Koud
Ondertussen hoop ik weer foto’s te kunnen uploaden, alleen niet in mapjes zoals ik gewend was. En dat betekent dat ik een enorme ‘kast’ krijg met honderden foto’s, het zij zo (hopen dat ik niet eens iets terug hoef te zoeken :-)).
Eerste testje is de knoflook zoals die er nu bij staat, niet gek voor zo’n lange periode, begint zelfs al wat te groeien.
Neemt niet weg dat het wel erg lang erg koud is en blijft. Ook nu nog een hele week, en dat betekent weer het poten van de aardappelen uitstellen, en het zaaien van bepaalde soorten. Bloemen zijn wel in huis gezaaid, maar ondertussen liggen in een zakje verschillende soorten sla klaar, rucola, rode kool en noem maar op. Meestal kun je het wel zaaien maar kiemen zal het met deze temperaturen niet. Dus als ik moet kiezen tussen nu zaaien en gewoon wachten, kies ik voor dat laatste (met frisse tegenzin overigens).
Ondanks de kou begint er in de volle grond in de koude kas wel wat te kiemen; radijs, spinazie, rucola, mosterdblad, etc.. En in de tray’s beginnen ook wat soorten te kiemen (op de foto platte peterselie, maar ook Consolida, spitskool, rode kool, etc. komen nu voorzichtig op. Als we op de tuin zijn staan de zaaisels open en vrij, als we weg gaan dekken we de bakken met de tray’s af met glasplaatjes en perspex plaatjes; dat houdt de warmte vast (als de zon eens zou schijnen, warmt het dan ook nog extra op), houdt vocht vast en houdt de muizen buiten.
Verder lijken de weeuwenteelt groenteplanten (bloemkool en spitskool) eindelijk ook iets te gaan groeien. Een week of 3 geleden hebben we kalk gestrooid (buiten en in de kas), komend weekend gaan we koemestkorrels strooien. Ik heb het idee dat we vorige jaren eind maart al regelmatig uit de kas wat konden oogsten, nu is zelfs de spinazie pas 2 sprieten groot.
Afgelopen week hebben we eens een soort binnenkooi gemaakt in de kas. Van isolatiemateriaal, 1 meter hoog, we hadden daar op zolder nog rollen van liggen. Met stokjes een beetje professorisch vastgezet. We hopen dat de grond in de kas daardoor in de komende wekend wat beter opwarmt en dat ook groenten en bloemen die er voorgezaaid zijn wat profijt van hebben.
En dan nog even over een leuk project dat ik samen met tuinbuurvrouw Yvonne heb bedacht; wij lusten allebei graag thee, we hebben allebei een tuin, ik heb een droogapparaat (1+1+1 = 3 :-)). En dus misschien vreemd dat we er nooit eerder over hebben verzonnen, maar nu zijn we van plan om samen komende zomer kruidenthee te maken. Geïnspireerd door het boekje “Thee uit eigen Tuin” van Peter Bauwens, en door de vruchtenthee die Yvonne in de theewinkel In den Biesenschuur in Spijkenisse kocht, met daarin rozijntjes, vruchtjes maar ook kleine stukjes wortel en bietjes (die de thee mooi kleuren). Dat kunnen wij ook!!
En dus nog wat leuke soorten uitgezocht die geschikt zijn voor thee (een zoete kaneelachtige basilicum, komkommerkruid voor de bloempjes, anijs, kamille, etc.), waar we dan komende zomer hopelijk zelf vruchtenthee, kruidenthee en misschien wel groentethee van gaan proberen te maken. Ik ga over dit onderwerp komend weekend een nieuwe pagina maken, en daar dan komend jaar in vertellen en laten zien wat we gebruiken, hoe lang welke kruiden moeten drogen, en natuurlijk hoe het eruit ziet en hoe het smaakt (het belangrijkst).
Dat voor later, straks even naar de tuin (Lathyrussen in de kas voorzaaien), het is niet veel maar toch even naar buiten, even wat water geven, de tuin bekijken (alsof ik het allemaal door goed te kijken kan laten groeien).
Gelukkig is er 1 bekend gezegde; “Elk weer heeft zijn tegenweer” (oftewel, na deze lange, koude, donkere weken kunnen we rekenen op een lange, mooie, droge april- of meimaand. Daar rekenen we dan maar op :-).
Hoi,.
Echt een superleuke site. Sinds 2 jaar ben ik in mijn tuin aan het moezelen..
Maar het was maar een klein strookje en bovendien had ik mega last van katten.
Ik heb me ingeschreven voor een volkstuin en na 8 maanden op de wachtlijst heb ik nu iets meer dan 100 vierkante meter. Er staat een kleine kas op en een koude bak. Ik ben dus ook aan het voorzaaien in mijn vensterbanken en elke x gaat er een berg naar de kas. Het weer is wel direct een uitdaging voor me. Maar ik heb al mooie zaaiingen gebracht. Zelfs paksoi en rode kool.. Nu hopen dat het weer snel beter gaat worden he! Interessant van die thee. Ik ga zelf ook aan het experimenteren. Heb al mooie stekken borage staan ook en kamille in de vensterbank. Vreekens zaden in dordrecht heeft echt alles op dit gebied.. Ik weet niet of je ze kent ook online te bestellen en mooie site. Ik zelf heb er allemaal geneeskrachtige kruiden gekocht. Veel s6 dit jaar he!
Leuke site is dit hoor! Groet Juliette
Hallo.
Ook hier de spinazie nog niet veel verder dan 2 sprieten blad.
Vraagje wat nou de term weeuwenteelt inhoud bij bv bloemkool?
Gr. J.J.
Weeuwenteelt is de teelt van bijvoorbeeld bloemkool waarbij je rond begin september zaait, de planten onder koud glas plant, en daar dan rond eind april (vlak voor de tomaten, etc. erin moeten) bloemkool kunt oogsten. Op de pagina over bloemkool heb ik er nog wat over geschreven: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/koolgewassen/bloemkool/.
Je moet er wel een ras voor gebruiken dat geschikt is voor weeuwenteelt. En er zijn ook rassen van spitskool en savooiekool die je voor weeuwenteelt kunt gebruiken.
groetjes,
Diana
Goed idee, van die thee! dat rijmt nog ook 😉
als ik jou naam aanklik krijg ik een melding van een trojaans paard , dus mensen niet klikken !!
Ik kijk regelmatig op de site van natuurlijk-rijk. Nog geen problemen gehad.
Hallo Diana,
Ik wil graag rarbarber en aspergesplantjes gaan planten.
Ik wil deze tijdens de kosmoskalender planten maar onder welke periode behoren deze?
Hallo Gonnie,
Met de reguliere groenten die je in 1 jaar zaait en oogst is het gemakkelijk, die zaai je gewoon wanner het de juiste tijd voor blad of wortel, etc. is. Met dit soort vaste planten is het handiger om gewoon zelf te bedenken wat je nu eigenlijk wilt. In ieder geval natuurlijk niet in bloem- of vruchtperiode. En heel officieel behoren ze beiden naar mijn mening bij de bladgewassen (voor de groei van blad en stengels – van beiden eet je de stengels).
Maar als je kleine plantjes hebt kan ik me ook voorstellen dat je bedenkt dat je eigenlijk allereerst wilt dat ze een goed wortelgestel maken (als je kleine plantjes hebt). Oftewel, als ik een groot stuk wortel van Rabarber zou krijgen, dan ging ik gelijk voor de bladdag. Als het een klein stukje wortel is, zou ik voor de wortelperiode gaan.
Geen pas-klaar antwoord, maar ik hoop dat je er iets aan hebt….
groetjes, Diana
Ja zeker heb ik er iets aan.
Aan wortelperiode had ik nog niet gedacht, maar dat gaat h’m wel worden want dat vind ik nu het belangrijkst.
Grote wortels hebben ze niet.
Dank je voor de info, Gonnie
Hallo Diana, lijkt me interessant om je bevindingen over de thee tevolgen
Je schrijft dat je de weeuwen bloemkool nu koemest hebt gegeven ik dacht dat er alleen kalk bij moest , heb ze ook 3 weken geleden verpot en “bekalkt” du nu de koemest ? ze staan er goed bij onder een geimproviseerd kasje met 6 lagen plastic . Het is een wonder dat het goed gaat want de tuin ligt hier in noord.ned. Op het oosten !
Hallo Simone,
Dat durf ik voor je te zeggen want je hebt ze in pot, als ik het goed begrijp.
Hier staan de planten in de volle grond in de kas en kolen hebben zowiezo altijd wel voeding nodig (zonder goede, gezonde, sterke plant geen bloemkool). Bovendien heeft hier afgelopen zomer de tuin (en kas) zo onder water gestaan dat heel veel voedingsstoffen zullen zijn uitgespoeld. Extra voedsel geven is hier nu geen overbodige luxe. Maar ook zonder de slechte zomer van 2012 zouden we de kolen nu wat voeding geven hoor, om ze wat in de groei te helpen. En de tomaten die er in mei achteraan komen lusten ook nog wel wat er eventueel is overgebleven. kijk ook even op de pagina over bloemkool onder het kopje “Bodem en Bemesting”: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/koolgewassen/bloemkool/
groetjes,
Diana
Hallo,
Ook hier in West-Vlaanderen dwarrelt er terug sneeuw uit de lucht. 🙁
Dus ook vandaag geen worteltjes, radijsjes, spinazie, kervel, … zaaien. Ook geen aardappelen planten.
Even naar mijn serre lopen om de erwten, tuinbonen, kolen en prei dat ik in potjes gezaaid heb water te geven. In de huiskamer even kijken hoe mijn paprika’s eindelijk kiemen. Mijn knolselder en groene selder die mooi gekiemd zijn, en mijn zaaiajuin die heel slecht wil kiemen (misschien staan ze te warm of krijgen teveel licht ?).
Trouwens Diana, ik heb jou site sinds 2 weken ontdekt en moet echt zeggen proficiat voor jou !! Al heel wat leuke en nuttige tips hier gelezen !!
Groeten uit Belgie
Brecht
Hallo Brecht,
Ik durf zo op afstand niet te zeggen waarom je zaaiuien niet willen kiemen. Het is wel algemeeen bekend dat flink wat Alliums graag een koudeperiode willen, dat helpt vaak bij de kieming (hoewel ze het soms ook prima zonder kou doen). Wellicht is het iets om over na te denken, afhankelijk van waar ze nu staan, ze eens een week of 2 buiten zetten).
Verder is het ook algemeen bekend dat Alliums kort kiemkrachtig blijven. Soms maar 1 jaar, meestal 2 jaar, maar zelden 3 jaar kiemkrachtig. Wellicht zou dat ook nog het probleem kunnen zijn, gewoon te oude zaden. Zelf had ik stengelui vorig jaar gekocht, gezaaid en geoogst, maar m’n vergeetachtige hoofd had ik het zakje zaden in de zomer in de kas laten liggen. Veel te warm natuurlijk (de bewaartemperatuur heeft een negatieve invloed op de kiemkracht), een paar weken geleden toch nog maar gezaaid maar dat doet echt niets meer.
Maar misschien moet je gewoon nog wat wachten, want ik begrijp dat er wel iets kiemt. Donker en koud, dat is wel wat Alliums over het algemeen het liefst willen.
groetjes,
Diana
Donker en koud, mag ik dan aannemen dat dat ook voor (knoflook)bieslook geldt? Dat zou een hoop geknoei van mijn kant verklaren!
JannekeP
Hallo Janneke,
Dat zou inderdaad kunnen. Zelf zaai ik uien, prei, etc. altijd in de koude kas in januari of februari. Bloemen en kruiden die tot de Alliums behoren zaai ik meestal begin februari in huis, als ze daar niet binnen 3 weken kiemen gaan ze naar de koude kas en blijven ze daar. Soms kiemen ze bij kamertemperatuur, maar ongeveer 1/3 deel heeft toch alsnog een koudeperiode nodig. De knoflookbieslook zal zeker niet dood gaan van vorst, dus als ze nog niet wil kiemen, dan zou ik haar nu inderdaad gewoon buiten zetten (of in een kasje of platte bak). Het kiemen gebeurt uiteraard pas als de temperatuur na alle kou weer warmer wordt in de lente (vandaar dat ik het toch altijd eerst warm probeer).
Ik hoop dat het zo lukt!!
groetjes,
Diana
Nou, ik hoop maar dat die kou snel uit de lucht is……
Kunnen mijn aardappels eindelijk eens de grond in, ze zijn al zo mooi voorgekiemd.
En de sla-plantjes zouden de koude grond op kunnen…….
Spitskool is kapotgevroren in de kas, had er nog wat vliesdoek over gelegd maar ik denk dat ze net te klein waren….
Raar weer, ik ben er wel klaar mee nu!
Ja, ik heb het ook he-le-maal gehad met die kou. Ik word er zo chagrijnig van 🙁
Wat ik wel bijzonder vind is dat zaden lijken te ‘weten’ dat het buiten nog te koud is.
Alles wat ik dit jaar binnen heb gezaaid kiemt beduidend trager dan vorig jaar, terwijl de omstandigheden binnen hetzelfde zijn. Zelfde plaatsen in huis, zelfde datum (plus of min twee dagen), zelfde kiemkrachtig zaad. Het meest opvallende vind ik nog wel de kapucijners. Zowel vorig jaar als dit jaar op 18 maart binnen gezaaid. Op exact dezelfde manier: vijf (voorgeweekte) erwten per potje, een keer water geven, voor het koudste raam van de woonkamer gezet (ca. 16 graden). Vorig jaar waren ze in vijf dagen zo ver dat ze aan de onderkant uit de potjes groeiden, nu is er nog geen een echt boven de aarde uit (ze beginnen allemaal net een beetje wakker te worden). Typisch he? Maar wel fijn dus, want ik moet het gaas nog zetten en daar kijk ik met dit weer niet naar uit 🙂
groetjes, Christa
Hallo Diana,
Je bent weer lekker bezig. Ook een leuk idee met je tuinbuurvrouw.
IK heb een vraag. Ik moet nodig mijn tomatenzaailingen verspenen.
Nu heb ik de zakken met potgrond in ons houthok liggen. Wel overdekt, maar
niet geheel afgesloten, waardoor de zak hard aan voelt. De potgrond zal
wel een beetje bevroren zijn. Wat is de oplossing? Een zak in de bijkeuken zetten.
Het is daar wel een beetje verwarmd. Hoe lang duurt dat, voordat de potgrond kunt gebruiken? Moet de zak dicht blijven?
Ik heb er nooit rekening mee gehouden dat het zo lang koud blijft. Ik snak naar de echte lente.
Alvast bedankt voor je antwoord.
Anne Marie
Hallo Anne Marie,
De potgrond (die tegen het vriespunt aan zit) is echt heel koud, zaailingen die bij ongeveer 16 tot 18 graden in huis hebt opgekweekt zullen het daar erg moeilijk in krijgen (de overgang is zo groot, dat heeft gevolgen voor de wortels, en als zaailingen niet dood gaan zullen ze wel heel veel tijd en energie nodig hebben om te herstellen).
Zelf haal ik voor het verplanten een dag of 2 van tevoren alvast de zak potgrond naar binnen en stort die in een grote plastic mand, daar kan ze in opwarmen en daar kan ik haar dan ook gelijk in mengen met brekerzand.
Doe de potgrond vooral in een mand of zoiets, en zet lekker bij de verwarming, dat warmt lekker snel op. En anders kun je natuurlijk de zak potgrond opensnijden en die bij de verwarming zetten. En dan na een halve dag eens voelen of de potgrond al wat begint op te warmen. Als de potgrond heel droog is kun je zelfs wat warm water toevoegen, dat warmt nog sneller op :-).
groetjes,
Diana
Hallo Diane,
Wat krijg je toch ontzettend veel reacties op je site, erg leuk om te lezen.
Ik heb je zaden ontvangen, en gezaaid, maar het wil nog niet zo erg. Ze staan op de zolder voor het raam, maat het is nu op de zolder niet zo heel warm, maar ik zag al enkele puntjes komen,dus. Het zal wel goed komen.
ik heb vandaag al wel wat tomaten verspeend, uit zaad van een vleestomaat
Uit de winkel,ik ben benieuwd wat dit zal worden. Ook wat artisjokken verpot
Ik hoop dat het goed komt.
In onze kas aan het spitten geweest, erg harde kluiten, zo veel mogelijk klein gemaakt, wat kalk en compost opgedaan, en afgedekt met plastic zakken en
Wat karton, ik hoop zo de grond wat losser te krijgen.
Diane, vorig jaar had ik aardig wat tomaten in de kas, mag ik nu op de kant waar ik vorig jaar geplant had, nu toch wel weer tomaten zetten? Of is dat beter van niet?
Misschien hoor ik het van je
Vast bedankt!!
Groetjes, Inge
Hallo Inge,
Ook hier is het tobben hoor. Omdat wij een kachel hebben is het in de huiskamer heerlijk warm maar op de bovenverdieping nog veel te koud. De zaaisels die hier op de onverwarmde slaapkamer staan, staan ook te wachten en te niksen. Het is een beetje zoeken welke soorten het best tegen de kou kunnen, die staan dus behoorlijk koud. De soorten die er slecht tegen kunnen (zoals de pepers, etc.) mogen op het kamertje waar de kachelpijp/schoorsteen doorheen loopt. Elke dag alles goed in de gaten houden, schuiven met zaaisels en zaailingen (en hopen op warmer weer en wat zon :-)). Maar ik zag zojuist dat er hier 3 tomatenzaailingen dood zijn gegaan, waarschijn van de kou (in combinatie met natte grond die door de kou ook niet warm wordt/droogt).
Het is natuurlijk altijd beter om vruchtwisseling toe te passen. Als je tomaten niet ziek zijn geweest kun je ze nog wel een keer op dezelfde plaats zetten hoor, en daarna zelfs nog wel een jaar, is onze ervaring. Maar daarna zul je wel wat moeten verzinnen. Hoe wij dat oplossen kun je hier lezen (onderaan de pagina) https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/vruchtwisseling/
groetjes, Diana
Hey Diana
Ik heb begin maart enkele tomatensoorten gezaaid. Volgens de deno methode die ik leerde kennen op jouw site. Dit lukte prima en het potje met de zakjes nam niet veel plaats in beslag. Na het kiemen heb ik ze dan overgezet in en bakje met een mengsel van potgrond en zand. Nu zijn we weer een beetje verder en bij de grootste zaailingen komt er naast de twee kiemblaadjes nu een derde blaadje bij. Nu is mijn vraag, wanneer zet ik de miniplantjes over in een andere pot en hoe groot mag deze pot dan zijn?
Groetjes vanuit het koude België
Hallo Tom,
Ik weet niet waar je zaailingen nu in staan, ik denk met meerdere in een grote bak? Dan zou het nu wel voorzichtig tijd zijn om ze te verspenen. Her komen alle tomatenzaailingen altijd per stuk in een 9 centimeter-potje. En daar mogen ze dan in blijven tot het moment van uitplanten.
Je kunt het ook gewoon eerst proberen, schep met een bot mesje of lepeltje of zo een zaailingetje uit het bakje, die kun je dan gelijk verplanten. En dan even goed kijken naar het zaailinegetje, heeft ze al genoeg wortels, dan kun je de rest ook doen, zijn de worteltjes nog echt heel klein en zijn het er weinig, dan kun je de anderen beter nog een weekje laten groeien.
Probeer met een zo groot mogelijk kluitje te verspenen, dat geeft zo min mogelijk beschadiging aan de worteltjes. Het helpt vaak ook als je de grond eerst nog wat meer vochtig maakt, en uiteraard de verspeende zaailingen ook gelijk water geven.
groetjes en succes ermee!!
Diana
Wat heb jij veel ruimte, ik had mijn aardappels gepoot toen het 2 dagen lente was, nu staan ze in de schuur,zo te lezen kunnen ze eind deze week naar buiten, ik hoop het zo,het zit zo tegen qua weer. Nog nooit mee gemaakt. vorig jaar op deze dag was het 25 graden,en zaten we buiten, ook niet goed want in de zomer hebben we niets gehad. mijn spinazie heeft al 4 blaadjes doen het super goed in de koude kas, had ik ook niet verwacht,evenals de sla en wortelen.succes diana je hebt een mooie site,waar ik iedere week met interesse lees.
Hallo Diane,
Bedankt voor je tips, en het stuk op je site over vruchtwisseling, erg leerzaam, we gaan er zeker mee aan de slag, zo goed als het ons lukken zal.
We hebben er zin in,
Groetjes, Inge.
Hallo Diane
geef je ook wel eens lezingen over het moestuinieren?
Wil je even contact met mij opnemen?
groetjes Happy
hoy Diana ik heb mijn tomaten die te warm stonden resultaat lange lantjes weinig blad heb ik een tijdje geleden wat dieper gezet die gaan nu er wat meer zon op komt in combinatie met warmte gaan nu goed er komen nu al meer blaadjes aandus dat gaat goed gr petro
Hallo Diana,
Ik heb een tijdje geleden best veel zaden bestellt bij jouw. Tomaten,Pepers,
een-en tweejarigen, en meer. Pepers met de demo methode laten kiemen, en tomaten in een aardemengsel, beide doen het hier heel goed. Ik heb ook heel veel zaaibakjes met bloemen die ik in vermiculiet gezaaid heb. Die zijn nu eigenlijk zover om te zetten in potjes. Wel nog heel klein. Sommigen hebben maar twee echte bladjes. Maar ja ze moeten nu in de aarde anders groeien ze niet meer. Kan ik die potjes (met een- en tweejarigen) dan wel s`nachts al buiten laten in een heel piepklein laag kasje? Ik zit in Frankrijk en wij hebben toch een iets ander weer dan in Nederland. Vandag was er echt lente met temperaturen van 18 grad. Maar ja s`nachts koelt het ook behoorlijk af, zo`n 5 t/m7 graad. Ik zou de potjes af kunnen dekken met vlies of dergelijk. Wat denk jij?
Verder wens ik je veel sterkte met de kou. De lente is pas 3 dagen oud, het mooie weer komt zeker. Trouwens hier zeggen ze dat aardappelen pas in de aarde moeten als de eik beginnt te bloeien. 15.april is een goed moment volgens de kosmoskalender.
Groetjes Yvonne
Hallo Yvonne,
Fijn dat de zaden in ieder geval goed kiemen!
Ik vrees dat het lastig is om antwoord te geven op je vraag, omdat het heel veel afhangt van de soorten die je hebt gezaaid. Hier gaan na volgend weekend de eerste zaaisels naar de tuin (kas), maar dan heb ik het over de winterharde en slechts licht vorstgevoelige soorten als Papavers, Consolida, Tropaeolum, Calendula, etc. Matig- en niet winterharde soorten laat ik nog thuis (want ook als het hier eindelijk eens stopt met vriezen, is 5 graden in de nachten nog best koud). Hier gaan dus soorten die wat koude kunnen hebben ook binnenkort naar de kas, maar soorten die Tropisch of Subtropisch zijn (soorten als Datura’s, Rhodochiton, Asarina, Coleus, etc.) houd ik in huis tot half april.
Het scheelt natuurlijk wel dat het bij jou overdag al bijna 20 graden is (jaloers!! :-)), als je vaak zon hebt is de kas al goed opgewarmd. Misschien zou je een thermometer in de kas kunnen hangen en kijken hoe warm het daar al wordt (als de grond is opgewarmd door de grond, straalt dat in de nacht weer af en zo blijft het dan warmer in de kas dan buiten).
Ik hoop dat je met de aanwijzing in ieder geval kunt verzinnen welke soorten je naar de kas zou kunnen verhuizen (want het is daar wel veel lichter dan thuis, en dus groeit het er ook beter).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Bedankt voor je snelle antwoord.
Het is idd nog erg koud`s`nachts. Maar ik zou minder gevoelige plantjes gaan wennen aan koelere omstandigheden.
Wat doe jij eigenlijk met de aarde uit de potjes als de planten op het land komen? Kan die op de kompost? Of mengen met andere aarde en dan terug op het land?
Groetjes, Yvonne
Hallo Yvonne,
Restjes potgrond gaan hier niet op de compost, kan ook hoor, maar voegt daar niet zo veel toe naar mijn mening. Potgrond op basis van turf (heeft dus een zure basis) gaat hier op onze kalkrijke kleigrond altijd bij planten die wel wat van zure grond houden (dus blauwe bessen, soms wat bij de zwarte bes). Maar soms gooi ik het ook wel gewoon in de bloementuin op plaatsen waar het wat lager ligt.
groetjes,
Diana
Leuk hoor, je nieuwe theepagina. Het boekje is jammer genoeg uitverkocht. Ik had het vorig jaar bijna gekocht, het kwam er niet van en verdween uit mijn gedachten. Wat ik in je rijtje planten mis, is je Vervaine. Komt er vast wel bij. In elk geval heb ik weer iets om af en toe aan te klikken op je site.
Succes,
JannekeP.
Hallo Janneke,
Ja, ik zag ook dat het boekje is uitverkocht, wellicht komt er nog een nieuwe druk, er is in ieder geval veel animo voor (ik heb het gekocht voor euro 12,95 (in 2011 denk ik), ik zie het tweedehands aangeboden staan op bol.com voor euro 39,95 :-)).
De Aloysia komt er zeker bij, en nog wel heel veel meer, maar dat was ik de afgelopen dagen aan het zaaien, de lijst daarvan moet nog komen (o.a. Salvia hispanica, Tagetes minuta, Sorghum bicolor Red’s Red Sweet, etc.). Ons doel is vooral lekkere thee, als er ook nog wat extra-gezonde kruiden in zitten is dat mooi meegenomen (onze buurman drinkt altijd thee van Heermoes, heb ik geproefd en is zeker niet vies, dus dat soort kruiden komen er wellicht ook nog wel in).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik heb een vraagje aan je: Ik heb vroege pootaardaardappels besteld en inmiddels ontvangen. Maar hier zitten geen uitlopende kiemen aan zoals je benoemt op je site bij het stuk ‘aardappelen’. Ze liggen nu koel en zonder licht in de garage te wachten op beter weer zodat ik ze kan gaan planten. Nu las ik op je site over kiemen vd aardappels. Moet dit bij vroege aardappelen ook? En is het zinvol om dit nu nog te gaan doen? Hoop namelijk dat het volgende week niet meer ’s nachts gaat vriezen en dat ik ze dan kan gaan planten. Of kan ik nog beter een paar weken wachten?
Een hoop vragen. Ik hoop dat je me een beetje kan helpen!
Groetjes, van een beginnende moestuinder, Sanne
Hallo Sanne,
De grond is nog echt ijskoud, ik zou nog even wachten met poten en die tijd gebruiken om ze juist te laten spruiten, dan zijn ze al op weg om te gaan groeien. Je hoeft trouwens geen uitlopers te hebben om aardappelen te poten, het duurt dan alleen langer voor ze boven de grond komen, maar het gaat ook prima.
Maar als de grond nu toch heel koud is, en je poot dan aardappelen zonder uitlopers, dan duurt het wel echt heel lang voor ze boven komen. Als je nu de aardappelen op een lichte plaats legt in een licht verwarmde kamer, kunnnen ze alvast gaan spruiten en kun je ze (hopelijk) over een week of 2 met al kleine spruiten eraan uitpoten in wat minder koude grond. Dan komen de planten waarschijnlijk eerder boven de grond dan nu poten zonder spruiten in koude grond.
groetjes,
Diana
Bedankt voor je reactie! Ik heb de pootaardappeltjes verhuist naar de zolder. En nu wachten op beter weer….
Ja, daar was ik ook benieuwd naar.
Ik heb vroege, middenlate en late aardappels, deze liggen al een tijdje voor te kiemen en hebben al hele mooie kiempjes.
Ik wilde de vroege aardappels eigenlijk volgende week poten maar is dat wel verstandig?
En wanneer moeten vroege aardappels uiterlijk in de grond?
Die late (Sarpo Mira) kan half mei ook nog wel de grond in, maar de vroege (Frieslander) en middenlate (Ditta) moeten eerder lijkt mij?!?
Hallo Bozo,
Geen idee 🙂 Ik heb het nog nooit meegemaakt dat wij de vroege aardappelen niet in maart hebben gepoot, dit wordt de eerste keer.
Hier gaan (met de ogen op het weerbericht gericht) op 4 april alle aardappelen poten, zowel de vroege, de middelvroege en de middellate (late aardappelen hebben we niet). De vroege kunnen dan over een dag of 90-95 worden geoogst, de middelvroege en middellate zo’n 2 tot 3 weken later. Op zich allemaal geen probleem, het is alleen een beetje puzzelen met de nateelten die gepland stonden voor die vakken (eind juli maar geen worteltjes meer zaaien maar dan wel nog bietjes of stambonen, en zo, we gaan gewoon weer puzzelen en de agenda aanpassen :-)).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Dank voor je antwoord!
Ik zat ook al te kijken naar het weerbericht…..en dacht te poten na de Pasen, zie de link: http://www.weerplaza.nl/15daagseverwachting/?r=midden&type=eps
Maarja, dat kan zo maar weer veranderen, niets zo veranderlijk als het weer!
Ik heb trouwens wel vast vliesdoek over de aardappelpercelen gelegd, of het met deze temperaturen uitmaakt weet ik niet maar elke graad is er 1. 🙂
Je krijgt het wel druk met al die vragen beantwoorden, fijn dat je dat wil doen!
Veel teeltplezier en succes!
‘k Kijk al uit naar je theepagina. Op de site van gekruid.be wordt vermeld wat er in hun theemengelingen zit. Misschien heb je er iets aan.
Hopelijk gaat dat tegenweer niet het andere uiterste op.
Groetjes,
Kristien
Hoi Kristien,
Dank voor de tip! Op die website staat veel informatie. Verder ook al wat aan het zoeken geweest op internet, op heel veel websites waar losse thee wordt aangeboden, staan netjes de ingrediënten bij elke soort thee vermeld. Nu wordt het nog proeven en samenstellen, etc., dat wordt vast leuk en lekker komende zomer. We hebben al plannen voor een avondthee, een vruchtenthee, een kruidenthee, een mix voor ijsthee, etc. Maar nu de praktijk nog (en allereerst het kiemen van de zaden natuurlijk :-)).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
wanneer denk jij de aardappels te gaan poten? heb ik een beetje een leidraad, ik kom van goeree-overflakkee dus das in de buurt.
Marco
Hallo Marco,
Kijk ook even bij de reacties van Sanne en Bozo en mijn antwoord daarop.
4 april staat gepland voor het poten van de aardappelen. Maar dan wel met argusogen naar het weerbericht kijkend.
groetjes,
Dian
sorry niet gezien, wel gelezen nu…zou het idd schelen door alvast bijv. een tunnel neer te zetten? ik ga dit jaar voor het eerst over 1 bed een tunnelplaatsen, ben benieuwd of het scheelt.
Hallo Marco,
Vliesdoek, zwart plastic, een tunnel, alle beetjes helpen wel een paar graden (afhankelijk van hoeveel zon er schijnt).
Hier ga ik er maar gewoon vanuit dat het weer vanzelf weer goedkomt, de komende dagen schijnt de zon (belooft de knmi), en dat helpt ook al.
groetjes,
Diana
ik heb dit jaar voor het eerst een klein landje op een moestuincomplex, maar vind het ook erg moeilijk om dat geduld te hebben. Misschien moeten we maar met zijn allen de mooiweerdans (tegenhanger van de regendans) gaan doen.
Ik vind die kruising peper juist heel interessant. Wie weet heb je wel een bijzonder nieuw soortje.
Ik heb mijn zaaisels op de logeerkamer gezet, het zijn er niet zo veel als jij hebt, maar ik heb ook maar een klein landje.
Als je lekkere thee gaat kweken, denk dan ook aan stevia, daarmee kun je de thee vooraf heerlijk zoet maken op een gezonde manier.
Hallo Silvana,
Natuurlijk denk ik ook aan de Stevia voor thee :-), ze staat nog in huis, lekker in de zon, mag pas over een week of 2 of 3 naar de kas.
Als andere zoetmaker voor in de thee heb ik Sorghum bicolor Red’s Red Sweet gezaaid. Zelf drink ik nooit suiker in de thee , maar een vleugje in de vruchtenthee zal waarschijnlijk wel lekker zijn. Maar ik wil het vooral gaan gebruiken voor de ijsthee, want ijsthee zonder een zoetstof daarin lijkt me minder lekker.
Succes met je moestuin!!
Diana