Proboscidea louisianica
Mooie plant, maar ook een lastige plant, ik moet eerlijk zijn 🙂
Het zaaien lukt hier nog prima, zaai haar in maart voor, bij kamertemperatuur en zeker niet in te natte grond (gebruik ook een met brekerzand verluchtigde potgrond). Dan kiemen de zaden binnen 2 tot 3 weken.
De zaailingen moeten tot mei binnen blijven want de planten kunnen geen vorst verdragen, temperaturen van minder dan 8 graden zorgen er zelfs al voor dat blad vergeelt en de planten het overduidelijk moeilijk hebben in ons natte, koele klimaat.
Vanaf half mei (IJsheiligen) mogen de planten dus naar buiten, op een zonnig en beschut plekje in niet te natte grond. Daar maakt de plant dan vrij grote bladeren die zachtgroen zijn, ze zijn behaard en kleverig (zie foto), en vanaf juli (tot september) verschijnen de zeer bijzondere bloemen – bijna als orchideeën zo mooi. De enige keer dat het me gelukt is haar volwassen en in bloei te krijgen was in een mooie zomer en bij de teelt in een pot. De bloemen hebben trouwens een niet heel prettige geur, ze hebben iets weeïgs. En ook heel bijzonder zijn de zaden, zie de onderste foto. Ik las dat deze keiharde, gebogen (kan ik het geweien noemen?) zich in het zachte gedeelte van de hoef of in een poot van een dier nestelt, tot het dier uiteindelijk bezwijkt (van infectie door de akelige wond). De zaden kiemen vervolgens in de rottende massa van het dode dier. Semi-vleesetende planten worden het daarom blijkbaar ook wel genoemd. Ze wordt daarom ook wel gemzenhoorn genoemd, in het Engels Devil’s Claw.
De keren dat ik haar in de volle grond teelde begaf de plant het, door kou, kletsnatte vette kleigrond. Etc. Dus; beter voor zandgrond, warmere zomers dan hier aan de kust, maar eigenlijk het allermeest geschikt dus voor in pot (want in een pot wordt het zo nat als je zelf wilt, een pot warmt makkelijk op in de zon, een pot kun je het beste plekje in je tuin geven, je kunt een met brekerzand verluchtigde potgrond gebruiken, voeding geven wanneer nodig, etc.). De bovenste foto is van een plant in pot.
Op zich wel makkelijk zaden van te oogsten (de zaden zijn bruinzwart en vrij groot), maar in een natte zomer en herfst heb ik hier al 2 keer meegemaakt dat de zaden niet wilden rijpen, voor het oogsten van zaden dus vooral vroeg zaaien, zodat je al flinke planten hebt in mei, en hopen op een mooie zomer en herfst.
Verkoop je ook zaden van de duivelsklauw?
Hallo Wim,
Nee, ik heb haar dit jaar niet gezaaid en ik heb er dus ook geen zaden van. Maar Sluis Garden heeft er zaden van, en daardoor is ze in heel veel tuincentra te koop.
En anders kun je bijvoorbeeld hier kijken: Tuinsjop
groetjes,
Diana
Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Ik heb ook geprobeerd om zaden te rijpen maar helaas lukte het niet. Volgend jaar weer proberen! Vlak voor de lockdown kon ik gelukkig nog naar het tuincentrum om nieuwe kamerplanten te kopen, om wat extra groen en gezelligheid naar binnen te halen.
http://www.plantencentrumvandenbeuken.nl
Ik heb momenteel een flinke partij zaden van deze plant. Het is iid een semi-carnivoor. Ik ben zelf veel bezig met vleesetende planten en beheer de zaadbank van 2 groepen. Het zijn trouwens geen basis-vleesetende planten, want de meeste vleesetende planten groeien in heel zuur, mineraal-arm millieu.
Goedenavond Wouter Noordeloos ik heb 2 probocidea planten in de volle grond die het uitstekend doen ze beginnen al vrucht te dragen ze worden groter dan de probocidea in potten ze hebben gele bloemen zelf heb ik ook probocidea planten in potten daar zitten hele grote, dikke vruchten aan. Ik maak van de probocidea haken armbanden van. Groetjes Jeanette