Witte wijngelei met appel en vlierbloesem

Ingredienten

  • 500 cc droge frisse witte wijn
  • 750 gram friszure appels
  • 1 (onbespoten) citroen
  • 8 vlierbloesemschermen
  • suiker (hoeveelheid afhankelijk van verkregen sap, zie recept)

Details

Bron: Diana's Mooie Moestuin
Voorbereiding: 60 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 90 minuten
Soort keuken: Frans

Ik zag in het confituurboek van Larousse een recept voor wijngelei, daar werd meer suiker gebruikt en ook druiven, kardemom en eau de vie. Dat wilde ik allemaal niet maar ik heb de stappen in de bereiding wel als leidraad gebruikt om dit te maken. En wij vinden dit erg lekker! Ik gebruikte er een frisse droge witte wijn voor (een Portugese vinho verde).

Het is wel een relatief dure inmaak maar dat is gelei altijd (aan het einde moet je behoorlijk wat moes en stukjes weggooien omdat je alleen het heldere sap wilt. Ik hield van dit recept uiteindelijk 3 kleine potjes van 225 cc over. Maar wel een erg lekkere en luxe gelei! Zoet en toch fris, en geurig door het fruit en vlierbloesems. Wij aten het op een cracker en op een stukje briochebrood, maar ongetwijfeld ook lekker op een croissantje, broodje, op een plakje cake, bij yoghurt of kwark.

p.s.: de reden waarom de gelei in het voorste potje er donkerder uitziet dan die van het potje erachter is niets anders dan dat het licht door het achterste potje schijnt en het voorste potje voor een pot gedroogde uien staat. Op de 2e foto zie je de juiste kleur maar die hangt dus mede af van de kleur van de schil van de appels die je gebruikt.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Meet de wijn af en giet in een pan. Verwijder de steeltjes van de appel en was ze. Snijd ze in stukjes, inclusief schil en klokhuis (de kleur van de schil heeft uiteraard invloed op de kleur van de gelei, als je dat niet wil kun je ook overwegen de appel te schillen voor het in stukken snijden). Boen de citroen schoon. Rasp met een fijne rasp de schil van de citroen (alleen het geel, het wit is bitter). Bewaar de citroen in de koelkast voor morgen, wanneer het opgevangen sap wordt gekookt). Kijk de vlierbloesems na, verwijder eventuele lelijke plekjes, laat kevertjes weglopen, etc. Knip met een schaar de bloempjes van de schermen (zodat je weinig groene steeltjes hebt).

Stap 2: Koken

Breng de wijn aan de kook. Voeg de stukjes appel en citroenrasp toe en breng weer aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat op zacht vuur koken tot de appelstukjes zacht zijn (ongeveer 20 minuten maar dat hangt af van het appelras en de grootte van de stukjes). Roer af en toe om aanzetten te voorkomen. Zet het vuur uit, verwijder het deksel en laat afkoelen tot lauwwarm.

Stap 3: Zeven en uitlekken

Giet de appel-wijnmassa in een geleizak (of leg een schone en vochtig gemaakte theedoek in een zeef of vergiet) en plaats die boven een kom. Laat in een aantal uur (of bijvoorbeeld een hele nacht) uitlekken zonder druk te zetten (want dat maakt de gelei troebel).

Stap 4: Inmaken

Meet na het uitlekken het opgevangen sap op, doe het in een pan, zet op het vuur en breng aan de kook. Reken ondertussen uit hoeveel suiker je toe moet voegen: per 100 cc sap voeg je 75 gram suiker toe. Voeg de hoeveelheid suiker toe aan de kokende gelei en kook ongeveer 20 minuten. Maak ondertussen de potjes schoon met kokendheet water en soda en spoel ze na met kokend water en laat dat in de potjes en deksels staan tot je ze gaat vullen. Controleer na 15 minuten koken de consistentie van de gelei (door een klein schepje op een ijskoud schoteltje te doen en dat enkele minuten in de vriezer te zetten en vervolgens te kijken of de gelei dik genoeg is (of door met een suikerthermometer te controleren, de gelei moet dan 105 graden zijn). Pers tot slot de citroen die je had bewaard uit en roer het citroensap door de gelei. Giet de potjes en deksels die met kokendheet water staan te wachten leeg en vul ze met de gelei, tot 1 centimeter onder de rand. Sluit af met de deksels en zet ondersteboven tot afgekoeld.

Stap 5: Bewaren

Controleer of de potjes vacuüm zijn, die potjes zijn ongeveer 1 jaar houdbaar. Potjes die niet vacuüm zijn of die je hebt geopend bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Uiteraard gebruik je telkens een schoon lepeltje als je wat gelei wilt nemen.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief