukt en hoe ik dat dan eens aan moet pakken want ik zal zelf mensen moeten mailen met mailadressen en ik voorzie dat dat wel tijd kost en daar fouten bij kunnen ontstaan. Misschien een tijdelijke pagina maken, misschien met wachtwoord, waarbij mailadressen openlijk worden vermeld zodat mensen contact met elkaar kunnen opnemen en ik alleen maar mailadressen hoef te verwijderen wanneer iemand geen zaden meer heeft om te ruilen of niet meer wil ruilen.
Goed, tips zijn van harte welkom, voorlopig ben ik hier nog aan het oogsten en moet vandaag nodig naar de tuin, bramenazijn maken, de laatste tomaten roosteren en wecken en droogbonen oogsten en uitspreiden voor het drogen 🙄 😆
groetjes,
Diana
prachtig die foto’s! hier gelukkig ook een goede peper- en paprikaoogst. De tomaten zijn helaas allemaal slachtoffer geworden van phytophthora. Dus allemaal nieuwe zaden voor volgend jaar kopen. Kent iemand deze webshop? https://www.irinas-shop.de
Hoi Lous,
Wat jammer!!
Ik hoop dat je het volgend jaar beter treft en een betere opbrengst krijgt!
Irina’s tomaten is een prima webshop, ik heb er eerder zaden besteld en de zaden kiemen prima en zijn soortecht, leuke rassen en smaak staat bij haar voorop.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik las net het recept door van Massa di Pimentao; nou vroeg ik me af;
Het zout dat je gebruikt , is dat Jodium-vrij? Ik ga uit van wel maar dit is puur informatief want ik zag het niet vermeld. Het lijkt me erg leuk om te maken en klinkt erg lekker.
Groetjes Margriet.M
Hoi Margriet,
Ja, voor de inmaak (van zoetzuur, sambal of wat dan ook) gebruik ik altijd jodiumvrij zout. Jodium schijnt een wat metaalachtige smaak aan inmaak te kunnen geven en het zou ook iets met de kleur kunnen doen, las ik eens ergens. Ik heb er zelf verder geen ervaring mee, ik heb gewoon zout met jodium voor keukengebruik staan maar gebruik voor alle inmaak altijd zeezout zonder toevoegingen.
Ik wil het zelf ook weer eens maken, paprika’s genoeg dit jaar, ik ga alleen wel minder zout gebruiken ten opzichte van het gewicht van de paprika’s (de eerste keer dat ik het maakte was het echt veel te zout, zoals ik ook op de pagina van het recept meldde). Ik ga nog even puzzelen hoeveel zout ik het beste kan gebruiken maar het zou fijn zijn als ik aan het einde op ongeveer 13% uitkom, zo is sambal oelek ook houdbaar.
groetjes,
Diana
Hey Diana, je hebt me vorig jaar ook stekken opgestuurd van eeuwige kool en die zijn alledrie mooi uitgegroeid tot stevige planten. Heel erg blij mee ( en de kippen en konijnen ook ;-)). Dus nogmaals super bedankt!
Qua tomaten, ik heb een paar zeer lekkere kerstomaten. Vooral een gele peervormige. Heerlijk is die en geeft ook een zeer mooie opbrengt, lange trossen en je kan vlot meerdere stammen aanhouden. Maar ik weet niet welk ras het is…
Ik heb ook vorig jaar zaden geoogst uit een buideltomaat die ik in de supermarkt had gekocht. Type Ligura dus. En die planten hebben geweldig gegroeid en gedragen, redelijk goed de phytophora weerstaan en de tomaten zijn echt geweldig lekker. Het lijkt toch gewoon een zaadvast ras te zijn.
Dit jaar heb ik hetzelfde gedaan op reis in Frankrijk met een hartvormige gele tomaten met rode vlammen. Hopelijk lukt dat net zo goed en kweek ik die volgend jaar. 🙂
Ik laat zeker ergens weten wat daaruit komt.
Verder moet ik nog melden dat het inspuiten van planten met baking soda water, echt wonderlijk werkt. In combi met zoveel mogelijk aantasting wegknippen en 2 planten opofferen, heb ik zo dit jaar mn planten kunnen genezen van de phytophora. Het heeft een paar weken verzorging gekost, maar het was vrij snel beheersbaar en ze zijn uiteindelijk zeker een week volledig vrij geweest van nieuwe vlekken. Tot de nieuwe regens en de volledig aangetaste planten bij de buren, hen weer besmette. Dat is vrij onvermijdelijk in die omstandigheden natuurlijk… Maar ik heb bijna al mijn tomaten gewoon aan de plant gerijpt kunnen oogsten. Dat had ik nooit durven dromen toen de plaag toesloeg. Ook bedankt voor die gouden tip!
Groeten
Valerie
Hallo Valerie,
Leuk om te horen dat de stekken het goed hebben gedaan! Het verpakken in de vacumeerfolie is wel echt een succes hier, beter dan in plastic zakjes die heel dun zijn en kunnen scheuren, etc.
En wat bijzonder en fijn om te horen dat je zo’n goed resultaat hebt met de baking soda! Ik kreeg de tip van tuinvriendin Laura die (zelf is ze half Engels) het op een Engelstalige facebookgroep las. Zij heeft er zelf ondertussen ook genoeg ervaring mee om te concluderen dat het de aantasting op z’n minst vertraagt. Hier heb ik het zelf gelukkig (ik duim heel hard) nog niet nodig gehad.
Ik vind tomatenrassen op naam het allerfijnst maar als er een tomaat is waar mensen heel erg tevreden over zijn (qua smaak, opbrengst, vroegheid, etc.) dan hou ik me zeker aanbevolen!
Ik moet nog een ruillijst maken, ik moet ook nog zaden verpakken, nog lang geen tijd om ook daadwerkelijk te ruilen, maar als je tijd en zin hebt kun je me wel alvast mailen op [email protected], dan kan ik het niet vergeten en kan ik alle mailtjes tegen die tijd netje beantwoorden en afspraken maken, etc.
groetjes,
Diana
Hey Diana,
Ik ging net even in je database kijken of er geen klein geel peertje bij stond dat de mijn zou kunnen zijn. En wat staat daar? ‘Yellow pearshaped’. Dat is dus een ras? Ik dacht dat het een beschrijving was. 🙂
Het is dus die dat ik heb. Ik heb daar echt super opbrengst van. Niet zoals een multiflora, maar toch. Ik dief hem wel niet zoals het hoort. Hij groeit heel open (klein en open blad )dus dat kan prima.
Dan heb ik niets te ruilen. Zo’n buidel uit de supermarkt heb je vermoed ik geen interesse in? Misschien als die gele coeur volgend jaar lukt dat dat nog leuk is…
Groeten
Valerie
Ale, tis te zeggen.
Ik denk niet dat ik iets heb dat je interesseert. Ik heb ook Cerise. Iets tussen kers en coctail in, heel lekkere volle smaak, zoet met een zuurtje. Maar hij barst hier standaard open. Misschien door de zon.
En Sweetie, vergelijkbaar met Sweet baby denk ik. Klein, super lekker zoet tomaatje.
Doe bruine tomaat die hard bleef blijkt toch niet heel goed te bewaren en hij is ook niet bijzonder lekker.
En dan die buidel. Zoals de Liguria. Die is wel heel erg lekker. Zal zeker verwant zijn aan Liguria want lijkt er erg op. Qua uiterlijk en qua groeiwijze.
Moest je toch ergens interesse in hebben, laat maar weten. 😉
Groetjes
Valerie
Hoi Diana, ik heb misschien wat leuks om te ruilen. Inmiddels heb ik ongeveer 50 soorten tomaten geprobeerd, waarvan veel gekozen op basis van jouw database. De allerlekkerste vind ik de Amish Gold Slicer, en volgens mij heb jij die nog niet in je database. Ik heb ook een heerlijke ossenhart-achtige tomaat die ik ongeveer tien jaar geleden in Spanje heb gekocht, ras is mij niet bekend. Zal ik die naar je opsturen? Ben erg benieuwd hoe jij die soorten vindt!
Dag Sten,
Als ik heel eerlijk ben, voel ik ook wat voor een ruil voor de Amish gold slicer. Ik vind de Amish paste al heel goed voor het maken van coulis. Laat maar horen.
groetjes
carine
Hoi Carine, ik wil je er wel wat opsturen hoor! Vraag is dan alleen hoe we in contact komen. Volgens mij kan ik je niet een privé bericht sturen voor adresgegevens?
Hallo Sten en Carine,
Ik mail jullie vanavond even elkaars mailadres.
groetjes,
Diana
Hallo Sten,
Dat klinkt heel leuk. ik ben zeker geïnteresseerd! Ik heb alleen helaas nog weinig tijd gehad om een ruillijst te maken en ik moet ook alle zaden nog verpakken.
Mail me vooral even op [email protected] , dan kan ik je berichtje niet kwijtraken in alle drukte en mail ik je ergens in de komende maand even terug met wat ik te ruilen heb.
groetjes,
Diana
Citaat: “Ik zou dat heel leuk vinden; zaden ruilen met mensen die een favoriete tomaat, paprika, peper, eenjarige, etc. hebben die ik zelf nog niet heb.”
Mijn zus bracht dit voorjaar gedroogde Hatch Chilipepers mee. Heerlijk om te verwerken! In mei deed ik een kiemtest. Alle zaden kwamen uit en op goed geluk heb ik (eigenlijk te laat) de planten in de kas gezet. De forse pepers staan nu af te rijpen!
Ik denk dat het de Sandia Hot versie is. Heb je deze al? Leuk om mee te experimenteren. Laat maar weten!
Hallo Rob!!
Leuk! Ik heb zeker interesse!
Ik zag ondertussen ook je mailtje op [email protected], ik ga daar hopelijk ergens in de komende dagen op reageren, in ieder geval heb ik bij deze je gegevens, ik hoop volgende week aan een lijstje te kunnen beginnen met wat ik aan zaden heb.
groetjes,
Diana