Internationaal
Allereerst: als het goed is doet de nieuwsbriefmail het weer. Sinds eind december waren er steeds meer mensen die de mail niet meer ontvingen of zich niet aan konden melden voor de mail. Augus heeft het ondertussen gerepareerd, mocht iemand zich nog steeds niet kunnen aanmelden, of de mail met de plaatsing van dit blog weer niet krijgen (voor zondag eind van de middag), dan hoor ik het graag!
Onze volkstuinvereniging telt zo’n 55 tot 60 leden. Ik gok dat 2/3e van de tuinleden van Nederlandse afkomst is. Het andere, derde deel is een kakofonie van herkomsten. En het is heel bijzonder om te zien hoe verschillend en tegelijkertijd hetzelfde mensen tuinieren. Soms wat meer voor het plezier, soms wat meer voor de opbrengst, soms veel verschillende soorten, soms juist slechts enkele soorten, soms met precisie, soms uit de losse pols.
Heel verschillend en toch hetzelfde: buurman A van Nederlandse afkomst zet een tuin vol met aardappelen, buurvrouw B van Koreaanse afkomst heeft zeker 300 knoflookplanten staan 🙂 .
Het is grappig, interessant en leerzaam om te zien dat wij druiven telen voor de vruchten, maar een stukje verderop een Turks gezin vooral de druivenbladeren oogst. En dat wij prei afzonderlijk uitplanten voor de dikke preien maar een Iraans tuinlid prei heel dicht op elkaar zaait en het oogst als een soort ‘snijprei’ (waarbij de kleine dunne, bijna bieslookachtige stengels weer aangroeien).
Ruim 25 jaar geleden kreeg ik van een Spaans tuinlid voor het eerst een courgetteplant. Ik had toen nog nooit courgettes gegeten maar sindsdien ontbreken ze nooit meer in onze tuin. En van een Italiaans tuinlid leerde ik hoe je pasta aliolio maakt (pasta aglio e olio maar wist ik veel, in die tijd kon ik een ei bakken en daar hield het wel zo ongeveer mee op). Ondertussen hoop ik iets beter te kunnen koken en ben ik blij met allerlei recepten die ik krijg, zoals het recept van Ketoprak dat ik een paar weken geleden van onze Indische tuinbuurvrouw kreeg. En het recept van Turkse Kisir dat ik van onze vroegere Turkse tuinbuurvrouw kreeg.
En van onze Surinaamse tuinbuurvrouw kreeg ik eens een stekje van Kangkung waar ik vervolgens veel plezier van had.
En van haar kreeg ik het beste recept voor Pom, en van die lekkere Surinaamse roze huzarensalade met bietjes en maïs. Door haar proefde ik ook voor het eerst sopropo (bittermeloen). En dat was gelijk ook voor het laatst want dat vind ik echt niet lekker. Het is ook echt heel bitter, deed me denken aan een groene paprika maar dan veel bitterder. Gelukkig zat er zoveel sambal van adjoemapepers bij dat dat het bittere grotendeels deed vergeten 🙂 ). Sopropo is trouwens wel een mooie klimplant/vrucht:
Ook echt niet lekker vond ik de shungiku die ik van de Koreaanse tuinbuurvrouw proefde, Ugh, een soort chrysanth, alsof je een bos bloemen eet die bedruppeld is met ouderwetse eau de cologne. Maar zij had dan wel weer een heel lekker recept voor een soort roerbak van courgettes met lenteuitjes, chilipeper en sesamolie.
Ik leerde trouwens niet alleen van mensen van andere afkomsten. Ik waarschuwde Nederlandse buurman Peter dat kouseband in de kas moeilijk is en maar weinig opbrengst geeft. Hij was gelukkig eigenwijs en bewees vervolgens het tegendeel. Dus nu ga ik dit jaar dus ook eindelijk weer eens kouseband zetten. Zelfs de Surinaamse buurvrouw ging bij Peter kijken hoe hij dat toch deed 🙂
Ik leerde van en door al die mensen iets over kailaan, kweeperen, tayer, okra, verschillende soorten pepers, het eetbare van kalebassen, baby choi, sojabonen, amsoi, yacon, klaroen, etc, etc.
Ik leerde trouwens niet alleen van hen, ook van internet en uit boeken en tijdschriften. En misschien nog wel het allerbelangrijkste; van de mensen die dit blog lezen. Het wordt tijd dat ik iedereen eens hartelijk dank voor alle reacties op blogs en pagina’s! Van antwoorden op vragen, tips, recepten, nieuwe soorten om te proberen, verbeteringen van fouten in tekst, etc., etc. Zo is deze courgette in olie en azijn een blijvertje:
….. en heb ik soorten leren kennen als gember, begin ik dit jaar beter aan de teelt van zoete aardappelen (ook met nieuwe rassen), maar ben ik ook gewezen op de No-Dig filmpjes van Charles Dowding, word ik gewaarschuwd als Monty Don op BBC een tuinprogramma presenteert, krijg ik tips hoe ik de ledlamp het beste kan gebruiken, krijg ik ervaringen van mensen die op een andere manier witlof trekken, etc., etc..
Kijk, de eerste foto is van witlof in zand:
En dit gaf iemand als tip, witlof tussen natte kranten: veel minder zwaar, zelfde resultaat, zelfde smaak:
Het enige dat Ruud zich afvroeg was of de inkt in de krant door de wortel wordt opgenomen en zo uiteindelijk ook in het witlofkropje terecht komt. Ik durf het niet te zeggen, maar anders zou ik het volgend jaar met ongebleekt en onbedrukt dun karton in stukjes kunnen proberen.
En tot slot kreeg ik deze week een prachtig cadeau van Marja, die al enige jaren mijn website bezoekt: een vrucht/zaailing van de Chayote! Toen ik het onze Surinaamse buurvrouw vertelde was ze stikjaloers 🙂 .
Met de hartelijke dank aan Marja hoop ik daar dit jaar in mijn blogs ook weer iets over te kunnen schrijven. Het is bijzonder om te zien dat de zaden in de loop van de winter kiemen vanuit de vrucht.
En zo leer ik nog elke dag, van nieuwe soorten van nieuwe tuinleden tot andere ervaringen met bekende soorten van mensen die op pagina’s en blogs reageren. Dat maakt tuinieren de leukste hobby die er is, en het maakt de website voor mezelf al heel waardevol!
Mocht iemand interesse hebben in teeltpagina’s van bovengenoemde bijzondere groenten, dan hoor ik het graag! Voor nu ben ik eerst maar weer even verder gegaan met het bijwerken van bestaande pagina’s.
En ik heb alvast één nieuwe groenteteeltpagina van een bijzondere groente geschreven:
En bijgewerkt zijn:
Tot slot zoals altijd nog één foto. En om kleurig te eindigen; ik vond nog een foto van afgelopen zomer van een doorgeschoten snijbietstengel van het ras Peppermint. Die ga ik dus eind volgende maand heel zeker weer zaaien 🙂
Diana,
Fijn dat de nieuwsbrief weer binnenkomt en wat een leuk stuk om te lezen!
Dank en groet,
Ronald
Hoi Dianna volgen doe ik je met regelmaat, tot 2016 had ik ook een volkstuin samen met mijn man,en las ik veel van je avonturen in je tuin.deze keer vind ik hst super leuk Dat je al die verschillende groentes van a deze nationaliteiten recepten kreeg en tips heel leuk.je zou er een receptenboek van kunnen maken.maar als ik al je verhalen zo lees heb je daar helemaal geen tijd voor.ik hoop dat je nog heel veel jaren van jullie tuin kunnen genieten.groetjes Marianne.
Wat een mooie liefdevolle blog!
Goedemorgen Diana, het is een beetje druilerige ochtend en dan lees ik graag jou stukje. Veel bewondering heb ik voor je energie en schrijfsels. Ik kan niet wachten tot we weer in onze tuin aan de slag kunnen. Voor dit seizoen: heel veel plezier en een goede gezondheid toegewenst
Ben benieuwd hoe het met jouw zaailing van de Chayote gaat. Zelf heb ik 2 jaar geleden een een Chayote vrucht met al een hele lange uitloper gekocht op de biologische zadenmarkt. Beetje bij beetje is deze uitloper toch overleden.
Hallo Marjon,
Voorlopig staat ze stil, ze groeit niet maar het steeltje met daaraan de piepjonge blaadjes zien er nog fris uit en de vrucht is nog stevig.
Ik twijfel nog een beetje maar had het idee om de vrucht eens in de propagator te leggen, bij de zoete aardappelstekken, wellicht dat dat helpt om te groeien. Ik durf haar nu in ieder geval nog niet op te potten.
Ik laat het zeker in een blog weten als er iets gebeurt.
groetjes,
Diana
Mijn chayotevrucht licht bij een raam op de noordoostkant en heeft een flinke uitloper. Het is nu 1 januari. Ik negreep dat je de uitloper moet bijsnoeien, maar ik weet niet hoe en waar. En in februari oppotten?
Hallo Saskia,
Ik denk zelf dat het niet heel goed is om een chayote te snoeien als ze nog geen plant is. Uiteindelijk kost groeien kracht en die haalt het zaadje uit zichtzelf en uit de vrucht waar ze nog in zit. Maar die voeding is ook een keer op. Ik zou de chayote nu maar op gaan potten (niet helemaal onder de grond maar half eronder en half erboven) zodat ze voeding uit de potgrond kan halen. En ik zou de plant dan koeler en licht zetten zodat ze zo langzaam mogelijk groeit. Als er dan genoeg ‘plant’ is (dus stengels en bladeren) kun je haar snoeien, maar doe dat vooral pas als ze genoeg worteltjes heeft gemaakt en dus voeding uit de grond op kan nemen.
groetjes,
Diana
Wat een interessante verhaal over verschillende planten van andere landen en cultuur!
Ik leer veel van je tips!
Hoi Diana,
Alweer zo’n liefdevol, interessant, leerzaam en leuk blog ! Top !
Petra
Dag Diana,
Heel interessant al die nieuwe gewassen. Misschien is het wel zo dat ze over een tijd heel gewoon zijn in ons land. Ik ben al wat ouder en ik kan me nog heel goed de eerste paprika’s en de eerste champignons in Nederland herinneren. En de eerste keer dat ik broccoli heb gegeten. Dat kun je je nu haast niet meer voorstellen.
Groetjes,
Ria
Je moest weten wat ik reeds allemaal van jou (w blog) leerde !
https://liesonderweg.wordpress.com/2020/01/22/witloof-uit-mn-pottentuintje/
Lie(f)s.
Hallo Lies,
Wat leuk! Ik hoop dat je zelf geteelde witlof lekker is!
Hier kunnen we nog 2 keer witlof eten en dan is de voorraad op, hier is het zeker ook voor herhaling vatbaar.
groetjes,
Diana
Superlekker ! Heb meerdere potten staan.
Nog eens bedankt voor wat ik via jou leer !
Lie(f)s.
Dag Marjon,
Heb je de volledige chayote met uitloper in een pot uitgeplant?
Bizar dat je hierin niet gelukt bent, want het is een makkelijke plant die wel heel veel warmte nodig heeft. Hier in Frankrijk wordt dit veel verkocht.
Leuke blog Diana! Bedankt om deze informatie met ons te delen.
Grt carine
Hoi Diana, wat een mooi stuk!
Overigens is de inkt uit krantenpapier volgens mij niet giftig o.i.d. ik maak er altijd zakjes van voor mijn groen afval emmertje en toen heb ik gelezend dat het krantenpapier mee kan in de groene container. Grt. Astrid
Bij mij kwam de nieuwsbrief vandaag in de spambox terecht… ik heb het aangepast maar wou het even layen weten
Hallo Yvonne,
Fijn dat het bij jou nu goed gaat!
Dat is helaas blijkbaar niet bij iedereen het geval maar bij de meeste mensen komt de mail nu goed aan, soms wel als spambericht maar dat komt omdat het programma inderdaad wel 80 mails per minuut verzendt.
groetjes,
Diana
Ik vind het heel leuk om te lezen over het kweken van voor ons onbekende groentes en vruchten.
Zelf heb ik na een vakantie in Turkije nu al een paar jaar een loquat boom in onze koude kas staan. Probleem wordt komend jaar dat hij echt te hoog gaat worden. Dus sta ik voor de keuze; snoeien of gaan leiden. Wie heeft raad?
Ook heb ik in huis op de vensterbank op ’t Zuiden een betelroot in een pot. Ik merkte al dat hij het niet echt naar z’n zin heeft en heeft nu schildluis; blijkbaar doe ik iets niet goed!
Maar het blijft een uitdaging!
Hallo Marina,
Het is leuk om te experimenteren met nieuwe soorten, ik denk dat iedereen wel eens een citroenzaadje heeft gezaaid of een avocadopit heeft laten kiemen.
En vervolgens is het de kunst om iets te kiezen dat het ook daadwerkelijk goed in Nederland doet.
De loquat ken ik helemaal niet, even gegoogeld en ik zag dat het een Spaanse wolmispel is, ik vrees dat ik je niet helpen met tips m.b.t. tot snoeien of leiden.
Het betelblad kende ik ook niet tot ik het masterchef Australië als ingrediënt in recepten zag (als betel leaf). Ik heb toen nog wel opgezocht wat het was maar aangezien ik geen zaden kon vinden heb ik dat maar uit mijn hoofd gezet.
Ik ben heel benieuwd hoe de teelt van betelblad bij jou verder gaat! Eerst de schildluis maar zien te verwijderen, veelsucces daarmee!
groetjes,
Diana
Loquat overleeft het (op den duur) ook buiten, de eerste jaren zijn mogelijk problematisch maar zodra de boom ouder wordt gaat het goed.
Mijn zwager heeft een grote boom in de tuin staan, staat daar al vele jaren.
Dag diana. Lees nu reeds enkele jaren je pagina (die ik vandaag plots bij de spam vond) en geniet ervan met volle teugen. Tijdens de ochtendpause met een potje koffie naast mij doe ik vaak nieuwe ideetjes op . Ben wel niet zo´n bezig bijtje als jij maar geniet toch volop om dagelijks door de tuin te wandelen en te bedenken wat we nu weer gaan eten. Woon in Tenerife dus is er het gehele jaar door wel wat te plukken… Wij hebben reeds jaren chayotas. Eerst waren het er zoals die op de foto, maar nu ebben we er enkel nog donkergroene want die prikken minder. Gebruik ze vaak ter vervanging van courgettes, of in een tortilla (omelet). Hier is het bijna een woekerplant en moet ze daarom af en toe kleinkorten. anders overgroeit die alles. Veel geluk ermee en genieten maar. groetjes. ann
Hallo Ann,
Leuk om te horen! Ik las op de website van Den Oude Kastanje dat (in ieder geval in Nederland) de chayote met stekel een veel betere opbrengst geven dan de stekelloze chayote. Maar zo gestekeld als op de foto op die website is de chayote die ik kreeg niet, ze heeft verdeeld over de vrucht wat stekels die ook niet heel scherp zijn. De informatie op de website van de ecohoeve: https://www.denoudekastanje.be/producten/plantgoed/groenten-en-vruchten/103-chayote-sechium-edulis
Zo goed als bij jou op heerlijk warm Tenerife zal ze het niet gaan doen, maar ik ben heel benieuwd hoe ze hier gaat groeien, of ze vruchten geeft en wanneer en hoeveel (en natuurlijk benieuwd naar de smaak 🙂 ).
groetjes,
Diana
Ik probeer de chayote ook al een jaar te kweken maar niet te vroeg buiten zetten anders red die het niet.Ik heb ze laatst bij chinese superstore gekocht en op vensterbank gelegd.Begint nu uit te lopen.Als je wil wachten met uitlopen moet je in koelkast bewaren
Hallo Dori,
Dankjewel voor de tip, ik zal eens goed opletten als ik bij een Chinese toko kom (vooralsnog zijn hier vooral Turkse, Surinaamse, Vietnamese, Indische toko’s en daar heb ik de vrucht tot nu toe nog nooit gezien).
Ja, ze is een tropische gewas en dat betekent dat ze zeker geen enkele graad vorst zal kunnen verdragen. Ik heb het plan om haar, als de opkweek goed verloopt, na half mei in een speciekuip te zetten, en die speciekuip staat achter de kopse kant van de kas, vol in de zon, beschut tegen wind en met wat extra warmte die de kas afstraalt. Ik ben benieuwd hoe het hier gaat verlopen.
groetjes,
Diana
Vorig jaar had ik voor het eerste ook chayote geplant. De plant kan totaal niet tegen vorst. Vorst aan de grond zorgt er al voor dat de plant kapot gaat, en sommige vruchten hadden toen ook al vorstschade. Dat gebeurde op 31 oktober vorig jaar.
Hoi Diana,
Ik wil wel eens van jouw buurman Peter horen hoe hij zijn zo goed kan oogsten van zijn kousenband. Ik probeer het al drie jaar in de kas. Het begin gaat goed in huis, kiemen, kleine plant, afharden beetje, in kas planten in aarde met lekker compost en een beetje plantenmest, maar als hij dan groter wordt dan word de stengel en de bladeren te licht, bijna geel, veel bladeren vallen af, en geeft hij wel oogst maar heel weinig. Ik heb een blumat watergeefsysteem en ze krijgen volgens mij ook niet te weinig of te veel water. Wat is het geheim?
Halo Saskia,
Ja, ik ook 🙂 . Hij zegt dat hij niks bijzonders doet, geen extra voeding of vocht, ze stonden bij hem gewoon tussen tomaten- en peperplanten in.
Hij tuiniert achter ons en dat betekent dat zijn kas wel eerder in de schaduw staat. Voor nu is dat het enige dat ik kan bedenken, wel warm maar niet teveel zon.
Die paar keer dat ik haar teelde had ik in ieder geval hetzelfde probleem: geel wordend blad en weinig oogst.
Ik ga dit jaar extra opletten wanneer hij ze uitplant, hoe diep, plantafstand, etc. En zelf ook maar een poging wagen, misschien zelfs ook eens een paar planten buiten zetten (als ik genoeg zaden heb om te experimenteren).
groetjes,
Diana
O ja, misschien niet teveel zon!
Ga ik dat eens proberen, plekje met wat meer schaduw…..
En, hoe doet Peter het nou..? 🙂
Hallo Mariël,
Peter zegt dat hij niks bijzonders heeft gedaan, ze stond er gewoon tussen zijn tomaten en paprika’s in de kas.
Hij noemt het zelf beginnersgeluk 🙂 . Ik ga dit jaar goed opletten of dat echt zo is en hoe het dit jaar bij hem gaat (en het zelf natuurlijk ook proberen).
groetjes,
Diana
Vaak heb ik bij het lezen van jouw blog tranen van het lachen. Vanochtend zijn het tranen van ontroering. Dank je wel Diana!
Bij mij kwam de nieuwsbrief idd ook niet binnen maar ik had het nog niet opgemerkt, de laatste blog die ik voor vandaag gelezen had was van 10 – 01 en de laatste nieuwsbrief die ik had gehad was van 29-12.
Groet marc
Hallo Marc,
Ik hoop dat je dit keer de nieuwsbrief wel weer kreeg?
Ben erg benieuwd wat het lijkt nu bij bijna iedereen goed te gaan maar toch nog net niet bij iedereen.
groetjes,
Diana
Wat een goed idee die manier van prei zetten op z’n Iraans. Ik zaai vaak meer prei dan ik kwijt kan en dit jaar dus naast de klassieke manier ook een rijtje met prei dicht op elkaar en knippen maar. Leuke blog!
dit jaar had ik maar 3 vruchten van de Chayote, maar het jaar daarvoor had ik er meerdere, ik bewaar de vrucht in de koelkast ( 15 graden ) tot ong. half januari.
dan haal ik hem er uit en mag hij in het licht liggen.
na een poosje komt er een uitloper aan en kun je hem half in een pot met aarde poten. en half mei krijgt hij een lekker plekje in de zon.
de vruchten verschijnen pas laat in de zomer.
dank voor je leerzame schrijfsels!!
Hallo Gery,
Dankjewel voor de tips!
Ik ben heel benieuwd of ze het hier net zo goed gaat doen als bij jou!
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Ik heb de nieuwsbrief helaas terug niet ontvangen.
Wat leuk de uitleg over de “speciallekes”. Ik krijg al zin om al die dingen ook eens te gaan zoeken en uit te proberen !
Hallo Katrien,
Dankjewel voor de melding, wat jammer dat het bij jou nog niet goed gaat!
Ik heb even gekeken en je mailadres staat nog gewoon in de lijst met bevestiging.
Ik neem aan dat de mail niet in je spambox terecht is gekomen? Ik verzamel de berichten van mensen bij wie de mail nog steeds niet aankomt en mail Augus aan het eind van de week wat er blijkbaar nog niet goed gaat.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Nee, de mail is zeker niet bij de spam terechtgekomen, hopelijk zal het in de toekomst terug lukken om de nieuwsbrief te ontvangen ! Ondertussen zijn alle paprika’s gekiemd volgens de denomethode, op de eerste aubergines en pepers is het nog wachten, mss duurt dat iets langer vooraleer die kiemen, ben benieuwd …
Diana, wat ben je weer enthousiast!
Ik heb op dit moment geen moestuin maar blijf het leuk vinden je blog te lezen, wordt er altijd weer vrolijk van. Bedankt!
Leuke blog weer Diana!
Wat betreft het mailtje hierover, dat kreeg ik zo’n 10 minuten geleden, maandag 3 februari rond 8:15. Kan dat mijn mailsysteem wat traag is.
Ik ga vandaag beschuit met muisjes kopen, de eerste paprika zaailingen zijn boven! Wanneer zet ik ze het best lichter en koeler? Bij twee of vier blaadjes?
Groetjes Kim.
Hallo Kim,
Allereerst van harte gefeliciteerd met je paprikababy’s!!
Ik zet ze direct na het verspenen lichter en iets koeler, dus bij 2 kiemblaadjes. Maar ik houd ze dan nog wel even goed in de gaten, als de blaadjes donkergroen worden en ietwat lijken te verdrogen/verschrompelen doe ik de verwarming zo af en toe nog een weekje zachtjes aan. Tot ze goed zijn aangeslagen maar nog steeds 2 blaadjes hebben, dan mag de verwarming uit en is het hier op zonnige dagen wel rond de 20 graden en koelt het in de avond en nacht maar langzaam af omdat ik de deur dicht houd. Op koude en bewolkte dagen/nachten blijft de temperatuur vaak steken rond de 15 graden.
Wat vreemd dat je de mail wel kreeg maar pas heel laat, de laatste mail zou zaterdag rond 19.00 uur verstuurd moeten zijn. Ik weet niet of het aan jouw mail of mijn mailprogramma ligt, ik heb de mails zelf allebei op het juiste moment gekregen, maar ik heb het in ieder geval wel genoteerd om aan Augus door te geven, want er zijn ook mensen die de mail toch nog steeds helemaal niet krijgen.
groetjes,
Diana
Deze website is helemaal top! Met zoveel kennis en passie geschreven. Een genot om te lezen. Met waardevolle informatie en tips! Bedankt
Hoi Diana,
Ik heb geen mail gekregen tot nu toe, ook niet in mn spam. Maar als ik de enige ben, hoef je Augus daar niets aan te laten doen hoor. Voordat die mail in mn inbox terecht komt heb ik je nieuwe blog vaak al gelezen:)
Mijn 3e oogst witlof is nu wel goed gelukt! Ik denk dat de warmte de oorzaak was van de rotte randen op de bladeren, ook in de krop. De laatste teelt had ik hetzelfde gedaan als de vorige, alleen koeler gezet en iets eerder geoogst. Ik had nu witlof waarbij ik bijna niets aan hart weg hoefde te snijden. En gemiddeld 130 gr stuk. Ik denk alleen aan de foto af te leiden dat die van jou nog zwaarder zijn. Eet met smaak ervan!
Groetjes Wijnie
Hallo Wijnie,
Wat jammer dat het ook bij jou toch nog steeds niet goed gaat. Het gaat wel al veel beter hoor, maar ik tel nu 6 mensen bij wie de mail niet aankomt en 1 persoon bij wie de mail ruim anderhalve dag te laat aankwam.
Ik schrijf het allemaal op een brief en geef het dan aan het einde van de week aan Augus door. Ik hoop dat hij er nog iets mee kan.
Ik had nu zelf op de voorzolder (iets warmer omdat de verwarmingsketel daar ook staat) nu ook voor het eerst dat er in een witlofkrop wat blaadjes een vaag roodbruin kleurtje kregen. Nog prima te eten maar wel het teken dat ik laat met oogsten was, denk ik. Rotte randen heb ik hier nog niet gehad, op alleen wat buitenste blaadjes na die ik er zo vanaf kan halen. Ik zou inderdaad voor nu ook denken dat het iets met de temperatuur te maken heeft, wellicht in combinatie met het vochtgehalte.
Ik hoop dat je van je witlof hebt gesmuld!
Diana
Zoveel dank Diana, voor het delen van je kennis, wetenswaardigheden en enthousiasme.
Groet,
Cocky
Dag Marjon en Diana,
Als ik klik op beantwoorden, dan reageert de site niet. Dus, ik schrijf hier even een antwoord op het chayote verhaal.
De manier die ik hanteer voor chayote planten is als volgt :
– doe in een pot potgrond en leg de chayote horizontaal neer. Temperatuur tussen 16 en 28 graden is prima, ik leg deze op ongeveer 20 graden in de huiskamer. Ik gebruik onmiddellijk de pot waarin de plant zal ontwikkelen.
– vrij snel begint de plant te kiemen en geleidelijk aan doe ik daar grond over. Na het schieten eerst de helft, dan 3/4 tot volledig onder.
– zodra de eerste bladeren goed gezond zijn en verschijnen, knip je deze tak zodat je hierdoor een vertakking krijgt. Je kan dit nogmaals doen indien gewenst, want chayote is een serieuze klimmer en eigenlijk een vaste plant (die geen vorst verdraagt).
Pas midden/einde mei buiten planten op een zonnige plek. Voor Nederland zou ik dit zeker in pot doen. Voorzie iets dat de chayote kan gebruiken om zich vast te hechten; het is een ware klimmer.
Ik hoop dat je met mijn ervaring iets verder bent.
Groetjes Carine
Dag allemaal,
Even iets heel anders…
Er draait in het filmhuis een film die Little Joe heet…over het kweken van een speciale bloem.
Misschien leuk voor als zo hard gaat stormen en je de tuin niet in kunt..
Groetjes,
Saskia
[…] oud en bekend maar wel eetbaar is de yacon. Toen ik het blog Internationaal schreef en nog eens naar informatie zocht kwam ik op een pagina terecht met meer informatie sinds […]