Helichrysum bracteatum
Ook wel Xerochrysum bracteatum genoemd. De Nederlandse naam is goudstrobloem. Hoewel ze ook wel gewoon strobloem wordt genoemd. Maar dat is eigenlijk de Nederlandse naam voor Helichrysum arenarium. De naamgeving is sowieso verwarrend want er is bijvoorbeeld ook nog zonnestrobloem. Dat is een plant met de naam Helipterum (die vervolgens ook wel Acroclinium wordt genoemd). Zucht…..
Dat ik dit toch altijd saaie, zelfs lelijke planten vond. Dat komt vast door de wat oubollige reputatie (met dus die saaie Nederlandse naam strobloem of goudstrobloem). Vroeger waren het (in mijn herinnering) kleine bloempjes in verschillende kleuren. Mijn moeder droogde ze tussen 2 lagen vloeipapier in een boek, kan ik me herinneren, en soms stonden ze enige weken of maanden in minivaasjes zonder water. Geen slechte herinneringen dus, maar wel stoffige :-).
Uit sentimentele overwegingen wilde ik haar een paar jaar geleden toch eens het voordeel van de twijfel te gunnen en besloot om deze eenjarige bloemen te zaaien. En ik was op slag verliefd! Het eerste ras dat ik teelde was de Silvery Rose: en die vond ik zo prachtig dat ik benieuwd werd wat er nog meer te ontdekken viel. En dus heb ik ondertussen ook het ras Apricot geteeld, en ook het ras Dragon Fire. En ondertussen ook de rassen Pomegranate en Coppery Red.
De bloemen zijn in ieder geval helemaal niet zo klein als in mijn herinnering, ze worden zelfs wel zo’n 3,5 tot ruim 4 centimeter groot. De bloemen van het ras Silvery Rose zijn soms wat meer wit en soms wat meer roze van kleur, maar altijd met een parelmoeren glans. Het hartje (de eigenlijke bloempjes) is geel. Maar eigenlijk heb ik geen favoriet meer, ik vind ze allemaal even mooi (misschien zorgt mijn voorliefde voor ‘zinderende zomerkleuren’ en misschien wel voor dat ik de Coppery Red met extra grote bloemen voor nu het mooist vind maar dat is echt puur persoonlijk). Zie vooral de foto’s voor de verschillende rassen/kleuren die ik teelde.
Ik zaaide de kleine zaden begin april voor, bij kamertemperatuur kiemden de zaden binnen 2 weken. De zaailingen kunnen geen vorst verdragen, plant ze daarom uit wanneer ze groot genoeg zijn, vanaf half mei. Ik had hier meerdere planten, in zon en halfschaduw deden ze het even goed. En ik had planten in de volle grond en in een verhoogde bak en ook dat gaf weinig verschil in bloeirijkheid, ze kan dus ook goed tegen droogte. Ze komt van oorsprong uit Australië, dat verklaart haar voorliefde voor warmte en niet te natte grond.
Een makkelijke plant dus want ze doet het prima in verschillende omstandigheden. En dan ook nog zo rijk bloeien, en ook nog heel lang (van half juni tot ver in oktober, ik had zelfs wat planten op een zonnig plekje waarin begin november nog steeds wat bloemen bloeiden). De eigenlijke bloempjes zijn de kleine gele stipjes in het hart, daaromheen zijn de bloemblaadjes eigenlijk schutbladeren die bijna papierachtig aanvoelen. Elke dag gaan die bloemblaadjes = schutbladeren verder open en zie je meer van de gele bloempjes in het hart van de plant. .
Nog 2 leuke eigenschappen: ze lokt heel veel nuttige bijen, hommels en zweefvliegen. En ze is een prima snijbloem, blijft ruim een week mooi in een vaas. En uiteraard kun je de bloemen ook drogen, misschien ga ik dat toch nog eens proberen, uiteindelijk valt de appel niet ver van de boom :-).
De planten worden hier in bloei uiteindelijk wel ruim een meter hoog. Verwijder uitgebloeide bloemen voor langere bloei en nettere planten maar laat vooral aan het einde van het seizoen wat bloemen staan tot ze verdrogen en pluizen, ze geeft dan ruim voldoende zaden om volgend jaar weer te zaaien (zie de onderste foto’s voor de oogst van de zaden).
Zie vooral de foto’s op deze pagina voor de rassen die ik teelde. Mocht je zaden van een bepaald ras zoeken googel dan vooral even op de volledige naam en rasnaam. En je kunt op deze pagina lijsten vinden met webshops waar je zaden kunt kopen van bloemen, planten, groenten, kruiden, etc.: Moestuinzaden
Hoi Diana,
Ik had hier gister een reactie geplaatst, maar het lijkt er op dat er iets mis is gegaan, want ik zie hem niet meer.
Mijn vraag was: hoeveel plantjes zet jij in een groepje bij elkaar en wat voor plantafstand houd jij tussen de groepjes aan?
Ik kijk nu al uit naar het moment dat de strobloemen gaan bloeien!
Groetjes Wijnie
Hallo Wijnie,
Ik zie nergens een reactie, ook niet in spambox of prullenbak, dus er moet iets mis zijn gegaan.
Ik zet Helichrysum-zaailingen op ongeveer 30 tot 40 centimeter van elkaar, ik had vorig jaar 3 plukjes met een paar zaailingen in een verhoogde bak in de voortuin en vervolgens nog wat losse planten her en der verspreid in de moestuin, ze deden het allemaal even goed, zowel in de zon als in de halfschaduw, ze worden niet heel breed, wel behoorlijk hoog (aan het einde van het seizoen ruim boven de 120 centimeter).
Misschien nog leuk om even te melden; ik vond vorige week flink wat zaailingen in die verhoogde bak in de voortuin, ik denk dat ze van de Helichrysum bracteatum Silvery Rose van vorig jaar zijn. Ik laat de zaailingen staan om te kijken wat het wordt, maar voor nu denk ik dat ze zich dus plezierig uitzaait 🙂
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Dankjewel voor je antwoord. En wat leuk dat je er zaailingen van terug vind! Ik heb uiteraard te veel zaden gezaaid, dus heb al verschillende mensen blij kunnen maken met zaailingen van het zaad wat bij jou vandaan komt. Zo leuk om anderen blij te kunnen maken met zaailingen :).
Ook ik kom in mn tuin zaailingen tegen van van alles en nog wat, vorige week zelfs een zaailing van een Coeur de Boeuf tomaat! Leuke verassing 😉
Groetjes Wijnie
Beste Diana, dank voor je info over de strobloem. Ik ben benieuwd waar jij zaden van de strobloem koopt, met name de specifieke soort Apricot. Ik kan hem online nergens vinden in Nederland. Alvast bedankt voor het meedenken! Groeten Evelien
Hallo Evelien,
Ik kocht de zaden van deze soort bij zadenwebshops in Engeland (zoals Plants of Distinction, Chiltern Seeds, etc.) maar helaas leveren die vaak nu niet meer naar Nederland in verband met de brexit en een daardoor benodigd kostbaar fytosanitair certificaat. Ik zie de Helichrysum bracteatum Apricot ook wel eens on der de naam ´Salmon´ (ik weet het niet zeker maar de kleur lijkt in ieder geval vrijwel hetzelfde). Ik hoop datje haar via die weg nog kunt vinden, kijk bijvoorbeeld even bij Silene
groetjes,
Diana
Dankjewel Diana! Ik zag ze inderdaad wel bij Engelse winkels maar dat lukt nu niet. Ik zoek nog even verder bij Silene en op de naam Salmon. Hartelijke groet, Evelien
In Frankrijk zijn ze ook te koop onder de Franse naam “Immortelle Saumon”.
Wellicht verstuurd er een Franse webshop ze wel binnen de EU zonder problemen?
Een bekende zaden leverancier is:
https://m.fermedesaintemarthe.com/A-19896-immortelle-a-grande-bractee-double-saumon-nt.aspx
Deze firma -Ferme de sainte Marthe- verkoopt ook losse zakjes in alle grote bekende tuincentra in Frankrijk.
Misschien heb je er wat aan, groetjes!
Hallo, ik heb ze dit jaar ook gezaaid, als ik nu de bloemen pluk om te drogen, laat ik dan een deel van de stengel staan? Komen hier nieuwe bloemen aan of doe ik deze uit?
Hallo Joke,
Afhankelijk van de omstandigheden (als er genoeg vocht, voeding, etc. is en als er nog genoeg tijd is voor de herfst begint) zullen de planten onder de bladknoop waar je de bloem hebt afgesneden nieuwe bloemstelen maken. Bij Helichrysum gebeurt dat vaak al terwijl de bloemen nog in knop zijn, en je knipt/snijdt dan dus altijd boven de plaats waar die zijstengels verschijnen of er jonge knoppen groeien.
groetjes,
Diana
Wauw, hele mooie bloemen! Zoveel diverse kleuren ook!
Ik wil ze dit jaar ook gaan zaaien. 🙂 Heb je een link waar ik de Coppery Red en Pomergranate kan bestellen? Ik kan ze, als ik ze Google, niet vinden in NL namelijk.
Hallo Jolinda,
Ik vrees dat ik je helaas niet kan helpen. Ik kocht de zaden 2 jaar geleden in Engeland maar sinds de brexit kun je in Engeland helaas geen zaden meer bestellen. Ik ben dus zelf ook op zoek naar nieuwe en leuke adressen voor zaden. Ik heb zelf dit jaar zaden in Duitsland (Deaflora), Italië (Tuttosemi) en Oekraïne (voor tomaten, Ekzotomat) besteld, ik hoop die zaden binnen enkele dagen te ontvangen. Ik zag bij Deaflora in Duitsland wel 2 Helichrysums, de Coppery Red en ook een roze. Het helpt als je op de Latijnse naam + het woord ´zaden´ in de Duitse, Italiaanse, Franse, etc. taal googelt, ik hoop dat je er dan wel aanbieders van zaden van vindt. En ondertussen wordt de pagina die ik maakte met links naar nationale en internationale webwinkels wel steeds groter, je zou ook via die weg eens kunnen zoeken: Moestuinzaden
En ik googelde even voor je en vond in ieder geval bijvoorbeeld de zalmroze en de Silvery Rose bij Silene.be
groetjes,
Diana
waar kan ik deze zaadjes kopen
Hallo Thérèse,
Het ligt eraan welk ras je zoekt, niet alle rassen die je op deze pagina ziet zijn even gemakkelijk verkrijgbaar, sommige heb ik in het buitenland gekocht.
Maar googel vooral op Helichrysum bracteatum + het ras dat je zoekt + het woord zaden.
Of kijk op deze pagina met heel veel links naar zadenwebshops in binnen- en buitenland: Moestuinzaden
groetjes,
Diana
Hoi, ik had ze dit voorjaar bij de Lidl gekocht en heb er al de hele zomer plezier van!
Hallo Diana, Het lukt me maar niet om de bloemen mooi te drogen! Ze gaan zo wijd open staan, dat het gaat pluizen en ik de bloemen niet kan bewaren/drogen! Heb jij hier een idee voor?
Hallo Jeanneke,
Als de bloemen gaan pluizen zijn de zaden rijp. En dat zou dan betekenen dat je de bloemen te laat hebt geplukt of dat je ze te langzaam laat drogen. Door de bloemen op tijd te plukken en snel te laten drogen (dus zo warm mogelijk, het liefst ondersteboven hangend in een warme en luchtige kamer) wordt de kans dat de zaden zich nog ontwikkelen kleiner.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Ik zag je blogpost, voor een kunstproject zou ik graag Helichrysum zaaien maar heb er geen ervaring mee. Heb je een tip voor me welke soort grote bloemen aanmaakt, kleur maakt hierbij niet uit? En kun je ze gemakkelijk voorzaaien, worden ze bijvoorbeeld snel iel of is dit een makkelijke soort? Ik ben meestal van het ter plekke zaaien maar misschien is het wel handig om ze als plantjes te kunnen planten. Met dank en groet! Bart
Hallo Bart,
Er zijn niet echt heel grote verschillen in de bloemen, ze zijn altijd ongeveer 3 tot 4 centimeter groot. Ik heb het idee dat goedkope mengsels wel wat kleinere bloemen hebben in vergelijking met rassen op naam maar ik heb maar 1 keer zo’n mengsel gezaaid en dat was niet zo’n groot succes maar misschien was dat toeval.
Over het zaaien kun je alles wat ik weet in de tekst hier vinden; het zaaien, standplaats, voorliefde voor niet te natte grond, etc.
Als je zaden van een mooi ras koopt zou ik zelf altijd voorzaaien, omdat die zaden vaak duurder zijn en er minder zaden in een zakje zitten.
groetjes,
Diana