Nat
We hadden heel veel geluk afgelopen weekend. De jaarlijkse tuinbarbecue werd gehouden, en het was mooi en droog weer. En gezellig. En lekker. En leuk om al die andere tuinleden weer eens te spreken die je anders zelden ziet (omdat ze op andere dagen/tijden komen of omdat ze aan de andere kant van het tuincomplex tuinieren).
Ik had net als een aantal andere tuinleden salades gemaakt. Van de eerste werd direct gezegd dat die vast van mij was.
En dat alleen maar omdat ik witgele, paarse en roze aardappelen had gebruikt :-). Met doperwtjes uit eigen tuin, zelfgemaakte pesto en gekookte eitjes. De salade (recept van Ottolenghi) was lekker, maar persoonlijk mistte ik er iets in, het zuurtje dat ik altijd zo lekker vind ik salades. Ik ga de salade zeker nog eens maken, maar dan maak ik de dressing/pesto wat zuurder of ik ga ik er augurkjes bij doen, of zoiets. Ik zal het recept in ieder geval op de pagina van de aardappel plaatsen, met deze toevoeging.
Nog een salade die ik maakte:
De salade van cherrytomaatjes, met granaatappelpitjes. Een erg makkelijk en snel recept, en heerlijk, helemaal goed! Lekker fris, zoetig, zurig, en met alle tomatensmaken die ik heb gebruikt, van de fruitige Rose Quartz en Lollipop, de zoete Sweet Baby, tot de frissere Green Doctors Frosted. etc..
En de Fahrenheit Blues, op deze foto nog onrijp:
Je kunt zien dat de tros al wat meer bovenin de plant zit, het teken dat we op ruim driekwart van de oogst zijn. Maar zo bovenin de plant is ze nog even mooi! De smaak van de ‘blauwe rassen’ laat helaas nog steeds wel wat te wensen over, niet vies maar gewoon niet bijzonder veel smaak. Maar in de gebruikte salade was ze toch gewoon erg lekker, en mooi natuurlijk.
Want zo rijpt deze Fahrenheit Blues af:
Van binnen zijn de tomaatjes donkerrozerood, het randje van het donkere velletje heeft in plakjes of partjes een mooi contrast.
Gisteren trouwens toch nog anderhalve emmer tomaten geoogst, dus vandaag toch nog maar een keer tomatensaus maken. Dat krijg je als je een week minder vaak op de tuin komt – met dank aan overvloedige regen – het is er te nat om veel te kunnen doen. Maar gistermiddag in de zon snel naar de tuin en dus veel tomaten geoogst, en pepers, en boontjes, courgettes, bietjes, kruiden voor de tomatensaus.
En we zagen dat de Chinese Red Hmong komkommer nu wel stevig in de meeldauw zat. En om verspreiding in de kas (naar aubergines, pepers, etc.) te voorkomen moesten die planten er wel uit. Ze heeft een prima opbrengst gegeven maar werd best een forse plant. En om die reden stortten de 2 planten een week of 3 geleden geheel in (oké, misschien ook een beetje omdat ons in elkaar geflanste hekwerk niet stevig genoeg was). Niets meer aan te doen, het was echt niet meer overeind te heisen, op te halen en op te binden. Maar ik had bedacht dan gewoon nog de komkommers te oogsten die een beetje aan de zijkant lagen/hingen. En dus zo ook nog wel aardig wat komkommers kunnen oogsten.
Maar nu moesten de 2 planten met al hun uitlopers en stengels en blad dus weg. Handschoenen aan (want het blad van komkommers kan behoorlijk prikken/irriteren), en de plant verwijderd. Maar in het binnenste ingestorte deel van de plant vonden we een flink aantal komkommers waar we dus niet meer bij konden en ondertussen tot oneetbaar waren gaan rijpen:
Zo, die hebben we dus allemaal gemist :-). Elk nadeel heeft dan ook wel weer een voordeel; ik hoop en denk heel veel Red Hmong-komkommerzaden te oogsten. Ze doet me trouwens erg denken aan de Sikkimkomkommer, zeker het netwerkje op de komkommer. Zal vast haar vader of moeder of opa of oma zijn :-).
Gisteren dus wel wat slechte planten uit de kas gehaald maar te weinig tijd om ook de kas schoon te maken (ramen zemen :-)), dat moet dan komend weekend nog gebeuren.
Vanavond eens opzoeken wat ik nog kan zaaien; wat mosterdblad, de weeuwenteelt bloemkool, savooikool en spitskool, misschien nog wat rucola. Oh ja, veldsla niet vergeten.
Volgende week (als het droog genoeg is om eens wat foto’s van het stro te maken), zal ik eindelijk eens mijn ervaringen met het stro beschrijven, dat wordt een lang tuindagboek.
Tot slot nog een foto van de Agapanthus Loch Hope:
Ik heb haar zeker al 8 of 9 jaar, gewoon in de tuin. Geweldig mooie Agapanthus, blijkt zelfs hier op de vette klei dus prima winterhard, ook zonder afdekken. Bloeit elk jaar trouw, dit jaar iets later dan in andere jaren (waarschijnlijk met dank aan het koude voorjaar), de statige planten wel zo’n 120 centimeter hoog.
Hi Diana,
Die salades zien er heerlijk uit zeg! En zo kleurrijk. Een lust voor het oog en ongetwijfeld ook voor de tong.
Ik had nog even een vraagje over de mais. Ik meen mij te herinneren dat jij in een vorig tuindagboek geschreven hebt dat je de mais had geoogst. Maar hoe kan je eigenlijk zien of de kolven rijp zijn? Ik vind het zo zonde om ze open te pulken. Misschien heb jij een goede tip voor mij?
Groetjes,
Karin
Hallo Karin,
Wij hebben inderdaad vorige week onze maïskolven geoogst, we hadden een mooie oogst, waren zelfs al een beetje aan de late kant met oogsten, maar de korrels waren nog heerlijk zoet. We hebben ze gegeten en de rest gelijk ingevroren.
Suikermaïs oogst je wanneer de korrels al wel geel zijn, maar ook nog zacht. Aan de draden die boven de kolf uithangen kun je zien wanneer de kolven rijp zijn om te plukken; als deze donkerbruin en verdroogd zijn, zijn ze ongeveer rijp (maar je zult dus altijd een test moeten doen door van 1 kolf de bovenste bladeren wat weg/om te vouwen, zodat je de bovenste korrels kunt zien. Als je er met een nagel indrukt moet er wat melkachtig vocht uit komen. Dat is het meest ideale moment om te oogsten.
Succes met de oogst!
Diana
Dank je wel Diana voor je duidelijke antwoord.
Ik denk dat ik mijn mais ook wil gaan invriezen, maar kan je ze dan gewoon rauw invriezen (natuurlijk wel eerst de korrels van de kolf afsnijden), of blancheer je de kolven eerst?
Bedankt alvast!
Karin
Hallo Karin,
Officieel blancheer je de kolven eerst, maar dit is nu het 2e jaar dat ik de kolven gewoon rauw invries, en eerlijk gezegd gaat dat ook prima. En je hoeft zeker niet eerst de korrels van de kolven te snijden (tenzij je de korrels alleen gebruikt voor in chili of andere gerechten). Als wij maïs eten kook ik eerst water, de bevroren kolven in het kokende water doen, weer aan de kook brengen, 15 tot 20 minuten koken en dan ermee doen wat ik verder wil (op de barbecue, grillen of de korrels eraf snijden voor in een gerecht).
groetjes,
Diana
hoi Karin,
Wij zijn een enorme fan van mais uit de diepvries 🙂
Vooral losse korrels, om door van alles heen te doen.
Vorig jaar heb ik de kolven gekookt (10 min.), laten afkoelen en dan met een groot scherp mes de korrels eraf gerist. De korrels heb ik in lange diepvrieszakken gedaan en die plat gelegd, als een soort planken. Dat was een tip die ik had gekregen. Zo kun je gemakkelijk een stukje afbreken, zoveel als je nodig hebt voor een gerecht. Werkte prima!
Hoi Diana,
Misschien weet je het al, maar toch leuk. In een artikel van het nrc.nl : rubriek koken gaat het over verschillende soorten courgettes . En wat zie ik daar: , de pagina over courgettes van de website “Diana’s mooie moestuin”
Groetjes,
Helma
Hoi Helma,
Hé, wat leuk!!
Nee, dat wist ik nog niet, wel heel bijzonder dat een landelijke krant naar een pagina op mijn website verwijst!!
Als het goed is sta ik wel ook ergens komende herfst in het maandblad Tuinieren, via de mail ben ik gevraagd of iets kan vertellen over groenten die je in de winter kunt telen/oogsten, het is maar een klein blokje tekst geloof ik, maar toch ook weer leuk.
groetjes,
Diana
Ik had ook suikermais gezet maar de kolven zijn heel klein gebleven helaas, en ook de pompoenen zijn maar klein en vooral heel weinig, ik heb 3 planten en slechts 2 kleine pompoentjes eraan. Echt balen hoor!
Hallo Mayra,
Dat is heel jammer! Ik kan je niet vertellen wat de oorzaak is want het kan heel veel oorzaken hebben (te weinig voeding, te droog, een kwalitatief matig ras, etc.).
Het enige voordeel hiervan is dat je zelf zou kunnen bedenken waarom je kleine kolfjes en weinig pompoenen hebt, en daar van leren en volgend jaar andere keuzes maken. Zo hebben we zelf in de afgelopen jaren ook heel veel geleerd van vooral wat er minder goed ging; andere rassen, andere voedingsstoffen, meer water geven, of juist soms minder, etc..
Ik hoop dat de rest van je moestuinoogst wel goed is!!
Diana
Ja, ik heb inmiddels al anderhalve kg chilipepers geoogst, en ze blijven maar komen!
Ik denk dat ik de pompoenen en de suikermais volgend jaar op een andere plaats ga planten, ik denk te weinig voeding.
Hallo Mayra,
Zo is er altijd wel iets dat het geweldig doet en iets dat het heel slecht doet. Hier een geweldig bonen-jaar, en een heel slecht prei-jaar.
We hebben nog nooit gehad dat werkelijk alles helemaal perfect was – het is misschien ook de charme van tuinieren, elk jaar weer opnieuw proberen om alles zo goed mogelijk te telen :-).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
De salade met granaatappelpitjes ziet er goed uit zeg!
Ik heb mijn komkommer planten ook weg gehaald. Niet omdat ze ziek waren maar omdat ze gewoon niet produceerden. Nouja, ik heb er 2 bevruchte komkommers formaat honkbalknuppel vanaf kunnen halen. Beginnersfoutje.
Maar voor de rest heb ik een fantastisch eerste moestuinseizoen gehad en dat zou zonder jouw site vast niet gelukt zijn. Bedankt voor de motivatie en vooral inspiratie!
Hallo Nienke,
De tomatensalade met granaatappelpitjes was ook erg lekker, ik moet niet vergeten het ‘recept’ even op de pagina van de tomaten te plaatsen, want het is echt heel gemakkelijk (en lekker).
Als een komkommer zaden mag gaan maken (omdat ze is bevrucht en niet wordt geplukt) zal ze alle energie gebruiken voor het maken en rijpen van zaden. En dat gaat dan altijd ten koste van de bloei en opbrengst. Maar helemaal geen komkommer dan meer kunnen oogsten is wel erg zwaar gestraft, en erg jammer. Ik hoop dat je volgend jaar een beter komkommerjaar hebt!
groetjes,
Diana
Hi Diana,
De regen blijft met bakken uit de hemel komen! Of het is droog en ik nog aan het werk.. Afgelopen week ben ik dus maar tussen de buien door naar de tuin geweest en wat geoogst in de kas. Ik hoop dat het morgen wat beter wordt want ik mis de tuin! 😉
Beide salades waren overigens overheerlijk! En niet te vergeten de chocoladetaart. De extra stukjes die ik van je mee kreeg hebben de volgende dag niet meer gehaald
Groetjes, Zuhal
Hoi Zuhal,
Ook wij maar 1 keer deze week naar de tuin geweest, snel bonen en tomaten en noem maar op geoogst voor het weer ging regenen.
Maar nu ziet het er niet onaardig uit (al staat de achtertuin nog vol met plassen), en het schijnt volgende week een hele week mooi weer te worden, ik kan me er (net als jij) nu al op verheugen :-).
Goed om te horen dat de chocoladetaart een succes was! Komende week eindelijk appels plukken, denk en hoop ik, en dan volgend weekend appeltaart van Cees Holtkamp maken, want die vinden we hier erg lekker.
Fijn weekend!
Diana
Hallo Diana,
Even een reactie op je appelpluk. Van het voorjaar heb ik een notaris-appelboom cadeau gekregen voor mijn verjaardag.
Er zitten twee mooie appels aan, wat ik bijzonder vind voor een nieuw boompje. Echter hij staat nu ook in bloei! Niet met een verloren bloempje, maar de boom heeft meerdere bloesems.
Het lijkt alsof de boom toch van de leg is door onze extreme zomer. Heb jij hier ervaring mee.
Met hartelijke groet, Rietje
Hallo Rietje,
Ja, wij hebben daar ook wel ervaring mee, dat na een bijzondere zomer er in de herfst plotseling bloesem wordt gemaakt. Ik kan me een heel droge zomer herinneren en daarna een natte herfst (beetje vergelijkbaar met nu), maar ook eens juist een slechte, natte, koele zomer en een heel mooi najaar waarin er plotseling wat appelbomen en de kweepeer gingen bloeien. Zeker niet vaak gezien maar wel een keer of 4 in de afgelopen 20 jaar.
Uiteindelijk zal dat normaal gesproken niets kunnen worden, je kunt ervoor kiezen om de bloesem te verwijderen, want nu kost dat de boom energie die ze beter zou kunnen besteden aan het maken van wortels (bij een jonge boom) of het rijpen van de oogst (bi oudere bomen). Bij oudere bomen laat ik het altijd maar gaan, die zijn groot en sterk en dan is zo’n kleine nabloei eigenlijk wel heel mooi. Maar als je boompje echt pas een paar maanden oud is zou ik zelf waarschijnlijk de boom even extra goed in de gaten houden, en eventueel de bloempjes weg halen (afhankelijk van hoe oud en sterk de boom al is, hoeveel bloempjes er zijn, en hoe lang ze al bloeit (er vanuit gaand dat er geen vruchtjes gaan komen want die zou ik zeker weghalen).
groetjes,
Diana
hoi Diana,
Door al die nattigheid hebben mijn meloenen (in de koude bak) teveel water gekregen en zijn twee van de drie White Wonders gebarsten. Wel geoogst, maar nog tamelijk smakeloos helaas.
En omdat we nog maar twee hele ramen hebben, kan ik de boel niet meer dichtleggen. Mijn hoop is nu op de Golden Crispy, die beginnen heel aardig door te groeien nu. Ik zag dat ze oranje moeten worden!
Mooie nieuwe lay out van je site trouwens 🙂
groeten, Christa
Hallo Christa,
Wat jammer! Hier hebben we een pompoen gehad die door alle regen plotseling ging scheuren. Gelukkig was ze wel rijp en hebben we nog een deel ervan kunnen eten.
Ik hoop dat het met de Golden Crispy’s nog goed gaat komen! Gelukkig komen er deze week een aantal mooie en warme dagen aan, dat gaat vast helpen (hier hopelijk ook want de tuin, inclusief bonen en sojabonen en courgettes, etc. zien eruit alsof het half oktober is).
groetjes,
Diana
Hai Diana,
Ik heb een vraag, die jij vast zou kunnen beantwoorden!
Wij hebben (voor in onze kas) peperplantjes gekregen en deze doen het prachtig. Er hangen al weken heel mooi stevige, knalgroene pepers aan. (Met de vorm van een gewoon rood pepertje zoals je die in de winkel koopt).
Nu is er nog altijd geen spoor van verkleuring te bekennen en mijn gevoel zegt dat de tijd toch wel daar zou moeten zijn.
Hebben we een groene peper te pakken? Of is het kwestie van wachten?
Dankjewel voor je antwoord alvast!
Isadora
Hallo Isadora,
Groene pepers bestaan niet (niet rijp tenminste :-)).
Groen is bij paprika’s en pepers altijd een onrijpe kleur, uiteindelijk zal elke groene peper of paprika naar een andere kleur afrijpen (geel, oranje, rood of bruin).
Maar je kunt ze wel groen (en dus onrijp) eten. Daarom zijn groene paprika’s altijd lichtbitter en frisser en kruidiger, en rijpe paprika’s zoeter. En om dezelfde redenen zijn groene pepers kruidiger en minder heet dan rijpe pepers. Groene Jalapeño’s die te koop zijn, zijn dus onrijpe pepers (en prima eetbaar, maar niet rijp – en daarom ook niet zo heel heet).
Het hangt heel erg af van het ras hoe lang de rijping duurt. Er zijn rassen waarbij groene paprika’s en pepers er slechts 3 weken over doen om te rijpen, maar zeker bij de pepers kan het ook zomaar 2 maanden duren, of nog langer.
Hier zijn er ook nog heel veel pepers waarvan er nog niet één is gaan rijpen hoor, en dat is ook prima, dat kan en mag ook gewoon nog in oktober.
Maar je kunt gewoon eens een peper oogsten en die dus gewoon proeven en gebruiken. En daarbij bedenken dat wanneer die pepers rijp kunnen en mogen worden, ze (nog) heter zal worden en ook wat anders van smaak. Misschien leuk om gelijk eens het verschil te proeven tussen onrijpe en rijpe pepers van hetzelfde ras en dezelfde plant.
groetjes,
Diana
Wat een lekker helder antwoord! Dankjewel!! Weer wat geleerd!
Ik zal er eentje plukken en daarna netjes op mijn handen blijven zitten 🙂
Hallo Diana,
Wat een slaecht weer is het geweest de afgelopen dagen.
Zelf heb ik ervan geprofiteerd om de komkommer,tomaten en bieten in potten te doen.
Nu ben ik aan het experimenteren met bonen in potten door ze rauw te verwerken in zoet zuur ben benieuwd dat het knapperig blijft.
Bij de bonen die ik oogst moet ik wel opletten dat ze niet te ver zijn, dan zijn ze te houterig.
Is wel moeilijk om de juiste bonen te plukken heb jij hier ook ervaring mee?
Onlangs de buren nog wat gegeven, maar deze waren houterig.
Toch een domper als je iets lekkers wilt geven en het tegen valt.
Ik las dat je nog wat kolen gaat zaaien zijn deze voor in de kas of zet je deze buiten?
Ook dit jaar heb je weer veel informatie gegeven, bedankt daarvoor.
Je site is super.
Groet D’s
Hallo D’s,
Ja, het was mooi weer om in te maken. Nu maar even genieten van een paar mooie dagen want ik begreep dat het daarna ook weer gaat regenen…
Ik heb zelf wel bonen in zoetzuur gemaakt (door de potten te steriliseren, de schone bonen rauw in de potten te doen, en dan het kokende azijnmengsel erop te gieten). En hier bleven de boontjes dan inderdaad prima knapperig. Wel binnen een half jaartje opeten want met de tijd worden de boontjes steeds zuurder.
Jammer dat je stugge boontjes hebt! Misschien het ras? Of anders een te droge standplaats (bonen hebben niet veel water nodig maar wel wat, als bonen te droog staan kunnen de peulen ook stug en draderig worden). Wij hebben dit jaar prima bonen, goede opbrengst en prima kwaliteit, wel wat later dan in andere jaren (met dank aan het koude voorjaar).
Ik heb weeuwenteelt spitskool en weeuwenteelt bloemkool gezaaid, beiden voor overwintering in de kas, als de zaailingen zijn uitgeplant kunnen ze nog wat groeien tot een centimeter of 30-40 hoog en zo rond februari zullen de planten dan weer aan de groei komen en kunnen we eind april – begin mei oogsten. Net op tijd voor de tomaten er weer in gaan :-).
groetjes en succes/plezier met inmaken!
Diana