Niet alles was vroeger beter
Ik ben geen 20 meer, en ik kan daardoor nog wel eens zeuren over de betere smaak van de ouderwetse ´heirloom´ tomaten, of die van die heel donkerrode krootjes die mijn vader vroeger oogstte.
Er is een tijd geweest dat ik dus vooral zocht naar oude rassen, met in mijn hoofd nog steeds het idee van die ouderwetse bonensmaak, of sterke spruitjessmaak.
De veredelaars van nu weten wat we willen: gezonde planten, die ouderwetse smaak maar dan wel met een verbeterde opbrengst. Ik proefde een paar weken geleden al ‘honingtomaatjes’, heerlijk!! Maar waarschijnlijk wel een F1-hybride waardoor ik er zelf geen zaden van kan oogsten en dus planten van kan kweken (ik heb er trouwens wel zaden uit geoogst en ga volgend jaar gewoon eigenwijs kijken wat het wordt).
Aan de andere kant; kan er ooit een nieuw en zaadvast tomatenras de Liguria overtreffen? Want die heeft als ouderwets ras toch ook alles; gezonde planten, grote opbrengst, heerlijke smaak, en geen enkel probleem voor mij dat er grotere en kleinere tomaten in grillige vormen in een tros zitten. Dus soms blijft ouderwets het best. Maar soms ook niet, als voorbeeld de kapucijner en de doperwt.
Ouderwets:
Verse kapucijners, Blauwschokkers. Lekker!! Je ziet dat het blad al iets geelgroen wordt, het einde van de planten is nabij. En de peulen zijn gevuld, dus hebben we op een handvol nog platte peulen na de kapucijners geoogst. Dit is nog een ouderwets ras, en Joost mag weten waarom, maar er verschijnen geen nieuwe rassen. We moeten het al 25 jaar doen met de hoge Blauwschokker, lage Desiree en de Rozijnerwt. Ik heb nog nooit een ras gezien met een nieuwe naam of met de naam ‘Verbeterde Blauwschokker’.
Weet de veredelaar niet dat wij ze vers heerlijk vinden? Maar dat de opbrengst wel wat te wensen overlaat? Voelt niemand zich geroepen om deze heerlijke groente ‘door te ontwikkelen’ naar een ras met dezelfde smaak, dezelfde mooie bloei en de paarse peulen maar dan met wat meer opbrengst?
Wat dat betreft zijn doperwtjes blijkbaar gewilder, want daarin zie je juist veel nieuwe rassen, er wordt geprobeerd om de smaak goed te houden maar de planten kleiner te maken en de opbrengst groter. Wij hebben dit jaar het ras Tristar staan, geen F1-hybride trouwens, maar wel het duurste zaadvaste ras in de webwinkel. Maar ze is al die centen (ik meen euro 2,60 voor 100 gram) waard.
Eerst de bloem:
Aan het einde van een tak verschijnt normaal gesproken een bloempje. Maar om de opbrengst te verhogen kunnen veredelaars bij doperwten bijvoorbeeld gaan proberen om de peulen en dus het aantal doperwtjes in de peul te vergroten/verhogen. Of ze kunnen proberen om het aantal peulen per plant te verhogen. En dat hebben zie hier gedaan (ik heb werkelijk geen flauw idee hoe dat wordt gedaan). Je ziet op de foto dat elke tak 3 bloempjes oplevert.
Betekent dat dan ook een opbrengst x 3? Dit zijn de planten een week geleden:
Opbrengst x 3 durf ik niet te zeggen, maar wel veel doperwten! En dan nog een foto om te laten zien dat elk takje met 3 bloemen ook echt 3 peulen met erwtjes worden. Elke peul bevat trouwens 7 tot 9 behoorlijk grote doperwten die niet de allerzoetste zijn die we ooit proefden maar wel zoet genoeg en erg lekker:
En als je dan nog even terugkijkt naar de foto van de kapucijners, met minder takjes, minder bloemen en minder peulen, kun je bedenken dat dit gisteren de oogst was:
Het lijkt zo niet zo veel, maar het was een plastic tas vol met kapucijners en meer dan anderhalve emmer vol met doperwten. Van de doperwten kunnen we komend weekend waarschijnlijk nog een halve emmer oogsten, van de kapucijners nog een flinke handvol.
We hadden na 2 uur doppen, schoon gewogen 900 gram kapucijners en 2150 gram doperwten. Op hetzelfde oppervlak, trouwens wel meer doperwtenplanten dan kapucijnerplanten omdat we die nu eenmaal iets dichter bij elkaar planten (de Tristar wordt ook niet meer dan zo’n 60 centimeter hoog, de Blauwschokkers wordt wel ruim 180 centimeter hoog).
Dit klinkt bijna als een antireclame tegen kapucijners maar dat is niet de bedoeling. Het maakt onze kapucijners nog kostbaarder en een feestmaal als we ze eten. Maar als er nog eens een ras komt van in opbrengst verbeterde Blauwschokkers, dan ga ik het zeker proberen.
En het is ook niet perse reclame voor het ras Tristar, want er bestaan meer nieuwe rassen. Je ziet bijvoorbeeld ook rassen waarbij er 1 of 2 peulen per tak worden gemaakt maar die dan 9 tot 11 doperwten per peul bevatten. En misschien is het juist ook leuk om eens 2 rassen naast elkaar te telen; een oud ras en een nieuw, doorontwikkeld ras; welke geeft de beste opbrengst maar ook welke is het lekkerst, welke planten het gezondst, etc..
Tot slot nog 2 opmerkingen, of eigenlijk 3:
Op de website van Pokon heb ik ook weer een blog geschreven, dit keer over wat we allemaal nog kunnen zaaien nu de de eerste vakken van bijvoorbeeld kapucijners, doperwten en tuinbonen leeg gaan komen: Opnieuw zaaien
En op mijn facebookpagina ga ik een fotoboek bijhouden, van eenjarige bloemen en groenten, tomaten, etc.: Facebook – Mooie Moestuin Blog.
En dat laatste brengt me tot slot gelijk tot een vraag: mocht je me nu via facebook volgen, en gaat dat naar wens, zou je dan willen overwegen om je je voor de nieuwsbrief af te melden? Dat gaat heel gemakkelijk via de link onderin die mail met de melding van een nieuw blog. Uiteindelijk is mij volgen via facebook waarschijnlijk handiger (want je hebt de link naar het laatste blog direct na het plaatsen in plaats van 1 of 2 dagen later, maar ik meld er bijvoorbeeld ook wel eens de link naar een leuk recept, of ik plaats er foto’s of een kort berichtje. De mailinglist op deze website zou daarmee wat korter kunnen worden. Ik had het van tevoren niet in kunnen schatten maar er zijn nu zo enorm veel mensen ingeschreven voor de nieuwsbrief dat het programma er meer dan 2 dagen over doet om iedereen de mail te sturen.
En dan tot slot nog een foto, natuurlijk:
Malva sylvestris Mauritiana. Ook maar proberen zaden van te oogsten 🙂
Hai Diana, ik heb ook wat blauwschokkers, maar ik denk dat ik net genoeg opbrengst heb voor een hapje voor de baby! Helaas helaas. Wel spectaculair leuke bloemetjes. Dat dan weer wel. Maar voor de minimoestuin is zo’n erwtenras met hoge opbrengst wel dé oplossing! Doe ik volgende keer. Je slazaadjes gaan goed!
groetjes
Chantal
Hoi Chantal,
Ja, kapucijners hebben wel de mooiste bloemen van allemaal.
Leuk dat je weer op redelijk volle sterkte aan het tuinieren bent!
En voor ons nog leuker dat je daar ook weer over aan het schrijven bent: https://ikmoestuinieren.blogspot.nl/
Ik hoop dat je veel vrolijke-kleurtjes-sla kunt eten deze zomer!
Diana
ik ben zeeeeer benieuwd!
De rasnaam van de Honingtomaat is Piccolo. Maar dat is spijtig genoeg een hybride. Iemand heeft me zaadjes gegeven van f6. Ze hebben nu al een takje mini tomaatjes. Ze staan buiten en zijn een van de vroegste hier. Als ze even lekker zijn dan de honingtomaatjes uit de winkel stuur ik je wat zaden van de intussen f7.
Hier gaat alles heel wat langzamer gezien ik geen serre heb. De eerste vruchtjes kwamen aan sweet pea currant en red robin. Nu zijn er enkele andere planten die al kleine vruchtjes dragen. De vroegste vleestomaat is jouw liguria. Die draagt enkele erg mooie tomaatjes. Ze zijn de grootste op dit moment maar nog steeds mini. Zo mooi geribd al…
Hallo Ann,
Leuk!! Ik ben benieuwd hoe het met de Piccolo gaat lopen, en ik houd me zeker aanbevolen voor wat F7-zaden als alles gaat lukken en de tomaatjes lekker zijn.
Ja, ik ga er tegenwoordig vanuit dat 95% van de tomaten en paprika’s uit de winkel F1 is. Ik heb eens geleerd dat wanneer een nakomeling van een F1-hybride 4 generaties stabiel is in smaak, vorm, kleur, opbrengst en grootte, je haar ‘gedehybridiseerd’ kunt noemen en ze dus uiteindelijk weer een zaadvast ras is.
groetjes en heel veel succes en plezier met alle tomaten!!
Diana
Sinds kort tijd lees ik mee en zie termen voorbij komen die voor mij niet helder zijnmisschien ben ik nog niet groen genoeg.
Gisteren zijn we naar Kleve Duitsland geweest naar een tuincentrum Cleverland. Gelukkig trof ik daar plantjes die mij gele herrie tomaatjes gaan geven, ik was al overal geweest en kon ze niet krijgen. Ook hadden ze pommedore, black krim, purpurkallebasse, en zoete aardappelplantjes.
Hoe kan ik de tomatenplanten nu stekken e/o overhouden voor volgenjaar?
Groetjes Brenda
Hallo Brenda,
Je kunt tomaten stekken maar voor de buitenteelt ben ik bang dat je te laat bent om van de stekken nog te kunnen oogsten. Ik zou zelf eerder zaden oogsten uit rijpe tomaten van de gekochte planten. Je hebt zaadvaste rassen gekocht en die kun je dus zelf prima en vrij gemakkelijk uit zaden vermeerderen. Tomaten kun je eigenlijk niet overwinteren, daarvoor worden ze lang en slungelig en ze zijn gevoelig voor veel ziekten. Stekken kun je natuurlijk wel overwinteren maar waarom zou je al die risico’s lopen als je volgend jaar in maart weer prima en makkelijk kunt zaaien? Ik hoor wel eens van mensen dat ze in januari al zaaien en dan in de lente in de binnenteelt al tomaatjes kunnen oogsten, al is dat zeker niet makkelijk.
Ik kan je van harte aanraden op mijn pagina met info over de teelt van tomaten te kijken want daar leg ik heel veel uit, ook wat dieven en tikken en toppen is, etc.: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/
groetjes,
Diana
Fijn Diana, ik ga het de link even bekijken.
Ik weet eigenlijk niet hoe ik zaden uit tomaten kan halen en bewaren.
Ik koop al zeker een jaar of 8 elk jaar weer kleine plantjes die me ongelofelijk veel tomaten geven, echt geweldig. Wat ik merk is dat het jaar daarop allemaal kleine stekjes uit de grond komen. Ik heb er eigenlijk nooit zo op gelet of deze stekjes ook tomaatjes geven. Door deze leuke en informatieve website ga ik anders kijken.
Bedankt daarvoor. Een mooie en zonnige dag.
Hoi Brenda, ik heb afgelopen februari uit mijn twee favoriete kooptomaatjes
De red pearl en een snoeptomaatje, gewoon de hele gelei met zaadjes in vogelzand gegooid. Dat een paar weken laten drogen en af en toe doorgeroerd.
In maart het hele zaakje zonder zeven in een bakje zaai en strekgrond gekieperd.
Onder het moto wie weet wat eruit komt.
Ik had niet genoeg potjes om alle tomaten kiempjes te houden maar 35stuks heb ik zonder problemen groot gekregen en de meeste uitgedeeld.
Nu in de kas zijn deze net zo groot als andere gekochte zaden. En zitten er al twee trossen bloempjes aan. Nou zal dit niet de meest secure manier zijn. Maar hij werkte wel.
Komt in orde!
Hoi Ann,
Ik kweek al voor het 2de jaarde honing tomaat van zaadjes ut tomaatjes uit de winkel.
De planten zitten vol met tomaatjes. Vorig jaar warwn ze SUPER lekker.
Inderdaad wel raar dat kapucijners niet veredeld worden. Het zou kunnen dat er gewoon geen variatie in het aantal bloemetjes/peulen per takje zit, en dat er voor een kweker dus ook niets is om mee verder te kweken. Als je ooit een kapucijnerplantje ziet die meer peultjes per plant heeft zou je daar zaden van kunnen bewaren en zo zelf een verbeterde blauwschokker maken!
Groetjes Berber
berbertuiniert.blogspot.nl
Heerlijk, verse erwtjes. Jij kan even vooruit!
Hoi Diana
IK herken niet echt dat de blauwschokker weinig opbrengt.
2 emmers =20liter peulen lengte rek 6 meter (2x3meter).
ik dek ze goed af met “steigernet,want de kauwtjes zijn er gek op als ze rijp zijn.
groeten Bas.
Hallo Bas,
Wij hebben van ongeveer 3,5 meter lengte 1 emmer kapucijners. Dus ook niet echt slecht. En kleine verschillen in opbrengst kunnen hier ook nog wel te maken hebben met voeding, temperatuur, vocht, etc.. Misschien had ik het in mijn tuindagboek anders moeten formuleren en moeten schrijven dat de doperwten gewoon enorm goed gaven, en dat de kapucijners daarbij een klein beetje in het niet vielen :-).
Wij dekken de kapucijners af bij het uitplanten want de jonge zaailingen worden hier ook erg lekker gevonden. Als de zaailingen een centimeter of 35 hoog zijn gaat het net eraf tot na de bloei. Direct na de bloei gaan we de kapucijners (maar ook peultjes en doperwtjes en sugar snaps) weer afdekken want hier zijn het vooral de duiven die graag jonge peulen lusten – en daarbij dan ook gelijk de halve planten vernielen.
groetjes en veel plezier met de oogst!
Diana
Hoi Diana,
Ik heb zelf alleen heirloom tomaten rassen staan van’RedZebra’ tot ‘DancingwithSmurfs’ en ook een paar groene heirloomrassen ‘Absinth’ en ‘MalakithovayaSkatulka’ die laatste zijn al een stuk gegroeid.
Neem eens een kijkje op http://www.heirloomzaden.nl en volg me.
groeten,
Paul
Hallo Paul,
Ik weet niet of je dit leest. En ik heb er ook geen probleem mee dat je reclame maakt voor je eigen website, mits je verder ook wel iets nuttigs meldt. Er is ondertussen wel wat irritatie onder de lezers over de constante reclame na elk blog voor je eigen website zonder verder veel constructieve inbreng (wat zeg ik dat netjes zeg :-)).
Lees ook even de reacties van lezers na de laatste blogs terug om te zien dat andere mensen je ook al hebben aangesproken op je reacties.
Ik hoop dat je misschien eens een vraag of opmerking van iemand anders kunt beantwoorden, of een tip geeft, of wat dan ook, en dan vind ik het geen probleem dat je daar je eigen website bij vermeld. Maar als je telkens alleen één zin schrijft en vervolgens mensen bijna commandeert om je blog-die-gelinkt-is-aan-een-tuinwebshop te volgen, dan vinden mensen dat blijkbaar niet prettig. En ik voel me er niet fijn bij omdat je reacties ondertussen bijna spam-achtig aan gaan voelen. Je hebt de afgelopen 6 maanden na elk blog reclame voor je eigen website gemaakt, ik hoop dat het je heeft gebracht wat je wilde, maar nu is het genoeg; vanaf nu ga ik je reacties waarin je alleen maar reclame maakt voor je website na je plaatsing deleten.
Ik wens je heel veel succes en plezier in de tuin en met je bedrijf!
Diana
Goed gezegd! Er is een grens en die is al lang en breed overschreden. Lees met veel plezier jouw blog (en uiteraard de plantenpagina’s). Heb er al veel van opgestoken. Dank daarvoor! En veel succes met jouw moestuin.
Ik sluit me bij Conny aan!
Saskia
Reclame maken op een blog van Diana ? Lachwekkend eerlijk gezegd. Ik hou het bij de reacties en de expertise van Diana. Dank zij haar en haar kneepjes heb ik een groententuin die goede opbrengst levert.
Hoi diana
Mooie opbrengst doperwten! Wij ook tristar. Twee rijen gaas en dus 4 rijen erwten. Zitten vol met bloem en al flink peulen. Ik hoop over een aantal dagen ook aardig wat te kunnen oogsten. Doe jij het overschot in de vriezer? En dan rauw of even kort geblancheerd?
Wij moeten toch flink water geven in de tuin. Met een pomp op het complex istaat het best te doen.
Geniet van het mooie weer de komende dagen! En ik zal me afmelden van de nieuwsbrief. .. ik volg je via Facebook.
Groetjes margriet
Hallo Margriet,
Leuk!! Ja, wij vriezen de doperwten rauw in. En als we ze willen eten kook ik water en gooi ik de bevroren doperwten in het kokende water, wachten tot het weer gaat koken en dan zijn ze na 5 minuten goed.
Leuk dat je me via facebook volgt!!
Ook jij veel plezier in de tuin de komende warme dagen (wij gaan vandaag maar weer water geven want er schijnt de komende 7 dagen geen druppel te vallen)
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Right on time!!
Ik was me net aan het afvragen wat ik nu nog zou kunnen zaaien in de bakken waar
de kapucijnders en peultjes in hebben gezeten.
Zalig die verse kapucijnders daar ga ik volgend jaar meer van zaaien .
Hier heb ik een cuor di bue (schrijf ik dat goed) die zichzelf in de top gesplits heeft beide toppen groeien recht naast elkaar omhoog ,zo dat ik het eerst niet eens doorhad en beide aan de stok tegelijk heb vastgezet ik denk zelf want in allebij de toppen zit een trosje dat ik daarna maar een van de twee wegknip. En een wapsipinicon peach. Geweldige naam Die beduidend lager blijft dan derest buiten en in de kas, waarvan ik eerst wel onderop diefjes verwijderd hebt maar nu begin te twijfelen hij gedraagt zich een beetje als een struiktomaat. Veel dieven met beginnende trosjes. In een bossige plant. Op internet. Zie ik eigenlijk alleen stamtomaat. Kan dat zo,n stammer die struik wil zijn ? Of toch maar rigoreus die dieven verwijderen.
.
Hallo Nancy,
De Cuor di Bue is de Italiaanse variant van de Oxheart, kijk even op de website van Tatiana voor uitleg, foto’s en historie: http://tatianastomatobase.com/wiki/Cuor_Di_Bue
In mijn beleving kunnen alle oxheart-achtige tomaten wel eens splitsen (veel vleestomatenrassen doen dat trouwens). Maar eigenlijk blijft het een dief en een hoofdtak. Ze is echt een stamtomaat hoor. Ik heb van die splitsende tomatenrassen ook nog wel wat voorbeelden met foto’s op mijn pagina over het dieven gezet: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaten-teeltzorgen/. Ik hoop dat dat misschien nog helpt duidelijk te maken wat je het best zou kunnen doen.
De Wapsipinicon Peach is een echte stamtomaat, zo staat ze ook in mijn database: https://www.mooiemoestuin.nl/database/tomaat/database-tomaat-2/
Maar er is natuurlijk altijd een kans dat je misschien een gekruiste zaailing hebt. Wellicht kun je ook nog even op de website van Tatiana kijken want ze staat daar ook weer vermeld en beschreven. En aan de hand van die beide beschrijven kun je misschien, wanneer de tomaten verschijnen en rijpen bedenken of je een echte Wapsipinicon Peach hebt want ze is heel goed te herkennen aan de cremegeelwitte kleur en het perzikachtige velletje.
groetjes,
Diana
Dank voor je antwoord,
Ik had inderdaad al uitgebreid op je website gekeken. Voor nu ga ik er maar gewoon een project van maken. In de kas alle dieven verwijderd. En buiten de onderste laag en de helft van de dieven daarboven. Dan gaat het afwachten beginnen worden het perzikzachte tomaatjes of heb ik toch wat anders.gr Nancy
Hai,Diana
Ik heb al enkele jaren de honing tomaat in mijn kas,zelf uit telkens een gekocht tomaatje (per pond) en de opbrengst is zeer goed lange trossen en lekker zoet.Ik vind ze lekkerder als de cherry tomaatjes,maar smaken verschillen
En wat zijn ze lekker die blauwschokkers!!
Hallo Maria,
Dankjewel voor je reactie!! Ik ga haar volgend jaar zeker eens zaaien, en dan meerdere planten want dan kan ik zien of ze variatie geeft.
Ik vond haar ook erg lekker!
groetjes,
Diana
Diefstal???
Welk dier steelt minikomkommers van de planten?
Ik kan geen dier bedeken die dat doet.
Gisteren hadden wij nog prachtig halfvolgroeide minikomkommer, onze eerste ooit.
We ondersteunde deze en vandaag is hij weg, zonder een spoor na te laten.
Er kunnen geen andere mensen bij.
In onze tuin zijn wel vogels (mezen,mussen, merel, duif, soms een ekster), kikkers en muizen.
De komkommers groeien tegen een rek aan de muur met buxus er voor.
Wie o, wie weet het?
En wat te doen??
Alvast bedankt!
Hallo Tuinierdier,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen, ik heb hier nog nooit komkommers gehad die volledige weg waren. Slakken kunnen er wel aan vreten maar laten toch altijd resten achter.
Ik hoop dat iemand anders je op weg kan helpen!
groetjes, Diana
Ha Diana,
Door een vorig stukje van jou over kapucijners heb ik een aantal gedroogde kapucijners uit de voorraadkast gehaald. En die groeien en bloeien nu. Dus binnenkort verwacht ik ze ook te kunnen oogsten. Maar wat denk jij? Zouden het blauwschokkers zijn?
Groetjes en fijn ‘weekend’.
Hallo Esther,
Geen idee welk ras er in je pak zat :-).
Er bestaan maar drie rassen; 180 cm hoge (blauwschokkers), 100 cm hoge (Desiree) en de rozijnerwt en die is makkelijk te herkennen omdat de peulen niet paars maar groen zijn. Aan de hand van die eigenschappen zou je na de bloei moeten kunnen bedenken welk ras je hebt.
groetjes,
Diana
Meer meer meer, hoeveel diepvriezers heb je Diana, of misschien een grote familie/vrienden kring ?
Hallo Gerhard,
2 grote diepvriezers plus familie en vrienden, plus volkstuinburen; nog nooit iets hoeven te gooien 🙂
En opbrengst zegt me echt niet alles, genoeg is genoeg. En dat kan ik bewijzen met het feit dat we het net al van de aalbessen hebben gehaald, we hebben genoeg, de vogels mogen de rest hebben. Maar we vinden verse doperwtjes en kapucijners van eigen tuin zo enorm lekker dat we er nooit genoeg van hebben, die geven we nooit weg :-).
groetjes, Diana
Ik heb dit jaar voor het eerst kapucijners uit de tuin gegeten en ik weet nu al dat ik er volgend jaar meer zet 😀 Nu heb ik een laag ras, dan ga ik ook die blauwschokker ook eens proberen, ik ben echt fan 😀
Ik zal me trouwens afmelden voor de nieuwsbrief, ik volg je op facebook ook 🙂
Hallo Diana en andere lezers,
Mijn vraag gaat niet over tomaten en komkommers maar over aardbeien.
Aardbeien zijn over het algemeen genomen erg lekker,maar soms smaken ze nergens naar.
Maar het gekke is , van de zelfde struik pluk je een hele lekkere zoete , en de aardbei die er naast hangt ,en er even rood en lekker uit ziet smaakt nergens naar.
Heeft iemand daar een verklaring voor ?
Wim Droog
Hallo Wim,
Ik herken niet echt wat je zegt, ik merk eigenlijk maar zelden variatie in smaak van aardbeien van dezelfde plant. Misschien is het ook rasafhankelijk. En ik merk uiteraard wel verschil tussen aardbeien die volledig rijp zijn en aardbeien die eigenlijk nog een dag of zelfs halve dag hadden kunnen rijpen. En ik weet dat aardbeien van kali houden, kali bevordert onder andere de smaak en de houdbaarheid van de vruchten (ook bij tomaten trouwens).
Ik hoop dat andere mensen je meer kunnen vertellen over je ervaring met smaakverschil van 1 plant, of misschien dezelfde ervaring hebben, en zo ja, met welk ras of onder welke omstandigheden.
groetjes,
Diana
hallo Diana,
wat een ontzettende leuke blog schijf je.Ik lees het met veel plezier en van de website heb ik al heel watgeleerd. Ik ben een beginneling met een moestuin. Ben begonnen met de moestuintjes van de Ah en nu ben ik “verslaafd. Heb een appartement met een balkon van 2 bij 3 meter. Op de gallerij heb ik 2 bakken staan van 40 bij 60 cm met daarin knoflook winterprei en ui. Op het balkon sla, 1 rode kool, 4 planten vlees tomaten, 3 kleine soort cherry tomaten )zijn 20 cm hoog ,en 10 grote planten cherry tomaten. Nu heb ik al 3 vleestomaatjes erin zitten en ontzettend veel bloemetjes. Ben zo blij met al 3 tomaatjes. Nu is mijn vraag als de zomer voorbij is wat kan ik dan voor de herfst en winter planten
Dag Adri,
Wat leuk om te lezen! Dat er met relatief weinig ruimte toch zo veel te doen is. Ik lees altijd de oude dagboeken van een jaar terug om te zien wat Diana dan zaait. Misschien een idee?
Groet, Saskia
dat is een goed idee
Hoi Diana,
Google eens naar Reimer Seeds, typ dan Honey tomato. Je hebt dan een resultaat, een F1.
Zou dat het tomaatje zijn waarover je het hebt?
Ik heb goede ervaringen met datbedrijf.
Eddy
Honingtomaat is de verkoopsnaam. Een naam die de kweker, of soms een winkelketen, zelf verzint. De rasnaam is de ‘officiële’ naam die de veredelaar of de zaadkwekerij geeft. Die naam staat vaak niet op de verpakking.
Dezelfde tomaat kan dus onder verschillende verkoopsnamen verkocht worden.
Op de site van Honingtomaat kan je lezen dat de rasnaam Piccolo is. Dat ras is enkel te koop voor professionele tomatenkwekers en niet voor ons.
Hoi Diana
Ik heb al een poging gewaagd met de honingtomaat en de eerste ( groene) tomaatjes zitten er aan. Nu afwachten en kijken of ze net zo lekker zijn
Hallo Diana,
Op de eerste plaats dankjewel voor je informatieve en gezellige schrijfsels. Het inspireert me enorm. De laatste mail, van de 15e juni heb ik echter nog niet ontvangen. Al wel gelezen natuurlijk!
Hartelijke groet,
Anny
Hallo Anny,
Ik mail je even persoonlijk!
groetjes,
Diana
Beste Diana,
geweldig bedankt weer! Ik geniet enorm van je berichten en heb erg veel aan alle tips die je geeft. Ook wanneer iets minder goed lukt laat je ons dat ook weten wat voor de beginnende tuinier, zoals ik, heel hoopgevend is.
Weet je al of je echt dat boek gaat schrijven? Ik zou het fantastisch vinden om al jouw kennis gebundeld in de kast te hebben staan!
Tuinierze en geniet van dit heerlijke weer!
Groetjes Bettina
Hallo Bettina,
Dankjewel! Het boek….. misschien volgend jaar:-) . Maar nu te druk in de tuin om daarover te verzinnen, en daar ben ik blij mee, na tuinrampjaar 2016 🙂
groetjes, Diana
Beste Diana
Natuurlijk, in deze periode alleen maar met het hoofd tussen de groenten en de bloemen, ik snap het helemaal!
Geniet ervan!!
Groetjes Bettina
Hoi Diana,
Ik snap je probleem rond de grote verzendlijst van je e-mailings.
Facebook is voor mij helaas geen oplossing. Voor dit medium maak ik nauwelijks tijd. Hoewel ik vaak op internet actief ben, voel ik me op Facebook eerlijk gezegd niet thuis en vind ik veel bijdragen niet relevant.
2 Dagen lang een e-mailing versturen, dat kan de bedoeling van RSS niet zijn. Is er een webbouwer onder de moestuinierders die een tip heeft? Het zou fijn zijn als de aankondigingen van jouw nieuwe blogs in mijn postvak blijven vallen!
Hallo Ivonne,
Er zal vast een manier zijn om zonder problemen zoveel mensen een mail te sturen maar ik heb er gewoon niet genoeg verstand van om het probleem op te lossen.
Als iemand een tip voor me heeft of me er mee wil helpen dan heel graag.
En anders had ik bedacht dat ik misschien komende winter iedereen uit de mailinglist delete waarna alle mensen die er echt interesse in hebben zich weer in kunnen schrijven. Want ongetwijfeld staan er ook heel mensen in de lijst die zich ooit hebben aangemeld maar zelden of nooit kijken en zich ook niet afmelden.
Maar vooralsnog zijn er nu wel enige tientallen mensen die zich hebben afgemeld en daar ben ik al blij mee.
We zullen zien hoe het loopt, in ieder geval wil ik wel graag de mailinglist proberen te behouden. Ik doe mijn best!
groetjes,
Diana
Hallo Diana
Even een heel andere vraag.
Wij hebben dit jaar voor het eerst een moestuin en we moeten nog veel ( eigenlijk alles) leren
We hebben lekker veel verschillende uiensoorten gezet maar die zijn bijna rooiklaar.
Jij geeft als suggestie om erna bieten te zetten ,maar wij houden niet van biertjes….
Kunnen we dan een willekeurig ander wortelgewas nemen?
Groetjes Hetty
Hallo Hetty,
Ik weet niet in hoeverre je vast wilt houden aan je eigen vruchtwisseling, en ik weet ook niet hoe die eruit ziet.
Ik heb me jarenlang aan een vruchtwisselingsschema gehouden en ook best strikt maar ben het aan het loslaten. En dat betekent dat ik er zelf alles zou kunnen telen wat ik wil, mits ik oppas met soorten die gevoelig zijn voor dezelfde ziekten. En bedenkend of een volgende teelt andere of aanvullende meststoffen nodig heeft.
Ik weet niet wat je zelf na de uien zou willen telen (afhankelijk van wat je al hebt, of het in zon of schaduw is, van wat je lekker vindt, van de zaden die je nog hebt, etc.) maar zelf vinden we naast bietjes ook knolvenkel heerlijk en die heb ik dus beiden gezaaid. Maar ik heb ook nog diverse koolsoorten gezaaid (maar die hebben wel nog wat extra voeding nodig). En anders kun je denken aan sla en andijvie, of snijbiet, rucola, etc..
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Zou het kapucijner ras dat boeren verbouwen niet meer opbrengen? Zij verbouwen Solido. Ik kan er geen zaden van kopen, maar natuurlijk wel in de winkel als voedsel en die willen denk ik wel kiemen.
Groet, Richard
Hallo Richard,
Ik moest ook even googelen hoor, ik ken het ras zelf niet. Ik zie dat Vreeken er zaden van verkoopt. En ik denk inderdaad dat je prima zaden uit een doos droogkapucijners kunt zaaien (ik heb het zelf eens met bruine bonen geprobeerd, zolang de droogbonen/-erwten niet te oud zijn kunnen ze zeker nog prima kiemen).
Ik vond de informatie over het ras Solido dat het een heel oud Noord-Hollands ras is, en dit:
“Middelvroeg, 120 cm hoog, stevig, goede opbrengst, open gewas en semi-bladloos”.
En vooral dat laatste is, denk ik, heel interessant voor de professionele teelt. Want met minder blad kun je planten dichter bij elkaar zetten voor meer opbrengst en/of is er minder kans op vraat/plaag/ziekte/schimmel.
groetjes,
Diana
Waarschijnlijk is de Solido die boeren telen een moderne soort omdat dat een kortstro type is en dus niet hoog wordt. Of dat klopt weet ik en dar kom ik maar op 1 manier achter en dat is proberen. Verder spreekt mij de Friese kapucijner ook aan omdat die grotere erwten heeft.