Angelica

Nederlandse naam: Engelwortel

Dit is een prachtige plant: statig, groot, elegant. Ze is winterhard en tweejarig. Er bestaan 3 bekende soorten:

  • Angelica gigas: de bekendste, met groen blad en donkerpaarse bloemen
  • Angelica archangelica: met groen blad en groene bloemen
  • Angelica sylvestris: met groen of donkerpaars blad en witroze tot paarsroze bloemen, afhankelijk van het ras

Zelf ben ik groot fan van Angelica sylvestris Vicar’s Mead, met heel donkerpaarse stelen, donkergroen groot blad met veel paars. En als toetje in juli/augustus bloemschermen in een iets lichter paarse kleur.

Ze is dus tweejarig, in het eerste jaar maakt ze een mooie plant en wordt zo’n 100 centimeter hoog. In het tweede jaar schiet vanaf eind juni de bloeistengel omhoog, en na de bloei sterft de plant af.

Haar ‘probleem’ is dat de zaden slechts kort kiemkrachtig blijven (en daarbij moet je eerder in weken/maanden denken dan in jaren). En de zaden hebben een koudeperiode nodig om te kiemen. Vooralsnog lijkt de beste manier om haar te zaaien te zijn: binnen enkele weken na de oogst, in potjes met potgrond. Ik zet de potjes in de koude kas maar ze mogen ook gewoon buiten blijven staan (oppassen dat de potjes niet om kunnen vallen en niet vol met water kunnen blijven staan). Normaal gesproken kiemen de zaden dan in de loop van het voorjaar (afhankelijk van de temperatuur). Zodra het wortelgestel groot genoeg is kunnen de jonge planten worden uitgeplant, op een zonnige of half beschaduwde standplaats in luchtige maar vochtige en voedingsrijke grond.

In het eerste jaar maakt ze dus een ongeveer 50 centimeter grote plant, met mooie bladeren. De jonge scheuten zijn eetbaar (ze worden wel in siroop ingemaakt en bijvoorbeeld ook bij het maken van kruidenlikeur gebruikt), de smaak zou kruidig en iets bitter zijn. Ik heb het zelf eerlijk gezegd nog nooit geproefd, heb vooral de donkerbladige rassen omdat ik ze zo mooi vind. In het tweede jaar groeien de planten verder en schieten in de zomer de bloeistengels boven het blad. In bloei kan de Angelica sylvestris wel ruim 175 centimeter hoog worden, en ik heb wel eens een Angelica gigas in bloei gezien die ruim 2,5 meter hoog was. Een paar jaar geleden heb ik eens Angelica sylvestris Ebony gehad, die nog donkerder is dan de Vicar’s Mead, zie foto’s.

Zaait zichzelf ook uit, het is dus ook handig om de zaden die je niet oogst en gecontroleerd zaait uit te strooien, de zaailingen zijn het jaar erop makkelijk te herkennen aan het donkere blad. De moederplant sterft na de bloei in het najaar af, je bent voor het voortbestaan dus altijd afhankelijk van zaailingen.

Zie vooral de foto’s voor de mooie plant en bloemschermen (waar trouwens ook nog eens veel bestuivers op af komen, van bijen en hommels tot zelfs ook vliegen en zweefvliegen).

Angelica sylvestris Vicar’s Mead, bloeistengel schiet in in de vroege zomer tussen het blad omhoog
Angelica sylvestris Vicar’s Mead in bloei
Angelica gigas heeft groen blad maar dan juist weer donkerpaarse bloemen
Angelica sylvestris Vicar’s Mead, met donker blad en bijna oudroze bloemen
Het blad van Angelica sylvestris Ebony is extra donker
Angelica sylvestris Vicar’s Mead bloeit rijk (in mijn beleving rijker dan Angelica gigas en Angelica archangelica)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mascha

Hoi Diana, als beginnende moestuinierder ben ik zo ontzettend blij met jouw website, wat een werk steek je hierin en wat een complete bron van informatie stel jij zo belangeloos beschikbaar, heel veel dank hiervoor! Aankomende lente wordt mijn tweede jaar met een eigen moestuin en dus werd het tijd voor wat experimenten. Ik heb zaden van deze mooie Angelica via jouw zadenlijst besteld en verdiep me er nu pas in hoe ik ze moet opkweken, dus ik hoop dat ik nog op tijd ben en ze nog willen ontkiemen. Ik weet echter niets van bloemen zaaien. Hoe diep stop ik de zaden? Hoeveel doe ik er bij elkaar? Kun je als er meerdere zaailingen ontkiemen deze uit elkaar halen en verdelen over nieuwe potten? Hoeveel plant ik er uit bij elkaar? Sorry voor de waterval aan vragen 😉 bedankt alvast voor het beantwoorden en op een mooi tuinjaar!

Tonnie

Heb je zaden vd Angelina gigas

Meld je aan voor de nieuwsbrief