Laat
Ik maak elk jaar flink wat foto’s. Omdat ik het leuk vind, voor deze website, voor instagram en facebook. En de meeste bekende reden: om later nog eens terug te kijken.
In de afgelopen jaren heb ik (niet schrikken) meer dan 20.000 foto’s gemaakt. En nu valt me wat op in de tuin: de allereerste komkommer konden we pas 2 weken geleden voor het eerst oogsten. En we hebben ook pas 2 paprika´s kunnen oogsten, meestal is dat toch al flink wat meer. Nu komen al die foto’s van pas, om te vergelijken. Ik heb bijvoorbeeld dit jaar de tomaat Gardener’s Delight. Ik maakte vandaag deze foto:
Ik pluk al ruim 2 weken tomaten, maar wel pas uit de eerste/onderste tros. Vorig jaar had ik diezelfde Gardener’s Delight (ook in de eerste week van maart gezaaid, en ongeveer op dezelfde manier verzorgd/gevoed/water gegeven, etc.’. Ik maakte op precies dezelfde dag in 2018 deze foto:
Ik plukte daar blijkbaar al van 3 trossen. Later dan in andere jaren dus.
Nog een voorbeeld. Ook dit jaar heb ik de paprika Kaboutermuts weer staan. In 2017 maakte ik deze foto, op 23 juli:
Nu zijn alle paprikaatjes nog groen, op één na (zowaar), één enkel rood paprikaatje:
En het langzame rijpen komt niet doordat de planten het slecht doen. Sterker nog, de meeste paprikaplanten zien er hier meer dan prima uit, groot, groen, vol in blad, veel bloempjes en ook flink wat paprika’s: maar nog klein, en knettergroen.
En zo kan ik nog wel wat voorbeelden noemen. De Liguria is 2 weken later dan normaal, in de meloen zitten alleen nog maar mannelijke bloempjes. We hebben pas 2 kleine aubergines kunnen oogsten. Zelfs de courgetteplanten beginnen nu pas echt volop en aan de lopende band courgettes te geven. En tot slot zijn pas anderhalve week geleden de eerste Dahlia’s gaan bloeien. Maar dan ook wel gelijk met heel mooie en grote bloemen.
Geen idee trouwens welk ras dit is, het stukje waar de Dahlia’s staan is zo vol geplant dat ik met geen mogelijkheid het label terug kan vinden. Dat is voor later zorg, nu genieten we van deze geweldige grote bloemen in warm geel met rood (ik zou bijna zeggen ‘in zaaiagendakleuren’ 🙂 ).
Ik ben dus zeker niet ontevreden, eigenlijk is het wel leuk dat alles wat later is dan in andere jaren (want als de oogst wat later begint loopt ze ook langer door). Maar wel vreemd, komt het door de koude lente na de lauwe winter, of komt het door de droogte, of door mijn verzorging? De oorzaak zal wel ergens in het midden liggen.
Ondertussen kreeg ik via allerlei wegen opmerkingen cq. waarschuwingen dat ik teveel blad van de tomatenplanten verwijderde, dat dat niet gezond is, dat het beter is om meer blad aan te houden, voor het afvoeren van afvalstoffen, of gewoon omdat een plant aders zelf wel minder blad zou maken. Allemaal heel logisch. En ook al verwijder ik al 20 jaar blad op deze manier en in deze hoeveelheid (ik verwijder blad maar laat altijd minimaal 5 volwassen bladeren aan de planten), toch ga ik dan aan mezelf twijfelen. En na die vorige warme periode waarin ik vrij veel blad verwijderde nam ik me voor om dan toch maar eens wat meer blad aan de planten te laten. Geen vijf volwassen bladeren maar wel tien.
Maar bij mijn laatste tomatenronde in de kas (tikken, toppen, blad weghalen, aanbinden, water geven) zag ik bij flink wat planten dit:
Afgevallen bloempjes in de tomatenplanten. Dat kan komen omdat het te warm was. Maar dat viel juist de afgelopen twee weken erg mee. Het kan ook komen doordat er door een gebrek aan insecten en wind geen bevruchting was, maar we hebben elk dag braaf tegen de planten getikt, dus dat kan het ook niet zijn. En dan is er nog de mogelijkheid dat een te hoge luchtvochtigheid in de kas zorgt voor het klonteren van het stuifmeel. En veel blad zorgt voor veel verdamping en dus een hoge luchtvochtigheid. En dan kunnen we tikken wat we willen maar is er ook geen bevruchting. De helft van de tomatenplanten hebben zo’n trosje waarin geen of slechts een klein deel van de bloemen is bevrucht.
En dus……..:
…… moet ik gewoon maar weer eens wat meer vertrouwen op mijn eigen manier van tuinieren in de omstandigheden in onze tuin. Dan maar veel blad verwijderen, ik heb alle tomatenplanten gekortwiekt tot er weer gewoon 5 volwassen bladeren aan de planten hangen, de rest is weg. Het ziet er heerlijk uit; lekker overzichtelijk, bereikbaar, gestructureerd, ruimtelijk. En voor mensen die minder of zelfs geen blad verwijderen: dat is ook prima, doe vooral wat in je eigen omstandigheden het beste werkt. Voor mij is dat wat meer blad verwijderen dan wellicht de meeste mensen doen. Dan ziet het er onderin de planten wellicht wat kaal uit. Maar hier werkt dat het best:
Niet dat we alleen tomaten oogsten hoor. Er is zoveel te oogsten dat we elke dag moeten schipperen; wat kunnen we eten en wat moet dan maar de vriezer in? Van boontjes en bietjes tot knolvenkel en worteltjes, van krulandijvie en snijbiet tot tomaten, sla en courgettes. De eerste 6 liter pastasaus zit in potten en de eerste pronkbonen en bieten zitten in de vriezer. Het is in de keuken bijna net zo druk als in de tuin.
Tot slot dan nog een foto die ik eerder op mijn instagram en facebook-pagina plaatste. Want daar plaats ik wel vaker de foto’s die ik zelf mooi vind. Maar eigenlijk horen ze dan ook gewoon op mijn eigen website.
Tot dit jaar maakte ik foto’s met zoveel mogelijk tomaten op een tafel, dat vond ik ook mooi. Maar het is heel veel werk, en het laat vooral zien hoeveel tomaten ik heb. En dat is niet zo belangrijk. Het is veel leuker om te laten wat een diversiteit er in tomatenrassen is. Een foto van vorig jaar:
Ja, veel dus. Uiteindelijk hebben we er een klein deel van opgegeten en is de rest de tomatensaus in gegaan (waar we toevallig vorige week de allerlaatste pot van hebben opengemaakt voor in de spaghettisaus).
Zelf vind ik deze nieuwe foto veel mooier:
Maandag kunnen we weer oogsten!
Edit zaterdagmiddag 18.00 uur: we zijn nogal plotseling overvallen door een storm. Poehee, daarover in een klein volgend blogje wat meer.
Bij mij is alles ook best wel laat. Ook prachtige paprika en tomaten planten maar nog heel weinig rijp. Terwijl het nu toch echt niet heel koud is of zo. Ja, begin mei was het heel koud hé. Maar ja, ook dagen juist heel warm. Dus misschien ligt het wel helemaal niet aan jouw tuinkunsten Diana, Tja………
Hier ook een hele slechte oogst heb vorigge week opniew boontjes gezaaid de eersten zijn bijna allemaal opgegeten door.de . Slakken en de.tomaten v.b..zijn ook lang niet zoveel b.v.als vorig jaar
Hoi Diana,
Fijn je bericht. Nu snap ik beter wat ik zie in de kas bij de tomatenplanten. Heb hetzelfde. De kale stukjes stengel zijn waar het bloemetje vanaf gevallen is. Het klontert dus bij de tomaten. Ik dacht ” het is de warmte”…..
Ga morgen( nu ik de kas nog in kan…wordt snikheet komende week) dus ook het nodige blad verwijderen. Wordt zo warm komende week en dus ook te vochtig in de kas met teveel blad aan de plant.
En gaat dat blad eraf halen nou niet te koste van minder tomaat productie?
Zal wel niet, maar toch nog deze vraag. Ik wil ze nog lekker laten doorgroeien met nieuwe wel bevruchte bloemetjes.
Wat heerlijk toch…weer wat geleerd! Dank.
Echt prachtige collectie tomaten zeg. Geweldig!
Groetjes, Manon
Hallo Manon,
Het kan ook door de warmte zijn gekomen hoor, maar hier kwam het (hoogstwaarschijnlijk) door de hoge luchtvochtigheid. Als je veel blad verwijdert zul je wel op moeten passen voor de zon (ook tomaten kunnen zonnebrand krijgen). Hier staan er 2 meter hoge planten voor de kassen, maar zonder dat zouden wij de kassen gaan kalken omdat veel blad verwijderen wel zorgt dat die tomaten onbeschermd hangen. Elk nadeel heeft ook weer een voordeel en andersom 🙂
Blad eraf halen gaat zeker niet ten koste van de productie (blad laten hangen trouwens ook niet, voor het aantal bloempjes = tomaten maakt het niets uit). Maar iedereen moet zelf bepalen of en hoeveel blad weggehaald kan worden, lees bijvoorbeeld ook even de reactie van Carine.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Een leuk blog weer om te lezen. Hele mooie tomaten! Mijn tomaten (roma, cherry en gewone ronde) zijn ook goed gelukt. Ik kan elke dag een paar oogsten.
Bij mij zijn ook veel soorten later dan anders. Zo kon ik vorig jaar begin juli al komkommers oogsten, en dit jaar pas waarschijnlijk volgende week. Maar bijzonder is dat de watermeloen wel weer vroeger is dan andere jaren. Zo kon ik in 2017 begin september de watermeloen pas oogsten, vorig jaar is door de droogte de plant verdord, en dit jaar kan ik hem eind juli al oogsten. Heb jij ook watermeloenen dit jaar?
Ook hier in Friesland kwam ineens een kortdurende, maar hevige storm/regenval/onweer. Planten als goudsbloemen, salvia en grootkaasjeskruid liggen plat. Maar alles is weer goed nat en daar ben ik blij mee. Morgen ga ik naar de tuin om te wieden en de schade proberen de herstellen.
Hallo Gerhardus,
Ja, wij hebben in de kas een watermeloen. Maar daar zit dit jaar een mol onder, dus die groeit niet heel goed. Ze begint nu in ieder geval iets beter te groeien en er zitten wat (mannelijke) bloempjes in.
Succes met het herstel van de schade!
Diana
Hoi Diana,
Interessante blog weer! Hier is ook alles wat later dan vorige jaren. Pas twee courgettes en komkommers en vandaag eindelijke een goede hand met tomaatjes. Het zal met het a.s. hete weer erg rap gaan…
Groetjes Daan
Dag Diana,
Ook hier in Frankrijk merk ik veel afgevallen bloempjes. De meeste planten staan hier buiten, dus het kan niet aan verklonderd stuifmeel liggen. De Liguria heeft gemiddeld 1 tomaat per , tros, derest is afgevallen, idem bij coeur de boeuf. Ook merk ik dit jaar een serieuze vermindering van bijen op, terwijl ik veel bloemen combineer met groenten. Nog iets anders wat opvalt is het grote aantal mannelijke bloemen bij meloen en komkommers. De komkommers zitten reeds aan het plafond van de tunnel en heb welgeteld 1 komkommer geoogst die dan ook nog eens compleet bitter was, vermoedelijk door de droogte.
Hier is ook alles later, ik denk dat het te maken heeft door de koude nachten in april/mei.
Betreffende de bladeren van tomaten, is dit volgens mij ook verschillend waar je woont. Ik persoonlijk laat steeds tomatenbladeren hangen die een tomatentros beschermen. Zo niet, heb ik zonnebrand. Zodra de tros geplukt is, verwijder ik deze bladeren.
Groetjes en smakelijk. Carine
Hallo Carine,
Hier juist veel Liguria, weinig of geen afgevallen bloempjes, hier zijn het juist de cherrytomaten en de slanke romatomaten die veel bloempjes hebben laten vallen, bij de vleestomaten (die staan bij elkaar in een andere kas) veel minder afgevallen bloempjes. Gelukkig gaat het hier met de komkommers goed (wel later dan normaal maar nu eindelijk volwassen en volop kleine komkommertjes) maar met de meloenen gaat het vooralsnog heel matig.
Ach, het is altijd wat, maar wel opvallend in vergelijking met andere jaren.
Je hebt gelijk dat niet iedereen blad moet verwijderen van tomaten, het is heel persoonlijk en afhankelijk van de omstandigheden!
Diana
Hoi Diana en Carine,
Ik ben blij met jullie blog en reactie! Ik teel dit jaar voor het eerst tomaten (buiten), 3 Coeur de Boeuf en 3 planten van het zaaiagendazaad van Diana. De planten van Diana doen het goed, enorm veel bloemen waarvan denk ik de helft een tomaat wordt. Maar de Coeur de Boeuf lukt niet zo. De onderste 2 trossen een paar tomaten, maar vanaf tros 3 niks meer, ondanks tikken en de wind. Gelukkig ligt het dus niet aan mij. Ik zal blij zijn met elke tomaat die gaat rijpen. Zorgelijk Carine, dat jij en meer mensen dus merken dat er minder bestuivers zijn. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal omdat ik sinds dit jaar een nieuwe tuin heb op een nieuwe locatie en voor het eerst bloemen op de tuin heb, maar die gaan dus blijven. Hopelijk neemt het aantal bestuivers niet nog verder af. Sterkte met de schade in je tuin Diana!
Groetjes Wijnie
Ben blij dat ik dit allemaal lees want ik begon me al af te vragen wat ik fout deed omdat de oogst zo laat is.
Bedankt voor alle informatie die ik hier lees
Uw oogst valt nog wel mee vind ik. Ik hebnpas een tomaat uit de kas geoogst. Ik zit in het noorden van het land. Groeten, John.
Hoi John, bij mij is het ook altijd een stuk later dan bij Diana en Ruud. Ik zit in Limburg. Nu verzorg ik alles ook niet zo goed als zij doen, maar er zal best verschil in grond en weersomstandigheden zitten in verschillende delen van het land. Ik heb wel wat groene tomaten aan de planten, maar nog niets rijp. Wel peultjes geoogst (nog van nakomelingen van de Albert Heijn 🙂 ) en de boontjes zijn nu ook te oogsten. Verder heb ik dit jaar niet zo veel gezet.
Hoi Maarten, ik heb ook nog geen tomaten, zijn nog allemaal groen behalve en paar kleine. Lijkt ook of alles hier in Zuid Limburg alles later is. Grt. Christien.c
Dag Ruud en Diana,
Mijn ervaring met een tuinkas van plm 3×5 mtr en 4 autom dakramen is dat bv de Moneymaker tomatenplant er niet goed in gedijt. Ik heb ooit een ergens gelezen dat een tomatenplant niet groeit bij een temperatuur van meer dan 35 graden…
De pomodori daarin tegen weer wel..
Ik ben dit jaar aan het experimenteren met de zgn honingtomaatjes die je koopt bij de groenteboer.
Ik heb begin april de ene helft van de zaadjes van 1 tomaatje een paar dagen laten drogen en de andere helft meteen gezaaid. Beiden gaven een goed resultaat. De later begin mei in een, ik noem het, een openlucht tunnel uitgeplant. De planten doen het m i. goed en hebben een sterke iets dikkere steel. Nu nog ff afwachten hoe ze smaken…
Tenslotte heb ik nog een vraag:
vervang jij in je kas jaarlijks de grond waar de tomaten (weer) geplant worden? Of rouleren jij?
Dag Mieke,
Dat is misschien wel iets om over na te denken. Welke tomaten goed of slecht gedijen in bv warme temperaturen. Ik heb hier veel soorten staan en zie ook dat bepaalde tomaten gewoon niet willen opstarten of weinig vruchten geeft en andere soorten het juist heel goed doen. Ik heb nooit gedacht aan temperaturen, maar ga dit wel eens in het oog houden. Merci voor de tip.
Groetjes
Carine
Hallo Mieke,
Ik heb heel vaak nagedacht over de logica dat bijvoorbeeld Russische rassen vroeger zijn, of beter tegen koude en natte omstandigheden kunnen. Maar heb er eigenlijk nooit over nagedacht dat er dus ook rassen die het juist goed of minder goed in de extreem warme omstandigheden doen (zoals in een warm land of in de kas) . En dat lijkt me, nu ik erover nadenk, heel logisch. Dankjewel voor dit inzicht 🙂 ! Ik ga voortaan eens wat beter letten op niet alleen welke rassen goed tegen kou kunnen maar ook welke rassen het wel of niet goed in de kas doen.
In een blog van vorig jaar (ik kan het even niet terugvinden) kreeg ik reacties van mensen die ook aangaven dat bij temperaturen boven de 30 graden een tomaat zijn bloempjes laat vallen (om zoveel mogelijk energie te sparen om zichzelf te redden in die omstandigheden). Aan da andere kant komt de tomatenplant oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, een continent waar het wel eens koud kan zijn maar waar het toch ook heel warm en vochtig kan zijn.
Over je vraag: wij doen niet aan wisselteelt in de kas. Zo eens in de vijf jaar vervangen we een laag (een spade diep) de grond uit een kas en vervangen die door buitengrond. En ik ben wel heel schoon in de kas als het gaat om planten die ik niet vertrouw als het gaat om bijvoorbeeld Phytophthora, die moeten er gelijk uit. En ik verwijder in de herfst goed alle plantenresten van vooral tomaten. En zo gaat het hier gelukkig al bijna 30 jaar goed.
groetjes,
Diana
Blij met dit tomatenartikel. Tuinier in een volkstuincomplex met”mannen die t wéten “. Dus volgens hen zou ik téveel blad van mijn tomaten afplukken .
Maar morgen ga ik dus los. Er zit dus gewoon nóg teveel aan.
Eigen gevoel volgen.. dank Diana!
En wat afschuwelijk van jullie hagelschade. Ik zat hier te mopperen dat van de beloofde “mooie flinke ” buien wéér niks terechtkwam. Maar zoals dit bij jullie is ook niet de bedoeling.
En behalve dat álles véél later is dit jaar maak ik mij nu écht zorgen om t gebrek aan bestuivende insecten. Heel opvallend dit jaar.
Sterkte met t opruim/herstel tuinwerk
Ik heb mijn tomaten buiten staan en daar zitten ook afgevallen bloempjes in die geen tomaten zijn geworden. Overigens zitten er nog genoeg trossen aan en de eerste zijn ook al rijp.
Hier ook alles later dan vorig jaar. Maar het voorjaar was dan ook heel anders dan vorig jaar.
Mvg, Jo
Ik heb de tomaten ook buiten staan, en vroeg mij af waar ze bleven!
Nu, er zit een tros aan inmiddels. Groene knikkertjes van ongeveer 1 cm groot.
Voordat ik die kan eten is het waarschijnlijk eind augustus.
Hier wel een flinke hagelbui gehad, en regen ook.
Maar gelukkig alleen hier en daar wat geknakte bladeren.