Klaar

Het leek zo goed te gaan. Het grote witte schijnende vlak middenin de tuin was erg lelijk maar de uien en sjalotten waren in ieder geval door het preimineervliegennet beschermd. Ik schreef al eerder over de Preimineervlieg).

Maar helaas, het is toch mislukt. Het grote glimmend witte net is zo dicht van structuur dat je er amper doorheen kunt kijken. Maar vorige week zag ik ineens een krullerig uienblad tegen het net hangen. Tjongejonge, toch weer aangetast?

Als ik bedenk wat er mis is gegaan moet het onze eigen schuld zijn. We hebben de uien rond half maart gepoot. En toen hadden we het heel druk in de tuin, we hebben de uien niet gelijk afgedekt maar pas toen we daar 2 of 3 weken later tijd voor hadden, met het idee dat een ui pas kan worden belaagd als er loof is. Maar als dat loof pas enkele millimeters lang is moet dat blijkbaar ook al genoeg zijn. Als dat het niet is is de enige andere optie dat er blijkbaar toch ruimte voor de vliegjes was om onder het net te komen. Maar dat kan bijna niet, we hebben het echt hermetisch afgesloten.

Zo zagen de uien er in mei uit, het net even weggehaald om te wieden en water te geven, er lijkt dan nog geen vuiltje aan de lucht

Dat het niet aan de bescherming ligt bedenk ik ook omdat ik in februari ook reuzenuien heb gezaaid, in een bakje in de kas. En die hebben we direct na het uitplanten al beschermd met een preimineervliegennet (omdat zaaiuien gelijk al meer blad hebben dan pas uitgeplante plantuitjes). En datzelfde geldt voor de zomerprei. En die reuzenuien en prei zien er prima uit (vooralsnog, ik gok nergens meer op). Als we volgend jaar weer plantuien willen zetten moeten ze dus direct worden beschermd. De andere optie is pas in mei planten maar dat wil ik eigenlijk liever niet, ik heb teveel plannen voor een te kleine tuin (en ook geen zin om mijn planning aan zo’n minivliegje-met-grote-gevolgen aan te passen, het grote witte net vond ik al erg genoeg).

En dus hebben we het net weggehaald, sommige planten zagen er nog aardig uit (zie bovenste foto, de linkse zijn nog wel aardig, de rechtse maken helemaal geen bol en zijn van binnen volledig aangetast), al bleken ook in de linkse vaak al 1 of 2 larfjes te zitten, in de buitenring.

“Zullen we de uien die er nog goed uitzien laten staan”, vraag ik aan Ruud. Maar die kijkt ernaar en zegt: “Ik ruk ze er allemaal uit, ik koop wel uien”. En hij heeft gelijk want dan zouden we voor die paar verspreid staande uien in het vak alles weer af moeten dekken met het net.

En dus hebben we alles gerooid. En we zijn er wel klaar mee, de uien en vliegjes hebben ons voor het tweede jaar op rij veel tijd, energie en ergernis gekost. Zijn we verdrietig om het verlies van de uien- en sjalottenoogst? Nou, heel even, toen we de planten rooiden en weg moesten gooien. Zijn we boos? Ja, we zijn wel klaar met dit irritante vliegje. Maar het heeft ons ook iets opgeleverd. Zoals:

Nieuwe recepten: de uien die nog geheel of gedeeltelijk goed waren en we niet hebben gegeten heb ik klein gesneden en gedroogd (want die waren nog vers en dus niet lang te bewaren (en het waren er ook maar een paar). Dat levert dan nog wel wat leuks op, een 2 liter-pot vol gedroogde uien die ik in soepen en sauzen kan gebruiken.

En van overige delen heb ik nog een extract gemaakt, wellicht nog bruikbaar tegen luizen of andere belagers deze zomer.

Nieuwe inzichten: De knofloken, die niet stonden afgedekt en we ondertussen hebben gerooid zijn prima en hebben net als vorig jaar geen last van het vliegje. Blijkbaar vindt ze knoflook minder lekker, ik hoor wel van andere mensen dat ze ook knoflook kan belagen maar dan in ieder geval veel minder erg. En nog iets, net als vorig jaar laat ze ook de stengeluien met rust, die staan er prima bij en we oogsten er elke week een paar voor in salades, soep, etc.:

Nieuwe ideeën: Willen we eigenlijk nog wel zoveel gedoe met dat beschermen van ruim anderhalf vak vol uien/sjalotten? Ik denk nu even van niet, misschien slaan we volgend jaar de hele teelt eens over. Misschien ga ik komend najaar wel heel veel winteruien zetten, ik denk erover om ze in de kas te zetten, in een rand langs de wand, zo nemen ze weinig plaats in. Ik heb nog tijd genoeg om daar verder over te verzinnen maar we hadden uit de kas een prima oogst van winteruien die we telkens vers mee naar huis namen. Er staan nu nog 5 van die winteruien in kas 1 en dat zijn prachtige, gave en heerlijke uien.

Nieuw kansen: het vak was leeg, met de nadruk op was. Het rooien van de aangetaste uien en sjalotten was een mistroostig karweitje, met het opruimen van de laatste bladresten en het onkruid zakte dat gevoel wat. En nu staat het vak al weer vol, met bietjes en broccolini en de palmkoolzaailingen die al 2 weken stonden te wachten op een plekje:

Oftewel: we zijn een illusie armer maar een ervaring, inzicht, recept en nieuwe mogelijkheden rijker. Oh ja, ik heb gelijk nog 3 nieuwe rijtjes stengeluien gezaaid (uiteraard in een ander vak, waar de meiraapjes zijn geoogst). De slag verloren maar de oorlog is nog lang niet voorbij 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

47 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria

Oh Diana, wat een nare ervaring. Het blijft natuurlijk gissen hoe het allemaal zo is gelopen maar je schrijft dat je in mei het witte net even hebt verwijderd om onkruid te wieden en water te geven. Zou het niet kunnen dat die monstertjes toen een kans hebben gekregen om binnen te dringen?
Ik teel geen uien meer, alleen stengeluitjes die er inderdaad ook bij mij prima bijstaan. Ik koop altijd biologische uien, die in veel supermarkten gewoon verkrijgbaar zijn.

Groetjes,
Ria

Jef

Het wieden moet gebeuren bij zonsondergang of zonsopkomst, bij veel wind of regendagen. Doet u het overdag bij zon of kalm weer hebt u prijs en goed afsluiten want elk spleetje weten ze te vinden.
Ik dek af en doe grond op de zijkanten zo dat alles dicht is.
Ik doe het zo al 12 jaar en nog nooit last van de vlieg gehad.
Groetjes
Jef

Wijnie

Wat vervelend Diana! Dan doe je zo je best, en weet dat beestje toch nog je planten te ruïneren.
Ik denk net als Ria dat de vliegjes later zijn binnengekomen, mogelijk toen je het net hebt geopend. Want vorig jaar schreef je er 25 mei over en toen was de aantasting al heel erg. Ik verwacht dat je dit jaar de symptomen veel eerder hebt herkend, dus dat de aantasting nog minder ver was.. en dan is mijn conclusie dat het vliegje op een later tijdstip dan vorig jaar heeft toegeslagen. Zelf heb ik over mijn winterui en -knoflook half maart 2 lagen fleecedoek op gebogen buizen geplaatst. Net daarvoor had ik ook mijn zomer- en winterprei zaailingen er onder gezet. Ik heb alleen af en toe een hoekje van het doek opgetild om er onder te kijken of alles nog goed ging. Pas half mei heb ik de tunnel voor het eerst open gemaakt en kali gestrooid omdat dat toen echt nodig was en onkruid gewied. Daarna weer afgesloten. Vorige week heb ik de tunnel verwijderd en knoflook geoogst. De bollen waren niet zo groot, ik denk omdat de planten volledig onder de roest zaten (door te weinig ventilatie onder 2 laten fleece?). De uien daarentegen zijn reuze groot. Het loof valt al wat om maar lijkt niet aangetast en ook de prei ziet er prima uit.
Ik heb dit jaar geen plantuien, wel zaaiuien (28-2 uitgeplant), die staan onbeschermd maar zien er nog prima uit. Deze staan dit jaar echter niet op de tuin maar 50 meter verderop naast het huis. Ik zal straks eens bij de plantuien van de buurvrouw kijken, zij heeft ze volgens mij de laatste week van april gepoot en staan onbedekt. Als zij wel schade heeft meld ik dat hier nog wel.
Succes met je tuin en gelukkig dat je nog iets positiefs kunt zien hierin!
Groetjes Wijnie

Annemiek van Moorst

Kan het niet zijn dat die preimineerlarven in het plantgoed zaten? Ik heb mijn prei dit jaar te laat geoogst want stond er eerst erg goed bij; ik oogst per keer; op gegeven moment in mei alles moeten weggooien. Sjalotten staan er ook krullerig bij dus zal ook wel aangetast zijn Ik denk dat het ook heel goed in het plantgoed kan zitten want heb het nooit eerder gehad. En nu: hoe kom je eraf?

Lies

Pfff…, echt pech, Diana…

Kari

Vorig jaar identiek zelfde probleem. De knoflook, ui, sjalot en prei. Dit jaar de sjalot in rijen in de kas en de ui inderdaad langs de randen can de kas gezet. Deze week alle sjalot uitgetrokken wegens… jawel hoor… volledig vol mineervlieg. De uien lijken tot nu nog ok maar ik zet er niet teveel hoop op. Ik denk volgend jaar ook gewoon over te slaan.

Anne Vyncke

Dag Diana en Ruud,

Zo erg om de mineervlieg toch nog te hebben na zoveel mooie zorg.
Ik las in het Veltboek dat op het plantgoed zelf al eitjes kunnen zitten en dat je het voor het planten best kan onderdompelen in een pyrethrumoplossing of een brandnetelaftreksel.
De bruine popjes van de vlieg zitten in de grond 5 tot 15 cm diep en kunnen daar jaren blijven zitten blijkbaar. Misschien was de bodem al aangetast voor jullie geplant hebben en met een net beschermd?
Als preventieve maatregel halen ze aan om geen verse mest toe te dienen en te stuiven met basaltmeel.

Misschien hebben jullie hier iets aan?

Een fijne zondag,

Anne

Ilse Rijnen

Ow jeejtje…. Hier gelukkig nog nooit gehad *klopt af op hout*
Dit jaar witte en rode plantuitjes gezet…maar nog super veel plantuitjesover… Daar iemand een idee of recept voor ?? Bewaren tot volgend jaar kan niet neem ik aan..

Carine p

Dag Diana, de mineervlieg….. we geraken er niet vanaf. Ik heb hier ook niet stilgezeten en ziehier mijn ervaring tot hiertoe. Afdekken met vlies zie ik persoonlijk niet zitten, teveel werk, teveel gedoe, teveel ruimte om af te dekken. Dit jaar heb ik een gedeelte ui vroeg en een gedeelte begin mei uitgeplant. Wel een groot verschil hoor! Die van begin maart begon zoals gewoonlijk mooi en na een paar weken zag ik de uien veranderen. Ik heb gespoten met lavameel die deze hatelijke larven zouden doen opdrogen/verbranden en tevens een toevoeging is van mineralen. De uien zijn er doorgekomen en elke dag oogst ik ui, maar vind geen mineerlarven meer. Wel de aantasting herken ik, maar vind geen larven meer. Ik heb uien geplant ergens rond einde april/begin mei, geen enkel probleem ervaren.
Dit was voor mij de eerste ervaring met lavameel, maar ben er uiterst tevreden over. De knoflook (ordinaire, Rocambol en olifantenlook) heeft hier geen probleem met mineervlieg.
Groetjes carine

Carine p

Dag Diana,
Als ik de reactie’s lees en vergelijk met mijn eigen omgeving (vroeg en laat uien geplant), valt me wel 1 ding op. De uien die ik pas rond einde april geplant heb en zonder mineervlieg tot hiertoe, staan op een stuk waar ik nog nooit groenten gekweekt heb. De uien die ik in maart uitgeplant heb, preimineervlieg, maar toch kunnen stoppen met het lavameel, staan op een stuk waarverderop vorig jaar de prei stond. Iemand schreef over de mineervlieg die onder de grond overleeft. Ik denk dat we dit eens verder moeten uitspitten. Hoe overleeft de mineervlieg? Ik ben het antwoord schuldig, maar ik maak er werk van. Het valt me gewoon op dat waar ik nog geen groenten geteeld heb, er geen mineervlieg is. Best interessant.. enne…. geen ui en prei telen…. je gaat toch niet toegeven aan de mineervlieg 🙂
Groetjes carine

Carine p

Diana,
Nog iets… lavagruis zou op langere termijn werken ivm de mineralen. Lavameel wordt direct opgenomen en ivm het verdrogen van de larven is het lavameel. Ik heb dit naast het lookaftreksel ook nog op de aangetaste aubergine bladeren verneveld. Grt carine

Rudy

Spijtig Diana,

Had mij al een net besteld om te gebruiken voor de winterprei onder te planten, maar ga het voorlopig niet gebruiken.
Ik had de preiplantjes onder een verplaatsbare koude bak gezaaid en deze begin mei verwijderd met als gevolg toch nog eiafzetting en nu larven in sommige plantjes.
De plantjes zonder aantasting heb ik toch nog uitgeplant maar daar een net over doen dat ga ik toch niet doen omdat je ze dan niet meer kan controleren.
De uien zijn begin mei uitgeplant en werden belaagd zeker tot half mei, wat toch heel laat zou zijn om dan nog te beginnen.
De pijpjes waar ik eiafzetting zag werden ingekort wat normaal niet wordt gedaan maar ik zie het als test voor later.
Het rooien van de uien zal nog moeten wachten, zal dan wel zien of het al het werk waard was of niet
Bij de knoflook had ik ook eiafzetting maar door de aangetaste pijpjes in te korten is dat goed gekomen, heb ze gisteren gerooid en tot nu toe nog geen aantasting ontdekt.
Groetjes Rudy

Greenhopper

Zet een rij ui en dan een rij wortelen enz… Geen wortelvlieg en geen preimineer vlieg heel simpel en werkt als een trein

John

Hallo. Dat heb ik ook gedaan, maar bij mij helpt het niet. Groeten John

John Van der jagt

Hallo Diana bij ons is vorig jaar ook de hele uienoogst mislukt. Iedereen op het perceel had er last van. Ik heb aan het eind van de zomer winteruien en knoflook gezet. Bij deze teelt geen enkele last van de mineervlieg terwijl ook dit jaar de in het voorjaar gepote uitjes helemaal waren aangetast. Een echte verklaring heb ik hiervoor niet. Het lijkt er op dat de vliegjes in een specifiek stadium van de plant hun eitjes leggen. Zou het ook zo kunnen zijn dat de eitjes al in de grond aanwezig zijn.? In dat geval zou een net ook niet veel helpen. In ieder geval dit jaar ook weer winteruien. Ze zijn nu prachtig gegroeid en worden binnenkort gerooid

Tanja

Hallo Diana… Die gedroogde uien spreken mij enorm aan… Hoe doe je dat? Want dat lijkt mij zo leuk als extra in de keuken? Groetjes Tanja

Trudie Jansen

Hallo Diana,ook ik heb alle uien(niet zo heel veel)op moeten ruimen,en ik had winteruien,dit is voor het tweede opeenvolgend jaar,terwijl het er heel goed uit zag.Ook in een paar knoflookplanten zag ik rare dingen en heb ze eruit gehaald en ja hoor,heel kleine beestjes,dus weggegooid,en waren nog enorm klein.Ik hoop dat de prei wel goed gaat,zodat ik daar nog van kan genieten.
Al met al,jammer,maar ik ga wel door,veel te leuk en te mooi om de ontwikkeling van zaadjes te zien groeien tot volwaardige groenten.Diana,ik wens je veel succes voor de rest van het seizoen,vriendelijk groet,Trudie Jansen.

Robbe

Hier net hetzelfde beeld. Overigens ook op de prei en knoflook. Prei teel ik vanaf nu enkel nog in de winter (vind ik ook lekkerder) en de knoflook heeft geluk dat de larfjes meestal enkel in de lagen rond de tenen zitten en niet in de teentjes zelf. Ik denk dat ik uienteelt maar een tijdje opgeef.

Jo

Hier ook last van de preimineervlieg. Ik kom zelfs larven / poppen daarvan tegen in gekochte potgrond! Prei en ui teel ik al niet meer en eind van het seizoen gaat ook de stengelui eruit. De knoflook lusten ze ook, maar minder dan prei en stengelui. Netten heb ik wel, maar ook die moeten open om de uien / prei water te kunnen geven.

Cor Gravestein.

Dag Diana,
Hier in Ouderkerk staan mijn uien er nog goed bij maar het kan verkeren. Ik heb ik ieder jaar oer prei en ben er nog niet achter in hoeverre die besmettelijk is.
Heb jij er ervaring mee? Het hangt er momenteel een beetje ziekelijk , slap bij maar ik zie geen vraat.
Overigens :ik krijg al een tijd je blog niet meer, heb het een keer eerder gemeld. Wil je misschien even kijken ?
Ik mis je mooie tuinrvaringen .
Dank voor alle inzet en moeite die je er in steekt.

Anco Terpstra

Hallo Diana en Ruud,

Zo te zien hebben jullie uien en sjalotten als “monocultuur”. Ik doe dat zelf nooit. Wat ik wel doe: ik wissel een rij uien steeds met een rij wortels af, soms ook nog een rij zomerbietjes, en dan weer een rij uien enz. Gaat al jaren goed. Prei doe ik niet meer, gaat hier ook mis.
Maar ik kan me niet voorstellen dat jullie die combiteelt ui, wortels en evt. bietjes, niet al lang kennen?

Rudy

Hallo Anco,

Ik heb de uien en de zomerprei overal in de groentetuin verdeeld, tussen de wortelen, tussen de rode biet tussen de koolplantjes, voor de asperges tussen bosbessenstruiken enzoverder zelfs preiplantjes (winterprei) bovenop de composthoop 1,5 meter hoger dan de grond en overal hebben de vliegjes de plantjes gevonden en aangetast .
Dus bij mij werkt de combinatieteelt niet voor de preimineervlieg jammer maar helaas.
groetjes,
Rudy
& aan Diana, ik zal later zeker nog laten weten hoe het afloopt met de uien .

Marjolijn de Winter

Hoi Diana, ongelofelijk dat dit vliegje sinds zo korte tijd zoveel schade aanricht en ook echt overal. Ik denk dat ik me ga richten op stengelui en bieslook inderdaad, in plaats van uien!

Bonne

Te intensief geteeld? Wij willen de natuur wel eens te veel onze wil opleggen. Met de natuur mee tuinieren en niet ertegenin geeft vrijwel nooit een totale mislukking.
Misschien toch iets meer richting permacultuur? Bevalt mij persoonlijk wel en geeft veel minder onderhoud.

Ria

Dag Bonne,

Richting permacultuur? Ik denk dat Diana en Ruud al een heel eind in die richting zitten.

Ria

Bertus Niezing

Klopt, wanneer je je grond permanent bedekt houdt hoef je ook niet te wieden en ook nog beter voor het bodemleven,.

Frans Verbij

Hoi Diana, behandeling met aaltjes tegen de pmv ben ik hier nog niet tegengekomen. Eind 2018 heb ik dit gedaan op alle plekken waar in voorgaande jaren ook al aantastingen waren. Tot nu toe, omdat ik nu naar een vruchtwisseling voor uien, prei van 6 jaar toe wil, geen idee of het helpt. Over de winterprei heb ik nu insectengaas, maar ja er is altijd wel een gaatje te vinden. En inderdaad bij stengelui en olifantenlook op een tot nu ongebruikt stukje, geen aantasting.
Bedankt voor je verslagen, ik lees ze graag!

Stella

Hallo Diana , erg dat al je werk voor niets is hè, ik had in de serre vroeg stengelui gezaaid en daar zaten ze ook in. Mijn knoflook ook die ik in september gepoot had ,De plantuitjes had ik in een verhoogde bak met wortelen gezet ,met vlies er direkt over ,en die hebben niks ,maar het loof staat er niet mooi bij ,tegen het net ,en met de regen drogen ze niet op ,dus kans op schimmel denk ik ,dus volgend jaar apart onder tunnel dan .pijpui staat nu ook onder tunnel ,Heel de tuin is afgedekt bijna pfff Dat neemt wel wat van het plezier weg vind ik .Zelfs de aardbeien onder net daar zijn de muisjes mee weg , vond hun voorraadkamer onder de salie .Nou ja er blijft nog wel genoeg over voor ons, wel geen aardbeien die willen hier echt niet. Groetjes vanuit België.

Geke Winius

Hallo Diana,
Een hele grote bak met oerprei. Geplant, in de winter wat geoogst. Mooi groen, droog, en minder smakelijk. Toch trots. Maar nu: de bolletjes zijn niet gegroeid, hebben geen jonkies. Wel rechte droge stelen, met heel mooie witte “uienbloemen”.
De etage ui was bijna 1,5 meter, in 3 etages, bloeit nu ook op de derde etage
De kleine etage ui (eerste etage was 10 cm, toen de tweede etage 3 cm, toen de derde etage 1,5 cm met groene zaadjes) was mooi, en lekker!!!!!
Bij de grote sta ik alleen maar vol bewondering te kijken, en deel zo nu en dan een steel met kleine uitjes uit.
Wat is er mis met mijn oerprei??? Ik was er zo blij mee.
Wens je succes met je tuin, Geke

Rudy

Een update over de uien.
Ik heb ze vandaag allemaal gerooid en ze zien er allemaal onaangetast uit, je kan een foto bekijken op mijn instagram https://www.instagram.com/rudy_en_de_moestuin/?hl=nl .
Dus volgend jaar dezelfde werkwijze nog eens proberen….

groetjes Rudy

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties