Nog meer inmaak

De herfst is nu echt begonnen, nog niet koud (maar daar komt komend weekend verandering in begreep ik). Tijd om op te ruimen, de laatste zomergroenten te oogsten, etc..

De peren (Gieser Wildeman in dit geval) gingen vorige week vallen.

Peren rijp

Tijd dus om ze te plukken. We oogstten van ons kleine boompje 4 emmers vol en daar zijn we erg blij mee (Gieser Wildeman staat bekend om haar beurtjaren en die hebben we zeker ook al een paar keer meegemaakt, maar nu geeft ze al 3 jaar achter elkaar niet enorm veel maar meer dan genoeg).

Nog geen tijd gehad om ze in te maken, maar stoofpeertjes kunnen in de koele schuur heus wel een weekje wachten. Wel al gegeten…

Stoofpeertjes

En nog geen tijd gehad om ze in te maken omdat we eerst nog 2 emmers Gloster-appels hadden die voor gingen. En daarmee ondertussen ruim 20 flinke potten appelcompote ingemaakt.

Appelcompote met citroen en vanille in pan

In 2 delen, met dus 2 recepten. Op de foto zie je de pan (iets te vol, hoeveelheid een beetje onderschat), met geschilde appelstukjes, suiker, citroensap, citroenrasp en ‘lege’ peultjes vanille*.

* Lege peultjes vanille: gooi nooit een gebruikt/leeg geschraapt vanillepeultje weg maar bewaar de leeg geschraapte peulen in suiker. Je maakt daarmee je eigen vanillesuiker (zoveel sterker van smaak en lekkerder dan die kleine zakjes die je kunt kopen), en de lege peulen kun je dus later nog in inmaak gebruiken. Ik zag in het programma van Yvette van Boven (Koken met van Boven) dat zij de gebruikte /lege vanillepeulen in gin bewaart en de gin dan gebruikt als vanille-extract.

Na het koken verwijder je de peulen en hebben ze nog heel veel smaak afgegeven. Deze appelcompote met citroen en vanille bleek erg lekker! De andere helft van de appels heb ik gekookt met sinaasappelsap en sinaasappelschillen en geraspte gember en suiker, ook erg lekker.

Appelcompote met vanille en citroen

Er kan nog één emmer appels geoogst worden. Wat we daar nog mee gaan doen weet ik nog niet. Misschien wel appeljam, of compote met kaneel en rozijnen. Nog even over verzinnen.

Over de peertjes hoef ik niet te verzinnen, die gaan gekookt in rode wijn in potten.

En zo komt de tuin langzaam leeg voor de winter. Komende week de bleekselderij en de knolselderij oogsten en invriezen, want die kunnen niet heel erg goed tegen vorst. En weer paprika’s en pepers oogsten.

Elk jaar is het hopen dat alle soorten in voldoende mate in de kas rijpen voor de kou begint. Soms lukt dat wel en soms niet, afhankelijk van de planten, het ras, en van andere omstandigheden. En het weer natuurlijk, en volgens de meneren van de knmi gaan de temperaturen vanaf het weekend al richting het vriespunt. Hè, wacht daar nou nog een maandje mee!

Peper Big Jamaican gestript en rijp

De peper Big Jamaican heeft baat gehad bij het strippen en de pepers rijpen nu in snel tempo en kunnen komend weekend geoogst worden.

Maar er zijn ook nog peperplanten genoeg die pas een paar rijpe pepers hebben gegeven en echt nog wat meer tijd en zon en warmte zouden willen.

Peper Fatalii plant

Op de foto het ras Fatalii; genoeg pepers maar nu nog rijpen. Hopen maar dat de komende kou van korte duur is, en dat de zon dan wel flink mag schijnen (want dan warmt het in de kas nog wel lekker op voor de koude nacht begint).

Tot slot nog even een foto van de knoflook:

Knoflookrassen om te poten

De knoflooktenen uitgezocht voor het poten eind deze maand. Volgende week het vak waar ze mag komen schoon maken. Wat een verschil in rassen, hè, allemaal even lekker trouwens, soms wat scherper, soms juist wat zachter van smaak.

Ik gebruik wel altijd alleen maar de grote tenen in een knoflookbol (de kleintjes eten we gewoon op :-)). Kleine tenen maken maar zelden een grote bol, grote tenen hebben nu eenmaal een voorsprong (ze bevatten veel meer voeding in die grote teen), en hebben dus veel meer kans om volgend voorjaar een grote bol te maken (al moeten ze dan natuurlijk nog wel de goede omstandigheden en voeding treffen).

Pas vrijdag weer naar de tuin, helaas is niet elke dag meer een goede tuindag, maar vrijdag gaan we appels plukken, de braamstruik snoeien, de fruitbomen na de oogst snoeien. Paprika’s en pepers oogsten, de kassen opruimen, alles wat klaar en op is mag eruit, de knol- en bleekselderijen oogsten, de eerste potten met eenjarigen kunnen worden opgeruimd, de stokken waar de bonen aan hebben gestaan schoonmaken en opruimen. Er is dus nog meer dan genoeg te doen, zoals altijd 🙂

p.s.: nog een lekker pompoensoeprecept (toevallig ook met sinaasappel en gember) op de pagina met pompoenen geplaatst, en ik zal de 2 appelcompote-recepten ergens in de komende dagen bij de inmaakrecepten schrijven. En ik heb nog een heel erg makkelijk en mooi en lekker aardappeltaartje (met geitenkaas en tijm) gemaakt waarvan ik het recept op de aardappelpagina zal zetten. Ik hoop komende winter eens 1 grote pagina te maken waar ik alle recepten bij elkaar kan zetten, dat is wellicht overzichtelijker dan ze over alle groenteteeltpagina’s te verdelen, want het zijn er ondertussen wel al flink wat aan het worden.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ilse

Hoi Diana,

Jullie kunnen de hele winter genieten van de appelmoes en de peren zie ik!
Wij hebben ook veel ingemaakt, dus komende zondag met familie eens proeven hoe het geworden is.
En ik ga zo op zoek naar het poten van knoflook, lijkt me erg leuk.

Groetjes,
Ilse

Mark en Marion

Dit jaar is de herfst er op tijd bij. We hoorden al diverse malen op de radio dat de nachtvorst er al aan komt en dat de middagtemperaturen ruim onder normaal komen te liggen vanaf komend weekend. Beuh…het tuinseizoen is inderdaad voorbij!
Nou ja, kunnen we ons weer verheugen op maart komend jaar!

Mark en Marion

Ja wij hebben ook al weer in gedachten wat we ongeveer willen doen komend tuinseizoen. Kunnen we nog lekker even over brainstormen de komende tijd.

Karin

Hoi Diana,

Wij zijn ook druk bezig met het inmaken van vooral stoofperen. We wonen aan een landweg van 7 km waarlangs allemaal stoofperenbomen staan. De oogst wordt altijd de eerste zaterdag in oktober geveild. Dan mag je zelf de peren plukken van de bomen die je hebt gekocht. Altijd erg leuk, maar je hebt dan wel gelijk een kruiwagen (of twee!) met peren die geschild moeten worden!

We hebben ook vrij veel appels en dit jaar heb ik een deel van de appels in partjes gesneden en gedroogd in de droogoven. Erg lekker! Ik geloof dat jij ook een droogoven hebt? Misschien een idee voor jou.

Nog even een vraagje. Ik las in je dagboek dat de knolselderij niet goed tegen de vorst kan, dus die zal ik inderdaad binnenkort ook eruit gaan halen. Maar hoe vries jij die dan in? Gewoon rauw of toch eerst even blancheren?

En weet jij toevallig of de pastinaken ook voor de vorst uit de grond moeten? Of zijn dat toch echte wintergroenten die wel wat vorst kunnen verdragen?

Groetjes,
Karin

Dees

Hallo Diana,

Ik ga vanmiddag appels plukken bij een kennis die heeft er veel en daarvan ga ik ook wat lekkers maken.
Appeltaart op jou site bijvoorbeeld en nog veel meer.
Misschien ga ik ze ook drogen daar heb ik geen ervaring mee.
Ik weet ook niet dat ze dan lang houdbaar zijn.
Wat is jou ervaring hierin?

Vorige keer heb ik ook pepers gedroogd eerst boven op zolder en daarna voor het extra drogen in de oven bij 80 graden.
Heb zo mijn eigen chillipoeder gemaakt dit scheelt weer ruimte in de diepvries die nu onderhand tjokie vol zit.
Het is wat al die lekkernij wil je niet op de composthoop laten belanden.
Als het enig sinds kan probeer ik dat te voorkomen.

De pompoenen liggen bij mij ook mooi te zijn onder een afdak tot het moment is aangebroken dat ze in een gerecht belanden.
Vorige week nog een overheerlijke cake van gemaakt met gecondenseerde melk dit ga ik meerdere keren maken want die viel goed in de smaak.
Bij mij thuis zijn ze niet zo weg van pompoen dus ik moet wat creatief zijn om het toch tot een succes te maken haha.

Diana nog bedankt voor je goede tuin adviezen, tip en lekkere gerechten voor thuis
Een ervan is het zoutewater bij de kolen tegen knolvoet, dit heb ik toegepast bij de winterbloemkool

groet D’s

Wilma

Hoi Diana,

Een vraagje
Binnenkort ga ik de yakon oogsten.
Nu wil ik daar graag siroop van maken.
Ik heb internet afgezocht voor een recept, maar kan dat nergens vinden.
Wel iemand die yakon inmaakt, maar suiker toevoegt, wat nou net niet de bedoeling is.
Yakon is juist een suiker vervanger. Maar hoe zit het met het houdbaar maken.
Mijn vraag, heb jij een recept of idee?
Groetjes wilma

Wilma

Sorry, ik zie nu pas dat je al antwoord hebt gegeven.
Je ziet ik snap er nog niet veel van…..het reactie geven.
Dank, ik ga eens even in het Engels googlen!

Janneke

Diana,
Heb vanochtend 2 knolselderijen geoogst, ik met m’n hooivork op stap, komen er 2 ieniemienie knollen uit de grond, bovengronds dacht ik dat het wel wat moest zijn. Heb ze aan het begin wat patentkali gegeven, daarna geen mest meer zoals ik gelezen had. Stellen ze verder eisen aan zonnige plek, veel/weinig water, ruime standplaats enz.? Ook de uienoogst viel tegen, veel erg kleine uien. Aardbeien ook nauwelijks kunnen oogsten.
Moet ik meer mest geven aan het begin van de lente? Heeft een moestuin ruimte nodig? Niet zozeer in m2 maar ruimte tussen de gewassen, licht lucht zon zeg maar. Wij hebben naast het huis een stukje moestuin waar ook nog een paar fruitbomen op staan. Ik weet het niet zo goed meer. Zo doorgaan of moet het anders aangepakt worden?
Groet,
Janneke

Dees

Hoi Diana ,

Hier is het recept voor de pompoen cake, ps. pompen is ook lekker in de risotto

450 gr pompoen puree ( in de oven verwarmen daarna pureren )
200 gr ongezouten roomboter
4 eieren
350 gr witte basterdsuiker
400 gr bloem
4 afgestreken theelepels bakpoeder
125 gr cranberry’s
50 g krenten of rozijnen
1 blikje gecondenseerde melk
4 eetlepels golden siroop ( of honing)
1 1/2 theelepel kaneelpoeder
beetje zout
vanille stokje

Verwijder de vanille uit het vanille stokje
Verwarmen au-bain-marie de gecondenseerde melk met de golden siroop en de vanille.

De boter met de suiker kloppen tot het goed gemengd is dan de de eieren tijdens het kloppen een voor een toevoegen.
De pompoen puree, kaneel en zout er doorheen mengen.
De helft van de bloem met bakpoeder toevoegen en de helft van de gecondenseerde melk saus.
Na goed mengen voeg je de andere helft van de bloem erdoor.
Op het laatst de cranberry’s en de rozijn of krenten toevoegen.
Meng nog een keer alles goed door elkaar.

Breng het cake beslag in een ingevette tulband of broodblik en bak op 170 graden gedurende 1 uur.
Controleer met een prikker of de cake gaar is.
Laat afkoelen en giet daarna de andere helft van de saus over de cake.

Zelf vind ik het te zoet en bewaar de saus in de vriezer voor de volgende keer.
Maar als je de blits wilt maken en je heb gasten of op de moestuin een bbq dan is het een mooi gezicht als voor het serveren de saus er ruim overheen druipt.
Probeer het maar eens het is een erg lekkere cake je eet je vingers erbij af.
succes en ik hoor graag wat je ervan vindt en natuurlijk ook voor degene die dit ook leest.

groet Dees

Agnès

Leuk Dees! Deze ga ik ook maken!

Dees

Hallo Diana,

Voor het recept voor de pompoencake heb je gedroogde cranberrys nodig.
Je kunt het ook met verse proberen alleen zal ik dan wel opletten dat de cake niet te nat wordt.

groet D’s

Zuhal

Hi Diana,

Wat een oogst zeg, kan me voorstellen dat jullie al pijnlijke vingers hebben:) maar wat een lekkers allemaal!

Vraagje.. De paprika’s en pepers uit de kas, kan ik die het beste oogsten nu er koude nachten worden voorspeld of kunnen ze nog even hangen?

Groet!
Zuhal

Agnès

Hoi Diana, ik ben wat aan het lezen over stekken.
Nu heb jij natuurlijk een moestuin website, maar omdat je ook veel van mooie bloemen houdt..
Heb je wel eens wat geschreven over stekken? Ik vind allemaal ingewikkelde info over stekken en hoopte bij jou wat duidelijker geschreven info te vinden.. maar misschien staat stekken toch evht te ver van het echte moestuinieren..

Agnès

Bedankt voor je antwoord!
Leuk dat je het in gedachte houd!
Ik las dat de hibiscus zich dus juist in okt-maart het best laat stekken, maar het klinkt logischer dat het beter lukt als de sapstroom loopt..
Ach, voor nu probeer ik het. En anders ga ik in het voorjaar weer een poging doen.

Edda

Ha Diana,

Wat moet jij veel potjes hebben voor die grote hoeveelheden oogst! Heb je deze ergens gekocht? Ik heb potjes van Mason Ball, maar deze zijn best prijzig.
Altijd leuk om jouw site te lezen.

Groetjes,
Edda

Agnita

hoi Edda
bij brouwmarkt kun je eventueel allerlei potjes kopen, ook losse deksels, die weer op verschillende maten potten passen, zoals die van hak
Agnita

Edda

Dank voor de tip!

Inge Wolthoff

Hallo Diana,
Met veel plezier volg ik je site.
Alleen wil ik je graag melden dat de links naar de zadenlijstjes , in ieder geval in firefox, niet geopend kunnen worden.

groeten Inge

Ingrid K

Hallo Diana,
Ja ik ben ook druk bezig met inmaken: tomatenchutney, en pepers , heel veel pepers van maar drie planten. Afkomstig van zaad van een in de supermarkt gekochte rode peper vorig jaar. Met de beste vier plantjes doorgegaan en het resultaat: ca. 150 stuks, rijpe en onrijpe….. nou ik hoef voorlopig geen pepers te kopen.
Ik wilde je even een tip geven: ik las dat je niet zo van postelein houdt; en zeker niet gekookt met een sausje: brr ik ook niet. Daarentegen ben ik verzot op winterpostelein en dit rauw eten als sla, aanmaken met iets dressing, geplukt meteen eten; heerlijk in de winter als afwisseling van de kolen en wortelgroentes. Ik vroeg me wel af of ze tegen vorst kunnen , weet jij dat?
Hartelijke groet, Ingrid

Anja

Hoi Diana,

Ik zit een beetje in dubio… ik wil knoflook poten, maar het is nu zo ontzettend koud. Ik kan vandaag of morgen poten, maar daarna ga ik ruim een week op vakantie dus heb ik pas in de week van 26 oktober weer mogelijkheid. Wat is wijsheid?

Groetjes,
Anja

Christa (Elst)

hoi Diana,
Vandaag mijn citroengras geoogst! Wat een wondertje zeg 🙂
Heb in januari jouw instructie gevolgd met een paar serehstengels.
Uiteindelijk overleefde er eentje, maar die heeft vanaf mei in de kas gegroeid.
Een mooie grassoort inderdaad, met sprieten tot wel een meter hoog!
De oogst is een stuk of 7 stengels van verschillende dikte, dus ik ben best tevreden.
Weet jij of je het groen ook kunt gebruiken? Ik heb de stengels al ingevroren,maar het gras ruikt ook zo lekker.
En het wortelkluitje met een klein grasje eraan heb ik weer opgepot voor volgend seizoen.
groetjes, Christa

Edda

Hoi Diana,
Ik wil jouw ingemaakte appeltsukjrs maken, maar mijn appels ( geen idee welke soort) zijn van zichzelf nogal zuur. Zou het mogelijk zijn om minder citroen te gebruiken dan in het recept staat? Of zijn ze dan niet goed houdbaar?
Groet,
Edda

Edda

Dank je!

Mayra

leuk!

C.Gutteling

Geachte Diana, ik ben zo vrij geweest om een artikel over komkommers kweken op onze website gezet. Uiteraard met bronvermelding. Als u het niet goed vind laat het dan even weten, dan verwijder ik het weer.
Bij voorbaat dank.
Cees Gutteling

Vera

Hallo Diana!
Ik vind je website echt super leuk en handig. Dit jaar ben ik een beetje begonnen met tuinieren. Ik heb een stukje van de tuin waarop ik mijn kasje neerzet. Van je website haal ik veel inspiratie wat ik kan zaaien, dingen over de groentes die ik kweek en recepten.
Dankjewel hiervoor!

Groetjes!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties