Meer tomaten
Ik ben heel goed in ‘delen’. Slakken mogen best wat slaplantjes oppeuzelen, ik zaai en plant er gewoon wat meer (het moet natuurlijk niet te gek worden). En ik sta een klein deel van mijn blauwe bessen met liefde af aan de merels. Zelfs van de pissebedden in de aardbeien schrik ik niet. Maar als het om tomaten gaat blijk ik enorm inhalig te zijn: ik wil er zoveel mogelijk, en ik wil ze allemaal zelf houden.
En hoe zorg ik er dan voor dat ik zoveel mogelijk tomaten krijg?
Een opsomming (met vooral foto’s van vorige jaren):
Ik kies en koop zo veel mogelijk rassen die erom bekend staan dat ze een prima opbrengst geven.
Een goede voorbereiding is belangrijk: de kas is schoon, opgeruimd, geen plantenresten of onkruid, etc. Voor de buitenteelt kun je denken aan hetzelfde, en kies dan een plekje in de zon, beschut en toch voldoende wind (zodat planten op kunnen drogen na een regenbui). Een tijdelijke plastic kas of afdakje, etc. kunnen enorm helpen tegen de beruchte Phytophthora, en houd planten om dezelfde reden ver van aardappelen (die vatbaar zijn voor dezelfde pseudoschimmel en elkaar dus kunnen besmetten).
Zorg voor een goede grond voor je gaat uitplanten: luchtig, vochtig en goed gevoed. Ik deed dat dit jaar met groenbemester, lavameel, mest met stro, wat samengestelde organische meststof en wolmestkorrels en ik heb de planten ondertussen al weer 2 keer gefermenteerde plantenvoeding gegeven (van smeerwortel, het recept vind je hier: Zelf plantenvoeding maken)
Houd een goede plantafstand aan (en dat betekent in onze kas 55 x 35 centimeter) zodat plantwortels genoeg ruimte hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen.
Elke tomatenplant krijgt een stok zodat ik ze telkens op kan binden (aan een touw kan natuurlijk ook).
Plant de jonge planten iets dieper dan dat ze in het potje stonden (tot de kiemblaadjes iets onder de grond zitten), onderaan langs de stam kan de plant nog wat meer wortels maken.
Geef uiteraard voldoende water, hier is dat op dit moment om de 2 tot 3 dagen (afhankelijk van de temperatuur in de kas). In de groeiperiode geef ik wat meer water, als er eenmaal tomaten groeien en rijpen geef ik juist wat minder water (zodat de vruchten niet snel barsten en de smaak geconcentreerd blijft).
Ik verwijder af en toe bladeren (om te zorgen dat de luchtvochtigheid in de kas niet te hoog wordt, en om te zorgen dat de plant niet teveel blad heeft dat bij droogte slap gaat hangen (en ik las laatst dat de kans op neusrot bij tomaten dan wat groter is omdat veel blad ook wat meer moet drinken en dat vocht bij droogte uit de tomaat wordt gehaald). Ik laat altijd minimaal 4 volwassen bladeren aan elke plant, want blad is natuurlijk wel ook nodig voor de opname van voedingsstoffen.
Ik maak 2 keer per week een rondje langs de tomaten en bind de planten losjes aan de stok waar nodig. Een kort filmpje met opbinden en dieven:
En uiteraard: verwijder dieven (de nieuwe scheuten die in de bladoksels verschijnen). Daar zou ik een heel blog over kunnen schrijven want soms zijn ze heel duidelijk herkenbaar maar soms vermommen ze zich of zitten ze aan het eind van een bloemtros.
Nu de planten ongeveer 50 centimeter hoog zijn en hun eerste bloemtros maken tik ik elke dag een keer tegen de stok waar de plant aan vastgebonden is. Door de trilling worden de bloemen bevrucht. In de buitenteelt doen wind en insecten dat voor je (tenzij je bijvoorbeeld een windstil balkon hebt, ook dan kan tikken handig zijn).
Oh ja, misschien handig om te vermelden: bij je rondje langs de tomatenplanten is het handig om eerst op te binden en dan pas dieven te verwijderen want soms kom je een plant tegen die zichzelf topt (of je knakt per ongeluk zelf de top van een tomaat als je je omdraait, gebeurt hier elk jaar wel een keer 🙂 ). Mocht je een top missen of verliezen kun je van een dief een nieuwe stam maken.
En dan heb ik het nog niet over het voorkomen van ziekten en plagen. Dat is ook nogal een flink onderwerp. Ik schreef al eerder over Phytophthora (hoe te herkennen, en bijvoorbeeld het enigszins voorkomen en bestrijden daarvan met baking soda), neusrot en rupsen. Maar goed, laten we het vrolijk houden, en hopen op een mooie zomer zonder al te veel plantproblemen.
Ik bedek de grond rond de tomatenplanten al enkele jaren met paardenmest met flink wat stro erin dat ik in de winter al over de grond in de kas verdeel; het geeft langzaam voeding, houdt de grond vochtig, stimuleert het bodemleven en houdt onkruidgroei enigszins tegen.
Natuurlijk zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden, denk aan de teelt in pot, zak, aan touwen in plaats van stokken, struiktomaten in plaats van stamtomaten, etc.. Ik wil hier alleen vertellen en laten zien hoe ik het doe. Andere manieren en tips, al dan niet met foto’s, zijn in de reacties natuurlijk van harte welkom en zeker handig voor mensen die nog niet of juist wel ervaren zijn in de tomatenteelt.
En na alle genoemde punten is er dan nog iets: het telen op 2 stammen. Ik heb dat vorig jaar voor het eerst geprobeerd en dat was een groot succes. Eén positieve ervaring zegt niet alles en daarom ga ik het dit jaar nogmaals met een aantal planten proberen. Ik schreef er vorig jaar al een blog over, je vindt er meer informatie over op tomaten op 2 stammen
En mochten mensen het ook willen proberen; dit is een mooie tijd om er mee te beginnen. Een kleine waarschuwing: als je nog niet heel handig bent met dieven, sla het dit jaar dan nog even over. Want een 2-stammige tomaat telen en dieven is wat ingewikkelder (niet perse maar het is wel meer gepriegel, 2 keer zoveel dieven, meer blad, meer bloemtrosjes, meer keuzes 🙂 ).
Je kiest als 2e stam het best een mooie, stevige, groeikrachtige, gezonde en sterke dief. Dat zijn meestal niet de onderste dieven, die zijn wat dunner en slapper. Juist de dieven die rond de eerste bloemtros verschijnen zijn zeer geschikt. Want de plant is nu groter, heeft meer wortels en is in de jongvolwassen kracht van haar leven. De dieven die je daar ziet zijn bijna even groeikrachtig en stevig als de hoofdstam. En dat maakt het opbinden ervan gemakkelijk (ik bind ze zelf graag apart van de hoofdstam aan de stok op zodat het binddraad niet snel veel te strak gaat zitten).
Nog een laatste kleine tip: het is prima om inhalig te zijn als het om tomaten gaat. Ik ben het tenslotte zelf ook. Maar het kost de plant wel extra kracht. En dat kan ze prima aan, mits alles klopt (vocht, voeding, gezondheid, etc.). Maar je kunt ook overdrijven. Als een tomatenras van zichzelf niet een prima opbrengst geeft maar een enorm goede opbrengst (zoals multiflora-tomaten), dan is het wellicht verstandiger om die niet op 2 stammen te telen. Al is het maar voor de ruimte die dat soort tomaten in de breedte gaan innemen. De tomaten die ik op 2 stammen teel staan trouwens op dezelfde plantafstand als de tomaten op 1 stam.
Nog even een foto van vorig jaar, waarbij je goed de 2 stammen ziet, en daarmee de extra trossen met tomaten. En nu maar hopen op een even goede opbrengst als vorig jaar!
Dag Diana, hartelijk dank om nog eens je tomaten wijsheid op een rijtje te zetten . Ik beschouw mijn tomaten ook als het absolute hoogtepunt van het ganse moestuin seizoen . Ik heb hierbij nog enkele vraagjes : ik gebruik van die aluminium spiralen om de plantjes te stutten. Verstoren die niet te veel het wortelgestel ? En worden ze niet te veel door de zon verhit wat de stam mogelijk kan verbranden ?
Je zegt ook : minimaal 4 volwassen bladeren laten. Je bedoelt toch wel 4 takken met de bladeren er aan ?
En het laatste : na hoeveel trossen tomaten besluit je dat het genoeg is en haal je de top uit de plant ?
Alvast heel veel dank voor je antwoord .
Ik wens je verder een heel gelukkig makend tomaten seizoen 🍅🍅🍅
Nee, bladeren. Wat jij takken noemt, zijn eigenlijk de bladstelen.
De top eruit halen heeft niet veel met aantal trossen te maken, maar met de datum. Tomaten in augustus gevormd kunnen nog net op tijd rijp worden, maar die van september zullen niet meer op tijd afrijpen (meestal, afhankelijk van het weer). Dus je zou in augustus de planten kunnen toppen zodat die tomaten op tijd afrijpen. Wanneer in augustus zou je proefondervindelijk moeten vaststellen, maar dat is afhankelijk van locatie (Limburg en Friesland zijn heel verschillend) en het weer.
Dank je wel Arthur : dus als ik het goed begrijp mogen er uiteindelijk nog maar vier bladstelen aan de tomatenplant overblijven ..
Nee, minimum 4 bladstelen (met blad eraan uiteraard). Meer mag. Minder niet.
Ale, bij Phytophora heb ik wel eens meer weggeknipt, maar dan maak je het je plant wel erg lastig.
Ik ga niet gaan tellen maar ik knip bladeren die elkaar raken weg (zodat ze goed kunnen opdrogen) , die oud en gevlekt worden en die de trossen bedekken eens die gaan rijpen.
Maar ik houdt dus wel in de gaten dat er niet te veel weg gaan.
Hartelijk dank voor je antwoord
Hallo Elisabeth,
Ik heb ook een aantal spiralen hoor (ik vind het eigenlijk geen fijne dingen want ze staan snel scheef en ze zijn te kort 🙂 ). Ik zet ze altijd eerst en plant de zaailingen er dan vervolgens naast, zo beschadig ik geen jonge wortels.
Ze worden inderdaad heel warm onder glas, maar de planten worden ook heel warm onder glas. Ik heb zelf nog nooit schade aan de planten gezien op plekken waar ze de spiralen raakten (zelfs niet in zomers waarbij het in de kas wel 50 graden wordt).
Over je vraag over het blad hebben Arthur en Valerie al een prima antwoord gegeven. Ik kan daar alleen nog aan toevoegen dat het niet zo nauw luistert; ik tel het aantal bladeren zelf niet maar teveel bladeren verwijderen is niet goed omdat die nodig zijn voor de opname van voedingsstoffen: liever 4, 5, 6 of 7 volwassen bladeren laten zitten dan slechts 2.
Ik vond 1 foto van vorig jaar, je zier daarop volwassen planten van ruim 2 meter hoog en je ziet niet goed dat de stam eronder kaal is maar wel dat ik de bovenste bladeren heb laten zitten.
Sommige mensen houden de stelregel aan dat ze telkens bladeren van onderen weghalen tot het punt waar volwassen tomaten hangen. En dat komt vaak wel zo ongeveer op hetzelfde neer.
Ik hoop dat het zo duidelijk is!
groetjes,
Diana
Heel veel dank Diana !
Dag Diana, mooi overzicht. Ik wou ook eens 2stammen proberen, maar besefte niet dat je die aan dezelfde stok opbind, ik dacht dat er een 2de stok moest komen. Hierboven kan ik het goed ziet dat de 2 stammen gewoon aan 1 stok komen.
Wat doe je met dieven aan het eind van een bloemtros? Dat had ik vorig jaar vaak voor.
Beste mede moestuiniers, al vijf jaar laat ik van een aantal tomatenplanten een tweede stengel doorgroeien, meestal een dief op ongeveer 25 centimeter hoogte. (Zodat er genoeg circulatie blijft onderin het gewas). Ik kijk dan eerst waar er nog ruimte is voor die extra stengel. Voor de extra stengel gebruik ik een tweede stok om op te binden. Mijn ervaringen hiermee zijn goed, de planten kunnen het goed aan. Mijn tomaten staan overigens in de kas. Als aan het uiteinde van een tros een dief ontstaat, breek ik die dief er altijd uit. Door het vrij koude weer in het voorjaar was ik laat met zaaien van de tomaten, maar nu lijken ze dat weer vlot in te halen. Succes iedereen met de moestuin!
Hallo Mieke en Harm,
Ik heb ook 2 keer tomaten op 2 stammen geteeld maar kwam er toen al snel achter dat dat wel wat meer ruimte inneemt (zie de foto hieronder).
Door ze nu aan 1 stok op te binden scheelt me dat op het totaal van 80 planten zeker 10 tomatenplanten qua ruimte. Met 2 stokken zou ik er dus ‘maar’ 70 kunnen zetten, en ik ben zo inhalig dat ik voor deze optie kies 😀
Maar als je ze op 2 stammen via 2 stokken teelt is het overzicht wel veel groter, makkelijker te verzorgen, op t binden, dieven, etc. Het is maar wat je wilt en hoe ervaren je bent.
Dieven aan het einde van een bloemtros moeten echt verwijderd worden want ze worden uiteindelijk ook gewoon heel groot en zwaar, maar kunnen niet worden opgebonden, hangen en kunnen uiteindelijk een deel van de trod bloempjes/tomaten afbreken.
groetjes,
Diana
Ok bedankt! Hier nu een blush met 2 stammen opgebonden aan 1 stok, we zullen zien.
Hallo Diana, ik lees altijd met veel interesse je blog.
Sinds vorige week blijken we wortelrot in de tomaten te hebben die in de tunnelkas staan… Grrr
Ik heb de tomaten verwijderd (gelukkig nog wel wat tomaten buiten staan.
Wat te doen?
Moet de grond, waar de wortelrot in zit, braak liggen of kan daar iets anders gezaaid (bijv groenbemester?)
Groet Johanna
Hallo Johanna,
Wat vervelend!!
Ik heb geen verstand van ziekten en plagen hoor en herken het ook niet direct uit iets wat ik zelf heb ervaren.
Ik heb gegoogeld en vond dat het bij wortelrot bij tomaten waarschijnlijk gaat om Fusarium. En als je dat eenmaal weet kun je veel informatie vinden over wat het is, hoe te voorkomen, etc. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor rassen die resistent zijn, maar kijk ook even hier bij
Of googel even op ‘Tomaat wortelrot Fusarium’, dan vind je veel links met uitgebreide uitleg.
Ik hoop dat je van je buitentomaten dit jaar in ieder geval nog een mooie oogst krijgt!!
groetjes,
Diana
Zeker geen aardappels. Ook niet volgend jaar. Die zijn er ook gevoelig voor.
@johanna als het wortelrot omwille van Fusarium was kan je eventueel nog zoeken achter een geënt plantje bij een lokaal tuincentrum, die zijn garantie resistent en het is nog niet te laat.
Hoi Diana,
Dit jaar heb ik twee tomatenrassen, die hangplanten kunnen worden (Gartenperle en hundreds and thousands). En dan een waterval van tomaatjes. Ik zie het al helemaal voor me. Ik had verwacht dat de hoofdstengel zou gaan hangen, maar die staat nog stevig rechtop (30cm). Wel zijn er veel dieven/ vertakkingen, die alle kanten op gaan. Hoe nu verder? Ik neem aan dat ik deze dieven niet weg moet halen?? En de hoofdstengel?
Graag je advies.
Tuingroeten van Sonja
Hallo Sonja,
Ik kan me van de Gartenperle herinneren dat die inderdaad eerst even naar boven groeit (de meeste natuurlijke manier van groeien van een plant, richting het licht) en dan pas gaat hangen (door het gewicht van de trossen). Hier ging de Hundreds and Thousands wat eerder hangen, door de enorme groei.
Van beide rassen heb ik een pagina gemaakt, op de foto’s daar kun je een beetje zien hoe ze groeien:
Garden Pearl
Hundreds and Thousands
En je doet dus inderdaad vooral niets; niet dieven en niets anders verwijderen, de hoofdstengel stopt vanzelf met groeien wanneer de zijscheuten/dieven meer groeien en er ook bloemtrosjes worden gevormd.
groetjes,
Diana
Als je tomaten op 2 stammen kweekt, waarom zou je dan niet 2 plantjes in een pot opkweken zodat ze elk hen eigen wortelgestel hebben maar toch de ruimte moeten delen? voordeel is dat het 2e plantje eerder een bloemtros heeft dan je dief die je anders zou aanhouden.
Beide manieren kunnen. Je kunt 2 zaden per potje zaaien, maar als er maar 2 kiemt dan hun je alsnog een dief laten groeien. Maar je hebt ook kans dat 1 van de planten minder hard / zwakker groeit en daardoor het onderspit delft.
Hoi Roland,
Je hebt daar zeker een punt.
Ik heb dat zelf nog niet geprobeerd en dat komt omdat ik het idee heb dat het niet lukt omdat een tomaat een heel groot en oppervlakkig wortelgestel maakt (zie de foto voor een jonge plant die ik eens moest verwijderen, wat een wortels die toen al had en toen was het pas eind juni). Twee planten te dicht bij elkaar zorgen er, denk ik, voor dat beide planten niet goed groeien en dus vervolgens minder sterk zijn, minder goede vrucht zetten en minder en kleinere tomaten geven. Ik heb zelf eens, in een poging om de mogelijkheden/oogstgrootte op te rekken, een krappere plantafstand tussen tomaten aangehouden (ik houd altijd 35 x 55 centimeter aan maar in een testjaar slechts 30 x 30 centimeter en dat gaf een slechte opbrengst van niet goed groeiende planten). Ik zou het nog eens moeten proberen om het zeker te weten, misschien volgend jaar, maar voor nu denk ik dat van 1 stam 2 stammen maken een beter resultaat geeft dan 2 planten dicht bij elkaar zetten.
groetjes,
Diana
Oei, dat is geen goed nieuws…
Ik heb een deel tomatenplanten uitgeplant net voordat we 4 dagen weg gingen, door het slechte voorjaar kon het niet eerder. Maar daardoor zagen er verschillende maar slecht uit en de top was uitgedroogd.
Nu kon ik wachten tot er een zijscheut zou komen en of het nog goed zou komen, maar ik had nog zaailingen over en dus heb ik gewoon een nieuwe ernaast geplant. Aan dezelfde stok dus.
Ik had ook jouw 2 stammen aan 1 stok in gedachten maar dat is dus niet geheel hetzelfde…
Tja, dat wordt afwachten he. Beetje extra voeding en water en zien wat het wordt.
Deze tak was afgebroken van de moederplant. Op 11 mei in een vaasje water gezet. En nu groeit hij en bultjes op de steel. Misschien worden dat no wortels. Anders zo in de aarde zetten.
Hallo Marieke,
Mijn ervaring met het op water stekken van tomatendieven is dat de stekken niet dood gaan maar ook niet goed wortelen; ze wachtten, die keer dat ik het probeerde, op een medium om in te wortelen, zoals potgrond.
Tomaten stekken heel gemakkelijk in potgrond (met wat zand of vermiculiet of perliet erdoor voor meer luchtigheid). Ik schreef er een pagina over (met tips en foto’s over/van de dieven/stekken, wanneer, hoe, etc.): Tomaten stekken
groetjes,
Diana
Ik heb wel al eens dief naar een tweede touw geleid ook, dan staan er twee planten op afstand van elkaar, maar op 1 stam. Werkt perfect
Beste mede tuinders, ik weet niet precies wat ik fout doe maar ik probeer al heel lang diverse soorten tomaten in de kas en buiten te kweken met voldoende opbrengst maar die is eigenlijk niet zo best, vorig jaar kon ik bijna mijn kas niet meer in, zo groot waren de tomatenplanten, Het lijkt er op, als ik jullie verhalen lees, dat ik waarschijnlijk teveel blad laat zitten? Voor de rest dief ik zoals het hoort en de bemesting en vochthuishouding is ok in orde? Graag wat tips!
Misschien wat te veel stikstof? Ik weet niet of dat kan bij vruchtgewassen als tomaten, maar heel veel stikstof geeft vooral veel blad en plantgroei, zonder veel vruchten. Voor een goede vruchtzetting heb je kalium nodig.
Bladeren haal je weg zodat de planten goed kunnen opdrogen (Phytophora vermijden) en de trossen goed kunnen rijpen (zon krijgen). Te veel blad laten zitten gaat je niet minder trossen geven.
Komen er ook geen bloemetjes of komen er geen tomaatjes voort uit de bloemen? Want in het laatste geval moet je misschien vaker tikken of met een borsteltje gaan bevruchten.
Hey Pearlsofpassion, bedankt voor je tips, er komen vruchten aan maar deze groeien niet echt door, ik heb al bij Ruud en Diana gereageerd dat ik het tikken eigenlijk niet echt kende…..
Hallo Bert,
Ik durf niet te zeggen wat het probleem is; als je zegt dat je goed dieft, water geeft en voedt moet het probleem ergens anders liggen. Je schrijft dat je meerdere rassen hebt geprobeerd dus gewoon een ras met matige opbrengst kan het ook niet zijn. En je tikt wel elke dag? Dan kan het teveel blad zijn want dat zorgt voor een hoge luchtvochtigheid in de kas. En een hoge luchtvochtigheid kan er voor zorgen dat het stuifmeel in bloempjes klontert en dan kan het bij tikken niet op de stamper vallen. Tomaten hebben daar sneller last van dan bijvoorbeeld pepers en paprika’s, omdat een tomatenbloempje heel spits van vorm is.
Misschien kun je in die richting denken. Maar als ik je opmerking lees over tomatenplanten die zo groot zijn dat je de kas niet meer in kunt twijfel ik wel een beetje of je goed dieft; hier worden tomatenplanten ruim 2 meter hoog maar nooit breder dan 60 centimeter, ook niet bovenin. Kijk vooral ook nog even op deze pagina met verzorgingstips voor tomaten: Tomaat teeltzorgen , je vindt er nog verduidelijkende foto’s en voorbeelden van dieven, blad weghalen, tikken, toppen, etc.
groetjes,
Diana
Toevalling vandaag (=2 juni 2023) in de altijd informatieve nieuwsbrief van Guy de Kinder: geen vruchten bij tomaten kàn komen door niet/ niet op de juiste tijd tikken. (De beste tijd zou volgens hem rond 11 uur zijn.) En als het warmer wordt dan 32 graden “sterft” het stuifmeel en is bevruchting vrijwel niet meer mogelijk.
Gr.Pien
Hoi Pien,
Ja, ik las eens ergens dat bij een temperatuur boven de 30 graden bloemen niet bevrucht raken door de hitte. Alleen daarom tik ik altijd gelijk als ik op de tuin kom (en ik het niet kan vergeten maar het vooral dus ook nog niet zo warm is. Als je googelt op ‘tomatoes flower drop’ of ‘tomatoes blossom drop’ vind je er ook nog veel informatie over. Ik schreef er zelf ook al eerder eens iets over: Voor- en tegenspoed
groetjes,
Diana
Hoi Ruud en Diana, hartelijk dank voor je reactie, ik probeer zoveel mogelijk de dieven in de gaten te houden maar ik lees ook dat jullie en mede tuinders veel blad weghalen maar volgens “Pearlsofpassion” zegt dat dit geen belemmering hoeft te zijn voor vruchtvorming? Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo bekend ben met tikken, sorry…
Ik ga alle tips bij elkaar husselen en hoop op een betere oogst dit jaar.
Hallo Bert,
Ik kan je van harte adviseren om in een kas tijdens de bloei elke ochtend tegen tomatenplanten te tikken, maar ook tegen paprikaplanten, peperplanten en aubergines. Ze hebben allemaal bloemen waarbij de meeldraden op slechts enkele millimeters van de stamper zitten. Buiten is een klein beetje wind al voldoende om het stuifmeel op de stamper te laten belanden maar in de kas is die er dus niet, en ook veel minder insecten. Ik kan je verzekeren dat met elke ochtend en/of avond (overdag is het vaak te warm en dan worden bloempjes niet bevrucht) tikken je binnenkort de eerste tomaatjes moet kunnen zien hangen.
Blad verwijderen is een ander verhaal; dat is niet perse nodig en het is een keuze. Ik verwijder graag blad; omdat het voor minder verdamping zorgt maar ook nog om andere redenen; ik zie wat makkelijker de structuur van de plant waardoor het dieven en opbinden wat makkelijker gaat. En ik zet altijd paprika’s en pepers tussen de tomatenplanten en door blad weg te halen krijgen die planten die lager groeien wat meer licht en lucht. Blad weghalen kan ook nog zorgen voor minder kans op neusrot. Maar het heeft als nadeel dat het blad ook zorgt voor bijvoorbeeld de bescherming van rijpe vruchten – de kans op verbranding van vruchten is wat groter als je blad verwijdert. Buiten verwijder is altijd minder blad dan in de kas, maar het is dus iets waar je vooral zelf mee moet experimenteren om te zien wat het best voor jou en jouw omstandigheden werkt.
Ik hoop dat je hier verder mee kunt en hoop dat je later nog eens wilt laten weten of het tikken heeft geholpen en of je wel of niet (of een beetje) blad hebt verwijderd en wat je ervaring is.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, nogmaals hartelijk dank voor de sublieme informatie! En ik laat je absoluut weten of het dit jaar gelukt is.
Vriendelijke groenten uit Egmond aan Zee
Bert Stam