Monsters
Ik liet vorige week al een foto van de tomaat Sprite zien. Ondertussen is ze nog flink gegroeid, ruim 2 meter hoog en ze schiet aan alle kanten uit haar kooi. Ondertussen oogst ik er, als het lukt, tomaatjes van, ik pulk ze met een Hans & Grietje-achtig gevoel tussen de mazen van de roestvrijstalen kolom. Knibbel Knabbel Knuisje….. Er zitten letterlijk honderden bloemen in de 2 planten, ik tik me het ongans :-). Dit tomatenras Nipples kan er trouwens ook wat van:
Nog zo’n ‘monster’ is natuurlijk weer het klimrek met pompoenen. Vorig jaar was het een leuk experiment en dus dit jaar zeker voor herhaling vatbaar (met iets minder stokken, iets meer ruimte en iets minder planten). In mei zag het rek met plantjes er nog bijna iel uit, tot ik tijdens de groeispurt in juni de stengels 3 keer per week moest opbinden. En nu laat ik de planten ‘los’, de stengels en bladeren groeien boven het rek uit en ik kan er niet heel goed meer bij (door de hoogte van ruim 2 meter, maar ook de grote bladeren waar ik tussen moet laveren).
Eigenlijk geldt het voor de hele moestuin; ik laat het los want ik kan haar niet meer bijbenen. Ik begin elk voorjaar weer in een normaal tempo te zaaien en planten, wieden en water te geven, maar ergens in de zomer haalt de hele moestuin me in. Alles komt nu tegelijk; het onkruid groeit tegen de klippen op en we sjouwen kilo’s oogst mee naar huis (die ook niet vanzelf in pot, vriezer of andere voorraad verdwijnt).
Er valt niet veel meer ’te sturen’, het gaat nu zoals het gaat. Snijbiet schiet door? Eruit en nieuwe zaaien. Dan kan gelijk op die plaats de nieuwe knolvenkel erin. Melde die omvalt? Snel een stok erbij. Eerst tomaten plukken. Een zieke tomaat? Eruit! Potten water geven. Een scheef gezakte paprikaplant opbinden. Komkommers oogsten (en vanavond in zoetzuur zetten).
Ik heb zoete aardappelen in volle grond, speciekuip en groeizak (hieronder). Bij de planten in speciekuipen lukt het me nog wel om ze op te binden:
Maar die in de groeizakken overgroeien de zak en vervolgens kruipen ze over de grond en het looppad:
Prima, ik schuif ze wel een beetje opzij zodat we er niet op trappen. Misschien kunnen we ook eens wat blad oogsten en eten. Maar daar komt het nu nog even niet van want in de kas staat een overvolle speciekuip met kangkung waar we nodig uit moeten oogsten.
We binden de courgettes en komkommers op, toppen de eerste tomaten in de kas omdat ze al 2 meter hoog zijn, planten nieuwe sla en andijvie uit (en 2 dagen later nog een keer omdat ze zijn opgevreten door slakken of eenden). We moeten snel spitskool oogsten en eten want er is er door de regen al één gebarsten, en de knolvenkel ga ik dan maar invriezen. Dat geldt ook voor de bietjes, voor ze te groot worden. En dan zal ik nog 100 andere dingen maar niet meer noemen.
Begrijp me niet verkeerd, ik klaag niet hoor, dit is de beloning van al het zaaien, voeden, verzorgen, opbinden en water geven; een volle tuin, een overdadige oogst en een drukke zomer :-).
Tot slot nog één foto, of eigenlijk 3. Ik kocht vorig jaar een klein plantje van deze Angelica sylvestris Vicar’s Mead, een donkerbladige engelwortel. Ook zij blijkt een monster. Vorig jaar bleef ze klein, ik was zelfs een beetje bang dat ze misschien de winter niet zou overleven in de vette klei. Maar in april liep ze weer uit, met bijna zwarte stengels en bladeren. In mei werd ze hoger en breder:
In juni verscheen de eerste bloem:
En ondertussen bloeit ze volop, is ze bijna twee meter hoog en een meter breed. Ze is tweejarig en gaat dus waarschijnlijk na de bloei afsterven. Ik hoop dan ook dat ik zaden van haar kan winnen, of dat ze zichzelf uitzaait, want de zaden blijven helaas slechts een korte tijd levensvatbaar (als in enkele weken of maanden?) en kiemen ook nog eens lastig en onregelmatig. Extra belangrijk dus om nog even van deze prachtige plant te genieten!
Hallo Diana,
Ja, wat een weelde hè! Volop genieten….
Groetjes,
Ria
Hallo Diana,
Als ik dat zo lees allemaal vraag ik me werkelijk af of er meer dan 24 uren in jullie dagen zitten en of dat er meer dan 7 dagen in jullie weken zitten. Of dat jullie bovenmenselijke eigenschappen bezitten.
Ik heb groot respect voor al jullie inspanningen in de tuin en dan ook nog de website en alles wat daarbij komt kijken zoals het heel geduldig beantwoorden van alle vragen.
Ik doe het wat kalmer aan, maar het plezier wat ik er aan beleef is er niet minder om hoor.
Hartelijke groeten,
Ria (die andere Ria dus)
Hallo Ria,
Nou, het is soms ook best vermoeiend hoor :-).
Nu het volop zomer is zijn er wat minder bezoekers op de website. En, ik geef toe, daardoor gelukkig ook wat minder vragen, want ik heb er geen hekel aan maar het kost wel heel veel tijd om die te beantwoorden). En die tijd heb ik hard nodig, want tuin en oogst zijn nu het allerbelangrijkst.
En ik bedacht; ooit moeten alle vragen zijn beantwoord, toch? En dan heeft het toch een meerwaarde gehad omdat mensen met dezelfde vraag vraag en antwoord in de reacties kunnen vinden.
Jij rustig aan? Je hebt, voor zover ik dat kan inschatten, een tuin die 4 tot 5 keer zo groot is als die van ons, heel rustig kan dat dus nooit zijn 🙂 !
groetjes en veel plezier met tuinieren en oogsten!
Diana
Pff zo herkenbaar! En dan inderdaad ook nog dat alles verwerkt moet worden wat je oogst, en dat zijn hier ook kilo’s tegelijk.
En nee, van mij ook geen geklaag, het is super dat alles zo goed groeit en doet. Maar ik wil ook niks weg hoeven gooien omdat ik tijd te kort kom om het te oogsten! Al zijn de kippen heel blij met de doorgeschoten sla en andijvie. En courgettes die opeens 3x groter zijn dan de dag ervoor door de regen haha.
Het is nu prioriteiten stellen en ons daarbij neerleggen.
Hallo Diana en Ruud,
Wat een drukte hé die tuin, maar het is zo mooi en zo lekker bovendien.
Wat een prachtige engelwortel heb je, ik heb ooit een aantal jaren de gewone gigant Angelica gehad, mijn ervaring was dat die zich gigantisch uitzaaide rond de plek waar hij stond. Mijn vraag is; wat ga je er van maken? Ik had gekonfijte snoepjes gemaakt van de stelen. Ik had gelezen dat men dat vroeger deed. Was een hele aparte smaak. Ik ben benieuwd wat jouw plannen zijn ermee. Groetjes Margriet
Hallo Margriet,
Leuk!! Ik weet niet goed wat ik ermee wil doen, ik heb haar eerlijk gezegd vooral voor het mooi. Als ik in de Engelse taal googel vind ik wel wat recepten (bij googelen op Angelica sylvestris recipe), onder andere het konfijten van stengels. Ik ben van plan om zaden te oogsten en daar hoop ik wel wat mee te doen, vandaag een rijpend zaadje geproefd en het heeft iets anijsachtigs, een vleugje bitter en wat kruidigs, misschien wel lekker in een zoetzuur of zelfs een zoet inmaakrecept. Ik ga er eens over verzinnen!
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Mijn Angelica zaait zich zeer royaal uit op mijn moestuin met ook kleigrond. Daar zou ik me geen zorgen over maken. Ze zijn ook heel goed te herkennen.
Dank voor al jouw nieuws, foto’s, wetenswaardigheden en lekkere recepten. Die melanzane is verrukkelijk.
Groetjes
Saskia
Hallo Saskia,
Dankjewel voor je reactie!
Goed om te horen dat ze zich uitzaait. Ik zou er wel een tuin vol van willen 🙂
Leuk om te horen dat je de Melanzane lekker vindt! (ik neem aan dat je deze bedoelt: Aubergine alla Parmigiana. Die ga ik zeker heel binnenkort zelf ook weer maken.
groetjes,
Diana
Wie kan mij advies geven,mijn 4courgettes geven t op,geven geen fruit meer,alleen kleine gele vruchtjes en heb schimmel op het blad,alleen in mijn serre blijft hij redelijk mooi,maar alleen mannelijke bloemen,ik heb rode bietjes in potten en bakjen gezaaid,mooi groot blad,maar geen bietjes,wat doe ik fout
Hallo Tiny,
Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen want ik ken je omstandigheden niet (welke rassen, wanneer gezaaid, welke voeding heb je gegeven en wanneer, standplaats, vocht, etc.).
Ik kan je vooral adviseren om in het menu bij ‘Groenten’ de 2 afzonderlijke pagina’s van respectievelijk courgette en rode biet te lezen, daar vind je meer informatie over onder andere ‘bemesting’ want bietjes hebben wat kali nodig om knollen te kunnen maken en courgettes zijn letterlijk slokoppen die veel voeding, vocht, ruimte nodig hebben om veel vruchten te kunnen produceren. Ik weet het natuurlijk niet zeker omdat ik de omstandigheden niet ken maar ik heb het vermoeden dat het probleem wellicht in die hoek zou kunnen liggen.
groetjes,
Diana
Probeer eens een flinke laag paardemest volgend jaar.
Ik denk dat de planten alleen maar wil overleven.
En anderekant van de tuin.
Hoi Diana,
Ben dit jaar voor te eerst aan een (volks) moestuintje begonnen. 34m2, te klein voor woorden! Jij schrijft dat de tuin je nu in juli boven het hoofd groeit; ik heb dat ook! Van alles al geoogst, dolblij met m’n erwtjes, nietjes enzo.! Ik had een klimmende courgette gekregen die nu bijna het hele rek voor de fruitboompjes overwoekert; 1 pompoenzaadje uit een pompoen gezaaid en daar heeft mijn lief een klimrek voor moeten maken; kortom ik moet nog veel leren. Toch hoop ik volgend jaar iets meer grond te krijgen en dan wil ik starten met permacultuur. Ik volg jou al een hele tijd en vind je heel inspirerend!
Het is geweldig zo te horen. Een tuin vraagt veel tijd op het juiste moment. Maar het is niet altijd te plannen. Het ene moment groeit het slecht. Het weer slaapt en het schiet te grond uit. Dat is ook zo met de oogst. Ik heb wel eens momenten dat ik bv geen bonen meer durft mee te nemen huis. Het wordt dan te veel en de buren eten ze ook niet iedere dag.
Dag Diana
Staat de sprite tomaat in de kas of in de volle grond?
Hallo Bart,
Ze staat hier nu in de kas, maar ik heb haar in eerdere jaren ook wel in de vollegrond geteeld. Toen bleef ze lager maar gaf ook een vroege en zeer goede opbrengst, ik had haar toen aan een stok gebonden in plaats van in een kooi, buiten kan een stok (of een paar stokken) prima, in de kas blijkt een soort kooi wel handiger want ik heb wel meegemaakt dat ze in de kas aan 2 of 3 stokken toch zo zwaar werd dat de planten de stokken naar beneden zakten.
groetjes,
Diana
Dankjewel voor de uitleg.ik wil het een komend seizoen buiten uitproberen. Ik zit op vette zeeklei dus wie weet
een vraagje buiten dit onderwerp om, op jouw advies tomaten gardens delight en liguria gezaaid, heel tevreden over deze beide tips alleen problemen bij de liguria na de tweede tros geen bevruchting meer bij de volgende tros, heb je een vermoeden of oplossing voor dit probleem ?
Hallo Guido,
Ik heb zelf de Liguria al heel vaak geteeld en ze geeft in elke tros ruim voldoende tomaten. Dus ik ga er vanuit dat er in de tweede tros wel voldoende bloemen waren maar die niet zijn bevrucht. Dat kan liggen aan de luchtvochtigheid, als die (al dan niet tijdelijk) te hoog is kan stuifmeel klonteren en valt het niet op de stamper. Een andere oorzaak kan het weer zijn; bij hoge temperaturen (en die hebben we een paar weken wel gehad, met ruim 30 graden) vallen bloempjes. Andere oorzaken kunnen te maken hebben met voeding en/of vocht. Googel even op ’tomato blossom drop’ en je vindt informatie en ook foto’s hoe dat eruit ziet, zoals deze pagina: Gardenmyths
groetjes,
Diana
Dank je wel, ga dr. Google eens raadplegen
prachtige blog weer, ook hier gaat het super, en we zijn zeer gelukkig met alles wat we oogsten nu.
Hoi Diana,
Ik heb een vraagje over broccoli. Mag dat hier ook? In de herfst vorig jaar heb ik broccoli plantjes geplant. Ik weet niet meer zeker welke soorten het waren. Nu in de lente hebben 2 planten van die paarse kleine broccoliwetjes gemaakt, leuk! Dat was dus een spruitbroccoli-. Die anderen 4 groeiden door. Het zijn nu sterke planten met een stam en prachtige bladeren, nu zeker al een meter hoog. De grootste maakt nu uit de oksels nieuwe bladeren..nieuwe takken?
Mijn vraag: denk jij dat er nog broccoli knoppen komen? En als ja, wanneer? dit jaar, of misschien pas volgend jaar? En wat zou het voor een soort kunnen zijn? Gisteren heb ik van ongeduld dan maar een plant gekopt, dwz de top eruit gesneden en de bladeren gekookt…ik dacht, misschien is het een bladbroccoli;)? Het was te eten, maar erg taai. De planten staan in onze buurttuin, en mensen vinden hen verschillend mooi…en vragen zich natuurlijk ook af, wat eraan te oogsten valt:/ Trouwens, ik geniet nog steeds van je tomaten en andere zaden die ik enkele jaren geleden mocht winnen! dank
Hallo Julia,
Ik kan het niet met zekerheid zeggen maar het klinkt alsof je broccoliplanten gaan doorschieten. Dat zou niet heel vreemd zijn want een broccoliplant is tweejarig en je schrijft dat je ze vorig hebt gekocht. Ik weet niet of je meerdere soorten/rassen hebt gekocht, mijn ervaring is dat de spruitbroccoli/broccolini makkelijker oogst geeft dan gewone broccoli, bij die laatste is het juiste ras, juiste zaaitijd, voldoende vocht en voeding heel belangrijk. Door de top eruit te halen is de kans op alsnog een leuke oogst nog wat kleiner geworden, tenzij ook dit broccolini is want die geven verspreid over de plant broccoliroosjes maar gewone broccoli groeit vanuit het hart van de plant.
Of je de planten nog lang moet laten staan durf ik niet te zeggen, dat hangt af van je wensen, of je er iets anders voor wilt zaaien/planten bijvoorbeeld. Mochten ze doorschieten geven ze grote wolken gele bloempjes waar heel veel hommels op af komen, alleen dat zou ik al een goede reden vinden om de planten (of een deel van de planten) te laten staan. Er is toch ook nog een kans dat het broccolini is die komende herfst oogst geeft. De kans dat de planten volgend jaar oogst geven lijkt me heel erg klein want dan zouden de planten dus bijna 3 jaar oud moeten worden.
groetjes,
Diana
Dank voor je uitgebreide reactie! Doorschieten…ja dat kan! Ik dacht dat ik “winterbroccoli” (hetzelfde dan spruitbroccoli?) had gekocht, maar misschien ernaast ook gewone broccoli, die dan dus op het verkeerde tijdstip is geplant enz., zo als je zegt. Ben benieuwd of die dan nu eindelijk gaat bloeien…ja, dat is zeker ook erg mooi! In de vroege lente bloeiden daar de palmkolen, prachtig! Dus een broccoli knop is een grote hoeveelheid bloem in knop die de plant maakt als ie nog vrij kort en gedrongen is. Als hij “‘doorschiet” groeit hij in de hoogte, en maakt daar dan een bloem of velen uit oksels? Ik zal er zeker een laten staan om dat mee te maken.
Hallo Julia,
Kijk vooral even op de teeltpagina van de broccoli, dar vind je meer uitleg over het verschil tussen broccoli en spruitbroccoli en tussen ‘summer sprouting broccoli’ en ‘winter sprouting broccoli’. Je leest daar dat winterbroccoli dus waarschijnlijk winter sprouting sprouting broccoli is.
Op die pagina vind je ook foto’s van bloeiende sprouting broccoli en van winter en summer sprouting broccoli.
Bij ‘gewone broccoli’ schieten de bloeistengels vanuit de broccoli zelf, er komen meerder bloeistengels uit de broccoli.
groetjes,
Diana