Kleine en grote plannen
Elk najaar zijn er keuzes te maken. Zaaien en planten we volgend jaar nog prei en/of uien of vinden we het gedoe met het voorkomen en bestrijden van de preimineervlieg teveel werk en kiezen we dan liever extra veel andere groenten? Uiteindelijk was de prei-opbrengst nog best leuk, al wisten we dat tot de oogst niet omdat we de planten al die tijd volledig hermetisch afgesloten hielden.
Repareren (vervangen is een beter woord) we de verrotte verhoogde bak in de hoek van de tuin nog of slopen we de resten en zetten we er vrolijke Dahlia’s en Canna’s?
De komende maanden staan we voor nog veel meer keuzes, onder andere over de manier van tuinieren. Het wordt tijd dat we het onszelf iets makkelijker maken. Om die reden hebben we een paar jaar geleden al een stukje tuin weggedaan. We hebben onze handen vol aan de 325 vierkante meter die we over hebben. En die 325 vierkante meters blijven. Maar gezondheid en leeftijd dwingen ons om voorzichtig na te gaan denken over de toekomst. Dat zijn geen akelige keuzes hoor, eigenlijk is het wel heel leuk om na te denken hoe we het onszelf zo gemakkelijk mogelijk kunnen maken terwijl we toch zoveel mogelijk kunnen genieten en oogsten.
Een voorbeeld zijn de vijgen in pot. We hebben er 2 op de volkstuin en 1 thuis, alle drie in speciekuipen. En ze doen het best aardig, maar blijven vrij klein, met een evenredige oogst. En in pot moeten we ze voeden en heel regelmatig water geven. Misschien wordt het tijd dat we ze vrij laten (oftewel; een ruime plaats in de volle grond van de moestuin geven).
Dan zouden er 3 speciekuipen vrij komen. Misschien zou ik daar dan eens wat fors groeiende kruiden in kunnen zetten, zoals de dragon en rozemarijn. Of wordt het misschien eens tijd om wat wortelgewassen in kuipen te gaan telen (omdat die steeds vaker worden opgevreten door woelmuizen)? Of toch weer zoete aardappelen? We hebben gelukkig nog even tijd om erover te verzinnen.
Er zijn wel al een aantal beslissingen gevallen. De 3 fruitbomen die achterin de tuin stonden en te weinig licht kregen, heel hoog werd en veel waterloten en een slechte opbrengst gaven heeft onze tuinbuurman uitgegraven en een ruimere plek in de zon in zijn tuin gegeven. Wat gaan wij op die vrijgekomen plaats zetten? Misschien toch weer een braam? Want ik mis de braam die we 2 jaar geleden uit de grond hebben gehaald om plaats te maken voor een pruimenboom. Of andere hoge planten? Het is het einde van onze tuin, erachter ligt een sloot en een fietspad. Een beetje beschutting is welkom maar helemaal afgesloten is ook niet nodig. En we hebben de sloot natuurlijk wel nodig om water uit te halen. Ook daar zijn we nog niet helemaal over uit.
Niet alleen in de tuin zijn er plannen en keuzes. En één beslissing heb ik al genomen. Ik heb 5 jaar lang met veel plezier elke 2 weken een blog voor Pokon geschreven. Maar ik moet nog zoveel aan deze website doen, krijg steeds vaker vragen en het beantwoorden kost best veel tijd, en ik ga, zoals eerder al eens geschreven, de komende 2 jaar elke maand voor het moestuingedeelte in de rubriek Tuin & Erf van Landleven schrijven. En dan is er nog het tuinieren; ik kan niet schrijven over iets wat ik niet zelf doe, zie of ervaar in de tuin. Ik schrijf omdat ik tuinier en niet andersom. En daarom heb ik besloten om per 1 januari te stoppen met de blogs op de website van Pokon. Er komen daar nog 3 laatste blogs, zoals altijd vermeld ik de link op facebook en in dit blog als daar een blog is geplaatst.
De keuzes over het schrijven, de website en het tuinieren maak ik samen met Ruud. Maar ik sta ook voor een keuze samen met Laura. We hebben met heel veel plezier en inzet de zaaiagenda gemaakt. En we zijn zo blij dat we dat in eigen beheer hebben gehouden, onze eigen keuzes hebben kunnen maken. En we zijn zo trots op het succes ervan, we hadden vooraf nooit over een derde druk durven dromen! Oh ja, over de zaaiagenda zoals die in de webshop van Laura wordt verkocht moet ik nog even melden dat de verzendkosten vanaf 1 januari helaas wat duurder worden (om de simpele reden dat Post.nl de tarieven verhoogt).
Maar dan: ik heb al een paar jaar een idee voor een boek; geen leesboek maar net als de zaaiagenda ook weer iets dat ik zelf zou willen kopen als het zou bestaan; een soort allesomvattend groenteboek met alle informatie in schematische weergaven. Ik zou dat nooit kunnen maken, maar Laura wel. En dus verzinnen we of het iets zou kunnen worden. Wederom in eigen beheer want we willen weer zelf kunnen kiezen voor het duurzame en deels gerecycled papier en de inhoud en layout bepalen. Maar we weten al wel dat het geen goedkoop boek zou worden, doordat er veel tijd in gaat zitten, door het duurdere papier en waarschijnlijk ook de omvang. Eigenlijk weten we nog niks; ik heb voorzichtig al eens wat pagina’s gemaakt, en Laura is al aan het schetsen/aquarelleren, met groenten uit haar of mijn tuin als model:
Als we meer weten, bijvoorbeeld in kunnen schatten hoeveel pagina’s het zouden worden, kunnen we voorzichtig gaan informeren naar de kosten. En bedenken of het financieel haalbaar voor ons is. En we zouden dan ook serieus aan de slag willen gaan. En het wordt sowieso geen boek dat in enkele maanden klaar is.
Ik heb er nu nog even weinig tijd voor. Want eerst de tuin. En ik moet heel nodig wat aan de website doen, wil nieuwe pagina’s over kruiden schrijven, moet oude pagina’s bijwerken. En dan ligt er nog een stapel met papiertjes te wachten, volgekrabbeld met recepten en inmaakrecepten die ik in de afgelopen maanden heb uitgeprobeerd, van een appelcake en vegetarische erwtensoep tot peperringetjes in siroop.
Deze week heb ik in ieder geval de databases bijgewerkt, en dat betekent dat je daar nu van de in totaal 449 tomaten, 95 pepers, 107 paprika´s en 212 aubergines die ik tot nu toe teelde de rasbeschrijving, ervaring en foto´s kunt vinden. Ik heb alleen de eenjarige bloemen nog niet bijgewerkt, dat staat voor komende week in de planning.
En de planning is uiteindelijk een vat vol keuzes. Daar ga ik me binnenkort ook op storten. Vorige maand bedacht ik nog dat ik van komend jaar eens een favorietenjaar wilde maken. Maar ondertussen ben ik van gedachten veranderd: ik ga weer op zoek naar zaden van nieuwe soorten en rassen. In de hoop op een heerlijk, gezond, overvloedig en kleurrijk 2021!
Tot slot nog 1 foto. Van Calamintha sylvatica Menthe, een vaste plant die ik hier nooit meer wil missen. Omdat ze niet alleen mooi is maar ook heerlijk ruikt (het blad geurt en smaakt naar een kruising tussen munt en tijm), omdat ze in de zomer door heel veel hommels wordt bezocht, en omdat ze belachelijk lang bloeit, van mei tot nu. De Salvia guarantica Black and Blue erachter bloeit trouwens ook onvermoeibaar door.
Welke keuzes je ook maakt, weet dat je mij inspireert en geïnspireerd hebt! De website is een naslagwerk en de zaaiagenda de kern van het moestuinjaar!
Hallo Sarah,
Dankjewel voor je aardige woorden!!
groetjes, Diana
GEWELDIG omschreven!
Jouw gedachtengang qua mogelijkheden… Zo herkenbaar Kan alleen een vrouw
Ik schrok toen ik begon te lezen…het zal toch niet, ze gaat toch niet vertellen dat ze stoppen gaat? Gelukkig, je gaat gewoon door maar past je koers aan.
Bizar hoe veel invloed je hebt gekregen, geen groente in de tuin of “Diana vragen hoe het moet”. En tegenwoordig ben je ook mijn bijbel als ik een recept zoek. Het voelt soms alsof je al jaren een goede vriendin bent. Uit de grond van mijn hart wil ook ik je danken voor alle inspiratie!
Hallo Pien,
Nee, ik ga zeker niet stoppen, niet met tuinieren en niet met schrijven. Je bent voorlopig nog niet van me af 🙂
En dat is ook een wisselwerking; als mensen het leuk vinden wat ik schrijf inspireert dat mij tot weer verder schrijven.
Eigenlijk lijkt het ook bijna een soort symbiose 🙂
Dankjewel voor je aardige woorden, jij inspireert mij ook!
groetjes, Diana
Je hebt het over een boek, en dat vind ik een goed idee. Misschien is het ook een idee om al jouw informatie over groente, fruit en kruiden, zoals je nu op je website hebt staan, in een database te zetten. Ik zou het erg handig vinden om die info te kunnen downloaden, zodat ik die offline kan raadplegen. Ik hoef niet perse alles op papier te hebben, maar wil het kunnen raadplegen. Uiteraard wil ik hier best voor betalen. Ik vind het erg waardevol wat je schrijft en ben erg blij met jouw gigantische ervaring. Bedankt daarvoor en ga zo door!
Hallo Coos,
Ik vrees dat ik volkomen digibeet ben, ik kan alleen schrijven en op ‘plaatsen’ klikken. Nou ja, een foto uploaden lukt ook nog wel maar daar houdt het wel een beetje mee op.
Ik zou dus zelf nooit zoiets als een app of wat dan ook kunnen maken.
Maar wie weet, misschien komt er ooit een keer zoiets, Voor nu ga ik eerst maar lekker ouderwets schrijven en typen en de website waar nodig (en dat is op heel veel plaatsen) bijwerken.
groetjes,
Diana
Ik heb hier ook wel eens aan gedacht en wilde ook al eens contact opnemen hierover, maar er staat nergens een emailadres. Ik kan nl evt wel apps maken (niet mijn core business trouwens). Alleen is het ook zo dat ik nu niet super veel tijd heb. Maar een boek met begeleidende app is natuurlijk ook wel gaaf.
Hallo Maaike,
Dankjewel voor je reactie!
Ik vrees dat ik mijn mailadres slechts op enkele plaatsen op de website heb laten staan, simpelweg omdat ik, toen het mailadres nog op de startpagina stond, zo enorm veel vragen per mail kreeg dat ik het echt letterlijk niet meer aankon; van mensen die vroegen of ik 25 kilo pootuitjes kon leveren tot mensen die wilden dat ik een vruchtwisseling voor ze maakte, een vraag voor een offerte voor tuinaanleg, of je suiker in een recept op de website ook kunt vervangen door honing, etc., etc. Doordat vragen en opmerkingen nu vooral op de website worden geplaatst worden er toch wat meer gerichte vragen gesteld, en kunnen andere mensen ook meedenken, reageren of juist ook iets aan een antwoord hebben. En anders is er altijd nog het algemene [email protected]
Over de app: ja, wellicht is dat leuk voor de toekomst. Maar ik moet nu eerst maar schrijven op de website en aan het boek beginnen. Maar in de toekomst is het wellicht wel iets waar ik eens over na zou kunnen denken.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ja ik begrijp helemaal waarom het er niet op staat. Het heeft in ieder geval geholpen dat je het er niet op hebt gezet want nu heb je weer een mail minder ontvangen ;). Persoonlijk laat ik ook de mails naar info@ niet aankomen want daar komt zoveel spam binnen (dus dan moet het altijd naar maaike@…, dat kun je alleen raden als je mij ook kent).
Ik zal je wel eens mailen. Zoals ik al schreef heb ik er nu ook weinig tijd voor. Maar het lijkt me wel erg handig en leuk.
Groeten,
Maaike
Ha Diana
Even over die vijgen in Kuip. Bij mij staat de grote struik in de volle grond en…….. op dit moment hangt hij vol met grote vijgen. Jawel naar niet rijp en inmiddels is het blad er af en Henin de brandende kerstverlichting tussen de vijgen gehangen ….. bizar , wel mooi.
Vraag : wat doe ik verkeerd dat elk jaar in nov de vijgen nog onrijp in de boom hangen?????
Hallo Jan,
Ik kan niet goed antwoord op je vraag geven want ik ken je omstandigheden niet. Het kan aan het ras liggen, of de standplaats, of aan eventuele voeding (bij bijvoorbeeld veel stikstofrijke mest maakt een vijg veel groei en blad maar dat gaat ten koste van de opbrengst). Ik zou de grotere vijgen die er nu nog hangen binnenkort afhalen zodat die geen schimmels of ziekten kunnen verspreiden en er in het vroege voorjaar al plaats kan worden gemaakt voor bloei en nieuwe vijgen. En ik zou de grond zo arm mogelijk houden.
Ik hoop dat dit wellicht al helpt, uiteraard zijn op het juiste moment en juiste manier snoeien, etc. ook belangrijk.
groetjes,
Diana
Hallo Jan,
Bij ons kwam het volgens mij door de late nachtvorst. De plant kreeg ook heel laat blad (in juni pas ofzo). En bij ons dus ook heel veel vijgen aan de plant. Staat je plant tegen een warme muur? Dan zou het nl wel wat beter moeten gaan.
Wij hebben in ieder geval een vijg gekocht voor tegen het huis aan. De vijg die midden in de tuin staat laten we staan want we vinden het blad zo mooi, maar we verwachten er dan maar geen vijgen meer van. En hopelijk dat die op de zuidmuur het wel beter gaat doen.
Over twee jaar beëindigt de moestuineigenaar zijn moestuinen complex.
in mijn omgeving zijn er vooral volkstuinen met veel schaduw van bomen en verplicht een blokhut. Water uit de kraan.
Ik moet er niet aan denken. Wat een gruwel. Kassen wil ik en licht. Dat. Er is geen mogelijkheid dan een stuk weiland kopen en daar te beginnen. Onbetaalbaar in de regio waar ik woon. Dan maar verhuizen?? Nog twee jaar om over na te denken.
Hallo Belia,
Wat verdrietig!!
Ik hoop van harte dat er meer mensen in je woonplaats hetzelfde gevoel hebben en dat je met elkaar wellicht bij de gemeente terecht kunt met een verzoek om een volkstuin op een goede plaats en er zo alsnog een oplossing komt! Of misschien is er nog wel een boer die een puntje van zijn land aan je wil verhuren, dat zie ik hier op Voorne-Putten wel vaker; akkers met aan het einde 4 min of meer afgebakende volkstuintjes.
Heel veel sterkte en vooral succes met het vinden van een mooie nieuwe plek voor een volkstuin!
Diana
Diana, van special seeds kreeg ik de informatie dat per 1/1 (als brexit echt doorgaat) de zaden alleen nog maar naar Nederland verstuurd kunnen worden met zeer hoge kosten. Ze hadden het over 100 pond……misschien ben je al klaar met bestellen maar voor de zekerheid!
Hallo Emmie,
Dank voor de tip! Ja, ik hoorde afgelopen week hetzelfde, kreeg een mailtje van Plants of Distinction.
En ik wilde zojuist bij Realseeds bestellen en daar las ik dat ze nu al niet meer buiten Groot-Brittannië verzenden, de kosten voor een soort plantenpaspoort die dan verplicht zou zijn zouden oplopen tot wel 150 pond.
Ik ga dit weekend mijn wensenlijst maken en bestellen, nu het nog kan. Ik zal er ook even een blog over schrijven, voor de mensen die ook zaden in Engeland willen bestellen.
Wat een verlies, ik kocht er altijd met plezier zoveel leuke soorten! Ik hoop maar dat er in de toekomst een oplossing kan worden gevonden want voor ons is dit een kleine ramp maar voor de zadenverkopers in Engeland natuurlijk een heel grote ramp.
groetjes,
Diana
Hallo Diana en Emmie,
Inderdaad nu snel nog even kijken of we iets uit het VK kunnen bestellen. Er zijn gelukkig elders in de wereld nog veel andere firma’s waar we bijzondere zaden kunnen bestellen. Maar als die ook zaden uit Engeland halen zullen die voor ons ook veel duurder gaan worden verwacht ik.
Groeten,
Ria
Diana,
Hoe houd je de bemesting op peil in de speciekuip ?
Het lijkt mij moeilijk,alleen met organische mest?
Dit geld voor groente maar ook zeker voor een boom.
Ik wil met sla gezinnen in een specie kuip.
Hallo Piet,
Dat ligt eraan welke groenten ik er in wil zetten. Maar dat kan met bijvoorbeeld Culterra, of met koemestkorrels, patenkali, of zelfgemaakte aftreksels van brandnetel en/of smeerwortel. Er zijn ook langzaam werkende voedingskorrels te koop maar die zijn niet biologisch en gebruik ik liever alleen voor bloemen in pot. Zelf ga ik ook een kuip voor de helft vullen met paardenmest met daarop een laag potgrond of tuingrond en daar wil ik misschien eens vruchtgewassen of kool in proberen te telen. Dat zijn maar plannen en ideeën hoor, maar leuk om eens uit te testen.
groetjes,
Diana
Ha wat een heerlijk herkenbaar blog weer. Ik ben ook druk aan het plannen voor volgend jaar. Er komen een paar nieuwe bakken bij in de achtertuin dus ik heb meer mogelijkheden, woehoe! Dat nieuwe boek klinkt erg leuk, maar er gaat voor mij niets boven je website EN de groentezaaikalender in excel waarin ik in één oogopslag (ok, bijna één oogopslag) kan zien aan de kleurtjes wat ik bijvoorbeeld nog kan planten na de oogst van de knofloken.
Ik zou het trouwens wel eens leuk vinden (als je eens tijd hebt :)) om te zien hoe je het plan maakt. Ik heb zelf na 2x potlood en papier nu een fleurig plan gemaakt in powerpoint. Het is natuurlijk anders omdat ik alles in een paar m2 moet proppen maar het lijkt me erg leerzaam!
Hallo Esther,
Dankjewel! Ik vrees dat ik al jaren geen plan meer maak. Omdat ik steeds vaker groenten, kruiden, bloemen en fruit meng. Maar ook omdat mijn planning gedurende het hele jaar verandert. Hebben we nog bietjes in de vriezer in maart, dan zaai ik er toch maar minder. Zijn ze in juli bijna op, dan zaai ik er toch nog maar wat bij. Vroeger hadden we een hoofdteelt en in een aantal vakken daarnaast ook een voor- en nateelt maar sinds een paar jaar zaai ik bijna jaarrond (alleen in de donkerste 2 maanden van het jaar niet) en plant ik zaailingen uit zodra er een plant is geoogst of gerooid. Ik houd alleen in de gaten waar ik ziektegevoelige soorten als aardappelen zet (die krijgen bijna als enige een eigen vak).
Misschien is het leuk als ik er eens een blog over schrijf en kijk of ik er wat foto’s van heb gemaakt.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, bedankt voor de uitleg! Wow dat is wel next level, geen planning. Lijkt me heerlijk om te kunnen, ik zit te micromanagen als een gek hehe… Maar dat is ook wel weer leuk. Als je er eens een blogje over zou kunnen schrijven zou dat superleuk zijn! Maar je hebt vast nog 10000 andere dingen om over te schrijven, helemaal als de Pokon-blogs niet meer hoeven 🙂
Heel herkenbaar al die overdenkingen en veranderingen! En dat is voor mij absoluut ook het leuke van een moestuin: een dynamische indeling. Ieder jaar weer reflecteren, de teleurstellingen ‘wegwerken’ en vooral meer inplannen van de geslaagde oogst. Na 4 jaar moezen ‘begint het er nu een beetje op te lijken’. Maar vermoed dat ik die mening nog jaren zal hebben…
Over woelmuizen. Mogelijk een tip. Vorig jaar had ik enorm veel woelmuizen. De gaten bleven maar verschijnen. Als ik een gat miste, dan ontdekte ik dat wel, als er een plant om ‘onverklaarbare reden’ afstierf. Weg wortels.
Ik kreeg de ingeving de woelmuizen te gaan frustreren. Ieder gat dat ik tegenkwam vulde ik consequent uit met stenen/steentjes en duwde en stampte dat flink aan. Dit jaar had ik maar 3 gaten – i.p.v. zo’n 25 – en geen wortelvraat.
Of het inderdaad een oplossing is, durf ik niet te beweren. Het lijkt voor nu te helpen.
Hallo Yolanda,
Dankjewel voor de tip!! Ik vrees alleen dat het hier wel nog flink erger, ik vind eerder 100 gaten of meer dan 25 gaten. Ik ga het in ieder geval wel proberen. En ik hoorde ook eens dat het wellicht helpt om iets van belagers/roofdieren in de gaten te stoppen, dus ik ga haren van kat Freek opsparen. En misschien eens wat uit zijn kattenbak in de gaten stoppen. Wie weet….. ik hou hoop!
groetjes,
Diana
Goedendag Yolanda,
Zou het ook werken met puntdraad? Dit in een bosje in het gat of de gang? Kun je gemakkelijk weer verwijderen. Voorkomt steentjes in de tuin. Ik wil het proberen.
Groetend, Wim
Ik ben zo ooit op ‘rattenjacht’ geweest met voetzoekers en rookbommen in de gangen. Na een tijdje hadden ze het er ook mee gehad ;-). Er zijn geen knaagdieren aan gestorven
HOI Diana,
Alhoewel ik al bijna 5 jaar geen tuin meer heb, volg ik je nog steeds heel graag.
Een goede herinnering aan de vele zaterdagmiddagen met elkaar, het was een fijne tijd.
Ik krijg miv 5 december een nieuw emailadres: [email protected]
Hopelijk kan ik je verder volgen, groeten aan jou en Ruud.
Hoi Ans,
Dankjewel voor je berichtje, wat leuk om iets van je te horen!!
Ik hoop dat het goed met je gaat en dat je mooie reizen hebt gemaakt!
Mocht je eens langs willen komen op de tuin, dan ben je van harte welkom hè. Op jouw tuin tuiniert nu Stefan, alweer een jaar of 2, hij houdt bijen in de tuin en heeft je oude kas leuk ingericht met een zitje waar hij koffie zet, en hij kweekt er veel verschillende soorten planten.
Ik heb je mailadres in de lijst veranderd, als het goed is krijg je volgende week vrijdag de mail op je nieuwe mailadres.
groetjes,
Diana
Hoi Dia a,
Is het een idee om een crowd funding te beginnen voor je boek? Vlg mij zou een eerste druk in de voorverkoop al uitverkopen Veel wijsheid toe gewenst!
Hallo Nicolas,
Dankjewel voor de tip!
We willen graag zelfvoorzienend blijven en zijn daarom al heel voorzichtig begonnen met sparen (de opbrengst van de zaaiagenda zetten we opzij).
We gaan eerst uitrekenen/inschatten hoe groot en dik het boek wordt en dan kunnen we voorzichtig eens wat offertes aanvragen. Spannend!!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Je joeg me schrik aan, dacht bijna dat je ging stoppen met deze pagina. Terwijl ik dankzij jou nu mooie witlof aan het telen ben. Ga vooral door.
Hallo Machteld,
Wat leuk om te horen dat je mooie witlofkropjes krijgt!
Ook hier staan ze weer op zolder, nog 2 weekjes en dan eten ook wij weer eigen witlof, we verheugen ons er nu al op!
groetjes,
Diana
Ik geniet altijd weer van je blog, en doe soms nieuwe kennis op. maar de recepten die op de site staan daar ben ik heel blij mee, omdat het zo goed aansluit bij wat ik op de groentetuin kweek. ik heb er al aardig wat van gebruikt. is het geen idee om een recepten boek te maken?
want ik gebruik de recepten maar moet ze dan eerst opzoeken en uitprinten. niet dat dat erg is maar een boek is makkelijker, het is maar een idee.
Hallo Jannie,
Leuk om te horen dat je blij bent met de recepten op de website!
Ik hoop dat ze sinds de nieuwe website makkelijker te vinden zijn, doordat je op soort gerecht en/of ingrediënt kunt zoeken.
Er bestaan al zoveel receptenboeken, ik denk niet dat een receptenboek van mij nog iets toevoegt aan die enorme lijst met moestuin-kookboeken (als je googelt op die term, vind je alleen al tientallen boeken in die categorie). Mocht je van boeken houden die over tuinieren en koken kijk bijvoorbeeld dan eens op de website van Madame Zsazsa.
groetjes,
Diana
Hoi Diana , ik had vorige week een winkel
Ijsje aangemaakt. Door omstandigheden ben ik er niet mee verder gegaan en schiet het me nu weer te binnen. Ik dacht nog oei kan net binnen een week. Nu echter kan ik het niet terug vinden en ook niet in de winkel komen. Houd dit in dat het winkeltje leeg is
Hallo Wietske,
Wat jammer! Nee, een winkelmandje wordt niet bewaard, ik ben maar een hobbyist met een relatief eenvoudig winkelprogramma (ik kan niet zoals sommige professionele webwinkels duizenden euro’s uitgeven aan een nog uitgebreider programma dan ik al heb). En ik heb maar een klein assortiment en een beperkt aantal zakjes, ik denk dat het gros van wat er in je mandje zat ondertussen is uitverkocht (en dan haal ik de soorten eruit die ik ook in de databases van tomaten, etc. heb gezet). En ik ga na volgend weekend de zadenlijst ook weer sluiten. Mijn zadenlijst is dus maar klein en er is altijd veel animo voor (en daar ben ik heel blij mee!), het is binnen enkele weken uitverkocht en dan sluit ik de lijst tot ik die hopelijk volgend jaar weer kan vullen en in november weer kan openen.
groetjes,
Diana
dank je wel voor je antwoord. ik snap het helemaal . Volgend jaar zal ik er vroeg bij zijn.
Waar vind ik een overzicht voor een beginnende tuinier Diana?
ik heb veengrond en nog niet veel uit de tuin kunnen halen.
Hallo Wietske,
Ik hoop van harte dat mijn website waardevol is voor een beginnende tuinder, ik heb ruim 650 blogs en meer dan 200 pagina´s geschreven over (moes)tuinieren, daar moet toch iets tussen zitten waar je handige informatie uit kunt halen :-). Kijk vooral in het menu voor de pagina’s die ik heb geschreven over bemesting, compost maken, zaaien, zaden oogsten en informatiepagina’s over de teelt van de meest voorkomende groenten in de moestuin.
groetjes,
Diana
Hey Diana,
Een geweldig idee van je, een boek.
Persoonlijk zou ik je dat ontzettend aanraden want ik zal de eerste koper zijn ongeacht de kosten.
Heel veel werk heb je al gedaan, want al mijn info voor de tuin komt van jou website, en die info kun je zo overzetten naar een boek toch.
Jou ervaring is van onschatbare waarde, hou die levend alsjeblieft
Hallo Barend,
Dankjewel!! Ik hoop deze winter alvast eens een goede start te maken, en samen met Laura te overleggen voor een vaste vorm, etc. (daar ben ik heel slecht in maar zij gelukkig juist heel goed, een boek van alleen mij zou een rommeltje worden :-)).
groetjes,
Diana
Diana, zodra je boek duidelijker vorm gaat krijgen teken ik graag in bij een voorinschrijving! Succes en veel plezier bij het bedenken samen met Laura. En Laura, prachtig die aquarellen. Het lijkt mij echt een heel mooi geheel als jullie je krachten op deze manier bundelen.
Hallo Gerrie,
Dankjewel voor je aardige woorden, en je vertrouwen!!
We gaan heel hard ons best doen, al wordt het wel een flink project.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, allereerst dankjewel voor je webpagina, het is een grote bron aan informatie waar ik al veel aan heb gehad!
Ik ben van plan aan de rand van de moestuin een paar lei-fruitbomen te planten. Qua takken zullen die dus niet in de weg zitten met de moestuin, want lei. Maar ik vroeg me af tot hoe ver de wortels ongeveer zullen reiken: vanaf waar (vanaf de stam) kan ik spitten, worteltjes planten, etc?
Alvast bedankt!
Hallo Fenneke,
Ik heb zelf een paar lei-appelbomen langs onze oude tuin gevormd. Ik heb die nu niet meer maar zo zag dat er (in jong stadium) uit:
Ik heb ze in een strook van ongeveer 1 meter geplant. Voor die strook ligt een 40 centimeter breed tegelpad en daar dan weer voor hebben wij gewoon groenten kunnen telen. Uiteindelijk zoeken de wortels vanzelf de ruimte in de breedte dus een goede afstand tussen 2 bomen (ongeveer 3 meter) is wel belangrijk.
Deze oude boom staat er nog steeds:
Als je goed kijkt zie je wat vast planten voor de boom staan en erachter zie je een tegelpad. Achter dat tegelpad teelden we verschillende groenten en dat ging prima.
groetjes,
Diana