Lente!
Eindelijk, nu begint de lente echt. 2 nestkastjes zijn al bezet door respectievelijk een koolmees- en een pimpelmeespaartje. Een vrouwtjeseend zit waarschijnlijk in de heg te broeden, de bessenstruiken gaan uitlopen, de appelbomen en perenbomen staan in knop, de sjalotten beginnen uit te lopen (foto)…….. en we eten de eerste maaltijd van de tuin. Vandaag sla, rucola en radijsje meegenomen. En morgen eten we spinazie. Die zou eventueel ook nog wel even kunnen wachten, maar de kas moet leeg. Of in ieder geval minder vol.
Want we willen de stokken uit gaan zetten voor alles wat er volgende week in gaat; tomaten, pepers, paprika’s, aubergines, alvast het rek maken voor meloenen en komkommers (die zijn pas net gezaaid hoor, maar het kan maar klaar en uitgemeten staan, scheelt later weer werk).
Kijkend naar het weerbericht, op korte en op langere termijn, staan de meeste tomaten en pepers/paprika’s en aubergines in de planning om volgende week maandag uitgeplant te worden. Het schijnt komend weekend nog heel zonnig te worden, en heel koud in de nachten. We hebben stukken vliesdoek over de bakken met tomatenzaailingen, etc. gelegd, om verbranden te voorkomen. En dat komt komend weekend dus goed uit (overdag helpt het tegen verbranden, maar het warmt eronder wel flink op, en die warmte straat dan in de nacht weer wat af, waardoor de zaailingen hopelijk wat minder te lijden van de kou hebben. We gaan ook alle gieters vullen, het water dat overdag in de zon opwarmt helpt in de nacht ook weer wat warmte af te stralen.
En dan gaan we dus volgende week voor een deel van de zaailingen de gok wagen. De tomatenzaailingen zien er goed uit (even voor de foto het vliesdoek opgetild :-)). Maar helaas niet allemaal. Vooral voor wat soorten die tot anderhalve week geleden te donker in huis hebben gestaan was de overgang naar de lichte, zonnige kas erg groot. En dat had dan verbranding tot gevolg, op de foto zie je al de miezerige groei, lang, dun, iel, en het beetje blad dat erop zat heeft voor een deel te felle zon gehad (toen ik het zag en vliesdoek ging draperen was het dus voor sommige soorten al ’te laat’). Dat deel dat wit is gaat ook afsterven, dan ziet ze er zo mogelijk nog sneuer uit. Maar het hart is intact en ze heeft nog genoeg gezonde blaadjes om verder te leven. Fink diep planten volgende week en dan maar hopen dat ze nog bijkomt.
Er komen dus 2 drukke weken aan, nog heel veel zaaien, nog veel meer verspenen, al links en rechts wat uitplanten, plaats maken, het eerste wieden kan beginnen, noem maar op. In ieder geval vandaag genoten van de temperatuur (de zon bleef hier weg), en van het eerste bloempje in de tuin. Nog half in knop maar het is leuk om eindelijk weer eens een tuindagboek te schrijven met een kleurtje; de Lathyrus vernus Roseus gaat bloeien. En dan wordt het dus echt lente :-).
Goeiemorgen Diana,
De zaden die je mij hebt gestuurd doen het allemaal goed.
Mijn Turkse buurvrouw op de moestuin heeft al ruim een week de peperplanten (zij noemt het paprika) op het land staan. Begin dit jaar in februari/maart heeft ze stalmest opgebracht en daarna diepe geulen gemaakt. Daarin staan nu de jonge plantjes die nog maar amper 4 blaadjes hebben. Ik durf het nog niet aan om ze nu al buiten te planten. Ik wacht nog minimaal een week. Maar diep planten in geulen met mest, dat ga ik ook doen. Lekkere warme voeten.
Hallo José,
Het blijft een risico, ik las zojuist op de website van de knmi dat er in het weekend nog 1 nacht is met -1 graden. Die wacht ik nog af, en dan gaan hie na het weekend de laatste zaailingen mee naar de tuin en gaan we ze in de kas ook uitplanten.
groetjes,
Diana
Die lathyrus vernus probeer ik nu ook te kweken. Hoe eerder er bloemen in de tuin verschijnen, hoe beter. Zag elders hier dat je enthousiast was over Thompson & Morgan dus ben er ook maar eens gaan neuzen. Gelijk aantal zaden besteld. Wat een fijne webshop is dat. Snelle levering, schattige zakjes (oog wil ook wat he) en leuk assortiment. Ik heb trouwens eerder gezegd dat de Hearts Delight Black niet opkwam. Daar heb ik toen maar andere tomatenzaden in gezaaid, en nou komen de etters alsnog op. 2 Maanden hebben ze erover gedaan, maar ineens komen ze tevoorschijn, duidelijk niet van plan om hun plek in te laten pikken. ;0
T&M is inderdaad een fijne webshop. Als er 1 aanmerking is, dan is het dat je wel echt heel weinig zaden krijgt. Maar dat maken ze goed door te zorgen dat de weinige zaden per zakje kwalitatief wel heel goed zijn, ze bijzondere soorten hebben, en ze soms erg leuke aanbiedingen hebben. Mocht je het geen probleem vinden om meerdere keren per week een reclamemailtje van ze te krijgen, schrijf je dan vooral in voor de nieuwsbrief; soms krijg je een mailtje waarbij er 24 uur lang 25% korting is, bijvoorbeeld, of een week lang 3 voor de prijs van 2. Dat soort leuke aanbiedingen zijn altijd welkom 🙂
Ik had hier zelf wat oudere zaden van Rote Murmel (een tomaatras); niet willen kiemen, maar nu ik na 3 weken de tray naar de kas heb tuin/gebracht heb, kiemt er toch nog een zaadje. Op de valrereep :-).
groetjes, Diana
ha Diana, lekker gegeten vanavond :-)? Ben wel een beetje jaloers… heb zooo’n zin in raapstelen en sla! Maar ik heb alles in de volle grond staan en het begint nu mooi te groeien, dus over een paar weken zijn wij vast ook aan de beurt. Je schreef al eerder dat de klei bij jou de sjalotjes en plantuitjes omhoog duwt. Wij hebben hier ook klei, maar ik week de uitjes eerst 24 uur in een bak water en plant ze dan. Ik hoef ze nauwelijks terug te duwen. Misschien een idee? groetjes Christa
Hallo Christa,
Zowel de sla eergisteren als de spinazie gisteren waren heerlijk!
Vandaag weer gewoon bietjes uit de vriezer 🙂 (ook niks mis mee trouwens)
Bedankt voor de tip m.b.t. tot het voorweken van pootuien!
Had ik nog nooit van gehoord, ga ik volgend jaar eens met de helft van de uien proberen, en kijken of ik verschil zie.
groetjes, Diana
Dag Diana
Laat ik nu vandaag bietjes uit de vriezer hebben gegeten. Dit is voor het eerst, want wat jij had met koolraap heb ik met bietjes. In mijn hoofd smaakten bietjes eigenlijk alleen maar naar grond. Maar ik weet nu beter. Vooral als salade met haring vinden wij erg lekker. Helaas uit de diepvries is het toch veel wateriger dat zo uit de tuin. Heb jij een tip over invriezen? Nu heb ik ze gekookt totdat het schil er gemakkelijk afgaat en dan in blokjes de vriezer in. Wellicht hebben anderen ook tips
Groet
Gea
Hallo Gea,
Wij vinden bietjes uit de vriezer eigenlijk wel gewoon heel lekker, zeker niet waterig. Ik kook de bietjes gaar zoals normaal, rasp ze met de grove rasp, vries ze in. En als we ze dan eten haal ik ’s ochtends het zakje bietjes uit de vriezer, maak het open en doe de bietjes in een pannetje. Daarin ontdooit het en in het eigen vrijgekomen vocht warmen we het op, even doorkoken. Dus in ieder geval geen water toevoegen (want bij het ontdooien komt er voldoende vocht vrij om de bietjes in te warmen/door te koken).
Zelf vinden we de bietjes in zoetzuur trouwens ook heel lekker, bij rijstgerechten.
groetjes,
Diana
Dag Diana
Bedankt voor het antwoord. Ik zal het eens proberen op deze manier en ze dan gaan koken. Kijken of we dat ook lekker vinden. Ik zoetzuur heb ik nog nooit gedaan, wie weet dit jaar bij voldoende opkomst.
Succes met alles
Groetjes gea
zo doen wij het ook, ideaal…mestal zet ik dan de pan op de pan met kokende aardappels, zijn ze na 20 min ook opgewarmt zonder gas te verbruiken…goedkoper kan het niet haha…