Knoflookbieslook
Een andere naam voor knoflookbieslook is “Chinese Bieslook”. Ze lijkt wel wat op bieslook (Allium schoenoprasum) maar er zijn toch ook wel verschillen: groter, grover, platte blaadjes, andere bloei en de smaak is vooral knoflookachtig, anders dan de ui-achtige smaak van bieslook. Door de knoflooksmaak past ze heel goed in gerechten waarin knoflook wordt gebruikt; voeg haar, fijngesneden, vooral pas op het laatste moment toe in warme gerechten zodat zowel kleur als smaak dan nog goed herkenbaar zijn. Ook lekker in salades en uiteraard onmisbaar in een goede knoflooksaus.
Plant
De knoflookbieslook is familie van de ui (en dus ook de bieslook) en dat kun je goed zien aan het middelgroene uienloof (net een tintje lichter dan het loof van ‘gewone bieslook’). Ze is een winterharde vaste plant met een voorliefde voor een zonnig plekje. Ze sterft in de winter af maar vanaf eind februari-begin maart komt ze weer boven de grond en zodra ze weer groot genoeg is kun je de blaadjes oogsten, tot diep in de herfst. Er groeien telkens nieuwe blaadjes aan dus je oogst van 1 plant de hele lente, zomer en herfst.
De blaadjes zijn wat dikker en platter dan van bieslook en de bloei valt midden tot eind zomer. Ook de witte bloempjes zijn eetbaar en smaken licht naar knoflook. Tijdens de bloei is de plant zo’n 45 centimeter groot en ze misstaat niet in een siertuin.
Verwijder na de bloei de uitgebloeide bloemen zodat de plant weer energie gebruikt voor de eetbare blaadjes, in plaats van voor de zaadteelt. De bloeistengels zijn ook dikker, harder en niet lekker, zelf knip ik na de bloei de hele bloeistengels tot zo diep mogelijk in de plant weg, dan kun je ze ook niet per ongeluk mee oogsten met de gewone blaadjes.
Bodem en bemesten
De bodem mag wel wat humus bevatten zodat het water afgevoerd kan worden en er een basisbemesting aanwezig is: spit daarom wat compost of verteerde stalmest onder voor je haar gaat planten. Hier krijgt ze daarna elk jaar wat koemestkorrels en zo eens in de 3 jaar wat bloed- en beendermeel en dat vindt ze blijkbaar voldoende want ze groeit prima. Als je geen bezwaar hebt tegen kunstmest zou je wat 12-10-18 kunnen geven.
Opkweken
Bijna alle Alliumzaden zijn slechts kort kiemkrachtig (dus ook prei, uien, etc.!). Bovendien vinden ze een koudeperiode heel prettig bij het kiemen maar dat hoeft niet perse.
Zaai de zaden binnen 1 jaar na het oogsten, bij 18 tot 22 graden. Als ze dan niet binnen 2-3 weken kiemt plaats de potjes met zaden dan een week of 4 buiten, wat beschut tegen al te veel regen en wind, maar een nachtvorstje zal haar niet deren (eerder aansporen om uit de kiemrust te komen). Na de 4 weken kun je de potjes dan weer naar binnen halen voor de kieming.
Zelf zaai ik haar graag in februari in de onverwarmde kas, dan kiemt ze vaak binnen een week of 6 (maar ook wel eens binnenshuis gezaaid en daar kiemde ze toen ook gewoon prima, binnen 2 weken).
Planten
Aangezien de planten winterhard zijn mogen de zaailingen ook voor mei buiten worden uitgeplant, uiteraard moeten de zaailingen wel groot genoeg zijn. Plant ze op een zonnig plekje uit, het liefst in 1 mooie volle pol. Omdat de blaadjes telkens opnieuw verschijnen hoef je er geen rij voor te zaaien, 1 of 2 flinke planten geven de hele zomer meer dan voldoende opbrengst.
Teeltzorgen
Er zijn eigenlijk weinig teeltzorgen bij de Knoflookbieslook; eenmaal een mooie plant blijft ze jarenlang staan. Ze kan goed tegen koude, tegen natte perioden maar ook tegen droge warme perioden. Geef bij echt droge perioden uiteraard regelmatig water (aangezien het blad van knoflookbieslook voor meer dan 90 % uit water bestaat heeft ze voor de groei en dus oogst van blaadjes wel water nodig).
Je kunt regelmatig de sprieten plukken maar als je heel veel nodig hebt kun je eventueel ook alle sprieten afknippen en dus een paar centimeter boven de grond afknippen; binnen een paar weken heeft ze weer evenveel nieuw blad gemaakt en kun je gewoon weer verder oogsten.
Oogst en bewaren
De sprieten blijven helaas niet heel lang goed, hooguit 2 of 3 dagen (in een keukenpapiertje gerold in de koelkast). Drogen vind ik bij knoflookbieslook niet erg goed gaan; het duurt erg lang omdat ze veel vocht bevat en van de smaak is heel weinig meer over. Ik vries haar wel in; gelijk in kleine stukjes gesnipperd. gewassen en goed gedroogd, in kleine zakjes. Dan nog prima geschikt voor soep en saus.
Zaadteelt
Knoflookbieslook kruist niet met “gewone bieslook” of andere Alliums; laat na de bloei de uitgebloeide bloemen in zaad komen. Op het moment dat de hoesjes geheel open liggen en de gitzwarte zaden daar bovenop liggen (zie foto) zijn ze rijp en kun je deze zo in een bakje “schudden”. Laat ze nog een paar dagen goed drogen. Zoals eerder gezegd zijn Alliumzaden niet lang kiemkrachtig: bewaar ze koel en donker en zelfs dan zijn ze maximaal maar 2 jaar kiemkrachtig.
Hi, I live in NL. I’m looking for this garlic chives plants. Very few garden centers have them. Would you sell some to me?
Hello Ming,
I’m afraid I don’t have a garlic chives plant for you, I’m sorry!
But it’s not difficult to get one, if you can’t find a plant maybe you can sow it? You can find seeds here (for example): Happy Seeds
with kind regards,
Diana
Garlic chives seed can you buy by Welkoop look by Horti Tops seed.
Hi, my wife is Chinese and she has many bieskook/knoflookplanten. She bought the seeds in China. We live near Rotterdam. If you are interested let us know. Minghui
Hello, you said that you have Chinese chives. I need it if you have please contact me by email.
How to contact you to buy it from you? I live alsof in Rotterdam.
This linda
Hello Minghui, can I buy the knoflookbieslook plants from you.
My Englisch is not so good, sorry for it.
Dear Wei,
Can you contact me how I can buy this plant from you.
Regards
Helen
tel:06-20136407
Knoflookbieslook plantjes in potten of voor in volle grond komen zo op marktplaats te staan..ik heb er teveel van dus kijk ff op Mp als je ze zoekt
Ik woon in Rotterdam. Ik zal graag een paar pitten willen.
Hoe kunnen wij in direct contact komen.
Gr linda
Hallo Linda,
Als ik voor je op marktplaats zoek vind ik haar heel snel (op knoflookbieslook, onder de naam Esther: directe link
groetjes,
Diana
Voor liefhebbers van Indisch eten: Dit is de echte koetjai (nieuwe spelling kucai) die je in recepten tegenkomt als babi koetjai en soto koetjai .
Het wordt vaak vertaald als/vervangen door prei of bieslook Dat is bij gebrek aan beter omdat koetjai vroeger hier te lande niet verkrijgbaar was ,
mvrgrt
e.a. de groot
Hallo,
Bij mij heeft de knoflook bieslook allemaal knollen gevormd, het ziet eruit als een ui.
Kun je deze knollen ook eten / gebruiken alsof het een ui is?
Hallo Arno,
Het klinkt alsof je geen knoflookbieslook hebt. Heb je de plant zelf gezaaid of gekocht of een stekje/stukje van iemand gekregen?
Er bestaan ruim 700 Alliumsoorten (uiachtigen). De meeste maken uiteindelijk kleinere of grotere bolletjes onder het loof maar mijn ervaring met knoflookbieslook is dat ze toch meer een pol maakt waar je wel wat bolachtigs in ziet maar geen afzonderlijke ‘uitjes’. Misschien heb je Sint Jansui of oerprei of iets in die richting staan. Je kunt hier een lijst met Alliumsoorten vinden, met flink wat foto’s: Wikiland
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Bedankt voor je reactie. Ik heb de knoflook bieslook gezaaid met zaad van een zaadhande, waarop Allium tuberosum staat als soort naam.
Ik zal eens op de wiki zoeken of ik iets kan vinden wat lijkt op wat ik nu heb staan, dit lijkt in niets op een pol zoals “normale” bieslook. Groeten, Arno
Hier is ELLY, ben een nieuweling ingelast bij Diana’s mooie moestuin.
Woonachtig in het mooie EMMEN.
Ook “zou ik graag pitzaadjes willen van de bieslook knoflook plant van Linda.
Kosten worden vergoed.
hartelijk dank
Waar kan ik ze heen sturen?
Hallo Eke,
Dankjewel voor je reactie op Vinolia! Ik mail je even haar mailadres en haar het jouwe, dan kunnen jullie samen verder afspreken.
groetjes,
Diana
hallo Ruud en Diana , Heeellll blij met jullie reactie op mijn vraag, of ik ook chinese bieslookzaadjes mag/kan bestellen.
Met jullie antwoordt, kan ik NIETS OPENEN en LEZEN via de p.c.
Graag zou ik willen vragen, hoe wij tot en bij elkaar kunnen communiceren.
in vriendelijke afwachting, vinolia m.
Beste Diana,
Ik heb jouw tuin gevonden door internet … knoflook bieslook , verkoopt u planten voor die planten of zaden?
graag hoor ik van u.
Met vriendelijke groeten
Helen
Hallo Helen,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen, ik schrijf op deze website over mijn hobby moestuinieren maar ik ben dus een hobbyist en verkoop geen planten of zaden.
Ik verwijs je graag naar deze pagina waar je een lijst met heel veel webshops kunt vinden, allemaal aanbieders van verschillende soorten moestuinzaden: Moestuinzaden
groetjes,
Diana
Hoi,
Ik heb een enorm probleem met mijn knoflookbieslook. Elk jaar zitten de bladeren vol met volgens mij zwarte luis waardoor de bladeren uiteindelijk helemaal afsterven. Ze gaan zelfs op mijn knoflook zitten terwijl knoflook ze juist zouden moeten afschrikken.
Gif is geen optie, en mengsel van water, spiritus en zeep helpt ook niet.
Hebben jullie een oplossing hiervoor?
Mvg,
Regelmatig de tuinslang erop met een broeskop en de luis wegspoelen zou moeten helpen. Helmaal weg krijg je ze niet maar wel genoeg zodat de plant niet de geest geeft. Leesvoer: https://www.duurzaamthuis.nl/bladluis-bestrijden-op-planten
Hallo Hans,
Misschien staan je knoflookbieslook niet op een goede plaats in de tuin (qua omstandigheden of naast buren die veel luizen aantrekken), bieslook houdt van een koele plaats in de halfschaduw maar mijn ervaring is dat knoflookbieslook toch liever wat zonniger en minder nat staat. En luizen houden ook van vocht. Misschien kun je eens een stukje van de plant(en) afsteken en op een andere plaats planten, wellicht dat de plant het daar veel beter doet.
Er zijn best veel middeltjes tegen luizen, ook zelfgemaakt (ik gebruik, als het niet anders kan, graag een mengsel van 1 liter water met 2 eetlepels olie en 1 eetlepel bio zachte groene zeep, dat werkt hier prima maar moet wel een paar keer worden herhaald want de luizen die niet door het middeltje werden geraakt planten zich razendsnel voort).
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Diana
Dank jullie voor de reacties, ik ga het eens uitproberen. Ik neem aan dat jullie iets van olijfolie o.i.d. bedoelen?
Mijn knoflookbieslook staat trouwens in een plantenbak met goede afwatering, en in de zon, dus te nat staat het niet echt.
Ik hou jullie op de hoogte,
Hans
Mocht je zin hebben te knutselen..een omgekeerd bloempotje met hooi er in aan een stokje hangen, trekt o.a. oorwurmen aan en die eten weer luizen. Werkt ook goed in appelboompjes. Wel langstelig hooi gebruiken, bijvoorbeeld uit de dierenwinkel. Voor crea ideeën zie bijv. pinterest. Groet, Pien
Hallo Hans,
Ja, elke olie is prima, olijfolie, zonnebloem, slaolie, of wat je dan ook in huis hebt, het gaat vooral om de ‘plakkerigheid’ en het ‘hechtingsvermogen’ van de olie en moet dus ook goed gemengd worden met de groene zeep en het water.
groetjes en succes ermee!
Diana
Ik heb ook enorm last van zwarte luizen op mijn knoolookbieslook plant dus ik luister ook mee ,,😃
Hallo Meri,
Kijk vooral even op deze pagina: Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen
Je vindt er allerlei recepten tegen luizen, van zachte groene zeep tot knoflookaftreksels. Maar als de plant volwassen is zou ik die gewoon tot op de grond afknippen, dan zijn de luizen weg en het is pas begin augustus; met wat vocht en voeding groeit het blad snel weer aan. En dan zou je altijd alsnog kunnen vernevelen met een middeltje.
groetjes,
Diana