Lathyrus soorten
Naast de bekende geurige éénjarige, rankende Lathyrus odoratus bestaan er nog meer Lathyrussoorten. Een aantal daarvan zijn winterhard en vast, maar er zijn ook nog andere eenjarige Lathyrussen.
Op deze pagina vind je een aantal van die botanische eenjarige soorten. Er zijn 2 overeenkomsten en de eerste is dat deze eenjarige Lathyrussen helaas niet geuren. En daarnaast hebben ze vaak wat kleinere bloempjes. En dat is dan waarschijnlijk ook de reden dat ze wat minder bekend en geliefd zijn.
Maar als je eens wat foto’s bekijkt op deze pagina zul je zien dat dat ontbreken van geur wordt goedgemaakt door bloeirijkheid en of de schoonheid van de bloempjes.
Verder kun je deze Lathyrussen behandelen als de ‘gewone’ Lathyrus odoratus; redelijk winterhard. En pas ook nu op voor vogels en muizen, die vinden de kiemende zaden erg lekker; en daarom zaai ik Lathyrussen liever in de koude kas (of binnenshuis) voor dan ter plaatse in de grond. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen een week of 2, in de koude kas duurt het iets langer. Er zijn ook mensen die de zaden eerst 24 uur voorweken in steeds verversend warm water, de zaden kiemen dan nog wat sneller.
De zaden van deze species zijn vaak wat kleinere of juist wat grotere, hebben een wat afwijkende vorm en/of kleur.
Plant de zaailingen uit wanneer ze groot genoeg zijn, wat vorst deert ze dus niet maar zorg wel dat de overgang (van bijvoorbeeld een warm huis naar een koude en natte grond) niet al te groot is, zorg dan dus dat je de zaailingen afhardt (door ze bijvoorbeeld in de koude kas te zetten of de zaailingen overdag buiten te zetten en voor de nacht weer binnen te halen).
En pas ook nu nog op voor vogels; ook het jonge blad vinden ze heerlijk, een stukje vliesdoek kan helpen de jonge planten te beschermen (of wacht anders gewoon tot de zaailingen wat groter zijn en de vogels er niet zo veel interesse meer in hebben).
Afhankelijk van het tijdstip van zaaien bloeien de planten vanaf ongeveer juli. De bloei duurt een week of 8 tot 10 maar als je consequent alle uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert bloeit de plant heel veel langer, tot wel ver in september.
Omdat de bloemen niet geuren en kleiner zijn worden ze wat minder gebruikt voor het plukken in een vaasje. Het kan wel maar de bloempjes blijken niet lang houdbaar in een vaasje (net als de Lathyrus odoratus, die dat goed maakt door de geur en grote bloem). Daarnaast zijn de steeltjes van de hier genoemde species vaak wat korter, waardoor het plukken voor in een vaasje ook lastig wordt.
Desalniettemin waardevol; geeft een wat meer natuurlijk uitstraling, en de kleuren, en soms ook de vorm of de tekening op de bloem, en de bloeirijkheid en lange bloeitijd maakt dat ik altijd een zwak heb voor deze soorten.
Andere species dan op de foto’s te zien zijn zijn Lathyrus clymenus (met kleine rozewit met rozerode bloempjes) en de bekendere Lathyrus sativus azureus (met kleine babyblauwe bloempjes). Ik hoop van beiden in de komende jaren weer eens foto’s te maken.
Hi Diana, kun jij me vertellen waar ik de wat “andere” lathyrus soorten zou kunnen kopen. Ik ben vooral op zoek naar de wat lagere soorten en bijzondere kleuren. Alvast bedankt
Hallo Nel,
Ik kocht veel van de Lathyrus-rassen die ik teelde in Engeland maar helaas sturen die sinds de brexit geen zaden meer naar adressen in Nederland.
Ik kan je nu van harte adviseren om bijvoorbeeld eerst te bedenken wat je wilt en vervolgens dan te zoeken op ‘Lathyrus rasnaam zaden’ (of samen, semences, seeds voor andere landen).
Je kunt ook even kijken op de website van de Nederlandse Lathyrus-vereniging. Zij verkopen in de winter/lente ook zaden van een aantal rassen.
En je kunt nog kijken op de pagina die ik maakte met heel veel links naar zadenwebshops in Nederland en daarbuiten en via die weg zoeken naar rassen die je mooi vindt: Moestuinzaden
groetjes.
Diana
Ik heb weer heel wat Lathyrus te planten. Lijd ik de struikjes tegen het hekje aan zie foto of leg je ze op de grond zodat de steeltjes gaan wortelen?
Hoe kan ik er een foto bij zetten? Is mij een keer gelukt..
Hoi Marieke,
Dank voor je reactie!!
Zonder er een heel technisch verhaal van te maken: de blogs en de pagina’s op deze website hebben een ander reactieformulier dan alles wat er in de databases staat (van tomaten en bloemen tot aubergines en pepers). Het programma dat deze reactieformulieren maakt ondersteunt geen foto’s. Als je een foto wilt plaatsen kun je dat dus wel doen in reactie op een blog (of pagina) maar niet hier. Ik hoop dat dat nog een keer kan veranderen maar omdat deze ‘pagina’s op een andere manier worden gemaakt is dat lastig. Ik ga het nog een keer vragen aan de persoon die voor het technische gedeelte van de website zorgt.
groetjes,
Diana
Hoi Marieke,
Ik plant voorgezaaide Lathyrus-zaailingen altijd iets dieper dan dat ze in de tray stonden, zo kunnen ze nog wat meer worteltjes maken. Maar ik leg ze zeker niet plat op de grond hoor (een kleine beetje schuin planten mag wel zodat je de zaailingen gelijk richting het klimrek kunt leiden.
groetjes,
Diana