Nat en koud

Aardbei plantHet schijnt lente te zijn, ik kan er niet zo veel van merken. Dat is natuurlijk niet waar, zowel thuis als op de volkstuin horen we de jonge meesjes al in de nestkasten, het blad van de bomen loopt frisgroen uit, er beginnen wat soorten te bloeien. Zelfs de aardbeiplanten bloeien (terwijl ze met de voeten letterlijk in de modder staan).

Maar aan de andere kant staan er éénjarigen nog niet zo klein en zielig bij als toen ik ze 3 weken geleden uitplantte. De afgelopen week uitgeplante stokbonen stonden gisteren nog in een echte modderpoeltje, blaadjes helemaal slap. Met dank aan vette klei. Elke dag proberen we de grond goed open te trekken, hopen we op een droge dag en wat wind zodat het een beetje op kan drogen. En elke dag een paar keer zo diep mogelijk met de riek in de grond rondom de planten steken, zodat het water een beetje wegkan zakken.

Paprika Mini Bell Red gaat bloeienVandaag en morgen 2 droge dagen dus daar gaan we van profiteren. Nog even krootjes zaaien straks en dan maar weer wieden, en ik moet nog een paar tomatenplanten dieven en opbinden (in tegenstelling tot de pepers, komkommers paprika’s en aubergines groeien die wel gewoon met dit natte, grijze, koele weer). Een aantal tomatensoorten bloeien al, en dat is dan niet zo heel bijzonder, maar er bloeit ook al een paprika: de Mini Bell Red, en daar wel erg blij mee want dat betekent dat ze een vroeg soort is.

 

Aubergine Pukkie gaat bloeienEn nog verrassender is dan de bloei van de eerste aubergine. Peter Bauwens van De Nieuwe Tuin, waar de zaden van deze aubergine vandaan komen, beweerde al dat Ukkie (wiite bloei en witte aubergientjes) en Pukkie (lila bloei en paarse aubergientjes) de allervroegste aubergines waren, en dat klopt dus ook wel want beiden (nog maar 30 cm hoog) gaan hier al bloeien (maar de foto van Pukkie is mooier want Ukkie is ‘gewoon’ groen met wit in knop en bij Pukkie kun je de donkerpaarse kleur al zien in nerven, stelen en knop)

En dus zeur ik misschien maar. Ondanks het slechte weer in dit tuindagboek toch 3 foto’s van 3 planten die bloeien of gaan bloeien. Dan moet het toch meevallen. Dus, hop, naar de tuin, dikke jas aan, regenlaarzen aan en lekker wieden, wat een hobby 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Thirza

Hoi Diana,
De groei van mijn tomatenplantjes is helemaal gestagneerd. Ik heb thuis diverse soorten gezaaid in een verwarmd minikasje, daarna verspeend en in potjes met potgrond gedaan. Na enkele weken hielden ze op met groeien. Ze zijn hooguit een cm of 10 hoog geworden met dunne steeltjes en slechts een paar echte blaadjes. Afgelopen jaar ging dit ook al zo, maar is het goedgekomen toen ik ze naar de buitenkas op mijn volkstuin heb verplaatst. Dit jaar zijn de plantjes kleiner gebleven en ziet het er naar uit dat het niet gaat lukken. Heb je een idee wat ik verkeerd heb gedaan? Zijn de wortels wellicht beschadigd bij het verspenen? Hoe kan ik dit voorkomen?

Thirza

Hoi Diana,

Dank voor je uitleg. Na het verspenen stonden de zaailingen in een eigen potje in de woonkamer, niet meer in het verwarmde kweekkasje dus. De kamer is licht, op het zuiden, maar ze staan niet in direct zonlicht, omdat ik had gelezen dat dat niet goed zou zijn. Ik vermoed dat wat je over de grond zegt wel eens de oorzaak zou kunnen zijn in combinatie met teveel water. Dat vertelde iemand me ook als mogelijke reden. Ik vrees dat het dit jaar niet meer gaat goed komen. De plantjes zijn in de kas ook nog eens aangevreten door naaktslakken, die er dit jaar erg vroeg bij zijn. Intussen heb ik her en der planten gekocht.

Thirza

Thirza

….en toen leek het toch nog goed te komen. Nu de plantjes in een potje biologische potgrond in een warme en zonnige kas staan, zijn ze ineens hard gaan groeien, waardoor ik straks hopelijk ook zwarte (noir) en oranje (caro) tomaten kan oogsten. Alleen is er nu wel een ruimteprobleem 😉

harm deiman

hi, ik zie dat jij de nieuwe tuin ook gevonden hebt.
ik heb ook dit jaar weer de nodige zaden besteld en alles komt op!! leuke en bijzondere planten.
uit de kas heb ik de eerste aardbeien al gegeten en ook de tomaten beginnen daar in bloei te komen. Zo ook “mille fleur” die ik nog via jou verkregen heb.

de peulen staan buiten al in bloei en ik zag vandaag ook de eerste courgette buiten in bloei staan. hopelijk gaat het niet meer vriezen …….

o ja een reactie plaatsen via google chrome ging niet daarom heb ik IE nog maar een keer geopend

harm deiman

hoi diana,
het bericht is toch aangekomen.
In de tuin gaat het momenteel als een dolle. Aardbeien, sla, radijzen, rabarber. We eten ervan tot we een ons wegen (hahaha). Ik denk eind deze week de eerste maaltijd peulen en de eerste courgettes van buiten te kunnen eten.
ik heb wat problemen met wortelen, die niet op willen komen & prei die niet echt wil groeien. De laatste zijn wel opgekomen, maar staan er nu wat iel bij.
Werk ze de komende dagen want het ziet er naar uit dat we toch lente weer gaan krijgen.

Gonnie

Hallo Diana,

Ik lees met veel plezier iedere keer je tuindagboek.
Mijn aardbeienplantjes staan ook volop in bloei.
Alleen ik weet dat straks de vogels ontzettende zin in de aardbeien krijgen (net zoals ik).
Hoe kan ik deze nu het beste beschermen voor de vogels?

Gr. Gonnie

Marion

Hoi Gonnie,

Mag het een blauw net zijn, want ik heb al vaker gelezen dat vogels niet op blauwe netten af gaan, maar wel op groene en zwarte. In het verleden heb ik ook zwarte netten gehad en ik heb toch 2x een merel moeten bevrijden. Op mijn teckel heeft het helaas geen vat. Die moet ik regelmatig tussen de voren wegjagen omdat ze van de rode vruchten zit te smullen.

vriendelijke groeten,
Marion

Marco

ik heb ook van het weekend mijn zelf opgekweekte bonen gepland. Leuk hoor, ben benieuwd of we vroeg bonen kunnen eten.
Tomaten bloeien bij mij ook (zelf gekweekt), groeien doen ze nog niet echt, wel dieven maken.

Marco

Noortje

Hee Diana,

Wat leuk dat jij ook zaden van de nieuwe tuin koopt. Ze hebben erg leuke soorten, bijvoorbeeld “capucijnenbaard” vind ik echt een uitvinding (in de volksmond gewoon “bladchicorei”). Van mijn Italiaanse tuintjesbuurman kreeg ik een heerlijk recept:
de bladeren +/- 10 minuten koken in ruim water, vervolgens afgieten. Ondertussen pasta koken. In een koekenpan de chicorei bakken met knoflook en olijfolie. Pasta afgieten, capucijnenbaard erdoor, nog wat pijnboompitjes erover en smullen maar. Ik kan er in iedergeval geen genoeg van krijgen 🙂
Je kan de bladeren ook gewoon koken en als groente bij vlees/aardappelen serveren. Eens iets anders!

Groetjes Noortje

Kristien

Hier staat de Mini Bell ook al in bloei, samen met de tomaat Red Thumbler en Aubergine Vera.
Buiten bloeit peulerwt Heraut, suikererwt Sugar Ann en natuurlijk de aardbeitjes.
Groetjes,
Kristien

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties