Milieuvriendelijke Bestrijdingsmiddelen
In de handel kun je voor heel veel ziekten, schimmels of plaagdieren die je bloemen, planten en/of groenten aantasten een middeltje kopen. Soms biologisch. En dat betekent dat het middel ‘door de natuur afgebroken wordt’, het betekent helaas niet altijd dat het ook ‘diervriendelijk’ is (niet voor het dier dat je wilt bestrijden en soms ook niet voor andere dieren die daar ook rondscharrelen).
Voor alle duidelijkheid; zelfgemaakte middeltjes zijn ook niet altijd even lief voor de dieren die je wilt bestrijden of voor de dieren daaromheen hoor. Het is altijd de grote afweging: hoeveel schade wordt er verwacht als je niet ingrijpt en hoe groot is de kans dat het probleem zichzelf wel oplost (bijvoorbeeld doordat vogels, kikkers of egels het werk voor je opknappen en de belagers opeten. Als ik mag kiezen, dan kies ik uiteraard het laatste. Want je wilt er niet aan denken dat je die dieren wellicht ook ziek maakt met je bestrijdingsmiddel. Bij voorkeur grijp ik dus zo min mogelijk in en probeer ik te zorgen dat er een evenwicht is in de tuin, waarbij planten en dieren soms elkaars vrienden zijn maar soms ook elkaars vijanden.
Maar soms is het niet anders. En dan voorkom ik liever iets dan dat ik het moet bestrijden, bijvoorbeeld door het gebruik van een net of vliesdoek.
Maar mocht je, door welke omstandigheid dan ook, met de handen in het haar zitten omdat een bepaald dier of schimmel je rozen vernielt, of je bloemkolen worden opgevreten, of je komkommerplant bezwijkt……..en je wilt liever geen gebruik maken van chemische middelen, dan heb je misschien iets aan de receptjes deze pagina.
Bedenk dus allereerst of het echt nodig is om in te grijpen. Zorg voor diversiteit in je tuin; een tuin vol met alleen maar prei lokt de preivlieg, preimot en preimineervlieg. In een tuin waar heel veel verschillende soorten bloemen en/of groenten afgewisseld worden zal een belager meer moeite moeten doen om voldoende planten van zijn gading te vinden. Je maakt het ze daarmee lastiger. En meer verschillende planten in een tuin betekent meer verschillende soorten dieren. En die dieren zijn soms elkaars vijanden. Het bekendste voordeel is wellicht uien en wortelen – de geur van uien verjaagt de wortelvlieg en daarom zaaien/planten we beurtelings rijtjes wortelen tussen de rijen uien.
Er zijn heel veel manieren om te zorgen dat je tuin een min of meer natuurlijk evenwicht krijgt waar altijd wel belagers van bepaalde planten zullen zijn, maar ook de tegenhangers daarvan (in dier of plant). Er zijn bijvoorbeeld ook goede combinaties van planten te bedenken waardoor de kans op een plaag kleiner wordt. Een voorbeeld daarvan is het planten van Oost-Indische kers in de tuin in de buurt van bonen; beide zijn aantrekkelijk voor luizen en het is jammer dat de luizen massaal naar de Oost-Indische kers gaan maar daardoor laten ze wellicht de bonen met rust.
Ook hier hebben we wel eens last van een luizenplaag, en ook wel eens een slakkenplaag gehad, of pissebedden in de kas die de meloenen opvraten. Als de aantasting niet te erg is kunnen planten er soms wel ‘doorheen groeien’. Maar er zijn situaties waarin je helaas toch zult moeten ‘bestrijden’ om te zorgen dat je zelf ook nog wat kunt oogsten. Een paar slakken zullen niet zo veel schade aanrichten maar een complete plaag (en het jaar erop weer door alle baby’s die ze ondertussen hebben gemaakt) kunnen sommige planten tot op de nerf opvreten waardoor planten niet meer kunnen groeien en doodgaan.
DE BESTRIJDINGSMIDDELEN
In principe gebruik ik zelf 2 soorten mengsels van planten die kunnen helpen bij ziekten en plagen:
- Een extract: je kookt verse of gedroogde plantendelen in water en je laat dat daarna afkoelen en trekken (als ’thee’). Dit zijn middelen die kunnen helpen tegen plagen maar soms ook ziekten, vaak doordat ze geurstoffen (etherische oliën) bevatten waar plaagdieren een hekel aan hebben, of doordat er bijvoorbeeld een zuur of bitterstof in zit waar plaagdieren niet tegen kunnen.
- Een gier: een gier maak je door verse of gedroogde plantendelen aan koud water toe te voegen en dit in een emmer minimaal 1 tot maximaal 3 weken te laten staan, tot de plantendelen zijn gaan rotten. Het water stinkt dan heel erg, door het rotten zijn de goede stoffen die helpen tegen ziekten en plagen verdwenen. Maar daarvoor in de plaats zijn voedingsstoffen als stikstof en kalium gekomen (daarom stinkt het ook zo). Omdat een gier heel sterk is moet het altijd verdund worden gebruikt (1 liter gier op 20 liter water).
Oftewel: wil je een ziekte of plaag bestrijden; maak dan een extract. Wil je planten voeden, maak dan een gier.
Tot slot nog even belangrijk: vroeger gebruikte ik zachte zeep van het bekende merk Driehoek. De laatste jaren zijn er ook heel veel goedkope eigen merken van dit soort zachte zeep bijgekomen. Helaas is daarmee de kwaliteit er niet beter op geworden, er zitten vaak niet-biologische stoffen in (en wat heb je aan een milieuvriendelijk/biologisch middel als het het voor een deel chemisch is gemaakt of chemische bestanddelen bevat). Ik heb biologische groene zeep (in het Frans heet het savon noir) van het merk Marius Fabre gekocht (als je googelt kun je het gemakkelijk via internet bestellen maar er zijn ook andere merken hoor). Het is duurder maar biologisch, en het is zo dik en stevig dat het zuiniger in gebruik is en ik wel een paar jaar met zo’n emmertje doe. Het is gemaakt op basis van olijfolie, het ruikt daardoor ook heel anders dan groene zeep uit potjes en flesjes uit de supermarkt, en het is ook anders en donkerder van kleur:
Gebruik dus bij voorkeur een biologische groene zeep als er ‘groene zeep’ in een recept wordt genoemd. En het andere is: als je de mogelijkheid hebt gebruik dan regenwater in plaats van kraanwater (want dat laatste is gezuiverd, soms zit er chloor in, etc.). Ik maak een gier altijd van regenwater maar voor een extract gebruik ik meestal kraanwater (simpelweg omdat ik gier op de volkstuin maak maar een extract maak ik thuis in de keuken en daar heb ik geen regenwater tot mijn beschikking). Als je kunt kiezen: kies regenwater.
Hieronder volgen dan een aantal planten en recepten, soms ook iets wat je kunt kopen of een simpele vangmiddeltjes. Ik probeer hier zoveel mogelijk manieren van voorkomen en desnoods bestrijden te verzamelen.
ZEEP + OLIE
- Werking: tegen luizen en spinselmot
- Recept: meng 1 liter warm water met 2 eetlepels plantaardige olie (zoals zonnebloemolie) en 1 eetlepel biologische groene zeep. Roer regelmatig tot de zeep is opgelost en laat afkoelen. Doe het mengsel in een plantenspuit en vernevel dit op, tussen en onder de bladeren. Doe dit wel op een bewolkte dag want de olie kan voor het verbranden van het blad zorgen.
BRANDNETEL – EXTRACT
- Werking: tegen luizen
- Recept: pluk een flinke bos verse brandnetels, kook die 20 tot 30 minuten in water. Laat daarna 24 tot 48 uur afkoelen/rusten/trekken. Voeg 1 kleine eetlepel zachte groene zeep per liter extract toe. Onverdund vernevelen over planten, 1 tot 2 keer per week herhalen tot de luizen weg zijn. Mijn ervaring is dat het kan helpen om ook nog een eetlepel plantaardige olie door het extract te mengen (het zorgt ervoor dat het extract wat beter op het oppervlak ‘plakt’.
BRANDNETEL – GIER
- Werking: is algemeen plantversterkend en levert wat stikstof (voor meststof voor bladgroei)
- Recept: doe 1 kilo verse jonge brandnetels (die nog niet bloeien) in een emmer en voeg 10 liter water toe. Laat 2 weken lang staan. Zeef daarna, de gier bevat stikstof en calcium (bruikbaar voor bijvoorbeeld koolsoorten, prei, bladplanten, etc.). Verdun 1 liter gier op 10 liter water en giet bij de steel/wortel en niet op het blad want dat kan voor bladverbranding zorgen.
GOUDSBLOEM – GIER (Calendula officinalis)
- Werking: is algemeen plantversterkend en levert wat stikstof, zou ook antiseptisch werken
- Recept: doe 1 kilo verse plantdelen in een emmer en voeg zoveel water toe tot het onder water staat. Laat 2 weken staan. Zeef daarna en verdun 1 op 10 liter water. Giet bij de wortels van planten die gevoelig zijn voor ziekten en schimmels zoals komkommers, rozen, aubergines, etc.. Niet op het blad gieten want dat kan bladverbranding veroorzaken.
KNOFLOOK – AFTREKSEL
- Werking: tegen luizen en spintmijt
- Recept: Snijd 1 grote knoflookbol in stukjes en overgiet met 1 liter kokendheet water. Laat 24 tot 48 uur trekken. Zeef het mengsel en los 1 kleine eetlepel groene zeep op in het extract. Mijn ervaring is dat het kan helpen om ook nog een eetlepel plantaardige olie door het extract te mengen (het zorgt ervoor dat het extract wat beter op het oppervlak ‘plakt’). Vernevel onverdund op, tussen en onder de bladeren. Herhaal 2 x per week tot de plaag over is. Zie voor een blog over de bestrijding van spint met knoflookextract, plus foto’s van het recept hier: Spint dus
APPELAZIJN
- Werking: tegen slakken en tegen phytophthora
- Recept: met dank aan Ellen voor het recept. Meng 1 liter appelazijn met 3 liter water en vernevel dit over de planten die worden aangetast door slakken. Blijkbaar houden de slakken niet van de geur/smaak van appelazijn en blijven ze weg waardoor de planten kunnen herstellen. Vernevel op een dag dat het niet gaat regenen en herhaal het regelmatig (zeker in een regenachtige week). Het zou ook helpen tegen aardappelziekte (phytophthora). Op deze pagina vind je bij baking soda (zuiveringszout) ook een recept tegen phytophthora en ik denk dat het op dezelfde basis is: doordat de pH van het blad wordt verlaagd kan de pseudoschimmel zich niet uitbreiden. Waarschuwing: Baking soda en appelazijn zijn, denk ik, niet heel gezond voor de grond (baking soda kan ervoor zorgen dat een tomatenplant geen ijzer op kan nemen en gele bladeren krijgt, azijn en dus ook appelazijn is schadelijk voor het bodemleven. Wees dus voorzichtig met vernevelen, probeer om zo min mogelijk op de grond te lekken en zorg natuurlijk ook dat je geen insecten op of bij de planten raakt.
BIER
- Werking: tegen slakken
- Recept: Vul een potje of bakje met een flinke laag bier. Graaf dit in de grond in tot de rand van het potje of bakje gelijk met de grond ligt. Slakken houden van bier, vallen er makkelijk in en verdrinken in het bier. Het bier wel regelmatig verversen en elke dag de potjes nakijken en dode slakken verwijderen.
BAKING SODA (zuiveringszout)
- Werking: tegen phytophthora in tomaten
- Recept: baking soda (je kunt het tegenwoordig ook in de supermarkt kopen, vaak in oranje doosjes) zou de pH van het blad veranderen waardoor het minder ontvankelijk is voor de ontwikkeling/verspreiding van deze pseudoschimmel. Meng 1 eetlepel baking soda met 3,5 liter water. Om te zorgen dat de baking soda beter op het blad hecht kun je er ook nog 2 tot 3 eetlepels plantaardige olie (zoals zonnebloemolie of olijfolie) door mengen. Je kunt het preventief gebruiken en dan vernevel je het eens per 10 tot 14 dagen over het blad (hangt ook een beetje af van hoe vaak het regent). Als er eenmaal phytophthora in het blad zit zul je het eens per 5 tot 7 dagen moeten herhalen. Voor alle duidelijkheid: het kan phytophthora voorkomen, het geneest niet maar bij de eerste aantastingen houdt het een verdere uitbraak tegen/remt het proces, en daarmee kun je je wellicht de planten redden tot je er nog tomaten van hebt kunnen oogsten. Kijk op deze pagina ook even bij Appelazijn want ook dat zou kunnen helpen tegen de uitbreiding van phytophthora. Waarschuwing: Baking soda en appelazijn zijn, denk ik, niet heel gezond voor de grond (baking soda kan ervoor zorgen dat een tomatenplant geen ijzer op kan nemen en gele bladeren krijgt, azijn en dus ook appelazijn is schadelijk voor het bodemleven. Wees dus voorzichtig met vernevelen, probeer om zo min mogelijk op de grond te lekken en zorg natuurlijk ook dat je geen insecten op of bij de planten raakt.
COLA
- Werking: tegen witte vlieg
- Recept: Gebruik vooral gewone cola (dus met suiker). Vernevel goed en herhaal eventueel nog enkele keren (om de paar dagen). Het idee is dat vooral de suiker in de cola ervoor zorgt dat de vleugeltjes van de witte vlieg aan elkaar plakken waardoor ze niet meer kunnen vliegen, zich niet meer kunnen voortplanten en doodgaan.
______________
HEERMOES – EXTRACT
- Werking: algemeen plantversterkend, preventief tegen schimmels zoals meeldauw (bevat silicium)
- Recept: Pluk heermoes en leg in een pan met water (het heermoes moet net onder water staan). Kook 15 minuten. Laat afkoelen en vervolgens 24 tot maximaal 48 uur trekken. Zeef het mengsel en verdun 1 liter extract op 4 liter water. Geef de planten regelmatig een slokje van dit mengsel. Eventueel kun je het ook over aangetaste bladeren vernevelen.
______________
KATTENBROKJES
- Werking: tegen slakken
- Recept: een stuk diervriendelijker dan de ‘bier-val’ is dit: zet in de schemeravond of na een regenbui verspreid in de tuin een paar platte bordjes neer met droge kattenbrokjes. Slakken komen in grote getale op de brokjes af. Controleer na een uurtje de bordjes en raap de slakken. Je kunt ze dan bijvoorbeeld wegbrengen (wel minimaal 100 meter van je eigen tuin want anders schijnen ze nog wel terug te kunnen komen :-)). Ik hoorde trouwens dat eenvoudige paneermeel dezelfde werking heeft.
MELK
- Werking: tegen meeldauw
- Recept: de eiwitten in melk remt de ontwikkeling van de meeldauwschimmel. Soms lees je nog wel dat er perse magere melk of juist volle melk moeten worden gebruikt maar als het om de eiwitten gaat zou dat dus niet uit moeten maken. Maak een mengsel van 40% melk en 60% water en vernevel dat eens per 1 tot 1,5 week over de aangetaste bladeren. Voor alle duidelijkheid: het maakt het blad niet meer gezond maar voorkomt dat het nog flink erger wordt. Het blijft belangrijk om volledig bruine en dorre bladeren weg te knippen en af te voeren. Ik las trouwens ergens dat bestuiven met lavameel ook zou helpen maar hoe en waarom weet ik niet.
RABARBERBLAD – EXTRACT
- Werking: tegen luizen, rupsen, witte vlieg, koolvlieg (door het oxaalzuur)
- Recept: Pluk 1 kilo blad, snijd in repen en kook 20 minuten in 2 liter water. Laat afkoelen, zeven en voeg 1 eetlepel zachte zeep e 1 eetlepel plantaardige olie toe. Verdun 1 op 4 liter water, vernevelen op bewolkte dagen.
RABARBER – GIER
- Werking: algemeen plantversterkend, geeft wat voeding, vooral stikstof.
- Recept: Vul een emmer met in stukken gescheurde rabarberbladeren, giet er koud water op zodat het blad onder water staat. Laat 2 weken staan tot het gist en stinkt. Zeef de gier, en verdun het voor gebruik: 1 liter gier op 10 liter water. Gebruik het door bij planten te gieten, niet op het blad in verband met bladverbranding.
SYMPHYTUM (SMEERWORTEL) – GIER
- Werking: voeding voor onder andere fruit, vrucht- en koolgewassen, is zeer rijk aan kalium
- Recept: pluk 1 kilo verse plantendelen en doe dit in een emmer met 10 liter water. Zet dit 2 weken lang onder water (elke dag roeren en zo nodig wat water toevoegen). Na 2 weken zeven en 1 op 10 liter water verdunnen. Giet bij de wortels op bewolkte dagen.
_____________
UIEN – GIER
- Werking: tegen luizen, rupsen
- Recept: bewaar bij het gebruik van uien in de keuken het loof en de schillen en laat dit drogen. Doe 200 gram gedroogd uienloof/schillen in een emmer met 10 liter water en laat 1 week onder water staan. Zeef het dan en voeg 2 eetlepels zachte zeep toe. Verdun 1 op 15 liter water. Venevelen bij bewolkt weer.
_____________
Kopen
Er zijn natuurlijk ook middeltjes in de winkel verkrijgbaar. Zoals in de inleiding al gezegd gebruiken we het liefst zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen in de tuin, of het dan gekochte of zelfgemaakte middeltjes zijn. Maar er zijn wat producten die je kunt kopen die ik hier toch even wil melden:
‘Neem’-producten
Als bestrijding van zuigende en knagende insecten. Er zijn in de handel neemolie, neemzaden en neemextracten. Volg de instructies op de verpakking. De producten worden gewonnen van de ‘Neemboom’ (het is dus een biologisch product). Kijk voor meer informatie op deze pagina.
Diatomeeënaarde
Ter voorkoming en bestrijding van lopende en kruipende insecten Dit is een sediment dat is opgebouwd uit kiezelwierskeletjes. Ik heb er verder geen verstand van, het zou bijvoorbeeld ook helpen tegen mieren en bij bloedmijten bij kippen. Kijk vooral hier voor meer uitleg: Wikipedia, en hier voor meer informatie over het product: Pestinsect
______________
Biologische feromoonvallen
Tegen allerlei plagen. Dat zijn er zoveel (en voor zoveel specifieke insecten) dat het ondoenlijk is om die hier allemaal te vermelden. Googel vooral op de naam van de plaag + feromoonval voor meer informatie (dus bijvoorbeeld ‘pruimenmot feromoonval’ of ‘preimot feromoonval’, etc.). Je komt dan terecht op pagina’s als deze: Biogroei.nl en Biologische bestrijding.be
Tot slot
Deze pagina is uiteraard nooit volledig. Als ik meer middeltjes tegenkom, of van manieren of huismiddeltjes hoor, dan zal ik ze aan deze lijst toevoegen. Mocht je een tip hebben of een biologisch middel kennen, dan kun je dat in de reacties hier melden en kan ik het eventueel aan de lijst toevoegen.
Ik heb een enorme mierenplaag in de tuin. Als ik de grond bewerk ligt het vol met eitjes.
Ook onder sommige planten. Is daar een goed advies voor als alternatief voor mierengif?
Dank en groet,
Marlies Deckers
Hallo Marlies,
Als het niet al te erg is laten we hier de mierenplaag gewoon gaan, maar als de grond onder planten door de mieren wordt ‘omgewoeld’ en tot broedkamer wordt gemaakt kunnen planten (wortels) er veel last van krijgen en kan een plant zelfs bezwijken. Je kunt de eitjes zelf met een schepje weghalen en op de composthoop gooien. Of je kunt meerdere keren flink water geven (niet aardig maar soms is het niet anders), water met azijn werkt dan nog wat beter (of heet water) maar of je dat kunt gebruiken hangt af van de plaats en of er planten op die plaats groeien.
Mieren kunnen niet goed tegen de geur van uien, daarvan raken ze gedesoriënteerd, door uienloof (en prei/knoflook/sjalotten) neer te leggen wordt het aantal mieren in ieder geval snel minder.
En mieren hebben een hekel aan sterke (kruiden)geuren, zo zouden ze plaatsen waar munt groeit vermijden. Wellicht kun je eens proberen om een aftreksel van munt te maken en dat regelmatig rond de mierenplaag vernevelen. Ik heb dat zelf gelukkig nog nooit hoeven te proberen, als je dat wilt proberen zou ik het heel leuk vinden als je later eens zou willen laten weten of het heeft geholpen!
Ik hoop in ieder geval dat je hier verder mee kunt!
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Mieren….. ik gebruik hiervoor het volgende. Je maakt een gier van lavendel (als je dit hebt staan natuurlijk). Je kan dit onverdund tegen mieren gebruiken. Na de bloei van lavendel strooi ik de uitgebloeide takjes tussen de planten. Mieren hebben een hekel aan lavendel. Om direct de lopende mieren (bv op terras etc te verhelpen) kan je kaneelpoeder gebruiken. Deze geur hebben ze ook niet graag. De mieren zijn niet dood (hoeft ook niet want het zijn hele goede opruimers), maar ze zoeken een andere weg.
Grt Carine
Had recent mierennest in muntplant in pot.
Dus of het werkt??
Beste Ed,
Wij hebben een redelijke moestuin tot onze beschikking en al zeker meer dan 4 soorten mieren erin aangetroffen. Ze zijn werkelijk overal. De muntplant zat vol met luizen en de mieren ‘melken’ deze.. Hier liepen ze ook via de lavendel vrolijk naar de luizen op onze aardbeitjes.
Tnt hielp alleen nootmuskaat verspreiden op de stoep enigszins.
Maar voor in de tuin moeten we toch aan de kippen (deeltjes afzetten na de oogst bv) of in de dierentuin van Düsseldorf verhuren ze een miereneter.. Ook wel interessant als je in de buurt woont!
Dag Marjolein,
Kaneel helpt echt onmiddelijk. Gezien wij ‘op den buiten’ wonen, heb ik elk jaar last van mieren in huis. Soms is dat hele strepen op de muur in een recordtempo. Ik spuit er kaneel over heel de streep tot waar ze vandaan komen en laat dit 2 dagen liggen. Ik kan u verzekeren dat geen mier meer te bespeuren is. De mieren zijn niet dood maar hebben een hekel aan kaneel.
Betreffende de lavendel gaat u meer succes hebben met een lavendel aftreksel of met het snoeisel van de lavendel, dan lavendel planten. De mieren komen bij ons dikwijls langs kleine gaatjes aan de voordeur en dat staat vol met lavendel planten. Dus…. groetjes carine
Ik heb ook nog een tip tegen mieren: ze hebben een hekel aan afrikaantjes. Ze gaan op de vlucht, en daardoor hoef je ze niet te doden. Het werkt ook tegen aaltjes in de grond, die wortels aantasten.
Hallo Marlies, een bekend probleem die mieren. Op het terras en straatwerk strooi ik fijn keukenzout in de openingen tegen mieren. Ze gaan er niet dood van maar hebben een hekel aan zout en zoeken een ander plekje. Als zout vochtig wordt klontert het en uiteindelijk worden het weer kristallen. Dit zit de mier in de weg bovendien is het geen stofje dat ze gemakkelijk kunnen verplaatsen. het is bovendien geen voedingsstof.
Net als lavendel hebben mieren een hekel aan rozemarijn. Dus gebruik ik fijn gesneden rozemarijn op plekken waar ik geen zout of kokend water kan toepassen. En ook omdat ik rozemarijn genoeg heb en de bloemen van de lavendel voor mezelf net iets aantrekkelijker vind. Probeer het eens uit. Baat het niet dan schaadt het niet.
Biologisch tuinieren is leuk en veel beter, goedkoper en gezonder dan gebruik maken van chemicaliën, maar het kost wel meer moeite.
Groetjes, Leon.
Dag Diana,
Even heel snel gedeeltelijk jouw tekst gelezen over milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Ivm met de zachte groene zeep, merk driehoek ken ik niet, maar ik denk dat het belangrijk om weten is dat het een groene/zwarte zeep (savon noire) betreft dat gemaakt is op basis van lijnolie of olijfolie. Misschien toevoegen aan jouw tekst?
Ivm met de gier van brandnetel kan je best toch juiste hoeveelheden gebruiken. Het is een heel straf goedje. 1 kg brandnetelbladeren op 10 liter regenwater gedurende 2 weken in een afgesloten emmer (best dagelijks roeren want het komt naar boven) laten trekken. Verdund gebruiken 20%! 2 liter op 10 liter water. Nooit op bladeren, maar evenmin op droge grond. Ik zal steeds mijn planten water geven en daags nadien gebruiken. Persoonlijk gebruik ik dit bij tomaten, paprika, peper en aubergine in combinatie met smeerwortel bocking 14.
En misschien nog een kleine algemene toevoeging op jouw tekst (als ik zo vrij mag zijn). Het water dat gebruikt wordt voor het maken van gier, thee en extract kan best geen kraantjeswater zijn. Hierin worden oa chloor gebruikt wat de goede effecten van de gier zal neutraliseren.
Ook is het heel beperkt houdbaar, dus niet te lang bewaren.
Groetjes Carine
Hallo Carine,
Ja, ik was al begonnen met het herzien van de tekst op deze pagina. Maar ik ben nog niet verder gekomen dan de 2e alinea, gewoon te druk in de tuin en in de keuken 🙂
Maar ik ga deze pagina zeker verder bijwerken, en dan zeker de tips die je noemt daarin verwerken, dankjewel!
Er zijn hier in Nederland 2 soorten groene zeep te koop; die in een pot (zo dik als stevige appelstroop, bruin van kleur), en ook in fles (vloeibaar, lichter van kleur en ik denk hetzelfde maar dan flink verdund).
Ik zal in de tekst wat duidelijker uitleggen wat groene zeep is en waar je het kunt kopen.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Ik kan me best inbeelden dat je nu geen tijd hebt voor het aanpassen van teksten, ik zou hier nooit tijd voor hebben.
Ik heb nu iets meer tijd voor het lezen, gezien het ondragelijk warm is, gisteren 40 graden in de schaduw. Dan kan je echt in de tuin niets aanvangen.
Kijk eens op de pot van groene zeep, hier staat steeds vermeld of het gemaakt is op basis van lijnolie en soms olijfolie. Ik gebruik ook die stropige zeep die ik oplos in water.
Groetjes carine
Hoi Carine,
Pffff, 40 graden is wel erg warm! Ik vond het hier vanmiddag uit de wind in de zon al warm zat met 24 graden. Succes met de warmte!
Omdat ik zowel de dikke goudzeep van tricel als de groene zeep van driehoek in huis heb, heb ik even gekeken naar de ingrediënten. Op beide staat het zo omgeschreven: dit product bevat o.a. zeep (15-30%), parfum, Limonene. Bij de groene zeep van driehoek staat in de tekst ook nog: met plantaardige glycerine en essentiële olie van citronella. Ik heb de indruk dat jij dus een ander soort zachte zeep hebt in Frankrijk dan wij hier, maar heel veel wijs wordt ik niet uit de ingrediëntenlijst..
Groetjes Wijnie
Hallo Wijnie,
Ik heb de zachte zeep in pot van het eigen merk van Albert Heijn, en ook daar staat >30% zeep en parfum (Limonene). Dat is wel wat vreemd want wat is die andere 70% dan? Als je googelt lijkt het ook nog stoffen als olie en kaliumhydoxide te bevatten, en ik las ergens ook nog dat er nog baking soda en glycerine in zit.
Het is biologisch afbreekbaar maar schijnt al lang niet meer biologisch te worden gemaakt. Ik vond meer informatie op wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_zeep
En dit is ook een leuke website met meer informatie en ook tips waar je groene zeep nog meer voor kunt gebruiken: https://www.huisvlijt.com/groene-zeep/
groetjes,
Diana
Dag Wijnie en Diana,
Ik ben even gaan opzoeken naar het merk Driehoek ivm groene zeep. Persoonlijk zou ik dit niet gebruiken in mijn tuin, dit is een moderne versie van de groene zeep . Deze zeep bevat parfum, kleurstoffen, is niet 100 pct afbreekbaar, wordt gemaakt van goedkope sojaolie. Vandaar ook de lage prijs.
Een prima product als poetsmiddel, maar niet als bestrijdingsmiddel tegen de luizen in de tuin. Nergens vind ik een verwijzing naar de tuin . Nogmaals dit is mijn bescheiden mening.
Een goede ‘savon noire’ is 100 pct afbreekbaar, bevat enkel olijfolie of lijnolie. Het courante merk dat hier gebruikt wordt (en trouwens ook op nl sites gevonden) , ook door bio-boeren is van Marius Fabre. Hier te vinden in allerhande tuinwinkels, Ijzerwinkels (bij tuinafdeling) en bio winkels; niet in grootwarenhuizen. Hoop jullie hiermee te helpen. Groetjes Carine
Oh knoflook extract werkt perfect tegen luizen en ook tegen junikevertjes op rozen, ik voeg er als extraatje behalve de groene zeep ook nog een paar druppels teatree olie aan toe, werkt subliem
Idd ineke, knooflookextract werkt prima. Ik combineer dit met groene zeep, dan wel de natuurlijke versie van groene zeep.
Grt carine
Hallo Ineke en Carine,
Misschien leuk om te melden dat in de strijd tegen de eikenprocessierups er na jarenlang opzuigen met een stofzuiger, er nu testen met gaasvliegen lieveheersbeestjes-larven zijn.
Maar daarnaast is er ook een bedrijf dat de rups succesvol met een knoflook/uien-aftreksel bestrijdt: https://www.rtvoost.nl/nieuws/314486/Is-dit-het-wondermiddel-tegen-de-eikenprocessierups
groetjes,
Diana
Hoi Carine,
Mag ik je wat vragen over de gieren die jij gebruikt? Op internet is de gangbare verhouding 1 kg op 10 liter en bij het geven 1:10 verdunnen. Jij doet 2:10. Geef je dan wel elke 2 weken gier aan je planten of laat je er meer tijd tussen zitten?
Groetjes Wijnie
Hoi Carine,
ik vermoed dat je mijn bovenstaande reactie niet gelezen hebt door de vele reacties die er die dag waren geplaatst. Nu het wat rustiger is doe ik nog een poging ;). Ik zou heel blij zijn als je mijn vraag zou willen beantwoorden.
Groetjes Wijnie
Dag Wijnie,
Sorry, ik had deze vraag niet gezien. Je kan slechts de laatste x aantal reacties terug zien en zo verlies je wel wat vragen of reacties. Het zou ideaal zijn (moesten we in een ideale wereld leven…) om bij de reacties een pijltje te kunnen aanklikken om het verdere reacties te kunnen lezen…
Ivm de gier. Knoflook gier leng ik niet aan. Dit gebruik ik rechtstreeks gemengd met groene zeep.
Netelgier is idd 1 kg op 10 liter regenwater. Bij gebruik heb ik me vergist 1 liter op 10 liter regenwater.
Bij knoflookgier tegen beestjes gebruik ik dit zowat om de 3 dagen tot het probleem opgelost is.
Bij netelgier tegen luizen werkt dit uitsluitend preventief (7 dagen laten trekken).
Bij netelgier als meststof (14 dagen laten trekken) mag je dit regelmatig doen, maar om de 14 dagen haal ik dit nooit. Ik heb teveel planten… ik ben al blij dat ik het 2 keer per seizoen klaar krijg, maar 2 dagen na de bemesting zie ik een verschil aan de planten.
Nu ga ik aanvullend met netelgier ook smeerwortel Bocking gier maken. Alleen de tijd vinden…. groetjes carine
Hallo Carine,
Ik heb het wel gevraagd aan Augus maar een pijltje naar een volgende pagina met reacties is op deze website helaas niet mogelijk.
Ik zou wel het lijstje met laatst geplaatste reacties wat langer kunnen maken, het waren er eerst 5, toen 10 en een paar weken geleden heb ik er 15 van gemaakt. Ik zou er misschien nog 18 of 20 van kunnen maken, veel meer kan niet want dat is het einde van de pagina. Ik al morgen even kijken of het mogelijk is het lijstje nog iets langer te maken.
groetjes,
Diana (en succes met het maken van gier, hier staan heermoesgier en brandnetelgier ondertussen al flink te gisten :-))
Hoi Carine,
Dankjewel voor je reactie! Ik dacht al dat je mn berichtje niet zou zien, want er waren die dag heel veel reacties na de mijne geplaatst. Geeft niks hoor!
Vorig jaar gaf ik 1x per 4 weken gier (soms alleen smeerwortel, soms half half met brandnetel) aan mn tomaten en peppers in pot. Ik merkte toen dat dat eigenlijk wat te weinig was, dus wil het dit jaar vaker doen (als ik de tijd kan vinden :)). Dit is de enige bemesting die ze van mij nog krijgen zodra de voeding in de potgrond op is. Dan ga ik gewoon de hoeveelheden van internet aanhouden. Succes met je gieren maken! Bij mij staan er weer 2 emmers te stinken.
Een algemene vraag aan wie een antwoord heeft: ik heb dit jaar zo’n 25×40L potgrond gekocht voor in mijn potten. Vorig jaar had ik de gebruikte potgrond grotendeels in mn tuin gekiept, maar ik wil dit jaar proberen het te bewaren en volgend jaar opnieuw te gebruiken in mn potten. Nu weet ik alleen niet goed waarmee ik die potgrond het beste weer kan bemesten en hoe ik de hoeveelheid mest kan bepalen. Heeft iemand een tip? Dank alvast!
Groetjes Wijnie
Dag Wijnie,
1 x om de 4 weken vind ik al aardig en blijkbaar toch niet genoeg? Hoeveel geef je dan? Hoe lang laat je de gier trekken?
Ik geef zo’n 2 keer per seizoen en telkens 1 liter van het mengsel per plant. Daarnaast is de bodem bedekt met netels en afwisselend met het snoeisel van smeerwortel, maar dan wel de bocking omdat deze meer voedingsstoffen bevat dan andere en wilde smeerwortels. Ook moet ik erbij vermelden dat elke plant aardig wat netels in zijn plantgat heeft gekregen. Hier volstaat dit. Het zal ook wel afhangen van de grond, hier zware klei en vruchtbare grond.
Groetjes Carine
Hoi Carine, ik geef per keer zo’n 150-200 ml per plant, dus minder dan jij. Meer geven werkt niet, dan spoelt het via de afwateringsgaten toch weg.
Ik ga denk ik ook die bocking smeerwortel kopen, ik pluk nu steeds de wilde uit de tuin van de buurvrouw, maar dat is maar een klein beetje, dus ik kan er niet ook mee mulchen en dat lijkt me wel handig.
Dankjewel voor je reacties!
Groetjes Wijnie
O ja, ik laat mijn gier minimaal 2 weken trekken.
Sorry Wijnie, ik lees net tomaten en peper in pot. Dit is natuurlijk een ander verhaal dan in volle grond. Helaas kan ik je hierin niet helpen. Ik heb geen ervaring met groenten in pot.
Groetjes carine
Dag Wijnie,
Sorry, mag ik nog eens terugkomen op de netelgier. De verdunning is 20%, dus 2 liter gier op 10 liter water. Sorry van mijn vorig antwoord, ik heb me hierin vergist. Ik maak zoveel dingen dat ik mijn boeken erbij neem, want kan het niet meer onthouden…..
Groetjes carine
Dankjewel voor je aanvulling Carine. Dan ga ik het ook sterker verdund gebruiken.
Groetjes Wijnie
Hoi Carine,
Pffff, 40 graden is wel erg warm! Ik vond het hier vanmiddag uit de wind in de zon al warm zat met 24 graden. Succes met de warmte!
Omdat ik zowel de dikke goudzeep van tricel als de groene zeep van driehoek in huis heb, heb ik even gekeken naar de ingrediënten. Op beide staat het zo omgeschreven: dit product bevat o.a. zeep (15-30%), parfum, Limonene. Bij de groene zeep van driehoek staat in de tekst ook nog: met plantaardige glycerine en essentiële olie van citronella. Ik heb de indruk dat jij dus een ander soort zachte zeep hebt in Frankrijk dan wij hier, maar heel veel wijs wordt ik niet uit de ingrediëntenlijst..
Groetjes Wijnie
Oeps, 2x was natuurlijk niet de bedoeling
Dag Diana, tegen mieren kan je een laagje gebruikte koffie leggen.
Wij gebruiken het om mieren uit huis te houden. Een eenvoudige barrière.
Ben je het zat dan kan het op de composthoop, de compost wormen vinden het heerlijk.
Groet Gery
Hallo Gery,
Dankjewel voor de tip!
groetjes, Diana
Goede avond,
Welke kruiden of bloemen kan ik planten tussen/ naast mijn bloemkool , broccoli en spruitjes planten om te beschermen?
Ik heb ook een fout gedaan, ik heb dit planten niet zo ver van aarbeien geplant. Het is heel erg. Ik wist het niet.
Alvast bedankt
Loly
Hallo Loly,
Op deze pagina vind je, denk ik, de meest uitgebreide lijst met combinatieteeltplanten vind je hier: Wiki – companion planting
Kijk daar even bij ‘Brassica’ voor de soorten die goede en slechte buren zijn.
groetjes,
Diana
Ik heb behoorlijk veel last van witte vlieg. Vooral buiten maar ook in de kas. Nu heb ik t product Spruzit van Ecostyle gekocht omdat ik dacht dat hun producten natuurlijk en dus “natuurvriendelijk” zijn. Bij het lezen van de verpakking zie ik dat dit toch schadelijk is voor lieverheersbeestjes e.a. en dat het alleen binnen mag worden gebruikt. Ik breng het terug naar de winkel… nu heb ik pops besteld van sluipwespjes die de witte vlieg te lijf moeten gaan. Ik ben benieuwd hoe dat gaat.
Dag Arianne,
Witvlieg is vervelend als je het hebt. Vooral de koude kast/ serre veel openzetten zodat er tocht binnenkomt. Daar kan witvlieg niet tegen. Ziehier het artikel van velt over witvlieg.
https://www.velt.nu/vraag-antwoord/moestuinvragen/wat-doe-je-tegen-de-witte-vlieg
Groetjes Carine
Dankjewel voor de tips Carine!
Dag Diana,
Hoe lang is een extract te bewaren? Moet het gelijk op of kun je het een heel seizoen gebruiken (bijv. bij luis tegen rozen)
Hallo Marleen,
Ik weet het niet precies, je kunt er weinig informatie op internet over vinden. Ik weet dat een extract langer te bewaren is dan een gier. Ik heb vorig jaar een rabarberextract gemaakt en die in flessen bewaard en van ongeveer eind mei tot november bewaard en met succes gebruikt. Ik had nog een restje in november en dat heb ik weggegooid, met het idee dat het altijd beter is om in een nieuw jaar nieuwe extracten te maken. Maar dat doe ik maar op gevoel, misschien is het langer houdbaar. Misschien heeft iemand anders die je vraag leest ervaring met het bewaren van extract en gier. Gieren bestaat onder andere uit vluchtige stikstofverbindingen en dat vervliegt dus. Maar een extract bevat bijvoorbeeld een zuur of bitterstof en het lijkt mij dat die stoffen lang bewaard blijven.
groetjes,
Diana
Hoi Diana en Marleen,
Ik heb 2 emmers met smeerwortelgier staan die ik in het najaar 2020 heb gemaakt, dit omdat smeerwortel niet in het voorjaar te vinden is en ga proberen of het nog “goed” is om te gebruiken.
Mocht ik er aan denken dan laat ik hier een berichtje achter met mijn bevindingen.
Dag Kees,
Normalerwijze is dit ongeveer 6 à 12 maanden te gebruiken, op voorwaarde dat je het goedje nog niet gefilterd hebt. Kwaad kan het zeker niet, want het is een meststof.
Ik begrijp niet zo goed waarom je reeds in het voorjaar smeerwortel wilt gebruiken. De periode dat ik smeerwortel gebruik, kan deze volop geknipt worden. Je kan best eerst beginnen met netel bladeren omdat dit de wortelen zal aansterken (stikstof) en pas nadien met smeerwortel omdat dit vooral de vruchten bevordert (kali). Let wel op, het is voornamelijke de Russische smeerwortel die veel meer kali bevat en niet de wilde smeerwortel. Ik heb destijds ook veel gier gemaakt, maar de laatste jaren maak ik meer gebruik van de bladeren omdat dit geleidelijk aan zijn stoffen afgeeft. In elk plantgat netels, na een paar weken bedek ik de grond rond de tomaten etc met verknipte smeerwortel bladeren en stengels. Hoe meer je de Russische smeerwortel (bocking 14) knipt, hoe meer hij groeit.
Hopelijk heb je hier iets aan
Groetjes Carine
Tegen luizen (op pruimenbomen en aalbessen) adviseert men op internet als ecologisch verantwoorde methode vaak een mengsel van water, groene zeep en brandspiritus. Ik heb dat vanmiddag gedaan maar heb er toch geen goed gevoel bij. Ik vraag me af of het middel niet erger is dan de kwaal.
Ten eerste: het lievenheersbeestje verorbert als natuurlijke verdelger honderden luizen. Ik zag ze ook regelmatig zitten op de aangetaste bladeren. Ik kan me voorstellen dat die nuttige beestjes door mijn geklieder ook om zeep worden geholpen. Wie weet daar meer van?
Ten tweede: brandspiritus bevat in de regel 3% methanol, wat als een uiterst giftige substantie wordt beschouwd. Weliswaar spuit ik met een mengsel waarin de spiritus erg met water is verdund, maar de methanolresten belanden toch ook op de vrucht (pruim of bes). Die vruchten moeten nog meerdere weken rijpen, maar omdat regen tegenwoordig schaars kan zijn, regent het er niet vanaf. Wie kan hier iets zinvols over opmerken.
Hallo Servé,
Dat is de reden waarom ik geen spiritus gebruik. Ik gebruik bij voorkeur de groene zeep en aftreksels en extracten van planten. Maar zoals ik in het eerste deel van de tekst aangeef gebruik ik het liefst niks en probeer ik ziekten en plagen te voorkomen door onder andere een grote diversiteit aan planten, combinatieteelt, het gebruik van netten, etc. Maar als er echt een plaag is en je oogst in gevaar komt zijn er dus genoeg ‘huismiddeltjes’ zonder spiritus. En het blijft altijd overwegen: huismiddeltjes kunnen ook nuttige insecten doden, dus wanneer wil je gaan bestrijden? Er zit hier nu een klimroos stijf onder de luis. Dat is jammer en niet mooi maar daar doe ik niets aan. En er zat een tomatenplant in de kas onder de luis, ik heb de tomatenplant eruit gehaald (ik had toevallig nog een kousebandzaailing staan die de plaats nu heeft ingenomen). Maar ik heb de ernstig aangetaste aubergineplanten met spint wel verneveld met knoflookextract met groene zeep (en dat helpt heel goed). Ik kijk die planten eerst even goed na en ‘jaag’ aanwezige insecten even naar een buurplant voor ik begin te vernevelen.
groetjes,
Diana
Hallo, Ik kom op deze heel interessante site terecht omdat ik op zoek was naar een goed natuurlijk middel tegen cicaden. Ik heb in mijn ganse tuin ( ze lijken echt overal op te zitten, zelfs op de klimop) kleine felgroene cicaden; het lijkt vorig jaar begonnen te zijn (ik ben niet zeker op welke plant het begonnen is; ik verdenk een fuchsia die ik cadeau kreeg en die het ondertussen ook begeven heeft) en toen heb ik het even aangezien omdat ik ook niet meteen één of ander product wilde gebruiken. Nu beginnen ze echt weer volop rond te vliegen en merk ik toch dat meer en meer planten aangetast worden. En dus heb ik ook een mengsel gemaakt met spiritus en bruine zeep, heb het net gebruikt maar ik voelde mij er ook niet goed bij omdat ik het dan wel op heel veel plaatsen zou moeten gebruiken, en dan ook andere insecten zal treffen, wat ik niet wil. Bovendien heb ik ook een kat die al eens graag aan een grassprietje knabbelt.
Heb je een tip om deze insecten te bestrijden? Buiten de bruine zee met spiritus vind ik enkel natuurlijke mengelingen die hen zouden moeten weghouden, maar niet die hen zouden bestrijden.
Groetjes,
Chrissie
Hallo Chrissie,
Ik heb zelf geen ervaring met een plaag door/van cicaden. Ik googelde ook even en vond de informatie dat er verschillende soorten cicaden zijn (schuimcicaden, spoorcicaden, rododendroncicaden, etc.). Ik zou zelf het mengsel van water/olie/biologische zeep liever proberen dan dat met spiritus maar dat is persoonlijk. Een andere oplossing heb ik helaas niet voor je. Het bestrijden met natuurlijke vijanden lijkt voor cicaden geen optie te zijn omdat ze niet verpoppen maar misschien zou je in die richting nog even verder kunnen zoeken. En het is wellicht handig om deze website nog even te bezoeken voor algemene tips m.b.t. het voorkomen en bestrijden van vraatinsecten: Milieu Centraal
groetjes,
Diana
Dank je; ik ga verder aan de slag met jouw informatie, en zal ook eventueel proberen met een mengsel zonder spiritus.
Ik vond inderdaad ook de informatie over de verschillende soorten, en het lijkt er eentje te zijn van de Empoasca soort (zie foto), fel groen en heel springerig.
Aanvulling op natuurlijke bestrijdingsmiddelen: kaneelpoeder als schimmelwerend middel. Of is dat misschien toch niet onschadelijk? Het werkte wel, gelukkig.
Ruim een week geleden waren plotseling al mijn stekjes Nieuw-Zeelandse spinazie en pompoen in de platte bak overdekt met schimmel. Ik heb gegoogeld en vond een tip om er kaneelpoeder over te strooien. De volgende dag zagen de bladeren wat bruinig, maar het schimmelpluis was weg. Daags erna bij zonnig weer de stekken flink besproeid, zodat de bladeren weer schoon waren. Inmiddels heb ik de stekken uitgeplant en ze lijken goed aan te slaan. Misschien heeft iemand hier wat aan? Of weet iemand bezwaren?
Hallo Suzanne,
Dankjewel voor de tip!
Ik had er nog nooit van gehoord en weet dus ook niet of het schadelijk is (en bij twijfel zou ik het dan zelf bijvoorbeeld niet op planten gebruiken waar ik later de bladeren van eet maar wel gebruiken op planten waar ik later vruchten, knollen of peulen van eet. Misschien heeft iemand die dit leest kennis over, of ervaring met het gebruik of de schadelijkheid van kaneel op planten. Ik ben benieuwd! Als ik in de Engelse taal googel (je vindt dan altijd veel meer informatie), op “Is cinnamon harmful to plants” en “cinnamon against mildew”) vind ik veel meer informatie over het gebruik van kaneel tegen meeldauw en andere schimmels, zoals op deze pagina: Joybileefarm
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Ik heb gemerkt dat je het stuk over natuurlijke bestrijdingsmiddelen gedeeltelijk opnieuw verwerkt heb. Mag ik zo vrij zijn hierover een paar aanvullingen te geven.
Er zijn eigenlijk 4 procédés: (sorry voor de Franse woorden) :
1. En macération, hetgeen jullie een gier noemen. Dit betekent dat je organisch materiaal gedurende een x aantal dagen in regen- of bronwater laat trekken. De duur van het laten trekken hangt af van het materiaal, bv 2 weken voor netels maar dit is zeker niet standaard. Heel dikwijls wordt dit verdund, maar ook hier is dit zeker geen standaard.
2. En decoction, (afkooksel vertaald??). Hier ga je planten gedurende 24 uren in water laten trekken. Nadien wordt dit gekookt gedurende 15 à 20 minuten. Laten afkoelen alvorens gebruik.
3. En infusion (aftreksel ?). De planten worden in kokend water toegevoegd en minstens 24 uren laten trekken.
4. Op basis van etherische oliën, maar dat is nog een hele boterham.
Nog een andere bedenking : bij het maken hiervan
– gebruik nooit metaal, maar enkel plastiek, glas of hout
– gebruik nooit kraantjeswater omdat dit de nuttige eigenschappen zal neutraliseren, waarschijnlijk door het chloor. Gebruik altijd regen- of bronwater.
– de houdbaarheid is heel beperkt. Gebruik dus zo snel mogelijk. Onverdund kan je zaken een paar weken bewaren indien op donkere plaatsen gestockeerd wordt. Een netelgier kan je tot een paar maanden bewaren als dit niet gefilterd werd.
Morgen lees ik verder…. 🙂
Groetjes
Carine
Hallo Carine,
Ja, het is nog lang niet klaar, moet er nog veel aan sleutelen want soms is het heel oude informatie, maar nu even te druk in de tuin, misschien als het de komende dagen te warm wordt om naar de tuin te gaan :-).
En ik ‘worstel’ er ook nog wel wat mee want ik wil graag aangeven wat de goede manier is maar tegelijkertijd wil ik niemand afschrikken door maar één optie te geven want dan haken er ongetwijfeld mensen af. Er zijn mensen die geen biologische groene zeep willen of kunnen kopen, ik kan in niemands portemonnee kijken. Ik heb jarenlang de gewone groene zeep uit een pot gebruikt en dat werkte eigenlijk ook best goed (tegen bijvoorbeeld luizen en de spinselmot). Nu ik de Marius Fabré zeep heb zie, ruik en voel ik het verschil maar er zijn nu eenmaal mensen die geen dure zeep kunnen of willen betalen of niet via internet kunnen of willen bestellen. Ik wil heel duidelijk aangeven wat het beste is, zowel tegen plaagdieren als voor de planten (waar wij vervolgens van oogsten en eten). Maar ik heb deze week via mail en facebook al 3 berichtjes gehad/gelezen van mensen die met een oplossing met brandspiritus vernevelen, dan nog maar liever foute groene zeep.
Ik ga hoe dan ook mijn best doen en zal in de tekst in ieder geval ook verwijzen naar de reacties en op den duur verschillende meningen zodat mensen hun eigen afwegingen kunnen maken.
Tot slot: kun je aangeven waarom geen metaal gebruikt mag worden? Geen enkel metaal, ook bijvoorbeeld geen roestvrij staal? Ik heb voor het zeven van gier een oude roestvrijstalen vergiet bij de kringloopwinkel gekocht en daar verder eigenlijk nooit over nagedacht, ik dacht dat roestvrij staal geen geur afgeeft, niet roest, goed schoongemaakt kan worden, etc.
groetjes,
Diana (die vorig jaar ook de handzeep van Marius Fabré heeft ontdekt, heerlijke zeep, wast veel makkelijker en beter schoon en gaat veel langer mee dan ‘gewone’ zeep, en geen last van schrale handen met het extra vaak handen wassen in coronatijd)
Dag Diana,
Idd, met jouw tekst doe je mee wat je wilt. Ik geef alleen mijn ervaring mee, gebaseerd op jarenlang gebruik van planten.
Mijn tekst/aanvulling had niks te maken met de zeep van marius Fabre . Idd, je maakt zelf een keuze over welke producten je wilt gebruiken in de tuin. Marius Fabre is maar één van de merken, er zijn er meerdere…. maar niet zoveel die bruikbaar zijn in de tuin op biologische manier. Idd, wat wil je uitgeven aan groene zeep…
Waar ik over schreef is dat er meerdere methoden zijn dan de 2 die je vermeldt. En dat het niet standaard is dat je bv. een gier moet verdunnen, en ook dat de duur niet standaard 14 dagen is. De meest gebruikte gieren zijn idd netels en smeerwortel bocking, maar er zijn zoveel meer planten.
De reden om geen kraantjeswater te gebruiken is het neutraliseren van de goede eigenschappen door de aanwezigheid van o.a. Chloor.
De reden om geen ijzeren, metaal, gietijzeren recipiënten te gebruiken om te bewaren of te laten trekken, is omwille van de oxidatie.
Hopelijk ben je hiermee iets.
Ik wil je gerust een overzicht sturen van de mengsels per mail, maar waarschijnlijk in stukjes want nu ontzettend druk.
Grt
Carine
Hallo Carine,
Dankjewel voor je reactie!
Ook hier erg druk, misschien is het een leuke discussie voor komende winter, wanneer de tuin in rust is 🙂
Ik weet wel dat er in bronwater en mineraalwater ook Chloor (Cl op het etiket) zit, en er zitten ook metalen in (en trouwens ook altijd behoorlijk wat zout), uiteraard zijn de gehaltes afhankelijk van de bron waar het water uit komt. Dit vond ik zelf wel een verhelderend artikel: Gezondr.nl
Ik denk dat er in Frankrijk heel veel verschillende soorten biologische groene zeep wordt aangeboden, maar als ik in het Nederlands zoek op bedrijven die ‘Savon noir’ verkopen is 95% van wat wordt aangeboden van Marius Fabré, vandaar dat ik het bij die naam noem. Over het eerst laten trekken en vervolgens koken kan ik helaas niet uit eigen ervaring schrijven maar misschien kunnen mensen op ‘decoction’ googelen.
Ik ga snel verder, de temperatuur stijgt hier vandaag heel snel naar de 30 graden, even naar de tuin om te tikken, water te geven en een krop sla te halen 🙂
groetjes,
Diana
Goed idee Diana, ik wil je hierin best helpen in het najaar/winter. Ik heb de indruk dat alles een beetje door elkaar gebruikt wordt qua terminologie en werkwijze, men spreekt over gier, extract, aftreksel etc. terwijl het gebruik, het maken, het al dan niet verdunnen per product verschillend is. Nu idd te druk om daarmee bezig te zijn. Puffende groetjes Carine
Hallo Diana
Misschien heb ik eroverheen gelezen, maar is het mogelijk om i.p.v. rabarber ook zuring te gebruiken als bestrijdingsmiddel? Want die hoort ook bij de oxalisfamilie.
Dag Koen,
Je kan een aftreksel (une infusion) maken van zurkel bladeren.
Werkwijze : kook 10 l regenwater, voeg 2 kilo zurkel bladeren toe en laat alles gedurende 24 uren trekken. Niet laten trekken in een metalen pot omwille van de oxidatie.
Gebruik : onverdund
Wordt gebruikt bij appel en perenbomen, na elke regenbui tegen vruchtboom kanker.
Hopelijk ben je hier iets mee.
Grt Carine
waar o waar kan ik neem olie kopen? de pissebedden vreten mijn mooie planten zo vreselijk aan, er liggen wel 30 van die beestjes in groepjes bij elkaar. ik strooide wat bloem maar ja dat is geen gezicht in mijn. tuintje. Helaas kan ik niet vinden waar ik neem olie kan bestellen. Ik woon in Haarlem. dank alvast voor het beantwoorden! groet Margje
Hallo Margje,
Het bedrijf waar ik het ooit kocht bestraat niet meer maar als ik op neemolie googel vind ik maar liefst 77.000 hits met informatie maar ook webshops.
Een voorbeeld is deze maar er zijn er zoveel dat je beter zelf kunt zoeken naar de webwinkel met gunstige verzendkosten, hoeveelheid, etc.: Hekserij shop
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik was op zoek naar de bestrijding van witte vlieg op de spruitkool en ben op je site terecht gekomen, met alle informatie en tips ga ik aan de slag. Ik heb de biologische zeep bij Dille & Kamille gekocht als Savon Noir Liquide, pur végétal € 14,95 voor degene die op zoek zijn.
Succes!
gr Joke
Hoi,
Wat een mooie pagina met veel informatie!
Eigenlijk kwam ik hier terecht, omdat ik op zoek ben naar een milieuvriendelijk middel om mijn hedera mee te behandelen. De schutting van de tuin van ons nieuwe huis is ermee begroeid en sinds kort wordt de groene haag langzaamaan steeds geler. Zoeken op internet leert dat het mogelijk bladvlekkenziekte is, veroorzaakt door schimmel. Daarom mijn vraag: zou het recept met uiengier, zoals het hierboven staat, ook geschikt zijn om mijn hedera te redden?
Bij voorbaat dank voor het meedenken…
Hallo Roxanne,
Ik denk de uiengier, net als een aftreksel van heermoes, vooral preventief werkt. Maar als je planten al ziek zijn denk ik dat je ze beter kunt behandelen met middelen die je daar (hopelijk) voor kunt kopen. Dat neemt niet weg dat zo’n aftreksel wel kan meehelpen. En zelf heb ik ook goede ervaringen met lavameel en zeewiermeel, de mineralen en sporenelementen die daarin zitten kunnen de planten ook helpen om schimmels te weren. En het is natuurlijk ook belangrijk om goed voor de plant te zorgen (eigenlijk net zoals bij een ziek mens), zorg dus voor voldoende voeding, knip eventuele dode bladeren weg, geef water in droge periodes, etc.
Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt!
groetjes,
Diana
Hoi Diana, wat een mooie site heb je, dank je wel voor alle info!
Vraagje, heb je toevallig ervaring met de rouwvarenmug? Klein zwart vliegje die je vnl in plantenpotten ziet, en die houdt van (vochtige humusrijke) nieuwe stekpotjes. Hopelijk heb je er geen ervaring in (en dus geen last van gehad!), maar mocht het wel zo zijn dan hoor ik het graag.
Zonnige groetjes Laura
Hallo Laura,
Ik ken ze wel maar heb er weinig ervaring mee. Dat komt waarschijnlijk vooral omdat ik niet heel veel soorten meer thuis zaai maar vooral heel veel in de koude kas en buiten (en daar is er veel minder last doordat het er veel ‘luchtiger’ is. Maar ik denk zomaar dat het algemene middeltje van water met olie en groene zeep kan helpen (zie het recept op deze pagina). Dan is het wel belangrijk dat je de planten niet in een zonnig raamkozijn laat staan (om bladverbranding te voorkomen) en om het een paar keer te herhalen want er komen natuurlijk nog een poosje eitjes uit. Als de ‘plaag’ voorbij is kun je het blad wellicht wat schoonmaken en weer op hun oude plaats zetten.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Diana
Dank je wel Diana voor je reactie! En wat fijn dat je er weinig last van hebt. Je tips kan ik zeker wat mee. Ook trouwens met andere onderwerpen op je site. Bedankt en zonnige groeten, Laura
Wat een fijn artikel! Ik wil een dwergnectarine kopen en las over de schimmel. De enige natuurlijke bestrijding is heermoesgier. Ik zag een van Solabiol en die is 100% bio. Ik heb 4 vragen over heermoesgier:
1. ik heb een kat. Is dit veilig? Voor paarden is de plant namelijk giftig
2. kan ik dit ook voor andere dingen gebruiken? 1 liter is namelijk best veel. Ik heb behoorlijk veel last van bladluis op mijn vlier. Is heermoesgier ook een optie bijvoorbeeld?
3. is het schadelijk voor de goede insecten? Ik wil bijvoorbeeld niet dat mijn oorwurmen en lievenheersbeestjes-larven er last van krijgen
3. de andere gieren hebben nogal wat stikstof erin en dat is niet echt handig met fruitbomen/struiken. Ik wil graag een gezonde balans in fruit en niet veel groei/ Hoe zit dat met heermoesgier?
Hallo Valina,
Ik heb het zelf van Edialux (Ecologic), het werkt allemaal ongeveer op dezelfde manier. En het is altijd biologisch omdat het spuitzwavel is en dat is afbreekbaar door de natuur. Maar zeker niet diervriendelijk (wormen gaan er bijvoorbeeld dood van en daarom heb ik het heel voorzichtig met een kwastje op alle bovengrondse delen gesmeerd). Van het merk Solabiol kan ik niet vinden wat de precieze samenstelling (ik zie alleen ‘natuurlijk’ :-)).
Over je vragen:
Ik heb geen idee of het veilig is voor katten, onze kat komt alleen in eigen tuin en daar heb ik geen heermoes, dus ik heb er nog nooit naar gezocht. Maar als ik voor je googel (uiteraard in de Engelse taal, zie voor meer uitleg op deze pagina: Vragen stellen, vind ik tegenstrijdige informatie. Daarom denk ik dat je het het beste aan je dierenarts kunt vragen.
Je kunt het niet gebruiken tegen bladluis (kan wel maar zal niet veel helpen zonder biologische zwarte zeep en olie – en ook dan is het niet diervriendelijk voor andere insecten): een aftreksel kun je gebruiken tegen plagen, een gier is meer een soort ‘voeding’.
Ik durf ook niet te zeggen of het schadelijk is voor nuttige insecten (net zoals bij spuitzwavel zullen er dieren zijn die bij direct contact problemen krijgen (al is het maar omdat door het vocht vleugeltjes aan elkaar kunnen plakken)). Ik gebruik het voorzichtig, giet het alleen bij de voet van de plant en anders niet.
Heermoes bevat weinig bladmassa en geeft dus weinig stikstof in een gier. Voor een stikstofbemesting geef je het best een gier van brandnetels. Een gier van smeerwortel zorgt voor veel kali. Een gier van heermoes bevat veel silicium.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Ik heb net een artikel gelezen over heermoes (paardenstaarten), die ik je graag wilde doorgeven omdat ik in het verleden reeds gelezen heb dat je veel last van heermoes hebt. Blijkt dat heermoes vooral voorkomt op gronden met een tekort aan mineralen. Dit zou je kunnen oplossen met het strooien van lavameel. Ik kan het niet met zekerheid zeggen omdat ik geen heermoes heb, maar ik gebruik wel lavameel. Trouwens vorig jaar heb ik lavameel gespoten op prei omdat dit de larven van de preimineervlieg zouden verbranden en ik moet toegeven met succes. Ik heb amper preimineervlieg gehad. Een goed, helaas vrij duur spul.
Groetjes carine
Hallo Carine,
Dank voor de tip!
Helaas ligt het in onze tuin niet perse aan een mineraalgebrek: we tuinieren nu eenmaal op een volkstuin met ruim 65 leden/tuinen. Het was er al toen we er gingen tuinieren. De tuinen om ons heen zijn een paar jaar verwaarloosd geweest waardoor heermoes die hele tuin over kon nemen. En wij zien het dus vooral vanaf die 2 kanten naar onze tuin oprukken. Het groeit onder tegels, kassen, sloten, etc. door. Al 30 jaar krijgt de grond hier stalmest, zelfgemaakte compost maar ook elk najaar lavameel of lavagrit (ik koop het altijd bij boerengoed.nu), en sinds vorig jaar geef ik ook elke plant die er wat sneu uitziet en alle planten in de kas een lepeltje zeewiermeel (ook daar schijnen veel mineralen in te zitten).
In heermoes zelf schijnen ook mineralen te zitten (die ze uit de diepere lagen van de grond haalt). Dus ik ga dit jaar mee gebruik van haar maken. Ik maakte wel al aftreksel en gier maar ik ga het dit jaar ook gebruiken om mee te mulchen want dan zouden de mineralen in de heermoes uiteindelijk weer in de grond terecht moeten komen.
Ik heb trouwens een paar jaar geleden eens een blog over onze haat-liefde verhouding met heermoes geschreven: Huisdieren en onkruid
Als ik eerlijk ben…. heb ik tegenwoordig meer een hekel aan winde dan aan heermoes 🙂
groetjes,
Diana
Hoi Diana, heb je ook een methode om de bladrandkever te bestrijden? Ik las ergens op internet iets over bakpoeder in water oplossen en eroverheen sproeien. Maar er zijn natuurlijk wel grenzen hoeveel daarvan op de grond terecht kan komen.
Hallo Janna,
Ik doe nooit iets tegen de bladrandkever, uiteindelijk groeien de planten hier altijd door de aantasting heen (als ze wat groter worden).
Ik heb even voor je gegoogeld en zag dat Pyrethrum (zoals Spruzit) werkzaam is tegen bladrandkever. Als de aantasting zo erg is dat je denkt dat de jonge planten het niet halen zou je kunnen overwegen om het aftreksel van knoflook, zeep en olie te gebruiken.
groetjes,
Diana
Dankje voor de tips! Ik kijk het nog even aan dan. Groeten Janna
Hallo,
Kan ik de neemolie ook in de bodem gebruiken tegen de mineervlieg? Onze boom is te groot om te besproeien (portugese laurier-kers).
Hoor het graag.
Mvg
Kris
Hallo Kris,
Nee, de neemolie heeft geen effect als je het in de bodem gebruikt want het is een contact-bestrijdingsmiddel, je moet met het sprayen dus de mineervliegen en/of de larven raken en de olie zorgt ervoor dat ze doodgaan.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik woon in het zuiden van Frankrijk en in mijn moestuin heb ik vooral last van de volgende beestjes:
mieren: zij maken nesten onder de groenteplantjes bijvoorbeeld peterselie, selder en paprika. De planten komen dan los te staan en verdrogen, geholpen door het droge en hete zomerklimaat.
luizen: de mieren houden ze als huisdier. Zodra de paprikaplantjes luis hebben, stopt hun groei/vruchtzetting.
spint: ze steken elkaar snel aan: tomaten, aubergines, etc. Ik zet geen aardappels of komkommer, anders hadden die het zeker ook.
en de ergste plaag zijn de larven van de meikever en diverse andere witte larven. De kevers leggen diep in de grond hun eieren en de utgekomen larfjes groeien in enkele weken tot 5 cm grote monsters. 2 jaar geleden heb ik daar biologische roodiertjes gekocht (nematoden). Dat hielp toen heel goed. Maar nu zit het weer vol en alle planten hebben er last van. Begin deze week heb ik weer nematoden aan de moestuingrond toegevoegd en ik hoop dat het weer helpt. Ik ben er een beetje laat me, maar dat zal mij over 2 jaar niet meer gebeuren.
Ik ga zeker proberen de spintmijten en de luizen met een extract te verjagen; voor de mieren probeer ik het nog eens met diatomeëenaarde en/of koffie.
Dag Paula,
Wel dit zijn wel ineens vele dingen hé:-)
Allereerst de luizen. Probeer het gewoon zoveel mogelijk natuurlijk op te lossen. Als er niet voldoende lieveheersbeestjes zijn, probeer deze gewoon met een sterke straal af te spuiten. Lukt dit niet voldoende, gebruik dan een aftreksel van look, gecombineerd met bruine zeep, geschikt voor de tuin op basis van lijnolie of olijfolie (zie websites of het merk marius Fabre), geen goedkope huishoud middelen op basis van groene zeep.
Qua mieren… rakel veel rond jouw paprika planten. Heb je mieren eitjes, schep ze eruit en geef aan de kippen moest je die hebben (onlangs heeft iemand dit geschreven en de kippen zijn super blij). Strooi een goede hoeveelheid kaneel, de mieren gaan letterlijk op de vlucht, ze worden niet gedood. Heb je lavendel planten, maak een aftreksel van lavendel, daar hebben ze ook een hekel aan. Ik strooi ook het lavendel snoeisel rond de planten. Soms wel bizar, want gisteren heb ik de mieren rond een lavendel struik verwijderd….. snoeisel en plant geven toch andere geuren volgens mij.
Spint… eerst afspuiten met water. Spint heeft hekel aan water. Nadien behandelen met lookaftreksel. Ik heb nog nooit spint in tomaten gehad. Persoonlijk plant ik tussen elke tomatenplant één van de volgende planten : tagetes,, snij selder, basilicum soorten, peterselie..
Keversoorten, daar kan ik niet veel over vertellen. Zodra ik deze tegenkom, geef ik ze als voer voor de vogels…. Maar de vogels eten ze niet altijd…..
Hoop dat dit kan helpen
Groetjes
Carine
Hallo Paula,
Dankjewel voor het delen van je ervaring! Ja, er bestaan duizenden ziekten en plagen en het is en blijft altijd de kunst om te zorgen dat alles een klein beetje in balans blijft. Hier ook spint in de aubergines, gelukkig niet heel veel mieren en luizen, maar juist dit jaar veel slakken, en natuurlijk weer de preimineervlieg op het tuincomplex. En nu het juli wordt, en het ook nog eens heel warm en vooral vochtig is kunnen we wachten op de eerste tekenen van phytophthora in aardappelen en tomaten.
Veel sterkte met het voorkomen en/of bestrijden van spint, larven, etc.!
Diana
Ik heb hetzelfde probleem.. Overal mieren en daardoor beginnend luis. Alleszinds meer dan ik gewend ben..
Kaneel werkte hier een dag tegen de mieren, erna zaten ze er terug. Diatomeeenaarde zelfs zo lang niet, daar gingen ze niet van dood, noch op de loop. Koffieprut lijkt ze nu wel weg te jagen. Maar ja, waar naartoe? De hele tuin zit vol…
Ik strooi het nu wel rond de kwetsbaarste planten.
Verleden jaar voor het eerst in meer dan 50 jaar weer coloradokevers op de aardappelen;
Is er een biologisch middel om de maden te bestrijden? Verleden jaar proberen weg te vangen, maar dat is onbegonnen werk. De kevers laten zich ook sebiet vallen. De planten hebben er ook veel nadeel van.
Fransien
Hallo Fransien,
Ik heb hier gelukkig nog nooit coloradokevers gezien, in al die 30 jaar moestuinieren nog nooit last van gehad (dat klinkt alsof we hier geen plagen hebben maar dat is zeker niet het geval, we hebben hier meer dan genoeg last van andere plaagdieren als pruimenmot, preimineervlieg, woelmuizen, etc. hoor :-).
Ik vrees dat ik je niet uit eigen ervaring kan helpen en hoop dat iemand die je vraag leest en ze zelf heeft of heeft gehad nog tips voor je heeft. En je kunt hier in ieder geval nog uitleg en tips vinden: Velt – Coloradokevvers
groetjes,
Diana
Ik had ze wel maar kon de schade beperkt houden door ze handmatig te vangen en gelijk in een bakje water (met pietsie zeepsop anders komen ze er weer uit) gooien dat altijd klaar stond. En dan haatte ik mijzelf want alle beestjes zullen toch een functie hebben en hebben recht op leven etc. Maar ik heb twee tips gelezen: drie keer per week spuiten met brandnetelgier. Dan is niet vanwege voeding maar vanwege de geur die insekten in verwarring zou brengen. De tweede tip vind ik spannender, plant tussen de aardappelen kikkererwten. Voor de oogst van kikkererwten hoef je het niet te doen, heidense klus,weinig oogst, maar de geur zou ze verjagen. Met beide tips heb ik geen ervaring.
Die geur is volgens mij het toverwoord in de moestuin, breng al die plaaggeesten maar gewoon in verwarring. Overal, echt òveral, knoflook, bieslook, lavendel, citroenmelisse, salie, kruidvenkel en zo tussen zetten. En niet te grote groepen maken van de groente en kruiden die je graag wil hebben. Liever tien groepjes van 3 of 5 dingen dan 1 groep van 30 of 50. Grote groepen trekken plaaggeesten aan. En ik heb dus geen grote groepen aardappelen of kolen meer. Gewoon overal en nergens maximaal 5 aardappelen.
Hallo Pien,
Dankjewel voor je reactie!
Ook ik ben ondertussen flinke bossen munt aan het sparen, en zelfs weer eens citroenmelisse in de tuin (ik gebruik het niet zo vaak in de keuken want ik vind citroenverbena/verveine lekkerder en de planten worden zo fors) zodat ik daar flink van kan plukken.
Ik heb vorig jaar weer eens kikkererwten geteeld want ik las links en rechts positieve verhalen. Na deze 3e poging in 10 jaar ben ik er wel echt klaar mee, elke plant geeft 1 of 2 peulen met 2 kikkererwten en daarmee is de opbrengst per plant (en trouwens ook per vierkante meter, zelfs als je ze heel krap plant) ronduit abominabel te noemen :-).
Mengen lijkt inderdaad de beste oplossing te zijn, zoals in de natuur ook alles gemengd door elkaar staat.
groetjes,
Diana
De eerste takjes munt en citroenmelisse zijn ondertussen in de gangen van de woelmuizen gestopt 🙂
Ik gebruik met enig succes 1 theelepel Neem Olie met 2 druppels Dreft gemengt op 250cc water ( lauwarm om de emulsie te verkrijgen. Steeds schudden tijdens sproeien.
Soms moet je wat onnatuurlijke bestrijding gebruiken wil je goede oogst hebben, of een overvloed aanplanten. Is niet anders. Ik heb bijvoorbeeld sluipwespen al gehad, duur en weinig resultaat.
Voor slakken, heb ik nu eens een idee, om de schalen van kippenei te bewaren en, verkruimelen rond de plant, wat slakken niet graag mogen, door de scherpe kantjes aan schalengruis. Ik bedoel maar, je gooit de schaal zo maar in de GFT bak, maar kan ook bewaard en gebruikt worden, is ook rijk aan calcium en nog diverse mineralen.
Schelpenzand is ook goed om te strooien rond de plant. Het regent ( zand ) wel weg na verloop, maar in potten blijft het langer op z’n plaats.
Kleine schrijffout in de tekst: Marius ‘Fabre’ niet ‘Frabre’
😉
Heel goed en polyvalent product, ook als poetsmiddel.
Hallo Dimitri,
Dankjewel voor de verbetering!
Ik ga het gelijk in de tekst aanpassen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Slakken bestrijden met zelfgemaakte nematoden
Omdat de herfst en winter abnormaal warm en vochtig waren zijn er ontzettend veel slakken. Op natuurlijke wijze probeer ik nu het natuurlijke evenwicht te herstellen zodat niet alle tuinbonen, sla en zelfs smeerwortel worden opgegeten. Ik kreeg de tip dat je zelf nematoden (aaltjes) kunt kweken. Een stuk voordeliger dan ze kopen. En voor mensen die slakken rapen is het gelijk een handige oplossing om de geraapte slakken te benutten.
Op internet staat deze beschrijving: DIY; Zelf Nematoden kweken (Natuurlijk Anti-Slakken middel voor je tuin) | KOEK (wordpress.com)
Zo heb ik het gedaan:
1. Plastic emmer (10 ltr) met deksel genomen. In het deksel veel gaatjes geboord met een dun boortje. Voorkom dat de slakken er doorheen kunnen kruipen.
2. Slakken onder stenen en planken geraapt en in de emmer gedaan. Vooral naaktslakjes. Minstens een stuk of 100. In de emmer wat takken en voedsel voor de slakken gedaan, oa viooltjesbloemen, narcisbloemen, slablaadje, koolblad.
3. Ca 4 cm schoon regenwater toegevoegd. Het voedsel en de takken moeten deels boven het water uit steken want de slakken mogen niet verdrinken.
4. De emmer met deksel in een lege potgrondzak gedaan zodat er zo min mogelijk UV licht in komt want daar kunnen nematoden niet tegen. En dit 1 dag in de kas en daarna in de schaduw buiten gezet. In de kas werd het te warm (30 graden). Buiten was het gemiddeld rond de 10-12 graden, dus gunstig weer.
5. Minstens 1 keer per dag de emmer zodanig geschud dat het water alle slakken raakt. Ook die op de onderkant van de deksel waar ze graag vertoeven. De aaltjes gebruiken het water om zichzelf in te verplaatsen en op die manier ‘besmet’ je alle slakken. Zo nodig nog wat vers eten gegeven aan de slakken. Nog ca 2 dagen lang de slakken die ik in de tuin en kas bij kwetsbare planten raapte, in de emmer gedaan. Ik zag de eerdere exemplaren al trager worden.
6. Na een week waren alle slakken overleden (het rook ietwat onaangenaam) en de weersverwachting was gunstig. De inhoud van de emmer filterde ik via een oude vergiet in een andere schone emmer. Desgewenst kun je het geheel nog een paar keer naspoelen om zoveel mogelijk nematoden te vangen. Het vaste materiaal op de composthoop gegooid.
7. Circa 3 x zoveel schoon regenwater toegevoegd en het mengsel in de drukspuit gegoten. Het mengsel kan niet bewaard worden.
8. Bij ideale weersomstandigheden (regenachtig en bewolkt) dit mengsel in de middag over de tuin verneveld (ca 260 mtr2). De avond zou nog beter zijn. In ieder geval mag de zon niet schijnen want dan sterven de nematoden.
9. De volgende ochtend bleken de slakken op de ‘bekende’ vangplekjes al flink traag en slap te zijn.
Als gevolg van de momenteel gunstige weersomstandigheden verwacht ik dat er de komende 6 weken nauwelijks meer slakken in mijn groentebedden zullen zijn. En zich dus veel minder zullen voortplanten. De balans hoop ik te hebben hersteld. Misschien is in de kas nog een keer behandelen nodig. Ik vertrouw erop dat de rest van mijn volkstuin op natuurlijke wijze weer in balans komt. Slakken zijn heel nuttig en onderdeel van het ecosysteem dus het is onnodig onzinnig om ze allemaal te doden. Bovendien zijn ze voedsel voor andere dieren zoals kikkers en egels. Dus het hangt van de omstandigheden af of ik deze methode een volgend jaar gebruik.
groet van Jolien
Dag Jolien! Ik vind dit een heel akelige “tip”. Je vangt slakken, gaat ze voeren, ze bewegen eerst trager, dan echt ziek, stoppen met eten en hoera! Doel bereikt, ze zijn dood.
Is het doden van die, zoals in het artikel staat, zo nuttige dieren milieuvriendelijk? Of is het dood laten gaan op zo’n manier dierenmishandeling?
Nee, ik ben ook niet blij met teveel slakken en ja, dankzij heel veel vogels, kikkers, padden en egels is de boel hier elk jaar absoluut redelijk maar nooit voor de volle 100% onder controle. En ja, veel zaailingen lopen risico. Dan maar iets meer zaaien en verlies incalculeren? Laten wij elkaar niet wijsmaken dat wij op een milieuvriendelijke manier ingrijpen door een schakel uit de natuur te halen. Iets dat iets anders doodt is nooit milieuvriendelijk. Natuurlijk evenwicht is een rare term. Niks in de natuur is ooit in evenwicht. Dat hoort juist bij de natuur. Dynamisch evenwicht is al een prachtig resultaat. Nu veel slakken? Volgend jaar meer vogels. Nu geen naaktslakken? Dan dit jaar (bijvoorbeeld) meer bladluizen. En minder grootgebrachte vogeltjes. Afgevallen blad gelijk wegharken en afvoeren? Minder humus, minder wormen. Pfff…ik wilde het even kwijt, sorry! Groeten, Pien
De methode is niet vriendelijk voor slakken. Dat is waar. De methode is precies hetzelfde als wat in de natuur gebeurt bij een overpopulatie. Dan nemen de nematoden ook toe. Dat proces versnel ik door de slakken in gevangenschap te infecteren in plaats van in het vrije veld. Een deel van de plantjes in mijn moestuin is voor de dieren, dat vind ik vanzelfsprekend. Maar dit jaar is een groot deel van mijn tomatenzaailingen opgevreten, net als volwassen wilde akelei en andere planten die slakken niet zouden lusten. Ik vind dat ik nu mag ingrijpen. Dit vind ik de minst ingrijpende methode in het ecosysteem. Slakkenkorrels zal ik nooit gebruiken. Biervallen of op andere wijze moorden vind ik ook wreed. En nematoden kopen is net zo wreed want die worden natuurlijk op vergelijkbare wijze gekweekt. En ik neem aan dat de slakken die daarvoor gebruikt worden, speciaal worden gefokt. Ik respecteer jou mening en handelen Pien.
Hoi Jolien! Dank voor je reactie! Naar aanleiding van jouw verhaal heb ik het beeldschone artikel van Marc Siepman over slakken weer eens opgezocht. Het artikel heet “Ode aan de slak”. En na lezing ben ik altijd weer onder de indruk. De opruimer, de voedselbron, de nuttige schimmelverspreider, de voedingstoffenuitpoeper. Waarom hebben wij toch vaak een hekel aan hem? Omdat zo’n slak meedogenloos laat zien dat wij, mensen, de boel niet goed inrichten? Teveel dezelfde plantensoorten bij elkaar, te weinig wormen, te weinig diversiteit in roofdieren. Hij beschrijft in het artikel ook de gevolgen van nematoden. Ja, ze doden slakken en dus verdwijnt hun eigen voedselaanbod en gaan zij zelf dood. En dus komt er volgend jaar een slakkenplaag.
Ode aan de slak…..wat een prachtige titel van een prachtig artikel over een inderdaad eigenlijk juist super nuttig dier!! Groet, Pien
Hallo Pien, wat een interessant artikel. De hele website is zeer informatief en geeft te denken.
In deze video wordt er ook nog eens gezegd hoe belangrijk slakken in de voedingsketen zijn.
https://neues-vom-landei.de/tschuess-schleimer/
Maar ik gebruik de korrels, in mijn hoog bedden die 120 cm hoog zijn!
Die worden gevuld met thermisch bewerkte hoogbed aarde. In deze aarde zit geen vijand van de slak en door de hoogte komen egel en co. er ook niet bij. Helaas zijn slakken goede klimmers.
In mijn hoogbedden teelt ik de jonge plantjes en die blijven daar tot ze groot zijn en minder interessant voor slakken. Ik vind dat verantwoord, ik zal nu wel weer een hoop reacties krijgen.
In aanhang een foto van een slak die zich verliefd had in onze waterlady. Drie dagen heeft hij daar gezetten en is toen helaas gestorven. Een slak is meer dan een hoopje slijm.
Ik had al verwacht dat het voor mij een slecht tuin jaar zou worden, maar nu komt er helemaal geen tuin jaar. Ik lig op het moment met een zware hernia in het ziekenhuis. Een slechter moment kon ik niet kiezen. Het is wie het is.
Nog bedankt voor je lieve reactie.
Nematoden water vernevelen in je tuin, vind ik heel griezelig, de kans dat wat binnen krijgt, zou voor mij een risico zijn.
groetjes
Hoera!!! Je bent er weer!!! Een hernia is waardeloos maar je hebt nu vast veel tijd om veel te posten hier😂😂😂 en wat een prachtfoto! Groeten, Pien
Wat een briljante foto 🙂 Ik had vroeger een aquarium met appelslakken. Uren kijkplezier van slakken die systematisch alg van het glas knabbelden (en schone ruiten) en af en toe naar me ‘zwaaiden’. Ik probeer mezelf maar eraan te herinneren dat naaktslakken vast net zo schattig kunnen zijn. Scheelt iets in de ergernis 😂Denk dat je een goed punt hebt met je hoge bakken, helemaal als je ervoor zorgt dat er niet per ongeluk een vogel zo’n slak meepikt. Sterkte en beterschap!
Hoi Tessa! Wat heerlijk, kindjes die van zwaaiende slakken genieten!!
ik reageer hier naar jou voor iets heel anders maar vermoedelijk lees je het dan gelijk: mijn eeuwig moes is naar de eeuwige jachtvelden vertrokken. Ik baal enorm en heb geen idee.wat er gebeurd is. Sorry, ik had jou stekken beloofd maar dat gaat niet lukken!! Groeten, Pien
Jammer, voor ons allebei. Heb je noog groene, anders kan je die van mij krijgen 😉
Wat een lief aanbod, dank je wel!! Als ik over een paar weken niks heb gevonden kunnen wij wellicht via Diana met elkaar in contact komen? Fijne dag! Groeten, Pien
bij de middeltjes tegen slakken, noem je karrenbrokjes, je kunt ook een schoteltje kippelegmeel neerzetten! mocht je geen kat hebben… is wel goedkoper!
Hallo Hilde,
Dank voor de tip!!
Ik kreeg ook eens de tip van paneermeel, ook dat werkt prima, misschien nog wel goedkoper dan legmeel.
Ik zal de tekst op deze pagina eens aanpassen en legmeel en paneermeel toevoegen.
groetjes,
Diana