Peperzout
Details
(1 beoordelingen)
Ingrediënten:
Pepers, middelgrof zeezout (zonder toegevoegd jodium)
Recept:
Eens gezien in een DVD van Jamie Oliver (@ Home). Neem ongeveer een half pond grof zeezout. Maak 3 of 4 of 5 pepers (afhankelijk van smaak, grootte, dikte en heetheid) schoon, verwijder zaden en zaadlijsten en maal ze fijn in de keukenmachine of met een vijzel. Meng de ‘peperpuree’ goed met het zout zodat alles goed verdeeld is. Het zout zal het vocht uit de pepers opnemen en het zout zal weer opdrogen wanneer het enige dagen op een warme en goed geventileerde plaats staat.
Zorg wel dat je het peperzout zo dun mogelijk uitspreidt op bijvoorbeeld een bakplaat, groot bord of zoiets (hoe dunner de laag, des te beter en sneller zal het drogen). Mag in de zon maar niet te lang (tenzij je het niet erg vindt dat de kleur minder mooi wordt want die wordt natuurlijk in de zon wat valer).
Gebruik er vooral pepers voor die niet al te dikwandig zijn. Dikwandige pepers (zoals bijvoorbeeld Rocoto’s en Jalapeño’s) hebben dik/veel/nat vruchtvlees en daardoor duurt het langer om in het zout te drogen. Hoe dunner de wand van de pepers, des te makkelijk en sneller droogt het peperzout. Dus zeer geschikt zijn alle Habanero-rassen (en erg lekker, het aroma van deze kruidig-fruitige pepers blijft behouden), maar ook mildere pepers als Scocth Bonnets, de baccatums als Hot Lemon en Aji Pineapple, etc..
Bedenk dat voor welke pepers je ook kiest en hoe dun of dik je het uitspreid om te drogen, het zal nooit tot schimmel kunnen leiden, om de eenvoudige reden dat als minimaal 25 % van het mengsel zout bevat dit een grote houdbaarheid heeft. Maar dunwandige pepers gebruiken, en dun uitgespreid, gaat gewoon makkelijker en sneller (bedenk dat je het peperzout waarschijnlijk in de herfst droogt wanneer de meeste zomer warmte al weer weg is en de nachten koeler zijn).
Zelf heb ik eens peperzout van Rocoto’s gemaakt, en dat voor m’n gevoel wel erg vochtig was na het mengen, eerst een uurtje of 2 in een oven van 50 graden gedroogd, met de deur op een kier. Om het in het begin even een goede start te geven en het sneller te laten drogen. Na de oven heb ik het zout (uiteraard nog steeds goed uitgespreid) verder laten drogen op een lichtverwarmde kamer op het Zuiden. Bij een andere poging, met Habanero’s (kleiner, dunwandiger en veel heter dus minder pepers nodig), heb ik de oven niet nodig gehad om de pepers voor een deel te laten drogen.
Als het zout helemaal goed gedroogd is, dan zal het (een beetje afhankelijk van de grofheid van je zout) hard zijn geworden (het heeft het sap uit de pepers opgenomen en dat is dan weer opgedroogd in het zout). Er zit dus geen gedroogde peper in het zout, maar het zout heeft zelf ook de smaak en heetheid van de peper aangenomen.
Maak het zout weer fijn in een keukenmachine of eventueel vijzel. En dan is het klaar voor gebruik. Goed gedroogd peperzout kun je heel lang bewaren (net zo lang als gewoon zout), in een potje of kruidenmolentje (wel afsluiten anders kan het vochtig worden en dat is niet bevorderlijk voor aroma, smaak, etc..
Erg lekker in allerlei gerechten maar als het niet al te heet is ook over je gebakken of gekookt eitje, een heel klein beetje op je broodje gezond, een beetje in de soep, etc..