Niet goedschiks…
Er zijn twee redenen waarom ik niet behoorlijk chagrijnig ben.
Nummer 1 is een gezegde dat ik leerde: “Elk weer heeft z’n tegenweer”. En dat betekent dat ergens in de komende maanden er ook een buitengewoon warme periode komt.
En nummer 2: niet goedschiks, dan maar kwaadschiks; als we niet buiten kunnen tuinieren, dan maar binnen.
En dus staar ik nog maar eens naar de peperzaailingen, ik geef de Colocasiastekken wat water, ik verwijder eens wat luisjes van de Fuchsiastekken, ik kijk even hoe het met de Dahliaknollen is. En ik check natuurlijk 7 keer per dag de weerapp. Wachtend op een positief bericht.
Want ik wil graag dat het 10 graden is, maar dat is het nu eenmaal niet. En dus zoek ik vervanging. Er staat al een gevulde zaaitray klaar om tomaten te zaaien, en eenjarigen. Ik heb alleen wel beloofd dat ik zou wachten tot 1 maart. En aangezien mijn geduld al heeft gefaald bij het zaaien van de pepers, paprika’s en aubergines, ben ik van plan dit keer te laten zien hoe sterk mijn zelfbeheersing toch ook kan zijn!
Ik heb dus al wel de tray gevuld, de zaden liggen klaar, en de labels zijn geschreven. Soms kijk ik er even naar, maar nee, ik hou vol! Tot maart, en dat is donderdag, want 1 maart = ook maart. Is het heel vreemd als ik bijvoorbeeld op 28 februari al de zaden op de grond zou leggen en afdekken, maar pas op 1 maart water geef, want pas na het vocht start het kiemingsproces. Of overdrijf ik nu…….
Ik heb dus helaas niets over de tuin te schrijven, we komen er niet eens. En we komen ook niet in de kas; de deur gaat niet meer open omdat het rolijzer van de schuifdeur door de vorst net een paar millimeter omhoog gedrukt is.
Maar ik kan wel laten zien hoe het met de pepers, paprika’s en aubergines gaat. Nog even de foto van 8 februari:
En dan nu, 16 dagen later:
Wel echt al gegroeid hè!! De meeste zaailingen ondertussen met 4 blaadjes, en een 5e en 6e blaadje zijn onderweg. En ze staan vrij hoog op hun benen maar zijn niet bijzonder lang of dun. En het wordt alleen maar beter want nu er meer blaadjes zijn kunnen de zaailingen ook makkelijker voedingsstoffen opnemen. En het wordt alleen maar (langer) lichter, en ook zonnig deze week.
Ondanks de kou worden ook de kuipplanten op zolder wakker. Onze zolder is onverwarmd en behoorlijk donker. Er is maar 1 raampje van 1 x 1 meter. En voor dat ene raam staat het vol met stekken, kuipplanten, etc.:
Cassia, Brugmansia’s, Canna’s, allemaal vechtend voor een beetje licht op een te krappe plaats. Tenminste, zo noem ik het. Ruud zegt altijd: “Heb je te weinig plaats of heb je teveel planten?”. Zucht.
Ook op deze koude zolder, tussen de stekken en overwinteraars in, liggen de pootaardappelen, in het volle licht. Zo licht en koel mogelijk ontwikkelen zich de kleine uitlopers die later na het poten gaan helpen om wat makkelijk bovengronds te komen.
Ik ben aan het oefenen met de macrolens van het fototoestel en kan er nog niet veel van, maar ik vond zelf dit toch wel een mooie foto:
Er zijn jaren dat we in de eerste week van maart al aardappelen poten. Dan doen we dit jaar maar niet. Trouwens, in de meeste jaren planten we ook half tot eind februari sjalotten, dat zit er nu ook niet in (niet zonder pikhouweel in ieder geval 🙂 ).
Maar de aanstaande bevroren dagen zijn dus zeker ergens goed voor; oefenen met fototoestel, zaailingen vertroetelen, donderdag tomaten zaaien, zaden uitzoeken en opruimen of apart leggen voor zaaien in maart.
En natuurlijk schrijven op de website; afgelopen dagen heb ik de pagina over rucola nagekeken, tekst aangepast en aangevuld, en nieuwe foto’s geplaatst. En 2 recepten geplaatst; van een blauwe bessen-citroentaart en van een appeltaart met amandelspijs en abrikozen. En zojuist heb ik nog een recept van een flan van pompoen met walnoten en gorgonzola geplaatst (met pompoen uit de vriezer), want die was ook erg lekker.
En deze week misschien eindelijk, eindelijk eens beginnen aan het hoofdstuk over pruimen.
Ik heb op de website van Pokon trouwens ook weer een blog geschreven, over: Het planten van fruitbomen. En daar laat ik zien hoe wij 2 weken geleden onze 2 nieuwe fruitboompjes hebben geplant. Voor we wisten dat het zo koud ging worden. Appelbomen zijn prima winterhard, en we hebben ze de best mogelijke start gegeven. En toch maak ik me bijna moederlijk zorgen, of ze het niet te koud hebben in hun nieuwe maar bevroren grond, en dan ook nog zo’n striemende oostenwind. Even volhouden!! Ik zag zojuist dat de temperatuur volgend weekend gaat stijgen.
Ik wens iedereen die van kou en schaatsen houdt heel veel plezier deze week, maar ik hoop stiekem ook dat het volgende week voorbij is en we aan de lente in de tuin kunnen gaan beginnen.
Tot slot nog 2 foto’s, van een peperzaailing waarbij de kiemblaadjes vast zitten in het zaadhoesje. Ik noem het altijd ‘helmpjes’:
In dit geval zijn de blaadjes al zo groot en sterk dat ze zich hier wel uit wurmen (en anders help ik ze iets door het zaadhoesje er zelf (heel voorzichtig) vanaf te halen. Maar soms zie je ook dat dat niet lukt, of dat het zaailingetje nog zo klein is en er niet eens blaadjes te zien zijn, alleen maar een helmpje op een steeltje.
Mocht je nu denken dat hier de oplossing volgt, dan moet ik je helaas teleurstellen; er lijkt geen goede manier te zijn om te helpen. Wachten en hopen dat de zaailing sterk genoeg is en het zelf oplost. Sommigen zeggen dat het helpt om het zaadhoesje vochtig te houden, en soms lijkt dat inderdaad te helpen (maar niet altijd). Er aan frunniken lijkt in ieder geval alleen maar meer kwaad dan goed te doen. Maar mocht iemand een goede tip hebben, dan is die van harte welkom!
Zoals gezegd, als de zaailing er uitziet zoals op de bovenste foto is het geen probleem meer, want ook al scheurt er, bij wat hulp, een hoekje van een blaadje, dan is de zaailing al sterk genoeg en blijft er voldoende blad over voor groei. Maar zo af en toe tref ik er ook wel zo één als op deze foto:
Een helmpje dus 🙂 . En hier moet ze zelf maar uit zien te komen. De oorzaak schijnt trouwens te zijn dat de zaden niet diep genoeg zijn gezaaid. Mijn ervaring is dat van de 50 paprika- en peperzaailingen er altijd een stuk of 4 zijn met een helmpje, of ik nu via de deno-methode zaai, of in grond of in vermiculiet, afdek met grond, zand of vermiculiet. En bij aubergines zie ik het eigenlijk nooit, alleen bij pepers en paprika’s.
En ook wel bij tomaten. Maar die zijn nog sterker en wurmen zich er bijna altijd wel uit. Over tomaten gesproken, ik ga de zakjes zaden nog maar eens bekijken en me alvast verheugen op donderdag!
Edit: nog een oproepje van Ruud (die ook wel eens baardmannetje wordt genoemd 🙂 ): geef deze koude week de vogels vooral wat extra; een appeltje of wat rozijntjes voor de merels, pindakaas voor de kauwtjes, vetbollen voor de meesjes, zonnebloempitten voor de groenlingen, broodkorstjes voor de eenden, zaadjes voor de heggenmusjes, wat dan ook, elke vogel is in zo’n koude week blij met wat extra brandstof.
Hoi Diana & Ruud,
Leuke foto’s. De close-up van de aardappel is mooi, best heel erg moeilijk. Ook bij ons is het koud, dus aardappelen poten uitgesteld naar vrijdag 2 maart.
We beginnen met Sirtema in de hoop een deel als krieltjes te oogsten in mei. En daarna nog een paar maanden als nieuwe aardappelen. Welke aardappelras gebruiken jullie om als krieltjes te oogsten? We gaan ook Ratte aardappelen poten, die zijn uitermate geschikt voor “kartoffelsalat”. Onze andijvie en Batavia sla, snijbiet etc (geplant in nov) beginnen behoorlijk te groeien nu de dagen lengen. Zo ook tuinbonen, echalotten, knoflook, uien etc. Er komen enkele strenge vorstdagen en nachten aan en we zijn benieuwd hoe dat gaat.
Heel goed van Ruud om ons te vragen de vogels te helpen. Wat ook erg belangrijk is in het voorjaar en de zomer de vogels van voer te voorzien. Niet slechts in koude periode’s.
Hallo Liz & Co,
Wij zetten eigenlijk niet zo veel aardappelen meer (als kind aten wij vroeger 7 dagen per week aardappelen, sinds ik volwassen ben ben ik steeds minder aardappelen gaan eten, met dank aan soepen en pasta, rijst en mie, couscous en noem maar op. Dus wij zetten nog 1 bak vol met Tiamo’s, die zijn erg lekker voor salades en bakken. En we poten nog een halve bak met biologische Solist, want die is iets kruimig en dat vinden we dan weer lekker in stamppot en gewoon gekookt. Wij poten geen aparte aardappelen meer als krieltjes (ruimtegebrek, ik wil ook al mijn bloemen nog planten, en natuurlijk heel veel bonen voor Ruud 🙂 ). Wij houden dit jaar maar gewoon de kleine aardappeltjes apart voor gebruik als krieltjes.
Uiteraard is het belangrijk om altijd aan de vogels te denken! Mijn vader heeft me opgevoed met liefde voor vogels, lopend door het natuurgebied achter Zuidland, met verrekijker. Ik heb zelfs zijn oude vogelboeken mogen erven. En ik heb een man getroffen met dezelfde liefde. Maar zij hadden wel meningsverschillen over de hulp aan vogels; mijn vader meende dat vogels hulp nodig hadden in een bepaalde perioden van het jaar maar de rest van de tijd vooral voor zichzelf moest zorgen zodat ze zelfstandig blijven. Ruud is van mening dat ‘natuur’ in ons kleine landje niet echt meer bestaat en dat de vogels in Spijkenisse net zo stads zijn als wij en dus altijd blij zijn met wat hulp. Er valt voor allebei wat te zeggen 🙂
groetjes en dank voor jullie bijdrage!
Diana
Vrijdag aardappels poten? Ik krijg hier geen schop in de grond, alles is nog keihard. Ik heb een mooie tuinkas van ACD, maar helaas geen stroom op de tuin. Overdag met een beetje zon is het zo boven 20 graden, maar ’s nacht veel te koud. Is er iemand die ervaring heeft met zo’n Twin Burner in de kas?
Hallo Gerrit, ik overwoog ook zo’n nieuwerwetse Twin burner, maar zwichtte toch voor een ouderwets geëmailleerd petroleumstelletje van € 10,- . Om uit te proberen. Ik gebruik dit nu al 2 seizoenen en ben best tevreden. Gezuiverde petroleum erin en even daarna de brede kous aansteken. Mijn kas van circa 6 m2 blijft dan in elk geval vorstvrij of warmer (afhankelijk van de buitentemperatuur). Lont is meestal nog te koop, maar je kunt ook een strook dubbelgevouwen spijkerstof (katoen) gebruiken. Wel dagelijks brandstof vullen.
Op het dragertje waarop vroeger een pan werd geplaatst zet ik een “stoof” van aardewerk potten (van klein naar groot met een tussenruimte van circa 1 cm die bij elkaar worden gehouden met een lange bout en een aantal moeren. Als de vlam dooft gaat de stralingswarmte in het aardewerk nog een tijdje door. Werkt prima.
Groetjes, Leon.
Lachend zitten lezen, vooral de eerste helft is erg herkenbaar 😀
Ben ik net klaar met het opnieuw zaaien van de pluksla (eerste lichting was precies zo mislukt als op de foto in ‘Zaailingen te lang en te dun’), zit ik alweer ongeduldig heen en weer te lopen van zaaikalender naar zaden met de gedachte: Wat kan ik nog meer zaaien!? En nu en nu en nu?
Met mijzelf 3 maart afgesproken.. Dan bietjes, rode kool, nog meer tuinbonen.
Kijk alweer uit naar de volgende blog!
Wat zijn je paprika’s en pepers al mooi!
Hier zijn ze nog ieniemienie maar bedenk me net dat ik ze ook later dan jou gezaaid hebt.
Veel sterkte. Nog vier dagen en je mag weer zaaien.
hoi
als ik die paprika planten zie die je kan kopen op de markt
dan sta ik toch wel even versteld soms ..
hoe mooi ze zijn met al en enkele bloem op
dit binnen en paar maand dan wel
en ze worden dan gezaaid in en blokje grond die stevig is aan geduwd ..
.bij mij lukt het nooit om ze zo te krijgen ..
heb nu ook zaai en stek grond gekocht en er wat vermiculiet onder gemengd
van wanneer word er bij gevet of gebeurt het niet ..
en wat voor vet gebruik je ..
gr rinaldo
Hallo Rinaldo,
Wat een leuk woord; vetten 🙂 . Ik denk dat het Vlaams is voor mesten of voeden, als ik dat verkeerd begrijp hoor ik het wel.
In potgrond zit genoeg voeding voor 6 weken, en die ga ik nu tellen, vanaf afgelopen weekend, want de eerste 2 weken is alles nog zo klein, die 2 weken reken ik niet mee.
Zo rond begin tot half april is de voeding in de potgrond wel op en ga ik bijvoeden. Ik doe dat graag met osmocote (tegenwoordig heet dat ‘voedingskorrels’), maar een meststof die je eens per week in water op moet lossen is ook prima. Uiteindelijk hoef je maar 2 tot 4 weken te overbruggen want hier worden de paprika’s en pepers over het algemeen in de laatste week van april in de volle grond in de kas geplant.
groetjes,
Diana
Toch niet echt “Belgisch” dat vetten nog nooit gehoord. Wij gebruiken eveneens het word mesten of bijmesten.
Groetjes
Carine
Ook nog nooit ‘vetten’ gehoord in België. Klinkt als vermisten.
Hoi Diana,
Ik heb vanochtend uitgezocht welke tomatenzaden ik dit jaar ga zaaien. Het is wikken en wegen, die wel, die niet, die moet er zeker bij en die dan toch maar niet. O, wat moeilijk is dat toch ieder jaar. Maar ik heb nu een keus gemaakt en labeltjes geschreven. Vanmiddag potjes vullen en dan staat alles klaar. Nog een paar dagen wachten en dan gaan we beginnen.
De paprika’s en pepers gaan voorspoedig, ze zijn ongeveer even ver als bij jou.
Wij zijn ook grote vogelliefhebbers en voeren ze eigenlijk het hele jaar door. Achter ons huis loopt een brede sloot en helaas komt er de laatste tijd ook een rat meesnoepen, dat vinden we minder leuk.
Groetjes,
Ria
Hallo Ria,
Ja, ik begrijp wat je bedoelt, ook hier elk jaar een puzzel. En ook al ben ik elk jaar weer blij met de rassen die ik heb gekozen, als ik dan de zaden opruim zie ik altijd weer rassen waarvan ik het jammer vind dat ik ze niet ook kan zaaien en ga ik twijfelen. Zo heb ik nu alsnog de peper Pimienta da Neyde gezaaid terwijl ik er helemaal geen plaats
voor heb 🙂 .
Goed om te horen dat de pepers en paprika’s zijn gekiemd en goed groeien!
Wij voeren de vogels in principe ook jaarrond. Ruud heeft een hele voorraadkast vol verschillende soorten voer voor de verschillende vogels op verschillende plekjes in de tuin. Er is een koppeltje tortelduifjes dat de tuin amper nog verlaat en ons op gezette tijd komt halen: https://www.mooiemoestuin.nl/duiven-op-de-deur/. Komen ook gewoon op de tuintafel als we daar zitten.
groetjes en veel plezier met de verdere opkweek van de zaailingen, en het zaaien van de tomaten!
Diana
Wij hebben een houthok i.v.m. de kachel en vinden regelmatig een voorraadje in het hok – muizen 🙂
Hallo Diana.
Hartelijk dank voor je mooie website. Ik heb er heel veel aan. Mijn paprika’s en aubergines zijn nog een stuk kleiner. Pas bij 3 zie ik een ieniemienie 1e echte blaadje. Iets later gezaaid dan jij denk ik via de deno methode. Zouden ze te koud staan? Ik heb ze op zolder in de vensterbank, dubbel glas, op west met de verwarming uit.
Hallo Sietske,
Goed om te horen dat de zaden in ieder geval goed gekiemd zijn!
Je kunt in mijn blog het verschil zien tussen 8 en 24 februari, en de eerste week gaat het tergend langzaam. Hoe meer blad, des te meer voedingsstoffen ze op kunnen nemen, en des te sneller groeien ze dus ook. Het kan zijn dat jouw zaailingen te koel staan, maar het kan ook zijn dat je een ander potgrondmengsel hebt dan ik. Maar als jouw zaailingen pas 1 week geleden zijn gekiemd kan het dus ook gewoon zo zijn dat dit zo hoort, na 1 week hadden mijn zaailingen ook alleen maar 2 kiemblaadje en een begin van een eerste echt blaadje. Het is hier trouwens s’nachts een graad of 17, overdag en in de avond 19 tot 21 graden.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Prima dag donderdag voor je tomaten volgens de zaaikalender van Maria Thun de dag
voor vruchtgewassen. Ik ga ook los donderdag.
Hallo Diana hoeveel vorst kan een pootaardappel hebben vorige week de poters in bakjes gedaan toen een week op de vloerverwarming gezet voor het eerste zetje , en dan was de bedoeling om alvast overdag naar buiten maar dan komt het niet goed denk ik ,dus nu maar in een koude schuur en nachts maar een deken er over , en hopen dat het goed komt.
Hallo Gerar,
Een pootaardappel kan weinig of geen vorst verdragen, zeker in combinatie met een natte grond kan een aardappel in 1 of enkele nachten dood zijn (en uiteindelijk rotten ze dan en vind je er niets of nog wat snot van terug). Voorkiemen doe je het best op een koele tot koude plaats in vol licht, dan krijg je de stevigste en meest gedrongen en sterke uitlopers. Te warm en/of te donker worden de scheuten waterig en breekbaar.
Wij hebben onze consumptieaardappelen die in de schuur opgeslagen liggen, ook afgedekt met jute, want bij -8 graden buiten komt de temperatuur in de schuur ook al dicht bij het vriespunt.
groetjes,
Diana
Hallo Marja,
Goed om te horen! Ik ben gestopt met tuinieren volgens de kosmos, maar ik heb het wel 7 jaar lang gedaan en ik betrap me er toch af en toe op dat ik me afvraag of een bepaalde dag wel ook een goede dag is 🙂 .
Ook jij veel plezier met zaaien donderdag!
Diana
Oe die pompen flan dat klinkt lekker!
Heten die potjes ramekins???
Hallo Saskia,
Het was ook echt lekker, en heel gemakkelijk.
Een ramekin is inderdaad een soort eenpersoons ovenbestendig geglazuurd stenen bakje waar je dit in kunt maken (maar ik gebruik ze ook voor crème brûlée, een appelpotje uit de oven, etc.. Je kunt ze heel gemakkelijk bij Blokker of Action of een vergelijkbare winkel kopen. Je kunt ook een kleine ovenschaal gebruiken met daarin gelijk 4 porties bij elkaar die je later moet delen, maar dan moet je goed kijken naar de tijd dat de flan in de oven moet staan en die eventueel aanpassen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana ben ook al een eind op streek met mijn paprika’s en pepers. Bij AliExpress kocht ik een zaaimat. Het is een kunststof mat waarin verwarmingsdraden zijn verwerkt. Op mijn onverwarmde zolder ging het ontkiemen in de bakjes op de mat razend snel. Ik ben hier heel tevreden over en zo’n mat kost “slechts” 18 euro. Zeker voor de warmtekiemers een aanrader
Groetjes john
Hallo John,
Ik heb wel eens van zo’n zaaimat gehoord. En ik heb ook wel eens gehoord van mensen die een soort mat of kabels kochten die in een terrarium wordt gebruikt voor slangen e.d.. Dat is allemaal lang nadat ik mijn propagator kocht, maar het is goed dat er goedkopere alternatieven zijn die toch ook heel goed werken. Bedankt voor de tip!!
groetjes,
Diana
Hallo Diana
hier met Theo ik heb al een paar keren bonenkruid gezaaid en na 3 maanden
komt er nog iets uit weet u hoe het komt kunt u mij raad geven
de groeten
Theo
Hallo Theo,
Het is echt heel erg vroeg om bonenkruid te zaaien, zeker als je dat 3 maanden geleden al hebt gehad (dat moet dan eind november/december zijn geweest).
Verder is het heel moeilijk om te bedenken waarom bij jou zaden niet kiemen want ik ken je omstandigheden niet (oud of vers zaad, herkomst, zaaitemperatuur, standplaats, gebruikt grondmengsel, hoe vochtig, hoe diep gezaaid en waarmee afgedekt, etc..
Bonenkruid wordt graag in maart, april of mei gezaaid, bij kamertemperatuur, in een zonnig raamkozijn. Ik gebruik een mengsel van 5 delen potgrond en 1 deel brekerzand, en ik denk de zaden af met slechts een dun laagje vermiculiet of brekerzand. En zo kiemen de zaden hier altijd binnen 2 weken.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt, en wellicht is het handig om voor alle zekerheid volgende maand opnieuw wat zaden te zaaien.
groetjes,
Diana
Bij mij wilde bonenkruid ook nooit opkomen tot ik het eens probeerde om de zaden niet met een dun laagje aarde te bedekken, dus als lichtkiemers behandelde, waarna alles prima op kwam.
Vorig jaar een mooie volle pot met bonenkruid gehad, heerlijk bij tuinbonen!
Groetjes Lily
Leuk om je op de foto te zien bij Groei en Bloei en je tips!
Ik lees je blog graag!
Daar steek ik wat van op!
Ja ik wacht nog op warmer weer.
Wel in de kas gezaaid tuinbonen en capucijners!
De rest volgende week.
Mooie foto’s!
En ook weer inspirerend te lezen hoe jij dit toch allemaal aanpakt.
Binnen heb ik Twellose kropsla en Rijspeul gezaaid….
Verder nog niet.
Eerst moet de compost nog erop en die ga ik over twee weken bestellen.
Ga het maar gewoon bovenop de ingewerkte paardepoep bedden aanbrengen.
Hoorde afgelopen week iemand zeggen dat poep is goed voor de meeste planten en compost voor de gehele bodem structuur.
De kalk ga ik daar weer op strooien..
Komt waarschijnlijk zo ook wel goed.
Diana bedankt weer voor je stimulans en succes met straks lekker los gaan!
groetjes, Manon
hoi Diana,
Sinds ik jou website heb gevonden ben ik echt niet meer weg te krijgen. echt een walhalla van informatie en aan iedereen die maar luisteren wilt vertel ik over deze geweldige site.
Ik lees je blogs met veel plezier! Jouw enthousiasme en duidelijke uitleg werkt echt ontzettend aanstekelijk 😀
Ik ben zelf nog niet zo ervaren met het kweken van groenten (dit wordt mijn tweede jaar moestuinen) en ik heb jou als voorbeeld genomen met alle raad en tips die je aan iedereen geeft! maar zoals ze zeggen: goed voorbeeld doet goed volgen 🙂
groetjes,
Mireille
Hoi Diana
Ik lees met veel plezier je blog . Bij ons thuis ook altijd voer voor de vogeltjes in de tuin , altijd plezier als het etenstijd is voor hen . Ik werk altijd 6 weken van huis maar ben bezig met de laatste 3 weken en dan op pensioen , ik kijk er al naar uit om dan ook klein moestuinje te hebben .
Veel groeten uit het hier warme La Réunion
Rene
Hallo Rene,
Gefeliciteerd met je aanstaande pensioen!
Ik hoop en denk dat je dit jaar dan meer tijd hebt voor een moestuin.
Heel veel plezier met de plannen en inrichten daarvoor/-van!
Diana (die hier in Spijkenisse bijna bevriest 🙂 )
ik moet het echt even kwijt: ik vind jouw site en blogs echt zo leuk! ik ben dit jaar pas eigenlijk voor het eerst serieus ‘aan de moestuin’ en heb, in navolging van jou, mijn paprika zaadjes al in vermiculiet gezet op een lekkere warme plaats. maar nu lees ik jouw blog en denk meteen: ik moet de aubergine nog doen! haha. eerst dan nog even jouw info over aubergine lezen 🙂
ha ha goed dat ik men vetten zal moeten aanpassen door wat voeding geven of even wat bij mesten ….altijd fijn om dit allemaal te lezen …
heb maar een soort tomaten meestal als ik dit allemaal lees ga ik toch moeten uit breiden en eens en andere soort zaaien ….
ik pel men tomaten en ze gaan meestal de vriezer in om gans jaar door soep en van alle sauzen te makken ik eet ze ook wel maar niet zo veel ..heb snel last van de zuren die er in zitten en dan heb ik gewricht pijn …
ga dus 6 weken wachten en dan wat voeding geven …..
Hallo,
Aangezien vorige week de ijsbloemen nog op de wanden van de kas stonden, ben ik maar binnen begonnen met zaaien in bakjes. Ik kon in het tuincentrum geen vermiculiet krijgen (had het nog nooit gebruikt, maar was er erg benieuwd naar), toen heb ik maar in zaai-en stekaarde gebruikt. Langzamerhand moet er een en ander verspeend worden, heeft het dan ook nog zin om vermiculiet door de potaarde te mengen?
Bedankt voor de reactie!
Hallo Joke,
Ik ben ook maar in huis gaan zaaien 🙂
Zaai- en stekgrond lijkt mij prima hoor. Zelf meng ik voor het zaaien altijd wat potgrond met brekerzand en soms ook wat vermiculiet. Potgrond is (over het algemeen) wat rijker dan zaaigrond en ik maak het dan wat luchtiger en armer door er brekerzand door te mengen. Vermiculiet heeft de eigenschap dat het vocht kan vasthouden en weer af kan staan. Dus het is heel nuttig om door potgrond/brekerzand te mengen, maar tegelijkertijd is het ook heel kostbaar. En dus ben ik zelf altijd wel zuinig mee. Ik kijk naar wat ik wil gaan zaaien en bepaal dan of ik er wel of geen brekerzand en/of vermiculiet door doe. Kolen hebben het echt niet heel hard nodig, maar voor tere bloemensoorten vind ik het dan juist weer wel heel fijn.
Ik vrees geen kant-en-klaar antwoord maar ik hoop dat je er iets aan hebt!!
Diana