Zoetzuur van snijbietstelen

Details

(4 beoordelingen)

Herkomst recept: eens ergens gelezen dat je snijbietstelen in zoetzuur kunt inmaken en vervolgens het recept van augurkjes in zoetzuur gebruikt (omdat ik die verhouding van azijn en suiker zelf lekker vind).

Per pot van 350 tot 450 gram

INGREDIËNTEN:

  • 3 tot 5 snijbietstelen (afhankelijk van grootte/dikte)
  • 1 sjalotje in reepjes
  • 2 deciliter blanke azijn
  • 1 deciliter water
  • 50 gram suiker
  • 1 koffielepel roze peperbessen (of mosterdzaad)
  • eventueel nog andere kruiden naar smaak

 

RECEPT:

De hoeveelheid snijbietstelen is lastig in te schatten omdat verschillende rassen verschillende lengtes en diktes hebben. Was de snijbietstelen en snijd ze in stukjes van ongeveer 1 centimeter. Vul het potje dat je wilt gebruiken met de snijbietsteelstukjes, zo kun je afmeten hoeveel je nodig hebt. Doe de stukjes steel vervolgens in een schaaltje en zet apart.

Breng de azijn met het water en de suiker aan de kook. Als het kookt en de azijn is opgelost, proef het mengsel dan even, als je wilt kun je er naar smaak nog wat extra suiker bij doen. Als je de smaak lekker vindt doe dan de sjalot in reepjes erbij en de roze peperbessen (of mosterdzaad en/of andere kruiden, zie onderaan deze pagina).

Maak ondertussen een potje met deksel schoon: was pot en deksel goed af met wasmiddel en heet water, spoel schoon met heet water. Kook vervolgens water en giet dat in pot en deksel tot het tot de rand vol staat en laat staan tot de snijbietstelen in zoetzuur klaar zijn (dus zo kort mogelijk voor het vullen van de potten want kokendheet water voorkomt bacteriën in de pot).

Doe nu de stukjes snijbietsteel in het kokende azijnmengsel en zet het vuur hoog. Zodra het azijnmengsel weer kookt haal je de pan van het vuur (hoe langer de stukjes steel koken, des te minder knapperig worden ze). Giet het pot en deksel met kokend water leeg en vul de nog hete pot direct met het kokendhete snijbiet-/azijnmengsel.. Sluit de pot goed af en zet direct ondersteboven tot ze is afgekoeld.

Als de pot is afgekoeld en vacuüm is kun je die minimaal 6 maanden bewaren.

 

Eerst even: ik vind de kruidenazijn van Tromp & Rueb erg lekker. En handig omdat het een doorzichtige azijn is, en dat vind ik dan mooi als ik er snijbietstelen in kleurtjes voor gebruik. En nee, ik heb geen aandelen 🙂 Maar ik vind het lekkerder dan gewone blanke azijn (ook wel iets duurder maar nog steeds nog geen euro per fles).  Het is te koop in de meeste supermarkten zoals Albert Heijn, Jumbo, Coop, etc.. Ik heb voor dit recept deze azijn gebruikt. In plaats daarvan kun je ook gewone blanke azijn gebruiken, of witte wijnazijn (al is die al weer wat gelig van kleur maar misschien vind je dat geen probleem), in dat geval kun je overwegen om bij het koken van het azijnmengsel ook nog een blaadje laurier en/of takje tijm of bijvoorbeeld dille toe te voegen. En omdat ik de roze gestreepte stelen van het snijbietras Peppermint gebruikte vond ik het leuk om ook roze peperbessen te gebruiken. Maar mosterdzaad is ook prima, en wat peperkorrels zijn ook altijd lekker in een zoetzuur.

Dit is een heel simpel en makkelijk en snel recept wat ik kan maken terwijl ik met het blad van de snijbiet iets kook voor het avondeten. Als ik nog wat azijnmengsel in de pan over heb giet ik dat in een schaaltje en leg daar nog wat stukjes snijbietsteel in, of bijvoorbeeld wat plakjes komkommer of worteltjes, voor een vers zoetzuur (enkele dagen te bewaren in de koelkast). En we vinden dit een lekker zoetzuur, lekker fris van smaak en de stelen knapperig. Je kunt het zoetzuur ook langer dan 6 maanden bewaren hoor, maar onze ervaring is dat de inmaak steeds zuurder wordt en de stelen minder knapperig worden. En omdat we van mei tot ver in de herfst snijbiet kunnen oogsten maken we liever elke keer 1 of 2 potjes dan heel veel potjes waarvan de inhoud na zo’n 6 maanden wat minder lekker wordt.    

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief