Nicotiana
Een groep erg leuke eenjarige en matig winterharde vaste planten, van laag tot hoog, van wit tot bijna zwart. Makkelijke planten ook, mits je je aan de ‘regels’ houdt:
Zaai ze tussen ongeveer half maart en half april, de zaden zijn heel klein, hoeven bij het zaaien amper bedekt te worden (alleen een dun laagje zand of wat vermiculiet). De zaden kiemen binnen anderhalf tot 3 weken bij kamertemperatuur. De zaailingen groeien redelijk snel en je mag de zaailingen begin tot half mei uitplanten (wanneer de kans op vorst voorbij is).
Op de foto hieronder zie je verschillende soorten zaailingen die groot genoeg zijn om uitgeplant te worden. De bovenste rij zijn zaailingen van Coreopsis tinctoria. In de rij eronder zie je links zaailingen van Linaria triornithophora en rechts zaailingen van Nicotiana mutabilis – de zaailingen hebben lichtgroen vrij groot blad met een ‘zijdeglans’.
Pas dan wel op; slakken zijn gek op de jonge blaadjes, zorg er dus voor dat de zaailingen groot genoeg zijn bij het uitplanten (want grotere blaadjes zijn blijkbaar minder smakelijk) en/of bescherm de zaailingen tegen de slakken.
Geef de planten een plekje in de volle zon of halfschaduw. Ze bloeien dan vanaf ongeveer juli (afhankelijk van soort, ras en het moment van zaaien) tot de herfst of zelfs in de herfst.
Zoals gezegd zijn er Nicotiana’s van laag (30 cm) tot hoog (160 cm) en alles daar tussenin, en in veel kleuren (en een groot deel van de Nicotiana’s zijn trouwens ook geurend!).
Gemakkelijk zelf zaden van te oogsten; er blijven na de bloei kleine 0,5 – 1 cm grote ovale zaadpeultjes over; als die bruin worden en aan de bovenkant open gaan staan, kun je de kleine zaden er gemakkelijk uit ‘strooien’.
Ik hou zelf erg van Nicotiana’s, en daarom heb ik er al aardig wat geteeld. Hieronder vind je een kleine opsomming van de soorten en rassen die ik zelf heb geteeld. En kijk daarbij vooral ook naar de foto’s op deze pagina, er staan ook onder het laatste stukje tekst nog flink wat foto’s:
- Niotiana hybriden. Bekendere lagere Nicotiana’s (rond de 30 tot 40 centimeter hoog), vaak zie je ze in tuincentra te koop, meestal in wit, groengeel en paars). De Black Knight heeft zeer donkere bruinrode bloemen. Ik heb ook de Perfume Purple gehad, donkerpaars en rijkbloeiend. En de Perfume Red, met rozerode bloemen, ook weer zeer rijkbloeiend. Allemaal zoetgeurend en zo’n 33 tot 40 centimeter centimeter hoog.
- Nicotiana glutinosa: ook hier weer het lichtgroene blad en daarboven, op ijle stengels de bloemen, in dit geval zacht zalmoranje, wordt zo’n 100 centimeter hoog. Opvallend detail: zowel blad als stengels en bloemen zijn kleverig.
- Nicotiana langsdorfii: extra bijzonder door de groene bloemen (eigenlijk meer geelgroen of groengeel). Geweldig om samen met een éénjarige in een complementaire kleur te gebruiken (bijvoorbeeld felrode Salvia’s, donkerpaarse Consolida’s). Hoogte 120 cm.
- Nicotiana mutabilis; wordt zo’n 150 cm hoog en bloeit de hele zomer op ijle, wiegende maar toch sterke steeltjes. De bloemen beginnen wit en verkleuren tijdens de bloei via zachtroze naar lilaroze (vandaar dat de plant ook wel eens onder de naam Nicotiana mutabilis Marshmellow wordt aangeboden).
- Nicotiana Whisper mix: lijkt veel op de hierboven genoemde mutabilis. Het is een F1-hybride die echter in de jaren erna (van zelf geoogste zaden) alleen maar mooier wordt, met bloemen die wat rozer zijn dan de mutabilis, bloeit van juni tot de eerste vorst en kan zelfs een niet te strenge winter overleven (en zaait zich prettig uit). Ik hoor dat trouwens steeds vaker; dat sommige Nicotianaplanten de winter als een wintergroene bladrozet overleven – wellicht door de steeds minder koude winters
- Nicotiana sylvestris: de bekendste ‘Tabaksplant’ (de Nederlandse naam voor deze planten), zo’n 160 cm hoog en zeer zoetgeurende helderwitte dunne buisbloemen in trossen.
- Nicotiana x sanderae: nog zo’n mooie 🙂 Deze wordt zo’n 120 cm hoog en heeft extra grote bloemen in een zuiver witte kleur. Zoetgeurend en opvallend door de grote bloemen.
- Nicotiana suaveolens; in bloei zo’n 130 cm hoog, kleine, lange bloempjes in een zuiver witte kleur. Zoet geurend.
- Nicotiana paniculata: imposante plant, werd hier zo’n 160 centimeter hoog, en draagt grote trossen kleine groene langwerpige bloempjes.
- Nicotiana tabacum; de Nicotiana waar tabak van wordt gemaakt (door de grote bladeren te drogen). De planten worden in bloei zo’n 160 centimeter hoog, bloeien met mooie bloemen die verkleuren van wit naar roze.
- Nicotiana rustica Wild Aztec Tobacco: ook een tabaks-Nicotiana, schijnt meer nicotine te bevatten dan de Nicotiana tabacum. De planten blijven kleiner, zo’n 110 centimeter, de bladeren zijn echter groot en opvallend lichtgroen, een beetje ronder van vorm dan de bladeren van de Nicotiana tabacum. De bloempjes zijn klein en lichtgroen, ze zitten in trosjes bij elkaar.
Kijk vooral naar de foto’s voor de verschillende soorten, rassen, kleuren, hoogtes, en vormen.
Makkelijk om zaden van te oogsten. Na de bloei blijven de 0,5 centimeter grote zaadbolletjes achter. Als de groene ovale bolletjes bruin worden en aan de bovenkant open gaan kun je de heel kleine bruine zaadjes eruit schudden. Droog ze nog een paar dagen en bewaar ze dan koel, droog en donker tot het jaar erop, de zaden blijven in ieder geval wel een jaar of 4 kiemkrachtig, wellicht nog wat langer. Zie onderste foto’s op deze pagina.
En bedenk dat ze de laatste jaren soms de winter overleven. Verwijder de uitgebloeide planten daarom niet maar knip de uitgebloeide bloeistengels terug en wacht met opruimen tot het voorjaar, wanneer je kunt zien of de planten de winter wel of niet hebben overleefd.
Ik kijk zo vaak op jouw site. Wat veel goede en praktische info met duidelijke foto’s. Dank voor alle uren leesplezier die ik al gehad heb en zeker ook nog zal krijgen. Top!
Hoi, dit jaar voor het eerst Nicotiana gezaaid en uitgeplant.
Ik heb de eerste bloemetjes getopt en zie nu dat de plant uitstoelt en wel 5 of 6 takjes met veel bloemen geeft. Heel mooi!
Bij de centaurea’s had ik dat ook gedaan met hetzelfde resultaat, bijna teveel.
Maar bij de hogere Tagetes-soorten (ik heb er 2) durf ik het niet te doen, heb jij er ervaring mee?
Hallo Bertie,
Ja hoor, je kunt dat zeker ook bij Tagetes doen (van elk soort en elk ras, ik ben er alleen wat voorzichtig mee met het dragonafrikaantje Tagetes lucida, juist omdat die zo klein blijft, daar zaai ik gewoon wat meer planten van). Dus het is zeker een optie bij de hoge/grote Tagetes erecta
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Ik had een vraagje over de tabaks plant , in 2018 ben ik in versaille geweest en heb uit de tuin daar wat zaadjes van een tabaksplant meegenomen .
mijn vraag is zou jij weten of dat de bladeren te verweken zijn tot werkelijk tabak ? De bloemen zijn wit en en ruiken zo overheerlijk zoet , de bladeren zijn groot en ruiken heel erg naar tabak. Ze stonden in een dome , die helaas is stuk gewaaid, ik dacht dat alles verloren was,maar ze zijn gewoon weer opgekomen ,halve meter groot. zou jij je licht hier over kunnen schijnen 🙂 mvg AÏda
Hallo Aida,
Je moet eigenlijk wel zeker weten of het echte tabak is (Nicotiana tabacum of Nicotiana rustica). Er bestaan heel veel soorten Nicotiana, en die zijn zeker niet allemaal geschikt om tabak van te maken. Ik rook zelf niet en heb wel de echte tabaksplant (dus tabacum en rusticum) geteeld maar nooit geprobeerd om de bladeren te drogen voor tabak. Ik hoop dat iemand anders je kan helpen, en anders zou je kunnen googelen op ‘Nicotiana zelf tabak maken’, dan vind je ook nog wel flink wat informatie en youtube-filmpjes.
groetjes,
Diana
Beste lezer, Vreeken in Dordrecht verkoopt verschillende tabak planten zaad soorten. Mogelijk kan je ook iets met hun kennis . Er staan foto’s van het uitgekomen zaad op hun site. Persoonlijk heb ik geen kennis hier over. Veel succes!
wat een uitgebreide info! waar kun je zaden van de groene kopen?
Hallo Marja,
Bedoel je de Nicotiana langsdorffii, Nicotiana paniculata of Nicotiana Wild Aztec Tobacco, want die hebben alle drie groene bloemen?
Googel vooral op de volledige Latijnse naam = het woord ‘zaden’ of ‘seeds’ erachter en dan vind je flink wat aanbieders, in Nederland of daarbuiten.groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik heb gelezen dat je met tabak bloedluizen kan weren bij kippen. Ik wou proberen zelf de tabak te kweken en te drogen om dit in het legnest te leggen. Zou dit werken met al de verschillende soorten en rassen? Heb jij hier ervaring mee?
Groetjes, Soetkin
Hallo Soetkin,
Ik vrees dat ik geen verstand van kippen en bloedluizen heb. Ik weet dat je van Nicotiana een thee of aftreksel kan maken tegen luizen. Daarvoor zijn Nicotiana tabacum en Nicotiana rustica geschikt (omdat die veel meer nicotine bevatten dan de ‘sier-Nicotiana’s). Bedenk dat Nicotina (als aftreksel) heel giftig is. Ik weet niet of kippen Nicotiana in vers of gedroogd blad eten maar ik zou me er zelf wel eerst verder in willen verdiepen voor ik er mee zou willen experimenteren.
Als ik bijvoorbeeld googel op ‘blood aphids on chicken nicotiana harmful’ vind ik heel veel websites met informatie over planten die voor kippen giftig zijn.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
ik ben van plan om een tabaksplant (of twee misschien) in mijn serre tussen mijn tomaten te zetten, dit zou immers ondermeer de witte vlieg weghouden van mijn tomatenplanten.
Ik heb mij een zakje zaad gekocht (Nicotiana tabacum) en twijfel nu of ik in een tray zou zaaien (met allemaal aparte vakjes) of gewoon in een zaaibakje.
Ik denk dat het later makkelijker verspenen is vanuit een tray.
Heb jij ervaring met het plaatsen van een dergelijke plant tussen tomaten ? is dit werkelijk effectief ?
met dank,
Hallo Dirk,
Ik heb wel eens Nicotiana naast de kas gezet maar of het hielp durf ik niet te zeggen, ik heb nog nooit witte vlieg in de kas gehad. En ik heb nog nooit Nicotiana in de kas gehad, simpelweg omdat we die altijd tot de laatste centimeter vol met groenten zetten. Bedenk dat 1 Nicotiana tabacum-plant in de kas ruim 70 x 70 centimeter ruimte in beslag neemt, en ze kan dan ruim 170 centimeter hoog worden.
Ik hoop dat iemand anders die dit leest en ervaring met deze plant in de kas heeft een antwoord voor je heeft.
groetjes,
Diana
Hier zet men basilicumplanten tussen de tomatenplanten in de serre om de witte vlieg weg te houden.
Hallo Mieke,
Ik heb zelf nog nooit witte vlieg in de kastomaten gehad. Ik heb al jaren basilicum in de kas naast tomaten staan (omdat basilicum het in de warme kas nu eenmaal heel goed doet en ik hoorde eens dat ze goede buren zijn omdat ze uit hetzelfde land komen, ook goede buren op het bord zijn en de planten naast elkaar voor een betere smaak van zowel tomaten als basilicumblaadjes kunnen zorgen).
Ik heb gelijk even gegoogeld en vind de volgende informatie: basilicum zou de opbrengst van tomaten tot 20% kunnen verhogen. Maar basilicum wordt zelf ook geplaagd door witte vlieg en dus kan ze de belagers zelfs de kas in lokken. Dus ze houdt zeker geen witte vlieg tegen. Aan de andere kant las ik ook dat peperplanten naast tomaten ook witte vlieg aan zou kunnen trekken, maar hier staan al 30 jaar peperplanten naast tomatenplanten en dus nog nooit witte vlieg in de kas gehad, in geen van beide. Ik denk dat een goede verzorging, vocht, voeding, een ruime plantafstand, etc. ook heel belangrijk zijn.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Gebruik je de bloemen van de plant ook als snijbloem? Of blijven ze niet lang mooi binnen in een vaas?
Groet Suzette
Hallo Suzette,
Je kunt de bloeistengels zeker ook plukken voor in een vaas. De bloemen blijven iets minder een week mooi (ze bloeit uit van beneden naar boven, je kunt het beste elke 2 dagen de uitgebloeide bloemen even verwijderen).
groetjes,
Diana
Ha Diana,
Heb jij tijdens het moestuinen door ook nog tijd voor deze vraag over de Nicotiana? :-). Ik heb in maart aardig wat zaden geplant, die zijn ook goed opgekomen. Echter, ze staan nu een maand of twee buiten (op zonnig en redelijk zonnige plekken) en er gebeurt eigenlijk helemaal niets…. Ze groeien helemaal niet en zijn nog steeds zo’n 5 mm hoog. Het goede nieuws: ze worden ook niet opgegeten door slakken haha. Maar misschien doe ik toch iets niet goed. Heb je nog groeibevorderende tips? Groet, Marissa
Hallo Marissa,
Ik neem aan dat je niet 5 millimeter maar 5 centimeter bedoelt, toch? Maar ook 5 centimeter is best klein, dan kunnen zaailingen ook nog niet heel veel worteltjes hebben en uiteindelijk is de combinatie van worteltjes (die vocht en voeding moeten zoeken) en voldoende blad (voor de fotosynthese) nodig om te groeien. Om die reden verspeen ik zaailingen vaak (niet altijd hoor, het ligt aan de soort, maar in ieder geval wel de meeste Nicotiana’s) naar 9-centimeter-potjes met potgrond, zodat ze daarin nog even goed kunnen groeien voor ik ze uitplant.
Ik ken je verdere omstandigheden niet, en ik denk dat het ook daar een beetje mee te maken heeft. Heb je nog meer soorten eenjarige bloemen gezaaid en geplant en groeien die wel? Of staan er ook volwassen vaste planten in de tuin en groeien die wel? Welke voeding heb je gegeven en wanneer? En hoe heb je de grond verzorgd, zandgrond of kleigrond, breng je organisch materiaal, etc. Als je grond helemaal gezond is en andere planten goed groeien zou je kunnen overwegen om de zaailingen met kluitje uit de grond te halen, een wat groter plantgat te maken en dat te vullen met verse potgrond (daarin zitten voldoende voedingsstoffen voor een goede start) en daar de zaailingen weer in terug te zetten (en gelijk daarna goed water geven). Als je de grond niet goed voedt en andere planten en zaailingen ook niet goed groeien kun je overwegen daar iets aan te doen, door de zaailingen en planten die niet goed groeien wat voeding te geven.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes,
Diana
Ha Diana,
Jarenlang zaaide ik de Nicotiana Sylvestris. Het lukte altijd.Heerlijk geurende planten op het terras meest in potten. En nu heb ik voor het 2e !! jaar hetzelfde probleem als Marissa . Ze zijn mooi opgekomen:maar worden niet groter dan 5 millimeter !!! Ja echt je leest het goed millimeter en geen centimeter. Vorig jaar durfde ik geen groeimiddel te geven. Maar nu ga ik dat toch echt doen. Zelfs jij raadt het aan. Maar welk middel zou ik kunnen geven?
Ik heb ze in zaai en stekgrond gezaaid die ik altijd gebruik.
De Tagetes – Glowing Ember komt wel op en groei wel. maar nog te klein om te verspenen.
Wat een fantastische site heb je !
Hart. groet
Irene
Hallo Irene,
Ik ben zelf niet zo’n fan van zaaigrond, er zit duidelijk minder voeding in. En je hebt het over zaailingen die nu al bloeien? Dat zou eigenlijk te vroeg zijn en dan is het niet vreemd dat bloempjes te klein zijn. Als jonge zaailingen bloeien is er vaak een probleem met de voeding (uiteindelijk bloeien bloemen niet voor ons plezier maar om zaden te maken en zich dus voort te planten). Het is dus een soort stressreactie waarbij de planten ‘voelen’ dat ze niet lang kunnen leven en zich snel voort moeten gaan planten. Maar de jonge planten hebben nog niet genoeg energie om dat met grote bloemen te doen. Misschien is het nog wel gewoon het beste om de zaailingen te verspenen naar wat grotere potjes en dan gewoon alleen potgrond gebruiken; daar zit voldoende voeding en in de juiste samenstelling in om de zaailingen de komende 4 weken nog te laten groeien. Ik zou bloempjes dan de komende weken even verwijderen, de zaailingen moeten eerst aansterken en gaan groeien voor ze ook kunnen gaan bloeien.
Mocht je liever niet willen verpotten, denk dan aan ‘langwerkende voedingskorrels’ (als je op die term googelt vind je vanzelf merken en aanbieders). Het is een voeding die gedurende een aantal maanden langzaam voeding afgeeft en waar je dus niet mee kunt overbemesten.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Diana
Helaas Diana het zijn geen bloeiende zaailingen. Maar zaailingen die niet verder komen dan een paar millimeter. Dan stoppen ze. Is helemaal nieuw voor me. Dus ze komen goed op. Maar dan stoppen ze
Inmiddels denk ik toch de oorzaak te hebben gevonden. Door Covid heb ik minder gezaaid afgelopen 2 jaar en “oude” zaai en stekgrond gebruikt die ik nog had staan.
Vanmorgen heb ik dan ook de Nicotiana Sylvestris heel, heel voorzichtig in plukjes overgezet in verse zaai en stekgrond. En straks ga ik ook een groep, weer heel voorzichtig, in gewone potgrond overzetten. Zodat ik als het toch nog lukt, ze kan vergelijken. Want ik las ergens dat die heel tere zaailingen kunnen “verschroeien” door de toegevoegde voeding van de potgrond . Maar daar heb jij kennelijk geen last van gehad.
Ik hou je op de hoogte,
Irene
Hallo Irene,
Dan begreep ik je verkeerd. Maar potgrond of zaaigrond hergebruiken kan prima maar bedenk dan altijd dat de voeding na 4 tot 6 weken uit dat soort grond op is. En als je vorig jaar voeding hebt gegeven is dat ook na verloop van tijd op (op een verpakking staat altijd aangegeven hoe lang voedsel werkzaam is, voor de meeste organische droge soorten is dat 3 maanden), Dus je kunt zeker het jaar erop dezelfde grond gebruiken maar die zul je dan wel altijd eerst moeten voeden voor je er in zaait of verspeent.
Ik snap de opmerking wel dat gewone potgrond te rijk kan zijn voor jonge zaailingen hoewel niet al te ingewikkelde soorten als sla en kool en zo dar niet snel last van hebben hoor. Maar voor tere soorten als pepers, komkommers, sommige bloemenzaden, etc. meng ik potgrond met 1/5e tot 1/6e deel grof brekerzand zodat het wat minder rijk en vooral wat minder ‘vast’ en meer waterdoorlatend wordt.
groetjes,
Diana
Bedankt voor je antwoord !
Maar het gaat om zakken zaai en stekgrond en ook nog 2 potgrond die open hebben gestaan in de zak buiten in de kast
voor Covid of tijdens het eerste jaar.
Dus ongebruikt lang open gestaan in de buitenkast.
Ook niet gebruikte pot/zaaigrond maar wel open gestaan gaat de voeding daar dan toch uit ?
Mocht de voeding daar dan uitgaan hoe en wat voor voeding kan ik dan toevoegen om het weer bruikbaar te maken.
Voor de potgrond heb ik wel al brekerszand maar dan zit er nog geen voeding bij. Ik heb helaas geen kasje. Heb de zaailingen steeds zoveel mogelijk in licht en op gelijke temperatuur gezet ongeveer 20 °. Maar de nicotiana sylvestris groeien niet verder. Ik had wat ouder zaad van de Nicoiana S. maar ook recent van Vreeken.
Hallo Irene,
In principe blijven de voedingsstoffen in een openstaande zak ongebruikte potgrond gewoon beschikbaar, mits die niet in volle regen staan. Ik kan me voorstellen dat er wellicht iets stikstof uit de bovenlaag kan verdwijnen, omdat dat wellicht voor een deel van vervluchtigen. Je hoeft de grond dus niet opnieuw te voeden maar je zou zaailingen wel goed in de gaten kunnen houden en gaan bijvoeden zodra je ziet dat de groei stagneert en/of het blad van de zaailingen geel wordt.
Er bestaan heel veel soorten voeding: van korrels en vloeibaar, kortwerkend en langwerkend en van enorm veel merken. Het is maar wat je wilt, hoeveel tijd je hebt en wat je budget is. Zelf vind ik langwerkende meststoffen heel handig want ik vergeet nog wel eens voeding te geven (dus de meststoffen waarbij je elke week wat vloeibare mest in water moet oplossen en geven vind ik zelf niet fijn maar jij misschien juist wel. Kijk vooral naar de achterkant van een verpakking en kies een voeding die voldoende elementen in NPK bevatten.
Misschien leuk: ik ga deze week nog een blog over voeding schrijven, met daarin ook een recept om het zelf te maken.
groetjes,
Diana
Beste,
Ik was in onze tuin in Spanje wat onkruid weg aan het doen en nu heb ik gisteren met mijn blote handen zo een nicotiana glauco uitgetrokken. Nadien las ik dat die giftig zijn. Weet u of dit ook kwaad kan door aanraking? Ik heb een paar spatters op mijn been gehad. Ik heb nu al overal gezocht en gevraagd aan bepaalde mensen mr ik krijg dus nooit een deftig antwoord. En het anti gif krijg ik maar niet te pakken.
Alvast bedankt!
Hallo Debora,
Het is niet Nicotiana glauco maar Nicotiana glauca, als je googelt op ‘Nicotiana glauca poisonous’ vind je heel veel informatie (vooral dat het zeer giftig is bij inname). Ik heb niet voldoende kennis over giftige planten om je antwoord te geven, ik weet niet welk ‘anti gif’ je niet kunt bereiken maar ik verwijs je graag door naar het Nationaal Gifcentrum in het UMC
groetjes,
Diana
Dankjewel wel voor je antwoord!
We zijn van België dus ik probeerde het antigif daar te bereiken, mr daar krijg ik weinig gehoor . Ik spreek geen Spaans dus hier kan ik mij niet echt helemaal duidelijk maken.
Ik probeer het eens in Nederland.
“..of bescherm de zaailingen tegen de slakken.”
Hoe doe je dat nu eigenlijk precies en Wat voor methoden heb je daarvoor?
We hebben een tuintje op het dakterras en het barst hier van de naaktslakken.
We hebben er slakken vallen met bier staan.
Die vangen heel wat weg.
Ik durf eigenlijk geen zaailingen te plaatsen
Ik heb weleens op www gezien dat iemand een halve kunststof melkpak eroverheen plaatste..
Heb je tips?
Bedankt, groetjes
Frank
Hallo Frank,
Hier helpt het enorm om een paar bordjes met droge kattenbrokjes of paneermeel in de avondschemering neer te zetten; binnen een half uur komen de slakken daar in grote getale op af en dan kan ik ze makkelijk oprapen en ver van mijn tuin brengen. Maar kijk vooral even op deze pagina voor meer tips en huismiddeltjes (ook voor andere plaagdieren): Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen
groetjes,
Diana
Ik heb bloemen in mijn tuin staan en weet niet of het een een tabaksplant is of iets anders
Ik zou graag een foto willen laten zien
Hallo Carla,
Ik zie dat er op deze plaats (nog) geen foto kan worden geplaatst, dat kan wel in een blog. Misschien wil je het daar even doen (ga naar de homepagina en klik op het laatst geplaatste blog en plaats daar dan even de foto in een reactie (via het icoontje met landschapje in de hoek van het veld). Maar ik weet niet of ik je Nicotiana-plant kan herkennen hoor, ze heeft zeker wel behoorlijk karakteristiek blad maar met duizenden planten die hier in Nederland kunnen groeien is het heel lastig om van een foto zeker te kunnen zeggen of je plant een Nicotiana is.
groetjes,
Diana