Ageratum houstonianum

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van Ageratum in een niet-Nederlandstalige webwinkel:

  • Nederlandse naam:     Mexicaantje, Leverbalsem, Donsbloem
  • Volledige Latijnse naam:     Ageratum houstonianum
  • Engelse naam:     Floss Flower
  • Duitse naam:     Leberbalsem, Blaukäppchen
  • Franse naam:     Agérate
  • Eenjarig, vorstgevoelig

Dit zijn eenjarige perkplanten die je in het voorjaar vaak ook in tuincentra tegenkomt. Er zijn lagere en hogere rassen.

Zaai Ageratum niet te vroeg, ze kunnen slecht tegen koele temperaturen en natte grond in het zaden- en zaailingenstadium. Ik zaai ze daarom zelf altijd pas na half maart voor. In een warm en zonnig raamkozijn kiemen de kleine zaden dan vaak al binnen 10 dagen. En ze groeien veel beter, sneller en steviger dan te vroeg gezaaide zaden.

Je kunt de zaailingen uitplanten vanaf 12 mei (IJsheiligen). En het leuke van Ageratum is dat ze heel goed wat schaduw kan verdragen. Hier zoek ik vaak een plekje in de halfschaduw voor haar, in een luchtige grond die wel voldoende voeding en vocht moet bevatten. Om die reden vul ik het plantgat vaak met wat rijpe compost, en in pot gebruik ik potgrond die ik wat luchtiger maak door er grof (breker)zand en/of wat vermiculiet door te mengen.

Ageratum bloeit (uiteraard mede afhankelijk van het tijdstip van zaaien, het ras en de standplaats) van ongeveer begin juli tot ver in de herfst (tot de eerste nachtvorst de planten velt). Ze is zeer geschikt voor de teelt in de volle grond maar zeker de lagere rassen zijn ook erg leuk en geschikt in/voor de teelt in potten.

De 2 meest bekende vormen zijn de witte en de lila bloeiende rassen, maar er is ook een rozerode vorm. De kleinste rassen worden niet hoger dan zo’n 25 centimeter, de hoogste rassen kunnen wek ruim 60 tot 70 centimeter hoog worden. De lage rassen zijn vaak heel compact en geschikt om dicht tegen elkaar in een rij, vak of bak te zetten. De hogere vormen hebben een veel lossere en daardoor wat natuurlijkere uitstraling. Er zijn jaren dat de hogere rassen hier tot december doorbloeien, lagere rassen zijn vaak iets eerder klaar met bloeien.

Zaailingen van Ageratum houstonianum
Ageratum houstonanum Red Sea heeft rozerode bloempjes, losse groei en bloei, 50 centimeter hoog en dit was het ras dat zich het best en makkelijkst liet uitzaaien en waarvan ik na de winter weer wat zaailingen terugvond

Het is gemakkelijk om zaden van Ageratum te oogsten. Als de bloempjes uitgebloeid zijn pluk je het dotje bruine bloemblaadjes en je laat dat op een schoteltje een weekje drogen. Na het zeven houd je dan de heel kleine stokjes over (het zijn langwerpige zwarte zaadjes). Na een niet te natte/koude winter vind ik rond april ook wel eens zaailingen in de tuin, maar dat zijn er niet genoeg om op te vertrouwen, en het zijn er dan ook maar enkele.

Op deze pagina vind je foto’s van de soorten/rassen die ik zelf in mijn tuin heb gehad.

Ageratum houstoianum Patina Delft (kwekersrechtelijk beschermd), gekocht als perkplant. Werd niet hoger dan 30 centimeter. Mooi door de combinatie van wit en lila.
Een rijtje Ageratum houstonianum Red Sea planten, de losse groei- en bloeiwijze geeft een wat lossere en natuurlijkere uitstraling
Ageratum houstonianum Blue Everest was hier het hoogste ras dat ik teelde, 70 centimeter hoog en zeer lang bloeiend (tot in december). Heeft door de hoogte wel wat steun nodig van andere planten, kan hier wat makkelijker omwaaien door de altijd stevige zeewind.
Een mooie combinatie in de moestuin: Ageratum houstonianum Blue Everest met boerenkool Redbor
Nog een mooie combinatie: Ageratum houstonianum Blue Mink met de crèmewitte Tagetes (afrikaantje) Kilimanjaro
Ageratum houstonianum Pink Ball
Ageratum houstonianum Pink Ball
Ageratum houstonianum Leda
Ageratum houstonianum Leda
Ageratum houstonianum Leda
Ageratum houstonianum Leda
Je kunt de zaden gemakkelijk oogsten door het uitgebloeide bloempje, als het dor en droog is, te plukken. De zaden zijn heel kleine langwerpige bijna zwarte ‘stokjes’ (op het uitgebloeide bloempje rechts zie je een paar van die donkergrijszwarte stokjes naast elkaar
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willine

Leuk om te lezen over de eenjarigen die je geweekt hebt! Ik ben voornemens om zeker wat soortjes ook uit te proberen. Zelf heb ik sinds kort een website over het plukken van bloemen uit de tuin. Eenjarigen spelen hierin natuurlijk een grote rol. Mocht je nog tips hebben, ik hoor het graag!

André van Zaalen

Ik heb een vraag over het voorzaaien van bloemen. In het boekje van Frans Lammers “Zaai en plantgids voor zomerbloemen” (1984) staat op blz 26 : “De meeste zaden moeten in het donker ontkiemen. Leg hiertoe een opgevouwen krant of karton op het glas of plastic waarmee de zaaibak is afgedekt”. Deze info staat echter nooit op het zaadzakje (van bijv. Sluis Zaden) en kom ik ook zelden tegen op het internet. Nu ga ik er van uit dat alleen als er Lichtkiemer bij staat (maar dat is meestal niet zo) dat ik het bakje niet hoef af te dekken, meestal moet dat dus wel. Wat is jouw mening daarover?

Renate

Hallo Diana,

Ik zocht een manier om de ageratum die ik dit jaar voor het eerst in de tuin had, te stekken. Maar ik zag dat ik beter zaadjes kan opvangen.? Ik wil ze niet kwijt, ze bloeien zo rijk en zo lang. Ik ga het probere. Heel erg bedankt voor je uitleg.

Meld je aan voor de nieuwsbrief