Juni 2012
De tuin:
Bijna de hele tuin is nu vol, alleen in het vak van de pronkbonen is nog een stukje leeg (want ik wil graag dat de oogst van de bonen wat verspringt, dan kan ik over een langere periode oogsten, de bonen die in dat vak moeten komen zijn dus gezaaid maar worden pas volgende week uitgeplant).
In het gedeelte tussen de 2 kassen in staan 50 stokken met bonen, maar nog te laag om te kunnen zien. En verder gaat alles prima, links onderaan de aardappelen, die kunnen over 2 tot 3 weken gerooid worden.ย In het vak erboven dus de geelbladige Pronkboon Sun Bright, daar zie je nog net een puntje van, en onder het net aan een klimrek de doperwten, waar we al van oogsten.
De kapucijners rechts in de verte zien er een beetje zielig uit, maar dat komt omdat we er al meerdere keren van geplukt hebben, nog 1 keer plukken en dan mogen de planten eruit, dat wordt dan de eerste soort die de tuin al weer gaat verlaten (gelukkig met een goede oogst kapucijners in de vriezer :-)).
Op het veldje van de prei, rechts tweede vak zie je grotere preien (zomerprei), en ernaast kleine preitjes die maar net te zien zijn, en dat is de winterprei. En rechts zie je dan ook nog de ‘kooi’ waar koolgewassen in staan.
Alles gaat nu in ieder geval nog goed, het enige dat minder goed gaat zijn de bietjes, die gingen al vroeg doorschieten, opnieuw gezaaid en toen een slechte opkomst, etc. Ze staan in het vak achter de prei maar op de foto zijn ze niet eens te zien, zo miezerig zijn ze (wat er bovenuitsteekt aan blad zijn de knolvenkels en pastinaken die in hetzelfde vak staan).
De kas:
In de kas greien de tomaten geweldig goed. Eigenlijk te goed, ze zijn al heel hoog, wellicht toch iets teveel gemest. Maar de vruchtzetting is prima, dus dan is het eigenlijk ook wel goed, het enige nadeel is dat ik straks al niet meer bij kan om te dieven en op te binden en moet gaan toppen.
Zo goed als de tomaten groeien, zo miezerig blijven de pepers. De temperaturen zijn al weken (zelfs maanden) onder het normale niveau, je kunt goed zien dat de tomaten het warm genoeg vinden maar de pepers niet, die willen graag warmer weer, en vooral ook warmere nachten (overdag in de zon toch wel warm in de kas, maar de kas warmt in de nacht zonder zon niet op).
Je kunt zien dat de tomaten recht opgebonden zijn, en als je goed kijkt zie je al trosjes tomaten hangen. Het onderste blad haal ik weg, ik laat altijd 7 grote bladeren zitten, de rest gaat weg (omdat alles in de kas nogal krap staat wil ik niet teveel blad want veel blad geeft een hoge luchtvochtigheid en dat geeft dan weer een slechte vruchtzetting door vochtig stuifmeel. Bedenk wel dat er altijd genoeg blad moet zijn voor de opname van voedingsstoffen en afvoer van afavlstoffen – voor groei en bloei.
Rechts voorin de kas zie je dat het allemaal wat leger is, ielere planten en soms nog helemaal geen planten; dat komt omdat daar in het voorjaar de bloemkolen en spitskolen stonden (weeuwenteelt), er is duidelijk wat minder voeding (wel voeding gegeven na de oogst van de kolen half mei maar het duurt natuurlijk even voor dat dat ook gaat werken). En sommige soortenย dus ook pas later kunnen planten, en 2 soorten tomaten moeten stekken, die staan nog in pot en kunnen komende week worden uitgeplant.ย Uiteindelijk gaat het de rest in de komende weken wel inhalen, rond augstus zie je amper nog verschil (hoop ik :-)).
Helemaal achterin de kas staan aan een rek de komkommers maar die zijn nog te klein om te zien, en er staan ook basilicumplanten. En links en rechts zie je nog wat zaaisels: Ipomoea’s die deze mogen worden uitgeplant, bonen (voor het vak bij de pronkbonen), en kool (spits-, savooi-, boerenkool) gezaaidย om later de leegkomende vakken van de aardappelen (die worden over 2 of 3 weken gerooid) mee teย kunnen vullen.
Leuk om te lezen….erg veel werk ook zo te lezen. Meestal een goed oogst hoor ik.
Tot nu toe heb ik alleen rabarber en peulen. De aardappels bloeien hie rnog niet, dus zullen nog wel even moeten.
Heb jij trouwens ervaring met de goedkopere kunststof kassen? Ik zit er over te denken om er zo een aan te schaffen aangezien ze een stuk goedkoper zijn.
Hallo Chris,
Ik heb zelf geen ervaring met kunststof kassen maar op het volkstuincomplex hier zijn er een aantal tuinburen die plastic kassen hebben. Voordeel: ze worden nog warmer dan glazen kassen, nadeel is dat de luchtvochtigheid hoger is (dus prima voor pepers en paprika’s, etc, maar minder voor komkommers en druiven en andere soorten die gevoelig zijn voor bijvoorbeeld meeldauw). Voordeel van plastic is dat het goedkoper is dan glas, nadeel is dat het minder lang mee gaat. Plastic (gewapend wit of groen plastic) vind ik zelf wel mooier dan bijvoorbeeld polycarbonaat/perspex want dat verkleurt heel lelijk ondoorzichtig bruinig na verloop van tijd, daarnaast verweert het na een aantal jaren en dan scheurt en breekt het heel gemakkelijk (en dat doet gewapend plastic van goede kwaliteit niet).
Hier staan in ieder geval kassen van plastic die al meer dan 10 jaar staan en nog in prima staat zijn (dat hangt natuurlijk wel af van de kwaliteit van het geraamte en de kwaliteit van het plastic). Polycarbonaat/perspex zie ik hier niet zo veel.
groetjes,
Diana
Mijn moestuin heb ik vanmiddag uitgebreid met nog 8 vierkante meter. Wat kan ik nog allemaal planten/zaaien?
Hallo Hanneke,
Je kunt nog enorm veel zaaien, van andijvie en sla tot bijna alle koolsoorten, knolvenkel, bietjes, worteltjes, bonen, rucola, radijs, koolrabi, snijbiet, etc.. De lijst met wat je nog kunt zaaien is veel langer dan de lijst met soorten die je niet meer kunt zaaien. Op de oude website kun je een groentezaaikalender vinden waar je op kunt zien wat er allemaal nog gezaaid kan worden: http://ruudendiana.webs.com/Groententeelt/Groentezaaikalender%20in%20pdf.pdf
groetjes,
Diana
Je tomaten groeien goed zie ik. Het fijne van tomaten is dat ze graag elk jaar op dezelfde plaats staan. Ik heb een kas waar al 10 jaar tomaten in staan. ~Elk jaar worden ze mooier en groter. Was dat ook maar zo met de rest van de moetuin. wat kan ik trouwens naast paprikas zetten?
Hallo Hanneke,
Ik ben het niet helemaal met je eens. Ik hoor wel vaker dat tomaten elk jaar op dezelfde plaats kunnen staan, en ze lijken inderdaad wel veel minder gevoelig voor aaltjes, etc., maar ik heb hier om me heen op het volkstuincomplex toch gezien dat in sommige kassen van tuinburen na een aantal jaren er minder opbrengst was, sneller Phytophtora en Botrytis, etc. Zelf vervangen we eens per 4 jaar 2 spades grond van de kas door grond vanuit de volkstuin (uiteraard niet van een gedeelte waar aardappelen of tomaten hebben gestaan en grond waar iets heeft gestaan dat ziek is geworden). En uiteraard verwijder ik eventuele zieke planten direct uit de kas. En zo gaat het hier in ieder geval sinds 1991 goed.
Je kunt in principe alles naast paprika’s zetten, hier staan ze naast tomaten, komkommers, aubergines, meloenen, etc. Ze staan alleen niet naast pepers want de kans op kruisbestuiving is dan heel groot (maar dat is alleen van belang als je er zelf zaden van wilt gaan oogsten).
groetjes,
Diana
Tuin in beeld is een leuk stukje… misschien weer eens gaan doen?? ๐
Met grotere foto’s bedoel je? ๐
Misschien inderdaad weer eens gaan doen…..
Diana
jaa, is erg leuk om te zien en dan te vergelijken met voorgaande jaren ๐