Late oogst
We schieten nog niet erg hard op in de tuin met het opruimen, staan met dit mooie weer nog in een soort ‘zomerstand’, waarin we vooral zo links en rechts wat zaden oogsten, wat groenten oogsten, wat kletsen met tuinburen en vooral genieten van het feit dat we op 18 oktober in een t-shirt buiten zijn. Het gaat vanzelf veranderen (deze week al).
We hebben vandaag zomaar ineens een stukje tuin afgestoten. We hadden het er in de afgelopen maanden al een paar keer over gehad, maar ik vond het wel erg zonde en jammer (want weg is weg). Maar we zijn nu eenmaal ook geen 20 meer (en helaas ook geen 30, en ook geen 40). Het gaat om een klein bloementuintje achter kas 2. Het was dit jaar een doorn in mijn oog omdat we er gewoon niet genoeg tijd voor hadden (of maakten) om het onkruidvrij te houden. En dus verzonnen dat er volgend jaar dan misschien aardappelen op zouden mogen. Maar dat hoeft niet meer, want gistermiddag de knoop doorgehakt en er een jongen blij mee gemaakt (mocht je dit lezen, gefeliciteerd Lex!).
Wees niet bang dat onze tuin en daarbij mijn tuindagboek ophoudt hoor, we hebben van de 485 vierkante meter nu nog 450 vierkante meter over – nog meer dan genoeg werk, oogst en plezier :-).
Gisteren de pot met de zoete aardappelen meer eens omgekieperd. Het blad werd al lelijk, geel, aangevreten door slakken, en het wordt wel erg koud en nat voor ze in de komende week. Op de foto zie je de oogst van de stekken die ik van 2 aardappelen haalde. Niet heel geweldig maar eigenlijk toch ook best goed (er rekening mee houdend dat de pot buiten stond, in de halfschaduw bij gebrek aan een betere plek, en we ook wel eens vergeten om de pot water te geven in de afgelopen droge, warme zomer). Dus ja, volgend jaar opnieuw, want wel erg leuk! Maar dan wat eerder beginnen met stekken (in februari al), en misschien eens een paar planten in de volle grond in de kas zetten, waar er meer warmte en meer vocht en voeding uit de bodem valt te halen.
Nu nog even geen tijd maar ik beloof voor het eind van het jaar een pagina te maken met mijn ervaring rond deze plant, hoe je ze kunt stekken, wanneer ze naar buiten kunnen, welke voeding ze nodig hebben, etc.. Ik heb al foto’s van de stekken en plant, etc. er voor klaar liggen.
Komende week gaan we de aardamandelen en oca’s oogsten, ook daar heb ik al foto’s van gemaakt voor eventueel een eigen pagina. Nu maar hopen dat die oogst dan ook nog een beetje gelukt is :-). En gisteren ook de Yacons geoogst.
Ik had 3 stekken geplant in het voorjaar en dit is de oogst van 1 zo’n miezerig plantje in het voorjaar: de planten wel ruim 2 meter hoog en een meter breed. En knollen zo groot als kleine meloentjes. Voor een weeshuis aan Yacons…….. :-).
Helaas dan wel maar heel weinig materiaal om weer stekken van te nemen (want de eetbare knollen zijn geen stekmateriaal, dat komt alleen van heel kleine rode knolletjes tussen de grote knollen in. Vanmiddag proberen 2 of 3 van die rode knolletjes te vinden en op te potten voor volgend voorjaar. Voor wie Yacon niet kent, ze is een Zuid-Amerikaanse plant, behoort tot de zogenaamde ‘superfoods’. De knollen zijn eetbaar, smaken ergens tussen meloen en peer in, maar dan minder zoet, en met de knapperigheid maar niet de smaak van radijs. Knapperig, zachtzoet en sappig dus. Tegenwoordig kun je via een aantal webwinkels plantmateriaal kopen, google als je daar interesse in hebt vooral eens op de term ‘Yacon stekken’.
Zomaar, plotseling viel ons oog erop, stonden de knofloken boven de grond. Nog geen 2 weken geleden gepoot, en best diep (de bovenkant een centimeter of 2 tot 3 onder de grond). En nu stonden ze ineens boven de grond, al sprieten van een centimeter of 4. met dank aan het mooie weer, en de grond die nog steeds warm is. Voor de knofloken is het wel goed dat het weer gaat omslaan, want als het nog zo warm zou blijven zouden ze voor de winter zoveel loof krijgen dat ze veel vorstschade op zouden kunnen lopen.
Er ligt al demonstratief een herfstblad tussen de knoflooksprieten. Er zullen er komende week met alle verwachte wind, regen en kou wel flink wat meer bij komen. En dan wordt het dus tijd om na het lanterfanten van de afgelopen 3 weken eens wat harder te gaan werken. Omdat we nog steeds heel veel te doen hebben. En om warm te blijven.
Tot slot nog een foto van de Salvia microphylla in onze voortuin.
Het is een kleine halfheester met kleine ovale blaadjes die heel fruitig geuren (en lekker zijn in de thee). En kleine maar opvallende lipbloempjes (die ook eetbaar zijn), in dit geval in een kersrode kleur. Bloeit vanaf ongeveer mei tot het gaat vriezen (lang, heel lang dus). Ik vind ze zelf altijd echt heel lief, naast deze donkerrode heb ik op de volkstuin ook nog microphylla’s in oudroze, felrood en lilapaars, en ik kan er nooit langslopen zonder even aan het blad te ruiken.
Tot slot nog een mededeling, voor de mensen die er interesse in hebben (ik krijg er al mailtjes met vragen over); op 11 november aanstaande zet ik de zadenlijst op de website.
Ik heb gisteren de pompoenen geoogst en de knoflook staat ook hier al boven!
Snel dit jaar hè (de knofloken).
Heeft ongetwijfeld alles te maken met het mooie weer en de nog warme grond.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,,
Nadat ik klaar was met lezen van je laatste nieuws ben ik onmiddellijk de tuin ingegaan en heb de Yacon opgegraven. Ik had willen wachten tot woensdag (worteldag) maar ten eerste wordt het waardeloos weer en ten tweede ben ik zo nieuwsgierig geworden dat ik geen minuut meer wilde wachten. Ze stond op 5 stappen voorbij de keukendeur en binnen 5 minuten stond ik met een enorme plant, met enorme wortels in mijn hand. Heerlijk gevoel! Vooral omdat ik met kunst en vliegwerk eindelijk één overgebleven plantje heb weten te redden en omdat het vorig jaar helemaal is mislukt. Alleen zit ik een beetje met, wat nu! Wat doe jij nu precies met de eetbare knollen om ze goed te houden?
Ik had ook een zoete aardappel in een grote bak, maar veel te ongeduldig ook te vroeg geoogst. Alleen maar lange, iets verdikte wortels. Volgende keer ook maar in de kas, goed idee! Nu wil ik op zoek gaan naar aardamandelknolletjes, dat lijkt me ook zo leuk om te proberen. In april op een terras in Valencia heb ik kennis gemaakt met Horchata, de drank die van chufa wordt gemaakt. Eén plus een is twee toch?
Veel succes verder,
Janneke
Hallo Janneke,
Het is ook de reden waarom wij de Yacons hebben gerooid. Ze zouden zomaar nog een paar weken kunnen blijven staan als het niet echt zou gaan vriezen, maar nu wordt het in onze tuin al zo nat dat we de knollen nu redelijk schoon en in z’n geheel eruit hebben gekregen (vorig jaar, veel natter en wat later zaten de knollen dik in de modder en een aantal wortels braken bij het opgraven.
Over het goed houden; dit is pas mijn 2e jaar dus ik weet het ook niet precies. Vorig jaar had ik ze op zolder gelegd en dat was in ieder geval zeker geen goede plaats, ze werden al na een week zacht, verschrompelden gewoon tot al niet eetbaar meer na de kerst. Een vriendin had ze in de koude kas gezet in emmers, en daar bleven ze in ieder geval nog prima tot in januari of zo. Dus liever te koud dan te warm. En ik ga op internet ook maar eens op zoek naar recepten met Yacon want tot nu toe (met de matige oogst van vorig jaar door breken en slecht bewaren) hebben we ze alleen nog maar gewoon zo gegeten. Ik vond bijvoorbeeld al Yaconsiroop:http://yaconsyrupstory.com/how-to-make-yacon-syrup-at-home/ en http://permaculturenews.org/2011/08/16/yacon-syrup/. En Yaconchips: http://www.youtube.com/watch?v=iXvT5RE1kZM
De zoete aardappelen heb ik geoogst van stekken (door de aardappelen met 3 tandenstokers in te prikken en ze net in het water te hangen). Maar de aardappel zelf heb ik ook opgepot en ook die gaf een paar zoete aardappelen. Dus denk ik dat het meer opbrengt als ik ze eerder stek en ze dus een lang seizoen in de kas in de volle grond mogen groeien. We zullen het zien volgend jaar…..
Ik durf nog helemaal niks te zeggen of beloven maar als ik voldoende aardamandeltjes kan oogsten zet ik ze wellicht in de zadenlijst. Maar voor hetzelfde geld heb ik er maar 10 :-). Dus ik weet het pas als ik ze rooi. Vond je de Horchata lekker? Ik heb het nog nooit gedronken, vond wel al een recept op internet. Na het drogen zijn de aardamandels taai en alleen nog in de Horchata te gebruiken, maar vers, net geoogst dus, zijn ze echt heel lekker; knapperig en met een duidelijke amandelsmaak.
groetjes,
Diana
…dankjewel voor de tips en links voor de Yacon. Siroop zal het dit jaar nog niet worden. Eerst de andere mogelijk-heden uitproberen en zoeken naar een goeie plek cq de juiste temperatuur om ze te bewaren. De zoete aardappelen heb ik op precies dezelfde manier geteeld, maar zoals gezegd, véél te vroeg geoogst (ongeduld). En wat zal ik zeggen van de Horchata: beetje weeïg zoet, niet vies, maar ik weet niet of ik het zelf zal maken. Wij zijn van mening dat je (bijna) alles moet proberen wat betreft eten en drinken. Soms is het niks en soms loop je tegen een juweel aan. Ik hoop dat je genoeg amandeltjes overhoudt, ik zal de eerste zijn die ze dan bestelt!
Succes en nogmaals bedankt voor de moeite!
Janneke
Hoi Diana,
Dit jaar hebben mijn moestuinbakken helaas niet veel opgeleverd. Dit heeft denk ik vooral te maken met het feit dat ik er door omstandigheden onvoldoende tijd voor had.
Maar volgend jaar ga ik het weer opnieuw proberen.
In dat kader vroeg ik ook af of ik weer zaadjes bij jou kan bestellen. De links naar de zadenlijsten werken namelijk niet en ik was toch wel benieuwd. Ik heb een paar jaar geleden zaadjes bij jou besteld en die waren toen erg goed! Vandaar dat ik graag weer bij jou zou willen bestellen.
Groetjes,
Ilse
Hallo Ilse,
Misschien was het ook wel erg droog in je moestuinbakken? Hier hebben we het in ieder geval heel erg druk gehad met watergeven deze zomer, mijn eerste moestuinbakkenjaar was gelijk de vuurdoop; droogste zomer in Spijkenisse in jaren :-). Ik hoop dat je volgend jaar wat meer tijd hebt en een betere oogst!
Ik heb juist gisteravond besloten dat ik op 11 november de zadenlijst op de website ga zetten. Dus er komt een zadenlijst, ik ben nu alleen gewoon nog niet klaar, ben nog volop bloemenzaden en peperzaden aan het oogsten, drogen, labelen en verpakken. Ik hoop dat je nog 3 weken geduld hebt, en dan zet ik de zadenlijst erop. Ik zal in ieder geval de pagina er straks alvast op zetten, met gelijk de melding dat het 11 november wordt.
groetjes,
Diana
Hey Diana,
Ik heb zeker nog wel even geduld 🙂 Ik zal je site in de gaten houden voor de lijsten.
Ik heb mijn bakken wel geregeld water gegeven, maar ik denk dat ik er niet genoeg mest bij heb gedaan. Het waren nog bakken van vorig jaar waarin alles het toen (te?) goed deed.
Ik ga nog even op mijn gemak bekijken hoe ik dat volgend jaar ga doen.
Groetjes,
Ilse
Hallo Ilse,
Ja, zeker een verhoogde bak heeft wel een wat uitgekiende bemesting nodig. Ik heb dat hier ervaren door juist wat teveel mest te hebben gegeven. Alles groeide weelderig, nog nooit zulke grote pastinaken gehad (qua blad, zeker 60 centimeter hoog en breed). Meestal valt de wortel dan tegen maar die zijn eigenlijk ook gewoon mooi van formaat. Maar het is duidelijk dat de groenten in de verhoogde bakken zoveel voeding hebben verbruikt dat we eind februari weer Culterra gaan geven.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik lees heel veel op jouw geweldige website, en was nu met de bessen bezig, ik leer er heel veel van, geweldig.
Zie dit vooral niet als commentaar maar , kwam ik volgend stukje tegen bij blauwebessen:
“Ik vind ze echter veel te lekker om het niet te proberen, dus hebben wij toch een Blauwe geplant: een gat gegraven van zo’n 80 kubieke centimeter,”
dat is wel een erg klein gaatje : 4 X 5 X 4 cm. Moet vast wat groter geweest zijn, groet en nogmaals sorrie,
Johan
Hallo Johan,
Dankjewel voor de feedback! Ik ben echt altijd al heel slecht in natuurkunde geweest :-). En dus zou ik zomaar hebben gedacht dat 80 kubieke centimeter gewoon 80 x 80 x 80 centimeter zou zijn. Pas nu ik er over nadenk snap ik dat dat niet kan (want met 80 dobbelsteentjes van 1 kubieke centimeter heb ik amper de bodem gevuld van het gat dat ik bedoel. Dankjewel voor dit inzicht :-). Ik ga het vandaag gelijk veranderen, en het dan ook maar op een andere manier opschrijven, denk ik, zodat in ieder geval wel duidelijk is. BTW: we hebben de Blauwe bessen nu in grote potten ingegraven en die zijn wel wat kleiner dan wat ik eigenlijk bedoelde, en die planten hebben het dit jaar ook prima gedaan, dat zal ik er ook gelijk bij vermelden.
groetjes,
Diana
Geweldig Diana,
Wat een snelheid, waar haal je de tijd en energie vandaan, mag ik je nog even vragen waar je de blauwe bessen struiken hebt kunnen kopen? Hier in de Betuwe is het ook alleen maar klei, maar ik wil ze graag proberen in speciekuipen, zoals je beschreven hebt, zijn erg lekker,
groet
Johan
Hallo Johan,
Het gaat prima, blauwe bessen in speciekuipen. Wij hebben hier 1 oudere plant (ik denk een jaar of 8) al zo lang in een kuip in de grond en de plant wordt niet heel groot maar geeft zeker meer dan genoeg blauwe bessen om blij van te worden (ik kan het niet goed schatten want we plukken in de oogsttijd elke dag wat we eten maar ik denk zo’n 2 tot 3 kilo blauwe bessen voor die ene plant).
En dus 3 jaar geleden er nog 3 struiken erbij gekocht, door te weinig tijd een jaar in de gewone klei gestaan en daar hadden ze het duidelijk niet naar hun zin (weinig bloei, blad laten vallen, niet of amper groeien). Maar vorige winter in kuipen/potten met turf ingegraven en daar had ik dit jaar nog geen grote opbrengst van, maar wel bij elkaar een kilo of iets meer, en in ieder geval herstellen de planten zich door goede groei, gezond blad, etc.. Oftewel; zeker het proberen waard.
Onze oudste blauwe bes hebben we op een tuinbeurs gekocht, zonder naam. En nu hebben we een Early Blue en een Bluecrop. De derde weet ik niet meer. Uiterindelijk zijn ze allemaal lekker, de één heeft iets grotere bessen, de andere is net 2 weken eerder met de start van de oogst.
Ik heb de Bluecrop gewoon bij intratuin gekocht. De Early Blue en de bes waarvan ik de naam niet meer weet heb ik op een tuinbeurs gekocht. Ik weet niet waar je woont, maar kijk vooral eens bij fruitbomentelers als http://www.batterijen.nl/ en http://www.fruitbomen.net/.
groetjes,
Diana
Hoi,
Geïnspireerd door jou Yacon verhaal ben ik meteen gaan ‘googlen’, dit lijkt me namelijk een super leuke plant om toe te voegen aan de moestuin volgend jaar.
Ik las dat de smaak na een beetje vorst zelfs nog zoeter wordt, na de eerste lichte vorst zou je de plant dan kunnen oogsten. Van de knollenpartij de grootste knollen wegnemen en de rest bewaren zoals dahlia’s om volgend jaar weer uit te planten.
Helaas kon ik echter geen site vinden die de knollen als pootgoed aanbied, waar heb jij ze dit voorjaar gevonden?
groetjes Freya
Hallo Freya,
Ze is zeker een leuke plant. Heeft wel wat ruimte nodig, zowel onder als boven de grond, maar dat is denk ik, gezien de wortels, wel duidelijk.
Je kunt de planten ook zeker nog later oogsten. Maar ze heeft 1 nadeel; de wortels zijn knapperig maar toch ook zacht en sappig. En daardoor breken ze hier heel makkelijk in de natte, vette, vaste klei. En als ze zijn gebroken moeten ze ook snel worden gegeten, kunnen dan niet meer bewaard worden. Maar mijn ervaring vorig jaar was dat de knollen na een paar weken bewaren ook nog zoeter werden. Ik ben in ieder geval toch blij dat ik ze heb gerooid want ik had maar 1 gebroken knol.
Ik vrees dat je de eetbare knollen niet kunt planten, ze is een vreemde plant met 2 soorten knollen; eetbare knollen en vermeerderingsknolletjes. Wel een beetje zoals bij een Dahlia maar dan echt duidelijk 2 verschillende knollen, de eetbare knollen zullen geen nieuwe planten geven. Ik heb er vorig jaar wat over geschreven en er wat foto’s bij geplaatst, misschien laat dat het duidelijk zien: https://www.mooiemoestuin.nl/elk-weer-heeft-zn-tegenweer/
En er staan daar ook 2 links bij. Op de pagina van Sense of Nature kun je een lijst met verkoopadressen vinden. In hoeverre die lijst up-to-date is durf ik natuurlijk niet te zeggen, maar wellicht helpen die adressen je verder op weg. Succes ermee!!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Leuk te horen dat de zadenlijst in aantocht is!
Ik heb vorig jaar in een buitenwijk van Barcelona Horchata gedronken… Lekker!
Als je dus aardamandeltjes in de aanbieding hebt, heb je met mij alvast een koper!
Groetjes, johan
Kweekkas.
Beste Diana,
misschien een oplossing voor zaden te laten ‘schieten” voor we ze in de grond plaatsen. wil je dit graag met foto’s laten zien . Maar om andere tuinbezitters niet op het verkeerde been te zetten vraag ik eerst je mening hierover voordat ik het wil plaatsen met foto’s. Naar welk mailadres mag ik sturen ?
Hallo Jan,
Ik heb geen idee waar je het over hebt :-).
Maar ik mail je even.
groetjes,
Diana