Gember
Eerst even dit, mocht je internationale informatie over (de teelt van) gember zoeken:
- Latijnse naam: Zingiber officinale
- Engelse naam: Ginger, Ginger root
- Duitse naam: Ingwer, Ingwerwurzel
- Franse naam: Gingembre
De Latijnse naam Zingiber is afgeleid van shringavera, de naam in het sanskrit, en dat bekent ‘gevormd als een hertengewei’. En als ik naar een flink stuk gemberwortel kijk kan ik zeker zoiets bij die naam bedenken.
Gember is een wortelgewas dat in tropische en subtropische gebieden wordt geteeld. Als je haar in koel Nederland wilt telen zul je dus zo vroeg mogelijk moeten beginnen en de planten het warmste plekje in je tuin (of liever nog in de kas) geven.
Gember is niet alleen heel lekker maar ook heel gezond. En het is een kruid dat in heel veel gerechten en ook in kruidensamenstellingen wordt gebruikt. Het is onmisbaar in de Indonesische en Indiase keuken, het is een onderdeel van garam massala en kerrie, maar bijvoorbeeld ook van speculaaskruiden en in theemelanges. Gember wordt dus niet alleen in hartige maar ook in zoete gerechten gebruikt.
En ze is ook nog eens heel gezond, heeft een ontstekingsremmende werking, en wordt daardoor in een thee gedronken bij bijvoorbeeld keelpijn. En ik heb zelf ervaren dat het helpt bij misselijkheid (zeeziekte). Ik las dat er studies zijn waarbij gember een positief effect heeft op suikerziekte, maar dat het bijvoorbeeld ook helpt de concentratie te verbeteren, en kan helpen bij zwangerschapsmisselijkheid. Lees daarover meer op Wikipedia
Ik maakte ook eens Oxymel: een mengsel van verse salie, koud geslingerde honing, verse gember en appelazijn dat je kunt gebruiken om in te nemen of mee te gorgelen en wat goed zou helpen bij verkoudheid, keelpijn, ontsteking van het mondslijmvlies, opvliegers, na het trekken van tand of kies, etc.. Meer uitleg over de ingrediënten en hoe ik het recept vond kun je in dit blog lezen: Zure Honing. En het recept vind je hier: Oymel
Allemaal redenen om zelf gember te telen. En daarnaast is ze ook nog een mooie plant, en is verse gember heel anders dan de gember die je in de winkel koopt; zoeter, pittiger en vooral ook zacht en sappig. De gember die je op de foto hierboven ziet is gember zoals je die in de winkel koopt en van waaruit je je eigen gemberplant op kunt gaan kweken. Geoogste gember is wit met roze, heeft amper een schil en is heel sterk van smaak, fris, knapperig en sappig:
Je kunt op de foto een klein beetje zien dat de nieuwe/verse gember bovenop de bruinschillige gember groeit van waaruit je begint, dat is belangrijk om te weten bij het planten. Sterker nog: als je de gember oogst voel je dat die stukken gemberwortelstok (het worden ook wel rizomen genoemd) waar de nieuwe uit groeit nog steeds stevig is; je kunt het in principe ook nog steeds in de keuken gebruiken.
Je kunt gember niet zaaien, je laat een stuk van de wortelstok/rizoom uitlopen daarmee start je de teelt. Er bestaan trouwens meerdere rassen, waarbij de kleur van de verse gember iets kan variëren. Ik heb zelf nog nooit in een winkel of webwinkel gezien dat er verschillende rassen op naam werden aangeboden maar ik blijf er zeker op letten! Gember kan bloeien, maar dat is vaak niet in het eerste jaar, en rassen die voor de productie van rizomen zijn bloeien vaak niet.
DE START
Ik heb in het verleden al wel een paar keer geprobeerd gember te telen. Dat liep uit op een fiasco, de gember die ik in maart/april in een lage brede pot met potgrond oppotte liep nog wel uit maar kwijnde vervolgens weg, ging schimmelen en uiteindelijk heb ik in de zomer alles weggegooid.
Maar met meer en nieuwe informatie (en hernieuwde moed 🙂 ) heb ik het in 2019 weer geprobeerd. En ik ben er nu zo enthousiast over dat ik het elk jaar teel. Omdat het mooie planten zijn, omdat die gember zo veel verser en lekkerder is, omdat je zelf weet wat je de gember geeft om te groeien, en ook gewoon omdat het leuk is.
Tip 1: begin vroeg. De vorige (mislukte) keren dat ik gember teelde begon ik in (maart/april) en dat is voor het mooi te laat. Het duurt soms heel lang voor gember uitloopt (al hangt dat uiteraard ook af van de kwaliteit en leeftijd van de gember die je koopt). Ik begin in ieder geval, als ik met nieuwe stekken begin, in principe al in januari/februari.
Kies uiteraard een gave en gezonde gemberwortelstok, ik koos verse en biologische gember (ook in de hoop dat die wat makkelijker spruit dan niet-biologische gember die wellicht ook nog is behandeld met een middel dat zorgt dat de gember niet snel uitloopt). De rizomen mogen geen verzonken plekken, schimmel, etc. hebben. Maar ze hoeven ook niet heel vers te zijn – sterker nog – koop bij voorkeur gember waar al wat van die groenwitte bolvormige uitlopers op verschijnen.
De mislukte keren plantte ik de verse gemberwortel direct in een pot met potgrond. Dat blijkt niet de juiste manier te zijn, je plant haar bij voorkeur pas uit wanneer ze zowel uitlopers als groene stengels heeft gemaakt.
Het eerste jaar legde ik de gemberwortelstok simpelweg bij kamertemperatuur op een donkere plek (in een keukenkastje). Maar er zijn ook mensen die het in een bakje met een laagje water leggen (en dat water moet uiteraard elke paar dagen even worden bijgevuld), je stimuleert daarmee de wortelgroei. In mijn tweede jaar gebruikte ik er een ondiep bakje met vochtig vermiculiet voor waar ik de wortel voor ongeveer een derde in drukte. Ook dan moest ik wel zo eens per week wat water geven, want het water verdampt. Dat ging al iets beter. En warmte blijkt het belangrijkst te zijn. Licht kan ook helpen bij het uitlopen maar mijn ervaring is dat dat vooral voor het tweede deel geldt. Eerst vormen zich de groenig witte bolletjes als ze warm genoeg liggen op een donkere plaats. En als die er eenmaal zijn is het juist handig om de gemberrizomen op een lichtere plaats te leggen in water of vochtig vermiculiet zodat de worteltjes gaan groeien en ook de eerste groene stengels worden gemaakt.
Toch is er nog een beter manier (naar mijn mening) en dat is het laten spruiten in een afgesloten bakje bij ongeveer 25 tot 30 graden. Daarvoor gebruik je niet de hele gemberwortelstok maar snijd je stukjes met uitlopers van de rizomen af. Zoals hier:
Je ziet niet alleen uitlopers maar zelfs ook al een wit worteltje. Ik heb deze stukjes wortel in een afgesloten bakje laten spruiten, op keukenpapier dat ik nat maakte met uienwater (mag ook gewoon water zijn maar van uienwater is het bekend dat het planten kan helpen om sneller uit te lopen helpt). Het afgesloten bakje zette ik in een propagator op 27 graden (maar het kan bijvoorbeeld ook op een modem of ander apparaat worden gezet dat 24 uur per dag warmte afgeeft). Het uitlopen en wortelen verliep dit keer veel sneller (en daarom is deze methode ook heel handig als je wat later in het voorjaar met de teelt begint). Een heel uitgebreide uitleg over het hoe en waarom, met informatie hoe je uienwater maakt, en met foto’s ter verduidelijking vind je hier: Nieuwe inzichten in gemberteelt. En aan het einde van dat teeltjaar schreef ik een blog hoe het ver was gegaan met deze gember, hoe en wanneer ik het oogstte, etc.: Gember in 2022
Het spruiten duurt, afhankelijk van de versheid van de gember en de manier van laten uitlopen (licht, donker, in water of droog, of in een bakje met uienwater) enkele weken tot zelfs enkele maanden. En om die reden begin je dus vroeg. Want na het uitlopen is er ook nog tijd nodig om voldoende groene uitlopers te maken.
Als er eenmaal een paar witte worteltjes zijn zul je zien dat er ook al wat groene uitlopers zijn. Bij het laten spruiten in een afgesloten bakje in uienwater zie je zelfs dat dat eigenlijk wel redelijke tegelijkertijd gebeurt.
Dat is dan ook het moment dat je de stukjes gemberwortel met worteltjes en groene uitloper(s) op mag potten.
OPPOTTEN
Gebruik voor het oppotten potgrond die je luchtiger maakt door er wat grof zand (bijvoorbeeld brekerzand) door te mengen. Ik mengde er zelf ook een restje vermiculiet en perliet door (wat ik overhoud na het zaaien of stekken, dat hergebruik ik bij dit soort planten).
Gebruik een ruime pot, zowel in de breedte als in de diepte. Voor kleine stekken gebruik ik vaak 11 of 13 centimeter potjes, voor grotere stekken nog wat grotere potjes.
De groeiwortels zitten onder de grond, de ‘moedergemberwortel’ ligt half in/op de grond en de groene spriet kan zo verder groeien. Je kunt eventueel ook gelijk een grote pot gebruiken waar je 3 of 4 stukken wortel met wortels/uitlopers op gelijke afstand van elkaar in plant. Uiteindelijk kun je tijdens de groei steeds wat meer potgrond toevoegen tot de hele wortelstok een klein stukje onder de grond ligt.
Je zult de pot(ten) met gember binnen moeten houden tot 15 mei (IJsheiligen). En dan bij voorkeur in een kamer waar het overdag lekker warm is (rond de 20 graden of nog wat meer), hoeft niet in de volle zon maar wel in het volle licht. Rond 5 tot 10 mei kun je gaan beginnen met afharden: zet de potten/planten bij niet al te zonnig en/of winderig weer alvast eens een paar uurtjes buiten en haal voor de nacht weer naar binnen.
STANDPLAATS
Zelf heb ik in 2019 nog een fout gemaakt. Ik wilde de gember in de volle grond in de kas telen, ik heb de potten begin mei naar de kas gebracht, de gember er voorzichtig uitgehaald en in de volle grond in de kas uitgeplant. Dat bleek geen succes, de planten kwijnden alsnog in de daaropvolgende weken weg. Waarom weet ik niet precies maar ik denk dat het iets met vocht te maken had, de kleigrond is hier te vast en blijft te lang nat en daardoor ook minder warm.
Ik had het eigenlijk al een beetje opgegeven en wilde de gember weggooien toen ik bij het uitgraven bedacht dat ik nog een klein kansje wilde wagen. Ik heb de stukken wortels met uitlopers (kleiner en minder dan toen ik ze uitplantte) weer in een 15-literpot opgepot. De potgrond heb ik weer luchtiger gemaakt door er brekerzand en vermiculiet door te mengen. En ik heb de wortels zo diep geplant dat de hele gemberwortel een paar centimeter onder de grond zat. En dat was een goede gok! Ik gaf water maar liet de grond daarna weer wat opdrogen, ze houdt blijkbaar van voldoende vocht maar niet van grond die kletsnat blijft. Ik hield de plant in pot in de kas:
In de kas kun je dus ook kiezen voor de teelt in de volle grond, maar zorg dan dat die grond in het voorjaar goed is opgewarmd (door bijvoorbeeld eerst een paar weken wat zwart plastic op de grond te leggen), en dat het een luchtige grond is die vocht vasthoudt maar niet kletsnat blijft. Pas uiteraard ook op voor mollen, woelratten en andere gravers..
Voor de buitenteelt is de teelt in de volle grond zeker niet aan te raden want die grond is altijd kouder en gevoeliger voor weersomstandigheden. Ze doet het veel beter in een pot (omdat je in een pot zelf de grond samen kunt stellen, een pot warmt sneller op dan volle grond, je kunt de pot bij koud/slecht weer eventueel verzetten, en er is meer controle over vocht en voeding).
Kies het meeste warme en beschutte plekje in de tuin, dat plekje moet licht zijn maar hoeft niet in de volle zon te zijn, het mag ook in de halfschaduw zijn (een hoge temperatuur is belangrijker dan veel zon).
VOEDING
Na ongeveer 5 weken is de voeding in potgrond opgebruikt en zul je moeten gaan voeden. Zelf heb ik in mei wat organische samengestelde moestuinvoeding gegeven die ongeveer 8 weken werkt, met daarin wat stikstof voor de groei van het blad en wat fosfor en kali voor de opname van voedingsstoffen en groei van de wortelstok. En ik heb dat vervolgens eind juli/begin augustus nog een keer herhaald. Ik las dat gember een plant is die relatief veel voedingsstoffen nodig heeft. Als je een voeding koopt of maakt, bedenk dan hoeveel je wilt geven en wanneer (en houd je bij het kopen van voeding natuurlijk aan de voorschriften op de verpakking).
VERZORGING
Uiteraard is, naast voldoende voeding, ook water geven heel belangrijk. Geef (afhankelijk van de temperatuur en het formaat van de pot) 1 of 2 keer per week flink water en laat de plant daarna weer grotendeels opdrogen (maar niet uitdrogen).
Als je onkruid uit de pot wilt verwijderen doe dat dan voorzichtig want de gember die je wilt oogsten zit dicht onder het grondoppervlak.
De planten worden uiteindelijk zo’n 60 tot 70 centimeter hoog, met smalle bladeren, de pot/plant misstaat niet in een wat tropisch aandoende tuin, tussen bijvoorbeeld Canna’s, citroengras, siergember, etc.
OOGST
Je oogst gember voor het serieus koud wordt met kans op nachtvorst. Buiten zal dat rond oktober zijn, in de kas kunnen de planten wellicht tot in november blijven staan. Houd de weerberichten in de gaten en oogst op tijd.
Zo kan een pot met gember er rond half oktober uitzien:
Je ziet er niet heel veel aan, de eetbare gember zit net onder de grond. En dit is dan de oogst uit deze pot:
Dit was in 2019. Ook nu zie je weer 3 soorten wortels: de wortels onderaan die voor de opname van voedingsstoffen en water en dus de groei hebben gezorgd. En je ziet de bruinschillige moederwortel. En nogmaals: die moederwortel is na het uitlopen en vervolgens al die maanden in en pot met potgrond nog steeds stevig. Je kunt haar simpelweg even wassen, laten drogen en daarna gewoon alsnog in de keuken gebruiken.
Erboven hebben zich dus de verse gemberwortels gevormd; zonder noemenswaardige schil; wit met roze, sappig, helemaal niet vezelig, en heel sterk en bijna zoet van smaak. Ik las dat verse gemberwortel vooral gingerol en shogaol bevat, de 2 stofjes die voor die typische smaak en pittigheid zorgen, maar ook wat capsicaïne, en capsicaïne is het stofje dat in chilipepers voor de heetheid zorgt. En dat proef je :-).
Ik dacht dat de groene stengel wellicht ook iets naar gember zou smaken maar die smaakt eigenlijk nergens naar en heb ik zo´n 3 centimeter boven de verse gemberwortels afgesneden. Die groene stengelstukjes vallen er trouwens vaak na een dag bijna vanzelf af waardoor je de kale verse wit-roze worteltjes overhoud. In 2022 kreeg ik ook knolletje van een rode gember cadeau. Heel bijzonder en leuk!! Ze schijnt veel meer gezonde stoffen als gingerol en shogaol te bevatten, de rizomen blijven iets kleiner. En ook erg lekker! Zoek op markten of in toko’s, etc. vooral ook eens naar rizomen en verschillende kleuren, vormen of formaten.
BEWAREN
Je kunt de geoogste verse gemberwortel laten drogen (op een donkere en luchtige plaats bij kamertemperatuur), tot ze uiteindelijk gaat lijken op de gember waar je mee bent begonnen en zoals je die in de winkel kunt kopen.
Maar dat vind ik zelf zonde, omdat de smaak van deze verse sappige gemberwortels zoveel lekkerder is. Maar dan zul je de gember wel snel moeten verwerken want ze worden al snel zacht en slap, drogen een beetje uit, etc. Ik verwerk ze dezelfde dag of leg ze in een zakje in de koelkast en verwerk ze de dag erop. Als ik genoeg heb snijd ik ze ook in plakje en vries die in (voor later in thee, stoofschotels, curry, etc. maar ook om te verwerken in bijvoorbeeld jam (zoals rabarberjam met gember, etc.). En ik maak ze in; in flinterdunne plakjes (zoals sushigember), in stukjes in siroop (zoals stemgember), ik maak er siroop van, etc.. Zo kan ik het later gebruiken in desserts, taart, jam, bij rijstgerechten, in marinades, etc.
EN NU?
Nu is het 2023 en ik heb geen gember gestekt. Waarom niet? Omdat ik in de herfst, bij de oogst, gelijk weer wat stukjes terug in potten heb geplant. Dat gaat gemakkelijk door de rizomen even onder water te houden; je kunt er dan gemakkelijk wat vanaf halen en dat oppotten:
Na enkele dagen/weken verloren alle stekken al hun blad (op een kamer waar het ongeveer 15 graden was), maar ik weet zeker dat de rizomen onder de grond nog aanwezig waren/zijn. Ik schrijf dit op 31 maart en nu is er nog niets te zien. Maar de potten staan ondertussen in een warme kamer en ik hoop van harte dat ze binnenkort voorzichtig boven de grond komen piepen. Zo niet, dan heb ik een jaar pech en ben ik een ervaring rijker. Mochten de rizomen weer uitlopen, dan laat ik dat hier uiteraard gelijk zien!
p.s.: de inmaakrecepten met gember kun je hier vinden: Inmaak gember
Dag Diana,
Wat goed van jou. Geweldig!!!
Ik ben zelf ook al jaren aan het proberen om gember te telen, en steeds in verschillende stadia ging het mis.
Maar … niet opgeven!!
Nu ben ik op 3 november 2019 opnieuw begonnen met biologische gember. Misschien een beetje vroeg. De knoppen beginnen zich langzaam te ontwikkelen.
Dus tot nu toe gaat het goed. Dit is zo leuk.
Ik laat wel weten wat het wordt.
Veel succes.
Groeten uit Venlo.
Wij hebben gewoon een uitgelopen gember buiten in een speciekuip gestopt en een enorme plant is daaruit gekomen. Die heeft de hele winter buiten gestaan en staat nu sinds voorjaar in de volle grond. Er zijn ook al veel bloemen in geweest. Wij zullen zien of hij de winter door komt. Groeten uit Lierop
Hallo Anja,
Wat een bijzonder verhaal! Ik heb altijd geleerd dat de echte gember (Zingiber officinale, er bestaan ook andere Zingiber-soorten en zelfs ook andere gembersoorten die niet tot de Zingiber-familie behoren, zoals de Hedychium) geschikt is voor klimaatzone 9 (en Nederland bevindt zich in zone 7). Maar wie weet, in een zachte winter. En er zijn dan ook soorten die wel bloeien, of bloeien wanneer de wortelstok groot genoeg is en dus veel voedingsstoffen bevat). Maar buiten overwinteren is zeker niet iets wat ik iemand aan zou raden, ik kan me ook bijna niet voorstellen dat ze een Nederlandse winter in de volle grond overleeft. Ze wordt niet voor niets geteeld in landen als Australië, India, Thailand, etc. Maar ik ben wel hel benieuwd hoe het nu verder gaat en hoop dat je komende lente nog eens wilt laten weten of en hoe en wanneer de gember in jouw tuin de winter heeft overleefd en weer uitloopt!
groetjes,
Diana
p.s.: voor wie er interesse in heeft, er staat hier een lijst met de verschillende soorten Zingiber die er zijn: https://en.wikipedia.org/wiki/Zingiber
Ik heb van het voorjaar hetzelfde gedaan met Kurkuma. Ook in bakje vochtig vermiculiet lang gewacht op uitlopers. Uiteindelijk 2 potten met planten gekregen. Van kurkuma heb ik gelezen dat de oogst pas beter lukt als je ze een jaar extra laat groeien. De planten staan nu in de vorstvrije serre. Superleuk dat dit met gember ook zo werkt! Ga ik zeker proberen.
Dag tuinliefhebbers,
Ik heb de gember planten in de koude kast in grond geplant en dit is goed gelukt. De gember was wel niet zo groot zoals op de foto van Diana. Vandaar dat ik nu de gember uit de grond zal halen en trachten haar te laten overwinteren in huis.
Leuk idee van Elvira om gelijkaardig met kurkuma te proberen. Dit ga ik uitproberen, zeker nadat ik onlangs een artikel gelezen heb wat men in kurkumapoeder vermengt. Bedankt voor het idee Elvira. Zo leuk en tof om van elkaar te kunnen leren.
Groetjes
Carine
Reactie van Jan:
Hallo Diana,
Mijn jongste zoon is tamelijk gefascineerd door de groeiwijze van gember en kurkuma. We gebruiken beiden vaak, dus genoeg reden om te proberen het zelf te telen. Na een eerste poging in 2018 van wat gember èn kurkuma samen in 1 kuipje (van ca. 20 liter en gevuld met potgrond) in de woonkamer hadden we nauwelijks opbrengst, maar wel een paar hele decoratieve planten. Oké, niet de goede methode dus, maar beslist de moeite voor een nieuwe poging. Dus het afgelopen jaar hebben ook wij weer een poging gedaan om gember en kurkuma te telen.
Dit keer hadden we wat plantkuipen van 30 en 50 liter gescoord en die volledig gevuld met zelfgemaakte compost (van gft, gehakseld snoeimateriaal en overig tuinafval, karton en stroloze paardenmest, verder geen andere amandementen of meststoffen toegevoegd) en daar in het late voorjaar (te laat, naar we nu weten) de biologische ‘knollen’ in gepoot die we eerst 24 uur hadden laten weken in een laagje water zodat ze mooi stevig en sappig waren geworden. Twee 30 liters beplant met gember en 1 50 liter met kurkuma. De kuipen zijn weggezet onder wat appelbomen zodat ze geen volle zon kregen want daar kunnen ze echt niet tegen hadden we in 2018 al ervaren.
Er zijn een paar flinke planten uit elke kuip gegroeid en alles zag er mooi groen en zeer gezond uit. Af en toe een gieter water in de droge tijd, verder geen aandacht aan besteed. De kuipen hebben we buiten laten staan tot eind oktober, toen zijn ze ons geïmproviseerde kasje ingegaan en inmiddels staan ze daar onder een dubbele laag luchtkussenfolie, om ze ingepakt in de kas te laten overwinteren, ze vroeg in het voorjaar weer uit te pakken en in de zomer weer naar buiten te zetten. We hebben er nog niets van geoogst, omdat het idee was om ze eerst flink te laten groeien en pas vanaf najaar 2020 te gaan oogsten.
Inmiddels zijn we daar toch vanaf gestapt, zodat we binnenkort eens gaan kijken wat er zoal gegroeid is onder de compost, omdat ik al rondzoekende op youtube onlangs deze video tegenkwam van een Canadese teler: https://www.youtube.com/watch?v=hLWX4TsVUmo. Hij zit in Kelowna, Britisch Columbia in zuidwestelijk Canada, op 49,88° noorderbreedte. Amsterdam ligt op 52,37°, dus wij zitten nog een stukje noordelijker dan hij. Het verbaast me trouwens nog steeds dat een goed deel van Canada zuidelijker ligt dan ons kikkerlandje. 🙂 Hij heeft ‘uitgevonden’ dat je de gemberrhizomen (en naar ik vermoed ook die van kurkuma en galanga/laos) kunt laten uitlopen, de uitloper met wortels eraan (zoals op jouw 6e foto van boven) afbreken en oppotten of planten en de ‘kaalgeplukte’ moederwortel weer terugzetten in het groeimedium, die dan weer nieuwe uitlopers gaat maken. Op die manier kan je in feite de hele groeiperiode door nieuwe gemberplanten produceren tot de daglengte te kort wordt of de wortelstok is uitgeput (in het filmpje vind je e.e.a. op ca. 6 minuten). Hij heeft ook een interessante methode om snel prachtige compost te maken zonder het zelfs maar 1 keer te hoeven keren (verderop in hetzelfde filmpje) die ik komend jaar ook zeker ga proberen. In de commentaren onder het filmpje kom je trouwens ook nog de nodige zinvolle informatie tegen, een tamelijk zeldzaam fenomeen op youtube.
Mocht je interesse hebben in de resultaten van ons kweekvervolg dan zal ik komend jaar e.e.a. fatsoenlijk documenteren en je t.z.t. weer vervelen met mijn verslag. Wij teelden altijd al biologisch, maar deden voorheen wel aan grondbewerking zoals spitten, frezen en ‘woelvorken’. Na onze ’tuinpauze’ van ruim 10 jaar zijn we gestart met nieuwe inzichten en gelijk ‘no dig’ gegaan n.a.v. de resultaten en filmpjes van Charles Dowding. Ik neem aan dat je er al wel volledig mee bekend bent, maar voor de zekerheid hier toch maar een link naar een van zijn vele uitstekende filmpjes waarin hij uitlegt en laat zien hoe zijn methode in elkaar steekt en werkt. Hij zit op 51,11°N aan de Engelse zuidkust en zijn klimaatomstandigheden zijn dus zeer vergelijkbaar met de onze. Link: https://www.youtube.com/watch?v=NE6aVGnBDYs
En een prachtige Nederlandstalige presentatie over ‘voedt de bodem, niet de planten’ van Marc Siepman, promotor van het Humisme, vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=E1t0JCIrRgE
Vriendelijke groeten,
Jan
Hallo Jan , jij hartelijk bedankt voor jouw aanvulling op Diana’s verhaal over de gember opkweken. Vooral het filmpje van die Canadese teler was heel duidelijk.
Ik probeer het dit jaar voor het eerst met gember en tot dusver gaat het goed!
Ook ben ik met de Curcuma en de Laos begonnen maar die doen nog niets, maar heb ik heb de tijd
Groetjes Margriet
Hallo!
Ben ik nu te laat omdat ik lees in januari? Of is het op dit moment warm genoeg om er eentje te kopen in de winkel en in de pot te planten? Ik ben benieuwd.
Groetjes Isabella
Hallo Isabella,
Het is wel al heel laat maar misschien nog de moeite waard. Het planten van een gemberwortel heb ik meerdere keren geprobeerd en was hier telkens gedoemd te mislukken, de wortel gaat schimmelen en rotte, ze moet echt eerst groen blad hebben. Je zou in de winkel op zoek kunnen gaan naar een stuk gember dat al uitloopt (met die witte knoppen eraan), die in huis laten liggen tot er groene stengels verschijnen en dan pas oppotten. Of het nog lukt durf ik niet te zeggen, dat hangt af van hoe snel er groene stengels verschijnen.
Groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik heb enkele weken geleden verse gember gekocht. Het stuk wat ik over had heeft nu een uitloper gemaakt.
Gezien alle leuke verhalen er over, wil ik deze nu ook gaan planten. Echter….. het is inmiddels augustus. Kan ik het nu nog planten of beter tot januari laten liggen?
Dag Regina,
Ik zou het planten in een pot. Vervolgens de pot binnenplaatsen zodra de koude komt. Ik heb de gember ook in potten staan en dit jaar heb ik beslist om niet te oogsten. Ik ga de potten in de winter binnen zetten en volgend jaar opnieuw buiten. Hopelijk zullen de knollen dan groter zijn. Ik ga dit eveneens met de curcuma doen.
Succes carine
Hi Diana, ik heb toevallig een gemberknol met een nieuw knolletje eraan en daaraan best een flinke groene spriet. Het is nu september, dus niet de goede tijd. Maar deze heeft volledig uit eigen beweging een groeispurt op de fruitschaal, terwijl ik zelf op vakantie was. Ik wil ‘m graag de kans geven en binnen opkweken. Dat moet toch wel kunnen? Groetjes Priscilla
Hallo Priscilla,
Ja hoor, dat kan heel goed. Lees even hierboven ook even de vraag van Regina en het antwoord van Carine, want zij legt het prima uit.
groetjes en veel plezier met de opkweek!
Diana
Hallo,
Dank zij oa Diana’s tips heb ik knoflook-stukken geplant in een grote zwarte plastik kuip en in de kas gezet. Het duurt even maar dan gaat ie. Omdat de bladeren gele randen kregen heb ik ze een beetje in de schaduw van de tomaten, gezet. En daar hebben ze het naar hun zin gehad. Ze zijn zeker 70cm hoog, zo’n 5 of 6 stengels per gember-stuk.
Vorige week heb ik voor het eerst een stengel en stuk wortel geoogst. Verse gember is zoo lekker! Veel heftiger en pittiger van smaak. Nooit eerder geproeft. En het groen/ loof is ook heel lekker.
Straks, voor het te koud is alles oogsten.
Kurkuma heb ik in een kleinere kuip laten groeien, die is veel kleiner gebleven en laat ik overwinteren binnen.
groeten en dank voor de leuke informatieve website, frodo
Hallo Frodo,
Leuk om te horen!
Hier is helaas de teelt dit jaar mislukt, mede dankzij spint. Maar ik geef niet op, ga dit jaar misschien zelfs in december al beginnen met het zoeken naar mooie knollen die ik uit kan laten lopen.
De smaak van verse gember is inderdaad niet te vergelijken met gember zoals je dat in de winkel koopt: wit, sappig en pittig, heerlijk!
groetjes,
Diana
Hoi medekwekers,
Ik heb ook een gember geplant, deze staat buiten in een kuip en doet het goed. Ze ziet er stralend uit. Geoogst heb ik ze nog niet dus kan daar nog niets over zeggen.
Ik heb nu voor het 2e jaar knoflook geplant, eveneens buiten in een kuip. De oogst van vorig jaar was top. Van elk teentje heb ik een knolletje terug gekregen. En idd. deze is veel smakelijker. Ik ga nu ook met kurkurma aan de gang. Ben benieuwd wat deze gaat doen. Succes allemaal met jullie teelt. Lucia
Hoi Diana,
Dankjewel voor deze geweldige site! ALs nieuwe moestuinier haal ik er zoveel informatie vanaf! Ik ben nu ook met gember aan de slag gegaan, en heb ze nu een dag of 10 in de vemiculiet liggen. Ik zie nu dat sommige plekken waar de gember gesneden is wat gaan schimmelen, is dat oké?
Groeten Lotte
Hallo Lotte,
Nee, schimmel is niet goed, al kunnen snijvlakken niet goed drogen omdat ze vochtig liggen en ze ook hier dus wel grijzig en nattig zijn (daarom snijd ik ze bij voorkeur ook op een verdund stukje tussen 2 dikkere ‘knobbels’. Liever nog koop ik al gelijk wat kleinere stukken gember waarbij snij- of breekvlakken al gedroogd zijn.
Maar als er echt een grijze pluis komt moet je overwegen om er een plak vanaf te snijden (tot het dunste deel) en dat eerst 1 of enkele weken op een droge en warme plaats goed te laten drogen voor je de gember weer in nat vermiculiet te leggen.
groetjes,
Diana
Hier ook een beginnend stukje aan een biologische gemberwortel. Met gezonde spanning ga ik ermee aan de slag. Dank voor je tips en heldere uitleg!
Hallo Diana, Ik heb de supermarktwortel eerst een flink aantal weken op een nat schaaltje verwent en bij de eerste tekenen van witte puntjes in een pot met grond. Na de ijsheiligen met flink wat compost in de volle (zand) grond.
Een wortel is al een mooie plant en de andere heb ik opgegraven omdat er boven de grond niets gebeurde. Bleek onder de grond toch al een aardige wortel te vormen en dus maar weer snel begraven. Ben benieuwd naar het eindresultaat.
Groet Willem.
Diana,
Dank je wel voor al die geweldige informatie, telkens ik met vragen zit, kom ik op jouw site terecht.
Twee vragen ivm gember telen:
Wanneer gember zo oppervlakkig groeit, dan hoeft die pot zelfs niet zo diep te zijn ofwel?
Of hebben ze wortels die heel erg diep naar beneden gaan?
Ik heb hier een aantal stukjes gember liggen die nog steeds wachten om gepot te worden. Volgens jouw artikel ben ik schromelijk te laat. Maar ik kan het niet over mn hart krijgen om ze weg te gooien. Dus, dan maar een proefproject ervan maken?
Als u spreekt over over brekerszand, wat bedoelt u daar dan mee? Over welke korrelmaat heeft u het dan? Kan ik met een gerust hard grof korrelig zand kopen bij een doe-het zelf zaak? Of maak dit allemaal niet uit, als het maar zand is?
Ook die vermiculiet is in België zeer moeilijk te vinden.
Nogmaals hartelijk dank voor die geweldige site van jou.
Hallo Lut,
Nee, de pot hoeft niet heel diep te zijn. Maar bedenk wel dat er altijd meer kleine haarwortels dieper in de rond groeien (bij een rode biet zie je slechts zo’n 15 centimeter wortels als je ze uit de grond haalt maar ze schijnen met heel kleine haarwortels tot wel een meter diep vocht en voeding te kunnen zoeken). Ik zou dus zeker geen platte schaal gebruiken maar een pot die in ieder geval wel zo’n 40 centimeter diep is en liever nog wat meer.
Weggooien is inderdaad zonde. Je zou de pot nu buiten kunnen zetten in voor de herfstkou begint binnen halen en de gember dan als kamerplant laten overwinteren.
Brekerszand is wat anders dan brekerzand (brekerszand is een soort fijngehakt cementzand en zeker niet geschikt omdat het heel hard wordt). Brekerzand wordt ook wel stratemakerszand genoemd, het is een zandsoort met de grofste korrel in het schap van de zandsoorten. Het is vaak iets gelig van kleur. Maar elke soort zand met een groevere korrel is goed hoor, neem vooral geen zilverzand of speelzand maar iets met een grovere korrel.
groetjes,
Diana
Misschien handig om eea te versnellen:
Op youtube staan wat filmpjes over gember kweken, waarbij stukken ui gebruikt worden om de gemberwortel sneller te laten uitlopen.
Im heb het geprobeerd in een plastic bakje met stukken gember, stukken ui en vochtig keukenpapier en warempel, binnen een week of 2-3 al flinke uitlopers!
Hallo Bernice,
Wat onwaarschijnlijk, en bijzonder, en intrigerend 🙂
Ik ben gelijk gaan zoeken en vond inderdaad filmpjes, ook filmpjes die heel testgericht zijn (met voorbeelden van hoe de gember er met water, met uien en met uienwater er na 5 dagen, 10 dagen, etc. uitzien). Ik ga het dit jaar gelijk eens proberen, heel hartelijk dank voor de tip!!
groetjes,
Diana
Wat een heerlijke tips zo!
Fijn om te weten wanneer en hoe het mis ging.
Het helpt mij om met enthousiasme dit te gaan proberen.
Dank voor je inspiratie weer.
Hallo Diana, in je blog van januari doe je een experiment met gember wat mij enthousiast gemaakt heeft, hoewel ik nog nooit goede resultaten met gember had. Krijg altijd wel mooie planten maar weinig opbrengst.
Een vriend gaf mij de tip de planten in een zo diep mogelijke pot te zetten, wat ik dan ook gedaan heb. Ik heb nog nooit zoveel knollen gehad, echt super. Wat mij opgevallen is dat de wortels extreem lang zijn 30cm en meer, daar lag waarschijnlijk mijn fout, ze hadden te weinig plaats.
Zoals jij schrijft ze willen warm maar niet in de zon staan, maar dat deed ik altijd al.
Ik ben hier druk met opruimen want de nachten zijn hier al koud (vanmorgen om 7 uur 4 graden) en kwam daarbij de gember tegen (waar ik niet meer aangedacht had), die dus de hele zomer tussen andere planten stond en geen extra verpleging heeft gekregen, maar toch flink geleverd heeft.
Heb jij verse gember al een keer ingevroren, het is zoveel dat ik niet goed weet waar ik er mee naar toe moet, inmaken is niet zo mijn ding. Groetjes
Oktober 2022
Dag Con! Ik ben zo jaloers op je, zoveel gember, geweldig! Vroeger vroor ik verse gember geraspt in, ijsblokjeshouder, daarna de bolletjes in een zakje. Gaat perfect. Maar de laatste jaren doe ik fijngesneden gember in de voedseldroger. En dat vind ik nog fijner omdat je die gedroogde snippers in een potje kunt bewaren en dan kunt toevoegen aan stoofgerechten/thee/ cake etc. De smaak blijft in beide gevallen heerlijk! Groeten, Pien
Hoi Pien, dat is een goede tip, want de vriezer is al vol genoeg!
Heb al eens rammenas ingevroren in zijn geheel en dat is onpraktisch zo dik bevroren wortel om te raspen.
Nu heb ik helaas geen voedsel droger, maar wel een oven, dat kan toch ook of? Ben momenteel druk bezig kruiden te drogen, maar ik probeer of dat met gember ook gaat in plakjes denk ik. groetjes
Overigens deel ik je mening (amish paste) over de reacties/vragen van sommige op dit blog, maar soms schrijf ik ook wel eens wat stoms, je kan helaas op dit blog je reactie iod niet verwijderen
Hallo Con en Pien,
Dank voor de adviezen! Ik ga zeker ook eens een diepere pot proberen. Hier staat de plant er in een gewone pot in de kas prima bij, maar dat zegt natuurlijk niets over wat ik onder de grond ga vinden. Ik ga hier binnen 1 of 2 weken de gember oogsten (afhankelijk van het weer en de tijd die ik heb). Zelf vroor ik 2 jaar geleden de gember ook in, de knolletjes (zo prachtig wit met roze, sappig en sterk van smaak) worden snel zacht en taai. Om die reden bedacht ik ergens afgelopen zomer om er dit jaar iets met inmaak mee te doen (of ik zag een leuk inmaakrecept). Maar ik ben volledig vergeten wat of waar dan 🙄
Nu de oogst heel dichtbij komt ga ik de inmaakboeken er nog eens bij pakken, misschien vind ik een leuk recept of komt de inspiratie voor een recept terug.
Mocht ik op een idee komen, dan laat ik het zeker weten.
En anders wordt het toch weer invriezen of drogen, of anders misschien inleggen in een siroop.
groetjes,
Diana
dankjewel voor je antwoord
Ook mijn dank! Met de “diepe pottip” verheug ik mij nu al op de oogst volgend jaar. En dan ga ik zeker gemberknoflookpasta maken. Ik zag veel recepten op internet en het lijkt op de heerlijke knoflookpasta op deze website. Wat is dat makkelijk, wel wat werk om die teentjes te pellen maar bij het koken, hup een theelepeltje is zo gepakt. En omdat gember vaak met knoflook in één gerecht wordt gebruikt lijkt mij dat super! Komende week ga ik (softneck)knoflook planten. Ik heb een bedje met Bocking 14 voorbereid, teentjes ertussen, ben benieuwd of die extra kalium invloed heeft op de oogst!
Hallo Pien,
Ja, gemberpasta of gemberzout (zoals in sambal oelek) leek mij inderdaad ook handig! Ik heb even gezocht in de boeken en nu weet ik weer wat ik wilde 🙂 : plakjes gember in een soort Japanse ‘zoetzure pekel’ (zoals de plakjes die je bij sushi krijgt, maar zelf wil ik ook wat dikkere plakjes inleggen zodat ik ze vanuit het potje zo in bijvoorbeeld een curry, etc. kan leggen. meestoven en er later weer uit kan halen. En misschien gebruik ik geen rijstazijn maar kruidenazijn zodat het nog wat langer kan worden bewaard.
Ik heb even een foto gemaakt voor het geval iemand anders het ook eens wil proberen. Het komt uit het Engelstalige inmaakboek ‘The Modern Preserver’ van Kylee Newton en het is dus niet echt een inmaakrecept maar wel 6 maanden in de koelkast te bewaren (en doordat het wordt verwarmd maar niet wordt gekookt hoop ik dat de smaak van de plakjes gember net zo fris, vers en pittig blijft). Ik heb zelfs bedacht of ik iets met het gembernat/zout dat wordt uitgeknepen kan doen (misschien weer drogen zodat ik gemberzout heb of even opkoken en in een potje bewaren zodat ik het (net als sambal oelek) als smaakmaker met zout en gember in gerechten kan gebruiken maar ik weet niet hoeveel vocht het is, misschien te weinig om er nog iets mee te doen – ik hoop het binnenkort zelf te kunnen ervaren 🙂
groetjes,
Diana
Hallo Pien en Diana, ondertussen heb ik het grootste deel van de gember in de oven gedroogd. Tijdens het snijden had ik zoiets van wat zonde, zo mooie verse gember drogen. Nouja het is gedroogd en het is resultaat is wel een beetje teleurstellend, er blijft niet veel van over. Jammer dat ik het ginger recept niet kende, want dat lijkt mij een betere methode om gember te bewaren. Niks aan te doen, volgend jaar beter. Overigens heb ik ook de stengels gedroogd, in kleinere stukken en de buitenste bladeren eraf, geeft een goed resultaat.
Dag Diana,
Dank je wel voor deze update.Hier dezelfde ervaring. Pot met gember naar binnengehaald voor de winter, bladverlies aan 12 graden. Nu terug op een warmere plek gezet in afwachting dat de plant naar buiten kan. Ik heb al een stengel van 25 cm… dus er is hoop voor jouw gember! Anne
Wat een goed idee om de gember te laten overwinteren, ga ik zeker doen komende winter.
Ik heb voor 2 weken gember in stukken gesneden en deze gestapeld met zand er tussen in een doorzichtige plastic drinkbeker (zie foto) in nat zand gelegd. Het is zand uit een zak die buiten staat, ik heb geen extra water gegeven. De bekers hebben een plasticzakje gekregen en staan voor een zonnig venster. Vanmorgen gekeken alle stukken zijn uitgelopen. Dit is dus ook een prima en makkelijke methode.
Hoi Con,
Ja, lekker warm en vochtig lijkt toch de beste methode te zijn. Hier liepen ze het het beste uit in een afgesloten bakje dat in de propagator of op het modem stond, met daarin de wortelstokjes op nat keukenpapier (met uienwater :-))
Het gaat hier tergend langzaam maar de allereerste uitloper komt nu voorzichtig boven de grond. Het weer heeft ook nog niet meegeholpen, het wordt achter het veluxraam heerlijk warm maar dan moet de zon wel schijnen 🙄
groetjes,
Diana
Hallo Diana, ja warm en vocht dat in ieder geval. Maar volgens mij is ook licht een belangrijke factor. Heb nog niet zo snel resultaat gehad, een propagator heb ik helaas niet. Hier is het weer ook niet prettig, een paar dagen geleden hadden nog lichte sneeuw. Ik snak naar zon en warmte.
Resultaat vandaag 25 april;
op 1 april knollen gelegd in warm nat zand in een doorzichtige beker met plastic zakje afgedekt (zie boven)
Resultaat zie foto
Hoi Diana, ik ben benieuwd naar de uitkomst van je experiment. We hebben net gember geoogst en ik overweeg om iets te bewaren om meteen weer te planten voor volgend jaar. Hoe is dat bij jou afgelopen? Alvast bedankt voor je reactie!
Hoi Maaike,
Hier was het helaas geen onverdeeld succes; ik heb van de ongeveer 8 overwinterde planten slechts 3 planten overgehouden, de andere zijn verdwenen (te koud, te nat, te droog, geen idee, ik heb er gewoon in pot niets meer van teruggevonden na de winter). Ze stonden hier op een lichte slaapkamer bij ongeveer 15 graden, in 20 centimeter potten met een mengsel van nieuwe en gebruikte potgrond (dus niet teveel voeding maar ook niet helemaal geen voeding).
Ik ga volgende week mijn gember uit pot uit de kas oogsten en ben benieuwd. Want het kan nog wel zo zijn dat de overwinterde planten een grotere opbrengst geven dan planten die in de winter of het vroege voorjaar vanuit stek zijn opgekweekt. En dat zou het dan toch de moeite waard voor een nieuwe poging maken. Als de opbrengst vergelijkbaar is met die van nieuw gestarte stekken/planten, dan zou ik het in mijn omstandigheden fijner vinden om in het voorjaar met vers materiaal en nieuwe stekken te starten.
groetjes,
Diana
Ben nu ook begonnen met de gember stekken in januari , maar als je uienwater gebruikt in een gesloten bak op een warme donkere plek, , krijg je schimmel en veel.
Ik heb maar snel alles afgespoeld en heb het nu met gewoon kraan water in een gesloten bak gedaan, en ik ben zeer tevreden hoe de gember nu uitloopt.
Ik trek de bak wel elke 2 dagen ff open voor een beetej verse lucht, en dit werkt prima.
Ik hoop volgende maand de gember te kunnen planten in de pot grond.
Wel bedankt voor de tip, in januari in een gesloten bak donker en warm, dit werkt prima.
Hoi Remco,
Dankjewel voor je reactie!
Ik ga dit weekend gember stekken en zal weer eens beide manieren (met en zonder uienwater) proberen. Ik had geen last van schimmel maar tuinvriendin Laura wel, misschien heeft het met de ui te maken (en hangt het af of er al sporen op/in de ui zitten), Ik ben benieuwd en laat later nog eens weten of er hier nu ook schimmel verschijnt of toch weer niet.
groetjes,
Diana