Koude bestrijden

Er werd me gevraagd om iets te schrijven over de kou en wat we er tegen kunnen doen. Nou, bij deze, voor zover ik er verstand van heb hoor.

Maar eerst nog even; op de website van Pokon heb ik een stukje geschreven over het zaaien van zetmeelrijke zaden als courgettes en pompoenen, maïs en bonen, etc.. Bbbbrr, wellicht beter om er nog een paar dagen mee te wachten, maar hier heb ik de courgettes en pompoenen een weekje geleden warm voorgezaaid, en ze kiemen nu (pagina opent in nieuw tabblad): Bijna mei

Ook leuk om te melden: ik kreeg vorige maand de vraag of ik een Rootbooster wilde testen, een substraat dat jonge zaailingen en planten helpt een sterker en beter wortelgestel te maken. Het bedrijf heet Cellmax en ik kreeg een flesje, met de afspraak dat ik het graag wilde testen, maar dat als het niet goed werkte, ik daar niet om ga liegen.

Het stinkt vreselijk, als bedorven Thaise vissaus zonder vis, dat idee. En je gebruikt er maar 20cc van op 5 liter water, het is biologisch en wordt o.a. gemaakt van zeewier (dat verklaart voor een deel de geur :-).

Het resultaat:

Tomatenzaailingen even uit hun potje gehaald, links met rootbooster, rechts zonder, er is wel echt heel duidelijk verschil,  met één keer geven (en dat is dus waarschijnlijk niet veel meer dan 1cc geweest). Ik ga de planten goed in de gaten houden, ben benieuwd of de planten met meer wortels ook sneller gaan groeien, of sterker worden, of eerder of meer opbrengst geven, ziektebestendiger zijn of wat dan ook. Ook weer een leuk projectje voor dit jaar 🙂

Maar dan nu echt over kou. De komende dagen wordt het heel koud, zowel overdag als in de nachten, en er kan ook nog wat sneeuw en/of hagel vallen.

Is er iets dat je kunt doen om de kou een klein beetje tegen te houden? En denk dan niet in zomerse temperaturen, denk in 1 of 2 of 3 graden, maar bij mogelijke nachtvorst kan 1 of 2 of 3 graden veel verschil maken.

Voor buiten: mocht je al aardappelen of courgettes of pompoenen hebben die boven de grond komen, zet dan aan het einde van de middag plastic of terracotta potten ondersteboven over de planten; met hopelijk wat zon warmt de pot zelf en de lucht onder de pot nog net zoveel op dat die warmte in de nacht kan worden afgestaan aan de planten en vorstschade kan worden voorkomen. De foto is trouwens van een ander jaar, zoals gezegd heb ik ze nu pas 1 week geleden warm voorgezaaid).

Een over de planten heen gedrapeerd stuk vliesdoek kan ook helpen. Of uiteraard een tunneltje van vlies of plastic of glas, maar dat spreekt voor zich. En uiteraard kun je deze methode ook gebruiken voor te vroeg uitgeplante Afrikaantjes, Geraniums, etc..

Paprika zaailingen

Jaja, daar staan ze dan, in de koude kas (en in de koude kas is het nu echt koud), de zaailingen van pepers en paprika’s. Mocht je een koude kas dicht bij huis hebben, gok het niet en sjouw de bakken met zaailingen voor die paar komende dagen gewoon maar weer naar binnen. Maar bij ons staan ze een kilometer van huis. En gelukkig slechts 18 kilometer van zee, dus hier wel iets minder koud dan in het noorden en oosten van Nederland. Maar toch nog steeds veel kouder dan de zaailingen fijn vinden.

Tomatenzaailingen 22 april 2016

Hetzelfde  geldt voor de tomatenzaailingen. Het blauwe blad op de foto komt trouwens niet van de kou (want dat kan wel, kou en daardoor onvermogen om voedingsstoffen op te nemen kunnen ook voor blauwverkleuring zorgen), maar het blauwe blad op deze foto is van de 2 blauwe tomatenrassen Glossy Rose Blue en Indigo Blue Berries. Tomatenzaailingen kunnen wel iets beter tegen kou dan pepers en paprika’s maar ook zij krijgen er wel een tegenslag van (bijvoorbeeld in de vorm van een groeistilstand).

Hoe kun je er voor zorgen dat de temperatuur in de kas net iets hoger wordt en dus veiliger en aangenamer voor tomaten, pepers, paprika’s, etc.:

Zet overdag gieters en emmers water tussen de zaailingen in de kas, in de zon (hopelijk schijnt die tussen de buien door) warmt het water op en in de nachten kan die warmte weer worden afgestaan.

Bouw een tentje over de planten.

Bescherming tegen vorst in kas

Ook een foto van een paar jaar geleden (en nee, ik leer dus inderdaad blijkbaar niet snel van mijn eigen fouten en ongeduld :-).

Maar in de zon wordt het onder zo’n geïmproviseerd tentje van plastic, folie, vliesdoek of wat dan ook flink warm, en ook dan wordt die warmte in de nacht gebruikt om de koude lucht iets te verwarmen.

En verder kun je bijvoorbeeld waxinelichtjes, kaarsen,  petroleumlampjes of wat dan ook laten branden in de nacht in de kas, er bestaan zelfs petroleumkacheltjes (op marktplaats zijn ze al voor een paar tientjes te koop) waar je de temperatuur wat mee kunt verhogen.

Misschien dat lezers nog andere tips hebben om de zaailingen te helpen de komende koude dagen door te komen, alle tips zijn welkom!

Iedereen sterkte met de komende koude dagen, rond volgende week vrijdag gaat de temperatuur drastisch omhoog, en daar kijken we al naar uit!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

43 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark en Marion

Hopelijk is het maar een winterse speldenprik en begint de lente snel door te zetten. Onze zaailingen staan inmiddels weer in de garage achter de glazen schuifpui. Daar is het 5 graden warmer.

Ted van Gennep

Ik denk eigenlijk dat je een klein beetje voorbarig bent met je optimistische voorspelling van het weer. Ik baseer dit op de stand van de maan. Die gaat zo tegen ijsheiligen aan weer veranderen en dat brengt weer ietswat “verkouding” met zich mee. Maar of het zo “erg” wordt als nu denk ik eigenlijk niet. Misschien 1 of 2 nachten vorst aan de grond. We zullen zien hoe e.e.a. uitpakt.
Hartelijke groeten Ted van Gennep.

Mayra

Ik sjouw alles tegen de avond weer naar binnen tot groot ongenoegen van de overige gezinsleden. Maar mijn tuin is aan huis dus dat scheelt.

Margriet

Hoi Diana,

Ik wilde de zaailingen van de krootjes uitplanten, want die zijn groot genoeg. Maar ik ben toch een beetje bang dat ze dan teveel te lijden hebben van de koude.. ik wacht dus toch maar een paar dagen. De broccoliplanten moeten ook over, die kunnen natuurlijk goed tegen de koude, maar ach, ze kunnen nog wel een paar dagen in de potten blijven staan.
Wel moet ik een aantal tomatenplanten en peper/paprika planten in grote potten gaan zetten. Ze krijgen het te krap in de potjes. Ik zou toch in ons extra kasje een aantal tomatenplanten in grote potten zetten, dus dat maar iets eerder. Kan ze altijd even naar de garage verplaatsen voor de nacht… Tijd voor iets warmer weer. Maar ach, hier komen we ook wel weer doorheen.
Ik heb de courgette, komkommer en meloen ook al goed boven. De pompoen wil nog niet goed kiemen. De butternut.. Ik hoop dat de zaden toch goed genoeg zijn. Anders volgende week nog maar een poging met de overgebleven zaden. Gebruik je op de tuin trouwens een rek om de pompoen overheen te laten groeien? Of leg je gewoon stro of iets anders onder de pompoen als ze beginnen te groeien?
Succes met “overwinteren” van alle zaailingen en een fijn weekend
Groetjes Margriet

Angelique

Sjouwen sjouwen, elke avond jungle bouwen. De tomaten hier worden al echt groot en om manlief tevreden te houden ga ik ze volgende week toch echt allemaal weg brengen. Na de vorst, dat wel 🙂

En wow die wortels!!! Wat een verschil! En zie ik ook een dikkere stengel? Heb je het bij meerdere zaailingen getest?

Marlies van Drimmelen

Hi Diana, kunnen wortels, bosui, ui, kapucijn, erwten en pastinaak wel zo in de tuin blijven staan met de kou, of die ook beter afdekken? Ze zijn nog zo klein.
Dank je en succes met alle zorg!
Groetjes, Marlies

Frans

Hallo Diana, ik leer erg veel van jou site en kijk er telkens weer naar uit of er weer een bericht is geplaatst, zodat ik weer nieuwe leer momenten kan beleven.
Ik heb ook een vraagje, wij zien de fotoos die jij plaatst…misschien is het voor jou wel leuk om te zien hoe onze tuinen en zaailingen het doen.
Hier de vraag , is er een mogelijkheid dat wij die ook hier eens zouden kunnen plaatsen.

vriendelijke groeten Frans.

Jannie

Hallo Diana,

Ik heb voor het eerst een koude bak, dankzij mijn man. Daarin staan al diverse zaailingen boven de grond. Ik heb een thermometer geplaatst om te zien hoe ze zich houden. maar voor de zekerheid bedek ik in de avond de zaailingen met bubbelplastic. Zou dat voldoende zijn?
Ik zoek meer info over goede buren, slechte buren, dan dat er in een kweekmagazine 2014 van Welkoop staat. Hoe ernstig moet ik dit nemen?

Janneke

Hoi, even googlen op ‘wisselteelt in de moestuin’ of bijv. ‘Aardbei en ui samen’ levert een schat aan info op!

Jolanda

Hallo Diana,
Dank voor de tips! 🙂
Daarnet de paprika, peper, aubergine en courgetteplantjes bij elkaar gezet / ingepakt in bubbelplastic + in een klein basilicumkasje gezet. Ook daar nog weer folie overheen en het staat onder een tuinafdak. Daar moeten ze het de komende week maar overleven!
Groet, Jolanda

Mieke Smets

Jannie,
ik vraag me ook vaak af waar goede info over goede buren slechte buren te vinden is, bijvoorbeeld wat zijn slechte buren voor een druivenplant?

Prinses en de Erwt aka Sireen

Hallo Diana, hallo medetuinierders, ik hoop dat alles goed gaat met iedereen; plantjes inclus. Hoop dat iedereen gedurende de naderende koudedip geen plantjes verliest. Ik heb het artikel over de rootbooster gelezen en ik vraag me af wat het eigenlijk voor mijn plantjes EN de oogst zou doen. Immers de zaailingen gaan bij mij in potjes lekkere zachte bioaarde en krijgen niet al te lang daarna lekkere organische meststoffen. Ik denk dat mijn zaailingen het wel best vinden zo. Waarom zouden ze meer wortels willen? Die maken ze immers zelf naar gelang ze groter worden. In de kleimoestuin bewater ik ze tot eind juni/begin juli en daarna niet meer. Bergen tomaten, normaliter. Waarom zou een zaailing boelveel, nog meer dan de gebruikelijke hoeveelheid, wortels nodig hebben? Ik zal toegeven dat ik een EL moestuinieder ben, Eigen Logica, maar ik wil wel graag leren want als het slimmer kan ……………… :-))) Ik geef totaal geen mest in de moestuin en doe totaal geen speciale moeite om mijn zaden onder de juiste omstandigheden te bewaren maar krijg steeds goede zaailingen het jaar erna. Waarom en in welk geval zouden mijn zaailingen Rootbooster nodig hebben? Voor mijn bloemenzaailingen, misschien, want die zaai ik ook rijkelijk voor mijn bijen. Ik begrijp, Diana, dat je voor het eerst met dit produkt aan de slag bent, maar misschien weten de representanten van dit produkt een antwoord? Ik ben benieuwd want het is nog vroeg in het jaar. Liefs en groeten.

Arianne

Dag allemaal,
De beschrijving van de stank van Cellmax doet me denken aan een aantal berichten over tomaten planten op Printerest. In Amerika, tja, zijn er mensen die vissenkoppen onderin het plant gat gooien. Geeft misschien zelfde luchtje!

Gerda

Als de kas groot genoeg is zet je aan de noordkant een (paar) olievat(en) met water en verft die zwart. Waar ik vroeger woonde werkte dat de hele winter voldoende om de kas lauw te houden. Buren hadden weer een gat gegraven in hun polytunnel dat een meter of 2 diep was en zworen dat de aardwarmte dan ook hielp. Maar in Nederland op zeenivo lijkt me dat niet echt practisch ; )

Chris

Ik heb de bodem van een kleine kas bedekt met een oude electrische onderdeken, gekocht voor €5 in een kringloop winkel. Werkt prima.

Lizzy

Jaja het koude weer blijft erin hangen ja en die kas is ook geen optie nu, maar bij mij staat alles op een warme mat en voor het raam. Als we met zijn allen vragen voor betere tempraturen dan kan het feest beginnen voor de plantjes.
Ga geen plastic in de kas leggen of erom heen allemaal gedoe voor niks, geduld is het beste.

Frank

Hallo Diana,
Niet direct met de koude te maken, maar ik had nog een vraagje: heb dit jaar ook weeuwenteelt geprobeerd met bloemkolen in de serre. Momenteel na lang verzorgen en regelmatig weghalen van rupsen heb ik prachtige planten met veel blad maar nog geen bloemkolen……..zouden deze nog komen denk je? (de tomatenplanten staan te drummen om in de plaats te komen).

Nel

Hallo Diana.
Bij de action zijn kacheltjes te koop voor een tientje. Dat zetten we s’nachts aan als het dreigd te gaan vriezen!
Groetjes Nel.

Marie

Hallo Diana,

Ik gebruik ook rootboosters, maar dan van Plagron. Ik heb z’on starterset gekocht voor 50 euro. Dan krijg je niet alleen rootbooster, maar ook andere middelen mee. Ze hebben meerdere verschillende series: voor hydroponics, voor normale groei en voor bio enz. Ik vond het wel heel veel geld, maar ik heb nog nooit mijn tomaten zo zien groeien als nu. Ongelofelijk snel groei met veel blad (dus niet alleen lange dunne planten, maar mooie groene dikke planten). Ik plant elke jaar op hetzelfde datum (zo dat ze op 12.mei in de kas kunnen), maar dit keer voor het eerst zijn ze binnenkort te groot voor hun potten 😀 Helaas was ik niet slim genoeg om een plantje deze middelen niet te geven, maar ik heb genoeg om volgende jaar weer te proberen. Of het het geld waart is weet ik niet, maar leuk is het wel.

wia bonte

Hallo Diana,

Op mijn vensterbank staan een aantal potjes met Yacon stekken. De afgelopen twee jaar heb ik een hele goede oogst gehad van deze Yacon morado. Eén keer 20 kilo en vorig jaar 12 kilo aan eetknollen.
Ik kon dus royaal uitdelen en laten proeven. Verschillende mensen wilden graag wat plantgoed hebben en net als jij heb ik daardoor langdurig en moeizaam zitten hannesen om groeiogen af te snijden.
Vorig jaar kwam dit er niet meteen van en belandde de kluit in een emmer met zand en cocopeat in de schuur.
Een paar weken geleden vroeg ik aan mijn schoonzoon of hij dit klusje voor me wilde klaren. Ik was al op weg om een mesje en een zaagje te pakken, toen hij er (met z’n handen) stukken afbrak en vroeg: “Hoeveel stukken wil je hebben”? Ongelovig keek ik toe. Maar het lukte mezelf even later ook.
De stekken heb ik twee dagen laten drogen en daarna opgepot. Ze doen het allemaal prima.
Hallo Diana
Vanaf nu dus geen pijnlijke handen meer en stekjes die moeizaam de winter door geholpen moeten worden. En ook meer stekken om uit te delen, want vorig jaar gaf ik de moed halverwege op.
Ik wilde jou en andere Yacontelers deze tip niet onthouden.

Groetjes,
Wia

Sterckx Joris

Hier in Leest (Mechelen – België) gaan de zaailingen over het algemeen ook goed. Ik leg er elke avond zo rond 18h een vliesdoek over en mijn vriendin haalt deze er smorgends weer af. Ik moet zeggen, sinds ik dat beginnen doen ben dit weekend zien ze er een pak beter uit 🙂 mooi groen en groeien goed. Daarvoor zagen ze wat gelig 🙁
Mijn basilicumzaailingen zijn volledig mislukt, had 2 bloempotten van 25cm gevuld met stekgrond en potgrond maar heel de bovenkant is gewoon kaalgevreten :p deze week ga ik voor een tweede poging :p
Ik heb trouwens in mijn serre (koude kas) al 4 tomatenplanten en 3 paprikaplanten staan die ik gekocht heb in een tuinwinkel waar ook veel boeren komen kopen. Deze staan onbeschermd en doen het ook goed ondaks de koudere nachten. Ik vermoed dus dat de nachtvorst niet echt meteen een invloed heeft bij mij.
Komend weekend ga ik waarschijnlijk alles uitplanten in de serre. Of kan ik beter nog een extra weekje wachten?

Ik moet wel zeggen, eerste keer dat ik die serre heb en zaken zoals sla en kolen zien er gewoon PRACHTIG uit. Niet bedolven door slakken, rupsen of andere beesten waar ik vorig seizoen buiten een gigantisch probleem mee had :p
Heb ook wel kolen en dergelijke buiten staan maar daar zit momenteel nog een vliesdoek over dus ik denk dat dat ook beter is.

Hans Amendt

Probeer planten tijdens de opkweek nooit met hoge temperatuur te verwennen. Het is allemaal afhankelijk in welke omgeving de opgekweekte plant uiteindelijk terecht gaat komen. Doorgaans is de opkweek ruimte beter geïsoleerd en is men in staat om een hogere temperatuur aan de plant aan te bieden. Stem af met de eindbestemming, komt een Paprika bijvoorbeeld eind April in een koude kas te staan, verwen de plant dan niet in de nacht met temperaturen hoger dan 12 graden tijdens de opkweek. Ik heb hier uitvoerig mee getest, paprika’s zijn zelfs bestand tegen – 2 graden gedurende 10 uur. Het is geen aanrader om dit zover te laten gaan, maar ze kunnen het incidenteel aan. Interessant is de wortelontwikkeling bij de bio booster, maar eigenlijk ook weer goed verklaarbaar omdat zeewier rijk is aan fosfaten. P heeft een positieve invloed op wortelontwikkeling, gezondheid en weerstand. De wortels op beide de foto’s zijn gezond, dit is aan de kleur en vertakkingen van de wortels te zien. Ik zelf werk overigens al sinds 2001 met organische boosters op basis van zee wierbasis binnen bedrijf en onderwijs. De beschreven geur is dan ook zeer herkenbaar, sommige mensen gaan er letterlijk van om .

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties