Drogen in de dehydrator
Een dehydrator wordt ook wel voedseldroger, en wat minder vaak droogapparaat of droogmachine genoemd. Ze worden soms ook wel bij hun merknaam genoemd (denk aan Stockli, Excalibur, Sedona, etc.), maar er zijn ondertussen steeds meer merken, met flinke verschillen in prijs en kwaliteit. Als je de aankoop van een voedseldroger overweegt is goed vergelijken belangrijk; zowel in kwaliteit, prijs, verzendkosten, hoe groot/hoeveel verdiepingen wil je, energieverbruik, wil je een horizontaal drogend apparaat of juist verticaal, zoek je er ook bijpassende vellen bij voor bijvoorbeeld fruitleer, etc.? Op deze pagina zal ik trouwens de naam dehydrator aanhouden.
Wat doet een dehydrator/voedseldroger?
Het antwoord daarop is simpel: het droogt. Via een ventilator wordt lucht langs groenten, fruit, kruiden, bloemen, vis, vlees, etc. geblazen. Die lucht kun je in warmte instellen, afhankelijk van het merk tussen de ongeveer 30 en 70 graden (afhankelijk van het merk). Je kunt er dus niet mee bakken, roosteren, etc. Voedsel dat is gedroogd tot er nog minder dan een paar procent vocht in zit heeft geen voedingsbodem meer voor bacteriën, en is dus zeer lang houdbaar (mits luchtdicht afgesloten in een pot, trommel, etc.). Het neemt dan weinig plaats en is heel licht in gewicht. Om die reden is een dehydrator/voedseldroger ook geliefd bij mensen die graag lange verre reizen maken naar plaatsen waar gezond, voedzaam en/of veilig bereid voedsel schaars is. Bij het drogen onder de 70 graden blijven bij de meeste soorten veel van de vitaminen, mineralen, etc. behouden. Om die reden wordt een dehydrator/voedseldroger ook gebruikt door mensen die een ‘raw food’ levensstijl hebben. Het is dus zeker niet alleen voor mensen met oogst uit een eigen moestuin 🙂
Ik heb mijn dehydrator/voedseldroger dus wel vooral om alle oogst uit de moestuin te verwerken en bewaren. Vroeger vroor ik alles in, met als gevolg 2 grote vriezers die veel ruimte innamen, veel energieverbruik en de kwaliteit van voedsel blijft in een vriezer ook niet een jaar lang even goed denk aan natte sperzieboontjes, soppige bloemkool, kapotgevroren aardbeien, etc.). Niet dat een dehydrator heilig is hoor, ook daarvoor zijn er soorten meer of minder geschikt (ooit frambozen willen drogen maar dat duurde enorm lang en uiteindelijk gingen toch alle frambozen kapot, fruitleer gaat veel beter :-)).
Ik vries dus sommige soorten in, sommige droog ik, andere maak ik in of weck ik, en weer andere fermenteer ik. En wat voor welke methode is geschikt is lastig te zeggen want het ligt eraan wat je wilt drogen, vriezen, fermenteren, etc.; wat je er later nog mee wilt doen, hoe je het wilt eten, hoe lang je het wilt bewaren, etc.. Ik heb bijvoorbeeld meerdere soorten verwerking voor tomaten: Vroeger vroor ik gewoon alleen ingedikt tomatensap in, heel veel, voor soepen en sauzen, etc.. Nu weck ik tomatensap, maak ik tomatensaus in potten in, droog ik tomaatjes voor snack, maak ik ze vers in olie in, maak er chutney en zelfs jam van, etc.
Dat is ook het leuke: zelf uitvinden wat je wilt en kunt drogen (of wecken, fermenteren, etc.). Denk bij het drogen dus zeker niet alleen aan het drogen van kale plakjes of stukjes groenten om later te koken maar denk ook eens aan het zelf maken van gedroogde soepgroenten, het drogen van allerlei kruiden en fruit voor thee, aan het maken van fruitleer (een fruitpasta die je op vellen smeert en droogt tot het een soort tumtumachtig snoep wordt), het drogen van kruiden, pepers, knoflook, etc. om kruidenolie, peperolie, knoflookolie, etc. van te maken. Maar natuurlijk ook gedroogde kruiden om in de winter te gebruiken, of gedroogde appeltjes, vijgen, pruimen, tomaatjes, etc. als gezonde snack. En dan is er ook nog het ‘niet eetbare’: denk aan goudsbloemen voor je eigen zalf of olie, smeerwortel of andere kruiden voor hetzelfde doeleinde.
Waarom zou je voor het drogen een ‘duur’ apparaat kopen?
Nou, omdat helaas in Nederland niet veel in de zon kan worden gedroogd (door een te kort seizoen, te lage temperaturen, te weinig zon en vooral ook te hoge luchtvochtigheid). Als je iets buiten of in huis in de zon wilt laten drogen is er voor veel soorten een heel grote kans dat het bederft voor het droog genoeg is.
Er zijn wel wat soorten die je aan de lucht kunt drogen en dat zijn dan vooral kruiden en soorten die van zichzelf heel weinig vocht bevatten. Denk daarbij aan goudsbloemblaadjes (dus zonder de bloembodem), aan rozemarijnnaaldjes, tijmblaadjes, de velletjes van verse knoflook, zaden en droogbonen, misschien zelfs zeer dunwandige pepers, etc. Je spreid deze dan uit over een schaal of bord en zet dat op een warme en luchtige plaats. Om de dag even voorzichtig ‘omwoelen’ en weer uitspreiden zorgt ervoor dat het mat meer gelijkmatig droogt. En afhankelijk van soort, formaat en temperatuur/luchtvochtigheid is het dan binnen ongeveer een maand droog genoeg om in potten op te slaan en te bewaren. Voel altijd heel goed voor je besluit dat het droog genoeg is om luchtdicht op te slaan of op olie te leggen. Want niet goed genoeg gedroogd zorgt uiteindelijk altijd voor schimmel, rot en bederf.
Dan is er nog de oven. Als je niet veel droogt is dat zeker het overwegen waard. In een oven kun je drogen door de plakjes groenten of fruit op een rooster te leggen, de oven op 40 tot 65 graden zetten (afhankelijk van het soort groente, fruit, kruid), en dan de deur op een kier van zo’n 3 centimeter te zetten (door er bijvoorbeeld een houten spatel tussen te steken).
Het verbruik
Drogen in een oven gaat dus prima. Het nadeel van een oven is dat de temperatuur vaak minder nauwkeurig instelbaar is (tenzij je een digitale oven hebt). Een dehydrator/voedseldroger kun je vaak (afhankelijk van merk en type) per graad Celsius instellen). En het gebruik van een oven is vooral duurder. Ik meen dat een oven gemiddeld rond de 2000 watt verbruikt (afhankelijk van temperatuur, merk, etc.). Een dehydrator/voedseldroger verbruikt 400 tot 500 watt. Een kWh kost zo rond de 35-40 eurocent (september 2023, de prijzen fluctueren nog steeds) afhankelijk van vast of variabel, energieleverancier, nacht-/weekendstroom, etc.
- Een oven kost ongeveer 1 tot 2 kWh per uur (afhankelijk van merk, temperatuur, gas of elektrisch, etc.) = 1 tot 2 x € 0,40 = € 0,60 per uur
- Een dehydrator kost per uur ongeveer € 0,10 per uur
Dat is dan wel heel grof uitgerekend, maar een beetje voor het idee….. Als je het zelf uit wilt rekenen (voor welk apparaat in je huis dan ook), kijk dan even op Biqqelz voor de som (stroomverbruik in kW x aantal uren dat de voedseldroger aan staat x stroomtarief = kosten van het drogen) en meer informatie.
Op de foto zie je de gedroogde cherrytomaatjes in pot. Van de opvallende kleuren zie je niet veel meer. Maar erg lekker. Op de bovenste foto zie je trouwens gedroogde pepertjes. Die kunnen na het drogen worden gemalen zodat je chilipoeder hebt, maar je kunt de gedroogde stukjes ook in een flesje olie doen (arachideolie, zonnebloemolie of een andere neutrale olie), en zo maak je dus je eigen chili-olie:
Nog even over het verbruik van een droogapparaat: het gebruik kost uiteindelijk dus niet heel veel. Als je een paar keer per jaar bijvoorbeeld wat kruiden en pepers wilt drogen, dan is het goedkoper om dit in de oven te doen. Als je veel wilt drogen, dan kan het dus een voordeel zijn om een droogapparaat te kopen.
Er zijn nog wat voordelen van een dehydrator ten opzichte van een oven: een dehydrator maakt minder geluid, je kunt de temperatuur nauwkeuriger (laag) instellen, etc. In een dehydrator droog je door blazende lucht, in een oven doet de warmte het meeste werk. En drogen duurt relatief lang (afhankelijk van wat je droogt, hoe je het droogt, en op welke temperatuur je het droogt), zo tussen de 4 en 12 uur is redelijk gemiddeld. Je kunt tijdens het drogen de oven niet gebruiken voor gerechten en dus kan dat ook een overweging zijn. Hier staat de dehydrator op zolder en dus hebben we geen last van vrijkomende geurtjes, en ze staat niet in de weg.
Over dehydrators:
In Nederland zijn eigenlijk 2 types dehydrators te koop: een dehydrator die van beneden naar boven lucht blaast (verticaal), zoals de Stockli en Rommelsbacher. En een dehydrator die van achter naar voren lucht blaast (horizontaal), zoals de veel duurdere Excalibur en Sedona.
Ik heb zelf al meer dan 15 jaar een Stockli en sinds een paar jaar ook nog een Sedona. Beiden prima apparaten, groot prijsverschil (de Stockli met 7 verdiepingen heb ik voor zo’n 150 euro gekocht, de Sedona met 9 verdiepingen heeft euro 399,= gekost). Veel geld, en dat geldt voor beiden.
Mocht je echt heel graag een goede dehydrator willen kopen maar er wat minder geld voor uit willen of kunnen geven; kijk vooral eens op marktplaats.nl of een andere veilingwebsite. Maar doordat het drogen van voedsel ondertussen ook wel populairder is geworden zijn er ook veel merken die goedkoper zijn. Voorbeelden daarvan zijn Gastro, Klarstein (heb ik van gehoord dat het een goedkoop en toch kwalitatief heel goed droogapparaat is) en Hendi. Ik heb zelfs een keer in de winkel van Lidl een droogapparaat zien staan. Zoek vooral op droogapparaat of dehydrator en je vindt ondertussen flink wat verschillende soorten/merken. Let daarbij uiteraard wel op de kwaliteit en ervaringen van mensen want ik heb gehoord dat er ook droogapparaten zijn niet goed drogen door een verkeerde luchtstroom, etc..
Op de foto zie je onze Stockli en Sedona. De Stockli links, blaast lucht van onder naar boven. De Sedona rechts blaast lucht van achter naar voor. Ik heb voor de foto de klep even open gedaan zodat je kunt zien hoe de tray’s naar binnen geschoven worden). Bij de Stockli links kun je de verdiepingen gemakkelijk op elkaar stapelen.
Wat is dan het voordeel van een horizontaal ventilerende dehydrator ten opzicht van een verticaal ventilerende dehydrator? Het grootste voordeel is het feit dat je in een horizontaal ventilerende dehydrator smaken apart kunt houden. Ik kan in de Sedona 3 lagen met aardbeien, 2 met muntbladeren, 2 met gemberplakken en 2 met sinaasappelplakjes tegelijkertijd drogen, zonder dat de smaken zich mengen. In de verticaal ventilerende Stockli zullen de kruiden uit de onderste verdieping hun smaak afgeven aan de vruchten/kruiden die in de verdiepingen daarboven liggen. In een Stockli kun je dus beter 1 soort groente/fruit tegelijk drogen. Uiteraard kunnen bij zeer sterke smaken ook in een horizontaal ventilerende dehydrator die smaken mengen. Minder gemakkelijk dan in een Stockli maar ik zal in de Sedona toch ook geen trays afwisselend met knoflook en aardbeien drogen :-).
Daarnaast droogt een horizontaal ventilerende dehydrator wat gelijkmatiger dan een verticaal ventilerende dehydrator. Dat is best logisch, lucht die horizontaal over de gehele ruimte wordt geblazen droogt gelijkmatiger dan lucht die van onder naar boven blaast (dan is het onderste droog wanneer het bovenste nog vochtig is). Niet erg, als je het maar weet. Als je een Stockli gebruikt is het dus heel handig om te drogen wanneer je in de buurt bent, zodat je elk uur of 2 uur de verdiepingen even kunt omwisselen.
Sedona of Excalibur?
Als je overweegt een horizontaal ventilerende dehydrator aan te schaffen, dan zijn de Sedona en de Excalibur wel de 2 meest bekende en in Nederland ook de 2 meest verkrijgbare merken. Zelf heb ik wel enige weken internet afgestruind om te bepalen welk merk ik wilde kopen. Zo links en rechts wat informatie bij elkaar gesprokkeld, en aan de hand daarvan mijn keuze bepaald. Want er zijn wel wat verschillen, het is maar wat je wilt, want beide apparaten staan zeer goed bekend. Ik zal de verschillen zoals ik die heb gevonden op internet en ondertussen zelf ondervonden heb even op een rij zetten, wellicht helpt het iemand nog eens bij een eventuele keuze:
- De Excalibur is een oud en gerenommeerd merk, al jaren bewezen prima product. De Sedona is relatief nieuw, moet zich nog bewijzen in kwaliteit op lange termijn.
- De Excalibur is er in 3 varianten; met 4 verdiepingen, met 5 verdiepingen en met 9 verdiepingen. De Sedona is alleen verkrijgbaar in 9 verdiepingen. De prijs van een 9-trays Excalibur is trouwens op dit moment van schrijven (juli 2013) precies hetzelfde als die van de 9-trays Sedona (euro 399,=).
- De Excalibur heeft vierkante trays die je dus een halve of kwart slag kunt draaien, als je bij controle vindt dat een kant nog niet goed genoeg is gedroogd. De Sedona heeft iets langwerpige tray’s, die je dus alleen een halve slag kunt draaien, niet een kwart slag.
- De Sedona is wat nieuwer, heeft een digitale timer, temperatuur kun je per graad nauwkeurig instellen. Bij de Excalibur stel je de temperatuur en tijd in via een draaiknop.
- De Sedona heeft een deur van glas (de klep gaat naar beneden open), is wat luxer en zo kun je ook tijdens het drogen zien wat er in de dehydrator gebeurt. De Excalibur heeft een losse, dichte klep die je gemakkelijk kunt verwijderen/plaatsen maar geeft dus geen zicht op het droogproces tot je de klep afneemt.
- Wellicht (voor mij) het belangrijkste voordeel van de Sedona; ze blaast de lucht via 2 afzonderlijke ventilatoren. En deze 2 ventilatoren kun je samen gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen (als je wat minder geoogst hebt) om alleen de bovenste of alleen de onderste ventilator te gebruiken. Dat betekent dan ook dat wanneer je maar de helft van de Sedona gebruikt en 1 ventilator gebruikt, je ook maar de helft aan energie (250 tot 300 watt) verbruikt. In de Excalibur zit 1 ventilator en dus gebruik je altijd de gehele ruimte (en energie), ook wanneer je maar aardbeien voor 3 of 4 trays hebt.
Je ziet, de keuze is persoonlijk, beide merken hebben hun voordelen, het is maar wat je zelf belangrijk vindt. En bedenk dat een verticaal ventilerende Stockli of Rommelsbacher (of ander merk) ook een prima dehydrator is.
Tot zover het verhaal over de apparaten en wat ze kunnen……. Tijd om te vertellen wat je erin kunt drogen, op welke temperatuur en hoe lang ongeveer.
Bedenk dat de tijd om te drogen heel sterk afhangt van dat wat je droogt, hoe je het droogt en waar je het droogt. In een warme kamer met hoge luchtvochtigheid duurt drogen langer (omdat een dehydrator de lucht in de kamer gebruikt). Bedenk dat dunne plakjes sneller drogen dan dikke plakken. Bedenk dat relatief droge worteltjes sneller drogen dan zeer sappige aardbeien.
Nog iets dat ik heb ondervonden in het jaar dat ik de dehydrator intensief gebruikte; niet alles wordt er lekkerder van. Er zijn groenten/kruiden en fruit die een sterkere smaak krijgen, maar er zijn ook soorten die niet heel veel veranderen in smaak. Het grootste voorbeeld is banaan; erg lekker, maar het wordt niet zoeter, alleen maar hard, leerachtig en lekker om te eten, maar de smaak blijft hetzelfde als van een verse banaan. Een ananas daarnaast wordt enorm zoet, zeer uitgesproken, een sterke ananasgeur en ananassmaak en veel zoeter dan de verse ananas. Uiteraard worden dat soort verschillen ook bepaald door de temperatuur waarbij je droogt (hoe temperaturen kunnen bijvoorbeeld bij kruiden een deel van de etherische oliën laten verdampen), maar ik heb toch ook gewoon op meerdere websites gelezen dat sommige soorten in smaak sterk geconcentreerd worden en sommige soorten niet.
Geweldige website; enorm informatief en duidelijk! Bedankt voor de vele suggesties!
Dank je wel Diana voor de informatie, zeer bruikbaar.
Kun je de site noemen waarop “American Harvest staat”?
Krijg veel te veel hits maar niet het boek waarop je doelde.
Nogmaals dank voor al je moeite.
Vriendelijke groeten, ook aan je man.
Maaike van Wijk
Frankrijk
Hallo Maaike,
Sorry, ik vrees dat ik je niet kan helpen want de link werkt niet meer (dank voor de tip!).
Ik heb de tekst met niet werkende link weggehaald. Wat jammer!
Ik heb even gegoogeld en vond bijvoorbeeld nog wel deze 2 websites met recepten:
Pleasant Hill Grain
100+ dehydrator recipes
Ik hoop dat je daar ook iets aan hebt!
Diana
American Harvest is Nesco geworden en ik heb de bewuste link naar de recepten PDF weten te achterhalen (zie de HTML tekst >>> https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:3ajl3gBa1agJ:https://secure.img1-fg.wfcdn.com/docresources/0/170/1707658.pdf+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl&client=firefox-b-d
Veel plezier ermee!!! 😉
En dit is de link naar de PDF >>> https://secure.img1-fg.wfcdn.com/docresources/0/170/1707658.pdf
Hallo Palma,
Dankjewel! Ik ga zeker binnenkort eens kijken (nu nog even te druk met sambal en tomatensaus inmaken :-))
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Betreffende het drogen heb ik vorig jaar voor het eerst 1 portie courgettenschijfjes gedroogd. Dit in diepvries gestoken. Onlangs gebruikt bij een lasagne en dit is echt super lekker. Ik ben niet voor courgetten in diepvries, vind dit nadien te waterachtig en weinig smaak. Vandaar dat ik eens geprobeerd heb om dit eerst te drogen. Wel, ik kan het iedereen aanraden en daarbovenop neemt het minder plaats in beslag. Groetjes carine
Wat een leuke tip Carine!
Zijn de courgettes dan terug zacht na bereiding if nog wat rubberachtig zoals na het drogen?
Dag Pascale, neen de courgetten zijn lekker zacht. Ik heb ze wel een aantal uren op voorhand voorbereid in mijn lasagne zodat ze rustig het Vocht van de tomaten kon opnemen. Gr5 carine
Carine, bedankt voor de tip. Ik vind courgette uit de vriezer ook nooit lekker, maar ik ga dit jaar jouw methode eens proberen.
Hoe dik had je de schijfjes en hoe lang moeten ze in het droogapparaat?
Groetjes,
Ria
Hallo Carine en Ria,
Hier hetzelfde verhaal, ik gebruik wel courgettes in blokjes uit de vriezer maar alleen voor soep en saus.
Dus ook ik ben erg benieuwd! Ik heb dezelfde vragen als Ria, hoe ‘droog’ droog je ze (tot zacht, leer of echt heel droog?). En laat je ze, als je ze wilt gebruiken eerst weer ontdooien of doe je ze vanuit de vriezer, dus nog bevroren, in een gerecht zoals de genoemde lasagne?
In ieder geval al heel hartelijk dank voor de tip, ik ga dit zeker dit jaar proberen!
Diana
Dag Diana en Ria,
Ik had de courgetten dun gesneden, ong 0,5 cm. De duur vind ik moeilijk te zeggen, omdat hoe groter de droger hoe meer tijd er nodig is om te drogen. Mijn droger heeft 18 laden (Klarstein). Gezien ik heel veel droog, tracht ik dit op nachttarief te doen. Dus, ik zet dit om 22:00u aan tot s’morgens 7 u. Dit is 9 uur droog tijd. De courgetten waren zacht leer, ik vond voldoende om in vriezer te steken. Bij het maken van de lasagne heb ik dit eerst laten ontdooien. Mijn tomatensaus heb ik iets lopender gemaakt, zodat de courgetten het vocht van de saus goed konden opnemen. Ook heb ik voldoende tijd gegeven alvorens in de oven te steken. En als je het verhaal helemaal wilt horen, ik heb een hekel aan witte saus, dus ik maak dit met gestoofd snijbiet met look, ei eronder mengen en ricotta (hier in Frankrijk la brousse). Een laag tomatensaus, lasagne bladeren, laag snijbiet, de gedroogde courgetten, laag lasagne bladeren en eindigen met tomatensaus. Une délice. Groetjes carine
Hallo Carine,
Dankjewel voor je uitgebreide antwoord!
Ik ga het zeker deze zomer proberen, en ik ga het recept voor de lasagne zeker ook proberen (ik maak wel eens bechamelsaus als het bij een recept hoort maar witte sauzen zijn hier ook zeker niet mijn favoriet, de snijbiet met tomatensaus klinkt veel lekkerder).
Ik hoop dat je het goed vindt dat ik je tekst ook even op de pagina van courgettes plak, want het is zeker iets wat mensen die courgettes telen ook een handige tip vinden.
groetjes,
Diana
beste mensen, waarom gaat de courgette na het drogen in de vriezer?? Als hij gedroogt is is deze in een goed afsluitbare pot toch 1 jaar houdbaar? Ik heb ook de klarheit, master jerky 16. erg tevreden over. weet iemand of voor dit type droogvellen verkrijgbaar zijn.
Hallo Hannelore,
Ik heb courgettes half gedroogd en ingevroren en helemaal gedroogd en gewoon in een goed afgesloten voorraadpot. Soms is het één handiger en soms het ander, ik hoop dat deze winter in verschillende recepten uit te proberen.
Over de droogvellen voor de Klarstein: ik kon ze niet vinden voor het type dat ik heb en ik heb daarom siliconen matjes gekocht en die op maat geknipt en dat gaat vooralsnog prima (maar ik heb nog geen fruitleer gemaakt dus ik weet niet of het daar ook handig voor is).
groetjes,
Diana
Ook van mij een dankjewel voor het antwoord.
groetjes,
Ria
Dankjewel voor het delen van deze info Carine! Ik heb geen dehydrater, maar ik ga het met mijn oven proberen als ik weer veel courgetten heb.
Groetjes Wijnie
Fijne website! Vraag die ik heb is hoe lang jij de gedroogde tomaten bewaard in de pot? Ik bewaar ze zelf liever niet in olie, maar zoals jij gewoon gedroogd in de pot. Maar hoe lang blijven ze dan ongeveer goed?
Hallo Silvia,
Ik heb de tomaten ruim een jaar bewaard (in een rek, in het donker, op zolder).
Na dat jaar zijn de tomaten nog steeds prima van smaak.
Maar kijk ook eens naar de tip die ik kreeg om tomaten half te drogen en vervolgens in te vriezen, dat levert heerlijke tomaten op. Ik vrees alleen dat ik zelf even niet weet waar ik dat receptje heb gezet, dat moet ik opzoeken.
groetjes,
Diana
Dank je wel. Daar ga ik ook even naar zoeken!
Een jaar is prima te doen. Ik vond ook beschrijvingen van maximaal een week. Dan vind ik het de moeite van het drogen niet waard.
Hallo Silvia,
In het algemeen kun je stellen dat de duur van het drogen de houdbaarheid verlengt: hoe droger, hoe langer houdbaar dus (want dan is er uiteindelijk geen voedingsbodem meer voor bacteriën, dat is waar alles om draait). Half gedroogde tomaatjes zijn slechts een week houdbaar maar als de tomaten zo droog zijn dat je er poeder van kunt malen zijn ze meer dan een jaar houdbaar. Alles daar tussenin heeft dus ook een houdbaarheid tussenin en het is een beetje uitvinden hoe droog iets moet zijn om lang te bewaren.
groetjes,
Diana
HalloDiana, zou ik tomaten heel droog kunnen laten worden in mijn Sedona, en dan in potten bewaren. Als ik dan gedroogde tomaten wil eten , kan ik er dan enkele uit de pot nemen , ze een tijd wellen in water, op keukenrolpapier laten uitlekken en dan in olie zetten? zo zou ik het hele jaar zongedroogde tomaten kunnen verwerken in hapjes of gewoon met olijven……..
Hallo Francis,
Ja, dat kan maar het duurt wel heel erg lang (en dan niet in uren maar in dagen). Ik heb zelf eens hele Sprite-tomaatjes gedroogd (kleine niet-sappige cherrytomaatjes) en dat duurde al 2 volledige dagen en nachten. Je moet ook oppassen voor de temperatuur want als die te hoog is barsten de velletjes en lopen de tomaten leeg. En tot slot is het dan weer wellen in water niet erg lekker (niet vies maar water smaakt nu eenmaal naar niks dus je verdunt de tomatensmaak).
Ik leerde van Carine deze geweldige methode: Snijd de tomaten in plakken en droog ze (mag op 50 graden) tot ze half gedroogd zijn (zo gedroogd als dat je ze zou willen eten, zie de één na laatste foto op deze pagina met onderschrift). Vries de half gedroogde tomaten in porties in. Als je ze wilt eten maak je een dressing van olie, azijn, knoflook, zout, peper, oregano of hoe je dat zelf wilt. Laat de bevroren tomatenplakken in de dressing ontdooien. Gaat prima, en het smaakt zoals de half gedroogde tomaatjes in dressing die je in de koeling van de supermarkt kunt vinden (maar dan lekkerder, want van smaakvolle eigen tomaten :-)).
groetjes,
Diana
Ik droog de kerstomaatjes die ik over heb, in de oven ( ben wel van plan een droogoven aan te schaffen), op bakpapier, bestrooi ze met provencaalse kruiden, na het halfdrogen in bokalen met schroefdeksel. Niet volledig de bokaal vullen, maar wel nog wat extra provencaalse kruiden, en koudgeperste olijfolie bijdoen tot ze volledig onderstaan. Ik leg zelfs een kurk tussen de tomaatjes en het deksel. bewaart zeker twee jaar. Als er ééntje boven de olie komt beschimmelt het alsnog. Dus pot 3/4 vol en vol met olijfolie.
Ik wil graag waar mogelijk minder diepvriezer gebruiken maar de ouderwetse bewaarmethoden gebruiken, alsook fermenteren en stereliseren.
Dank om deze mogelijkheden tot delen van tips mogelijk te maken Diana.
Ik volg met plezier.
Hoi Carine,
Dank voor de tip!!
Ik kwam iets vergelijkbaars tegen op de website van Au Fil du Thyme (ik kan het nu even niet terugvinden maar zag dat de hele website gereset wordt en de recepten daarna weer stuk voor stuk terugkeren). In dat recept worden de tomaten bijna meer geroosterd dan gedroogd. Ik ga het zeker volgend jaar eens proberen! Mag ik vragen waarom je er een kurk bij doet?
Ook ik wil minder vriezen (ik heb 2 vriezers en wil er eigenlijk 1 wegdoen, ivm ruimte en energiekosten) en wil dus nog meer inmaken, wecken, drogen, fermenteren, etc.
groetjes,
Diana
Hallo Diana.ik vraag me af waar het vocht blijft.bij het drogen?grt corrie
Dag Corrie,
Een droogtoestel is niet hermetisch afgesloten, dus het vocht komt in de kamer terecht. Hetzelfde moest je met een oven drogen die je toch een beetje openzet, dit komt in de kamer terecht. Een reden temeer om goed te verluchten 🙂
Groetjes Carine
Hallo Corrie en Carine,
Inderdaad. En om die reden staat het droogapparaat hier op de bovenverdieping, die is ruim genoeg en we hebben geen last van warmte/vochtigheid. Als ik hier knoflook droog verhuis ik het droogapparaat zelfs naar zolder, en dan ruiken we dat ook op de benedenverdieping nog :-)).
groetjes,
Diana
Hoi vraagje prei in vriezen voor wokken gaat niet goed maar drogen is dat een optie
Hallo Lily,
Nee, gedroogde prei is lekker in soepen, sauzen, pastagerechten, stoofgerechten maar niet voor wokken.
Om die reden vriezen we zomerprei in maar zetten we ook altijd een paar rijen winterprei, die kan in de winter (soms wel tot maart) in de tuin blijven staan en die oogsten we dus vers als we prei willen wokken, of rauw in een salade willen gebruiken, etc.
groetjes,
Diana
Hoi,
Ik overweeg om een droger aan te schaffen. Na wat zoeken en lezen ben ik eruit om een horizontale rvs te kiezen. Ik twijfel nog tussen de wartman en klarstein en vita5. Hebben jullie ervaring? Wat zijn de grote verschillen aub?
Hallo Ellemie,
Ik vrees dat ik de verschillende soorten niet voor je kan vergelijken want de wartman en de vita5 ken ik niet. Ik heb een verticale droger, een Stockli, en een horizontale droger van Klarstein. Ik merk eigenlijk niet heel veel verschil in droogtijd tussen de verticale en horizontale droger maar de horizontale droger droogt wel wat gelijkmatiger (bij de verticale droger is het handig om regelmatig het onderste plateau te vervangen door een hoger plateau, omdat de onderste als eerste droog is en de bovenste als laatste). Ik ben erg tevreden over de Klarstein (ik heb de Mega Jerky, hier op de website van Klarstein), temperatuur en tijd makkelijk instelbaar, goede prijs-kwaliteit-verhouding, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de Excalibur en Sedona. Ik hoop dat iemand anders je nog iets kan vertellen over de andere 2 merken.
groetjes,
Diana
Hoi Ellemie,
Ik heb gisteren een vita 5 nobel pro met 10 laden besteld via bol.com, dit na het hele internet te hebben uitgeplozen. De plastic versies van de drogers was voor mij uitgesloten omdat ik niet wil dat mijn biologisch geteelde fruit en groenten op plastic wordt gedroogd.
De droger zou in de loop van volgende week worden geleverd. Ik wil u dan zeker laten weten of dit apparaat zijn geld waard is. (ik heb geen ervaring met andere drogers).
Groetjes, Rita
Hallo Rita,
Iedereen mag uiteraard zelf bepalen wat hij of zij belangrijk vindt bij de aanschaf van een voedseldroger maar ik wil wel melden dat ik denk dat juist bij (goede) voedseldrogers de kwaliteit van het gebruikte plastic heel goed is, BPA-vrij, en geschikt ook voor mensen die rauw voedsel eten, etc.
Ik heb de Klarstein met RVS roosters en een Stockli met kunststof roosters, over beide ben ik tevreden.
En het neemt niet weg dat ik bij de Klarstein bij het drogen van sommige soorten siliconen matjes gebruik om te voorkomen dat bijvoorbeeld kruiden door de roosters vallen. Maar daarvoor zijn ook BPA-vrije plastic matjes verkrijgbaar.
groetjes,
Diana
Hi Ruud en Diana,
Nog niet zo lang lees ik alle blog van Diana’s mooie moestuin.En geniet er van.
Ik heb mijn vraag al gesteld op een verkeerde plaats ,hoop dat hier beter is.
Ik heb een voedsel droger gekocht,en een boekje over hoe te drogen.Maar ben nu op zoek naar een met droog tijden van veel groenten uit m’n tuin. Is er een die nauwkeurig de tijd aan geeft?
De recepten zijn minder belangrijk voor mij.
Alvast hartelijk bedankt. Groet Joanna.
Hallo Joanna,
Dankjewel voor je aardige woorden!!
Ik vrees dat het heel lastig is om antwoord op je vraag te geven want het drogen hangt van veel factoren af. Denk bijvoorbeeld aan het merk van je voedseldroger (droogte ze bijvoorbeeld horizontaal of verticaal), aan de temperatuur die je instelt, maar vooral ook aan de groenten zelf: hoe dik zijn de plakjes, maar sommige soorten bevatten nu eenmaal ook meer vocht dan andere: ik heb hier bijvoorbeeld courgette Lebanese White, die is heel romig en bevat meer vocht en moet dus langer drogen dan courgettes van het ras Romanesco dat al veel steviger van structuur is. Een vleestomaat heeft veel meer tijd nodig dan een romatomaat (en dan is het ook afhankelijk van de vorm en het formaat waarin je snijdt). Een zoet droogappeltje is sneller gedroogd dan een sappige handappel. En zo kan ik nog veel meer voorbeelden noemen. Uiteindelijk is het vooral iets waar je mee moet oefenen, en elke paar uur controleren, soms wat plateau’s verzetten of plakjes groenten van de zijkant naar het midden van een plateau verhuizen, en in leren schatten hoe lang iets nog moet drogen. Er zijn wel wat richtlijnen maar die kun je het best vinden in de handleiding van de voedseldroger die je kocht. Als je op internet zoekt vind je ook nog wel informatie, ook al wordt daar ook telkens vermeld dat het geen statische getallen zijn omdat de genoemde factoren zoveel invloed hebben. Maar als ik googel op bijvoorbeeld ‘vegetable dehydrating times’ vind ik pagina’s als deze: Cookopedia drying times. Als je via die weg zoekt vind je heel veel tabellen en lijstjes. Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Weet jij misschien het volgende : ik heb pas een dehydrator gekocht, nu wil ik jalapeno pepers drogen maar ik wil ze graag heel houden, kan ik ze zo met steel en al drogen of moet de steel eraf? moet ik de pepers inkerven? ivm het goed kunnen drogen?
Dezelfde vraag voor madam janet peper.
Ik hoop dat je mij met jouw veelzijdige kennis kan helpen.
Vr.Gr. Maud.
Hallo Maud,
Het ligt eraan waarom je pepers in hun geheel wilt drogen (voor het mooi of om in olie te leggen of iets dergelijks). Je kunt pepers in hun geheel drogen, dan mag het steeltje er vanaf maar moet de peper wel gesloten blijven en laat je een klein stukje van het steeltje zitten (afhankelijk dus wat je er daarna mee wilt doen maar zo blijft de peper met alle zaden, aroma’s, etc. gesloten en ik neem aan dat je dat wilt). Droog de pepers dan op 55 graden maar bedenk dat het ongeveer 3 tot wel 5 keer zo lang duurt voor de pepers droog genoeg zijn om te bewaren (dus ergens rond de 15 tot 25 uur, dat hangt helemaal af van de peper; een dunwandige baccatum-peper droogt bijvoorbeeld veel sneller dan een dikwandige en extra ‘sappige’ grote jalapeño-peper). Een hele Madamme Jeannete-peper zal dus ook sneller drogen dan de jalapeño-peper want die heeft een veel dunnere vruchtwand.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Je hebt me enorm geholpen met je duidelijke antwoord, dank je wel, nu weet ik hoe ik aan de slag moet met de pepers!
Groetjes, Maud.
Hoi, ik heb een dehydrolator gekregen. Maar hoe kan ik na het drogen van bijvoorbeeld mijn appels deze het beste bewaren? Is het voldoende deze in een zip zak te doen of moet je ze dan weer met een vacuüm apparaat verpakken. Hopelijk is dat niet nodig.
Dag Jacqueline,
Als het fruit half gedroogd is (dus het bevat nog zijn eigen vocht), kan je dit zonder probleem in een gesloten doos in de ijskast bewaren. Persoonlijk doe ik dit in de vriezer of verpak dit vacuum en leg deze pakjes in de ijskast. Vacuum gaat minstens 1 jaar mee, maar let wel op dat ze niet op kamertemperatuur liggen.
Succes met het drogen, grt carine
Hallo Jacqueline (en Carine dank voor het antwoorden!),
Hoe langer je droogt en hoe droger dus de groenten of het fruit is, des te beter en langer kun je het buiten de koeling bewaren. Ik droog tomaatjes half en vries die in, maar ik droog tomaatjes ook volledig en maak er dan poeder van en zet ze op olie. En dat geldt ook voor appels; als ze nog heel plooibaar zijn en je het vocht voelt als je er in knijpt zul je ze bijvoorbeeld in de koelkast moeten bewaren. Maar zelf droog ik ze ook wel eens langer, tot ze meer dan 90% van hun vocht kwijt zijn en dan kan ik ze op een donkere en niet te warme plaats maandenlang in een pot bewaren (zie de foto op deze pagina).
groetjes,
Diana
Hallo allen, ik lees de reacties allemaal en het idee kwam bij mij boven om:
– kant en klare (grove, want anders blijft er niks over) soepgroente (liefst wachten op aanbieding, want dat is veel leuker, en dan bulksgewijs drogen (of gewoon, wat minder makkelijk is, maar ook leuk)) groentes drogen en die te gebruiken in (pasta)saus of soep
Een megapot steeds vullen met gedroogde groentes en die desgewenst gebruiken in verschillende gerechten. Staat ook leuk in de keuken met al die kleuren groenten en kruiden.
– en wil je bouillonpoeder, dan maal je toch wat van je megapot-groenten superfijn?
– uien niet alleen drogen, maar ze eerst te bakken, schijnt dan bij het drogen nòg lekkerder te zijn (niet van mezelf, gelezen ergens anders)
Hoe later de avond, hoe meer ideeën
Groet, Monique
Hallo Monique,
Ja, er zit ongetwijfeld meer smaak aan gebakken uien dan aan rauwe uien. Aan de andere kant, of ze nog goed drogen is de vraag want dan zit er olijfolie aan de uien.
Maar ik ga het zeker eens proberen!
Soepgroenten drogen (gekocht of zelf samengesteld van oogst uit eigen tuin) is ook heel leuk en lekker, zelf vind ik Bouillonpasta tot nu toe het lekkerst maar daar moet uiteraard wel zout door om het houdbaar te maken.
groetjes,
Diana
Hoi allemaal, bedankt voor jullie reacties. Ik ga proberen de appels zo droog mogelijk te maken zodat ze buiten de koelkast bewaard kunnen worden. De koelkast en vriezer zitten namelijk al aardig vol met andere groenten uit de moestuin.
Overigens gaan we nu vijgen drogen. Nog niet eerder gedaan. Ik ben benieuwd hoe lang dat duurt en of het lukt.
Groetjes Jacqueline
Hallo, ik overweeg al langere tijd om een Stockli te kopen. Deze wordt geleverd met drie verdiepingen. Het aantal verdiepingen kan men uitbreiden. Bespaar ik met meer verdiepingen energie, of alleen tijd?
Hallo Johannes,
Met meer verdiepingen kun je meer groenten/fruit drogen. Dus ik zou vooral voor extra verdiepingen kiezen als je veel wilt drogen. Ik heb zelf de Stockli met 7 verdiepingen (ik denk ondertussen al ruim 12 jaar oud en doet het nog prima). Mijn ervaring is dat bij 7 verdiepingen de onderste sneller drogen dan de bovenste (logisch want de warme lucht wordt van onderuit naar boven geblazen). Als ik zoveel groenten heb dat ik 7 verdiepingen kan vullen moet ik zo eens per 2 uur even de verdiepingen verwisselen (de onderste naar boven en andersom). Maar dan heb ik ook wel gelijk heel veel gedroogd. Ik kocht de Stockli in een pakket met 7 verdiepingen, als je dat niet kunt maar de verdiepingen voor de reguliere prijs bij moet kopen zou ik even wachten want je kunt verrassend veel groenten/fruit kwijt op de 3 verdiepingen, en als blijkt dat je er toch aan tekort komt kun je altijd nog extra verdiepingen kopen. Als het een pakket is met wat korting op de 7 verdiepingen is het zeker het overwegen waard want je kunt zo in één keer lekker veel drogen. Er valt dus voor allebei wat te zeggen :-).
groetjes en succes met overwegen!
Diana
Een droom en een schat aan info om jouw blogs te lezen.
En een vraagje. Heb jij al slaapmutsje gedroogd in de voedseldroger ?
Hoe ga je te werk, en droog je bloemen en blaadjes.
Dank op voorhand
Chris
Hallo Chris,
Ik vrees dat het niet lukt om de bloemen van slaapmutsjes in de voedseldroger te drogen; de bloemblaadjes zijn te delicaat, dun, vochtig. Om de bloemen bewaarbaar te maken moeten ze op lage temperatuur worden gedroogd (30 tot 38 graden) en dan verleppen de bloemen voor ze kunnen drogen. Uiteindelijk drogen de bloemen natuurlijk wel maar ze zien er dan niet meer uit als bloemen maar als kleine verlepte en opgedroogde ‘vodjes’. Ik probeerde hetzelfde met Oost-Indische Kers en Knautia, beide mislukte op dezelfde manier. Maar het drogen van goudsbloemen, lavendel en korenbloemen gaat hier vooralsnog juist wel prima (dat zijn stevigere bloemen die minder snel verleppen). Het drogen van goudsbloemen duurde bij 36 graden trouwens wel ruim 30 uur.
groetjes,
Diana
Ik las zojuist dat je liever de bouillonpasta gebruikt voor soepen en sauzen. Maak je dit dan ook in de voedseldroger en hoe dan. Ik heb namelijk ook een dehydrolator aangeschaft en het lijkt me leuk om dit ook te proberen.
Hallo Ineke,
Je kunt inderdaad ook bouillonpasta in de voedseldroger maken maar ik maak het op deze manier: Bouillonpasta
groetjes,
Diana
Ik maak al jaren bouillonpoeder in de voedseldroger en ben daar heel enthousiast over. Alle groenten en kruiden die ik wil gebruiken maal ik eerst fijn in de keukenmachine. Meestal per soort apart want niet alles wordt op hetzelfde moment geoogst. Bovendien kan ik zo veel meer tegelijk drogen want losse kruiden hebben veel meer volume dan een gepureerde kruiden. Die kruidensmurrie (want door het pureren wordt het een wat nattig goedje) gaat de droger in. De droogtijd is wel wat langer dan wanneer je losse kruiden droogt maar omdat je door het pureren werkelijk veel meer tegelijk kunt drogen (misschien wel 10 keer zoveel!) heb ik dat er graag voor over. Als die prut gedroogd is maal ik het weer fijn. En het poeder dat ik dan krijg doe ik per soort in een pot maar ik gooi ook van alles bij elkaar. Die laatste pot wordt dan mijn bouillonpoeder. Lang houdbaar en makkelijk in gebruik want gewoon strooibaar. En het zout is naar smaak aan het gerecht zelf toe te voegen.
Hallo Pien,
Ik maak al jaren de bouillonpasta (suppengewurz) en ben daar altijd erg tevreden over, ik heb nu nog 4 potjes staan en het is langer dan een jaar bewaarbaar.
Maar ik ga het zeker ook eens maken zoals jij het maakt: zonder zout en de pasta op siliconenvellen uitsmeren en in het droogapparaat laten drogen. Ik neem aan dat het op niet te hoge temperatuur moet gebeuren om te zorgen dat het heel geurig en smaakvol blijft. Dankjewel voor de tip!!
groetjes,
Diana
Leuk dat je het gaat proberen, ben benieuwd naar je ervaring en wat jou dan het beste bevalt. Bij 40 graden gaat het goed, afhankelijk van de laag, is een uur of 5 meestal helemaal prima. En anders nog even een uurtje terug. Ik heb zelf een droger met flink wat laden en als ik veel ruimte over heb doe vul ik een lege tray met de allergoedkoopste gewone rijst die ik kan vinden. Die rijst laat ik dan meedoen, de machine draait toch. En daarna doe ik de gedroogde rijst in lege theezakjes die elke supermarkt tegenwoordig verkoopt voor losse thee. Ligt bij de koffie en thee. Als de rijst is afgekoeld gooi ik in elk zakje een eetlepel rijst, vouw het zakje op en zet er een nietje op. Zo’n rijstzakje doe ik dan bij het potje met gedroogd en fijngemalen spul. Net zoals vroeger rijstkorrels in het zoutvaatje gestopt werden tegen het klonteren. Extra zekerheid zodat het mogelijk laatste vocht er ook uit is èn uit het potje blijft. Ik doe die zakjes ook bij zelfgeoogst zaad uit de tuin. “Koel en droog bewaren”. Volgend jaar ga ik het proberen met theekruiden. Verveine, munt en zo gebruik ik nu gedroogd (gaat prima, geur en smaak blijven goed bewaard) maar vanwege de ruimte ga ik die volgend jaar gelijk na het oogsten pureren, drogen en fijnmalen.
Hallo Pien,
Dankjewel voor de aanvullende tips!
Ik ga zelf ook 40 graden aanhouden.
groetjes,
Diana
Dit alles is mega interessant. Ik zoek al een tijdje naar tips & tricks om groenten, kruiden en fruit te drogen en te gebruiken. De super simpele dingen zoals gedroogde appeltjes, citroenen, tomaten, pepertjes heb ik gevonden en gedaan met heel goed resultaat. Maar hoe doe je de rest ? Op deze blog en de reacties vind ik een massa informatie. Dank hiervoor en dit jaar ga ik veel verder in de kunst van het drogen van eigen moestuin groenten, kruiden en fruit.
Hi,
Wanneer ik mijn eigen paprikapoeder maak gaat dit enorm klonteren, heb je hier tips voor? Bedankt!
Hallo Cee,
Bij mij ook hoor, en dat geldt ook voor chilipeperpoeder en voor tomatenpoeder.
Het komt komt volgens mij vooral door de zoete paprika’s die worden gebruikt, die bevatten veel meer suiker dan de paprika’s die in gekocht paprikapoeder zitten (vandaar ook dat zelfgemaakt paprikapoeder zoveel lekkerder is maar vruchtsuiker is ook gewoon een kleverige stof). Bij pepers is het juist de capsaïcine die voor het klonteren zorgt (dat is een olieachtige stof).
De Keuringsdienst van Warde maakte daar eens een interessante aflevering over: Paprikapoeder
Als je poeder van alleen de velletjes van paprika’s, pepers, tomaten zou maken zou het volgens mij al veel minder klonteren maar dat is wel ook gelijk minder lekker.
Om het klonteren tegen te gaan zou je dus een ander en minder zoet/lekker soort paprika’s moeten gebruiken. Of je zou het moeten gaan ‘verdunnen’ door te mengen met bijvoorbeeld peper en zout. Ook geen optie lijkt me. Ik vrees dat ik daarom altijd paprikapoeder heb die hard wordt. Ik heb een scherp metalen maatschepje waarmee ik een bonkje geklonterd paprikapoeder uit het potje schep en dat in de vijzel fijnmaak met de andere kruiden die ik in een gerecht wil gebruiken.
Helaas heb ik geen beter antwoord/advies voor je dat dit.
groetjes,
Diana
Ik zou graag maïskorrels willen drogen in de droogautomaat (Ik heb een WMF).
Ik zie echter nergens bij welke temperatuur en hoe lang dat moet. Enig idee?
Hallo Gabrielle,
Ik heb zelf nog nooit mais gedroogd. dus ik kan je er niets over vertellen uit eigen ervaring.
Ik heb even voor je gegoogeld op ´dehydrating corn´ en toen vond ik bijvoorbeeld deze pagina met tijden, temperaturen en mogelijkheden: Backpackingchef
groetjes,
Diana
dag Diana, ik ben benieuwd of je ook ervaring hebt met het drogen van (knol)venkel. Ik overweeg om de venkelknollen die nu nog in m’n tuin staan allemaal te oogsten en een deze dagen te verwerken. Ik wil een beetje ervan proberen te fermenteren en de rest misschien drogen, maar heb geen idee wat dat met de smaak doet en of het daarna nog goed te verwerken is. Weet jij iets daarover?
Hallo Inge,
Ik vrees dat ik geen goed antwoord voor je heb. Ik hoop dat iemand anders het eens heeft geprobeerd en je er iets uit ervaring over kan vertellen.
Ik vries knolvenkel altijd in, rauw en in reepjes gesneden. Dan is het rauw uiteraard niet lekker meer maar ik gebruik het dan in een favoriete pastasaus (chorizo in reepjes snijden en bakken, knoflook en uien en een chilipepertje erbij, dan tomatensaus en de bevroren knolvenkelreepjes en aan het einde op smaak brengen en wat dragon erdoor voor het door de pasta gaat). Voor het behoud van de anijsachtige smaak denk ik dat je, als je knolvenkel wilt drogen, je dat het best op lage temperatuur kunt doen.
groetjes,
Diana
Dag Inge en Diana! Ik droog knolvenkel in de voedseldroger. Dunne reepjes, incl.groen, paar uurtjes, 40/50 graden of zo. Na het drogen alles in de keukenmachine malen, poeder voor soep, saus, bouillon etc. Makkelijk een jaar houdbaar. Best een aanrader, de smaak blijft heel goed bewaard. Gr.Pien
Dank jullie allebei voor de snelle reactie en de lekkere opties om de venkel te verwerken! Denk dat ik beide ga proberen; een deel invriezen en een deel drogen. Goed te weten dat met drogen de smaak bewaard blijft!
Dag Diana, ik las ergens dat je ook kunt drogen zonder verhitting. Ik denk dat ze bedoelen de ventilator laten draaien zonder de temperatuur in te schakelen o.i.d.
Volgens de schrijver blijven de smaken dan ook beter behouden (en het kost natuurlijk veel minder energie). Heb jij daar ervaring mee?
B.v.d.
Groet, Nellie
Hoi Nellie,
Zelf kan ik dat niet, ik moet een temperatuur instellen om de voedseldroger aan te kunnen zetten. En hier is de laagste temperatuur 30 graden. Ik heb even bij meerdere merken gekeken en de temperatuur heeft meestal een bereik van 29-35 graden tot 69-75 graden. Dus ongeveer 30 graden is het minimum dat gekozen kan worden, als er gekozen moet worden. Of er merken zijn waarbij je de ventilator aan kan zetten zonder een temperatuur te kiezen durf ik niet te zeggen. Uiteraard is drogen op de laagst mogelijke temperatuur het best als het gaat om behoud van vitaminen, mineralen, geur, smaak, etc. En soms is dat het overwegen waard (ik kies bijvoorbeeld een lage temperatuur als ik kruiden droog, maar bij bijvoorbeeld tomaten en knoflook is dat geen optie want dan duurt het drogen geen uren maar echt dagen. En in die dagen is er dan ook een kans dat bijvoorbeeld een schimmel zich kan ontwikkelen (lekker warm en vochtig, houden ze vaak van). Dus hoe minder vocht het startproduct bevat, des te lager kun je de temperatuur zetten als je dat wilt. Hoe meer vocht, hoe sneller je (in ieder geval in het begin) een product wilt laten drogen op een wat hogere temperatuur.
groetjes,
Diana