Nazomervoedsel

Melothria scabra aan plantOok al begint de tuin voorzichtig aan steeds leger te worden, toch eten we elke dag nog van de tuin (tenzij we er zelf voor kiezen om maar iets uit de vriezer te eten). Sla, andijvie, prei, courgettes, nog wat laatste tomaten, uiteraard volop pepers, maar de laatst gezaaide bonen gaan nu bloeien, de winterandijvie gaat al goed groeien, we eten nog wat laatste bramen, aardbeien natuurlijk, rucola van een zomerzaai, komkommers, spitskool, etc.

Ook wat soorten die niet voor iedereen even gewoon zijn. Zoals de Mexican Sour Gherkin, Latijnse naam Melothria scabra. Ze staat hier dit jaar in de halfschaduw, naast de kas die zo onder water stond (en zij stond dus ook 3 weken lang met haar voeten in de modder). Later dan normaal, en wat minder vol, maar zelfs onder die slechte omstandigheden geeft ze nog tientallen 2 cm grote vruchtjes die smaken naar komkommer met een vleugje citroen, kant-en-klare tapas aan een plant 🙂

Physalis pubescens op de grondEn dan staat er nog een Physalis pubescens, het kleine zusje van Ananaskers. Hier dit jaar in een pot en dat was een groot geluk (want ze was dit jaar in de volle grond wellicht in alle regen en modder gesneuveld), in pot staat ze er geweldig goed bij, 45 centimeter hoog, volop bloei en lampionnetjes, en dat dus gewoon buiten. De vruchtjes die rijp zijn vallen vanzelf van de plant, elke dag dus even onder de plant kijken en de besjes oprapen, van hun hoesje ontdoen en lekker opeten.

Minder vreemd zijn de pepers, maar dan zijn er voor sommige mensen toch wel weer smaken en vormen en kleuren die niet zo bekend zijn.

Op de foto zie je van links naar rechts Ubatuba Cambuci, Red Bandito, Trinidad Scorpion Yellow CARDI, Cayenne Ring of Fire, Trinidad Scorpion Orange. Op de tweede rij Ecuadorian Brown, Trifetti, Little Elf, Aji Ahuachapau en Pimenta Moranga. Op de onderste rij Devil’s Tongue Yellow, Jalapeño Chichimeca en Yellow Pointy.

Peperpalet 31 augustus 2012

Al wat sambal en gedroogde flakes voor olie gemakt. Vandaag peperzout maken: verse pepers met vijzel of keukenmachine fijn malen, mengen met keukenzout, uitspreiden in een lage bak, laten drogen tot het een harde koek is geworden (het zout trekt het vocht uit de pepers), en dan nog even malen tot het weer zout is, maar nu met heetheid en afhankelijk van de soort een lekker fris of kruidig of fruitig aroma.

Amaranthus Dreadlocks 2Tot slot nog een foto van de Amaranthus ‘Dreadlocks’, simpelweg omdat ik deze éénjarige zo leuk vind. Bloeit nu volop met fel lilaroze bloeiaren die inderdaad, je hebt er niet eens zoveel fantasie voor nodig, wel wat lijken op de bekende haarstijl. Grappige plant.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Agnita

Die ananaskers is een vondst hoor!
Heb dit jaar ook wat gezaaid, de lage soort, maar evengoed werden de 8 planten een meter hoog. (Ik heb ze in een soort van groeitas staan)
En heerlijk!, een van de lekkerste vruchtjes wat mij betreft en het zijn er zoveel, niet meer te tellen.

Christa (Elst)

De nazomer is ook goed voor allerlei soorten wilde bessen! In veel hagen groeit gele kornoelje, met die donkerrode olijfachtige bessen. Vogels houden er niet zo van, en ze vallen nu ook overal af omdat ze rijp worden. Het is een erg zure vrucht, absoluut ongeschikt om rauw te eten, al ziet ze er zeer smakelijk uit…
Ik maak er een soort gelei van door de vruchtjes in hun geheel met een scheutje water erbij zachtjes tot prut te koken (ca. 15 min.). Dan de boel door een zeef roeren zodat de pitten achterblijven. Het helderrode moes flink zoeten en eventueel een beetje inkoken. Geleisuiker is niet nodig, want de bessen zitten boordevol pectine. Ik kook zelf graag appel mee voor een wat zachtere smaak. Het is best wat werk, maar erg leuk en lekker!

Monique

Hoi Diana, met veel plezier volg ik jouw bezigheden en ben in spannende afwachting van je mailtje mbt pepperflakes etc later dit jaar.
Eigenlijk heb ik een vraagje over een tomaatje dat ik gezaaid heb. Ik zou je graag even een fotootje willen sturen, zou je mij jouw email-adres willen doorgeven?
Groetjes, Monique

carine

Hoi Diana!
Ook hier begint de melothria flink vrucht te dragen.
Ze zo rauw opeten viel me wat tegen,
heb je misschien wat leuke recepten ermee?

harm deiman

diana die Mexican Sour Gherkin zijn wel heel erg leuk
als je zaad hebt ben ik zeeeeeeeeeer geïnteresseerd

meatfreak

Hoi Diana, mooie peper oogst 🙂 Die Jalapeno Chichimeca zijn echt mooie pods met mooi corking patroon. Die Mexican Sour Gherkin klinkt erg leuk om volgend seizoen eens te proberen. Van de week voor het eerst een salsa van Tomatillo’s gegeten. M’n vrouw en ik waren erg sceptisch om ze te proberen want ze ruiken een beetje apart en zien er ook anders uit dan je gewend bent. Smaak was zoet/zuur, erg fris en zeker niet verkeerd! Volgend jaar komt die er ook weer, alleen dan wel met een gaaswerk om tegenaan te laten groeien want die planten worden huge.

Ria

Helaas zijn al mijn Melothriaplantjes opgegeten door de slakken. Ik had ze in de verwarmde propagator voorgezaaid, toen een tijdje in de kas opgekweekt. Ze gingen als behoorlijk groot plantje de volle grond in, maar de slakken vonden ze heerlijk. Zou ik ze volgend jaar in de kas kunnen kweken? Ik wil ze nu toch wel eens proeven.
Groetjes,
Ria

Fleur

Hallo Diana,
Misschien ben ik verkeerd en had ik deze vraag hier niet moeten stellen maar ik weet eigenlijk ook niet meer waar ik dan wel naar toe moet. Ik heb onlangs 6potjes met worteltjes geweckt en daarvan worden er 3 potjes nu wazig! Een beetje melkachtig, zeg maar. Ze zitten wel erg vast! Weet iemand wat er fout is en zijn ze nu nog wel te eten?
Groet Fleur

loes bloks

hallo diana

mijn tomatenhebben het deze zomer niet zo goed gedaan
in kas
ik vroeg me af of er mischien nieuwe grond in moet
welke kan ik dan het beste gebruiken

groeten loes

simone

wat geniet ik van je Salvia collectie, ben zelf ook Salvia verzamelaar. Het worden er nu alleen wel erg veel en tot overmaat stek ik ook nog alle afgebroken stengels heb nu de kassen allebei bomvol staan met stekjes. zou je me kunnen vertellen hoe jij de grote kuipen met matig winterhard swinters goed houd?? heb koude kas die 50 cm in de grond is geplaatst maar niet verwarmd en niet geisoleerd. Alle stekken gaan in de opslag die vorstvrij is maar het is zoveel. en heb van het voorjaar discolor meegenomen uit afrika hele grote pot. die beter in vorstvrije ruimte of zelfs licht verwarmde ruimte???????

en als je nog een tip hebt waar ik rose/ lila patenses zaad kan krijgen heel graag.

moest lachen om je zaadjes ben ook iedere dag aan het voelen of er zaad in zit maar die krengen vallen al op de grond voor je het merkt. heb nu zakken eromheen gelegd om op te vangen….

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties