Nog meer blaadjes

Het kan niet op dit jaar: … en nog een week mooi weer…. en nog één. Maar nu wordt het einde van deze mooie (na)zomer en herfst wel aangekondigd; het schijnt op korte termijn heel regelmatig te gaan regenen. Dat zal een vreemde gewaarwording zijn 🙂 . We maken tot die tijd nog even gebruik van elke droge en warme dag. Ondertussen zijn er al 4 vakken leeg en opgeruimd voor de winter. De rest staat gewoon nog vol, met winterpeen en pastinaken, met knolvenkel en schorseneren, met bieten en kool. Maar de fruitbomen zijn gesnoeid en Ruud is aan het verzinnen en verzamelen voor de compostbak; die stort na jaren trouwe dienst in elkaar en moet deze winter gerepareerd of vervangen worden (daar verzint Ruud dus nog over).

Ieder z’n taak, ik oogst ondertussen de laatste zaden en maak potten leeg en schoon (want ik had een afspraak met Ruud gemaakt; we zouden ernstig gaan minderen in potten). Daarover volgende week meer.

Voor nu oogsten we nog volop, elke dag kunnen we nog kiezen wat we willen oogsten en eten uit eigen tuin. En dat is wel bijzonder, half oktober. En het oogsten is ook nog zo’n fijn en schoon werkje, zonder de modder die we normaal gesproken in deze tijd van het jaar aan de groenten en ook aan handen, broek en in kilo’s onder onze laarzen hebben.

In de kas staat de basilicum er nog bijna net zo fris en groen bij als vorige maand. En dat is wel bijzonder, meestal zakken de planten in deze tijd al volledig in. Het blad hoort trouwens zo hoor, het is het ras Amethyst dat helaas niet zo paars is als beloofd maar meer gevlekt (maar wel heel lekker hoor).

Dat mooie geldt trouwens niet voor de Chinese kool; die is elk jaar weer foeilelijk. Vroeger maakte ik daar geen foto’s van, want wie wil er nu lelijke moestuingroenten zien? Maar tegenwoordig kan ik er zelf wel genieten van een klein beetje oorspronkelijkheid/vergankelijkheid. Ik heb dan ook nog nooit een Chinese kool in eigen tuin gehad die eruit zag zoals in de winkel.

Onze Chinese kolen zien er altijd uit zoals op de foto, vol met gaatjes. Maar daarom niet minder lekker. En de gaatjes zitten alleen in de buitenste bladeren. Nou ja, ik geef toe dat er ook jaren zijn dat de hele kool geperforeerd is. Dat valt dit jaar erg mee, eigenlijk is ze dit jaar dus no nog best mooi 🙂 . En trouwens, wij eten gewoon om de gaatjes heen. de smaak is er niet minder om.

Dan nog even een foto van iets bijzonders deze oktobermaand: de vijg. De dagen worden korter en het blad begint al te vallen. Maar de vijgjes die in de zomer zijn gemaakt en normaal gesproken volgend jaar groeien en rijpen zijn in de war; een deel ervan rijpt nu al. En ze zijn nog lekker ook.

 

We oogsten ook nog wat allerlaatste frambozen. Maar dat is volgende week voorbij en dan kunnen we de planten gaan snoeien.

Mooi weer of niet, het is herfst. De blauwe bessen maken dat wel het best duidelijk:

 

O-zo mooi maar o-zo tijdelijk. Bij de eerste wind en regen volgende week zal het blad gaan vallen. Voor de winterrust. En dat is ook goed. Want de tuin is er aan toe. En wij zelf eerlijk gezegd ook. Het was een prachtige zomer, maar we hebben nog nooit zoveel met water gesjouwd. Eens een weekje niet naar de tuin is best een lekker vooruitzicht (dat zeg ik nu, maar als we een week niet kunnen tuinieren heb ik al heimwee hoor). Uiteindelijk is het over iets meer dan 10 weken al weer kerst. Dan hebben we de kortste dag gehad en ga ik bedenken welke paprika’s, pepers en aubergines ik eind januari wil gaan zaaien 🙂

Dan nog even over instagram; wat een bron van inspiratie. Ik moet alleen nog even de tijd vinden om er wat meer vertrouwd mee te raken zodat ik weet wat ik waar kan zoeken en vinden en plaatsen). De mensen die facebook en/of instagram hebben zullen de 3 volgende foto’s al hebben gezien. Maar voor de mensen die niet aan social media doen (en dat zijn er denk ik ook best veel) plaats ik die foto’s ook nog even hier. Want ik vind ze zelf best mooi. En de foto’s op instagram facebook maak ik met mijn telefoon, de foto’s hieronder heb ik van dezelfde borden gemaakt maar dan met mijn fototoestel, en die zijn kwalitatief toch iets beter.

Ik maakte deze week 3 foto’s van 3 borden vol oogst. Ik had er wat haast mee want als het volgende week gaat regenen zullen een aantal soorten stoppen met bloeien of groeien of in ieder geval minder mooi zijn.

Bord 1:

 

Met de laatste sperziebonen van dit jaar (gisteren voor het laatst vers gegeten), onrijpe paprika’s van het ras Iko Iko en Gypsy Baron, een rijpe paprika Yellow Elephant, wat rijpe pepers Habanada, 2 Dahliabloemen, en een flinke hoeveelheid aubergines van het ras Pingtung Long (heerlijke curry van gemaakt, samen met de sperziebonen).

Bord 2: is in de kleuren rood, wit en grijs:

 

Met de witte meloen Silver Star, en een soort boerenkool met de naam Emerald Ice (mooi!). Daarbij wat witbont blad van Tropaeolum, grijsbladige Salvia officinalis, wat allerlaatste rode tomaatjes, 2 pepers, een paar takjes colakruid, een paprika (met de naam Coral), Tagetes patula Fireball, knolvenkel en wat Dahlia’s.

En tot slot bord 3:

 

Altijd mijn favoriet; geelgroen met geel, rood en oranje en een vleugje donkerpaars. Met geelgroene snijbiet Lucullus, onrijpe en rijpe paprika’s Zorza, 2 paarse onrijpe paprika’s van het ras Iko Iko, rode boerenkool, wat snijselderij, Tropaeolum, 3 rode uien, wat takjes Tagetes lucida, en pepers van het ras Jaloro (die zo mooi van crème via geel en oranje naar rood verlopen).  Oh ja, en nog wat bloempjes van Calendula en Bidens, en een paar Dahlia’s natuurlijk want die bloeien ook nog volop.

Inspiratie dus. Want misschien kan ik ook nog eens een pagina schrijven over kleurencombinaties. Dat is dan voor komende winter, als ik er aan toe kom. Want ik heb ook al foto’s gemaakt van bijvoorbeeld het stekken van rozen en van het verplanten van frambozen. Ook daar kan ik komende winter eens een pagina over schrijven. En over de herfstsaladebak waar we al uit oogsten. Plannen genoeg, tijd tekort.

Tot slot wil ik iedereen nog even heel hartelijk danken voor alle leuke en lieve reacties op mijn vorige blog met aankondiging!! Ik ga erg mijn best doen maar gemakkelijk wordt het niet. Ik kan wel verklappen dat het geen app wordt (ik zou niet eens weten hoe en waar en waarmee ik zoiets zou moeten maken, stiekem ben ik digibeet). Nee, als het gaat lukken wordt het iets met papier (want papier kun je zo lekker vasthouden en er in bladeren en zo). Maar ik kom wel wat hobbels tegen, zoals bijvoorbeeld de keuze voor bijvoorbeeld duurder maar dan wel prachtig en volledig gerecycled papier. Wikken en wegen 🙂 . Ik borrel vrolijk verder……

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

46 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willy

Hallo Diana, ik vind foto’s van iets minder mooie groenten ook heel fijn om te zien. Dat het niet alleen bij mijn groenten gebeurd .
Wel een vraagje welke fruit bomen hebben jullie nu gesnoeid?

Willy

Dank je wel voor antwoord, dan moet ik ook aan het werk. De appel en peer doe ik in januari / februari maar kan dus nu ook.

Ans

Hallo Diana,
Laat ik mij even voorstellen ik ben AnsClausen woon in Zoetermeer! Heb een kleine tuin maar ik heb wel bramen en frambozen, druiven, aardbeien rode en blauwe bessen.,maar in grote potten had ik tomaten,en twee courgette planten gezet.ik heb ook een perenboom maar
Die geeft geen vruchten. Ik moet er een bij kopen is mij verteld. Ik wil een kleine perenboom het liefst hebben want ik wijnig plek in mijn tuin. Wat kan je mij aanraden. Jouw foto’s van jullie tuin zijn prachtig ik kijk er graag naar. Ik las dat jullie de frambozen gaan snoeien mijn frambozen zitten nog volop in knop en kan er elke dag nog wat van plukken.Vorig jaar heb ik ze geplant moet ik ze ook snoeien en wanneer zou dat kunnen.
Met vriendelijke groet,
Ansclausen

Manja

hoi hoi

als het goed is staan er voldoende peren en appel bomen in zoetermeer dus heb je aan een genoeg. De boom kan een jaartje overslaan met bloeien omdat hij an het plekje moet wennen , verder hebben peren en appels in hun jonge jaren vaak last van mast jaren en jaren dat ze niet dragen.
het komt vast goed met je peer. maar soms moet je wat geduld hebben 😉

groetjes Manja uit Zoetermeer

carine

Dag Diana,
Mooie kleurencombinatie foto´s. Ook ik erger me niet aan gaatjes in de groenten, liever gaatjes dan gebruik van pesticides.
Even iets over de vijgen die zoals je schrijft in de war zijn. Er zijn verschillende soorten vijgenbomen, diegenen die slechts 1 keer per jaar vrucht dragen en die 2 keer per jaar vrucht dragen. Wij hebben beiden staan en diegenen die 2 keer per jaar vrucht dragen is bij ons normalerwijze in juni de 1ste keer en rond oktober de 2de keer. Als je deze bomen in België of Nederland hebt staan, worden de 2de vruchten niet meer rijp in hetzelfde jaar. Dit jaar is onze tweede oogst reeds in september gebeurd, wat heel vroeg is. Jouw vijgenboom is volgens mij zijn gewone cyclus aan het doen.
Waarom snoeien jullie de fruitbomen zo vroeg ? Wij wachten hiermee tot november en doen de snoei in de wintermaanden (behalve bij vriesweer). Zo zijn de bomen in hun rustfase.
Ik ga jouw pagina eens lezen voor het snoeien van frambozen. Ik heb verschillende soorten staan (van her en der gekregen) en er zijn frambozen waarvan de stok blijft leven en de meesten sterven volledig af en moet ik tot op de grond snoeien. Ik heb ook frambozen staan die vroeg in het voorjaar vruchten dragen en in het najaar opnieuw, eigenlijk weet ik nooit goed hoe ik best frambozen snoei, ik snoei altijd al het dode weg.
groetjes
CarineP

Carine

Hey Diana,
Qua vijgenbomen ken ik weinig variëteiten, als ik ergens een lekkere variëteit tegenkom, neem ik gewoon een stek en ik begin een nieuwe boom . Planten zijn hier in vergelijking met NL en BE erg duur. Daarom stek ik aardig wat.
Ook van de frambozen ken ik geen variëteiten, behalve dan die golden die ik gekocht heb, maar hier superzoet. Heb net jouw pagina gelezen over frambozen, dus allicht ga ik hier een mengeling hebben staan van zomer- en herfstframbozen. Even een hint qua bewaring van frambozen. Je schrijft in diepvries enkel voor het maken van bv coulis. Probeer eens het volgende : in lage doosjes voor diepvries, zet je één voor één de frambozen recht, niet op elkaar. Bij het uithaken uit diepvries blijven dit netjes hele frambozen die ik op dessert leg tijdens winter periode. Dit gaat echt heel goed.
Groetjes carine

Gery

Wat een prachtige composities heb je gemaakt en gefotografeerd Diana!

Ann

Komt er een mooie, handige, papieren, moestuinkalender aan?
Prachtige borden!

Emmie

Dag Diana, het recept van stoofpeertjes in bokbier was geweldig!
Nou ben ik ook zo nieuwsgierig naar de stoofpeertjes in rosé ……..
Groet,Emmie

Lous

Wat een mooie aubergines! Groeien die in de kas?

roos

Hallo Diana,
Hoe komt het dat je de appels nu al gesnoeid hebt?
Ik had gelezen dat dit pas in November mocht.
en mijn volgende vraag is kun je net als je bij het dieven van de tomaten dit met foto’s ook bij de appels laten zien wat wel en niet weg mag . bvd.

groetjes Roos

Thérèse Zwaard

Hallo Diana, prachtige kleurencombinaties!
Zie ik bij je laatste foto niet toevallig ook Tagetes lucida liggen?
En even over je opmerking over “papier” voor je boek….. Ik ben een recycle fan, maar heb nog geen boek gezien van gerecycled papier waarbij ik de foto’s echt mooi vond. Ik ben voor digitaal (de boekenkasten zijn overvol en stoffig), ik ben van de PC, laptop en tablet en de foto’s zijn dan zo mooi en je spreekt in beelden, dus……
Succes met het beslissen.

Desiree

Oef, gelukkig: het wordt op papier!! Ben net als iedereen erg benieuwd, maar blij dat het ‘tastbaar’ wordt. Helemaal eens Diana, niets zo fijn als in de winter iets door te kunnen bladeren, even wegleggen, terug pakken en dromen van de komende zaai en oogstperiode!
Ik ga morgen de bakken eens aanpakken en ik twijfel of de courgettes nog iets serieus zullen produceren. Iemand advies? Er zitten nog wel beginnende nieuwe aan, maar ik vraag me af of het nog de moeite is. Rassen Zephyr en Raven. O ja, en best veel meeldauw sinds een paar weken helaas..

Manon

Ha Diana,

Nou ik hoop toch heel erg op een diana boek met allerlei recepten en mooie plaatjes!
Wil ik graag in mijn boekenkast hebben.
Rustig verlangen en afwachten…het loopt immers richting sinterklaas tijd…..

Dank weer voor je welkome input.

Groet, Manon

marlo

Met veel plezier heb ik je schrijven over de Physalis bes gelezen… zaden uit een bes heb ik vorig jaar gezaaid in 3Lrozen potten… overwinterd als kamerplant en dit voorjaar teruggesnoeid en naar buiten op het balkon… meerdere planten hebben geen bloemen of vrucht, terwijl ze genoeg vocht en volle zon hebben gehad? Enkele andere planten bloeien volop en dragen vrucht… Zitten er bij de zaden van de vrucht mannelijke en vrouwelijke zaden, dat hier planten uitkomen die geen vrucht dragen? Ik denk erover om de niet dragende planten weg te nemen en alleen de nu dragende over te houden voor volgend jaar… Heel graag een reactie. Vriendelijke groet, marlo

Tan van Dooren

Wat een prachtige foto’s van ‘kleuren op bord’!

Wil

dag Diana,
Heerlijk, nog iemand die het gemak van het toetsenbord aanhangt, maar toch liever met een boek wegkruipt als het zo uitkomt.

Truus

Wat een prachtige foto’s
Daar word je toch helemaal blij van….
Lees met veel genoegen jouw blog.

Agnita

hallo Diana
ik raak wat in de war over de vijg. Ik heb zelf een Bornholms Diamont, die speciaal voor koudere klimaten is gekweekt en ook deze vijg heeft nu voor de tweede keer aardig wat vijgjes hangen, een cm of 4. Nu heb ik altijd gehoord, dat de tweede lichting vijgen in Nederland niet rijp worden en dat je ze er voor de winter af moet halen. Ook in Gardeners World van de BBC, die ik toch wel hoog heb zitten, werd hier 2 weken geleden melding van gemaakt, rond deze tijd alle vijgen verwijderen. Dus ik stond op het punt dit weekend die vijgen eraf te halen, maar nu beluister ik hier, dat jij andere ervaringen hebt en dat deze vijgen volgend jaar wel rijp worden? Meer mensen die dat ook hebben?

Anoniem

Ook ik heb naar aanleiding van Gardeners World de laatste vijgen weggehaald: risico op schimmels als je ze laat hangen. Wel de kleine knopjes laten hangen want dat zijn de vruchten voor volgend jaar. Aan de andere kant: in Italie waar ik woonde had ik een grote vijgenboom waar ik nooit de vijgen weghaalde en daar nooit problemen gehad. Ik denk dat het beetje om het even is eerlijk gezegd.

Agnita

Het gaat inderdaad om de grotere hoor. Die hele ienieminies zijn de nieuwe voor volgend jaar. Zitten we toch weer op 1 lijn :). Jammer genoeg zei hij er niet bij waarom en deze week is de laatste uitzending. Ik kan me zo voorstellen, dat grotere de plek innemen van de nieuwe, die volgend jaar rijpen. Daarom ga ik de grotere eraf halen en eens kijken of er nieuwe voor in de plaats komen. Bedankt voot je reactie. Heb voor volgend jaar alvast op mijn Sint lijstje “boek Diana” staan. (Of wat het ook maar wordt).

Maarten

Hallo Diana & Ruud,

Dit voorjaar heb ik zelf ook nieuwe compostbakken gebouwd en als je wilt kan ik wel een paar foto’s toesturen want het is erg goed gelukt. Ik wilde compostbakken die zeker een jaar of 20 meegaan en daarom heb ik ze van eikenhout gemaakt. De planken aan de voorkant zitten in een gleuf zodat je ze er omhoog uit kunt schuiven waardoor je gemakkelijk de compost eruit kunt scheppen. Ik kan hier echter geen foto’s toevoegen dus dan moet je me even een mailadres sturen.

Bedankt verder voor je prachtige website, ik gebruik deze als belangrijkste naslagwerk voor mijn eigen moestuin.

Edit Diana:
ik ben de enige die foto’s op mijn website kan plaatsen, ik heb een foto van Maarten ontvangen en die kun je hier vinden: https://www.mooiemoestuin.nl/compostbak-van-maarten/

Inge de Munck

Lieve Diana,

ik heb niet heel erg veel tijd om te lezen, maar als ik zo nu en dan jouw verhalen lees, word ik hier zo blij van en weer super enthousiast. Ik heb nu twee jaar een leuke moestuin op het erf, we eten er veel van, ik vind het zo geweldig om in de moestuin te zijn. Jouw verhalen dragen hiertoe bij. Een geweldige hobby, voor volgend jaar ga ik jouw adviezen nog meer opvolgen (ook de keuze van groenten), zo leuk om jouw groenten (soorten) ook eens te proberen. Ik kan niet wachten op het volgende seizoen. Diana, wat kan jij boeiend schrijven en de humor tussendoor is heerlijk ! Ik hoop dat jij nog jaren wilt schrijven, het is werkelijk prachtig ! Dank je wel, Inge

Michael

Goedemiddag, ik doe het even op deze manier omdat ik geen mailadres kan vinden. Wij hebben een moestuin met diverse groenten. Van het voorjaar hebben wij een iets groter stukje grond eraan vast gekregen. Voor de zaaitijd heb ik een laag compost gestort. Kort daarna heb ik universele meststof gestrooid van ecostyle, NPK 6-3-5 bestaande uit oa beendermeel. Nu merkte ik bij diverse groenten vooral de rode bietjes de prei de boerenkool, radijs, kool etc dat het allemaal niet echt mooi doorgroeit. De bietjes zijn niet echt groot en de prei blijft nog redelijk klein. Tussendoor heb ik nog een keer die meststof gegeven maar ik zie nog niet veel verbetering. Mijn schoonvader die vroeger regelmatig groente verbouwde is vermoed dat grond een beetje arm is. Nu hoor ik regelmatig over lavameel, Is het verstandig om dat een keer te gaan proberen gezien de vele voedingsstoffen, mineralen die het bevat? Dit naast de meststof? Zo ja kan ik dat nu al in het najaar over de moestuin verspreiden. En dan eventueel voorjaar weer mest of een keer stalmest? De grond is een beetje zandgrond met daaronder wat meer klei achtige structuur (podzol grond)
Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet Michael

Michael

Hoi Diana,

Vriendelijk dank voor je antwoord. De site is zeker zeer compleet en ik zal daar zeker de tips e.d meer vandaan gaan halen. Ik heb ook na het voorjaar, in de zomer nog een keer een gift Van die meststof gegeven, nu van de week de prei ook nog een keer want die bleef weer achter. Ok ik zal op zoek gaan naar specifieke voeding voor de moestuin.
Die lavameel kon ik zo snel even niks over vinden. Zou het evengoed geen kwaad kunnen om dat naast de voeding te gebruiken omdat dat in de mest volgens mij geen mineralen en spoorelementen zitten? Om de bodem meer te verbeteren. Volgens mij ligt het nl niet direct aan een tekort aan mest los van de rode bietjes en prei.

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet Michael

Agnita

Toevallig kwam het ondbedoeld ter sprake in de serie Tokidoki. Paulien Cornelisse ging op reis in Japan. Daar ontmoette ze oa een tuinder onder een vulkaan, hij had geweldige oogsten, omdat de vulkaan regelmatig uitbarstte en fijne deeltjes lava over zijn tuin uitstrooide. Lava zit vol met veel verschillende mineralen en sporenelementen. Kijk ook over de wereld, de beste grond ligt rondom vulkanen.
Ik heb ook nog even gegoogled op het wel of niet verwijderen van vijgen voor de winter en vond dit: Monty (van gardeners world) gaf als reden op, dat de plant veel energie kwijt raakt aan die grotere vijgen, die uiteindelijk toch niet meer rijpen. Dit gaat ten koste van de speldenknopjes, die nu aan de boom zitten. Gevolg; kans op minder rijpe vijgen volgend jaar.

Mayra

Prachtige flatlays van je oogst Diana!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties