Leeg

De eerste veldjes komen leeg, de aardappelen zijn gerooid en dat zijn 2 veldjes, de knofloken en bieten zijn geoogst en dat is 1 veld.

En de uien zijn geoogst:

Uien op rij te drogen

Op een oud bedspiraal liggen ze nu te drogen, van de grond af, de wind kan er door waaien. Over een week of 2 mogen ze mee naar huis en hangen we ze op in het houthok tot ze droog genoeg zijn om schoon te maken (verdord loof en wortels eraf knippen) en in de schuur te bewaren.

En zo komen er dus wat landjes leeg. Gelukkig ben ik 2 tot 3 weken geleden al weer gaan zaaien. Vandaar dat de landjes die zijn vrij gekomen nu worden schoongemaakt, wat voeding krijgen, en weer beplant worden. Met zaailingen van bietjes, knolvenkel, savooikool, spitskool, herfstandijvie, sla, etc.

Nieuwe aanplant in augustus

Zaailingen van sla en andijvie zijn al weer uitgeplant. Vandaag zijn nog wat laatste boontjes, knolvenkel en rucola aan de beurt.

Het stro begint al aardig dun te worden, er moet duidelijk komend najaar een dikkere laag worden opgebracht. Ik heb ondertussen ook wel ervaren dat het stro wat sneller vergaat = composteert dan ik had verwacht. En om te kunnen verteren/composteren wordt stikstof uit de grond gebruikt. En dat kunnen we merken. Ik ben nog steeds heel tevreden over het stro (buiten), maar zie wel dat sommige groenten wat minder goed groeien en wat gelig blad krijgen. Niet heel erg, en de oogst is nog steeds goed, maar wel iets om rekening mee te houden. De kolen zijn iets kleiner dan normaal, iets minder bonen dan in vorige jaren, daarentegen waren uien en aardappelen en bieten juist weer meer dan prima. Maar over het algemeen zien we bij groenten die vooral blad moeten maken wat achterstand. We gaan volgend jaar iets ruimer bemesten om dat stikstofverlies te compenseren.

De blauwe bessen rijpen nu volop:

Blauwe bessen rijp

Gisteren weer een bakje vol geplukt, morgen ‘visite’ en ga ik een cake met mascarpone, limoen en de blauwe bessen bakken, als het goed lukt en lekker is zal ik het hier melden :-). En verder staat er voor morgen een recept van Ottolenghi met venkel en cherrytomaten op het menu, en aardappeltaart. Tomatensoepje vooraf want daar kunnen we vandaag weer een emmer van oogsten (stond even op een laag pitje met al die kou en wind en regen maar gisteren werden de planten alweer blijer en in 1 dag rijpten er flink wat tomaten). Afgelopen week alleen wat cherrytomaten kunnen oogsten, genoeg om van te eten en ook nog om wat potten zoetzuur te maken:

Inmaak Italiaans zoetzuur

Ik heb het recept op de pagina van inmaak gezet, een beetje geïnspireerd op het recept van zoetzuur met cherrytomaatjes, maar dit is met blokjes courgette (die witte blokjes, komt doordat ze van de Lebanese White zijn), knoflook en rode uien van eigen tuin, cherrytomaatjes, een klein Piment de Bresse pepertje, en de kleine blaadjes van Griekse basilicum. Ik heb het eerlijk gezegd alleen zelf nog niet goed geproefd, was gisteravond nog warm toen we naar bed gingen, maar lauwwarm smaakte het al best aardig :-).

Straks naar de tuin, een paar veldjes wieden, water geven in de kassen, wat oogsten (tomaten en venkelknollen en kruiden voor morgen). En stekken van aardbeien nemen. Ze maken al flinke uitlopers en ons aardbeienbed is pas 1 jaar oud, maar ik wil wat stekken nemen om over een paar weken in de kas uit te planten, voor extra vroege aardbeien volgend voorjaar. En verder ga ik alle uitlopers wegknippen voor ze zich in de grond vast hechten en een kluwen planten vormen waar ik geen wijs meer uit kan worden (en die nooit allemaal op zo’n krappe ruimte even goed kunnen groeien = bloeien = vruchten geven).

Mocht je nog wat aardbeien in de tuin hebben, pas op want het is vanaf vandaag augustus, de tijd van de wespen breekt aan. Dit zag ik bij een tuinbuurvrouw:

Volgens mij wel 5 wespen en 1 vlieg tegelijk (voor zover ik kon zien), en het was echt maar een aardbeitje van 2 centimeter groot.

Tot slot van dit tuindagboek nog een foto van een favoriete Salvia, de Salvia coccinea Forest Fire:

Salvia coccinea Forest FireIk hou van rood, en rood met witbont, of rood met iets donkers eromheen (zoals hier de stelen en kelkblaadjes) vind ik extra mooi en opvallend. Het rood is echt zomers knalrood, en het blauw van de Phlox drummondii Moody Blues rechts versterkt ook nog eens de kleur rood (en het rood versterkt andersom ook weer de kleur blauw van de Phlox). Ik zal alleen de Nieuw-Zeelandse spinazie die er naast staat een beetje terug moeten knippen voor ze erover heen gaat groeien, dat zou zonde zijn.

Een zonnig weekend gewenst!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dees

Hallo Diana,

Zo is de tuin bom vol en zo begint het zo zoetjes aan leger te worden.
Veel oogsten en inmaken.
Morgen is het te heet voor in de tuin, ik ga dan in de keuken staan om zo het een en ander voor de diepvries / potten te bereiden.
Die zoetzure tomaten lijken mij ook lekker, alleen hebben deze bij ons geen kans om in potten te komen. Veel te lekker en zijn daarom zo op.

Mijn savooiekolen heb ik in maart gezet, het zijn nu flinke kroppen.
Na onze vakantie lekker met pasta en spekjes of een hartige taart.
Zelf overweeg ik om volgend jaar het net als jij wat later ook een paar te zetten nu heb ik de Bloemendaalse gele gezaaid, deze blijft lang goed en is niet gevoelig voor vorst. Welk ras gebruik jij voor de winter periode?
RENTON F1 hybride is een winterkool misschien neem ik deze volgende keer.
Ik heb voor volgend jaar alvast de broccoli Purple Spouting gezaaid in 2014 was het niet zo’n succes het werd een grote plant met hier en daar een broccoli eraan.
Had het in maart gezaaid, nu laat ik het de winter staan om zo in het voorjaar te oogsten.
Ik zag op je site dat je deze ook in je tuin hebt gehad.
Wat is jou ervaring hiermee?

groet D’s

Josien Wouterse

Hallo Diana,
De bijkeuken ruikt sinds vandaag heerlijk naar de Spitskool- zuurkool in wording. Leuk experiment! Nog ruim twee weken wachten….
Groetjes, Josien.

Elisa van Propvol

Wat een prachtige oogst zeg!

Michiel Slaats

Diana,

Een vraagje, misschien een stom vraagje maar toch. Ik zie dat jij al je ajuinen hebt geoogst. Ook, zoals ik toch op de foto zie, ajuinen die nog niet volledig verdord zijn (een bruin velletje rond de ui), kan dat dan geen kwaad?
Ik vind het moeilijk om te beslissen wanneer een ajuin goed is om te oogsten.

Mvg,

Michiel

Cecile

Hallo Diana en anderen,

Een vraag over munt: We hebben een prachtige Zwitserse munt in onze tuin. Helemaal vol met bloemen. Vorige jaar veel bijen en hommels, ik zat me er echt weer op te verheugen, maar nu: alleen maar groene vliegen, helemaal vol!
Als ik google op munt kom ik alleen tegen dat munt juist vliegen weghoudt….(?)
Iemand enig idee waarom er nu ineens zo ontzettend veel vliegen op zitten?

Groetjes
Cecile

Cilia

Hallo Cecile en Diana,

Ik zag van de week ook ontzettend veel vliegen op de bloemen van de Marokaanse munt zitten. Is me andere jaren niet eerder op gevallen. Op internet gelezen dat dat dus vaker voorkomt. Waarschijnlijk trekken de bloemen de vliegen aan. Vandaag maar de bloemen eruit knippen.
Munt is toch niet altijd zo makkelijk, in het voorjaar worden ze belaagd door de blauwe muntkever en nu door de vliegen

Groetjes, Cilia

Cecile

Hallo Diana en Cilia,

Gisteravond heb ik alle bloemen verwijderd.
Ik kon het niet meer aanzien!
En inderdaad: vandaag geen vlieg meer te zien…. Ik heb het idee dat het door het weer komt, een gebrek aan vocht of iets dergelijks?
Wat ik wel vreemd vind is dat er echt alléén maar vliegen op zaten. Geen bijen en hommels, die zaten wel in de oregano die er naast staat, maar die munt lieten ze dit jaar links liggen.

Bedankt voor het meedenken.
Cecile

Cilia

Op dit forum heb ik nog wat terug kunnen vinden, http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=1&sid=21&page=7&tid=1184

Groetjes, Cilia

Cecile

Dank je wel Cilia.
Het komt dus toch vaker voor.

groetjes
Cecile

Janny Bas

Hallo Diane,
Jouw blogjes geven me steeds weer nieuwe ideeën en energie om lekker door te gaan met mijn moestuintje. Ik heb pas het zaad van de bieslook geoogst, veel te veel om allemaal te zaaien. Zou ik dat, net als maanzaad, kunnen gebruiken bij het bakken van brood?

Irene

Wat een geweldige website, vol ideeën! Heel erg bedankt
Ik sta ook in t weekend van alles te verwerken in de keuken….
Nu ga ik me ook op het inmaken storten!

Karin

Hoi Diana,

Leuk he, al dat oogsten!

Even een vraagje over de venkel. Ik heb ze in het voorjaar gezaaid en in de tuin gezet, voor de langste dag. Ze groeiden prima, maar zijn inmiddels allemaal doorgeschoten. Ik heb geen idee waar dat aan kan liggen. Jij misschien?

En zou het nog te laat zijn om ze nu opnieuw te zaaien?

Groetjes,
Karin

Dees

Hallo Diana,

Even nog een reactie op de bbq tip van je om courgette in folie gewikkeld te garen en deze warm te pureren voor op stokbrood.
Het is erg lekker ik heb nog wat over en deze ga ik morgen koud op brood eten met wat Italiaanse kruiden en een tomaat.
Bedankt voor deze lekkernij.
De andere courgette heb ik in plakken gebakken en in een pot met olijfolie weg gezet.
Voor later, dan kunnen de smaken er goed in trekken.
Ik heb het wel in de koelkast bewaard, want er komt nog veel vocht vrij en ik weet niet of het daardoor zo goed houdbaar is.

groet D’s

Janneke

Hallo Diana,
Kan ik op het veldje waar uien gestaan hebben, nieuwe aardbeienplantjes zetten?
Groet, Janneke

Gerrie

Hoi Diana,

Ik heb zelf ook een week geleden mijn uien geoogst ze waren mooi dik en hard, alleen bij een aantal zag ik heel kleine wormpjes die binnen een minuut verdwijnen.
Zou ik deze nog kunnen eten want ze zien er dus wel goed uit ?
Verder complimenten met je prachtige tuin en oogst, ik haal veel inspiratie uit je website.

Groetjes Gerrie

sofie

Dag Diana,
Eergisteren heb ik ook onze ajuinen geoogst. Ik denk net op tijd want ik ben 2 ajuinen verloren aan de larven van de uienvlieg.
Nu is mijn vraag: wat kan ik nog doen met dit lege bed. Gewoon gerust laten of kan ik er nog iets op zaaien?
Gts, Sofie
PS: proficiat trouwens met je prachtige website!!

Michelle

Hallo Diana,

Ik begin dit jaar met een moestuin in vaste grond. Het wordt de eerste voor mij. Ik heb een vraag over bemesting. Ik kan verse paardenmest krijgen. Is dit goed voor een moestuin? Wanneer moet je de mest erop gooien? En moet je het er dan inharken? Of ben ik al dit laat voor as seizoen.

Groeten michelle

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties