Nog meer inmaak
De herfst is nu echt begonnen, nog niet koud (maar daar komt komend weekend verandering in begreep ik). Tijd om op te ruimen, de laatste zomergroenten te oogsten, etc..
De peren (Gieser Wildeman in dit geval) gingen vorige week vallen.
Tijd dus om ze te plukken. We oogstten van ons kleine boompje 4 emmers vol en daar zijn we erg blij mee (Gieser Wildeman staat bekend om haar beurtjaren en die hebben we zeker ook al een paar keer meegemaakt, maar nu geeft ze al 3 jaar achter elkaar niet enorm veel maar meer dan genoeg).
Nog geen tijd gehad om ze in te maken, maar stoofpeertjes kunnen in de koele schuur heus wel een weekje wachten. Wel al gegeten…
En nog geen tijd gehad om ze in te maken omdat we eerst nog 2 emmers Gloster-appels hadden die voor gingen. En daarmee ondertussen ruim 20 flinke potten appelcompote ingemaakt.
In 2 delen, met dus 2 recepten. Op de foto zie je de pan (iets te vol, hoeveelheid een beetje onderschat), met geschilde appelstukjes, suiker, citroensap, citroenrasp en ‘lege’ peultjes vanille*.
* Lege peultjes vanille: gooi nooit een gebruikt/leeg geschraapt vanillepeultje weg maar bewaar de leeg geschraapte peulen in suiker. Je maakt daarmee je eigen vanillesuiker (zoveel sterker van smaak en lekkerder dan die kleine zakjes die je kunt kopen), en de lege peulen kun je dus later nog in inmaak gebruiken. Ik zag in het programma van Yvette van Boven (Koken met van Boven) dat zij de gebruikte /lege vanillepeulen in gin bewaart en de gin dan gebruikt als vanille-extract.
Na het koken verwijder je de peulen en hebben ze nog heel veel smaak afgegeven. Deze appelcompote met citroen en vanille bleek erg lekker! De andere helft van de appels heb ik gekookt met sinaasappelsap en sinaasappelschillen en geraspte gember en suiker, ook erg lekker.
Er kan nog één emmer appels geoogst worden. Wat we daar nog mee gaan doen weet ik nog niet. Misschien wel appeljam, of compote met kaneel en rozijnen. Nog even over verzinnen.
Over de peertjes hoef ik niet te verzinnen, die gaan gekookt in rode wijn in potten.
En zo komt de tuin langzaam leeg voor de winter. Komende week de bleekselderij en de knolselderij oogsten en invriezen, want die kunnen niet heel erg goed tegen vorst. En weer paprika’s en pepers oogsten.
Elk jaar is het hopen dat alle soorten in voldoende mate in de kas rijpen voor de kou begint. Soms lukt dat wel en soms niet, afhankelijk van de planten, het ras, en van andere omstandigheden. En het weer natuurlijk, en volgens de meneren van de knmi gaan de temperaturen vanaf het weekend al richting het vriespunt. Hè, wacht daar nou nog een maandje mee!
De peper Big Jamaican heeft baat gehad bij het strippen en de pepers rijpen nu in snel tempo en kunnen komend weekend geoogst worden.
Maar er zijn ook nog peperplanten genoeg die pas een paar rijpe pepers hebben gegeven en echt nog wat meer tijd en zon en warmte zouden willen.
Op de foto het ras Fatalii; genoeg pepers maar nu nog rijpen. Hopen maar dat de komende kou van korte duur is, en dat de zon dan wel flink mag schijnen (want dan warmt het in de kas nog wel lekker op voor de koude nacht begint).
Tot slot nog even een foto van de knoflook:
De knoflooktenen uitgezocht voor het poten eind deze maand. Volgende week het vak waar ze mag komen schoon maken. Wat een verschil in rassen, hè, allemaal even lekker trouwens, soms wat scherper, soms juist wat zachter van smaak.
Ik gebruik wel altijd alleen maar de grote tenen in een knoflookbol (de kleintjes eten we gewoon op :-)). Kleine tenen maken maar zelden een grote bol, grote tenen hebben nu eenmaal een voorsprong (ze bevatten veel meer voeding in die grote teen), en hebben dus veel meer kans om volgend voorjaar een grote bol te maken (al moeten ze dan natuurlijk nog wel de goede omstandigheden en voeding treffen).
Pas vrijdag weer naar de tuin, helaas is niet elke dag meer een goede tuindag, maar vrijdag gaan we appels plukken, de braamstruik snoeien, de fruitbomen na de oogst snoeien. Paprika’s en pepers oogsten, de kassen opruimen, alles wat klaar en op is mag eruit, de knol- en bleekselderijen oogsten, de eerste potten met eenjarigen kunnen worden opgeruimd, de stokken waar de bonen aan hebben gestaan schoonmaken en opruimen. Er is dus nog meer dan genoeg te doen, zoals altijd 🙂
p.s.: nog een lekker pompoensoeprecept (toevallig ook met sinaasappel en gember) op de pagina met pompoenen geplaatst, en ik zal de 2 appelcompote-recepten ergens in de komende dagen bij de inmaakrecepten schrijven. En ik heb nog een heel erg makkelijk en mooi en lekker aardappeltaartje (met geitenkaas en tijm) gemaakt waarvan ik het recept op de aardappelpagina zal zetten. Ik hoop komende winter eens 1 grote pagina te maken waar ik alle recepten bij elkaar kan zetten, dat is wellicht overzichtelijker dan ze over alle groenteteeltpagina’s te verdelen, want het zijn er ondertussen wel al flink wat aan het worden.
Hoi Diana,
Jullie kunnen de hele winter genieten van de appelmoes en de peren zie ik!
Wij hebben ook veel ingemaakt, dus komende zondag met familie eens proeven hoe het geworden is.
En ik ga zo op zoek naar het poten van knoflook, lijkt me erg leuk.
Groetjes,
Ilse
Hallo Ilse,
Ik hoop dat je inmaak allemaal goed is gelukt!
Het poten van knoflook lijkt er hier altijd een beetje voor te zorgen dat we toch kunnen tuinieren in de donkere dagen. Ik kan er in november naar staren alsof het gezaaide bonen zijn die kiemen, en ik kan er bezorgd om zijn als het vriest, en zo blij als een kind als de knofloken weer gaan groeien begin maart :-).
groetjes,
Diana
Dit jaar is de herfst er op tijd bij. We hoorden al diverse malen op de radio dat de nachtvorst er al aan komt en dat de middagtemperaturen ruim onder normaal komen te liggen vanaf komend weekend. Beuh…het tuinseizoen is inderdaad voorbij!
Nou ja, kunnen we ons weer verheugen op maart komend jaar!
Hallo Mark en Marion,
Ja, het schijnt echt koud te worden, veel te vroeg wat mij betreft.
Ik kreeg afgelopen week de nieuwe gids van Thompson & Morgan in de bus, dat maakt dan wel weer wat goed :-).
Wellicht binnenkort maar eens aan de planning voor 2016 beginnen.
groetjes,
Diana
Ja wij hebben ook al weer in gedachten wat we ongeveer willen doen komend tuinseizoen. Kunnen we nog lekker even over brainstormen de komende tijd.
Hoi Mark en Marion,
Hier nog geen tijd gehad voor een echte planning, maar ik begin er al wel over na te denken, welke groenten weer, welke soorten zeker niet meer, etc..
Veel plezier met jullie planning!
Diana
Hoi Diana,
Wij zijn ook druk bezig met het inmaken van vooral stoofperen. We wonen aan een landweg van 7 km waarlangs allemaal stoofperenbomen staan. De oogst wordt altijd de eerste zaterdag in oktober geveild. Dan mag je zelf de peren plukken van de bomen die je hebt gekocht. Altijd erg leuk, maar je hebt dan wel gelijk een kruiwagen (of twee!) met peren die geschild moeten worden!
We hebben ook vrij veel appels en dit jaar heb ik een deel van de appels in partjes gesneden en gedroogd in de droogoven. Erg lekker! Ik geloof dat jij ook een droogoven hebt? Misschien een idee voor jou.
Nog even een vraagje. Ik las in je dagboek dat de knolselderij niet goed tegen de vorst kan, dus die zal ik inderdaad binnenkort ook eruit gaan halen. Maar hoe vries jij die dan in? Gewoon rauw of toch eerst even blancheren?
En weet jij toevallig of de pastinaken ook voor de vorst uit de grond moeten? Of zijn dat toch echte wintergroenten die wel wat vorst kunnen verdragen?
Groetjes,
Karin
Hallo Karin,
Ja, ook wij krijgen zo langzamerhand spierpijn in onze vingers van al dat schillen.
Ik heb ook wel appeltjes gedroogd en dat vonden wij ook lekker. Maar het werkt niet goed met onze Gloster-appels, dat zijn echt heel frisse, stevige, friszure handappels. We vonden ze uit de droger vandaan niet heel veel smaak hebben (wat suiker en kaneel verhielp dat wel, maar besloten dat niet meer te doen). We hopen volgend jaar onze eerste Dijkmans Zoet-stoofappeltjes te kunnen oogsten, en die gaan we zeker drogen (en/of inmaken).
Pastinaken zijn prima winterhard, je oogst ze vooral als je ze wilt eten (ze worden een beetje stokkerig als je ze boven de grond wilt bewaren). En ze worden alleen maar lekkerder na de vorst (wanneer door de kou zetmelen worden omgezet in suikers).
Met knolselderij is dat anders, ze kunnen wel wat vorst verdragen maar niet zoveel als men verwacht (omdat het ‘wintergroente’ is is dat wel verwarrend). Ik vries de knolselderij rauw, in blokjes gesneden of grof geraspt, in. Als ik bijvoorbeeld erwtensoep maak gooi ik een zakje bevroren knolselderijrasp in welke soep ik dan ook wil maken, dat gaat prima. Kijk ook nog even op de pagina’s van knolselderij en pastinaak voor wat uitgebreidere uitleg:
Knolselderij: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/knolselderij/
Pastinaak: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/pastinaak/
groetjes en succes met alle oogst en inmaak en invries!
Diana
Hallo Diana,
Ik ga vanmiddag appels plukken bij een kennis die heeft er veel en daarvan ga ik ook wat lekkers maken.
Appeltaart op jou site bijvoorbeeld en nog veel meer.
Misschien ga ik ze ook drogen daar heb ik geen ervaring mee.
Ik weet ook niet dat ze dan lang houdbaar zijn.
Wat is jou ervaring hierin?
Vorige keer heb ik ook pepers gedroogd eerst boven op zolder en daarna voor het extra drogen in de oven bij 80 graden.
Heb zo mijn eigen chillipoeder gemaakt dit scheelt weer ruimte in de diepvries die nu onderhand tjokie vol zit.
Het is wat al die lekkernij wil je niet op de composthoop laten belanden.
Als het enig sinds kan probeer ik dat te voorkomen.
De pompoenen liggen bij mij ook mooi te zijn onder een afdak tot het moment is aangebroken dat ze in een gerecht belanden.
Vorige week nog een overheerlijke cake van gemaakt met gecondenseerde melk dit ga ik meerdere keren maken want die viel goed in de smaak.
Bij mij thuis zijn ze niet zo weg van pompoen dus ik moet wat creatief zijn om het toch tot een succes te maken haha.
Diana nog bedankt voor je goede tuin adviezen, tip en lekkere gerechten voor thuis
Een ervan is het zoutewater bij de kolen tegen knolvoet, dit heb ik toegepast bij de winterbloemkool
groet D’s
Hallo D’s,
De appeltaart van Cees Holtkamp die op de website staat is wel echt een aanrader, die vinden we zelf heerlijk!
Appelplakjes die je hebt gedroogd zijn erg lang houdbaar (wel een jaar), al hangt de houdbaarheid vooral af van hoe droog ze zijn (hoe droger, des te langer houdbaar). Ze worden wel snel bruinig, zoals verse appels ook snel verkleuren. En daarom is het handig om de plakjes voor het drogen te bestrijken met een citroensapoplossing (wat citroensap met water of wat citroensap met opgeloste suiker – alleen citroensap maakt de appelstukjes wel erg zuur).
Ik ben erg benieuwd naar je recept voor pompoencake met gecondenseerde melk! Zou je het hier met mij/ons willen delen?
Een goed pompoenrecept is altijd welkom, want ook hier liggen er nog 4 (en ook al van de resten van half gebruikte pompoenen vruchtvlees ingevroren).
Ik hoop dat je het hier wilt plaatsen!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Een vraagje
Binnenkort ga ik de yakon oogsten.
Nu wil ik daar graag siroop van maken.
Ik heb internet afgezocht voor een recept, maar kan dat nergens vinden.
Wel iemand die yakon inmaakt, maar suiker toevoegt, wat nou net niet de bedoeling is.
Yakon is juist een suiker vervanger. Maar hoe zit het met het houdbaar maken.
Mijn vraag, heb jij een recept of idee?
Groetjes wilma
Sorry, ik zie nu pas dat je al antwoord hebt gegeven.
Je ziet ik snap er nog niet veel van…..het reactie geven.
Dank, ik ga eens even in het Engels googlen!
Hallo Wilma,
Geeft niks, als je uiteindelijk maar een recept hebt gevonden!
Als je een reactie hebt gegeven en je wilt daar de reacties dan weer op zien, dan is het het handigst om in dat tuindagboek direct onder de titel op het woord ‘8 reacties'(of hoeveel het er ook zijn) te klikken, je ziet dan alle reacties onder elkaar en kunt dan makkelijker zien wie op wie heeft gereageerd en zelf weer ‘beantwoorden’.
Succes met de Yakons!
Diana
Diana,
Heb vanochtend 2 knolselderijen geoogst, ik met m’n hooivork op stap, komen er 2 ieniemienie knollen uit de grond, bovengronds dacht ik dat het wel wat moest zijn. Heb ze aan het begin wat patentkali gegeven, daarna geen mest meer zoals ik gelezen had. Stellen ze verder eisen aan zonnige plek, veel/weinig water, ruime standplaats enz.? Ook de uienoogst viel tegen, veel erg kleine uien. Aardbeien ook nauwelijks kunnen oogsten.
Moet ik meer mest geven aan het begin van de lente? Heeft een moestuin ruimte nodig? Niet zozeer in m2 maar ruimte tussen de gewassen, licht lucht zon zeg maar. Wij hebben naast het huis een stukje moestuin waar ook nog een paar fruitbomen op staan. Ik weet het niet zo goed meer. Zo doorgaan of moet het anders aangepakt worden?
Groet,
Janneke
Hoi Diana ,
Hier is het recept voor de pompoen cake, ps. pompen is ook lekker in de risotto
450 gr pompoen puree ( in de oven verwarmen daarna pureren )
200 gr ongezouten roomboter
4 eieren
350 gr witte basterdsuiker
400 gr bloem
4 afgestreken theelepels bakpoeder
125 gr cranberry’s
50 g krenten of rozijnen
1 blikje gecondenseerde melk
4 eetlepels golden siroop ( of honing)
1 1/2 theelepel kaneelpoeder
beetje zout
vanille stokje
Verwijder de vanille uit het vanille stokje
Verwarmen au-bain-marie de gecondenseerde melk met de golden siroop en de vanille.
De boter met de suiker kloppen tot het goed gemengd is dan de de eieren tijdens het kloppen een voor een toevoegen.
De pompoen puree, kaneel en zout er doorheen mengen.
De helft van de bloem met bakpoeder toevoegen en de helft van de gecondenseerde melk saus.
Na goed mengen voeg je de andere helft van de bloem erdoor.
Op het laatst de cranberry’s en de rozijn of krenten toevoegen.
Meng nog een keer alles goed door elkaar.
Breng het cake beslag in een ingevette tulband of broodblik en bak op 170 graden gedurende 1 uur.
Controleer met een prikker of de cake gaar is.
Laat afkoelen en giet daarna de andere helft van de saus over de cake.
Zelf vind ik het te zoet en bewaar de saus in de vriezer voor de volgende keer.
Maar als je de blits wilt maken en je heb gasten of op de moestuin een bbq dan is het een mooi gezicht als voor het serveren de saus er ruim overheen druipt.
Probeer het maar eens het is een erg lekkere cake je eet je vingers erbij af.
succes en ik hoor graag wat je ervan vindt en natuurlijk ook voor degene die dit ook leest.
groet Dees
Leuk Dees! Deze ga ik ook maken!
Hallo D’s,
Dankjewel!! Ik ga het recept volgend weekend uitproberen, want het klinkt heel erg lekker en ik heb er alles behalve de cranberry’s voor in huis. Ik neem aan dat je verse cranberry’s bedoelt, en daar zal ik vast ondertussen verse oogst van kunnen kopen.
Ja, pompoen is ook erg lekker in risotto, ik maak uit het boek Vegeterranean wel eens het recept van risotto met pompoen, salie en citroen en dat is erg lekker.
Ik wil zeker dit jaar eens wat meer recepten met pompoen uitproberen!
Uiteraard laat ik weten wat ik en anderen van de cake vonden! Nogmaals dankjewel voor het recept!
Diana
Hallo Diana,
Voor het recept voor de pompoencake heb je gedroogde cranberrys nodig.
Je kunt het ook met verse proberen alleen zal ik dan wel opletten dat de cake niet te nat wordt.
groet D’s
Hallo D’s,
Dankjewel voor de aanvulling!
Dan ga ik daar rekening mee houden!
Diana
Hi Diana,
Wat een oogst zeg, kan me voorstellen dat jullie al pijnlijke vingers hebben:) maar wat een lekkers allemaal!
Vraagje.. De paprika’s en pepers uit de kas, kan ik die het beste oogsten nu er koude nachten worden voorspeld of kunnen ze nog even hangen?
Groet!
Zuhal
Hoi Zuhal,
Als het echt gaat vriezen krijgen paprika’s en pepers daar wel een klap van, vaak worden ze zacht (zoals wanneer je [paprika en peper uit de vriezer gebruikt), en de planten gaan het begeven. Maar zo koud wordt het nog net niet. In de kas blijft het in deze tijd altijd nog net een paar graden warmer dan buiten (omdat de grond nog warm is en die warmte af staat in de koude nacht). Hopen maar op zonnig weer zodat de kas daardoor ook nog flink opwarmt. Wij gaan vandaag wel alle paprika’s plukken, rijp of niet rijp. De pepers mogen zeker nog een tijdje blijven, want na woensdag stijgt de nachttemperatuur alweer en wie weet wanneer het daarna pas weer gaat vriezen (zeg ik terwijl ik hard aan het duimen ben :-)).
groetjes en tot volgend week!
Diana
Hoi Diana, ik ben wat aan het lezen over stekken.
Nu heb jij natuurlijk een moestuin website, maar omdat je ook veel van mooie bloemen houdt..
Heb je wel eens wat geschreven over stekken? Ik vind allemaal ingewikkelde info over stekken en hoopte bij jou wat duidelijker geschreven info te vinden.. maar misschien staat stekken toch evht te ver van het echte moestuinieren..
Hallo Agnès,
Ik stek elk jaar wel iets hoor, maar blijkbaar nooit gedacht aan het hoofdstuk/pagina daarover. Ik ga het zeker onthouden en er eens een pagina over maken!
Dat zal helaas dan wel volgend jaar worden, het wordt nu al wel koud om nog heel veel te stekken. Maar ik heb vorig jaar iets geschreven over het stekken van tomaten:
https://www.mooiemoestuin.nl/tomaten-dieven/
Bedenk als je wilt stekken:
schuin afsnijden
onder een knop (verdikking)
alleen groene delen stekken (houtige stelen stekken minder makkelijk)
nooit uit laten drogen want dat is funest (direct in potgrond met brekerzand of even in water laten wachten (of desnoods in een plastic zakje waar de verdamping minder hoog in is).
Stekken is in principe best heel logisch uit te leggen (het lastigste zijn de soorten die anders gestekt willen worden zoals wortelstek, bladstek, etc.), misschien ga ik het binnenkort al wel eens proberen en dan maar met foto’s die ik op internet vindt.
Maar ik hoop dat je hiermee misschien al iets verder komt. Bedenk dat sommige soorten veel makkelijker stekken dan andere soorten, en dat als je meer stekt, er meer kans is op succes (de macht van het getal, gewoon 10 stekken nemen in de hoop dat er 1 overleeft :-)). Maar ook dat de sapstroom nu wel terug loopt, dit is niet het ideale moment om te stekken (wat niet betekent dat het niet lukt hoor, maar technisch gezien in het voorjaar en begin van de zomer de beste tijd om te stekken).
groetjes en succes ermee!
Ik ga ondertussen nadenken over een pagina!
Diana
Bedankt voor je antwoord!
Leuk dat je het in gedachte houd!
Ik las dat de hibiscus zich dus juist in okt-maart het best laat stekken, maar het klinkt logischer dat het beter lukt als de sapstroom loopt..
Ach, voor nu probeer ik het. En anders ga ik in het voorjaar weer een poging doen.
Hallo Agnès,
Ik heb even gegoogled en vond zo snel even niets over de periode van het stekken, maar wel veel pagina’s over het stekken van Hibiscus.
Zoals dat voor bijna alles geldt dat met tuinieren te maken google ik het liefst in het Engels, als je googlet op de term ‘Hibiscus cuttings’ vind je veel informatie, zoals deze pagina: http://hibiscus-sinensis.com/cuttings.htm. Maar ook deze: http://homeguides.sfgate.com/different-ways-propagate-tropical-hibiscus-67745.html.
Er zijn dus mensen die ze laten wortelen in water en mensen die ze toch liever laten wortelen in grond (en dat kan prima, er zijn bijna altijd wel meerdere manieren om tot hetzelfde doel te komen). Misschien heb je iets aan de informatie op de pagina’s, en misschien is het ook leuk om van beide manieren eens 5 stekken te nemen en dan te kijken van welke manier je de meeste en mooiste stekken overhoudt.
Succes ermee!
Diana
Ha Diana,
Wat moet jij veel potjes hebben voor die grote hoeveelheden oogst! Heb je deze ergens gekocht? Ik heb potjes van Mason Ball, maar deze zijn best prijzig.
Altijd leuk om jouw site te lezen.
Groetjes,
Edda
Hallo Edda,
Ik gebruik alles wat ik leuk en handig vindt, dus ook gewoon gebruikte potjes (van jam, worteltjes, honing, doperwtjes, en noem maar op), in allerlei formaten. Ik krijg ze vaak van familie en vrienden, al heb ik er nu zoveel dat ze weten dat ik alleen nog maar heel mooie potjes wil, en heel kleine potjes (voor sambal) 🙂
Maar dus alleen potjes met goede en geplastificeerde schroefdop, geen kunststof deksels.
Als ze na een paar maal gebruiken slecht worden (deksels niet helemaal recht meer of het plastic laagje niet meer intact, dan gooi ik ze weg, en ondertussen heb ik al weer nieuwe. Let wel; ik maak alleen in, voor wecken, waarbij je de gesloten potten in water kookt, heb je natuurlijk wel echte weckpotten nodig. Maar voor gewone inmaak zijn gebruikte potten echt prima.
groetjes,
Diana
hoi Edda
bij brouwmarkt kun je eventueel allerlei potjes kopen, ook losse deksels, die weer op verschillende maten potten passen, zoals die van hak
Agnita
Dank voor de tip!
Hallo Diana,
Met veel plezier volg ik je site.
Alleen wil ik je graag melden dat de links naar de zadenlijstjes , in ieder geval in firefox, niet geopend kunnen worden.
groeten Inge
Hallo Inge,
Dankjewel!
Het klopt dat je de zadenlijstjes niet kunt openen hoor, ik ben daar achter de schermen heel erg druk mee bezig, soorten erin zetten, foto’s plaatsen, teksten schrijven. En daar ben ik nog ruim een maand erg druk mee, en dan hoop ik dus ergens volgende maand de zaden allemaal te hebben geoogst, geschoond, gedroogd, verpakt en beschreven. En dan pas plaats ik de lijsten openbaar op de website. Ik heb toevallig vorige week de pagina van de zadenlijst bijgewerkt, en daar staat het ook nog even uitgelegd: https://www.mooiemoestuin.nl/zadenlijst-2014-2015/
groetjes en wellicht tot volgende maand!
Diana
Hallo Diana,
Ja ik ben ook druk bezig met inmaken: tomatenchutney, en pepers , heel veel pepers van maar drie planten. Afkomstig van zaad van een in de supermarkt gekochte rode peper vorig jaar. Met de beste vier plantjes doorgegaan en het resultaat: ca. 150 stuks, rijpe en onrijpe….. nou ik hoef voorlopig geen pepers te kopen.
Ik wilde je even een tip geven: ik las dat je niet zo van postelein houdt; en zeker niet gekookt met een sausje: brr ik ook niet. Daarentegen ben ik verzot op winterpostelein en dit rauw eten als sla, aanmaken met iets dressing, geplukt meteen eten; heerlijk in de winter als afwisseling van de kolen en wortelgroentes. Ik vroeg me wel af of ze tegen vorst kunnen , weet jij dat?
Hartelijke groet, Ingrid
Hallo Ingrid,
Ja, ik hoor wel vaker dat peperzaden uit een peper uit de supermarkt het prima doen (in tegenstelling tot paprikazaden die uit een paprika van een supermarkt komen en waarschijn F1-hybriden zijn). leuk dat je zo’n goede oogst hebt!
Ik vind winterpostelein ook lekker, heel anders dan zomerpostelein (eigenlijk is het ook gewoon echt heel anders, het is in de verste verte helemaal geen familie van elkaar :-). (zomerpostelein is Portulacca oleracea, behorend tot de familie van de Portulacaceae en winterpostelein is Claytonia perfoliata, behorend tot de familie van de Montiaceae, voor wie het interesseert….).
Ze kan prima tegen vorst hoor. Ik zaai haar soms, niet altijd, ze groeit hier vooral tussen alle vogelmuur en is dan lastig oogsten (vogelmuur kun je trouwens ook prima eten). Maar misschien dat ik weer eens een poging ga wagen nu we stro hebben, dat onderdrukt vogelmuur heel goed. Ik geloof dat ik nog zaden heb, dankjewel voor de tip!, ik het nog snel zaaien, moet nog net lukken).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik zit een beetje in dubio… ik wil knoflook poten, maar het is nu zo ontzettend koud. Ik kan vandaag of morgen poten, maar daarna ga ik ruim een week op vakantie dus heb ik pas in de week van 26 oktober weer mogelijkheid. Wat is wijsheid?
Groetjes,
Anja
Hallo Anja,
Dat geldt ook voor ons hoor, het is altijd een beetje gokken wanneer je knoflook poot. De lucht is nu heel koud maar je poot de knofloken in de grond (en die is nog vrij warm van de warme zomer). Poot je ze te vroeg, dan heb je wellicht al veel loof in de winter en dat is niet heel gunstig (vorstschade), maar poot je ze te laat, dan heb je juist weinig loof en dan komt ze ook lastig de winter door. En poot je ze precies op tijd (wat die tijd dan ook moge zijn), dan heb je op precies hetzelfde kans door een heel vroege en koude herfst/winter (slecht uitlopen), of juist een heel warme herfst/winter (veel loof). Hoe dan, ook, het blijft een gok :-). Ik ga ze komend weekend poten, ik vind het een mooie tijd nu. Maar op 26 oktober kan ook prima (en in de 2 of 3 weken daarna ook nog hoor).
groetjes,
Diana
hoi Diana,
Vandaag mijn citroengras geoogst! Wat een wondertje zeg 🙂
Heb in januari jouw instructie gevolgd met een paar serehstengels.
Uiteindelijk overleefde er eentje, maar die heeft vanaf mei in de kas gegroeid.
Een mooie grassoort inderdaad, met sprieten tot wel een meter hoog!
De oogst is een stuk of 7 stengels van verschillende dikte, dus ik ben best tevreden.
Weet jij of je het groen ook kunt gebruiken? Ik heb de stengels al ingevroren,maar het gras ruikt ook zo lekker.
En het wortelkluitje met een klein grasje eraan heb ik weer opgepot voor volgend seizoen.
groetjes, Christa
Hallo Christa,
Leuk dat je citroengras is gelukt! Hier is ze dit jaar wat ondergesneeuwd geweest door de meterslange stengels van de zoete aardappel die ernaast stond, al kan ik wel toch ook nog een stengel of 4 oogsten. Je kunt het bovenste gedeelte niet eten (maar het onderste gedeelte eten wij eigenlijk ook nooit, al pureren we het wel met andere ingrediënten samen in een currypasta, verder eten we het altijd door te kneuzen en mee te stoven, en aan het einde van de kooktijd weer te verwijderen. En dat kun je zeker ook doen met het bovenste deel van het blad; dat is iets minder geconcentreerd in aroma en zeker te hard om te eten maar meer dan prima om mee te laten stoven in gerechten en er voor het einde weer uit te vissen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik wil jouw ingemaakte appeltsukjrs maken, maar mijn appels ( geen idee welke soort) zijn van zichzelf nogal zuur. Zou het mogelijk zijn om minder citroen te gebruiken dan in het recept staat? Of zijn ze dan niet goed houdbaar?
Groet,
Edda
Hallo Edda,
Nee hoor, ze wordt er zeker niet minder houdbaar door (de houdbaarheid rust in dit geval vooral op hygiëne en vacuüm van de pot). Als de pot open is zul je haar dus ook in de koelkast moeten bewaren en binnen 1 of 2 weken leeg moeten maken. Het citroensap zorgt er wel voor dat de kleur wat langer mooi licht blijft, en het geeft wat ons betreft ook wel echt een aanvulling in de smaak, zeker de geraspte citroenschil. Dus je kunt overwegen om alleen rasp te gebruiken en minder sap, of helemaal geen citroen, of wel de citroen maar nog wat meer suiker. Onze Gloster-appels zijn ook friszure appels hoor, niet zo zuur als Granny Smit, maar zeker zuurder dan bijvoorbeeld Elstar. Je kunt ook gewoon het kokende wijn-suikermengsel eerst even proeven en dan bepalen of en hoeveel citroen en/of suiker je er dan nog aan toe wilt voegen, zoals gezegd, voor de houdbaarheid maakt het niet uit, als de pot eenmaal van haar vacuüm af is zul je haar vrij snel op moeten maken.
Succes ermee!
Diana
Dank je!
leuk!
Geachte Diana, ik ben zo vrij geweest om een artikel over komkommers kweken op onze website gezet. Uiteraard met bronvermelding. Als u het niet goed vind laat het dan even weten, dan verwijder ik het weer.
Bij voorbaat dank.
Cees Gutteling
Hallo Cees,
Indien met bronvermelding, is het natuurlijk prima.
Leuk om te horen dat je de pagina over de komkommerteelt zo informatief vindt dat je dat wilt delen met de leden van je volkstuinvereniging.
groetjes,
Diana
Hallo Diana!
Ik vind je website echt super leuk en handig. Dit jaar ben ik een beetje begonnen met tuinieren. Ik heb een stukje van de tuin waarop ik mijn kasje neerzet. Van je website haal ik veel inspiratie wat ik kan zaaien, dingen over de groentes die ik kweek en recepten.
Dankjewel hiervoor!
Groetjes!
Hallo Vera,
Dankjewel voor je aardige woorden, leuk om te horen dat je handige informatie op de website kunt vinden!
En gefeliciteerd met je eerste moestuinjaar! Ik hoop dat je het zo leuk vond dat je er volgend jaar mee doorgaat!
Diana