Nieuwe ik

Nou ja, ik niet. Maar de layout op de website wel. Zoals een ander kleurtje in mijn haar, zo is het ook wel eens leuk om de website wat op te frissen. Jammer is dan wel dat ik een digibeet ben. Dus als iemand iets niet handig vindt, of iets mist, of wat dan ook, dan hoor ik het heel graag. Ik vrees dat ik zelf niets aan de layout kan veranderen, ik kan alleen natuurlijk wel weer een ander thema kiezen en op die manier de layout veranderen. En in het ergste geval ga ik weer terug naar mijn oude ik (nou ja, ik niet maar mijn website dus :-)).

Vandaag naar de tuin geweest, was een hele week geleden (want druk gehad en er is veel regen gevallen). Toch viel het nu in ieder geval wel mee met de nattigheid. Eerste werk was de kas in, want 7 dagen niet op de tuin, terwijl er zaaisels en zaailingen in de kas staan. Is dat wel goed gegaan? Jawel hoor, al waren alle zaaisels en zaailingen nu wel dorstig. En de zaailingen al weer gegroeid:

Kapucijner zaailingen 28-02-15

De kapucijners zijn in die ene week van afwezigheid zeker 10 centimeter gegroeid en mogen dus deze week worden uitgeplant. Maar wel oppassen voor de duiven. En dus planten we ze bij het hekwerk uit maar gaat er daarna voor de eerstvolgende weken nog wel een stuk gaas voor om ze te beschermen. Als ze eenmaal zo’n 30-35 centimeter groot zijn, zijn ze veilig, en gaan ze ook al klimmen.

Prei zaden kiemen

Ook gegroeid, en meer gekiemd; prei. Altijd grappig, ze komen als lusjes de grond uit. En strekken zich dan en komen langzaam overeind, soms nog met zwart zaadhoedje op hun hoofd (tot ze sterk genoeg zijn om dat van zich af te gooien).

Deze zaailingen mogen nog een paar weken in de kas blijven, in hun zaaibak. En als ze dan voldoende wortels hebben (die ik door de half doorzichtige bak dan kan zien) mogen ze de tuin in, wat plukjes zaailingen bij elkaar. En dan zijn de zaailingen hopelijk in mei/juni zo groot dat ik ze stuk voor stuk uit de grond kan halen, af kan spoelen en per prei uit kan planten (of zoals ik op de pagina over prei ook zeg, ‘prei plant je niet, prei zet je in een gat’. Maar dat duurt dus nog even.

Ook altijd heel blij mee; Anthriscus sylvestris Ravenswing kiemt:

Anthriscus Ravenswing kiemt

Begin januari gezaaid, in de koude kas. In vorst en donkere dagen. Je kunt het zien aan het perliet, is wat groen uitgeslagen door de zure omstandigheden en weinig licht. Altijd bijzonder dat er planten zijn waarvan de zaden niet kiemen zonder echte koudeperiode. En dat zijn er best veel, soorten als Astrantia, Brave Hendrik, Polygonum oriëntale, Aconitum, allemaal soorten die echt heel graag in de grond eerst winter willen voelen en pas kiemen als het na de winter lente wordt, met langer licht en meer warmte in de grond. Alles heeft zijn eigen tijd. Want het oesterblad dat ik op dezelfde dag en in dezelfde omstandigheden zaaide kiemt nog niet. Maar maart gaat pas beginnen, ze heeft nog tijd genoeg.

Aardbeienplant gaat weer groeien

Buiten begint ook de lente langzaam te komen. Vanmorgen mooi weer en veel vogeltjes die aan het zingen zijn (vandaag het winterkoninkje eindelijk weer gehoord – wat een herrie kan zo’n piepklein vogeltje toch maken). De nestkasten zijn schoon, gecontroleerd en weer opgehangen, en kunnen dus weer voor een nestje worden gebruikt.

En de aardbeistekken van vorig jaar doen het prima. groot genoeg, winter prima overleefd en als je goed kijkt zie je dat er in het hart het eerste nieuwe blad wordt gemaakt.

We moeten nog steeds 1 stukje spitten, vandaag geen tijd gehad (want potgrond en zand gehaald, sjalotten geplant en aardperen in een speciekuip geplant, nog wat gesnoeid, water gegeven en potten versjouwd – een dag in de tuin is zo voorbij :-)).

Wellicht dinsdag, want het moet wel echt nog even gebeuren (niet voor het spitten zelf maar er zit enorm veel winde in, te herkennen aan dikke spierwitte wortels, en die wil ik er heel graag nog uithebben voor er stro op mag, anders hebben we er komende zomer heel veel werk aan.

Volgende tuindagboek iets over stro. Want er zijn al wat dingen die me opvallen. Dinsdag eens wat foto’s maken. En spitten dus, dinsdag echt, eindelijk.

p.s: pagina citroengras is zover klaar. pagina zoete aardappel is zover klaar (worden beiden dit jaar nog aangevuld met ervaringen en foto’s). En weer een aantal recepten geplaatst. Ik blijk nog nooit een pagina over de teelt van pruimen te hebben geschreven, pagina alvast aangemaakt, met 2 recepten en ik hoop binnenkort tijd te hebben de pagina zelf eens schrijven.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janneke

…..wat leuk, ziet er fris uit, als een nieuwe lente.
Ik hoop zo dat mijn Anthriscus óók op komt!

Groet, Janneke

Frank van Noord

Zeer mooie website! Maar de inhoud, vakkundig, praktisch maar vooral inspirerend blijft voor mij het belangrijkste. Blijf er a.u.b. mee doorgaan. Ik lees het altijd met veel plezier!
Frank

wia bonte

Hallo Diana

Enthousiast gemaakt door jou had ik twee soorten zoete aardappelen te spruiten gezet. En wat was ik blij met jouw teeltbeschrijving en de foto’s hiervan. Want vanochtend zag ik bij de ene aardappel hele kleine blaadjes in het water hangen, i.p.v. worteltjes. Ook op de kop in het water gezet dus. Terwijl ik zo had staan turen wat boven- of onderkant zou zijn. Wat een geruststelling dat het dan toch goedkomt.

De aardappelen heb ik klem gezet met kleine reepjes piepschuim. Want prikkers is bij mij geen optie. Van Gerbera’s met een ijzerdraad erdoor word ik ook zo droevig. Maar zodra ik hyacintenvaasjes zie ga ik die gebruiken.

Groetjes,
Wia

Rian

Hoi Diana,

Hier heb ik per ongeluk een zoete aardappel zo lang laten liggen dat ie spontaan is gaan spruiten. Leuk om jouw stukje te zien, ik zal hem dan maar gauw in het water zetten 🙂
Nou vroeg ik me nog even af: hoe groot zou die pot moeten zijn voor 1 aardappel? Zou 10-12 liter groot genoeg zijn of moet ik nog even naar de Action?

Groetjes
Rian

Edwin

Hoi Diana,
Ik merk dat bij de database tomaat nu alleen nog maar foto’s te zien zijn van de tomaten soorten. Ik zie geen nadere informatie meer over de soorten, dat stond er vroeger wel bij. Heb je dat bewust weggelaten? Ik vond het wel altijd heel handige informatie.

Groetjes
Edwin

Guus

Hallo Diana,

Erg leuk om iedere keer te lezen hoe ver jij bent met de zaaisels en dat met die van mij te vergelijken. Het paprika- en auberginezaad uit jouw collectie kiemde uitstekend. De plantjes staan er prachtig bij. Voorgezaaid in trays en boven de radiator gehad voor een mooie kiemtemperatuur. Vandaag de tomaten gezaaid. Ook in trays. Staan in de vensterbank op het zuiden.
Ik heb al een paar keer geprobeerd in de paprika database te kijken, maar krijg een foutmelding. Zo te zien verwijst de hyperlink naar een testpagina zie: https://www.mooiemoestuin.nl/database/testpagina-paprika/. Daardoor komt er een foutmelding. Is daar wat aan te doen?

Groet,
Guus

Linda

Mooie en inderdaad fris als een nieuwe lente. Vroeg me trouwens af of ik me ook kan “abonneren” op nieuwe posts? Kijk ik er misschien overheen?

Linda

Diana, ik ben je stukje over boerenkool aan het lezen en nu vraag ik mij iets af. Je schrijft dat je boerenkool ook als nateelt op de plek van bijv. knoflook en worteltjes kunt zetten, maar hoe zit het dan met de vruchtwisseling. Als ik namelijk het vak van de knollen gebruik voor nateelt boerenkool dan komt over 2 jaar de kool in het vak van de knollen waar ik dus ook boerenkool heb gezet. Moet daar niet minimaal 4 jaar tussen zitten? Groet Linda

Trudy

Hoi Diana

Zijn hier ook volop aan de zaai,ik werk o.a als vrijwilliger op “onze”stadsakker,en kreeg daar zaad mee om thuis voor te zaaien o.a Nigella en Bolderik,nu lees ik overal dat je dat niet moet verspenen vanwege de wortel,hoe zaai je dit dan het beste(wil graag grote hoeveelheden zaaien).Ik dacht dat weet Diana vast wel… ;-)!

MvG Trudy

Anneke

Hallo Diana en Trudy,

wat de bolderik betreft: die heb ik vorig jaar gezaaid en na opkomst in grotere potjes gezet. Het resultaat was goed. Ook veel plantjes weggegeven en geen problemen gehoord. Gewoon doen dus!

succes,
Anneke

Kim

Ziet er goed uit je blog! Ik lees met veel interesse je stukjes.
De zaadjes die ik van jou heb gekregen, 2 weken terug, doen het goed, de paprika en 1 tomaatsoort komt al op! En de dahlia’s gaan ook als een speer. Erg blij mee.

Groet! Kim

Natascha

Hoi Diana,
Vorig jaar een grote moestuin gestart en heel veel geleerd van jouw website. Dank je wel voor alle info! Ook hing jouw groentezaaikalender uitvergroot en op een prominente plaats in onze keuken. Belde er iemand om langs te komen, dan werd eerst die kalender geraadpleegd of ik tijd had 🙂
Plaats je ook dit jaar weer een kalender op jouw website?
Hartelijke groeten,
Natascha

Natascha

Hoi Diana,

Dank je wel voor je reactie. Ja, ik bedoelde de kosmoskalender 😉
Ik begrijp je overwegingen volkomen.
Succes met je moestuin. De komende jaren zal ik nog veel te vinden zijn op je website om te lezen en te leren. Dank je wel voor alle moeite en vele werk aan je website.

Hartelijke groeten,
Natascha

Trudy

Hoi Diana en Anneke

Thanks for advice… leuk om elkaar wegwijs te maken en zo door ervaringen van anderen te leren!,ik ga ze zeker meteen in grotere potjes zaaien,en dan maar weer heel veel liefde geven… 😉

Groetjes Trudy

Margriet

Hallo Diana

Erg leuk om telkens je verhalen te lezen. Inspirerend! Wij hebben niet zo’n hele grote tuin, maar wel ruimte genoeg voor onze muurkas van kleine 4 meter lang bij ca 1.25 m diep. Vorig jaar groot succes met tomaten, komkommers, snackkomkommers. De paprika’s waren helaas niet zo’n groot succes. Het jaar daarvoor een aubergineplant gekocht die het geweldig deed, vorig jaar eigen zaaisels, maar geen succes. Dit jaar proberen we het gewoon opnieuw.
Verder heeft mijn man 2 grote vierkante bakken (een soort meter moestuin) voor wat boontjes enz. en een nog extra hoge bakken voor sla, kruiden en bosuitjes etc Graag hadden we ruimte genoeg gehad voor ook wat aardappelen, maar ja, de kinderen willen ook lekker spelen, en we hebben ook nog kippetjes. Ik lees hier en daar dat mensen ook wel eens in grote bloembakken aardappels telen. Heb jij daar ervaring mee? Hoe diep moet de bak dan tenminste zijn?
Bedankt voor al je leuke verhalen en informatie!
Margriet

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties