Monster
Eerst even dit: ik kreeg reacties van mensen die hopen dat ik niet met de nieuwsbriefmail stop, nu ik ook Facebook heb. En nee hoor, dat is zeker niet mijn bedoeling. Misschien wordt de mailinglijst in de toekomst zelfs wat korter omdat mensen die via Facebook de link volgen wellicht niet zitten te wachten om daarna ook nog een mailtje te krijgen en zich uiteindelijk uitschrijven voor de nieuwsbriefmailing. Via welke weg je ook komt, welkom!, ik ben er erg blij mee!!
Nog even de link naar mijn Facebook-pagina. Misschien is er een knop of zo om de link te vermelden, maar daar heb ik (nog steeds) geen verstand van dus kopieer en plak ik gewoon, gaat ook prima 🙂
En dan over de polycultuurbak. Voor wie er interesse in heeft en het zelf ook wil proberen, lees dan nog even de reacties op het vorige blog want daarin reageren wat mensen met verstand van, en ervaring in polycultuur.
Hier ziet mijn polycultuurbak en nu zo uit…… en dat bedoel ik dus met het woord Monster in de titel van dit stukje 🙂
En dan hebben we er al twee keer uit gegeten 🙂 . Er zijn 3 dingen mogelijk;
Het zou kunnen dat ik iets teveel zaden heb gezaaid. Ik moet het ook nog leren hè, ik dacht dat anderhalve eetlepel zaden wel een mooie hoeveelheid was, maar het is nu wel erg vol, volgend jaar hou ik het op 1 eetlepel (hoewel, het is wel lekker overdadig zo).
Het zou kunnen dat ik iets eerder had moeten beginnen met oogsten, ik dacht in mijn krenterigheid dat het beter was om te gaan oogsten als alle soorten een beetje redelijk van formaat waren. Eerder beginnen dus, en zoals ik nu weet de plantjes er niet uittrekken maar afknippen, zo dicht mogelijk bij de grond (om de kiemende en jonge zaailingen tussen de grotere planten door niet te beschadigen).
En tot slot zou het kunnen zijn dat de bemesting iets te voortvarend was. En dat kan eigenlijk niet, want ik kreeg en gebruikte de biologische moestuinvoeding van Pokon en die heeft als samenstelling NPK: 5-5-10 + 2 Mg. En ik heb me gehouden aan de hoeveelheid op de verpakking. Maar vorig jaar was nogal een slecht jaar (lees ‘rampjaar’). En met alle slakken, kou, regen, etc. groeide er gewoon amper iets. En dus hebben we toen de grond in juli nogmaals gevoed, in de hoop dat er nog iets zou groeien (tevergeefs). Die 2 voedingen (in februari en juli) die maar amper zijn gebruikt door planten zijn wellicht voor een deel niet uitgespoeld, en dus is er nu wat extra voeding (niet alleen voor deze bak, de hele tuin groeit nogal weelderig 🙂 , en daar zijn we, zeker na vorig jaar erg blij mee!
Oftewel, eigenlijk is het zoals ik ergens eens las; “Vraag niet hoe het kan maar geniet ervan.” 🙂
De bak van iets dichterbij:
Een monster dus 🙂 . En een welkom monster dus, laat daar geen misverstand over bestaan. We hebben er gisteren nog uit gegeten, het was een flinke bak vol sla, maar je kunt niet zien dat we er uit hebben geoogst. En dus moet ik morgen maar mensen op het tuinbouwcomplex benaderen, of ze alsjeblieft….alsjeblieft, ah, toe nou, wat uit de bak willen meenemen.
Oh ja, tot slot nog even, er zitten amper slakken in de bak (maar ik moet zeggen dat we dit jaar sowieso nog niet heel veel last hebben gehad van slakken (‘klop, klop, klop’, doe ik hier gelijk even op de houten tafel). En er zitten ook amper onkruiden in de bak, op wat heermoes en vogelmuur na.
Voor wie er interesse in heeft, Vera Greutink (van de website Tuinsmakelijk) heeft 2 informatieve filmpjes op YouTube geplaatst over polycultuur: Polycultuur en Polycultuur na 33 dagen
En dan nog even…… tjonge, wat was het warm hè? Voor ons maar ook voor de tuin. En die tuin kon wel wat warmte gebruiken (amper een week daarvoor was er notabene nog nachtvorst). Maar voor de tomaten in de kas was deze overgang wel erg groot. En op de dag dat het buiten 30 graden was, was het in de kas zelfs ruim 55 graden, en dan in de volle, brandende zon onder glas. Helaas maar funest voor sommige tomaten. We hebben 10-12 tomatenplanten die er na die warme dag zo uitzagen:
Nu lijkt het nog niet zo erg, en soms komt het nog een beetje ‘bij’, maar de hitte/verbranding/verdamping kan ook te ver zijn gegaan en dan gaat dit gedeelte afsterven. Ik heb er gisteren niets aan gedaan (je kunt er nu ook niets meer aan doen, ik had preventief de ruiten kunnen kalken, de ramen stonden al wagenwijd open).
We wachten even of en wat er eventueel zelf herstelt. Maar morgen gaan we de planten weer goed bekijken. En eventueel gaan we de verdorde bladeren wegknippen. En, als de top ook is afgestorven, die er ook uit knippen, en dan maar hopen dat ik een dief vind van waaruit ik een nieuwe stam kan maken. Want de plant is niet dood en gaat niet dood, het zijn alleen de top en de bovenste jonge blaadjes die door deze hoge temperatuur en sterke zon bezwijken.
Ik zal foto’s maken als ik morgen de planten bekijk en wel of niet ga knippen, toppen en op zoek ga naar een dief = nieuwe stam voor een die betreffende tomaat.
Gelukkig zijn er ook nog meer dan 75 tomaten die geen last hebben gehad en er prima uitzien en hoog nodig gediefd en opgebonden moeten worden. En de eerste paprika’s en pepers bloeien!
Zo even uit mijn hoofd is dit de paprika Earliest Red. Ze is al bijna uitgebloeid, de meeldraden beginnen al te verschrompelen en het groene bolletje in het midden is het vruchtbeginsel; er is een paprika geboren!
En dan nog even een foto die ik gisteren met mijn nieuwe fototoestel maakte, ik moet nog steeds veel oefenen, maar dit gaat er al een beetje op lijken 🙂 :
Een stukje bieslookbloem met hommel, lief hè!
En tot slot dan nog even de link naar de website van Pokon, waar ik deze week ook een blog schreef, en die gaat over: Eenjarigen
Wat een leuk, lief en lekker monster.
Het is prachtig, bedank je tuin-buurvrouw asjeblief. Heel erg mooi die overvolle bak.
wij doen al jaren bietjes, wortels, radijs, spinazie etc bij elkaar zaaien, en ook wortelen in de bloembakken.
Het weer, hier is bijna alles kapotgevroren 10 dagen terug, slechts aardbeien komen weer op en kruiden hebben het overleeft. Rest moest opnieuw geplant worden. Kou minus 3, Hitte 33, Fris: voorbije dagen 12 C°. 1000 km zuidelijker dan jullie.
Erg mooi die hommel. Da’s echt genieten.
liz & co danken je voor de extra blogs de voorbije dagen.
Beste Diana ,
Ik stel je mail en je fb tips erg op prijs en leer heel veel van alle info op je site. Ik heblaatst een erg interessant boek gelezen over het leven in de grond en het belang ervan. Het boek heet: het bodemvoedselweb van Jeff lowenfels en Wayne Lewis en het heeft mijn kijk op tuinieren veranderd. Omdat jij een behoorlijke achterban hebt en graag schrijft over je passie is dit misschien wel een boek dat ook jouw kijk op tuinieren veranderd op een positieve manier.
Vriendelijke groet en ga zo door
Douwe
Douwe, wellicht wist je het al, maar Marc Siepman van ‘Gevoel voor humus’ en de lezing ‘Alle kleine beestjes helpen’ (https://www.youtube.com/watch?v=E1t0JCIrRgE) gaat een gratis online cursus geven over humisme. Lijkt me superinteressant, ik heb me dan ook ingeschreven. Inschrijven kan nog: https://marcsiepman.nl/online-cursus-humisme/
Leuk de foto’s. Hier in Roemenie is het inmiddels gemiddeld 23-25 graden al normaal voor de lente , de tomaten planten die ik had gepoot stonden er net zo bij als jouw tomaat maar s’avonds water geven doet dan wonderen. Inmiddels al aardig wat gelezen op de site oa over groenten .Heel leuk en leerzaam.
Gr Henriette
http://www.onsleveninroemenie.blogspot.ro
Halo daar, bij mij waren er ook tomatenplanten die er pips uit zagen. Ik zette die weer in een pot , die pot plaatste ik op een wat koelere plek in de schaduw. Ze zijn gered en kunnen weer de serre in.
mvg
Dirk
Hoi Diana,
Het is een mooie ‘salad bowl’ geworden. zelf heb ik een bak vol gezaaid met spinazie soorten, die nu aan het doorschieten is. Ik heb er vanaf maart van geplukt en genoten maar nu is het over.
Mooie foto van die hommel! Zelf maak ik foto’s met mijn mobiel en die zijn ook wel redelijk, kijk maar eens op mijn site: http://www.herloomzaden.nl
groet Paul
Hoi paul, prima als je een keer je eigen website vermeld. Maar om dat nu bij elke reactie te doen vind ik een beetje overdreven. Op mij komt t nu over alsof je een reactie vooral ziet als methode om je eigen blog te promoten. Volgens mij is deze site daar niet voor bedoeld.
Groet, renee
Hallo Allemaal.
Ik heb ook sinds enkele jaren een ‘monsterbak’ . Ik gooi er alle overjaarse zaden in en ongelofelijk wat er allemaal groeit! Van spinazie, andijvie, sla, veldsla, zelfs peterselie…..
Er is altijd iets te plukken …..
Hallo Diana,
Mijn stuk moestuin met spinazie en raapsteeltjes ziet er ook zo overdadig uit. Terwijl ik niets anders heb gedaan dan voorgaande jaren. Ik denk dat het door het weer komt, lang koud en dan ineens regen en warmte.
Hallo Machteld,
Ja ook hier groeit alles uitbundig. Zo’n groot verschil met vorig jaar.
Na vorig jaar zijn we ook bijna met alles blij; vorig 3 aardappelen die opkwamen, nu zijn er 3 aardappelen niet opgekomen :-). Wat een verschil.
groetjes,
Diana
Dankjewel voor je reactie dat je je nieuwsbrief blijft handhaven Diana.
ik ben zo blij met jouw website en schrok best van jouw facebookactiviteiten..
Ik wil geen facebook, ( om meerdere redenen , o.a . privacy ).
Ben echt heel heel erg blij dat je je weblog in stand houdt.
Hartelijke groet,
Marianne (een beginner op moestuingebied, dus ik lees en leer ontzettend veel van jou, dank!).
Hoi Diana,
Ik lees je graag, maar wat me opvalt is dat ik steeds meer de naam van Pokon zie verschijnen.
Nu begrijp ik heel goed dat je daar blogt, en hun je sponseren, maar mijn mening is dat deze site onafhankelijk zou moeten zijn.
Doe er mee wat je wil.
En dat istie best wel, vind ik; onafhankelijk.
Ik ga lekker nooit naar de pokon blog
En koop dan dus ook geen potgrond bij de action. Maar wel zaden bij Diana.
Fijne site. Vol informatie
En schoorstenen moeten wel roken.
Gelukkig gaat voorniks de Op. Groetjes
Hallo Hans en Ronald,
Dank allebei voor jullie reacties!
Het is een interessante discussie. Zo makkelijk is het allemaal niet. Allereerst ben ik natuurlijk niet onafhankelijk, ik ben gewoon een hobbyist met een website die mensen naar keuze wel of niet kunnen lezen, ik ben geen overheidsinstantie. En mijn website kost geld, ze is te groot om nog een gratis blog te zijn. En Pokon geeft mij in ruil voor de blogs alle benodigdheden voor de tuin, en ik kan vertellen dat ik niet genoeg heb aan 5 zakjes potgrond en een zakje kali :-).
Ik probeer eerlijk te zijn en te melden dat ik de spullen van Pokon heb gekregen, ik adviseer niks, ik meld het alleen, en zeker niet in elk stukje, en ik ga er vanuit dat mensen vervolgens hun eigen keuzes maken.
Als ik had gewild had ik al wel 8 banners/reclames op mijn website kunnen hebben, en daarmee dus veel kunnen verdienen. Ik heb er voor gekozen om dat niet te doen. Voor nu, want het is heel verleidelijk om iets terug te verdienen voor alle tijd die ik (natuurlijk geheel vrijwillig) in de website stop. Ik vrees dat het de nieuwe tijd is, iets wat ik nog nooit heb beseft tot ik voor het eerst werd benaderd voor een reclamebanner. Kijk vooral eens op de websites van weeronline, nu, YouTube, persoonlijke websites van hobbykoks, vloggers, etc., en let dan op het aantal reclamebanners plus formaat en plaats.
Ik kan alleen maar zeggen dat als Hans de spullen wil leveren en aan huis wil bezorgen die ik nu van Pokon krijg ik per direct weer onafhankelijk word 🙂 . Maar dat zal vrees ik niet gebeuren, en dan ben ik eerlijk gezegd wel heel blij met Pokon. Ik heb trouwens de afspraak met Pokon dat ik niet verplicht ben om reclame voor Pokon te maken, ze hebben me alleen gevraagd geen reclame voor een concurrent te maken, dat is hun enige voorwaarde. En ik kan ook geen reclame voor een ander maken want ik gebruik nu Pokon-producten.
Als ik een keer vermeld dat ik een Pokon-product gebruik, lees er dan vooral overheen als je je er aan stoort. En anders hoop ik dat je een tuinwebsite kunt vinden die wel volledig onafhankelijk en dan ook nog gratis is, want ik vrees dat reclame op websites voor adverteerders heel belangrijk is geworden.
Nog even voor Ronald: ik koop ook geen potgrond bij de action 🙂 . Maar ik hoop wel dat je toch eens mijn blog op de website van Pokon wilt lezen want die verschilt amper of niets met mijn eigen blog, heel soms staat er een link in naar een pagina met een productinformatie maar je kunt zelf bedenken of je daar wel/niet op wilt klikken, en zo’n link staat zeker niet in elk stukje. In het laatste stukje over eenjarigen staat geen link en ook geen Pokon-woord, niets anders dan gewoon een stukje over het plezier dat je aan eenjarigen kunt beleven.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb even een hele andere vraag. Over je recept APPELTAART MET GEZOUTEN KARAMEL . Ik kom er niet helemaal uit. Bij de ingredienten voor het deeg staat o.a. 3 eetlepels poedersuiker, maar die kom ik nergens meer tegen bij de beschrijving. Er staat verder dat de eetlepel custardpoeder over de deegbodem gezeefd moet worden… Ik heb het custardpoeder, zoals in de beschrijving staat, door het deegmengsel gedaan. Maar de poedersuiker blijft over. Die heb ik nu ook maar door het deegmengsel gedaan en wat extra custardpoeder voor de bodem. Maar ik ben bang dat de custardpoeder en het poedersuiker door elkaar gehaald is bij de beschrijving en dat het custardpoeder niet door het deegmengsel had gemoeten. Ik heb nu alles al gemengd, ik hoop dat het zo goed komt.
En wat een prachtige dagen gehad en komen er nog aan. Vandaag de hele tuin bijgewerkt, onkruidvrij en alles water gegeven. Dat was wel nodig. Fijne dagen allemaal.
Groet Margriet
Hallo Margriet,
Sorry, en tegelijkertijd dankjewel voor de feedback!!
Ik heb de tekst gelijk aangepast, poedersuiker gaat in het deeg, custardpoeder gaat over de bodem (houdt het vocht een beetje tegen waardoor het deeg niet zo zompig wordt en tegelijkertijd geeft het wat smaak. Het custardpoeder had dus inderdaad niet door het deeg gemengd moeten worden. Ik hoop dat het toch nog goed is gekomen!! Misschien heb je nu een iets kruimeliger deeg dan het had moeten zijn. Wij vonden het in ieder geval een heel erg lekkere taart, ik hoop dat ze bij jou ook alsnog goed is gelukt!!!
groetjes,
Diana
Hoi diana. Het is lekker geworden hoor! Deeg was denk ik iets aan de stevige kant maar wel erg lekker.
Mooi en eerlijk antwoord over pokon en sponsors !
Gewoon zoals het voor jou is, net zoals de rest van je blog.
Ik sla het pokon gebeuren ook over maar kan me heel goed voorstellen dat het fijn is om wat terug te krijgen van ze. Je werkt ook zo keihard aan tuin en zaden en website.
Wat ziet je slabak er mooi uit! Dit wil ik ook een keer gaan doen! Moet wel eerst zorgen dat ik een bed heb die geheel (wortel)onkruid vrij is. Dat heb ik mog niet helemaal bereikt. Komt wel 🙂
Over dat pokon verhaal. Ik vind dat je er open en eerlijk over ben en heb ook geen last van dat je heel soms over hun producten schrijft. Ook niet van de kleine smaakvolle banner. Ik vind het op sommige websites wel ernstig dat je continu verstoort wordt en dat je amper de inhoud kan lezen door alle reclame heen. Dat is hier niet het geval. Ik lees ook graag je blogs op de pokon website. Gaan tot nu toe bijna nooit over het merk. En dan nog zou het me niet echt storen. Lijkt me super fijn zo een sponsering voor jou 🙂 geniet er vooral van.
En geniet ook van het lekker weer!
Ps. Heel fijn dat iemand het weer over de appeltaart heeft! Ben ik er weer aan herinnert. Die ga ik ook binnenkort maken. Ben gek op karamel!
Hallo Nadi (en Agnès),
Dankjewel voor jullie reacties! Zelf volg ik een kookblog van iemand, en zie daar geen enkele banner, maar er wordt in elk recept wel 2 of 3 keer een ingrediënt genoemd van een min of meer bekend merk, met link, in elk recept weer een ander merk en andere link. En bij de foto staat van welk merk het bord of kommetje is, etc.. En ik dacht in mijn onschuld dat het ter informatie was, ik weet nu dat voor elke link in heel veel blogs betaald wordt 🙂 . Dat is natuurlijk niet overal zo, ik word ook niet betaald voor een link. Maar het is om maar even aan te geven dat er verschillende manieren van adverteren zijn en dat het voor bedrijven heel lucratief is om te adverteren op een website, en hoe meer bezoekers, des te meer interesse is er.
De appeltaart met karamel is misschien wel de lekkerste appeltaart die ik maakte, hoewel, die Bretonse appeltaart van Cees Holtkamp is ook erg lekker, en de Franse appeltaart van Rutgerbakt is ook heel erg lekker 🙂 .
Over de polycultuur/slabak; ze is nog steeds overvol terwijl er nu meerdere mensen uit oogsten. Wij eten vandaag ook weer uit de slabak. Ik ben benieuwd of en wat er zou kunnen kiemen als dit allemaal is geoogst en heb ook al een idee voor een zomer-polybak.
groetjes,
Diana
Het maakt mij niets uit hoor Diana dat je door piep, piep of pokon wordt gesponsord. Ik ben blij met al je testen en proefjes met tuinmaterialen. Pokon is prijzig maar zo weet ik dat als ik het zou kopen het goed spul is. Mooie dag allemaal.
Groet Yvonne
Hallo Diana,
Vraagje over stam-sperziebonen: ik heb bonen voorgezaaid in bekertjes in huis. Helaas is niet de helft uitgekomen. Ik heb ze wel buiten uitgeplant. Inmiddels nieuwe zaden gekocht. Rare vraag misschien, ik kan er niets over vinden: zou ik deze nieuwe bonen kunnen zaaien (ter plekke) tussen de al bestaande bonenplanten (er is genoeg ruimte)?
Cecile, ik zou het gewoon doen. Met het mooie weer nu kan dat best lijkt mij. En eigenlijk ook wel handig, want zo spreid je je oogst. 🙂
Hallo Hanneke (en Cecile),
Hanneke, dankjewel voor je reactie en het meedenken!
En voor Cecile; je zegt dat je de bonen hebt voorgezaaid in bekertjes, misschien zonder afwateringsgaten te hebben gemaakt? Bonenzaden rotten in te natte grond. Misschien kun je nog even kijken op de pagina met informatie over de bonen, daar leg ik uit waar en in welke (zanderige) grond je het beste bonen kunt zaaien.
groetjes, Diana