Mooie moestuin – Vruchtgewassen
De groep vruchtgewassen is waarschijnlijk wel mijn grootste liefde in de moestuin. Omdat we ze allemaal erg lekker vinden, maar ook omdat er heel veel bijzondere en mooie rassen binnen deze groep te vinden zijn. Als je alleen al denkt aan de 12.000 tomatenrassen die er bestaan, en dan heb ik het nog niet over alle peperrassen, paprika’s in veel vormen en kleuren, courgettes, aubergines, pompoenen ….. Niet de makkelijkste groep trouwens, veel van deze soorten hebben meer warmte nodig dan wij in Nederland gewoon in de volle grond kunnen bieden.
Dit wordt wel het grootste hoofdstuk binnen het gedeelte van geschikte soorten voor de mooie moestuin. Ik ga maar bij het begin beginnen en zal proberen om niet al te belachelijk veel foto’s te plaatsen (maar er wel genoeg te laten zien natuurlijk 🙂 ). Kijk dus vooral hieronder naar de soorten en rassen die ik zelf erg mooi vind in een mooie moestuin.
Onderaan deze pagina vind je nog de links naar de andere pagina’s binnen de hoofdstukken over de mooie moestuin.
VRUCHTGEWASSEN
Aubergines
Het belangrijkste is: heb je een kas of niet? Want aubergines zijn in de buitenteelt niet de makkelijkste planten. Maar het is zeker wel mogelijk, mits je vroeg zaait, de planten in pot houdt en ze een zonnige en beschutte plek geeft, en de juiste rassen kiest.
Er zijn wit bloeiende aubergines en roze tot lilapaars bloeiende aubergines. De donker gekleurde aubergines hebben vaak ook wat paars in de nerf en soms ook wat blauwgroen in het mooie, viltige blad. Witte, groene en lichtroze aubergines hebben vaak wat meer grijs in het blad en dus witte bloemen (er zijn ongetwijfeld uitzonderingen op deze regel).
Aubergines kunnen dus prachtig zijn, zowel het blad als de bloem alsook de vrucht. En je hebt er lang plezier van want de planten blijven de hele zomer mooi en kleurrijk. Uiteindelijk zie je van dat mooie na de bereiding niets terug, want bij het bakken of grillen of stoven wordt het vruchtvlees van elk aubergineras gewoon bruin 🙂 .
Naast de vele kleurtjes, van groen tot wit, van roze tot lila en van paars tot gestreept, hebben verschillende rassen ook vruchten in verschillende vormen en groottes. van nog geen centimeter groot tot bijna een pond zwaar, van rond tot ovaal, en soms zelfs langer dan een flinke komkommer.
Het is leuk om een mooie vorm en kleur te kiezen wanneer je zaden koopt, maar bij aubergines is het toch wel erg belangrijk om allereerst te letten op de vroegheid en dus geschiktheid voor de buitenteelt. In pot is altijd de beste optie, want een pot warmt sneller op en kun je wat makkelijker beheersen qua vocht en voeding. En een pot middenin je mooie moestuin kan ook heel mooi zijn. Of een pot op een zonnig terras, of een pot voor of naast een verhoogde bak. Voor de teelt onder glas zijn er geen beperkingen (behalve dan dat je wel op tijd = februari of maart) moet zaaien).
Voorbeelden van kleurrijke aubergines:
- Apple Green (wit bloeiend, ovaalrond, groen, vroeg en geschikt voor buitenteelt)
- Listada de Gandia (roze bloeiend, rozerood met zilverwitte streepjes, halflang, laat en voor onder glas)
- n’Goyo (Afrikaans, groen, pompoenvorm, laat, voor de kas)
- Morden Midget (lilapaars bloeiend, ovaal, donkerpaars, vroeg, geschikt voor buitenteelt)
- Japanese White Egg (wit bloeiend, eivormig, wit, middelvroeg)
- Ping Tung Long (roze bloeiend, lilaroze, langewerpig, middelvroeg)
- Rosa Bianca (roze bloeiend, ovaalrond, wit met roze blos en streepjes, middelvroeg)
- Early Black Egg (lilapaarse bloeiend, donkerpaarse stengels en nerven en donkerblauwgroen blad, donkerpaarse vruchten, vroeg, geschikt voor buitenteelt)
- Vera (lilaroze bloeiend, lilapaars met witte vlekken en streken, iets langwerpig, vroeg en geschikt voor de buitenteelt)
- Slim Jim (lilaroze bloeiend, kleine langwerpige roze vruchten, middelvroeg
- Striped Toga (Afrikaans, kleine crème/groen-gestreepte vruchten, grote planten, laat en alleen geschikt voor de kas)
- Ukkie en Pukkie (kleine planten, respectievelijk wit en paars, kleine aubergines, extra vroeg en geschikt voor de buitenteelt)
Bijzondere en mooie rassen van aubergines kun je onder andere kopen bij De Nieuwe Tuin, Nicky’s Nursery (Engeland), Burpee (Engeland), Baker Creek (Amerika) maar zo kan ik nog wel 20 links geven. Bepaal vooral eerst het ras dat je wilt gaan telen, en zoek dan op internet welke zaadhandel er zaden van verkoopt.
En verdiep je, voor een goede kans van slagen en een leuke oogst, eerst in de wensen van de plant, wanneer zaaien, etc.: Aubergine
Courgette
In de winkel zie je nog steeds vooral langwerpige donkergroene courgettes. Terwijl er toch zoveel meer bestaat:
Op de foto hierboven zie je een aantal verschillende courgetterassen (onder andere Ronde van Nice, Lebanese White, Italian Striped, etc.), verschillende vormen en kleuren en toch allemaal ongeveer dezelfde smaak.
En niet alleen de courgette zelf is mooi, de hele plant is mooi. Zorg wel voor een goede plek in de volle zon, voldoende ruimte en geeft voldoende mest; dan kan 1 plant wel 80 x 80 centimeter groot worden, met grote donkergroene bladeren en warmgele bloemen:
Ze neemt dus veel ruimte in beslag en ze blijft niet altijd even netjes; sommige rassen kunnen wel eens wat langwerpig worden (alsof ze net als een pompoen wil gaan kruipen maar dat niet goed lukt). Er bestaat zelfs een klimcourgette die dus ook echt een paar meter kan kruipen. De grote plant kan bijvoorbeeld wel eens een beetje linksom gaan liggen, of aan één kan wat grotere bladeren dan aan de andere kant. En dus is het belangrijk om haar een goede plaats te geven, waar ze andere soorten planten niet kan overwoekeren, en waar ze vrijuit mag groeien. Dan is ze ook (vind ik persoonlijk) op haar mooist:
Op de foto zie je courgetteplanten zoals wij ze graag telen; een aantal planten bij elkaar achterin de tuin (bij de slootkant maar dat kun je niet zien), op een extra rijk bemest stukje grond. Erachter zie je paarse tuinmelde en helaas net uitgebloeide Papavers, en links bloeit een mengsel van goudsbloemen (Calendula).
Van courgetteplanten heb je de hele zomer plezier, afhankelijk van de omstandigheden (zoals zaaiperiode, opbrengst, het weer) raken de planten in september uitgeput, soms krijgen ze meeldauw, Zieke planten kun je uiteraard het best verwijderen maar een niet zieke courgetteplant die langzaam afsterft heeft in het juiste seizoen ook zo haar charmes, zeker in combinatie met planten met mooie herfstkleuren of lange/late bloeiers zoals Tagetes (afrikaantjes) of de even ‘oncontroleerbare Tropaeolum (Oost-Indische kers).
Ook leuk om nog even te noemen is de Patisson; een zusje van de courgette, met dezelfde groeiwijze en bloemen, maar de vruchten zijn nu schotelvormig, soms een bijna bloemachtige vorm:
Voorbeelden van bijzondere en of mooie courgettes en patissons:
- Ronde van Nice (rond, licht grijsgroen met donkergroene spikkels en streepjes)
- Green Tiger en Italian Striped (gestreept en langwerpig)
- Lebanese White en Limelight (halflang, heel lichtgroen)
- Butterstick en Golden (langwerpig en geel van kleur)
- Eight Ball (rond, zeer donkergroen)
- Zephyr (langwerpig, tweekleurig groen met geel)
- Sunstripe (langwerpig, geel met crèmewitte strepen)
- Piccolo (mini-courgettes, groen gestreept)
- Black Forest (klimcourgette met langwerpige groene vruchten)
- Sunburst (donkergele Patisson met zacht gegolfde rand)
- White Bush (witte Patisson met gegolfde rand, bijna als een bloem)
- Patisson Patty Pan (kleine gele patisson met minder golving in de rand)
Courgettezaden zijn vrij algemeen verkrijgbaar, kijk voor meer bijzondere rassen bijvoorbeeld bij Tabernal-zaden, het Vlaams Zaadhuis en Plants of Distiction
En kijk vooral ook nog even op deze pagina voor meer informatie en teelttips: Courgette
Komkommer
Komkommers zijn er niet in heel veel bijzondere vormen, uiteindelijk zijn ze rond of langwerpig en alles wat daar tussen in zit. Maar ze zijn er wel in een aantal verschillende formaten, en zeker ook in een aantal leuke kleuren; donkergroen, lichtgroen, wit, geel, bruinrood.
Het blad van komkommer is donkergroen, behaard en groot en diep ingesneden. En het zijn grote planten (hoewel er ook wat kleinere rassen bestaan voor bijvoorbeeld de teelt in pot). Als je komkommerplanten over de grond laat kruipen, zul je kromme en gebogen komkommers oogsten, als je mooie rechte komkommers wilt oogsten, zul je moeten zorgen dat ze kan klimmen. Mooi over een pergola of langs een gaaswerk.
Er zijn komkommerrassen voor kasteelt en komkommerrassen voor buitenteelt, belangrijk om dat eerst even goed uit te zoeken. En bedenk dat komkommers over het algemeen wel gevoelig zijn voor meeldauw, om die reden heeft in de buitenteelt de klimmende teelt bijna altijd de voorkeur boven de kruipende teelt, omdat het blad na een regenbui dan sneller op kan drogen. Door haar wat slordige groei combineert ze goed met bloemen die ook een bossige en opvallende uitstraling hebben, zoals Cosmos, Dahlia, of Lathyrus.
Voorbeelden van bijzondere en leuke komkommerrassen:
- Lange gele Tros (geel langwerpig)
- Northern Pickling (donkergroen, halflang, geschikt voor inmaak)
- Bianco Lungo (wit langwerpig)
- Crystal Lemon (geeloranje rond)
- Sikkimkomkommer Keizer Alexander (heel lichtgroen, afrijpend naar bruin met een fijn netwerk, halflang)
- Red Hmong (lichtgroen met wat roodbruin, verkleurt bij rijping steeds meer naar roodbruin)
- Bush Champion (kleinere planten die daarmee ook geschikt zijn voor in pot)
- Socrates en Katrina (groene snackkomkommers)
- Picarino en Picolino (groene minikomkommertjes)
- Miniature White en Dragon Egg (witte minikomkommertjes)
Een aantal van deze komkommerrassen zijn in Nederland vrij algemeen verkrijgbaar. Kijk voor tips m.b.t. zaaien, verzorgen, etc. nog even op deze pagina: Komkommer
Maïs
Maïs kan heel leuk zijn in de mooie moestuin. Want (afhankelijk van het ras, er bestaan ook lagere rassen) ze maakt een grote grasachtige plant met sierlijke heldergroene bladeren. Voor de beste bestuiving = opbrengst zet je meerdere planten bij elkaar en dat komt voor de mooie moestuin goed uit. Want zo kun je haar bijvoorbeeld in een dubbele rijd achterin de tuin planten. Het heeft bijna iets tropisch.
Van de maïskolf zelf zie je niet zo heel veel, want die zit goed ingepakt in het groen, maar er zijn ook nog een aantal mooie rassen. Dat is ook een beetje haar dilemma, want wat wil je; de lekkerste dubbelzoete rassen zijn zachtgeel van kleur. Al die vrolijke kleurtjes zijn heel mooi, maar qua smaak halen ze het meestal niet bij de rassen die voor de professionele teelt zijn ontwikkeld. Soms worden dat soort rassen nog wel gebruikt om een gekleurd maïsmeel van te maken. Wel is er een tendens dat er nu steeds meer heerlijk zoet smakende maïsrassen op de markt komen die tweekleurig geel met wit zijn, en dat is ook al een leuke afwisseling
Zelf zaai ik die vrolijke kleurtjes regelmatig, maar hier gebruik ik ze dan meestal om als siermaïs in een schaal te leggen, al dan niet samen met wat sierpompoenen en kalebassen. Leuk om op de tuintafel te zetten. En in de late herfst blijven de maïskolven nog heel lang mooi, en wordt er ook nog wel eens door een vogel of muis van gesnoept. Er bestaat ook nog pofmaïs, en ook die is in geel en in kleurtjes te koop.
Voorbeelden van extra decoratieve rassen voor de mooie moestuin:
- Trinity F1, Sweetness F1 en X-Tra Tender F1 (bicolor geel met wit, dubbelzoet)
- Jerry petersen Blue (donkerblauw)
- Black Aztec (bijna zwart)
- Oaxacan Green (donkergroen)
- Pink Popcorn (roze pocornmaïs)
- Aardbeienmaïs (donkerrode mini-pocornmaïs
- Painted Mountain, Rainbow Inca en Glass Gem zijn bontgekleurde mengsels
- Japonica variegated is een heel bijzondere siermaïs met bont blad (groen/wit/roze) en donkere kolven
Mooie maïsrassen kun je onder andere vinden bij De Nieuwe Tuin, Burpee en Baker Creek. En kijk ook nog even op de pagina met informatie over de teelt: Maïs
Melothria scabra
Wordt ook wel Mexican Sour Gherkin of Cucamelon genoemd, en in het Nederlands muismeloen of muizenmeloen. Het zijn 2 centimeter kleine knapperige vruchtjes die smaken naar komkommer met een vleugje citroen. Zeer geschikt voor de mooie moestuin, want de eenjarige planten doen het heel goed in Nederland en geven een meer dan goede opbrengst van tientallen vruchtjes per plant.
Ze is een klimplant (eigenlijk slingerplant) en heeft een gaaswerk nodig om zich aan vast te houden (klimt niet langs stokken). Ze kan dan wel 2 meter hoog worden en ze maak een mooie groene wand. Bijna verplicht in een mooie moestuin (voor mij dan) is het om direct in de tuin van een plant te kunnen snoepen (zoals ook met aardbeien), en daarvoor zijn deze planten zeer geschikt.
Een mooie en groene manier om hoogte en/of afscheiding te maken, en veel en lekkere en mooie komkommerachtige vruchtjes. I rest my case 🙂
Sinds een paar jaar zijn zaden van deze planten algemeen verkrijgbaar in Nederland (google even op haar naam + zaden). Meer informatie over de teelt, van zaaien en verzorging, vind je hier: Melothria scabra
Paprika’s
Paprika´s en pepers behoren tot dezelfde familie, een cayennepeper is botanisch gezien zelfs hetzelfde als een paprika. Maar beiden hebben wel een andere functie in de keuken, en wat mij betreft ook in de tuin. Paprika´s kunnen heel mooi zijn maar ik wil er toch vooral veel lekkere en zoete paprika´s van kunnen oogsten. Pepers zijn op een net iets andere manier net zo mooi, en omdat ik aan een kleinere hoeveelheid al genoeg heb voor eigen gebruik let ik bij pepers net wat meer op de sierwaarde. En omdat er zo belachelijk veel keus is maak ik toch maar een apart alinea over de paprika en over de peper.
Net als voor de aubergine geldt dat paprika´s (en dus ook pepers) veel warmte nodig hebben. Er zijn rassen die vooral geschikt zijn voor de teelt onder glas. En rassen die een kans van slagen hebben in de buitenteelt. In een pot is er altijd meer kans op een goede oogst, want een pot warmt sneller op, je kunt haar bij slecht weer verzetten, en je kunt de voeding en vochttoestand wat beter beheersen.
En paprikaplanten zijn mooie potplanten, met hun grote glanzende diep groene bladeren, witte
bloempjes en kleurige vruchten. Hoe kleurig die bloempjes en vruchten kunnen zijn kan ik het best laten zien middels wat foto’s.
De oogst van rijpe paprika’s valt laat, in de kas soms nog wel vanaf eind juli, maar zeker in de buitenteelt pas vanaf augustus/september. Maar tot die tijd zijn de groene planten, witte bloempjes en de onrijpe paprika’s die vanaf het begin van de zomer verschijnen en langzaam groeien ook mooi.
Kies voor de buitenteelt altijd rassen die bekend staan als ‘vroege’ rassen.
Voorbeelden van bijzondere paprikarassen (en ik beperk me dan maar tot een stuk of 10 rassen)
- Lilac en Lila Purper (iets langwerpige blokvorm, rijpen van lilapaars naar rood met een vleugje roze)
- Marconi Purple (glanzend puntpaprika, rijpt van bijna lakzwart naar donkerrood)
- Elephant Ear (iets langwerpige blokvorm met een opvallend platte kant, rijpt van donkergroen naar rood)
- Kaboutermuts (als een minimutsje, extra vroeg, rijpt van donkergroen naar rood)
- Royal Purple Mavras (dikke blokpaprika, rijpt van donkerpaars naar donkerrood)
- Belinda (rijpt van crèmewit via lichtgeel naar citroengeel)
- Golden Treasure (grote puntpaprika, rijpt van donkergroene naar warm geeloranje)
- Nocera Giallo (extra grote, iets langwerpige blokpaprika die rijpt van donkergroen naar heldergeel)
- Mini Bell (heel kleine paprikaatjes (doorsnede 4 centimeter), vroeg en leuk om te vullen, in geel oranje, rood en chocoladebruin)
- Lunchbox (kleine snackpaprika’s, rijpend van groen naar geel, oranje of rood – afhankelijk van het ras)
- etc., etc.
Leuke paprikarassen kun je eigenlijk overal vinden, het is handig om eerst te bedenken welk ras je wilt en dan op zoek te gaan naar de webwinkel waar je haar kunt vinden. Zelf heb ik in de afgelopen jaren erg leuke zaden gevonden bij De Nieuwe Tuin, Graines Baumaux, Plants of Distinction en Croation Seeds
En kijk ook nog even op de pagina met teelttips voor zaaitijd, verzorging, voeding, etc.: Paprika
Peper
Ook al zo mooi. Lees vooral even het stukje hierboven over de paprika, want alles wat daar geschreven staat geldt eigenlijk ook voor pepers: prima voor in kas, voor de buitenteelt kun je de planten het best in pot houden en kies dan vooral vroege rassen, zaai vroeg (februari, of uiterlijk maart), etc..
Het verschil met paprika’s: binnen de pepers bestaan er nog wat botanische soorten die nog wel iets afwijken ten opzichte van de gewone paprika’s en pepers (denk bijvoorbeeld aan Capsicum baccatum en Capsicum chinense, etc.). En daarnaast maken paprika’s (uitzonderingen daargelaten) wat minder grote planten met wat groter blad en minder maar grote vruchten (paprika’s). Pepers maken wat grotere planten met wat kleiner blad, en veel meer maar kleinere vruchten (pepers).
Misschien leuk om nog even te vermelden dat er rassen bestaan waarbij het verschil tussen paprika’s en pepers langzaam vervaagt; paprika’s in de vorm van een peper en andersom, kruidige, niet zoete habanero’s die echter ook niet heet zijn, paprika’s met juist een lichte heetheid, etc..
Voorbeelden van bijzondere en mooie pepers (en ik beperk me weer tot 10 rassen, maar dat valt echt niet mee want er is zoveel moois in de wereld van pepersoorten en -rassen te vinden):
- Schwarze peperoni (donkergroen blad met wat paars in de stelen, helderpaarse bloempjes, mildpittige pepers die rijpen van lakzwart naar donkerrood, vroeg)
- Fish (medium hete pepers, onrijp witgroen gestreept, rijpen rood af, blad is witbont gevlekt, laat)
- Fidalga Roxa (habanero-achtig, rijpt van crème met groen en roze naar roze met lila, zeer heet, laat)
- Pimienta da Neyde (zeer donker blad, kleine witte bloempjes met een lilpaarse tekening, en pepers die rijpen van zwart naar donkerpaars)
- Jamaican Bell (mildheet, ‘klokvorm’, rijpt van groen naar felrood, baccatum, witte bloempjes met olijfgroene tekening)
- Mustard Habanero (grote habanero’s die zeer heet zijn en rijpen van lichtgroen naar mosterdbruin, laat)
- True Jamican Scotch Bonnet (zeer heet, pompoenachtige vorm, rijptt van donkergroen naar zonnig geeloranje, middellaat)
- Jamaican Hot Chocolate (habanero, zeer heet en kruidig, rijpt van donkergroen naar glanzend en donker chocoladebruin, laat)
- Chinese Five Color (kleine mediumhete pepertjes die rijpen van crème via lila, paars, geel, oranje naar uiteindelijk rood, laat)
- Filius Blue (kleine mediumhete pepertjes met paarse bloempjes en pepertjes die rijpen van paars naar rood, blad is donkergroen met wat paars erin, middelvroeg)
- etc., etc.
Websites waar je mooie en bijzondere peperrassen kunt vinden zijn onder andere Semillas, Nicky’s Nursery, Peperzaden, maar er zijn enorm veel zaadhandels die mooie en bijzondere rassen verkopen, zoek vooral eerst welke rassen je wilt en zoek dan naar de webwinkels die die rassen verkopen.
En kijk voor meer informatie over de teelt van pepers, zaaien, verzorgen, voeding, etc. nog even op deze pagina: Peper
Pompoen
Voor pompoenen geldt een beetje hetzelfde als voor de courgette die ik meer bovenaan deze pagina al heb geschreven; het worden grote planten die veel voeding en vocht nodig hebben. Pompoenen worden nog veel groter dan courgettes, want alle pompoenrassen kruipen (of klimmen). Één plant kan wel een een meter of 4 ver kruipen en een meter breed zijn, de grote bladeren kunnen makkelijk kleinere groensoorten in de schaduw zetten of overwoekeren.
Om die reden telen wij pompoenen graag achterin de tuin, waar ze vrijelijk kunnen kruipen. Of we planten ze bij een klimgaas want dat gaat ook heel goed en ziet er ook mooi en ‘landelijk’ uit. Of natuurlijk op een composthoop planten – daar wordt elke composthoop ook gelijk mooier van.
Van pompoenplanten heb je lang plezier, je plant ze in mei en je oogst ze pas in september/oktober. Tot die tijd bloeien de planten met grote gele bloemen, en groeien, rijpen en verkleuren er pompoenen. Mocht je genoeg pompoenen oogsten, dan is het ook leuk om één of meer pompoenen te laten liggen voor de sier, al dan niet in een leuke opstelling met bijvoorbeeld sierpompoenen en kalebassen.
Voorbeelden van bijzondere en of mooie pompoenen:
- Galeux d’Eysines (groot, roze met doppinda-achtige bobbels op de schil)
- Valenciano (wit, medium groot, extra lang bewaarbaar)
- Marina di Chioggia (zeer bobbelig, blauwgrijd)
- New England Sugar Pie (kleine oranje pompoen met een wat extra zoetige smaak)
- Jarrahdale (groot, blauwgrijs met diepe ribben)
- Triamble (donkergroen, bijna driehoekig en diep ingezonken
- Baby Bush (een klein pompoentje aan klein planten, en dus geschikt voor pot of kleine tuin/bak)
- Blue Hubbard (rugbybalvorm, grijsblauw)
- Muscat de Provence (mooie bruinoranje grote pompoen met diepe ribben)
- Sweet Dumpling (kleine pompoentjes, crèmewit met groene strepen en spikkel)
Pompoenzaden zijn vrij algemeen verkrijgbaar, kijk voor meer bijzondere rassen bijvoorbeeld bij De Nieuwe Tuin, Zaadhandel van der Wal, Plants of Distiction en Baker Creek
En kijk vooral ook nog even op deze pagina voor meer informatie en teelttips: Pompoen
Tomaten
Nou, wat moet ik daar nou nog over zeggen. Ik heb niet voor niks zelf al meer dan 500 rassen geteeld 🙂
Tomatenplanten geuren naar de zomer, de tomaten zelf smaken naar de zon. En er zijn prachtige rassen. Ze zijn er in groen, crème, geel, oranje, rood, rozerood, paarsbruin, blauw, en alle kleuren daartussenin. En in effen kleuren, maar ook met streepjes, vlekjes, gemarmerd, van kleur verlopend, etc.. Het kleinste tomaatje is een halve centimeter groot en slechts 2 gram zwaar, de grootste weegt bijna 1 kilo.
De late rassen zijn meer geschikt voor onder glas. Maar er bestaan zeker ook rassen voor de buitenteelt, vaak zijn dat dwergstruikjes (leuk in pot of verhoogde bak) en stuiktomaten. Zoek vooral een ras met de geschikte plantvorm en teeltduur voor je planning.
Ze zijn mooi in de mooie moestuin omdat de rijpe vruchten kleurig afsteken bij de groene planten, omdat het blad heel bijzonder geurt, en omdat je de vruchten zo rauw van de planten kunt plukken en eten, nog half warm van de zon. Ze heeft maar 1 nadeel en dat is dat ze gevoelig is voor phytophthtora. En als ze daar door wordt aangetast zul je de planten direct moeten verwijderen.
Ik kan wel een lijst van 100 rassen opnoemen die ik mooi en lekker vind, maar ik ga me beperken tot 12 rassen (en dat doet bijna zeer want er ontbreken er dan dus heel veel:
- Cherry Cascade (rode cherrytomaat met een hangende groeiwijze, leuk in pot, vroeg)
- Sprite (grote struiktomaat, kleine droge maar heerlijk zoete miniroma’s en zeer grote opbrengst, vroeg)
- Green Doctors (groene cherrytomaat, zeer goede opbrengst, vroeg)
- Liguria (grote bijna buidelvormachtige felrode tomaat met geweldige opbrengst en smaak, stamtomaat, middelvroeg)
- Aunt Ginny’s Purple (grote donkerroze vleestomaat met ouderwetse tomatensmaak, stamtomaat laat)
- Blush (abrikoosgele tomaat met rozige streepjes, roma, zeer zoet en sappig, vroeg, stamtomaat)
- Orange Russian (grote zachtoranje vleestomaat die van kleur naar onderen verloopt naar rozerood en van binnen in die kleuren gemarmerd is, ook nog eens erg fruitig, zoet en sappig, middelvroeg, stamtomaat)
- Black Icicle (romatomaat in een glanzende donkerpaarsbruine keur met donkergroene schouders, prima smaak en opbrengst, laat, stamtomaat)
- Gardener’s Delight (veel rode cocktailtomaten, heerlijke ouderwetse tomatensmaak met fris zuurtje, vroeg, stamtomaat)
- Alice Dream (nieuwe generatie tomatenras; warm geel met blauwe vlekken en streepjes, rood geaderd van binnen, stamtomaat, middelvroeg tot laat, fruitig en sappig)
- Speckled Roman (felrode grote romatomaat met puntje onderaan en goudgele streepjes, droge maar volle tomatensmaak, stamtomaat, middelvroeg)
- Amber Coloured (struiktomaat 50 centimeter, met veel geeloranje ronde tomaten, prima smaak en extra vroeg)
En zoals gezegd missen in dit lijstje heel veel geweldige rassen. Mooie en bijzondere rassen kun je in heel veel webwinkels vinden, om er 5 te noemen: De Nieuwe Tuin, Vertiloom, Croation Seeds, Plants of Distinction, Graines Baumaux en Tomatenzaden
En kijk voor teelttips m.b.t. zaaien, dieven, toppen, tikken, etc. vooral nog even op deze pagina: Tomaat
En dit was dan de laatste vruchtgroente die ik zelf in mijn mooie moestuin niet zou willen missen. Hieronder volgt tot slot dan nog een lijstje van alle andere pagina’s die je binnen het hoofdstuk De Mooie Moestuin kunt bezoeken:
- Inleiding
- De (mooie) moestuin
- Groenten in de mooie moestuin – overige gewassen
- Bladgewasen
- Koolgewassen
- Peulgewassen
- Vruchtgewassen (= deze pagina)
- Wortelgewassen
- Fruit in de mooie moestuin
- Kruiden in de mooie moestuin
- Bloemen in de mooie moestuin
- Dieren in de mooie moestuin
- ‘Spullen’ in de mooie moestuin