Leeg
De eerste veldjes komen leeg, de aardappelen zijn gerooid en dat zijn 2 veldjes, de knofloken en bieten zijn geoogst en dat is 1 veld.
En de uien zijn geoogst:
Op een oud bedspiraal liggen ze nu te drogen, van de grond af, de wind kan er door waaien. Over een week of 2 mogen ze mee naar huis en hangen we ze op in het houthok tot ze droog genoeg zijn om schoon te maken (verdord loof en wortels eraf knippen) en in de schuur te bewaren.
En zo komen er dus wat landjes leeg. Gelukkig ben ik 2 tot 3 weken geleden al weer gaan zaaien. Vandaar dat de landjes die zijn vrij gekomen nu worden schoongemaakt, wat voeding krijgen, en weer beplant worden. Met zaailingen van bietjes, knolvenkel, savooikool, spitskool, herfstandijvie, sla, etc.
Zaailingen van sla en andijvie zijn al weer uitgeplant. Vandaag zijn nog wat laatste boontjes, knolvenkel en rucola aan de beurt.
Het stro begint al aardig dun te worden, er moet duidelijk komend najaar een dikkere laag worden opgebracht. Ik heb ondertussen ook wel ervaren dat het stro wat sneller vergaat = composteert dan ik had verwacht. En om te kunnen verteren/composteren wordt stikstof uit de grond gebruikt. En dat kunnen we merken. Ik ben nog steeds heel tevreden over het stro (buiten), maar zie wel dat sommige groenten wat minder goed groeien en wat gelig blad krijgen. Niet heel erg, en de oogst is nog steeds goed, maar wel iets om rekening mee te houden. De kolen zijn iets kleiner dan normaal, iets minder bonen dan in vorige jaren, daarentegen waren uien en aardappelen en bieten juist weer meer dan prima. Maar over het algemeen zien we bij groenten die vooral blad moeten maken wat achterstand. We gaan volgend jaar iets ruimer bemesten om dat stikstofverlies te compenseren.
De blauwe bessen rijpen nu volop:
Gisteren weer een bakje vol geplukt, morgen ‘visite’ en ga ik een cake met mascarpone, limoen en de blauwe bessen bakken, als het goed lukt en lekker is zal ik het hier melden :-). En verder staat er voor morgen een recept van Ottolenghi met venkel en cherrytomaten op het menu, en aardappeltaart. Tomatensoepje vooraf want daar kunnen we vandaag weer een emmer van oogsten (stond even op een laag pitje met al die kou en wind en regen maar gisteren werden de planten alweer blijer en in 1 dag rijpten er flink wat tomaten). Afgelopen week alleen wat cherrytomaten kunnen oogsten, genoeg om van te eten en ook nog om wat potten zoetzuur te maken:
Ik heb het recept op de pagina van inmaak gezet, een beetje geïnspireerd op het recept van zoetzuur met cherrytomaatjes, maar dit is met blokjes courgette (die witte blokjes, komt doordat ze van de Lebanese White zijn), knoflook en rode uien van eigen tuin, cherrytomaatjes, een klein Piment de Bresse pepertje, en de kleine blaadjes van Griekse basilicum. Ik heb het eerlijk gezegd alleen zelf nog niet goed geproefd, was gisteravond nog warm toen we naar bed gingen, maar lauwwarm smaakte het al best aardig :-).
Straks naar de tuin, een paar veldjes wieden, water geven in de kassen, wat oogsten (tomaten en venkelknollen en kruiden voor morgen). En stekken van aardbeien nemen. Ze maken al flinke uitlopers en ons aardbeienbed is pas 1 jaar oud, maar ik wil wat stekken nemen om over een paar weken in de kas uit te planten, voor extra vroege aardbeien volgend voorjaar. En verder ga ik alle uitlopers wegknippen voor ze zich in de grond vast hechten en een kluwen planten vormen waar ik geen wijs meer uit kan worden (en die nooit allemaal op zo’n krappe ruimte even goed kunnen groeien = bloeien = vruchten geven).
Mocht je nog wat aardbeien in de tuin hebben, pas op want het is vanaf vandaag augustus, de tijd van de wespen breekt aan. Dit zag ik bij een tuinbuurvrouw:
Volgens mij wel 5 wespen en 1 vlieg tegelijk (voor zover ik kon zien), en het was echt maar een aardbeitje van 2 centimeter groot.
Tot slot van dit tuindagboek nog een foto van een favoriete Salvia, de Salvia coccinea Forest Fire:
Ik hou van rood, en rood met witbont, of rood met iets donkers eromheen (zoals hier de stelen en kelkblaadjes) vind ik extra mooi en opvallend. Het rood is echt zomers knalrood, en het blauw van de Phlox drummondii Moody Blues rechts versterkt ook nog eens de kleur rood (en het rood versterkt andersom ook weer de kleur blauw van de Phlox). Ik zal alleen de Nieuw-Zeelandse spinazie die er naast staat een beetje terug moeten knippen voor ze erover heen gaat groeien, dat zou zonde zijn.
Een zonnig weekend gewenst!
Hallo Diana,
Zo is de tuin bom vol en zo begint het zo zoetjes aan leger te worden.
Veel oogsten en inmaken.
Morgen is het te heet voor in de tuin, ik ga dan in de keuken staan om zo het een en ander voor de diepvries / potten te bereiden.
Die zoetzure tomaten lijken mij ook lekker, alleen hebben deze bij ons geen kans om in potten te komen. Veel te lekker en zijn daarom zo op.
Mijn savooiekolen heb ik in maart gezet, het zijn nu flinke kroppen.
Na onze vakantie lekker met pasta en spekjes of een hartige taart.
Zelf overweeg ik om volgend jaar het net als jij wat later ook een paar te zetten nu heb ik de Bloemendaalse gele gezaaid, deze blijft lang goed en is niet gevoelig voor vorst. Welk ras gebruik jij voor de winter periode?
RENTON F1 hybride is een winterkool misschien neem ik deze volgende keer.
Ik heb voor volgend jaar alvast de broccoli Purple Spouting gezaaid in 2014 was het niet zo’n succes het werd een grote plant met hier en daar een broccoli eraan.
Had het in maart gezaaid, nu laat ik het de winter staan om zo in het voorjaar te oogsten.
Ik zag op je site dat je deze ook in je tuin hebt gehad.
Wat is jou ervaring hiermee?
groet D’s
Hallo D’s,
Wij hebben dit jaar min of meer per ongeluk extra veel cherrytomatenplanten staan (de rode Sweet Baby, de groene Green Doctor’s Frosted, de crème Lollipop, de rode Fruit Punch, de roze Rose Quartz Multiflora en nog een paar, ik kan bijna soep van cherrytomaten maken :-).
Ik heb ook de Bloemendaalse gele gehad, die gebruik ik vaak als vroege herfstkool maar heb ik dit jaar niet gezaaid (of eigenlijk wel gezaaid maar niet gekiemd, wellicht oud zaad). En nu heb ik voor de winter Wirosa F1 gezaaid, heb ik ook al eerder gehad, zeer winterhard en mooi formaat kooltjes. Voor weeuwenteelt (als ik die teel) gebruik ik dan weer de Vorbote maar dat bleven vorig jaar wel erg kleine kooltjes.
Ik heb 3 of 4 keer Purple Sprouting Broccoli geteeld, de eerste keer een meer dan prima opbrengst, en alle keren daarop matig, en zo snel doorschieten (terwijl nog zo klein dat er maar 5 of 6 roosjes in zaten), dat ik het dit jaar maar heb overgeslagen. Maar het is hier altijd wat met kool, dit jaar eindelijk eens mooie rode kolen, is vorig jaar en het jaar daarvoor min of meer mislukt (klein, veel aangevreten, scheuren/barsten na een flinke regenbui).
Ik hoop dat je nieuwe teelt met de Purple Sprouting Broccoli nu beter gaat!
Diana
Hallo Diana,
De bijkeuken ruikt sinds vandaag heerlijk naar de Spitskool- zuurkool in wording. Leuk experiment! Nog ruim twee weken wachten….
Groetjes, Josien.
Hallo Josien,
Leuk!
Laat je hier nog even weten of het is gelukt en of het lekker is?
Veel geduld gewenst :-)!
Diana
Wat een prachtige oogst zeg!
Hallo Elisa,
Ja, we hebben een goede oogst. De eerste vriezer zit al weer flink vol en het rek met jam en gelei en zoetzuur, etc. ook.
En er komt nog zoveel 🙂
groetjes,
Diana
Diana,
Een vraagje, misschien een stom vraagje maar toch. Ik zie dat jij al je ajuinen hebt geoogst. Ook, zoals ik toch op de foto zie, ajuinen die nog niet volledig verdord zijn (een bruin velletje rond de ui), kan dat dan geen kwaad?
Ik vind het moeilijk om te beslissen wanneer een ajuin goed is om te oogsten.
Mvg,
Michiel
Hallo Michiel,
Uien vallen vanzelf om als ze goed zijn. Met het drogen maken ze vanzelf bruin vel. Nu hebben ze al wel lichtbruin vel als je goed naar de foto kijkt, het vel wordt door het drogen nog wat donkerder. Wij eten al wel een tijdje uien van eigen tuin, dan haalden we er gewoon 2 of 3 uit om gewoon gelijk dezelfde dag/week te eten. Uien zijn dus in alle stadia te eten, alleen voor het bewaren is zo’n velletje nodig en dat zijn ze in deze mooie warme droge dagen aan het maken nu ze los van de grond zijn.
groetjes,
Diana
Hallo Diana en anderen,
Een vraag over munt: We hebben een prachtige Zwitserse munt in onze tuin. Helemaal vol met bloemen. Vorige jaar veel bijen en hommels, ik zat me er echt weer op te verheugen, maar nu: alleen maar groene vliegen, helemaal vol!
Als ik google op munt kom ik alleen tegen dat munt juist vliegen weghoudt….(?)
Iemand enig idee waarom er nu ineens zo ontzettend veel vliegen op zitten?
Groetjes
Cecile
Hallo Cecile,
Vreemd! Hier bloeit de Zwitserse munt nu ook en hier gewoon veel hommels en solitaire bijtjes.
Vliegen houden vaak van andere geuren dan munt. Kan het zijn dat er in/tussen je munt bijvoorbeeld honden of katten plassen of poepen?
En je weet zeker dat het vliegen zijn? Hier zag ik bij een tuinbuurman een grote muntplant die helemaal onder de blauwe muntkevers zat.
Iets anders dan dat kan ik niet bedenken, maar wellicht iemand anders die dit leest…..?
groetjes,
Diana
Hallo Cecile en Diana,
Ik zag van de week ook ontzettend veel vliegen op de bloemen van de Marokaanse munt zitten. Is me andere jaren niet eerder op gevallen. Op internet gelezen dat dat dus vaker voorkomt. Waarschijnlijk trekken de bloemen de vliegen aan. Vandaag maar de bloemen eruit knippen.
Munt is toch niet altijd zo makkelijk, in het voorjaar worden ze belaagd door de blauwe muntkever en nu door de vliegen
Groetjes, Cilia
Hallo Cilia,
Dankjewel voor het meedenken!
Gelukkig heb ik hier in de voortuin geen last gehad van de muntkever (op de volkstuin wel maar daar heb je door de grotere hoeveelheden grond met alle bekende groenten, fruit en kruiden bijna altijd eerder last van ziekten dan in een beschermde tuin bij het huis). En gelukkig ook geen last van vliegen, hier gewoon vrolijke hommels en solitaire bijtjes in de muntbloemen. Maar dan zou de oplossing simpel kunnen zijn, als de bloemen eruit geknipt worden zou de vliegenplaag over moeten zijn. Ik hoop en ben benieuwd of dat ook zo is. Willen jullie het hier nog even laten weten?
groetjes,
Diana
Hallo Diana en Cilia,
Gisteravond heb ik alle bloemen verwijderd.
Ik kon het niet meer aanzien!
En inderdaad: vandaag geen vlieg meer te zien…. Ik heb het idee dat het door het weer komt, een gebrek aan vocht of iets dergelijks?
Wat ik wel vreemd vind is dat er echt alléén maar vliegen op zaten. Geen bijen en hommels, die zaten wel in de oregano die er naast staat, maar die munt lieten ze dit jaar links liggen.
Bedankt voor het meedenken.
Cecile
Hallo Cecile,
Dankjewel voor je reactie.
Het zal inderdaad ongetwijfeld een combinatie zijn, van munt + + bloei + droogte of munt + droogte + warmte of wat dan ook.
Ik denk wel dat vliegen en bijen + hommels elkaar slecht verdragen. Wij zien wel vaker dat als ergens eenmaal vliegen op afkomen, dat andere insecten het verder met rust laten, wellicht ook nog wel iets met territorium te maken of zoiets.
Maar nu kun je in ieder geval wel weer van je munt genieten (al is het dan zonder bloemen)!
groetjes,
Diana
Op dit forum heb ik nog wat terug kunnen vinden, http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=1&sid=21&page=7&tid=1184
Groetjes, Cilia
Dank je wel Cilia.
Het komt dus toch vaker voor.
groetjes
Cecile
Hallo Diane,
Jouw blogjes geven me steeds weer nieuwe ideeën en energie om lekker door te gaan met mijn moestuintje. Ik heb pas het zaad van de bieslook geoogst, veel te veel om allemaal te zaaien. Zou ik dat, net als maanzaad, kunnen gebruiken bij het bakken van brood?
Hallo Janny,
Dankjewel!
Ik heb wel eens een recept gezien waarin uienzaden werden verwerkt. En dan kun je bieslookzaden dus ook prima eten. Ik durf alleen niet te zeggen of het lekker is, uienzaden zijn wat groter en heel hard, het leek mij niet prettig tussen je tanden. Maar bieslookzaden zijn dan weer wat kleiner dus dat scheelt, en ze zullen wel die uiachtige smaak hebben. Het goed schoon maken voor gebruik zal misschien nog wel het lastigste karwei zijn (dat is het hier voor de oogst van zaden altijd, veel kaf :-)), maar je kunt natuurlijk als je het voor een brood wilt gebruiken ook gewoon schoon spoelen, dat scheelt vast.
Veel succes (met de bieslookzaden en het brood bakken!)
Diana
Wat een geweldige website, vol ideeën! Heel erg bedankt
Ik sta ook in t weekend van alles te verwerken in de keuken….
Nu ga ik me ook op het inmaken storten!
Hallo Irene,
Dankjewel!
Ja, ook hier vandaag maar vroeg op, vroeg naar de tuin (want nu durf ik nog de kas in, is het er nog geen 50 graden). Dus vandaag tomaten en bieten oogsten en die dan thuis gaan koken en invriezen. Te warm om te werken in de tuin, maar het een uurtje lang koken van een hele emmer tomaten zorgt ook altijd nog wel voor wat extra zweetdruppels :-).
Veel succes met alle inmaak!
Diana
Hoi Diana,
Leuk he, al dat oogsten!
Even een vraagje over de venkel. Ik heb ze in het voorjaar gezaaid en in de tuin gezet, voor de langste dag. Ze groeiden prima, maar zijn inmiddels allemaal doorgeschoten. Ik heb geen idee waar dat aan kan liggen. Jij misschien?
En zou het nog te laat zijn om ze nu opnieuw te zaaien?
Groetjes,
Karin
Hallo Karin,
Knolvenkel schiet juist heel snel door als je ze rond de langste dag plant/zaait. Ik zaai knolvenkel altijd tussen eind maart en half april, en dan pas vanaf juli weer. In mei en juni gezaaid knolvenkels hebben meer kans op doorschieten. Als je ze toch in die 2 maanden wilt zaaien is het extra belangrijk om ze dan op een halfschaduw plekje in plaats van een zonnig plekje te zetten, en natuurlijk zorgen dat ze niet uit kunnen drogen maar vaak water krijgen.
Officieel kun je knolvenkels zaaien tot half juli maar ik heb ze wel vaker ook eind juli nog gezaaid en dat ging prima (maar dat hangt dan meer af van een hopelijk mooie nazomer en herfst), en dan kun je tot in oktober knolvenkels oogsten. Dus als je nog zaden hebt zou ik ze zeker nog zaaien, maar ik zou ze wel vandaag nog zaaien (het is deze week lekker warm, de zaden kiemen hopelijk vlot), ik zou niet wachten tot half augustus want dat zou wel echt heel erg laat worden.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Even nog een reactie op de bbq tip van je om courgette in folie gewikkeld te garen en deze warm te pureren voor op stokbrood.
Het is erg lekker ik heb nog wat over en deze ga ik morgen koud op brood eten met wat Italiaanse kruiden en een tomaat.
Bedankt voor deze lekkernij.
De andere courgette heb ik in plakken gebakken en in een pot met olijfolie weg gezet.
Voor later, dan kunnen de smaken er goed in trekken.
Ik heb het wel in de koelkast bewaard, want er komt nog veel vocht vrij en ik weet niet of het daardoor zo goed houdbaar is.
groet D’s
Hallo D’s,
Leuk! Het bedankje is voor Yvette van Boven want ik las over de ‘courgette in alufolie op barbecue’ in haar boek Homemade. In het boek staat erbij dat het gerecht staat of valt met de kwaliteit van de olijfolie die je gebruikt, en dat is wat mij betreft ook zo.
Ik durf ook niet te zeggen of je courgetteplakken in olijfolie goed te bewaren zijn, het zal ook veel ta maken met de temperatuur die je hebt gebruikt, ik ben zelf altijd huiverig voor groenten die je onder onverwarmde olie bewaart (botulisme) en zou het inderdaad ook in de koelkast bewaren en binnen een maand of zo gebruiken.
Veel plezier en succes met alle oogst!
Diana
Hallo Diana,
Kan ik op het veldje waar uien gestaan hebben, nieuwe aardbeienplantjes zetten?
Groet, Janneke
Hallo Janneke,
Ja hoor, voor zover ik weet wel.
Ik let eigenlijk niet heel erg op waar ik mijn nieuwe aardbeienveld maak (natuurlijk wel in de vruchtwisseling), ik wil ze alleen echt niet na aardappelen zetten, en uiteraard nooit na iets wat een ziekte of schimmel of plaag heeft gehad.
Maar misschien heeft iemand anders hier nog een andere mening over of tip voor?
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb zelf ook een week geleden mijn uien geoogst ze waren mooi dik en hard, alleen bij een aantal zag ik heel kleine wormpjes die binnen een minuut verdwijnen.
Zou ik deze nog kunnen eten want ze zien er dus wel goed uit ?
Verder complimenten met je prachtige tuin en oogst, ik haal veel inspiratie uit je website.
Groetjes Gerrie
Hallo Gerrie,
Zou het kunnen dat het de larven van de uienvlieg zijn?
Via deze pagina kun je wat informatie en een foto vinden: http://www.moestuinforum.nl/wormen-in-de-ui-t10020.html
En hier staat ook nog handige informatie: http://www.neerlandstuin.nl/planten/ui.html
Ik hoop van harte dat je geen last hebt van uienvlieg!
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Eergisteren heb ik ook onze ajuinen geoogst. Ik denk net op tijd want ik ben 2 ajuinen verloren aan de larven van de uienvlieg.
Nu is mijn vraag: wat kan ik nog doen met dit lege bed. Gewoon gerust laten of kan ik er nog iets op zaaien?
Gts, Sofie
PS: proficiat trouwens met je prachtige website!!
Hallo Sofie,
Ik hoop inderdaad dat je ook nog op tijd bent met je uien!
Wat je nu nog kunt zetten op je uienveldje durf ik niet te zeggen, dat hangt heel erg af van je vruchtwisseling; wat heeft er de vorige jaren gestaan, had je toen ook een voor- of nateelt want die tellen natuurlijk ook mee. En daarnaast; wat wil je zetten, lust je graag of heb je veel van nodig.
Kijk even in mijn groentezaaikalender: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/groentezaaikalender/
En daar vind je dan alle bekende groenten op een rij en wanneer je ze nog kunt zaaien. Het zaaiseizoen loopt helaas wel een beetje richting het einde maar je kunt zeker nog kiezen uit een aantal koolsoorten, sla, andijvie, rucola, radijs, rammenas, spinazie en zo nog wat soorten.
Ik hoop dat je met de groentezaaikalender in de hand kunt bedenken wat je al op je uienveldje hebt geteeld en wat je er nu nog kunt zaaien dat niet in de afgelopen 4 jaar daar al heeft gestaan. En anders is er altijd nog veldsla, want die tijd gaat ook alweer beginnen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik begin dit jaar met een moestuin in vaste grond. Het wordt de eerste voor mij. Ik heb een vraag over bemesting. Ik kan verse paardenmest krijgen. Is dit goed voor een moestuin? Wanneer moet je de mest erop gooien? En moet je het er dan inharken? Of ben ik al dit laat voor as seizoen.
Groeten michelle
Hallo Michelle,
Allereerst gefeliciteerd met je eerste moestuin!
Je reageert in een tuindagboek van meer dan een half jaar geleden, ik hoop dat je zelf dit antwoord nog terug kunt vinden in alle tuindagboeken en alle reacties die er op mijn website staan.
Paardenmest is heel goed voor je grond maar je moet wel oppassen om het nog laat in het winterseizoen te geven, want het is erg scherp (door de amoniak in de urine).
Lees vooral deze pagina over bemesting, dat maakt hopelijk veel duidelijk: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/bemesting/
groetjes,
Diana