Mini-moestuin

Ik ga jullie niet meer vervelen met mijn geklaag over het feit dat ik dit jaar niet kan moestuinieren zoals ik wil. Het heeft een poos geduurd maar uiteindelijk is daar de acceptatie dat het is zoals het is. Over naar agendapunt 2: wat dan? Als het niet gaat zoals ik wil, dan gaat het maar zoals het kan. Mijn allereerste prioriteit gaat nog steeds naar de kassen; die kosten veel kostbare tijd aan dieven, tikken, wieden, water geven, blad plukken, opbinden, etc.. Maar dan heb je ook wat; al flink wat komkommers kunnen oogsten, en de eerste tomaatjes. En we zijn in volle verwachting van de perziken en abrikozen. Ook de paprika’s en pepers doen het nu eindelijk goed en lijken aan een inhaalslag te beginnen.

Afijn, dan buiten. Wat kan ik daar nog? De tuin is overwoekerd door onkruid en nu nog weer een stuk ‘ontginnen’ is me teveel werk (ook omdat ik weet dat het met een regenbui en 20 graden over een week weer overnieuw begint). Ik heb altijd graag planten in potten gehouden. Op een paar na (Franse dragon, Salvia off. albiflora, Zwitserse munt, etc.) lukt dat dit jaar natuurlijk niet. De speciekuipen met afwateringsgaten die ik graag gebruik (bijvoorbeeld voor de winterteelt in de kas, of voor woekerende aardperen, warmtebehoeftige gember in de kas, voor zoete aardappelen, of late aardappelteelt, etc.) stonden dit voorjaar, vaak nog half gevuld met resten compost/potgrond/grond, in een hoek van de tuin. Een paar weken geleden sleepte ik de eerste van die kuipen naar één uitgekozen verhoogde bak van 3 x 3 meter. Om er wat sperziebonen in te planten die het tussen al het onkruid en slakken in de tuin niet zouden redden. En later wat basilicum. En telkens kwam daar wat bij.

Gisteren versleepte ik de laatste 4 kuipen. Er staan er nu 10, ik vulde ze af met compost en restjes grond en potgrond. Er daar ga ik dus eens in moestuinieren (beter laat dan nooit en beter dan vechten tegen de bierkaai in de rest van de tuin).

Helemaal nieuw is het niet voor me hoor. Ik kan het niet laten om kuipen te vullen die leeg staan. Dit is een foto van eind juni 2021; 3 kuipen met zoete aardappelen en 2 met gemengde planten ervoor, in een verloren hoek achter de kas, wel duidelijk minder onkruid dan dit jaar 🙄😄

Ik heb voor de kuipen dit jaar een strategische plek uitgezocht: iets meer dan de helft staat in de zon en iets minder dan de helft staat in de halfschaduw. Zo kan ik kiezen; peterselie, sla en kool in de halfschaduw, boontjes en basilicum in de zon. Het vak ligt beschut tussen 2 kassen in zodat ik er in de herfst ook nog zo lang mogelijk plezier van heb. En heel belangrijk: het vak ligt naast een 1000-litervat zodat ik niet ver hoef te lopen met water.

Ik heb de kuipen langs de randen van het vak in de verhoogde bak gezet, zo hoef ik nauwelijks te bukken en kan ik er vanaf het pad rondom de verhoogde bak makkelijk bij. Het betekent wel dat het midden van het vak ‘bloot’ ligt; toegankelijk voor alle mogelijke soorten onkruid (en dat zijn er hier nogal wat). Ondertussen tieren ridderzuring, heermoes, winde en distels er welig. Ik hoop het iets te kunnen onderdrukken en heb ‘breedwerpig’ Phacelia gezaaid en wat toch nog gezaaide plantjes van Zinnia en Cosmos uitgeplant.

Schrik niet van het onkruid, ik kan het nu ook niet weghalen (te druk met kuipen plaatsen, vullen en beplanten maar phacelia begint ook net te kiemen en dus kan ik er niet op lopen).

Je ziet; ik heb er best goed over nagedacht. Behalve over de vulling dan. Want van zaaien kwam de laatste weken/maanden ook heel weinig. En er is nog iets: wil ik er nu perse enorm veel uit oogsten? Welnee, ik wil er gewoon wat ontspanning en plezier aan beleven in de spaarzame uurtjes dat ik naar de moestuin kan; me omdraaien als ik het voortwoekerende onkruid in de tuin niet wil zien en me concentreren op alles wat wel groeit en bloeit in de ‘minimoestuintjes’.

Ik had weinig tijd meer over van mijn 3 ‘vrije’ uurtjes, het zeulen met de kuipen en het vullen kostte al veel tijd. En aangezien ik niet voor opbrengst maar gewoon leuk ga heb ik geen enkel plan of plantafstand aangehouden maar alle zaailingen die al een paar weken op de terrastafel stonden te verpieteren lukraak cq. kriskras door elkaar in de kuipen geplant.

Er zitten wat slaplantjes tussen, wat palmkool, Mirabilis, nog wat bietjes, paarse basilicum, goudsbloemen, snijbiet en Amaranthus….. een bont geheel van geel, groen, paars en rood. Onder het mom: wat bloemen voor de bijen en wat blaadjes voor onszelf 😀

We zullen zien wat het wordt. De kuipen die ik eerder naar het vak versleepte en vulde zien er, vind ik zelf, al best leuk uit. Dit is een speciekuip met basilicum, wat korenbloemen en een chilipeper, ik propte er gisteren ook nog even 2 slaplantjes bij.

Ik ga over een paar weken wat bio moestuinvoeding geven, zodat de planten in de kuipen tot in de herfst kunnen blijven groeien en bloeien. Sterker nog, de kuipen zitten (met een eigenlijk veel te kleine plantafstand) nu overvol (niks mis mee, ze groeien maar tegen elkaar op en we zien wel wie er wint). Maar ik kan op een gegeven moment natuurlijk ook wel wat gaan oogsten, denk aan de sperziebonen en bietjes, waardoor er plekjes in de kuipen leeg komen. En dus zou het zomaar kunnen dat ik deze week nog wat ga zaaien. Kijk, en dan komt toch mijn eigen handige zaaiagenda weer van pas, eigenlijk is er geen maand in het jaar dat ik die niet even opensla voor wat inspiratie. Mmm, misschien wat Oost-Indische kers, groenlof, koolrabi, bietjes, kleurige snijbiet, wat stamsperzieboontjes, sla en rucola. En toch nog een paar palmkool. Oh, en paarse boerenkool, voor de kleur. En dan nog wat oranje goudsbloemen voor ernaast.

Kijk, zo werkt dat blijkbaar in mijn hoofd: nieuw elan 😄💚

Tot slot van dit blog nog 2 foto’s uit de kas. Zo eens in de zoveel tijd komt er iets serieus nieuws op de markt. Ik kan me nog de komst van de blauwe tomaat herinneren (en alle kruisingen die daarop volgden), hoe bijzonder was dat!! En volgens mij is er ook nu weer zoiets gaande, maar dan op paprikagebied. Er is sinds een paar jaar een paprikaras met bont blad en gestreepte paprika’s verkrijgbaar: Candy Cane. Maar dat is een F1-hybride (en komt dus niet soortecht terug uit zaden, voor mij persoonlijk misschien wel de belangrijkste reden om die nog niet te hebben geteeld).

Maar nu, enkele jaren later, wordt er (ik neem aan met deze Candy Cane of een zusje ervan als één van de 2 ouders) op serieus niveau gekruist met verschillende andere kleuren en vormen paprika’s. En komen er dus zaden van de eerste zaadvaste rassen op de markt. Zo zijn er ondertussen rassen als Magic World, Candy Cane Chocolate Cherry en Bill’s Striped. En natuurlijk ‘moest’ ik die hebben 😄. Kostbaar en maar weinig zaden, en dan ook nog een luizenplaag en een koud voorjaar, ik ben daarom extra blij dat er toch wat planten alle ellende hebben overleefd. En dit is dan een voorbeeld, het is Candy Cane Orange. Met prachtig witbont blad. De gestreepte paprika’s die je nu kunt vinden rijpen nog vooral naar een effen kleur maar ik weet zeker dat er ergens in de wereld wordt geprobeerd om ook rassen met gestreepte rijpe paprika’s te ontwikkelen (want bij de pepers kun je die al wel vinden). Maar deze zijn ook al heel erg leuk 💚!!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tessa

Zeker leuk! Alles wat je niet standaard in de winkel vind is leuk voor eigen tuin 🙂 Ik vind de ‘zwarte’ paprika’s die ik dit jaar voor het eerst heb gezaaid helemaal geweldig. Mooie planten ook (zaadjes van jou geloof ik).
Die bakken zijn hartstikke slim. Lekker ontspannen en prutsen op de vierkante centimeter. Die vakken komen een ander jaar wel weer. Ik vind het kanp dat je nog zoveel succesvol heb gezaaid. Bij mij worden alle zaaisels opgevroten of rotten weg. Nog één keer koolrabi proberen te zaaien. Kan nog net hoop ik 🙂 Het is me toch de eer te na om plantjes te bestellen.

Wer Ner

opgevroten ?????

Saar

Ja, opgevroten! Dat zeg ik ook altijd 😊

Pien W

Hoi Diana! Wat een heerlijk verhaal! Als het niet gaat zoals je wilt, dan maar zoals het kan!! Immers, kan niet ligt in het graf, wil niet ligt er naast! De ware liefhebber! En ook zo leuk om Vroeger woonde ik op een flat met een lang maar ook smal balkon. Met zes langwerpige bakken waren wij bijna zelfvoorzienend! Mochten lezers ook enthousiast “aan de bak willen gaan” ik vond de langwerpige handiger dan de ronde omdat ze minder ruimte in beslag nemen en heel efficiënt zijn te plaatsen. Maar als ze in de buitenlucht komen te staan moeten er zeker afwateringsgaten in. Mij beviel het heel goed die gaten NIET onderin te boren maar aan de zijkanten, ca.2 cm vanaf de bodem. Het voordeel is dat dat ze dan aan de onderkant schoon en droog blijven (het wordt anders troep met veel pissebedden en zo) en pas water gaan afvoeren als het water onderin meer dan twee cm hoog is. Maar in die onderste 2 cm zit dan wel altijd water dus wortelen de planten automatisch goed en diep. Heerlijk blog Diana! Feest van herinnering! Groet, Pien

Elisabeth

We gaan allemaal aan de bak!
Vind dit een prima idee ! Bedankt Pien, Diana en iedereen. Nog een vraagje : geraken onze lieve vrienden tot boven ???

Pien W

Haha! Ik moest wel even nadenken wie onze lieve vrienden zijn maar…. Ze kunnen in mijn compostvat ook omhoog dus die speciekuipen kunnen ze ook aan. Hoewel ik denk dat ze de planten niet zullen ruiken. Maar dan kunt je rondom wat baking soda strooien. Of onderaan wat dubbelzijdig plakband of (nog beter) reepjes schuurpapier plakken. Of die bakken op een reepje schuurpapier zetten of….of…of…. Tom Poes, verzin een list! Haha!

Con

De bakken hebben ook nadelen.
Door de zwarte kleur worden ze snel erg warm. Kan je een beetje voorkomen door planten te laten overhangen zoals de kapuzinerkresse.
Ze hebben minstens 1x per dag water nodig bij warm zomer weer. Als er geen water in de buurt is zijn dat heel wat gieters.
En net als bij een hoogbed de aarde zakt in, waardoor regelmatig aarde en voeding nagevuld moet worden.
En slakken hebben geen probleem erin te komen, hoewel het er wel veel minder zijn.

Margie

Je kunt de bakken wit of geel verven. Creatief natuurlijk

Tessa

Ze lijken moeite te hebben met de omgekrulde rand. Ze gebruiken m ook om te schuilen dus ik vang er heel wat door af en toe te voelen (blech wel vies) Als t heet en droog wordt zet ik een brede plank voor de bakken, scheelt enorm. Sommige planten gaan juist heel goed in warme grond, zoals de yakon. Paprika en pepers vast ook. Ik ga mn collectie bakken dus wat uitbreiden 🙂

TessaM

“Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat” – ik heb dat vaak gedacht bij het leren opvoeden van onze zoon met autisme. En diezelfde zoon, nu 10, doet deze dagen niets liever dan me helpen aardappels opgraven (veel te vroeg want phytophtora…), en concludeerde gisteravond dat koolrabi gedoopt in sojasaus inderdaad ‘wel heel erg lekker is mama!’ Oftewel, soms kom je ongemerkt toch nog ergens uit waar je eigenlijk best wel wezen wilt 😉

Con

Een mini cosmetica, typisch voor deze zomer

0ecc3c53-54d0-401b-b7f6-ac7ecc871122-1_all_23689
Con

Cosmetica 🤣

Con

Cosmea. Oef dat was moeilijk

Con

Hallo Diana
Het is raar, het ontkiemt normaal, maar na de 1ste 4 blaadjes gaat de groei eruit. Nog nooit zo gezien, heb bakken vol jonge bloemen die ik niet kan uitplanten omdat ze nog te klein zijn En de eerste nacht niet overleven.

Con

Haha Pien, die zwarte bakken heb ik ook, sterker nog ik gebruik ze nog steeds. Om gezondheids reden moet ik het tuinieren sterk beperken en dan komen die bakken toch weer van pas. Ze staan op paar stenen omdat ik niet mag en kan bukken. Die langwerpige vind ik ook praktischer, ze kosten hier 8 euro bij de bouwmarkt het zijn eigenlijk beton meng bakken.
Ook hier de gaatjes aan de zijkant.
Ik doe er eerste een laag hydro cultuur stenen in, dan wortel doek, zo blijven de steentjes schoon.
Aardbeien, kruiden, bloemen, sla, mangold gaat allemaal prima in de bak.

Hier groeien tomaten enorm. Het zijn grote struiken geworden. Ik ben nu begonnen de takken in te korten. Nog nooit gedaan. Heb jij daar ervaring mee?

Pien W

Jakkes Con, je gezondheid…..balen! Maar als je niet mag bukken zijn speciekuipen op een verhoging zeker een optie! Ik knip zelf weg wat teveel is maar spaar wel bloemen en vruchten. Maar of dat het beste antwoord is laat ik graag aan Diana over! Groeten en beterschap! Pien

Wer Ner

Ik herken jouw probleem en heb zelf hernia. Mijn oplossing was op marktplaats een stevige volledig houten tafel nemen (vaak gratis ook nog eens) en daarop tuinieren. Mijn rug hoor je daar niet over klagen en tuinieren vanuit de stoel op ooghoogte is schitterend.

Con

Hoi bedankt voor de tip. Ik ben geopereerd aan een kapotte hernia, een stukje van 2.5 cm was uit het ruggenmark geschoven en drukte een zenuw af. Een komplete verlamming aan de rechterzijde. Nu na de op mag ik niks (ook geen vaatwasser uitruimen) niet bukken draaien tillen etc heel vervelend.
Mijn man heeft in de bouwmarkt een grote werktafel gekocht van 2.5m heerlijk zoveel plek om om te potten. Ik kijk inderdaad regelmatig of er een gebruikte biertafel wordt aangebonden. Biertafel zijn ook zeer stevig en kan je inklappen. Sterkte met je rug.

Tessa

Stukje zeil over de houten tafel en hij gaat lekker lang mee 🙂

Con

Haha een zeiltje, zo typisch Nederlandse begrip, geen idee hoe te vertalen naar Duits.
Een biertafel kan wel wat vocht hebben, daar gaan zeker meerdere glazen om.
Een leuke tip, dankjewel Tessa, groetjes

Con

Hallo Diana, dankjewel voor je lieve reactie. Het is gewoon pech. Ik had nog “geluk” dat ik snel geopereerd ben. Maar het is balen. Ik ben geen mens dat op zijn handen kan zitten en toe kijken.
Gebruik de tijd om veel te lezen en ervan te leren. Heeft het toch nog nut.
Jij ook veel sterkte, groetjes

Elisabeth

Mooi Diana ! En je denkt , doet en inspireert zo veel dat ik telkens met open mond je blog zit te lezen! Veel plezier en moed verder 👍🌻

Diet

Het is lastig om na een tijd van (bijna) stilstand het onkruid weer onder controle te krijgen. Maar wat is het dan een vreugde om te kunnen oogsten, hoe weinig het misschien ook is.
Onkruid onderdrukken met karton (fietsenwinkel) helpt tegen in het zaad schieten, zodat je er volgende jaren minder last van hebt. En de wormen weten goed raad met karton.
Ik wens je veel goeds en plezier

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties