Zoet/hartige komkommer en ui
Details
(9 beoordelingen)
Soort keuken:
Nederlands
Dit recept vond ik in het Engelstalige boekje ‘River Cottage Handbook No 2, Preserves. In het Engels wordt dit ‘Sweet Cucumber Pickle’ genoemd. En het is dus eigenlijk geen inmaak, je bewaart deze komkommers in de koelkast en daarin blijven ze wel enkele weken goed. Maar lees even onderaan bij het recept, want ik heb dit recept ondertussen ook ingemaakt en dat is hier toch zeker ook een succes!
INGREDIËNTEN:
- 1 kilo komkommers
- 3 kleine uitjes
- 250 gram suiker
- 1 kleine afgestreken eetlepel zout
- 200 cc appelazijn (maar ik gebruikte liever kruidenazijn)
- optioneel 1 eetlepel fijngehakte dille (zie ook bij opmerkingen)
RECEPT:
Maak de pot(ten) waar je de komkommers in wilt bewaren goed schoon en spoel ze na met heet water.
Meng in een kom de suiker, zout en azijn en roer dit regelmatig tot suiker en zout zijn opgelost in de azijn.
Was ondertussen de komkommers en verwijder kopjes en kontjes. Snijd de komkommers zo gelijkmatig mogelijk in heel dunne plakjes (ik gebruikte er een mandoline voor, kan bijvoorbeeld ook met een keukenmachine). Doe de komkommerplakjes in een kom. Pel uien en snijd die in dezelfde dunne plakjes als de komkommers en duw vervolgens de afzonderlijke ringen uit de plakjes. Meng de uienringen met de komkommerplakjes en doe dit in de pot(ten). Hak de dille fijn en meng dit met het zout/suiker/azijnmengsel en giet over de uien en komkommers in de potten.
De komkommer/uien staan nu waarschijnlijk nog niet helemaal onder het vocht. Schud of wiebel de potten af en toe wat heen en weer, je zult zien dat binnen 1 of 2 uur het zout zoveel vocht uit de groenten heeft getrokken dat de komkommers dan onder het vocht staan.
Bewaar maximaal (ongeveer) 3 weken in de koelkast.
Edit: februari 2020: ik heb dit recept een paar keer gemaakt, in september voor de laatste keer en toen bedacht of het misschien mogelijk zou kunnen zijn om het langer te bewaren. Ik heb daarvoor inmaakpotten gesteriliseerd en het azijnmengsel aan de kook gebracht. Omdat in het gewone recept de hoeveelheid azijnmengsel niet genoeg is om de komkommerplakjes onder vocht te zetten heb ik een half portie meer azijnmengsel gemaakt en gebruikt. Ik heb de komkommerplakjes aan het azijnmengsel toegevoegd en dat weer aan de kook gebracht en direct daarna de potjes gevuld met de plakjes komkommer en azijn, afgesloten, en tot slot vacuüm laten trekken door ze ondersteboven af te laten koelen. In februari is het nog steeds lekker! Het is minder stevig maar de smaak is prima. Ik ga het dit jaar zeker weer maken maar laat de plakjes komkommer dan wat dikker.
Erg lekker en best bijzonder! Meer zoet dan zuur. En ook hartig zonder heel zout te zijn. Ik vond 1 eetlepel zout wel erg veel (maar uiteindelijk zit het gros van het zout later natuurlijk in het vocht dat overblijft en krijg je dat zeker niet via de komkommer en ui binnen). Ik heb in ieder geval de kleine eetlepel uit onze bestekset gebruikt en niet de grote eetlepel, en de laatste keren dat ik het maakte gebruikte ik zelfs een koffielepel. Experimenteer vooral zelf met hoeveel zout je kunt en wilt gebruiken.
En dan nog even over de dille, die staat in het boek ook als optioneel. Ik had geen dille maar vond het wel leuk en lekker om er nog een smaakje aan toe te voegen en heb een kleine eetlepel fijngehakte dragon gebruikt, en dat was erg lekker, zo’n vleugje warme anijsgeur en -smaak. Ik kan me voorstellen dat wat munt ook heel lekker zou kunnen zijn (maar dat is wel heel sterk van smaak, ik zou dan een dessertlepel in plaats van eetlepel gebruiken.
En tot slot nog iets: in het boekje wordt de tip gegeven dat deze verse ‘pickle’ in plaats van komkommer en ui ook heel lekker is met bleekselderij of knolselderij en rode ui. Dan moet er wel 200 cc water aan het azijnmengsel worden toegevoegd omdat selderij minder vocht verliest dan komkommer. En er volgt dan nog de tip om in plaats van gewoon zout selderijzout te gebruiken en in plaats van dille 1 theelepel karwijzaden.
En alleen daarom is dit al een geweldig leuk boekje (helaas alleen in het Engels, nooit in het Nederlands vertaald). Want het geeft niet alleen tips voor variaties maar op die manier stimuleert het ook om zelf na te denken over het recept. En geen idee waarom maar ik moet zelf alsmaar denken aan koolrabiplakjes en mosterdzaad 🙂
Edit mei 2020: ik had nog wat zakjes ingevroren blokjes komkommer (zonder zaadlijsten en zonder schil) en bedacht dat het misschien wel leuk zou zijn om te proberen er dit zoetzuur van te maken. En dus kookte ik het azijnmengsel, liet dat afkoelen en mengde dat in een pot met de nog bevroren komkommerstukje uit de vriezer. Het duurt wel een halve dag voor de komkommer zo in het zoetzuur is ontdooid maar vervolgens konden we het ruim een week in de koelkast bewaren en aten we het als een soort salade bij bietjes, in de sla, in een maaltijdsalade, etc. Makkelijk en lekker, niet meer zo knapperig als verse komkommer maar zeker ook niet helemaal zacht en structuurloos. Ik ga dit zeker vaker maken; komkommer in de zomer invriezen en in de winter in dit azijnmengsel ontdooien en gebruiken.