Zinnia
Vrolijke éénjarige zomerbloemen. Redelijk gemakkelijk ook. Zaai de zaden eind maart of begin april voor. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen anderhalve week, in een kas of buiten duurt het uiteraard wat langer (afhankelijk van de temperatuur van grond en lucht).
De zaailingen groeien vervolgens vlot en mogen begin mei worden uitgeplant, het liefst op een zonnig plekje. De planten zullen daar groeien tot ze 50 tot 100 centimeter hoog zijn (en dat is dan afhankelijk van het ras). Pas wel op voor slakken; Zinnia’s zijn (samen met bijvoorbeeld Tagetes en Nicotiana) wel zeer gewild door slakken en ze kunnen ze dan ook in 1 nacht tot op de nerf kaal vreten.
Er zijn bloemen in alle mogelijke kleuren, maar allemaal even vrolijk: van effen wit tot en met diepdonkerrood, maar ook bicolors, met spikkels, met vlekjes, noem maar op. Kleine en grote bloemen, enkelbloemig of gevuld.
Je kunt de bloemen ook plukken en op vaas zetten, als je ze goed plukt (bij het plukken direct in water zetten), blijven de bloemen in een vaas zeker wel een dag of 4 tot 7 mooi.
Daarnaast bloeit de Zinnia ook nog rijk, en het plukken zorgt ervoor dat de planten vertakken en meer bloemen maken. Maar je hoeft zeker niet te plukken, niet plukken betekent niet direct ook een kortere bloei (zoals dat bij bijvoorbeeld Lathyrus wel het geval is). Want ze is ook mooi om in een border te laten bloeien, waardevol omdat ze lang bloeit en in opvallende kleuren. Bloeit van ongeveer half juli tot in september.
Mijn favorieten: er zijn zo enorm veel rassen die ik nog nooit heb geteeld dat ik nog jaren nodig heb om de soorten die me interessant lijken te zaaien. In ieder geval zie je op deze pagina een aantal rassen die ik wel al zaaide en die ik erg leuk vond. Mocht je zaden van een bepaald ras zoeken googel dan vooral even op de volledige naam en rasnaam. En je kunt op deze pagina lijsten vinden met webshops waar je zaden kunt kopen van bloemen, planten, groenten, kruiden, etc.: Moestuinzaden
M.n jeugd komt terug bij het zien van deze kleurenpracht.Mijn vader had altijd een bonte verzameling zinnia’s.
Ik heb ze op 27 mei gezaaid in potjes in een Nature kasje, ze komen nu op, ben erg benieuwd, als het zover is zal ik een foto delen! Bedankt voor de nuttige info! Leuk blog!
Beste Diana, ik zie dat jouw zinnia’s mooi vertakt zijn, de mijne waren vorig jaar heel iel. Top jij de plantjes? En zo ja, wanneer doe je dat dan?
Groet, Pauline
Hallo Pauline,
Je kunt Zinnia’s inderdaad prima toppen, als ze zo’n 10 tot 15 centimeter hoog zijn. Maar zelf doe ik dat nooit (simpelweg geen tijd of vergeten in de voorjaarsdrukte :-)). Ik zaai eigenlijk altijd gelijk 5 zaden in een potje (en plant zo ook het hele kluitje met 5 zaailingen uit), dat geeft een mooiere vollere plant (al hangt dat ook af van het ras en de omstandigheden zoals voeding, vocht, etc.). Ik doe dat trouwens bij 95% van de eenjarige bloemen (uiteraard niet bij soorten die op 1 steel staan zoals zonnebloemen).
groetjes,
Diana
Dank je, ga ik ook proberen
Hoi Diana, in wat voor potjes zaai je die 5 zaadjes? Ik heb van die mini turf bakjes ,hoeveel zou je daar in kunnen doen? Kunnen de jonge plantjes in mei direct van binnen naar buiten of moeten ze nog afharden? Vrien groet Michael
Hallo Michael,
Ik zaai 5 zaden in een 9-centimeter potjes. In een turfpotje (ik denk diameter 5 centimeter?) zou ik 2 zaden zaaien, een beetje op afstand van elkaar. Of je ze af moet harden hangt af van de temperatuur. Als het in je huis 22 graden is en buiten slechts 11 graden met regen en maar 5 graden in de nacht, dan zul je inderdaad moeten afharden. Maar als het half mei op een koele kamer in je huis, waar de zaailingen staan, 17 graden is, en het is dan buiten die week toevallig ook 16 of 17 graden en in de nacht 9 graden, dan is het verschil kleiner en hoef je niet af te harden. Als het heel zonnig is kun je de zaailingen beter eerst in de halfschaduw zetten, direct vanuit huis de felle zon in kan nog wel eens zorgen voor het verbranden van wat blaadjes.
groetjes,
Diana
Mijn zinnia staat in de zon, zit in de knop voor een paar weken, maar bloemen ho maar. Hoor graag advies. Gr Marga
Hallo Marga,
Het is niet vreemd dat een Zinnia vrij lang in knop staat. Ik ken je omstandigheden niet (welk ras, wanneer gezaaid, grondsoort, standplaats, voeding, vocht, etc.), dus het is lastig voor mij om in te schatten of het vreemd is dat je Zinnia’s nog niet bloeien. Ik kan alleen maar zeggen dat ik mijn Zinnia’s voor dit jaar in maart in huis heb voorgezaaid, half mei hebt uitgeplant, in een verhoogde bak in de volle zon, met matig water en wat samengestelde organische voeding, en daar bloeien de 90 centimeter hoge planten nu ook pas sinds anderhalve week. Het is al een paar weken weer vrij koel weer, ik hoop dat je planten volgende weken gaan bloeien, wanneer de temperatuur eindelijk weer boven de 22 graden komt en de zon gaat schijnen.
groetjes,
Diana
Hoi ik heb de zinnia s voorgezaaid in maart in de vensterbank. Ze staan nu al volop te bloeien in de vensterbank…….. zou ik ze nog uit kunnen plannen in de tuin of streven ze dan gelijk af? De temperatuur is vrij hoog en wsl komt er geen vorst meer…….
Groeten Mariëtte
Hallo Mariëtte,
Ik zou gelijk de bloemen en knoppen eruit halen want dat kost een jonge plant veel kracht. Een bijkomend voordeel is dat de plant zich daarna zal vertakken en later dus met meerdere stengels zal gaan bloeien. En je kunt de plantje inderdaad nog buiten uitplanten. Normaals gesproken wacht ik met het uitplanten van Zinnia’s tot half mei maar met goede weersverwachtingen zou ik het in dit geval nu doen: als de plantjes gaan bloeien is het een teken dat ze te krap in hun potje staan of te weinig voeding hebben (door te gaan bloeien proberen ze zich nog snel voor te planten). Geef de planten bij het uitplanten gelijk wat voeding en wat flink wat water zodat ze goed aan kunnen slaan en gaan vertakken.
groetjes,
Diana
Beste,
Ik heb voor het eerst zinnia’s gezaaid. Ze zijn hoog en hebben 1 bloem bovenaan.
Ik lees dat de bloem afknippen het vertakken bevordert. Mag dit nu nog? Het is ondertussen begin juli.
Dank bij voorbaat.
Hallo Xandra,
Ja, dat mag zeker. De bloem kun je in een vaas zetten en doordat je die hebt afgeknipt bevorder je in de plant alsnog de vorming van zijscheuten. Uiteraard duurt het langer voor je zo een volle plant hebt maar je zult dan in augustus alsnog een mooie volle plant met meer bloemstelen zien.
groetjes,
Diana
HALLO.
Ik hoor steeds dat je de zinnia 30 tot 40 cm uit elkaar moet zetten , omdat ze graag bladluis krijgen als ze dicht bij elkaar staan. klopt dit
mag je er dan andere bloemen tussen zetten
Hallo Chris,
Er zijn nog wel flink wat verschillen in Zinnia’s; er zijn er die ruim een meter hoog worden maar er zijn er ook die maar 40 centimeter hoog worden (en dat heeft voor de breedte en dus de plantafstand ook nog wel gevolgen). Ik houd zelf een plantafstand van ongeveer 30 x 30 centimeter aan (voor kleinere rassen iets minder, voor de XL Benarys’s Giant-rassen iets meer). Zinnia’s houden van volle zon, en ze doen het hier prima in relatief droge grond in een verhoogde bak. Dat is een standplaats waar luizen niet van houden (die houden van een hoge luchtvochtigheid). Ik heb hier nog nooit luizen in Zinnia’s gezien en ik teel ze toch al zeker 15 jaar. Misschien dat het wat vaker voor kan komen in minder zonnige en droge omstandigheden. Je mag er altijd andere bloemen tussen zetten, zoals je op de foto’s hier kunt zien staan ze hier altijd tussen Salvia’s, Tagetes, Phloxen, etc. in. Juist omdat ze niet heel breed worden kun je ze goed tussen andere planten zetten waar je nog een plekje overhebt.
groetjes,
Diana
Hele mooie foto’s! Dit jaar voor het eerst zinnia’s, worden er volgend jaar zeker meer
Ik heb de Zinnia zaadjes in een potje gezaaid. Ze komen op, maar ik las dat ik ze pas na 4 weken kan overzetten in een grotere pot: ze zijn nu 5cm hoog en hebben 2 blaadjes (na ca. 2 weken).Maar er zitten nu al wat lelijke bij, dus ik ben bang dat ik over2 weken niks meer heb. Moeten ze nu koud/warm staan en licht/donker. Hoor het graag
Hallo Marieke,
Wanneer je ze kunt verspenen of verpotten ligt vooral aan het ras en de omstandigheden als temperatuur, licht, vocht en voeding. Een aanwijzing voor een bepaalde tijd voor je kunt verspenen is dus vooral een algemene stelregel.
Ik weet niet of je met 2 blaadjes de 2 kiemblaadjes bedoelt, of de 2 eerste echte blaadjes na de kiemblaadjes, ik neem dat je het over de kiemblaadjes hebt. Waarom de blaadjes ‘lelijk’ zijn durf ik niet te zeggen. Zou het kunnen dat je water geeft en de blaadjes dan door de felle zon achter het raam verbranden? Je geeft bij voorkeur water als het bijvoorbeeld avond is of als het bewolkt is, of je geeft water van onderaf aan door de potjes/tray een half uurtje in een bak met een bodem water te zetten. Ik zou de zaailingen nu vooral licht zetten, bijvoorbeeld in een raamkozijn op het zuiden of westen, in een onverwarmde slaapkamer. Dat is ondertussen warm genoeg, en licht genoeg. Maar doe voorzichtig met water geven. Ik zou ze pas gaan verspenen als er onder uit de afwateringsgaten meerdere worteltjes komen. Dat vind ik voor bijna alle zaailingen en jonge planten een goede stelregel.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes, Diana
Beste Diana, ik heb enkele weken geleden jouw site ontdekt en vind ze ronduit fantastisch! Ik gebruik ze nu als dé referentiesite als ik iets wil opzoeken over zaaien. Niet alleen omdat jij erg duidelijke instructies geeft en die combineert met je eigen ervaringen, maar ook omdat jouw schrijfsels getuigen van veel nieuwsgierigheid en liefde voor planten. Ik heb bijvoorbeeld al van jou geleerd dat je bepaalde soorten beter voorzaait in potjes omdat de slakken ze erg graag lusten. Dat vind je meestal niet terug op andere zaaisites maar heb ik met schade en schande moeten ondervinden 😊 Je moet hier wel erg veel tijd insteken, te meer omdat je de moeite neemt om alle vragen van lezers te beantwoorden. Ik lees ook altijd jouw reacties op die vragen en vind ze erg leerrijk. Ronduit bewonderenswaardig wat jij doet! Proficiat en keep up the good work 👍
Hallo allemaal,
Heeft iemand een idee hoelang het zaad van zinnia’s kiembaar blijven? Ik vind hier 2 schoendozen vol met gedroogde bloemen van oogst 2020….
groetjes
carine
Haha, ik denk altijd dat ik de enige ben die “opeens en ergens” zaden vind. Nee dus..! Ik heb eind 2021 zinniazaden gekocht en niet gezaaid omdat ik nog zaden had. Op dat zakje staat dat de exp.date eind 2024 is. Dus jouw zaden (oogst 2020 en vast wel droog, koel en donker bewaard) zullen voorjaar 2024 toch nog kiemkrachtig zijn? Die erkende handelaren houden volgens mij altijd een marge aan. Succes! Gr.Pien
Bedankt Pien, je zal moeten langskomen volgend jaar om al de zinnia’s te zien bloeien😅. Ik zaai volgend jaar de 2 volledige schoendozen… doe dit altijd rechtstreeks in de grond, minder poespas…. Groetjes
carine
Nou dat wekt verwachtingen! Ik hoop al heel veel jaren op foto’s van jouw tuin dus als al die zinnia’s bloeien….leuk!!
Hallo Pien, een tijdje terug vroeg je ideeën wat te doen met rettich.
Van week weer eens een goede tafelsspitz mit semmel- und apfelkren gegeten.
In de meeste restaurant krijg je eindelijk alleen gebakken aardappelen en spinazie erbij. Maar met semmel- en apfelkren erbij is het zoveel lekkerder. Misschien wat voor jou. groetjes
https://www.gutekueche.at/apfelkren-rezept-12125
https://www.gutekueche.at/tafelspitz-mit-semmelkren-rezept-4898
maar zijn nog veel meer varianten
Jeetje Con, wat leuk dat je dat hebt onthouden!! Ik heb snel even gekeken, moet mij er wel even met google translate doorheen worstelen. Mein Deutsch ist nicht so gut 😂 Leuk dat je jouw reactie onder die van Carine hebt gezet. Want ja, foto’s van ook jouw tuin lijkt mij ook geweldig! Misschien herkenbaar, als je vaak mensen ziet reageren dan fantaseer je in je hoofd een beeld hoe die tuin er uit ziet. Zou toch leuk zijn om eens te checken of dat beeld een beetje klopt!
Hallo Pien, als je vertaal hulp nodig hebt, laat het even weten. Tafelspitz is een van mijn lievelingsgerechten.
Wij zijn momenteel niet op ons hoofdadres met tuin op het land, maar in onze woning in de stad (zonder balkon). Uit gezondheidsreden en een grote OP is er van tuinieren dit jaar weinig gekomen helaas. Daarbij hadden we dit jaar massief problemen met reeën die echt alles kapot maken en zijn ook nog alle tomaten ziek geworden. De tuin ziet er vreselijk uit. Ik kan wel huilen als ik zie hoe snel een tuin achteruit gaat.
Ik weet niet of ik volgend seizoen nog moed en energie heb weer op te starten.
Misschien alleen een beetje in de verhoogde bakken. Helaas ben ik niet meer de jongste en dat is duidelijk te merken. Mijn man heeft geen interesse aan tuinieren, maar hij helpt wel als ik het vraag! Dus geen eigen initiatief.
We hebben de tuin voor een aantal jaar grotendeels opgegeven en in een bloemenweiland laten overgaan. Het was gewoon te veel werk en met ze tweeën was ook de oogst te veel. Een klein tuintje kan ook veel plezier geven.
Ik heb ook nog niet de moed gehad om naar nieuw zaad te kijken.
Ondertussen vriest het elke nacht, dus kan men sowieso niks doen. Zelfs de bloembollen zijn niet in de aarde gegaan.
Als ik de tuin weer op gang kan krijg dan zal ik een mooie foto plaatsen.
Jakkes, wat een tegenslagen! Maar iets in mij zegt dat jij volgend jaar een foto plaatst van een prachtige bloemenwei! En het is zo waar….ook een klein tuintje kan veel plezier geven. Sterkte Con!!
Ik heb een snijbloem van Zinnia gekocht en deze in een vaas gezet. Deze is gaan wortelen en nu staat hij in een pot. Hij groeit goed en heeft al meerdere bloemen. Nu wil mijn moeder ook graag een Zinnia. Ik heb nu opnieuw een bloem afgeknipt en in een vaas gedaan in de hoop dat deze weer wortels maakt. De 1e poging is helaas mislukt. Vandaag opnieuw een bloem afgeknipt en op water gezet. Is het normaal dat een zinnia bloem op water wortels maakt?
Hallo John,
Ik heb wel Zinniabloemen in een vaas gezet, voor het mooi, maar er nog nooit worteltjes aan gezien. Normaal gesproken is een bloem ook niet geschikt om te stekken (een bloemstengel heeft een ander doel voor een plant dan een bladsteel, en het bloeien kost ook veel kracht. Maar blijkbaar lukt het wel af en toe, dan is het een heel sterke Zinnia!
Afgezien daarvan allemaal: een Zinnia is een eenjarige bloem. Nu stekken nemen heeft niet zoveel nut want het einde van de zomer is in zicht. Oogst er vooral zaden van, die kans is in een vaas ook niet groot maar de moeite waard om toch even te kijken of ze naar haar zo lange mogelijke bloei toch wat halfrijpe zaden heeft gemaakt.
groetjes,
Diana
Dankjewel voor je reactie!
Jammer dat het een eenjarige plant is, had gelezen dat er ook vaste Zinnias zijn, dus ik weet niet wat die van mij is..
Volgens PlantNet heb ik een Zinnia elegans Jacq. Enig idee of dit een vaste plant is?
Misschien een beetje een domme vraag..maar hoe kan ik de zaden het beste oogsten? De Zinnia buiten heeft meerdere bloemen, dus daar zouden wel wat zaden geoogst moeten kunnen worden.
Hallo John, ik ben zelf al jaren in de ban van Zinnia’s (moestuin zonder Zinnia’s…kàn niet!) jouw vraag vond ik boeiend. Hoe kan een stengel nou wortelen? Zat er aan jouw steel wellicht een bladknoop? Daarna vroeg je of een Zinnia ook vast kan zijn. Nooit van gehoord maar ik heb dat inderdaad ook gelezen. Maar ik denk dat dat geen speciale soorten zijn. Een Zinnia komt oorspronkelijk uit warme landen maar kan geen graadje vorst verdragen. Wellicht is het dat…bij ons eenjarig elders meerjarig. Wellicht zijn er lezers die in de huiskamer of serres Zinnia’s de winter doorhelpen? En die zaden…uit laten bloeien en in zaad laten schieten. Dan wachten op een paar droge dagen, plant met zaden er uit halen, wortels er af knippen en bijvoorbeeld in een open vuilniszak/emmer door laten drogen. Daarna de boel voorzichtig schudden en de vallende zaden bewaren. Zo deed ik dat en dat lukte altijd goed maar ik ben ook maar een amateur…dus wellicht kan het beter. Succes! Pien
Bedankt voor je reactie!
Klopt, aan mijn steel zaten inderdaad bladknopen. Heb de bloemen namelijk zelf af mogen snijden en heb dus ook de onderste bladeren eraf gehaald. Vervolgens in het water. De rest van de andere soorten bloemen hebben trouwens geen wortels gekregen. Wel heb ik een deel nu droog staan en daardoor zien ze er nog mooi uit!
Hmmm….meerjarig door de Zinnia….in de winter in huis en de rest van de seizoenen in de tuin op de meest zonnige plek te zetten…Ben benieuwd of iemand dit heeft geprobeerd…
Zaden….Je zegt plant eruit halen en wortels eraf knippen. Kunnen de bloemen niet gewoon getopt worden? Want waarom haal je de plant eruit en knip je de wortels eraf? Is dit nodig om de zaden te oogsten?
Dag John, ik oogst zaden aan het eind van het seizoen. Want in het seizoen wil ik juist niet dat een plant zaden maakt. Dat kost veel energie en dus maakt de planten geen nieuwe bloemen terwijl ik daar nou juist naar wil kijken. Dus knip ik de uitgebloeide bloemen er uit. Maar aan het eind van het seizoen gaan eenjarigen dood. Planten waar ik zaad van wil opvangen haal ik uit de grond, bij vaste planten knip ik stukken weg. Maar dat is persoonlijk, dan neem ik het spul mee naar binnen, droog, geen gedoe met bakjes of zakjes waar toch weer per ongeluk regen opvalt etc. Waarom ik die wortels er af knip…niet lachen…omdat daar veel aarde aan zit. Dus die wortels met aarde (miertjes, wormen, torretjes etc.) gaan op de composthoop, de takken met bloemen/zaden gaan mee naar binnen. Overigens heeft Diana een onwaarschijnlijk uitgebreid verhaal over zaden geschreven.
Via Menu naar Zaden en zaaien, vervolgens nog heel uitgebreide delen die over oogsten, bewaren etc.gaan. Uren leesplezier!! Groet, Pien
Hallo John,
Zinnia elegans in een eenjarige Zinnia, maar er zijn ook wat meerjarige Zinnia’s (ik zag op Wikipedia dat er in ieder geval 21 beschreven Zinnia soorten = species zijn).
Zinnia elegens is wel in Nederland de meest voorkomende Zinnia.
Op ‘de onderste foto op deze pagina zie je het zaadje van een Zinnia, het is een soort kroontjespenvormig leisteengrijs zaadje.
Ik oogst de uitgebloeide bloemen zoals op deze foto, en aan de onderkant trek ik dan de bloemblaadjes met het leisteengrijze ‘kroontjespenzaadje’ eraf. Het bloemblaadje breek ik af zodat ik dus uiteindelijk dus alleen die leisteengrijze kroontjespennen overhoud. Zie ook de foto’s hieronder.
groetjes,
Diana
Uitgebloeide bloemen oogsten:
Uitgebloeide bloem met zaden die ik er met bloemblaadje vanaf heb getrokken:
De zaden: