Nazomervoedsel
Ook al begint de tuin voorzichtig aan steeds leger te worden, toch eten we elke dag nog van de tuin (tenzij we er zelf voor kiezen om maar iets uit de vriezer te eten). Sla, andijvie, prei, courgettes, nog wat laatste tomaten, uiteraard volop pepers, maar de laatst gezaaide bonen gaan nu bloeien, de winterandijvie gaat al goed groeien, we eten nog wat laatste bramen, aardbeien natuurlijk, rucola van een zomerzaai, komkommers, spitskool, etc.
Ook wat soorten die niet voor iedereen even gewoon zijn. Zoals de Mexican Sour Gherkin, Latijnse naam Melothria scabra. Ze staat hier dit jaar in de halfschaduw, naast de kas die zo onder water stond (en zij stond dus ook 3 weken lang met haar voeten in de modder). Later dan normaal, en wat minder vol, maar zelfs onder die slechte omstandigheden geeft ze nog tientallen 2 cm grote vruchtjes die smaken naar komkommer met een vleugje citroen, kant-en-klare tapas aan een plant 🙂
En dan staat er nog een Physalis pubescens, het kleine zusje van Ananaskers. Hier dit jaar in een pot en dat was een groot geluk (want ze was dit jaar in de volle grond wellicht in alle regen en modder gesneuveld), in pot staat ze er geweldig goed bij, 45 centimeter hoog, volop bloei en lampionnetjes, en dat dus gewoon buiten. De vruchtjes die rijp zijn vallen vanzelf van de plant, elke dag dus even onder de plant kijken en de besjes oprapen, van hun hoesje ontdoen en lekker opeten.
Minder vreemd zijn de pepers, maar dan zijn er voor sommige mensen toch wel weer smaken en vormen en kleuren die niet zo bekend zijn.
Op de foto zie je van links naar rechts Ubatuba Cambuci, Red Bandito, Trinidad Scorpion Yellow CARDI, Cayenne Ring of Fire, Trinidad Scorpion Orange. Op de tweede rij Ecuadorian Brown, Trifetti, Little Elf, Aji Ahuachapau en Pimenta Moranga. Op de onderste rij Devil’s Tongue Yellow, Jalapeño Chichimeca en Yellow Pointy.
Al wat sambal en gedroogde flakes voor olie gemakt. Vandaag peperzout maken: verse pepers met vijzel of keukenmachine fijn malen, mengen met keukenzout, uitspreiden in een lage bak, laten drogen tot het een harde koek is geworden (het zout trekt het vocht uit de pepers), en dan nog even malen tot het weer zout is, maar nu met heetheid en afhankelijk van de soort een lekker fris of kruidig of fruitig aroma.
Tot slot nog een foto van de Amaranthus ‘Dreadlocks’, simpelweg omdat ik deze éénjarige zo leuk vind. Bloeit nu volop met fel lilaroze bloeiaren die inderdaad, je hebt er niet eens zoveel fantasie voor nodig, wel wat lijken op de bekende haarstijl. Grappige plant.
Die ananaskers is een vondst hoor!
Heb dit jaar ook wat gezaaid, de lage soort, maar evengoed werden de 8 planten een meter hoog. (Ik heb ze in een soort van groeitas staan)
En heerlijk!, een van de lekkerste vruchtjes wat mij betreft en het zijn er zoveel, niet meer te tellen.
De nazomer is ook goed voor allerlei soorten wilde bessen! In veel hagen groeit gele kornoelje, met die donkerrode olijfachtige bessen. Vogels houden er niet zo van, en ze vallen nu ook overal af omdat ze rijp worden. Het is een erg zure vrucht, absoluut ongeschikt om rauw te eten, al ziet ze er zeer smakelijk uit…
Ik maak er een soort gelei van door de vruchtjes in hun geheel met een scheutje water erbij zachtjes tot prut te koken (ca. 15 min.). Dan de boel door een zeef roeren zodat de pitten achterblijven. Het helderrode moes flink zoeten en eventueel een beetje inkoken. Geleisuiker is niet nodig, want de bessen zitten boordevol pectine. Ik kook zelf graag appel mee voor een wat zachtere smaak. Het is best wat werk, maar erg leuk en lekker!
Hoi Diana, met veel plezier volg ik jouw bezigheden en ben in spannende afwachting van je mailtje mbt pepperflakes etc later dit jaar.
Eigenlijk heb ik een vraagje over een tomaatje dat ik gezaaid heb. Ik zou je graag even een fotootje willen sturen, zou je mij jouw email-adres willen doorgeven?
Groetjes, Monique
Hoi Diana!
Ook hier begint de melothria flink vrucht te dragen.
Ze zo rauw opeten viel me wat tegen,
heb je misschien wat leuke recepten ermee?
Hallo Carine,
Zo zie je maar weer dat er net zo veel smaken als mensen zijn 🙂
Wij vinden ze echt heel lekker, komkommer met een fris vleugje citroen, en eten ze hier bijna elke dag gewoon als snack, direct van de plant of ’s avonds bij de borrel of bij een blokje kaas of zo.
Je kunt ze natuurlijk ook in kwartjes snijden en gewoon door de sla mengen, in (rauwkost)salades verwerken, maar ook in curry’s, in allerlei soorten roerbak (zoals we dat ook wel met gewone komkommers doen), etc.
Ik hoop dat je ze op die manier wel lekker vindt!
groetjes, Diana
diana die Mexican Sour Gherkin zijn wel heel erg leuk
als je zaad hebt ben ik zeeeeeeeeeer geïnteresseerd
Hallo Harm,
Ik ga heel erg mijn best doen.
Maar ze is hier door alle wateroverlast wel veel later dan normaal, ik ga duimen voor een lange, droge nazomer (voorlopig klaag ik niet :-))
groetjes, Diana
Hoi Diana, mooie peper oogst 🙂 Die Jalapeno Chichimeca zijn echt mooie pods met mooi corking patroon. Die Mexican Sour Gherkin klinkt erg leuk om volgend seizoen eens te proberen. Van de week voor het eerst een salsa van Tomatillo’s gegeten. M’n vrouw en ik waren erg sceptisch om ze te proberen want ze ruiken een beetje apart en zien er ook anders uit dan je gewend bent. Smaak was zoet/zuur, erg fris en zeker niet verkeerd! Volgend jaar komt die er ook weer, alleen dan wel met een gaaswerk om tegenaan te laten groeien want die planten worden huge.
Helaas zijn al mijn Melothriaplantjes opgegeten door de slakken. Ik had ze in de verwarmde propagator voorgezaaid, toen een tijdje in de kas opgekweekt. Ze gingen als behoorlijk groot plantje de volle grond in, maar de slakken vonden ze heerlijk. Zou ik ze volgend jaar in de kas kunnen kweken? Ik wil ze nu toch wel eens proeven.
Groetjes,
Ria
Hallo Ria,
Wat jammer dat de Melothria het niet heeft gered! Hier eigenlijk nooit zoveel last van slakken (wel hoor, maar niet in de Melothria, hier kiezen ze nu zelfs liever voor de pepers en paprika’s, ze vreten zelfs gewoon gaten in Habanero’s). Ik vermoed dat de Melothria wel enorm groot gaat worden in de kas, en ik kreeg eens een mailtje van iemand die schreef dat ze bij haar in de kas amper vruchtjes had. Blijkbaar is er een slechte vruchtzetting in de kas, maar dat is dus de ervaring van iemand anders, ik heb haar zelf alleen buiten geteeld, en dat ging hier alle 5 de keren dat ik dat deed goed.
Misschien is het een idee om de planten na het zaaien in pot in de kas te houden tot ze groot genoeg zijn om naar buiten te kunnen en uitgeplant kunnen worden zonder dat de slakken er nog veel interesse in hebben (zo doe ik dat zelf vaak met Nicotiana’s, dat zijn hier planten die tot halfvolwassen plant veel kans hebben om opgevreten te worden door slakken, vanaf halfwas planten is de smaak er blijkbaar af). Of anders in pot houden en als ze groot wordt en gaat bloeien, dan gewoon met pot en al buiten zetten.
Ik hoop dat je hier iets mee kunt?
Diana
Hallo Diana,
Misschien ben ik verkeerd en had ik deze vraag hier niet moeten stellen maar ik weet eigenlijk ook niet meer waar ik dan wel naar toe moet. Ik heb onlangs 6potjes met worteltjes geweckt en daarvan worden er 3 potjes nu wazig! Een beetje melkachtig, zeg maar. Ze zitten wel erg vast! Weet iemand wat er fout is en zijn ze nu nog wel te eten?
Groet Fleur
Hallo Fleur,
Ik ben niet erg bekend met wecken hoor, weet dus ook niet of ik antwoord op je vraag heb.
Het klinkt in ieder geval niet goed, misschien is het handig 1 pot te openen en eens ruiken, als het niet goed is moet je dat al snel kunnen ruiken.
En waar het dan aan zou kunnen liggen, dat is dan vraag 2; kan te maken hebben met het recept, met bacteriegroei, met potten (al klinkt je verhaal alsof ze goed vast zitten, maar zelf toch ook wel eens weckpotten gehad die prima vast zaten maar waarvan de ring blijkbaar toch poreus was waardoor er zuurstof in de potten kon komen en mijn tomatenchutney toen ging rotten).
Misschien heeft iemand anders die dit leest nog een idee, en anders zou je eens kunnen kijken op deze weblogs:
http://plot101.wordpress.com/category/nederlands/etenrecepten/
http://www.bloggen.be/appeljam/
Beiden van mensen die veel inmaken, maar dus ook wecken. Ik hoop dat je hier in ieder geval verder mee kunt……
Diana
hallo diana
mijn tomatenhebben het deze zomer niet zo goed gedaan
in kas
ik vroeg me af of er mischien nieuwe grond in moet
welke kan ik dan het beste gebruiken
groeten loes
Hallo Loes,
Het is heel lastig om iets te bepalen als ik zelf je grond niet ken hoor. bedenk dat het een heel slecht jaar was, veel te koud in de lente, te koel en nat in de zomer, en al vroeg in de zomer heerstte er op ons volkstuinencomplex Phytophtora.
Ik weet niet welke grond je hebt, hoe lang je die al hebt en hoe je die elke winter bewerkt. Dus de redenen dat het niet goed gaat in de kas kan o.a. zijn dat er te weinig voeding is, of teveel, of een slechte samenstelling, slechte structuur, ziekten, te zoute grond, te zure grond, geen vruchtwisseling, noem maar op.
Ik kan alleen maar zeggen dat ik zelf geen fan ben van bemeste tuinaarde en/of potgrond in de kas (de grond wordt dan heel snel zuur, door het glas is er geen uitspoeling, etc.). Wij gebruiken gewoon grond van buiten (eens per 5 jaar vervangen we die, omdat er geen vruchtwisseling in de kas is, door 2 spades nieuwe grond van buiten, van een stukje waar geen aardappelen of buitentomaten hebben gestaan). En dan goed spitten in de winter, oude stalmest en/of compost onderspitten. En natuurlijk alles wat ziek lijkt direct uit de kas halen.
Ik hoop dat je in ieder geval iets aan het antwoord hebt.
groetjes,
Diana
wat geniet ik van je Salvia collectie, ben zelf ook Salvia verzamelaar. Het worden er nu alleen wel erg veel en tot overmaat stek ik ook nog alle afgebroken stengels heb nu de kassen allebei bomvol staan met stekjes. zou je me kunnen vertellen hoe jij de grote kuipen met matig winterhard swinters goed houd?? heb koude kas die 50 cm in de grond is geplaatst maar niet verwarmd en niet geisoleerd. Alle stekken gaan in de opslag die vorstvrij is maar het is zoveel. en heb van het voorjaar discolor meegenomen uit afrika hele grote pot. die beter in vorstvrije ruimte of zelfs licht verwarmde ruimte???????
en als je nog een tip hebt waar ik rose/ lila patenses zaad kan krijgen heel graag.
moest lachen om je zaadjes ben ook iedere dag aan het voelen of er zaad in zit maar die krengen vallen al op de grond voor je het merkt. heb nu zakken eromheen gelegd om op te vangen….
Hallo Simone,
De matig winterharde Salvia’s houd ik in pot en zet die vanaf ongeveer half tot eind november in de kas, wat stro op en om de pot heen en dan verder droog houden. Zo overleefden hier al vaker Salvia’s. Maar de Salvia discolor is daarvoor niet geschikt, die moet echt wat warmer en licht en met blad overwinteren. Ik heb haar een paar jaar geleden eens een paar jaar gehad, erg mooie plant, wel een beetje slappe groei hier, maar geweldig mooie bloemen.
Robin Middleton verkoopt soms in de wintermaanden zaden van zijn Salvia’s, hij heeft in ieder geval de mooiste database van Salvia’s, met geweldige foto’s en goede beschrijvingen. Je zou zijn website in de gaten kunnen houden, wellicht verkoopt hij komende winter weer zaden (dan meldt hij dat altijd op de website): http://www.robinssalvias.com/ (in de ‘gallery’ onder de ‘D’ vind je ook nog wat informatie over de Salvia discolor).
groetjes,
Diana