Klaar nu

Zo, vandaag nog even naar de tuin om de derde kas op te ruimen. En dan zijn we er klaar mee. Hoeven we ook niet meer naar de ellende te kijken, hoef ik er ook niets meer over te schrijven, kunnen we ons concentreren op leukere dingen.

Tot slot dan nog even het resultaat. De kas gisterochtend:

Kas 3 na de overstroming

Niet zo goed te zien omdat juist de planten links er nog aardig uitzien, maar van ruim driekwart van de planten zijn de toppen weg, of ze hangen slap of zijn verdord, bloemen niet bevrucht en sommigen schieten in phytophtora. En dus geruimd. Zo zag de kas er gistermiddag uit:

Kas 3 na de opruiming

Zo, alles wat ziek of zwak was weggehaald, stokken verwijderd, grond een beetje opengetrokken (voorzichtig want de wortels van de pepers mogen niet nog verder beshadigd worden). De komkommer is geruimd, links achterin staat de Basilicum nog fier overeind. Vooral links staan nog wat dappere tomaten, ik hoop dat die nog kunnen rijpen. De pepers staan er redelijk bij. Voor het opentrekken van de grond met een schrepel hebben we wat koemestkorrels gestrooid ondergewerkt. En bij de pepers die heel erg achter blijven ook een klein handje bloedmeel gegeven (met veel stikstof). Want na het onder water staan zat er natuurlijk nog maar weinig voeding in de grond. Bonen zijn gezaaid om de plaats in te gaan nemen.

p.s.: ik moet er van Ruud wel bij zetten dat hij er wel een ‘natte rug’ van had, 3 kassen zo onderhanden nemen bij temperaturen in de kas van rond de 26 graden. Ik weet het, ik stond er ook in (Ruud alles eruit halen wat eruit moest, en de grond open trekken, ik ondertussen redden wat er nog te redden was, strippen, toppen en mest strooien, mijn rug was ook nat hoor 🙂 ).

En tot zover dan dat verhaal. Nu weer vooruit kijken.

En dan zie ik bij het opruimen bijvoorbeeld dat de peper Ubatuba Cambuci al pepers heeft gemaakt. Het zijn net klokjes.

Peper Ubatuba Cambuci

En had ik al eens het voordeel verteld van een volkstuin? Dat het zo leuk is om met andere mensten te praten over tuineren, ervaringen uit te wisselen, stekjes te ruilen, etc. Onze tuinbuurman klaagde erover dat hij zoveel rode bieten had. En wij niks, zeiden we. En prompt kregen we ruim 8 kilo kroten van hem. Hij ging vandaag aalbessen oogsten maar dat was niet veel omdat dat stuk juist bij hem onder water stond. Hé, daar hebben wij dan nog genoeg van, en al meer dan genoeg jam van gemaakt. En dus plukt buurman vandaag onze laatste kilo’s aalbessen, Witte Parel. Wel eens van iemand gehoord dat die weinig opbrengst zou geven. Nou, daar ben ik het niet helemaal mee eens, de foto is slechts van 1 tak, maar wellicht met een andere grondsoort, voeding, etc. dat er andere meningen zijn.

Aalbes wit

Lekkere bessen ook, wat zoeter (of heet dat ‘wat minder zuur’) dan onze rode aalbessen van het ras ‘Jonkheer van Tets’. En dus wij blij met de gekregen 8 kilo rode bieten, die zitten ondertussen al gekookt en in porties in de vriezer. En buurman blij met witte aalbessen. Leuk hoor, een volkstuin 🙂

Tot slot nog een foto van de Centaurea montana Amethyst in Snow. Ik had er vorig jaar zaden van, maar twijfelde wel enigszins of ze wel soortecht uit zaden terug zou komen. Helaas kwam ik erachter dat onze plant het had begeven na de natte, koude winter in de klei, en dus zelf in april nog gezaaid, van zelfgeoogste zaden. En nu bloeit ze al, en er zitten ook nog flink wat knoppen in. En dan de kleur, misschien iets minder ‘Amethyst’ en iets meer ‘Snow’, maar zelf ben ik zeker niet ontevreden over haar!

Centaurea montana Amethyst in Snow zaailing

Vandaag nog maar eens wat verder opruimen, want dat is er in de afgelopen weken bij in geschoten. En dan morgen maar eens tweejarigen gaan zaaien (ik heb al zaden van Alcea rosea, Digitalis ferruginea, Digitalis Pam’s Choice en Delphinum requenii al klaar liggen :-)).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Christa (Elst)

De regen klettert alweer tegen de ruiten, maar gelukkig is het tussendoor nog lekker weer. Als ik jouw dagboek van de laatste weken lees moet ik steeds denken aan wat mijn vader vroeger altijd zei als er iets tegen zat: uithuilen en opnieuw beginnen! Dat is bij jouw verhalen wel heel letterlijk…
Leuk he, al die collega-tuinders. Hier in Elst merk ik dat ook. Ik heb trouwens met verbazing staan kijken hoeveel aardappels men hier uit de grond haalt! Ikzelf heb dit voorjaar vijftig piepers gepoot in mijn voortuin (toen wist ik nog niet dat we een volkstuin zouden krijgen!) en heb nu tweederde gerooid. Het zijn Koopmans Blauwe (Van der Wal), die echter bij ons in de zure klei rood uit de grond komen. Ik denk tenminste dat het daaraan ligt. Best een redelijke opbrengst, tot wel een dozijn per plant, maar de tweede inspectie leverde toch nog 5% zieke aardappelen op. Ik ben dus blij dat ik jouw tip heb gevolgd om de aardappels te wassen en later nog eens te inspecteren! Overigens denk ik niet dat we volgend jaar deze Koopmans nog een keer zetten: het zijn heel erge afkokers blijkt nu, en daar houd ik niet zo van…. Gelukkig heb ik nog een dozijn planten staan van een ander ras, Bionica. Eens kijken hoe die bevallen.
Maar alles bij elkaar geeft het toch een rijk gevoel, een kist piepers in de schuur, van eigen grond!

Robert

Hallo Christa,

Vreemd dat je de koopmans blauwe een afkoker vind.
Zelf heb ik dit ras, gekocht bij levenvanhetland.nl, voor het eerst neer gezet en wij vinden het zeker geen afkoker maar het is ook geen echte vastkoker. Wij vinden hem meer een soort die er tussen in zit, zelf een beetje creme achtig qua mond gevoel en erg lekker van smaak. Hierbij moet ik zeggen dat wij de koopmans blauwe in de schil koken en niet te lang laten door koken. Ook lekker om deze aardappel op te bakken.

Groeten Robert

Christa

Hoi Robert, dank je voor de tip, gaan we proberen. Zelf eten we meestal alleen heel nieuwe aardappelen met schil en al. Is de Blauwe bij jullie ook rood/roze? Groetjes Christa.

Robert

Bij het oogsten hadden ze wel een blauwe gloed maar een paar weken verder worden ze inderdaad roze rood

Groeten Robert

Robert

Inderdaad verstandig om ze op een laag vuur te koken

henk

hee.
wat een mooie kas heb jij
heb er zelf ook 1
maar ik had een vraagje wat zijn die sproeikoppen?
hoe krijg je dat voor elkaar?

groeten

Nanda

Hallo,

Ik heb zelf ook een kasje met van die 1000 liter vaten erachter. Ik heb een slang tot onderin het vat gehangen en dan loopt het water er vanzelf uit (als het uiteinde maar lager is dan het waterniveau in het vat). Het gaat niet snel maar je loopt niet te sjouwen met zware gieters. Wellicht kun je dit combineren met een gietdarm als je er een kraan tussenzet.

groeten, Nanda

Nickie

Hallo Diana,

Ik heb een tijdje geleden paprikaplantjes gekregen van iemand die nu bij mij ongeveer 3 weken in een potje staan, toen ik ze kreeg waren het al echt plantjes met blaadjes en geen zaadjes meer, ik las op je site iets over potjes en emmertjes maar kom er niet echt wijs uit wat ik er nu mee moet doen. het grootste plantje is ongeveer 10 cm hoog.

groetjes nickie

Roel van Antwerpen

Hee Diana, hier hebben we een prima opbrengst gehad van de snacktomaatjes, het waren de rassen grape en black berry. Vooral de grape, rood van kleur, had een geweldige opbrengst en waren heel lekker tot van gisteren er nog tomaatjes van af kunnen halen. Bij deze trouwens mijn nieuw mail adres, dat voor de zadenlijst als je dat nog doet, ik hoop van wel. Heb namelijk een tip van iemand gehad voor Japanese early en ik zag dat je dat zaad eventueel ook had.
Graag hoor ik het van je. Met vriendelijke groeten Roel van Antwerpen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties